Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 355, 16.12.2002 - 1.1.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

1.1.2003 - Děduška Maroz, jolku nam priňjos !!!
To je on, náš milý stařík děda Mráz z naší oblíbené ruské pohádky Mrazík natočené v dobách vítězného komunizmu... "Děda Mráz je symbolisovaná přírodní síla, pohádková bytost. Stará lidová slavnost zimního slunovratu, která dochází nového vyjádření v pohádkové postavě oblíbeného Dědy Mráze, jehož se nebojíme, nýbrž kterého jsme učinili symbolem dětské a všeobecné lidské radosti a sbratření národů světa míru -- to je náplň našich besídek s Dědou Mrázem. Ve starší době, hlavně za carského Ruska, nebyl Děda Mráz vždy dobrý a laskavý. Staré carské pravoslaví jej učinilo nástrojem pro potlačení všeho pokrokového, učinilo jej záměrně zlým a obávaným pro děti chudých a utlačených a dobrým Dědou Mrázem jen pro bohaté a mocné, jejichž děti bývaly obdarovávány Dědou Mrázem o hlavních pravoslavných církevních svátcích 24. a 25. prosince, tak jako v našich zemích chodíval nadělovat bohatě a štědře zase jen dětem bohatých rodičů Ježíšek. V sovětské společnosti má ovšem Děda Mráz docela jiné poslání a jiný význam. V Sovětském svazu je součástí dětských radovánek celý měsíc a slavnosti s Dědou Mrázem vrcholí vždy na přelomu roku, v noci z 31. prosince starého roku na 1. ledna nového roku. Z dřívějšího zlého Dědy Mráze, který býval krutým vládcem a vykonavatelem vůle zlé zimy, stává se Dědou Mrázem jiným. Proměňuje se nám v laskavého a dobráckého přítele dětí. Je nositelem myšlenky míru, sbratření mezi národy celého světa a u nás vděčnosti a lásky k Sovětskému svazu a jeho lidu a šiřitelem jeho poznání."
Pramen: Děd Mráz. Sborník pro 1.-4. třídu osmiletých škol, vydal Svaz Československo-Sovětského přátelství a Svět sovětů, Praha 1953.

30.12.2002 - Budete nám chybět, pane Satinský.
Jeden z nejznámějších slovenských herců Július Satinský v neděli 29.prosince zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve věku 61 let.
Július Satinský jednou napsal v Týdeníku Rozhlas, že u nás stejně jako na Slovensku bude lepší garnitura politiků, podnikatelů i občanů teprve, až do veřejného života vstoupí mládež, která má dnes před maturitou. Za dvacet let si prý povíme. Tak toho se už bohužel nedočká. Lasica tak zůstává sám podobně, jako je bez ohledu na spolupráci s Jitkou Molavcovou osamocený i pan Suchý. Není nad kouzlo mužské dvojice, ve které vždy jeden hraje toho hloupějšího. Model klaunů debatujících ironicky o velkých věcech tohoto světa, který kdysi založili Voskovec s Werichem, čeká na to, která dvojice následovníků jej opět uvede v život. Zatím ale žádná není v dohledu. Teď jsou v módě baviči individualisté typu Novotného, Donutila a Polívky, kteří si občas nějakou tu oběť najdou, ale chybí tomu ten filozofický nadhled moudrých klaunů a hlavně ten dialog. Budete nám chybět, pane Satinský.

30.12.2002 - Opět nám hrozí povodně.
Zuřivý vítr nám dnes přinesl místo ohlášeného vyjasnění samou vodu. Byl jsem zkontrolovat své latifundie a zbaběle jsem prchl zpátky do města. Půda je promrzlá do hloubky a déšť stéká přímo do potoků a řek. Doufám, že můj sklep bude zachráněn od případné potopy díky automatickému čerpadlu pracujícímu v jímce a to i bez mé přítomnosti. Studna je už ale obkroužena jezírkem vody a tak jí budu muset už asi po páté letos čerpat a čistit. Tedy vlastně až v roce příštím. Držím palce všem, kteří ještě stále mají své obydlí poblíž potoků a řek. Předpovídám, že celý příští rok bude mokrý a naše země se stane nočníkem Evropy. Kdo můžete, stěhujte se na místa vyšší a nejvyšší.
V noci bude zataženo, na většině území občas déšť, který bude v severní polovině území postupně přecházet v déšť se sněhem a sněžení. Nejnižší teploty 2 až -2°C, na jihu kolem 4°C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na severní až severovýchodní.

