Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 367, 29.3. - 4.4.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

4.4.- Až budeme v Unii, budeme jak v bavlnce.

Bruselský aparát je dobře placený a tak pilně pracuje. Stará se především o občany, dbá o to, aby každý dostal za své peníze kvalitní zboží. Když zadáte kvalitnímu úředníkovi i sebemenší a zdánlivě bezvýznamný úkol, věnuje jeho splnění veškerou inteligenci a nekonečné úsilí. Tak například třešně v sirupu. Cituji:
1.Pro výrobu třešní v sirupu se používají jen celé plody s peckou nebo bez pecky. Každá nádoba obsahuje pouze: chrupky, jiné třešně nebo višně.
2.Třešně v sirupu musí být bez příměsí, které nejsou rostlinného původu, jakož i bez cizích příchutí a pachů. Třešně v sirupu, obsahující zvláštní přísady, jsou bez cizích příchutí a pachů, pokud jim použité přísady nedodávají nenormální příchuť nebo pach.
3. Třešně v sirupu musí být téměř bez příměsí rostlinného původu a bez skvrnitých nebo mechanicky poškozených plodů. Mezi vypeckovanými třešněmi v sirupu se mohou třešně s peckou vyskytovat jen v minimálním množství.

V odstavci 4. se dále upřesňuje:
Pro účely odstavce 1 se rozumí:
a) "peckami nebo částmi pecek" celé pecky nebo viditelné, tvrdé a ostré kousky, přičemž kousky pecek se považují za pecky, jestliže je kousek větší než půl pecky nebo se najdou celkem tři kousky;

Už se nemohu dočkat, až konečně v té Unii budeme. Hned si koupím třešně v sirupu - vlastně jsem je ještě nikdy nejedl, nebo se jedná o třešňový kompot??? - a zkontroluji si pečlivě obsah nádoby, zda je vše podle Nařízení komise (EHS) č.885/85 ze dne 2.dubna 1985. Jinak běda prodejci, distributorovi a zpracovateli!

4.4.- Američané dobyli bagdádské letiště.

Americká 3. pěší divize dobyla podle televize ABC mezinárodní letiště v Bagdádu. Vojáci podporovaní tanky narazili jen na malý odpor iráckých jednotek. Svědci hlásí desítky mrtvých. Útok začal poté, co se město ocitlo bez elektřiny. Výpadku předcházela palba dělostřelectva a protivzdušné obrany.
Tak to přece jenom začíná vypadat na krátkou a celkem snadnou válku. Možná je to ale také ticho před bouří. Že by to Saddám vzdal bez boje? Že by nakonec žádné zbraně hromadného ničení neměl? Nebo ho sejmuly rakety hned první den války a iráckou armádu nikdo neřídí?
Kdo chce podpořit statečné americké vojáky, může jim poslat dopis vojenskou poštou z adresy www.defendamerica.mil. Text je celkem jednoduchý a výstižný: "Dear member of the U.S. military. Thank you for defending our freedom."

3.4.- Nevyžádaná reklama je trestná.

Novelizovaný zákon o regulaci reklamy, účinný od 1. června 2002, v ustanovení § 2 odst. 1 písm. e) stanoví: "Zakazuje se šíření nevyžádané reklamy, pokud vede k výdajům adresáta nebo pokud adresáta obtěžuje". Není obecně zakázáno rozesílání reklam například poštou nebo mailem, ale jen takové rozesílání, které nevede k výdajům adresáta a neobtěžuje jej – samozřejmě, jako u všeho je zde otázka určité míry a rozumného výkladu. Protože zákon neobsahuje detailně popis toho, co je obtěžováním reklamou, vyložilo Ministerstvo obchodu a průmyslu tento paragraf následovně:
Za reklamu, vedoucí k výdajům adresáta se považuje jednoznačně zasílání nevyžádaných faxů, které spotřebovávají faxový papír příjemce. Za obtěžující reklamu se považuje telefonování v nevhodnou dobu, tedy v noci a v neděli. Pokud jde o doručování písemných reklamních zásilek, považuje se za obtěžující jen tehdy, jsou-li takové zásilky doručovány do schránek, přestože jsou tyto viditelně označeny upozorněním, že adresát nechce dostávat reklamní zásilky. Při respektování nápisu na schránkách je tedy doručování neadresných reklamních zásilek i nadále možné.
Pokud jde o e-maily, považuje se za reklamu, vedoucí k výdajům adresáta, zasílání nevyžádaných e-mailů o velikosti přesahující při načítání tarifikovatelnou jednotku, tedy zhruba 20kB. Nevyžádané reklamní E-maily, které nepřesahují 20kB, lze tedy i nadále bez právních obav rozesílat.
Za dodržování zákona odpovídá "šiřitel",to je podle zákona "právnická nebo fyzická osoba, která reklamu veřejně šíří". Šiřitelem je tedy článek reklamního řetězce, který zaměstnává osoby, skutečně fyzicky vhazující reklamu do schránek či jinak reklamu šířící (telefonem, internetem). Aplikováno na e-maily je šiřitelem odesilatel e-mailů odesílající e-maily z libovolné klientské aplikace. Postižen ovšem může být i zadavatel nebo zpracovatel společně s šiřitelem reklamy. Podle paragrafu 8 odst.1 písm.a "Orgán dozoru uloží, nestanoví-li zvláštní zákon jinak, zadavateli, zpracovateli nebo šiřiteli reklamy, která je v rozporu s tímto zákonem, pokutu až do výše 2 000 000 Kč podle závažnosti porušení povinnosti, a to i opakovaně".

