Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 347, 21.10. - 25.10.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

25.10.2002 - Američané se cítí podvedeni, policie je neochrání.
Díky šílenému nebo možná cílevědomému střelci Američané začínají chápat starou pravdu, na kterou už pozapoměli: policie nikoho neochrání, je tu hlavně proto, aby se po spáchání trestného činu pokusila s chabým úsilím najít pachatele a pokusila se jej předat soudu, který se pokusí jej potrestat. Jinak se obyčejný občan bez prostředků na soukromou ochranku musí starat sám o vlastní bezpečnost, o ochranu svého majetku. Chce-li si vyjít na ulici (šílený nápad!), měl by si vzít neprůstřelnou vestu a na hlavu vojenskou přilbu. Lepší je použít automobil, nejlépe ale alespoň částečně pancéřovaný. Za pár dolarů vám v servisu dovnitř přivaří pár plechů navíc a nalepí do oken folii, která možná zastaví obyčejnou kulku z pistole či samopalu. Američtí specialisté na ochranu osob vymysleli řadu rad a doporučení, jak můžete zvýšit svoji šanci na přežití:
- jakmile musíte jít dál než 20 stop, nikdy nechoďte rovně (pro rychlý přesun použijte akrobatický cvik zvaný hvězda)
- parkujte mezi dvěma auty, nikoli na kraji (nejlépe je nezastavovat, vyskakujte za jízdy)
- parkoviště procházejte rychle, kličkujte mezi auty (lepší je plížení pod auty)
- parkujte co nejblíž k místu, kam máte namířeno (nebojte se zajet přímo do obchodu)
- hodně se rozhlížejte, znepokojte ho možností, že ho zahlédnete (použijte dalekohled a slepeckého psa, jinak si rozmlátíte hlavu o lucernu)
- nebojte se ukazovat, může mít pocit že ho vidíte a ukazujete na něj (na ukazování je nejlepší laserové ukazovátko)
- vidíte-li bílou dodávku, podívejte se, zda v ní nebo pod ní někdo není (ověřte si to vhozením granátu pod dodávku)
- nikdy nechoďte sami, ale nejméně ve dvojicích (lepší je trojice, choďte uprostřed, ještě lepší jsou tři trojice za sebou, jděte uprostřed v té prostřední)
- vyhýbejte se častým a nedůležitým nákupům (nebloumejte bezcílně po krámech v naději, že spatříte něco, co ještě doma nemáte)
- nakupujte tak, abyste mohli vše odnést v několika taškách najednou (noste ruksak vyztužený plechem)
- nedávejte nákupy do kufru auta, ale vedle sebe na sedadlo, ať jste aspoň trochu krytí (obložte se zavazadly, mohou zachytit letící kulku)
- nestůjte jen tak na ulici, když už musíte, čekejte v autě nebo za sloupem (sloup musíte ale neustále obcházet, nevíte odkud na vás bude střílet)
- vyhýbejte se místům, z nichž je snadný únik na velké silnice (v případě útoku byste se mohli srazit s prchajícím střelcem na silnici)
- omezte večerní vycházení, snajper má pravděpodobně zařízení na noční vidění (opatřete si také noční vidění, tím jej zcela zmatete)
Nejlepším řešením je proto stavba vlastního podzemního krytu na tajném místě, zásobeném na příštích dvacet let (upravte si podle vašeho odhadu, kolika let se hodláte dožít). Zalezte do něj a užívejte si opravdové americké svobody.
A ještě jedna rada na závěr: nejezděte do Moskvy, i když vám budou cestovní kanceláře a naše televize radit, že to je to nejlepší místo pro strávení vaší dovolené. Není.

25.10.2002 - Eurotel zavádí pro své zákazníky pojištění mobilů proti krádeži.
Za roční pojistné od 790 Kč mají nyní zákazníci Eurotelu (Eurotel, Go i T!P) jistotu, že v případě uznané krádeže či loupeže jejich mobilního telefonu získají zdarma stejný nebo ekvivalentní přístroj. Pojištění připravil Eurotel se společností MARSH, s. r. o. a ve spolupráci s Generali Pojišťovnou, a. s. a IPB Pojišťovnou, a. s.
Podrobněji na adrese :
http://www.eurotel.cz/site/cz/companyInfo/pressCentre.html?docID=14939Otevřít v novém okně.
Jinou možností je spořit si každý rok 790 korun do prasátka a až vám mobil ukradnou, koupit si nový. Když vás to do pěti let nepotrefí, stejně si kupte nový, to abyste byli in. A začněte šetřit znova.