28.12.2002 - Google není jenom obyčejný vyhledávač.
Google NewsZnámý a nejlepší vyhledávač zavádí nové služby. Jednou z nejzajímavějších jsou Google News, které jsou něco jako tisková kancelář přinášející odkazy na aktuální zprávy uveřejněné na předních zpravodajských portálech jako je Routers, BBC, Washington Post, New York Times, CBS News nebo CNN. Zprávy jsou označeny datumem a ty dnešní obsahují navíc informaci, kolik minut či hodin jsou staré nebo chcete-li, čerstvé. Ke každé zprávě je vytvořen seznam odkazů na všechny zdroje, které se k dané události vztahují. Tato služba se dozajista stane pro novináře nejoblíbenějším místem na internetu.
Pro toho, kdo nakupuje na internetu, se může hodin další nová služba Froogle. Její pomocí pod heslem All the world's products in one place neboli Všechno na jednom place můžete vyhledávat libovolný výrobek, který se prodává online a rozmyslet si jeho nákup podle ceny, fotografie a dalších informací. Zkuste si koupit třeba DVD pavoučáka obecného v ceně do dvaceti babek.

25.12.2002 - Vy jste ještě neviděli seriál Teletubbies???
TeletubbiesSeriál televize BBC Teletubbies je známý po celém světě. Nedívají se na něj jen ti nejmenší, pro které je určen, ale i dospělí. Co si o seriálu myslíte? Máte svou oblíbenou postavičku? Na tuto otázku odpovídali účastníci jednoho chatu u nás následovně:

Teletubbies možná vypadají stupidně, ale musím plně souhlasit s jedním z předchozích pisatelů, naše roční dcera je z nich úplně nadšená a zejména konec kdy se dělá pá pá a sluníčko se směje ji neuvěřitelně fascinuje a okamžitě se sama usmívá. Kdybych to neviděl neuvěřím.

No fajn, ale jsem zvědav, jestli si děti, které se na ten seriál pravidělně dívají, budou časem myslet, že mají mít v břiše televizi (některé děti na Západě jsou údajně přesvědčené, že kráva je fialová, což jim do hlav asi na(b)lila reklamní kráva Milka). Nepočítám-li oblíbenou Bednu Ednu z mých dětských let, jsou TT první virtuální stvoření, která vyřešila věčný problém televizního konzumenta, totiž jak mít TV neustále k dispozici. Edna se jim nemůže v žádném případě rovnat, protože by s sebou musela neustále nosit zrcadlo. TT mohou v klidu ležet, odpočívat a sledovat obrazovku, aniž by museli vyvinout větší úsilí. Stačí jen vystrčit břich a nažhavit anténu.

Absolutni hovadina. Zadny boj dobra se zlem, neni na nich poznat jestli je to kluk nebo holka, proste nic. Jak se pak muze dite v tomhle svete zorientovat, kdyz v televizi vidi jak na sebe ctyri barevny panaci delaj tuli tuli a tvari se u toho jak polodebilni vymatlanci. Zlatej vlk a zajic.....

Mě se to nelíbí ani trochu, ale moje děti (1,5 a 4 roky) to milují a moc se jim to líbí. Nejsem z toho nadšený, ale aspoň tam není násilí jako v kreslených pohádkách.

Teletubbies je super,jak pro me a mého partnera, které když můžem,tak sledujeme,tak i pro roční, dvouleté děti.Jsou to roztomilé postavičky,barevné,jednoduché...,když to srovnám třeba s Křemílkem a Vochomůrkou,nebo Rákosníčkem a jimi podobnými paskvili,tak Teletubbies rozhodně vyhrává.

