Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 354, 9.12. - 12.12.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

12.12.2002 - Neviditelný český Ježíšek bojuje se svatým Clausem.
Pražské JezulátkoAmerikanizace vánočních svátků pokračuje. Santa Claus je oblíbený především u obchodníků, protože se dá výborně využít v reklamě. Český Ježíšek je prý nepoužitelný, protože nikdo neví jak vypadá, když je neviditelný. Nelze jej namalovat a už vůbec není možné, aby se za něj převlékali obchodníci všeho druhu. Nedá se také vyrobit z čokolády nebo z perníku. Je to opravdu tak? Vždyť se jedná nepochybně o právě narozeného Ježíška a ten byl zobrazen mnohokrát, ať už sám nebo častěji v náruči Panny Marie. Je to jen nedostatek fantazie v hlavách reklamních odborníků, který jim brání využít pravou viditelnost tohoto symbolu křesťanství a Vánoc. Katolická církev by možná namítala proti využívání Ježíška v obchodním světě, ale vždyť sama staví v kostelích betlémy spojené se sbírkami na opravu chrámu. Konec konců by mohla církev vybírat poplatek za prodej kopií Pražského Jezulátka, které je samo o sobě jasným důkazem viditelnosti dosud neviditelného vánočního Ježíška.

10.12.2002 - Vždycky jsem měl až posvátný respekt před vědou.
Zdálo se mi, že vědci dokáží všechno, na co si jen pomyslím a že je jen otázkou času, kdy bude svět lepší než byl včera. Nebýt vědců, vynálezců a objevitelů všeho druhu, nebyl by náš svět takový, jaký je. Pravidelně po jisté době rychlého pokroku ve všech oborech ale dochází k jakési podivné depresi, kdekdo začíná pochybovat o tom, zdali je ta naše cesta kamsi vpřed ta správná. Děje se to vždycky, když se náhle zjistí, že to, co nás mělo zvednout zase o jeden stupínek výš nás ve skutečnosti celou tu dobu zabíjelo. Klasickým případem je vynález DDT, které nejprve zázračně vyřešilo nebezpečí hladomoru, abychom po nebezpečně dlouhé době zjistili, že jsme si celou tu dobu ukládali do těla smrtelný jed díky potravinovému řetězci končícím v našich žaludcích . Nikdo si z toho ale nevzal žádné poučení a jiní vědci vyvinuli polychlorované bifenyly a další z nich vyrobili skvělé barvy a nadšení zemědělci s nimi vymalovali stáje, nalakovali všechny konstrukce a pak teprve někdo přišel na to, že jsou to smrtelně jedovaté látky. Místo DDT vyvinuli vědci lepší pesticidy, defolianty, které dovedou ničit jen plevel a ponechají netknutou pšenici, která nás pak pomalu ale jistě zabije. Zdálo by se, že největší zhovadilosti spáchali za uplynulých sto let chemici a jaderní fyzici. Jenže kvalifikovaní, vzdělaní a inteligentní vědci se dopustili často nenapravitelných přehmatů i v jiných oborech.
Docela nedávno, v roce 1969 profesor Vilibald Bezdíček z brněnského Vysokého učení technického konstatoval, že "s vodou je to u nás zlé a perspektivy jsou chmurné. U nás naprší za rok průměrně 92 miliard krychlových metrů vody, z toho 28 miliard m3 teče v tocích. Když je extrémně sucho, pak klesne toto množství na 14 miliard m3 a to je právě celková roční potřeba vody v zemědělství, v průmyslu, v energetice a v zásobování obyvatelstva v letech 1980-1985. Ovšem počet obyvatel se dál zvyšuje, potřeby ve výrobě a v zemědělství porostou, životní úroveň také. Bilanční úvahy se dělají už do roku 2000 i 2010 - a je to opravdu zlé...
...Pro ČSSR je jediné východisko: přivést vodu odjinud. V úvahu přichází Balt nebo Dunaj.
"
Jak jste si jistě pomysleli, pan profesor to v roce 1969 vůbec neodhadnul, dnes se ve vodě přímo topíme a díváme se s obavami vzhůru k obloze, kolik toho zase do toho našeho kotle zase naprší. Vláda připravuje opatření na jaro, protože jarní tání sněhu by mohlo vyvolat ještě horší povodně, než které jsme nedávno přestáli a dodnes se z nich nevzpamatovali. Nikdo z vědeckých kruhů něco takového nepředpokládal, veškeré meteorologické prognózy byly a nepochybně i nadále budou k ničemu. Mají nesmírně sofistikované počítačové systémy, matematické modely počasí, dokonalé družice a přitom nedokáží přesně a bezchybně předpovědět vývoj počasí na víc než tři dny stejně, jako to dovedli naši předkové-zemědělci, kteří se dívali přes den, co dělají mravenci a vlaštovky, večer sledovali západ slunce, než šli spát mrkli na oblohu jak vypadá měsíc a bylo jim jasno.
Lékařská věda jistě udělala velké kroky, ale stejně dál zbytečně umírají lidé na chybnou diagnózu, lékaři dělají běžně přehmaty vedoucí k trvalému poškození zdraví pacientů a bez ohledu na pokrok vědy se šíří po světě AIDS a stále nemáme lék na rakovinu. Stále větší procento populace trpí nejrůznějšími alergiemi a obracejí se od bezradných lékařů k léčitelům a šamanům stejně, jako to dělali ve středověku. Máme prakticky v každé rodině nejméně jedno auto, které ale jezdí na motor pracující na stejném principu jako před sto lety. Jen drobná vylepšení, opentlení zbytečnou elektronikou, zbytečně drahá auta, která nikdo na silnici neopraví. Stále jen hltají naftu nebo benzin vyrobený z fosilních zdrojů, které pomalu vysychají. Kde je tolik očekávaný zázračný, bezpečný a nevyčerpatelný zdroj energie? Kde je tedy vlastně ten zázračný vědecký pokrok?