24.10.2002 - Potřebujete poslat přes internet SMS do zahraničí?
A zadarmo? Bez trapné registrace? Zkuste se podívat na
http://a-mobiles.wz.cz/czamobiles.php?type=smsdozahraniciOtevřít v novém okně,
server Tiscali také něco nabízí na adrese http://sms.tiscali.cz/others.htmlOtevřít v novém okně.
Většinou je takové zasílání SMS různým způsobem omezeno, ale může se to hodit hlavně proto, že je to zadarmo.

24.10.2002 - Táňa Ficherová zachraňuje českou televizi!
Projev poslankyně Táni Fischerové toto úterý v parlamentu byl úchvatný. Zachraňte naši televizi! Nedostávají se jí té skoro nebožce ČT peníze pro to, aby mohla sloužit lidu, který jí za to platí zatraceně málo. To je asi v kostce obsah plamenného projevu závislé nezávislé poslankyně. Zvláštní je, že s takovým názorem a prosbou nevystoupil všemi zaměstnanci nenáviděný (opět!) generální ředitel ČT Balvín. Ten naopak připravuje propouštění nepotřebných zaměstnanců, kterých má naše televize tolik, že by s nimi mohla zaplnit Václavské náměstí a ještě by zbylo. Výsledkem ale bude to, že tím jediným propuštěným bude právě on sám. Každá podobná státní instituce (Národní divadlo, Akademie věd, státní úřady všeho druhu) potřebuje ve smyslu zákonů pana Parkinsona po jisté době vymést z úlu trubce. Augiášův chlév je totiž již příliš plný. Nalezli do něj během let její existence davy neschopných pozvaných několika schopnějšími, kteří si těmito lokaji zajišťují svoji nepostradatelnost. Také se tomu říká po novu klientelizmus, neboli aplikace starého českého úsloví "já na bráchu, brácha na mě." Pokusům o reorganizaci a vymetání trubců se ale zatím Česká televize vždy ubránila vytažením praporů a bojem za svobodu.
Proto každý hlas pocházející z nitra tohoto spolku netalentovaných takyumělců a "tvůrců" zazní vždy neúpřímně a nikdy nebude vyzývat k ozdravění nemocné instituce a propouštění neschopných a nepotřebných. Výroky soudružky Fischerové poslušně hlasující v parlamentu pro zachování socialistické vlády a vyšších daní jsou zřejmě prvním varováním před televizní krizí, kterou jistě povedou známí bojovníci za svobodu slova a vyšší platy pocházející z televizního zpravodajství. Vánoce se blíží a to je ta nejlepší chvíle vstoupit do boje za "naši" - jejich - televizi. V poslední době politicky zmrtvělý soudruh Ruml by si měl začít chystat spacák, aby národ věděl, že opět stojí na správné straně.

23.10.2002 - EU nechce pustit chlup - obrali by tak vlastní občany.
Naprostým krachem skončilo jednání Evropské unie o penězích pro nové členské země. Setkání ministrů zahraničí EU v Lucemburku opakovaně ukázalo, že jednotlivé státy mají rozdílné představy o financování unie v příštích letech. Jedni - ti bohatší - by možná něco dali, druzí - ti co dosud dostávali víc, než kolik přispěli do společné kasy - se bojí, že budou dostávat méně. Jakmile dojde na peníze, nikdo nezná ani bratra, natož přespolního přivandrovalce. Soudruh ministr zahraničí Cyril Svoboda je ale nebojsa. S tím svým křivým nepřesvědčivým úsměvem opakovaně tvrdí, že všechno dobře dopadne. Asi jedná v duchu přísloví, že tisíckrát opakovaná lež se změní v pravdu.
Neúspěch jednání o financích pro nové členské země nikoho nepřekvapilo. Unie je rozdělená na dva tábory především kolem budoucnosti vysokých zemědělských dotací a nedokáže se shodnout, jak zařídit, aby Česká republika a dalších devět nových zemí dostávaly z rozpočtu více, než tam budou dávat. Podle Českého rozhlasu "je situace kolem zemědělství natolik zablokovaná, že se po zahájení debaty rozhostilo v Lucemburku hluboké ticho. Nikdo nepřišel s žádným novým návrhem, žádným kompromisem, všichni mlčeli". Kdo bude hlasovat kladně v referendu o našem přistoupení k EU, začíná být nejasné. Zemědělci to nejspíše nebudou, těšili se totiž, že pro ně nastanou stejné hody, jaké mají zemědělci v dnešní EU.