A co na to já? Musím se přiznat, že ačkoliv nejsem už dávno dvouleté dítě, mám často pochybnosti o tom, zda ke stáru nedětinštím. Po studijním shlédnutí jednoho dílu Teletubbies mohu s radostí konstatovat, že se to sice horší, ale na úroveň dvouletého jsem se doposud nepropracoval. Seriál se mi jeví jako "velice podivný", zpočátku jsem byl "velice zmatený". Nejdříve jsem se domníval, že to celé bylo natočené ve snaze rehabilitovat v lidské společnosti obézní občany dětmi počínaje. Už samo vymyšlené jméno pro hrdiny a hrdinky seriálu napovídá, že být tlustý je milé a veselé (tubby = korpulentní, obtloustlý, jako bečka, štoudvovitý). Konec konců nejlépe se přibývá na váze právě u televize. Nevím, co si mám myslet o rozkošném, vesele se chichotajícím sluníčku. Podle mých informací je slunce nebezpečné, zákeřné a vyvolává rakovinu kůže. V některých pohádkách jako Tři vlasy děda Vševěda je také nebezpečné, dokonce mám pocit, že děd Vševěd je lidožrout. To by odpovídalo té rakovině, zdá se, že naši předkové o slunci věděli víc, než jsme si donedávna mysleli.
Zvláštní jsou antény na hlavách teletubbies, souvisí nejspíše s těmi televizními přenosy, které se odehrávají čas od času v břiše některého z té povedené čtyřky. Není nad to, nosit si televizi neustále s sebou. Asi se chystají nějaké transplantace nejen mobilů přímo do hlavy, ale i televizí do břicha. Nevýhodou ale je, že na sledování programu musí být dva: jeden produkuje program, druhý se dívá. Případně mohou produkovat oba, každý program vybraný tím druhým. Tenhle nápad scénáristů může ale v hlavách malých capartů-diváků způsobit zmatek, protože budou chtít po své mamince jsoucí v pokročilém těhotenství, aby jim pustila ze svého bříška nějaký zábavný program. Dokonce by se mohli domnívat, že se maminka chystá porodit televizi.
A tak si nejsem jistý, zda mohu tento údajně již oblíbený seriál doporučit vám, vašim dětem či vnoučatům. Dost mě překvapilo, že něco takového natočila seriózní BBC. V každém případě jsem podobnou hovadinu od nástupu pokémonů už dlouho neviděl. Obchodně je to ale úspěšné, tubíci se začínají prodávat i u nás. Kdo jste je ještě neviděli a máte nainstalovaný QuickTime, zde je panorama vykutálené čtyřky tubíků v jejich superdomu. A na závěr si všichni svorně zazpívejme jejich oblíbenou píseň Twinkle Twinkle Little Star, je to bomba!

23.12.2002 - Pragonet spouští od 1.1.2003 službu volby operátora
Dalším alternativním operátorem, který začal na našem trhu nabízet službu "volba operátora", je a.s. PRAGONET, součást divize T-Systems nadnárodního operátora Deutsche Telekom. Čtyřmístná předvolba, přes kterou bude možné uskutečňovat místní, meziměstské i mezinárodní hovory, stejně jako volat na mobilní telefony, je součástí názvu nové služby: Connect 1036. Služba Connect 1036 je v této chvíli dostupná v Praze a ve Středočeském kraji. Podrobnosti najdete zde.

22.12.2002 - Vánoce jsou časem zázraků.
Hlavně se soustřeďte!!!Protože se v této době ve většině rodin sjíždějí všichni příslušníci, aby společně oslavili vánoční a novoroční svátky, můžete své bližní překvapit předvedením záhadného psychokinetického otáčení papírovým válcem. Jedná se o pokus, při kterém se působí myšlenkou k vytvoření síly otáčející papírovým válcem. I když je dále popisovaná konstrukce navržená tak, aby vytvářela co nejmenší tření, musíte se alespoň při prvních pokusech silněji koncentrovat. Z počátku je nejlepší působit silou myšlenky s rukama okolo papírového válce, po delší praxi to půjde i z větší dálky bez vztahování rukou a vaše schopnost psychokineze se může stále stupňovat.
Návod: Z tvrdšího papíru si vystřihněte větší obdélník, který bude tvořit plášť válce a dále si vystřihněte dva menší proužky takové velikosti, aby se daly přilepit shora křížem na vytvořený válec (viz. obr.) Ještě bude zapotřebí láhev s menším průměrem než válec a s víčkem na kterém bude přilepen modelářský špendlík nebo hřebíček s ostrou hlavičkou, aby vznikalo co nejmenší tření. Můžete také použít petláhev ze třetiny naplněnou vodou a špendlík prorazit zevnitř víčkem. Výsledek se podobá otáčecímu stínítku na stolní lampu. Posaďte se, soustřeďte svoji mysl na sestavený válec před vámi a snažte se působit na něj silou mysli. Představujte si, že si přejete, aby se válec roztočil a v duchu si říkejte, na kterou stranu se má otáčet. Můžete také pro zesílení vašeho psychokinetického vlivu použít ruce tak, že je přiložíte z obou stran dlaněmi co nejblíže válci. Když se vám nebude dílo dařit, vyzkoušejte jiného člena vaší rodiny, třeba uspěje právě on. Hodně úspěchu v psychokinezi!

