Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 358, 20.1. - 25.1.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

30.1.- Havel je na poslední chvíli pro válku s Irákem.

Bez ohledu na výsledky průzkumu, podle kterého podporuje myšlenku přímého útoku na Irák jen 24 procent občanů České republiky, prezident Václav Havel spolu s premiéry Británie, Španělska, Portugalska, Maďarska, Polska, Itálie a Dánska podepsal prohlášení, které podporuje americké úsilí odzbrojit Irák. Havel se pokusil bezúspěšně přesvědčit Špidlu, aby se k podpisu připojil. Postoj zahraniční politiky je určen oficiálním rozhodováním, nikoli novinami a novinovými články, i když jsou podepsány významnými lidmi, a jsou to nepochybně důležité články a budou mít svůj vliv, uvedl pro ČTK premiér. Tím naznačil, že o dalším našem postupu bude rozhodovat parlament na základě návrhů vlády.
V dopise uveřejněném dnes v londýnském deníku Times se píše, že ve věci Iráku je nutné postupovat jednotně. Dopis tak zdůrazňuje nejednotnost EU a signatáři se jasně staví proti stanoviskům Německa, Francie a Řecka, kteří odmítají zahájit útok bez ohledu na stanovisko RB OSN. Celou akci zorganizoval nepochybně britský premiér ve snaze získat spíše morální podporu pro útok, který se připravuje bez ohledu na znění případné rezoluce RB OSN. Británie se tak spolu s USA staví do role novodobých koloniálních velmocí, které hodlají realizovat svoje hospodářsko-strategické cíle za podpory svých ochotných bezvýznamných vazalů. Nafta sice páchne, ale peníze, ty přece nepáchnou. Havel tak předposlední den svého prezidentování podepsal chartu, se kterou se v budoucnu nebude moci nijak chlubit.
Při očekávané změně ústavy by se mělo více dbát na to, aby neměl prezident právo vyhlašovat jinou politickou linii než vláda a parlament. Jinak budeme i nadále vypadat na mezinárodním poli jako spolek strejců, za které hovoří moudrý patriarcha, který ví nejlépe, co máme dělat.

29.1.- Další do sbírky kandidátů na prezidenta?

Lidovci uvažují v rámci pokusů o návrhu kandidáta, který by sice nevyhovoval žádné straně, ale také by žádné nevadil, o kandidatuře prof. Jana Sokola, CSc. Krátce o něm: Jan SokolNarozen 18. dubna 1936 v Praze, ženatý (1961), m. Františka, roz. Patočková (dcera filozofa Jana Patočky), 2 synové, 1 dcera. Po roce 1945 pracoval jako zlatník a mechanik, později studoval na MFF UK a od roku 1992 studoval na Institutu základů vzdělanosti UK, obor integrální studium člověka. V letech 1964 až 1990 působil na místě programátora ve Výzkumném ústavu matematických strojů, signatář Charty 77, zároveň s tím se věnoval překladatelství, historii a filozofii, podílel se na ekumenickém překladu bible, v současnosti přednáší na UK fenomenologii (Fenomenologickou metodu a systém lze pochopit jako široce založený, leč neúspěšný pokus obejít základní filozofickou otázku a odkázat materialistickou filozofii do postavení předvědeckého pojetí světa. Ve skutečnosti se však fenomenologie odhaluje jako zdroj a "tajemství" iracionalismu 20. století) .V červnu 1990 byl za OF zvolen poslancem do tehdejšího FS, po rozpadu OF vstoupil do Občanského hnutí, které později, již jako SD-LSNS opustil a názorově se přiklonil ke KDU-ČSL, za kterou neúspěšně kandidoval v senátních volbách roku 1997. Bez politické příslušnosti, naposledy v politice od 2. 1. 1998, kdy byl jmenován ministrem školství, mládeže a tělovýchovy úřednické vlády.
Suma sumárum, pro ODS dozajista nepřijatelný svým příklonem k lidovcům a účastí ve vládě Tošovského. Sokol není praktický politik pro třetí tisíciletí, je to především nerealistický idealista. Takže další zbytečný pokus. Všechno to skončí všelidovými volbami někdy na podzim. Do té doby nám budou vládnout na všech stranách jen socialisti, prezidentské pravomoci si rozdělí Špidla a Zaorálek.

28.1.- Žádné nebezpečí nám nehrozí, jen černé neštovice a mor.