10.12.2002 - Počítačoví špioni jsou jistě i ve vašem počítači.
Určitě máte ve svém počítači nainstalován alespoň jeden freewarový program. Je jich celá řada, jsou docela zadarmo a některé jsou opravdu užiteční pomocníci: optimalizují vaše internetové telefonní spojení, zrychlují přenos velkých souborů při downloadu nebo vás dokonce chrání proti pronikání mailových i jiných virů. A jestliže se vám zdá, že se práce vašeho počítače nějak podivně zpomalila nebo že vám najednou začínají chodi maily od neznámých firem, pak ve vašem počítači pracuje špionážní software označovaný jako spyware. Stačilo, že jste jej použili a dali mu právo vstoupit na internet přes váš firewall prostě proto, že je k tomu určený (nějaký klient pro přístup do internetové databáze, stahovací program a pod.).
Jedná se o programový kód, který pracuje tajně ve vašem počítači a snaží se odesílat svému autorovi informace o vás, o vašem počítači, o softwaru na něm instalovaném včetně jeho verzí, i o vašich aktivitách na internetu, vaši poštu nevyjímaje. Nemusí jít o nic, co by vám bezprostředně poškozovalo naistalovaný operační systém nebo ostatní programy. Většinou se jedná o tajné marketingové aktivity docela ctihodných firem, které se tak snaží získat informace pro zvýšení svých prodejních úspěchů. Jindy ale může spyware odesílat vaše přihlašovací jména a hesla na internetových serverech, kde si pak prohlíží jiný špion data, která o vás shromažďuje provozovatel té dané služby (mail, webhosting, vaše dotazy do vyhledávacích indexů atp.).
Seznam programů obsahující spyware v současnosti obsahuje kolem 500 aplikací. Patří mezi ně například Calypso E-mail, CD Box Labeler Pro, Crystal FTP, CuteFTP, Free IRC, Go!Zilla, MS Media Player, Password Manager, PowerZip 2000, Real Audioplayer, Static FTP a Traffic Attractor 2000.
Jistě vás napadá, že by bylo záhodno získat přehled o tom, jaký spyware na vašem počítači dovádí. Máte dvě možnosti: buď si opatříte nějakou základní verzi protišpionovského programu opět zadarmo za předpokladu, že se smíříte s tím, že i tento program bude o vás odesílat informace své mateřské firmě. Ty - doufejme - budou zcela nezávadné a budou dejme tomu obsahovat údaje o tom, že jste jej použil a kolikrát a jak často a z kterého kouta světa jste. Z toho pak jiné programy v sídle této dobročinné firmy semelou report o možných ziscích, které se tu i onde mohou objevit. Součástí programu totiž bude i nabídka na rozšíření jeho funkcí do plné verze za mírný poplatek kolem 30 dolarů, kdy bude teprve tento program dělat to, co vlastně má. Přesto vám podá informaci o tom, jaký spyware na vašem počítači je, i když třeba nezlikviduje všechny záškodníky. Musíte si uvědomit, že skutečně kvalitní plně funkční programy na internetu zadarmo nejsou.
PestPatrol - prostředek proti hmyzu Jednou z možností je si stáhnout omezenou verzi nějakého programu pro identifikaci a odstraňování špionů a po vyzkoušení jej teprve koupit.
V mém PC našel PestPatrol 6 špionů. Jedním z nich byl VCatch, který sice na jedné straně chrání počítač před nežádoucími aktivitami, ale donáší přitom svým autorům informace. PestPatrol stažený zadarmo ale neumí vymazat nebo odložit nalezené špiony. To dovede jen zakoupená verze za 29.95 US$ (nejlevnější pro domácí použití). Jiným programem hovořícím dokonce po doinstalování česky je Ad-aware 5.83 Standard.
Více o něm najdete na adrese www.foxinus.cz, stáhnout si jej můžete tamtéž.
Zajímavý je seznam přípon souborů, které považuje PestPatrol za nebezpečné: 386, ADE, ADP, ADT, APP, BA, BAS, BAT, BIN, BTM, CBT, CHM, CLA, CLASS, CMD, CPL, CRT,CSC,CSS, DLL, DOC, DOT, DRV, EMAIL, EML, EXE, FON, HTA, HTLP, HTM, HTML, INF, INI, INS, ISP, JS, JSE, LIB, LNK, MDB, MDE, MHT, MHTM, MHTML, MP3, MSC, MSI, MSO, MSP,MST, OBJ, OCX, OVL, OVR, PCD, PGM, PIF, PPT,PRC, REG, RTF, SCR, SCT, SHB, SHS, SHM, SYS, URL, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF, WSH, XLS.
Jsou to nepochybně tytéž soubory, které jsou považovány za nebezpečné, pokud se vyskytují jako přílohy v poště. Spyware je totiž založen na stejném principu, jako ti všelijací červi snažící se ublížit vašemu počítači nebo internetovým serverům.
V každém případě si nainstalujte jako základní ochranu program ZoneAlarm, který bude jen na základě vašeho souhlasu dávat práva jednotlivým programům pro přístup na internet. I bez náročného nastavování vás dostatečně ochrání už v nastavení, které je automaticky zvoleno po jednoduché instalaci. I tento program je zadarmo jen v základní verzi a větší možnosti poskytuje až verze ZoneAlarm Pro, ovšem za peníze. Někdy příště se budu věnovat popisu jeho možností. Jste-li připojeni na pevnou linku nebo máte pevnou IP adresu a necháváte-li počítač většinu dne zapnutý, pak je jeho instalace naprostou nezbytností. Proč, to pochopíte až poté, co si prohlédnete log o tom, kdo všechno se pokoušel se přes nějaký port do vašeho počítače dostat. Já jich mám denně něco kolem dvou set ze všech koutů světa.
Používáte-li program AVG v boji s viry, pak si vyzkoušejte betaverzi Mail Scanneru, do kterého je možné zadat seznam přípon souborů, které nechcete přijímat ve vaší poště. Bude-li takový soubor nalezen jako příloha v příchozím mailu, přesune jej scanner do virového trezoru a bude jen na vás, zda jej přece jen otevřete. Mail scanner pro AVG včetně popisu a návodů najdete na serveru www.grisoft.cz. Seznam zakázaných přípon najdete po instalaci v domovském adresáři AVG (C:\Program Files\Grisoft\AVG6) v souboru AVGEMC.CFG v seznamu ExtList. Ten můžete doplnit při vypnutém scanneru do max.délky 256 B.