21.12.2002 - Vítám nového čtenáře z Přerova.
Jeho stopa, kterou zanechal v internetu nás přivádí na server firmy PSP Engineering a.s.. Jak vyplývá z jejich stránek, podnik známý dříve jako Přerovské strojírny na rozdíl od jiných nezkolaboval a dál vyrábí s 862 zaměstnanci strojírenské investiční celky.

20.12.2002 - Ladislav Smoljak odmítá být prezidentem.
Včera jsem měl neopakovatelnou příležitost hovořit neformálně s panem Ladislavem Smoljakem o vánočních zvycích a politice. Nejprve jsme s ostatními návštěvníky vánoční besídky nakladatelství Arcodiva probrali některé aspekty všeobecného úpadku zejména v oblasti vánočních zvyků. Vzpomínky na vánoční husy krmené šiškami našimi zvěčnělými babičkami vehnaly všem přítomným pamětníkům slzy do očí. Jedna ze zástupkyň mladé generace přiznala, jak se dlouho domnívala, že se husy krmily smrkovými šiškami. Je to tak, s našimi babičkami zmizela řada tradic a zdá se, že zmizí i vánoční kapr, který se stal předmětem boje za záchranu zvířat, bojem proti týrání bezbranných hospodářských zvířat spolku OHZ (Ochránci hospodářských zvířat).
Na moji výzvu, aby Ladislav Smoljak kandidoval na funkci prezidenta, přítomný odpověděl, že do politiky nehodlá vstoupit ani náhodou. Hodlá se i nadále věnovat objevování a publikování díla našeho velkého Čecha v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Kromě toho se přiznal, že se rád občas povozí i na hřbetu některého politika, ženy nevyjímaje. Právě teď se chystá na ministryni zdravotnictví.
Dobrou chuť!Ale zpátky k vánočním tradicím. Kdybyste chtěli obnovit chov vánočních husí, pak vám mohu nabídnout následující návod: " ... husy se na maso zabíjely až v době pozdního podzimu a poslední byly ke spotřebě až na Vánoce. Před zabitím bylo nutno husy přikrmit zrním, aby se dosáhlo lepší kvality masa. Ovšem nejvíce používanou metodou k získání správného protučnění masa a dosažení větší velikosti jater (známé vyhlášené pochoutky gurmánů), bylo nucené cpaní hus šiškami. Šišky byly válečky o síle cca 2 cm a délce 5 cm, které se dělaly z obilních šrotů s přidáním vody. Usušily se většinou v troubě kamen a při cpaní do volete husy se musely namočit, aby huse nepoškrábaly krk a snáze vklouzly do volete. Husa pro cpaní se umístila do těsné dřevěné klece na nožkách, z níž huse koukal pouze krk s hlavou. Před sebou měla na podložce nádobu s vodou. Cpala se podle vytrávení několikrát za den, v průměru asi 3 týdny. Z takto vykrmené husy se při pečení na pekáči vypeklo pochoutkové sádlo a vytvořila se nahnědlá křupavá kůrčička. Na pouti, či posvícení, kdy se do stavení hospodáře sjeli příbuzní, pečená husa s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím, na svátečním stole té doby, nesměla chybět. "
Pramen: www.sweb.cz/druhanov/zemed20.htm
Jako návod pro nacpávání husy šiškami může sloužit i film Ostře sledované vlaky se scénou, ve které Libuše Havelková ve sklepě krmí tímto způsobem husu. Návod k upečení husy najdete zde.

20.12.2002 - Jmenovky pro policisty na Slovensku.
Na Slovensku se chystá zavedení jmenovek, které budou nosit příslušníci dopravní, pohraniční a cizinecké policie. Ministr vnitra Palko soudí, že takové zviditelnění výrazně omezí podplácení. Dalším prvkem boje proti korupci má být zavedení majetkového přiznání pro všechny příslušníky policie. Mezi příslušníky policie se jako reakce na návrh ministra vnitra objevily názory, že zveřejnění jmen policistů by mohlo vyvolat ohrožení jejich života včetně příslušníků jejich rodin.