Existenci zpráv o možném útoku pětičlenných skupin teroristů s padělanými pákistánskými pasy potvrdil ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace František Bublán a šéf armádní rozvědky Josef Proks. Bublán také uvedl, že teroristé mohou být napojení na teroristickou síť Al-Kaida. Podle zdroje je pravděpodobně, že by při útocích mohly být zničeny mosty, použity chemické a biologické zbraně nebo by mohly být podobu autobusových útoků jako v Izraeli. Speciální pracoviště armády v Těchoníně na Orlickoústecku se připravuje na likvidaci následků případného použití zbraní hromadného ničení v Česku. Dokončuje se zde mimo jiné nemocnice pro lidí zasažené biologickými zbraněmi, například černými neštovicemi, snětí slezinnou či morem.
Specializovaná nemocnice vzniká v těchonínském areálu Ústavu radiobiologie a imunologie, který je součástí Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové. Ústav vznikl podle dostupných zpráv v roce 1972. Pro svou potřebu shromažďoval mikroorganismy a diagnostická séra, které sloužily pro výzkum. Na jaře 1994 armádní experti prý všechny mikrobiální kmeny zlikvidovali na příkaz jejich tehdejšího ministra-astrologa Baudyše. V Těchoníně nyní údajně vědci zkoumají obranyschopnost organismů vůči infekcím.
Tak například antrax je vysoce nakažlivé onemocnění dobytka (krav, ovcí, koní, koz, prasat), které je snadno přenosné na člověka. Onemocnění je způsobeno bakterií Bacillus anthracis, což je opouzdřená tyčinka, jejíž mimořádně odolné spóry mohou přežívat v půdě (pastviny) a živočišných produktech (kůže, rohovina, vlna atd.) po mnoho let. Antrax způsobuje onemocnění kůže, plic nebo trávicího traktu a projevuje se širokou škálou příznaků. Neléčená kožní forma působí smrt v 5 - 20% případů, plicní forma je smrtelná téměř vždy vzhledem k rychlé progresi onemocnění, smrtnost střevní formy se pohybuje od 25% do 60 %.
Jak se ochránit nejen proti nákaze antraxem si určitě přečtěte na stránkách zajímavého slovenského serveru REASCUE TEAM SLOVAKIA. Stránka o improvizované výrobě ochranných masek a filtrů stojí za přečtení.
Jak vidíte, není se čeho bát. PET láhví na fitry máte jistě doma dostatek, stačí si nakoupit dřevěné uhlí na grilování. Možná, že trochu vyděsíte své spoluobčany, když budete v autobuse nebo v metru nassávat vzduch z té flašky, při nejhorším vás ale budou mít za feťáka a nechají vás na pokoji. A vy budete cestovat s pocitem, že jste něco udělali pro svoje zdraví. Od státu nebo dokonce od armády nečekejte žádnou podporu nebo snad přímou pomoc. Nejsou tady od toho a hlavně: nejsou peníze. Cílem armádních výzkumů a opatření je ochránit především velící důstojníky a politiky, aby nenastala nějaká anarchie v řízení státu, aby zůstal alespoň někdo, kdo by podepsal kapitulaci. Určitě bych pražákům neradil, aby se schovávali v metru. Jak tak hledím z okna, už zase začíná pěkný liják a hladiny našich řek začínají stoupat.
Chcete-li vědět, co bude dál, můžete si nechat udělat u pana exministra Baudyše nebo u jeho syna horoskop. Je to za pakatel: DOC. ING. ANTONÍN BAUDYŠ CSC vám nabízí svoje služby za pouhých 1900,- Kč za dvou hodinové poradenství. Horoskopy osobní, partnerské, profesní. Pracuje v Praze a Českých Budějovicích. Stejný rozsah služeb jako u Baudyše jr., prognóza na 3 roky dopředu. Ing. Baudyš se zabývá astrologií přes 30 let. Bývalý pedagog ČVUT, místopředseda české vlády a ministr obrany. Autor řady zlepšovacích návrhů a patentovaných vynálezů. Poradenství poskytuje i v anglickém jazyce. He offers readings also in english (100,-USD for two hours). Všeho nechám, už tam spěchám! Škoda, že ostatní ministři včetně předsedy vlády se nezabývají také astrologií, naše budoucnost by byla zřetelnější, věděli bychom, do čeho jdeme.
Astrologický pramen: www.astrolab.cz.

28.1.- Ilegální odposlech telefonních hovorů na Slovensku?

Procvičte se trochu ve slovenštině, neboť Slovenskem a jeho vládní koalicí otřásá aféra vyvolaná údajným nepovoleným odposloucháváním předsedy strany ANO (Aliance Nového Občana) Pavola Rusko:

BRATISLAVA – Až z Izraela priletel do Bratislavy expert, aby skontroloval odpočúvací systém Slovenskej informačnej služby a ministerstva vnútra. Pracovník firmy, ktorá systém vyrobila, prišiel v noci zo soboty na nedeľu.
Odborníka pozvalo ministerstvo vnútra a mal by zistiť, ako sa k legálne odpočutým rozhovorom mohli dostať nevyžiadané nahrávky. Pracovník odboru odpočúvania na policajnom prezídiu si prvé takéto rozhovory všimol 19. decembra. Bol medzi nimi aj rozhovor Pavla Ruska s redaktorom denníka SME. Ďalšie nelegálne odpočuté rozhovory prišli na políciu vo štvrtok a v piatok.
Podľa hovorcu ministra vnútra Borisa Ažaltoviča rozhovorom chýbali všetky potrebné náležitosti, ako čas a číslo volaného alebo volajúceho.