9.12.2002 - Zeman nebo Klaus na Hrad?
Začíná pomalu přituhovat. Nejen venku za oknem, ale i na politickém ledě. Je totiž dosti tenký pro každého kandidáta na funkci prezidenta, protože každá strana, malá i velká se snaží nainstalovat na Hrad politika, který by svá kuřátka vzal pod svá křídla podobně, jako to dělal prezident Havel, když ochraňoval své kamarády ve zkrachovalé zbankrotované ODA a kul pikle proti Klausovi dávaje neskrytě podporu sarajevským odpadlíkům. Socani to nemají jednoduché, protože se nedokázali se svými koaličními "partnery" shodnout ani na jednom kandidátovi.
Bureš je pro lidovce i unionisty příliš rudý a hlavně nemastný-neslaný a Zeman se nehrne do první linie - na to je příliš vychytralý. Přitom je ve hvězdách, zda jej budou podporovat, dojde-li na druhé kolo. Rádi by tam viděli Pitharta, který byl ale zvolen předsedou senátu a jeho kandidatura tak získává prapodivnou příchuť snahy urvat za každou cenu alespoň jednu výnosnou funkci. Klaus jde do prvního kola a má značnou naději, že se dostane do kola druhého. Tam se utká se Zemanem a výsledek může překvapit. Socani, zejména Špidla se svým klanem, by totiž Zemana na Hradě viděli velice neradi. Mohl by jim chodit jako prezident do vlády, což Havel zásadně nedělal, a dělat tam z nich pitomce a břídily.
Přesto se ale může stát, že někteří socani stojící uvnitř vlastní strany proti Zemanovi, by mohli volit Klause v domnění, že když se bude na Hradě zaobírat "vysokými" státnickými problémy, nebude mít čas na svoji rodnou ODS, která by tak mohla na ztrátě svého vedoucího mozku velice prodělat a postupně se stát podobnou politickou zdechlinou či dokonce mrtvolou, jakou je dnes KDU-ČSL, US-DEU nebo již zvěčnělá ODA. Zajímavé by bylo vědět, na čí stranu se přikloní komunisté. Kdyby byli zdatnými intrikány po vzoru svého svatého Gottwalda, pak by jistě volili Klause, protože tím by se vnesl další rozkol do řad pravice.
Jedno je jisté: pokud se na Hrad dostane Klaus, nebudou z toho mít radost především naši budoucí páni v Bruselu. Bude jim zle zatápět a jistě zužitkuje energii, kterou nahromadil v poslední době jako prostý poslanec. Nejen teď, ale i v budoucnu půjde vždy především o rozdělování peněz a v tom by systematický a věci znalý pan profesor byl dobrým zastáncem. Jako prezident by totiž Klaus jistě mnohem více než Havel dokázal zasahovat do ekonomiky Unie, protože se v tom opravdu vyzná a hlavně na to má dostatek sil. Ostatní kandidáti se v tom Klausovi nemohou rovnat a páni poslanci i senátoři by to měli vzít v úvahu. A navíc: pro Klause by neměl být žádný problém jezdit v Lánech na koni. A to je to, co nám na Havlovi nejvíce chybělo!