17.12.2002 - od 15.října 2002 platí nové zásady
společnosti Mrkvosoft - pardon - Microsoft, pro poskytování technické podpory. Celkový pohled na dobu, po kterou hodlá MS poskytovat podporu různého druhu svým zákazníkům, je patrný z následujících obrázků. Podrobnosti najdete na support.microsoft.com.
Pokud se nemýlím, naše obchodní právo nijak neupravuje povinosti dodavatele SW o zákazníky pečovat po nějakou dobu, natož aby byly upraveny záležitosti záruky na dodaný SW. A tak si může nejen MS stanovit takové podmínky, jaké ho napadne. Ano, máte možnost si jejich produkty nekoupit. No, můžete to zkusit, uvidíte, jak dopadnete například ve styku se státními i obecními úřady všeho druhu, pokud nebudete mít například poslední verzi Office. Moji domněnku o neexistenci záruky na SW potvrzuje právník Tomáš Pelikán těmito slovy:" Ochrana spotřebitele v oblasti SW není. Ani v našem právním řádu, ani jinde není žádná speciální ochrana spotřebitele v oblasti softwaru. Naopak z povahy softwaru vyplývá, že nikdy nemůže být zaručena časově neomezená funkčnost. Žádný software totiž není bez vad. " A je to. Jen by mě zajímalo, jak postupuje v rámci této totální nejistoty o funkčnosti SW například armáda. Nechť nás ochraňují všichni svatí a Ježíšek k tomu navrch! Hlavně, že jsou tak vehementně chráněna práva autorská na něco, co je většinou jen pochybně fungující zmetek.

16.12.2002 - Otec strany Václav Klaus odešel z čela ODS.
Václav Klaus, čestný předseda ODS, otec zakladatelTak už je to jisté, přes snahu některých intrikánů, kteří přesvědčovali pana profesora, aby to ještě na nějakou dobu vzal, Václav Klaus je od neděle jen obyčejným poslancem. Byl sice na návrh nově zvoleného předsedy Topolánka jmenován čestným předsedou strany, ale jak se zdá, do řízení ODS se nebude příliš plést. Už jenom proto, že Topolánek nepatří mezi jeho oblíbence pro svou poněkud drsnější zemitost projevu i myšlení. Touhou Václava Klause je nepochybně cesta na Hrad, ve které ho ODS podpoří. Není sice jisté, zda všichni poslanci a senátoři ODS budou pro něj v tajné volbě hlasovat, ale jistou šanci v boji se Zemanem má. Oba bývalí vůdcové stran a současní soupeři o prezidentské křeslo jsou tak díky taktickým hrátkám ČSSD a ODS ve srovnatelné pozici a se srovnatelnými šancemi. Rozhodnou to především komunisti, jak už bývá v tomto kocourkově zvykem. Škoda, že se kdysi dávno nenechal císař Franz Josef korunovat na českého krále, byla by tu dnes monarchie a my mohli klidně nadávat na Vídeň. Dnes už můžeme jenom nadávat na sebe.
Ale situace se naštěstí brzy změní, protože vstupní protokoly do Evropské unie byly právě podepsány za poměrně nevýhodných podmínek. Nic kromě referenda nám nebrání, abychom se k 1. květnu 2004 stali řádnými členy EU, pravda s některými omezením vyjadřujícími naši jistou podřadnost a nespolehlivost. A tak budeme mít zase šanci nadávat na pány, kteří nám vládnou. Tentokrát budou v Bruselu.

16.12.2002 - Vánoční tipy z internetu.