1.4.- Náš obvyklý válečný artikl - vojenská nemocnice.

Vláda v pondělí neprojednávala návrh ministerstva obrany na vyslání armádní 7. polní nemocnice do oblasti Perského zálivu. Měla by se nad tímto tématem měla podle něj mimořádně sejít dnes v úterý ve 13:00.
Jsou s tím totiž problémy: Kuvajťané naši nemocnici nechtějí, protože mají nemocnic dost a existence té naší na jejich území by vyvolávalo mezinárodní dojem, že jsou nějaká zanedbaná arabská země, která se o své občany nedovede postarat a musí přijímat lékařskou pomoc od jakési zemičky kdesi v Evropě, která má přitom se svými nemocnicemi doma zatraceně mnoho finančních problémů. No a do Iráku nemocnici nemůžeme poslat, protože přece nejsme spojenci vojenské americko-anglické koalice. Jsem opravdu žádostiv, co naši vládcové ze svých makovic vypotí. Nejjednodušší by bylo poslat naši nemocnici na Slovensko a poskytovat tam lékařskou pomoc obyvatelům v romských vesničkách. Nebo na Mars.

1.4.2003 - Nevíte, jak si vydělat 750 milionů kaček?

Vláda byla toto pondělí naopak velice důrazná a rozhodná ve věci dálnice z Lipníka nad Bečvou na Ostravu. Rozhodla se po dlouhém bádání vypovědět realizační dohodu s izraelskou společnosti Housing&Construction o výstavbě a provozování 80kilometrové dálnice D47.
Dohodu s firmou uzavřela Zemanova vláda loni v červnu za podezřelých okolností bez výběrového řízení, alespoň to tvrdil náš svobodný zcela nezávislý tisk jsoucí v německých rukou. Co by tisk psal, kdyby se jednalo o německou firmu, není známo. Policie ovšem žádné pochybení ani podezření z korupce neshledala. Všechno je v pořádku. Až na jednu maličkost: vypovězení smlouvy přijde daňové poplatníky na zhruba 25 miliónů €, tedy přes tři čtvrtě miliardy Kč.
Tak už víte, jak se získává bezpracný zisk? Nabídnete státním úředníkům nějaký ten kšeft, oni to nejdříve odsouhlasí, pan premiér to podepíše a pak to jiný premiér stejné státostrany zruší a vám zůstanou v hrsti prachy za nedodržení smlouvy. Jen si nesmíte zapomenout do smlouvy tuto klausuli uvést. Může být třeba i drobným písmem na zadní straně. No a těm hodným státním úředníkům jen poděkujete potřesením ruky a prachy jsou vaše. Čím větší plánovaný kšeft, tím větší bezpracný zisk. Má to jednu vadu. Takováhle rána se dá udělat jen za jistých okolností a jen jednou za čas.

31.3.- Chcete si občas přečíst The New York Times online?

The New York TimesMá to jednu nepříjemnost, je to sice zadarmo, ale musíte se tam zaregistrovat. Připravil jsem pro vás ale jeden bonus, tedy hezky česky dáreček: skočte si na adresu http://www.nytimes.com a zalogujte se pod jmenem jakes21, heslo je stejné. A je to. Je vám to divné, proč nestačilo jen jakes? Inu, už tam těch Jakešů je zaregistrováno 19 (jakes - jakes19) a mě ta 21 připadala lepší k zapamatování, jako že voko bere nebo 21.srpna - jako srp bez kladiva.
A když už tam budete, zkuste se podívat na interaktivní aplikace - mapa Iráku, demografické údaje o americké armádě, letoun Thunderbolt A-10 a řada dalších.

31.3.- Socialisti, fašisti i antifašisti jsou proti válce.