9.12.2002 - Vláda zvýšila minimální mzdu
s odůvodněním nárůstu průměrné mzdy. Je to pokus motivovaný snahou vydřít z podnikatelů nějakou tu korunu navíc tam, kde po dohodě se zaměstnanci jim platí jen zákonné minimum a zbytek dávají přímo na ruku. Je to jednoduchý trik, který ušetří firmě odvody na zdravotní a sociální pojištění. Že na to zaměstnanci doplácejí při nemoci nebo při odchodu do důchodu nikoho nezajímá. Když si totiž můžete vybrat mezi tím být zaměstnán i za těchto ponižujících podmínek, nebo být vyhozen na ulici, je volba jasná.
To s důchodci vláda podobné starosti nemá, neboť valorizace důchodů je podle zákona závislá jen na inflaci a nikoliv na růstu průměrné mzdy. Všichni ti pánové politikové a státní úředníci, kteří o výši důchodů rozhodují, se totiž sami nebojí doby, kdy i oni sami do důchodu odejdou. Budou totiž díky svým vysokým příjmům dokonale připraveni s vysokými vklady nejlépe u zahraničních bank. A nejen oni, ale i jejich rodiče mohou být bez starostí. Když máte v bance nějaký ten milion, není se čeho bát a důchod se použije nanejvýš jako kapesné nebo na benzin. Obyčejní občané však dopadnou tak, jak praví onen mladý floutek v jednom kresleném vtipu důchodci: Vám je hej, pane. Až já půjdu do důchodu, tak se už žádné důchody ani vyplácet nebudou.