23.10.2002 - Ministerstvo vnitra žádá občany o spolupráci.
Na adrese http://www.mvcr.cz/nato/zpravy/rady.htmlOtevřít v novém okně zveřejnilo Ministerstvo vnitra desatero pro obyvatele a návštěvníky Prahy, které by měli dodržovat v době konání summitu NATO 21.-22.listopadu. V jednom z bodů vyzývá i ke spolupráci: "Informujte policii o všem, co by mohli demonstranté použít při potyčkách např. nově přivezené dlažební kostky, lešení, popelnice apod." Doufejme, že všechny opravy pražských komunikací poničených povodní budou do té doby hotovy a že v ulicích demonstranti nenaleznou materiál vhodný k metání na policisty. V desateru chybí doporučení podnikatelům, aby si výlohy svých obchodů zatloukli překližkou, což je činnost běžná ve všech městech, kterými se profesionální demonstranti v minulosti přehnali.

22.10.2002 - Zemědělská lobby tvrdě požaduje přerozdělení daní.
Naši zemědělci, družstevní pohrobci komunistických JZD, jsou upřímně zděšeni nad tím, co je čeká po našem vstupu do Evropské unie. Zatím jen slovně vyhrožují, že se pustí do podobných demonstrací, kterými si zemědělci v EU vydobyli nemalé finanční příspěvky z peněz vybraných na daních. Na západ od nás totiž dokonale funguje socialistické přerozdělování peněz vybraných od obyvatel pracujících mimo zemědělství. Pokud našim zemědělcům nedá vláda záruky, že budou dostávat tyto přímé platby, pustí se podle slov jejich vůdců do blokování dálnic a pohraničních přechodů. Jinak prý za nějaký čas budou z našich polí jen plevelem zarostlé louky a z družstev chátrající opuštěné zříceniny.
Protesty může odvrátit jen úspěšné jednání zemědělců, komisařů Evropské unie a vlády, které proběhne 11. listopadu.
Bruselský vyjednávač Telička se ale nechal slyšet, že "některé členské státy unie by zpočátku zemědělcům z kandidátských zemí nejraději nedaly dotace vůbec. Atmosféra není optimistická". Ministr zemědělství Jaroslav Palas zemědělcům ale částečnou pomoc přislíbil: "Požádám vládu o 600 miliónů korun na posílení podpůrných zemědělských programů v tomto roce. Některé požadavky, které jsou před nás kladeny profesními svazy, ale nejsou reálné. Jde například o kompenzaci 1200 korun na hektar, což by předpokládalo zhruba pět miliard korun ročně. Tyto prostředky státní rozpočet prostě nemá".
Zemědělci také trvají na zachování horských luk, na kterých pěstují dobytek. Ten spásá trávu a udržuje tak i krajinu. Tráva by se jinak musela nejméně dvakrát ročně kosit a o seno přitom není zájem. Chovatelé v nížinách raději do svých dojnic cpou nakupované masokostní moučky se slámou, které mají přebytek z pěstovaných obilnin.
Existuje ale i jiné řešení, které by umožnilo snížit produkci hovězího masa a tím zlikvidovat i neprodejnou nadprodukci mléka a másla. Stát by totiž mohl vyplácet zemědělcům peníze pro podporu zakládání nových lesů. To by nejen přispělo ke zlepšení životního prostředí zvýšenou produkcí kyslíku, kterého spotřebováváme víc, než naše krajina vyprodukuje, ale významně by se zvýšila schopnost krajiny zadržet srážkovou vodu, se kterou máme v poslední době nevídané potíže. Za vyrobený kyslík by nám možná EU ráda poskytla příspěvek, který by umožnil udělat z nemalé části našich zemědělců lesníky. Byl by to sice běh na dlouhou trať, ale určitě smysluplnější cesta, než současná zmatená podpora výroby produkce, kterou nikdo nechce.