Inu, snad z Bratislavy nevede ještě nějaký kabel nebo družicový spoj někam do Izraele, třeba aby věděli, co se to v té střední Evropě děje. A pozor ještě na jednu věc: v dnešním Izraeli je dnes obrovská spousta imigrantů ze zemí bývalého Sovětského svazu a ti by mohli mít zájem o to, co a jak na Slovensku ještě větší. Ale to ne, už mi zase haraší v hlavě ta nesmyslná představa, jak ten svět řídí mezinárodně propojené tajné služby, které vlastní firmy dodávající důvěřivým vládám systémy na kontrolu bezpečnosti včetně zařízení na odposlech. Hrome, do nedávna jsem byl připojený do internetu kabelovým modemem vyrobeným také v Izraeli! Proč je vlastně ti hoši v UPC tak rychle vyměňovali??? Ne ne, je to pitomost, budu muset opravdu navštívit raději svého cvokaře.
Pramen: Slovenský deník SME Online

27.1.- Ještě jednou SQL červ, který nemá rád Microsoft.

V dalším textu odcituji text dopisu rozesílaný firmou Grisoft, která reaguje na některé naivní dotazy uživatelů AVG:

Internetem se šíří nový červ využívající chyby v zabezpečení MS SQL 2000 serverů. Napadený jsou pouze MS SQL servery, SQL servery běžící na unixu jsou bezpečné. Protože tento červ existuje pouze v paměti napadeného počítace a v odesílaných paketech a nemá žádný obraz v souboru, není zde bohužel co detekovat a nebude proto vydávána aktualizace. Řešením je instalovat SP3 či hotfix a blokovat porty 1433 a 1434. Chyba, kterou červ využívá je buffer overflow avízovaný Microsoftem v KB (support.microsoft.com ).
Odkazy na opravné patche jsou obsaženy v bulletinu MS02-039 (www.microsoft.com/technet ).
Zde najdete odkaz na hotfix pro MS SQL 2000 s SP2. V SP3 je již tato oprava obsažena.

Technické detaily

UDP port 1434 je MS SQL serverem používán jako "servisní" port pro ustavení komunikace s klientem. Bohužel se v kódu SQL serverů vyskytuje buffer overflow, který umožnuje provést libovolný kód. Po príchodu vhodného paketů na UDP port 1434 MS SQL server spustí kód v něm obsažený. Vlastní červ obsahuje jedinou činnost a to je odeslání sama sebe na náhodnou IP adresu. IP adresa se generuje jednoduchým algoritmem z náhodného čísla, získaného z volání funkce GetTickCount. Hned poté následuje odeslání UDP paketů o délce 367 bajtů a v nekonečné smyčce se vše opakuje. To způsobuje masivní DDoS útok. Napadený server je schopen kompletně zahltit přístupové linky.
Napadnutelnost není ovlivněna konfigurací ani volbou hesel MS SQL serverů, ale pouze aplikovaným patchem.

Shrnutí

Zranitelné konfigurace: MS SQL 2000 bez SP3
Řešení: instalace SP3 z www.microsoft.com
blokace portu 1433 a 1434 UDP i TCP
Projev: masivní DDoS útok z náhodných IP adres UDP pakety
Poškození: žádné

27.1.- Přes podporu komunistů Zeman po zásluze propadl.