9.12.2002 - Ministerstva vnitra a financí zatápějí Vietnamcům.
Je s podivem, s jakou vehemencí se z ničeho nic pustili naši policajti a celníci do kontrol na vietnamských tržištích. Jako by náhle procitli ze sna? Nebo jim došlo, že po našem vstupu do EU s tím opravdu něco budou muset udělat a tak si dali rozcvičku? Zvláštní na tom je jejich údiv, kolik že falšovaného zboží nejrůznějších značek včetně cédéček se zabaví na jediném tržišti. Zejména celníci pod dojmem těch hromad začali tvrdit, že to se sem přece nemohlo dovézt, že toho by si dozajista všimli. A že se to zboží musí vyrábět někde u nás. A tak teď policie pátrá po tajných podzemních továrnách, kde tisíce najatých otroků vyrábějí všechny ty kaťata, bundy, trička a dokonce i boty. Možná, že by je měli hledat spíše někde na východě, kde to má dlouhou tradici a také proto, že jestli je někde naše hranice propustná jak cedník, tak je to na Moravě.

9.12.2002 - Patnáct nejstahovanějších programů za minulý týden.
Všechny jsou do jednoho české produkce. Takže ačkoliv nejvíce byl stahován anglicko-český slovník, přesto dávají uživatelé internetu přednost českým produktům. Inu, dá to méně práce se s takovým programem spřátelit a čas, to jsou dnes peníze. V každém případě je tento seznam poučnější než kdejaká anketa či sofistikovaný průzkum. Na otázku co potřebuji nejvíce, co vlastně u počítače hlavně dělám, jaký jsem, odpovídají uživatelé jasně: zápasím s angličtinou a zatím moc nevítězím (1), hraju si hudbu z CD (2,15), mají potíže s komunikací mezi Unixem a Windows (3), posílám zadarmo SMS jako šílený zadarmo (4), peru se o počítač s ostatními (5), vánoce se blíží (6), rád si zahraju nějakou hru (7), mám potíže s výší telefonního účtu (8), snažím se lámat hesla pro přístup na počítač (9) a nejraději bych ovládal pécéčko jen hlasem (10). Obávám se virů (11,12), mám zmatek v organizaci mého času, nestíhám!!!(13) a pomýšlím na založení rodiny nebo alespoň pořízení nějakého bydlení. Pryč od rodičů!
Jak vyplývá z mých starostí, jsem mladý, zatím neúspěšný, ale pracuju na tom a snad se dílo podaří.A tady je seznam těch nejstahovanějších:

  1. PEKI slovník 0.97. Anglicko-český překladový slovník. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  2. Autorun Lab 1.60. Tvorba vlastních samospustitelných průvodců pro CD. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  3. WinSCP 2.0. SCP klient pro Windows používající SSH. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  4. SMS GateKeeper 1.51. Posílání SMS zpráv přes webové rozhraní českých operátorů. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Různé
  5. xDesktop 0.02 Správce virtuálních desktopů. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  6. Vánoční ikony 1.0. 10 vánočních ikon. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win XP. Typ licence: Freeware
  7. MiniRacer. Arkáda se závodními auty, jejich úkolem je vyhýbat se překážkám a dojet úspěšně do cíle. OS: Win 98, Win Me, Win XP Typ licence: Freeware.
  8. Connection Meter 5.1.6. Výkonný program na měření protelefonovaných poplatků. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Různé
  9. Destars Password Viewer 1.0.0. Zobrazení hesla maskovaného hvězdičkami. OS: Win 95, Win 98, Win Me, Win NT, Win XP. Typ licence: Freeware
  10. JetVoice 1.111. Ovládání počítače hlasem. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Shareware
  11. avast! 3.0.510. Antivirový program pro domácí uživatele, malé kanceláře až po největší firmy. Data OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Různé
  12. AVG Antivirus 6. Antivirový program se spoustou užitečných funkcí. Virová databáze, aktualizace z Internetu, rezidentní štít, kontrola odchozích a příchozích e-mailů atd. Data OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Různé
  13. DIM - Data Info Memory 3.79. Osobní informační systém, univerzální databáze do každé firmy, rodiny i školy. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  14. Room Arranger 2.10. Návrh bytu, domu nebo zahrady. OS: Win 2000, Win 95, Win 98, Win Me, Win NT. Typ licence: Freeware
  15. Popisovač CD. Tvorba obalů na CD. OS: Win 95, Win 98, Win 2000, Win Me, Win NT. Typ licence: Různé

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.