21.10.2002 - Díky Irům je cesta do EU pro nás otevřená.
Irové na druhý pokus v referendu ratifikovali smlouvu z Nice, která definuje podmínky pro přistoupení dalších států k EU. Máte-li zájem o to, co nás čeká, podívejte se na adresu http://www.muni.cz/library/EU/html/start1.htmOtevřít v novém okně. Nachází se zde Velká encyklopedie EU vydaná Ministerstvem zahraničních věcí na cédéčku.

21.10.2002 - Chcete si nechat otestovat maily na viry?
Jistě vám zejména v poslední době přicházejí záhadné maily s přílohami obsahujícími mailové viry, dokonce od vašich známých, kteří o tom ani netuší. Někteří poskytovatelé připojení a poštovních služeb proto zavedli kontrolu mailů na POP serverech dříve, než se maily dostanou do vašeho poštovního klienta. Máte možnost si u takového IP nastavit filtr, který zavirovaný mail odstraní ihned po jeho příchodu na POP server. Mezi těmi IP, kteří poskytují mailové služby bezplatně, provádí virovou kontrolu jen ATLAS.cz.
Máte-li připojovatele, který tuto službu neumí, ale umožňuje příchozí maily přesměrovat na jiný server, pak si založte na ATLASu bezplatný účet a přesměrujte na něj vaši příchozí poštu. V poštovním klientu pak přidejte účet z Atlasu a budete mít téměř stoprocentní záruku, že k vám přicházející maily nebudou obsahovat viry.

21.10.2002 - Není nad Operu.
Zdá se vám, že je váš internetový prohlížeč od firmy Microsoft pomalejší než dříve nebo vás už omrzel a chcete si zkusit něco nového? Pak vám mohu doporučit Operu. Po její instalaci máte plnohodnotný prohlížeč, který jen trochu obtěžuje reklamním polem na horním okraji. Toho se zbavíte přechodem do zobrazení na celou obrazovku pomocí F11 nebo zaplacením 40 dolarů. Chcete-li si Operu vyzkoušet v plné verzi zdarma, musíte jí cracknout, neboli se dopustit zločinu nelegálním získáním registračního kódu. Kde jej najdete? Inu, musíte hledat třeba přes Google něco jako "Opera 6.05" registration, možná se vám podaří najít nějakou stránku, kde vám poradí. Nejspíše to bude stránka ze země bývalého Sovětského svazu začínající nějak jako http://www.lamer0k.times.lv nebo podobně. Těch 40 dolarů zaplatíte jistě dodatečně.
Podrobnosti o přednostech Opery včetně odkazů pro stažení najdete v recenzi na adrese http://www.sw.cz/pspad/opera.htm Otevřít v novém okně včetně souboru pro úplné počeštění Opery. Hlavní předností Opery je rychlost a objevná možnost ovládat jí "gesty" pomocí myši se stisknutím pravého tlačítka. Má také lepší ovládání oblíbených stránek a návratů do historie.

21.10.2002 - Závislost nezávislé poslankyně Fischerové.
Táňa FISCHEROVÁ prodaná lidovci do poslaneckého klubu Unie svobody-DEU - aby nepřišli o auto a další peníze - je skvělým příkladem nezávislé závislosti. Jeden z jejích mnoha nesmrtelných výroků stojí za to si přečíst:
"Já, pokud jde o ty daně, samozřejmě asi budu držet tu vládní koalici, protože jednak nejsem odborník na daně, není asi to vyjednávání na mně a jeden člověk to nezmění. Já bych samozřejmě více vítala jednorázovou povodňovou daň, já si myslím, že by to bylo nejlepší řešení, ale mně se tedy opravdu v tomhle nikdo neptal a vím, že něco je třeba udělat. Já vím, že ta země je ve špatném stavu, ne v dezolátním, ale v hodně špatném stavu, bude to trvat léta, než se dá dohromady, a někde se ty peníze na to vzít musejí. Takže já nejsem člověk, který rozumí penězům, ale chápu, že nějaká opatření být musí. "
Pramen: Táňa Fischerová hovořila na rádiu Frekvence s Petrem Schwarczem.(http://virtually.cz/zobraz.php3?clanek=0096Otevřít v novém okně)

21.10.2002 - Romská strana ROI je impotentní a fašistická,
tvrdí se v oficiálním dokumentu zveřejněném na internetu. Cituji:

...Dále pan Veselý prohlásil, že ROI je impotentní vláda s impotentním vedením a s fašistickým programem. Distancoval se od NDS a těch, kteří podporují Bin Ladina. Pan Veselý uvedl, že šéf ROI podporoval Skinheady.