Na svém sjezdu přijali delegáti ČSSD rezoluci, ve které konstatují, že válka v Iráku nebyla nevyhnutelná a bez mandátu OSN je v rozporu s mezinárodním právem. Doslova se v rezoluci uvádí: "Čeští sociální demokraté nikdy nepochybovali o tom, že režim Saddáma Husajna je nelidský a má na svědomí nesmírné množství životů. Jsou přesto přesvědčeni, že cestu k nápravě nelze prosazovat libovolnými prostředky". Dále se v rezoluci píše: "Čeští sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN".
Celý text rezoluce je na serveru ČSSD.
Přibližně padesát mladých krajně pravicových radikálů se v sobotu odpoledne v Orlové na Karvinsku zúčastnilo protestního pochodu městem. Přívrženci organizací Národní odpor a Anti-Antifa tak chtěli vyjádřit svůj nesouhlas se vstupem České republiky do Evropské unie a válečným konfliktem v Iráku. Neofašisty doprovázela asi stovka policistů. Dva účastníky policisté předvedli. "Jeden měl u sebe hákový kříž a druhý neměl doklady", uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Protestní pochod se obešel bez násilností, pouze hrstka mladých antifašistů pochod z dálky sledovali.
I antifašisté jsou proti válce v Iráku, demonstrují a označují Bushe za fašistu, ekologové a komunisté jakbysmet. Místopředseda ÚV KSČ Ransdorf s uspokojením z neúspěchů Američanů na sobotní tiskové konferenci upozornil na selhání tanků Abrams při loňském cvičení v Ománu, ze kterého se USA nepoučily. Doslova prohlásil: "Ruské tanky T-72 a T-80 jsou naopak schopny fungovat i ve ztížených podmínkách pouště". Myslel tím snad, že se měli Američané dohodnout o společném zásahu proti Saddámovi? Kdoví, Ransdorf to v Iráku zná dobře, byl tam před zahájením války. Lidovci válku lehce hadovitě spolu s unionisty podporují. Vládní socialisté se za celou vládu vyjádřili ústy soudruha, pardon, "přítele" Špidly 20.3.2003 (ještě před sjezdem) jasně: "Česká republika není ve válce s Irákem, neúčastní se vojenského útoku na Irák, Česká republika působí v operaci Trvalá svoboda a je připravena na základě usnesení parlamentu, pokud by došlo k použití zbraní hromadného ničení, odstraňovat následky a zachraňovat lidi kdekoli ve svém dosahu."
Kdo tedy vlastně u nás válku podporuje? Asi by se líbila gumárnám v Zubří, pokud by byli dostali tu zakázku na dodávku masek. Nebyli ale schopni dodat potřebné množství do týdne a tak prý masky budou z Německa nebo Británie. Lze s úspěchem tvrdit, že nejvíce militaristická je vlastně ODS. Již 18.března vydalo grémium ODS toto prohlášení: " ODS je přesvědčena, že je v dlouhodobém a nejvlastnějším zájmu ČR, aby byla součástí koalice těch zemí, které zásah proti režimu Saddáma Husejna podporují. Vyzýváme vládu, aby zaujala jednoznačné a nedvojsmyslné stanovisko. Jsme přesvědčeni, že ČR by měla zastávat konzistentní postoje a neprovádět účelové obraty o 180°.
Pokud česká vláda vychází ze stejných stanovisek, pak může s podporou ODS - jako nejsilnější opoziční strany - počítat.
"
Možná si ODS měla před vydáním takového prohlášení udělat průzkum, co si o tom myslí její voliči. Možná, že jsou ale právě těmi 28 procenty občanů, kteří vojenský zásah v Iráku podporují. Možná, možná. Ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN je proti, jeden z tvůrců české bezpečnostní politiky, jeho náměstek Alexandr Vondra ale naopak míní, že Česká republika by se ve válce s Irákem měla jasně postavit na stranu spojenců. "Můj osobní názor: ano, Američané a Britové udělali maximum a byl bych rád, kdybychom v této těžké chvíli stáli na jejich straně bez vytáček". Exprezident Havel bude také pro pokračování války a rád by tam viděl více našich vojáků. Paradoxně je tak na straně ODS, prezidentovi Klausovi se ale pranic nelíbí, že do toho jdeme bez povolení OSN. No uznejte, že to jsou zmaty a co si z toho má průměrný malý obyčejný český občan vybrat. Řeknu vám, jak to vyřeší: sebere se a vyrazí na chatu, je třeba zahájit jarní práce.
V každém případě, až bude vítězná válka po několika měsících ukončena a některé naše firmy se v Iráku zúčastní jeho obnovy za peníze z irácké nafty, názory se budou rychle měnit a pochybuji, že se objeví nějaké mezinárodní hnutí za obnovu Saddámova režimu. Pozůstalí po zabitých civilních Iráčanech možná rozjedou soudní procesy proti USA o odškodném, možná budou podány žaloby u mezinárodního soudu v Haagu, před který ale není možné podle jeho statusu postavit americké vojáky za páchání válečných zločinů. České ovšem ano, i polské. Soudní proces hrozí už dnes polskému prezidentovi Aleksanderovi Kwaśniewskemu a premiérovi Leszkovi Millerovi za zatažení země do útočné války proti Iráku. Podezření ze spáchání trestného činu předložil bývalý poslanec vládní postkomunistické strany Svaz demokratické levice a neúspěšný kandidát na prezidenta Piotr Ikonowicz. V případě, že by byli premiér a prezident postaveni před soud a shledání vinnými, by je čekal až doživotní žalář.
Která válka je tedy ta správná? Jen ta proti agresorovi, až zaútočí a začne zabíjet lidi? Když si to budeme aplikovat na občanské právo, tak by to bylo jedině správné řešení. Bránit se můžete, až budete napaden. Je jisté, že Američané provedli velikou hloupost v roce 1991, kdy měli hnát iráckou armádu až do Bagdádu a Saddáma odevzdat mezinárodnímu tribunálu. Co tatík prošvihnul, synáček už nenapraví.