Postavte si huhuláka!Do Štědrého dne ještě zbývá pár dní a tak vybírejte z internetových obchodů. Někde už bude pozdě, protože uzavírali bez ohledu na rychlost internetu už koncem listopadu, asi v obavě před pomalostí České pošty. Následující seznam je z roku 2000 a ty položky, které nefungují, to jsou náhrobní kameny internetových obchodů, které do dnešního dne nepřežily. Jak je vidět, úmrtnost na internetu je dost vysoká. Magické paraboly, Vánoční přání s CD, Kouzelné amulety, Ruské kuželky, Nábytek z paroží, Malování na duté sklo dle přání, Cínoví vojáčci, Náramky přátelství, České granáty, Hodinky FreeStyle, Kamenné reproduktory, Smaltované reklamní tabule, Zvony, zvonky, Vodní dýmky, jistě netušíte, co je to Pajonček, Puzzle s fotografií vaší manželky, dcery, syna, babičky..., Tarotové a vykládací karty, amulety, pomůcky pro psychotroniky, esoterická literatura, vonné tyčinky, Erotické oblečení, Kondomerie, Aromoterapie, Bankovky, Dárky na poslední chvíli, Ušní svíce, Doutníky, Podložky na myš z kůže, Pyramida Energosan, Potřeby pro střelce, Pohřební urny a hřbitovní doplňky, Zlatnické výrobky, Značkové hodinky, Potřeby pro miminka (ke každé autosedačce nočník zdarma!), Mlsné dárky, svůdné dárky, CD, MC, VHS, DVD. Jak vidíte, ze 33 původních adres celých 17, tedy více než polovina obchodů za uplynulé dva roky zkrachovala nebo vzdala prodej na internetu. Nejvíce mě mrzí ty vodní dýmky, to by byl originální vánoční dárek!

Nezkoušejte adresu www.vanoce.cz, nikdo jí neprovozuje (!). Zkuste ale www.jezisek.cz ? A co www.nebe.cz ? Nejlepší byl v roce 2000 server www.kristus.cz, leč ten byl v rámci teroristické módy napaden hackery možná islámské víry. A doména www.buh.cz ? Už není volná, něco obzvláštního se tam chystá, i když to trvalo dva roky. Možná něco jako internetové nebe, kde je všechno zadarmo. Ale pozor, nejspíše jen po jistou dobu...

Abyste neměli malý výběr, tak přidám z letošní nabídky vánočních adres: vánoční atmosféru vám pomůže vytvořit www.vira.cz, kapra si koupíte přes internet na www.kaprik.cz, určitě se vám budou hodit Vánoční květiny nebo Cibulák. Vždycky je potřeba koupit něco pro děti a nejlepším dárkem jsou dřevěné hračky.

16.12.2002 - Vítám čtenáře z firmy Baumit.
Jejich stránky na www.baumit.cz jsou velice kvalitně udělané od slovenské firmy s poněkud megalomanským názvem Mega & Loman.

16.12.2002 - Několik tipů a triků.
Od 22.9.2002 fungují nová pravidla pro vytáčení telefonních čísel. Zkusili jste si v nastavení modemu zrušit "Směrové číslo oblasti"? A nejde Vám to? Tady je řešení:

  1. Spusťte program Editor registru.


  2. Najděte následující klíč registru:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
    Telephony\CountryList\420


  3. Změňte hodnotu LongDistanceRule (REG_SZ) z "0FG" na "G"


  4. Ukončete program Editor registru a restartujte počítač.


Poznámka: Změnu není nutné provádět, pokud na Vašem počítači nepoužíváte Pravidla vytáčení telefonních čísel.
Zdroj: Microsoft KB (support.microsoft.cz)

Jak napsat velké kroužkované Ů ?

  1. Nastavíme Českou klávesnici v systému (dle systému CS nebo CZ).
  2. Při podržení klávesy Shift klepneme na první klávesu v levém horním rohu (vlnovka - sousedí s klávesou pro číslici 1 ) a následně klávesu u. Po uvolnění klávesy Shift je příslušné písmeno Ů zobrazeno.
Zdroj:support.microsoft.cz
Inu, občas se i na serveru Microsoftu něco užitečného najde. V případě písmene u s kroužkem to ale moc nefunguje, například u malého fontu Arial jeví se jako háčkované Ů, u Courieru - jak vidíte v nadpisu - je to O.K., rovněž i u Arialu je kroužek u větší velikosti písma vidět správně: Ů. Times s tím ale má potíže bez ohledu na velikost: Ů
Nejspíš se divíte, kdy je asi tak velké kroužkované ů potřeba, když žádné slovo v češtině tímto kuriózním písmenem nezačíná. Jistě, ale co když chcete pěkně výrazně napsat, že
SERVÍT JE VŮL ! nebo BYL ZVOLEN Z VŮLE LIDU.
Jsou i jiné možnosti., jak na kroužkované ů. Hádejte, jak je vyrobeno toto: MůJ KůL.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.