Pan Horváth zdůraznil, že bude mluvit za Romy v Ostravě a že ví, že někteří romští aktivisté parazitují na romské problematice. Pan Horváth položil otázku, kdo dal Praze mandát, aby mluvila za Ostravu. Je velmi důležité, aby se opravdu občanská sdružení z Moravy spojila. Nemůže se stát, aby se po tomto jednání zase všichni rozešli a už o sobě neslyšeli. Romští aktivisté jsou strašně zkorumpovatelní a Romové, kteří přijdou s nějakou dlouhodobou koncepcí, pak nemají šanci, protože je ostatní nepodpoří.

Pan Levay uvedl, že má strach se hlásit k romské národnosti, kdyby v budoucnu přišla k moci nějaká fašistická strana.

Pan Levay podotkl, že velký zádrhel je v pražských Romech, kteří si myslí, že znají mentalitu všech Romů i z té nejmenší vesničky a přitom o romské dění nevědí vůbec nic. Vedení musí vzniknout z lidu a musí dát přítrž všemu nekalému. Jako příklad uvedl olašské Romy, kteří nepotřebují žádnou politickou stranu, protože si vše vyřeší sami. Proto je důležité vše, co je na Romech dobrého, pozvednout.
Pan Levay upozornil na to, že je i na tomto semináři možno vidět rozpory mezi Pražáky a Moraváky, a proto by chtěl vytvořit moravskou Radu Romů. Prohlásil, že pokud to přijmou Češi, moravští romští aktivisté budou rádi a Rada by se pak mohla jmenovat Moravsko - česká nebo Česko moravská.

Pan Giňa shrnul, že včera padnul návrh na zrušení těchto orgánů:
· Rady vlády pro národnostní menšiny
· Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity
· romské poradce
· romské asistenty

Pramen: http://www.dzeno.cz/czech/akce/seminar/zapis_ostrava.docOtevřít v novém okně

Romská občanská sdružení se prý zakládají jen s cílem nahrabat peníze. Cituji z dalšího oficiálního dokumentu:

Pan Šamko (Šimko?), pracovník úřadu městské části Praha 10, si povzdechl nad skutečností, že spousta Romů zakládá občanská sdružení jen proto, aby z něj něco vytěžili a vůbec jim nejde o to, udělat pro Romy něco užitečného.

Pan Šimko (Šamko?) uvedl, že jestliže nabídne rodičům pražských dětí letní tábor, tak oni přijdou z hotovou věcí, že pokud ten tábor bude zařízen, jsou ochotni své děti "poskytnout". Ale cílem sdružení Dětský klub deset je toto rodiče odnaučit, aby se jim neřadilo vše ohledně pobytu jejich dětí na tábor a oni pak mohou spokojeně sedět u piva a hrát na automatech. Tyto rodiče si musí uvědomit, že tábory nejsou dělány jen pro děti, ale i pro ně, protože v době, kdy budou mít své děti umístěny na táboře, mají možnost a čas si hledat práci.

Pan Bílý znovu připomněl, že se organizace musí spojit v jeden celek. Dále uvedl, že pokud lidé otevřou časopisy Romů, vidí v nich zábavu, tanec, sport, ale nikde není uvedeno, kdo se bude zabývat právy Romů.

Pramen: http://www.dzeno.cz/czech/akce/seminar/zapis_beroun.docOtevřít v novém okně

Je jisté, že pokud by si nějaký neRom dovolil zveřejnit podobné názory, skončil by nepochybně u soudu. Jestliže se ale takto otevřeně vyjadřují Romové o Romech, je to v pořádku, protože se v takovém případě nejedná o rasový útok. Jsou totiž ze stejné rasy a tak si mohou vzájemně svobodně nadávat bez omezení.

 


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.