Ani druhá tříkolová volba prezidenta nebyla úspěšná. Důchodce Zeman přišel na Hrad pln naděje, že se už nebude muset vracet do svého vyhnanství na Vysočině. Vypadnul však už v prvním kole, nevyčkal ani do konce volby a zbaběle uprchl neznámo kam. Vítězem podle sportovních pravidel se i v druhé volbě stal Václav Klaus, který ve třetím kole získal 127 hlasů. Chybělo mu tedy jen 14 hlasů ke zvolení za druhého českého prezidenta. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik k volbě řekl: " Je to škoda, že ani ve druhé volbě nebyl zvolen prezident, nicméně trvám na tom, že fatální chybu udělala sociální demokracie, která měla naši podporu pro svého kandidáta a podpora byla vyjádřena tím, že skutečně drtivá většina klubu KSČM levicovému kandidátovi svůj hlas dala." Nejednalo se o žádnou fatální chybu, ale o záměr minimálně poloviny poslanců a senátorů ČSSD, kteří jsou na rozdíl od komunistů proti návratu Zemana do politiky. Téměř by se chtělo věřit, že jsou také proti kamarádění se s komunisty. Nejspíše ano, ale důvodem nejsou politické rozdíly. Tato frakce se nechce dělit o významné posty ve státním aparátu s vyhladovělými komunisty. Protože jak je běžné nejen v českém politickém rybníku, jde jen a jen o prachy.
Strany vládní koalice žádnou shodu nenalezly, možná se o to pokusí ve třetí volbě. Objevuje se již téměř pozapomenutý kandidát Motejl, z Rakouska se ozvalo doporučení, abychom si zvolili za prezidenta stávajícího velvyslance v Rakousku Jiřího Grušu. Bývalý socialistický lyrický básník a kapitalistický diplomat, kamarád Václava Havla, Němců a Rakušanů (člen německého PEN-Clubu, člen Německé akademie pro jazyk a literaturu, člen Svobodné akademie umění v Hamburku), by byl jistě důstojným pokračovatelem nové umělecké linie našich prezidentů. Jenže naše republika potřebuje uprostřed válčícího světa a před branami do Bruselu pragmatického politika připraveného tvrdě hájit na mezinárodním kolbišti naše zájmy. Kromě Václava Klause na tuto roli nikdo z kandidátů nemá. To pochopila už i nemalá část našich zákonodárců. Pokud dojde ke změně ústavy a přímé volbě, bude mít na její výsledek hlavní vliv televize, rozhlas a tisk. Předvolební kampaň řízená majiteli a šéfy médií už začala. Novináři rozpačitě čenichají, komu dát svůj hlas. Dokonce někteří "ohovárači" Klause se pokoušejí o něm psát téměř objektivně, pokud je něco takového u novináře pracujícího za mzdu, možné.

Červ napadající Microsoft SQL Server 2000 stále ještě řádí

Je neděle odpoledne a server slovenského internetového deníku SME hlásí zoufale: " Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error '80040e31'[Microsoft][ODBC SQL Server Driver]Timeout expired /_cache.asp, line 73"
Napadený SQL server se mění v útočníka na další SQL servery - chyba totiž způsobí, že se bude snažit kontaktovat další a další SQL Servery. Výsledkem je tok dat na výstupu ze SQL Server směrem do Internetu, který v mnoha případech dokáže zahltit až 100Mbitové linky. Kumulací dat z napadených serverů jsou tak přetíženy i internetové páteřní spoje, stejně tak jako spojení mezi jednotlivými komponenty. Žádná data ani programy červ neničí, jen nervy a škody obchodního charakteru: uživateli se nenačte například reklama (?!), nenakupuje se v on-line shopech. Nejvíce utrpěly stránky, které si natahují z jiných serverů placenou reklamu, některé se špatně napsaným scriptem marně čekaly na data. Dobře jim tak.
Moje noviny to zasáhlo až v neděli a kdy se server vzpamatuje, netuším. Podle toho, jak to dopadalo od páteční noci až do teď, si správci serverů po celém světě nědělají žádné vrásky s údržbou. Ke cti Microsoftu je třeba poznamenat, že záplatu uvedl již v červenci minulého roku. Jenže, takový správce má jiné starosti, než sedět před stránkami Microsoftu a čekat, kdy přijde nějaká záplata či nová verze nebo service pack. A hlavně, když se něco objeví, znamená to zastavit server, udělat kompletní zálohu, rozjet opravu a doufat, že se celý SW nesesype. Tak to raději nechá plavat s názorem, když se nic neděje, nemá cenu se v běžícím serveru hrabat. Když to nesvědí, proč si to drbat. Přijde-li nakonec nějaký útok, udělá přesně to, co měl provést už před půlrokem, čili to celé zastaví a spraví. Mluvím na základě vlastní zkušenosti, měl jsem sestavu pár serverů včetně MS SQL na starosti. A libuju si, že už nemám.
Je 27.1. 0:00 hod - láduju to na web a už to asi 3 hodiny zase chodí. Tedy aspoň na www.ahasweb.cz.

27.1.- Periodika více či méně vhodná pro LYNX.

Protože je LYNX prohlížeč veskrze textový, některé internetové stránky jsou pro něj částečně nebo zcela nepřístupné až nepřátelské. Platí to zejména pro stránky vyhotovené stoprocentně pro FLASH, rovněž stránky utkané z rámců se čtou velmi obtížně, zvláště když se jednotlivé rámce jmenují například FRAME01, FRAME02 atp. a vy marně tápete, který je ten hlavní obsahující skutečné informace. Dovolím si zde uvést malý seznam stránek, které vám nebudou dělat žádné potíže nebo jen malé potíže. Pořadí je náhodné, tak jak jsem je postupně testoval: Asi se divíte, proč neuvádím například iDnes? Inu proto, že je to pro LYNX neprostupný prales a guláš. Ovšem nejen pro LYNX...

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.