29.3.- Proč je svět v médiích tak plný hrůzy?

Podívejte se na následující přehled titulků z některých internetových médií, stejné se ale vyskytují i v televizi a v novinách:
"Na Bagdád vyrazili i Kurdové, Příplata žádá o pomoc českou vládu, Podezřelí z Djindjičova atentátu zaplňují vězení, V Bagdádu zabíjel Irák, tvrdí Američané, Čidla zalarmovala české chemiky, Spojenci chtějí, aby OSN pomohla Iráku, Počasí vrátilo spojence do boje, Únik ropy z Prestige se zřejmě zastavil, Vědci už vědí, jak na neznámý virus, Termín podpisu rozšíření EU je ohrožen, Studie: Unie by měla otevřít trhy novým členům, Zástupci povstalců označují referendum v Čečensku za frašku, Britský ministr ostře kritizoval politiku Západu na Blízkém východě, Budoucí členové NATO podepsali přístupové protokoly, Šešelj v Haagu: Jsem nevinen, Nebezpečný vir potvrzen ve Francii, ve světě podlehlo nejméně 23 lidí, Válka online: Irácká armáda se snaží využít současných povětrnostních podmínek k protiútoku, Berezovskij zatčen v Londýně, Berlín zatím neprodá Bankgesellschaft Berlin, Rumsfeld o trvání války: "jsme mnohem blíže k začátku než ke konci", Miloševič se procesu opět vyhnul, Při dobývání Bagdádu hrozí velké ztráty na životech spojenců a civilistů, Schuster nepodepsal novelu zákona o zdravotnictví, Al-Džazíra ukázala další americký vrtulník sestřelený v Iráku, Bosna požádala Spojené státy o vydání bývalého ministra, Ptáci se prý kvůli válce v Iráku nedostanou do Ruska, Iráčané se zavázali, že nepříteli způsobí maximum škod, V New Yorku zatkli přes 140 protiválečných demonstrantů, Británie zvýšila válečný rozpočet na tři miliardy liber, Podle inspektora Blixe Saddám nepoužije zakázané zbraně, Blair: Je důležité zapojit OSN do poválečné obnovy Iráku, Komise znovu vyzkouší havárii Columbie v laboratoři, Irácký ministr: Do deseti dnů bude Bagdád v kleštích, Protiváleční aktivisté blokovali Manhattan, Bush: s iráckými zbraněmi hromadného ničení se vypořádáme, Příčinu zkázy Columbie má prověřit experiment, Al-Džazíra zmizela z internetu, Kolem Bagdádu hoří ropa, spojenci pokračují v náletech, Mladí Iráčané rozkradli humanitární pomoc pro Safwan, Kurdové na severu Iráku postoupili do vnitrozemí."
Žádná pozitivní zpráva, zmar, jen zmar, neúspěch a smrt, válka v přímém přenosu. Upozorňuji, že jsem těžil ze tří nejmenovaných zdrojů a použil jsem jejich vlastní seznamy publikované jako upoutávka. Je nepochybné, že vražda, smrt ve válce, loupení, bitky demonstrantů v ulicích, požáry, podplácení, havárie a nevím co ještě je tou nejlepší potravou pro diváky a čtenáře. Skutečně je to to pravé menu, které si konzumenti médií přejí? Pravdou je, že již v pradávných dobách, kdy televizní zpravodajství nahrazovali vandrovní tovaryši, vyprávěli u louče mlynářské chase strašidelné historky o mordech, smrti ve válkách, o dobývání hradů a moru. První kreslené seriály o loupežích, mordech, lásce a zradě zpívali potulní pěvci na poutích a trzích vyzbrojeni ukazovátkem a tabulí s obrázky. Stejně tak jsou národní pohádky plné zrůdných vražd, zrady, nenávisti a spiknutí. Podobně jsou na tom všechny starobylé divadelní příběhy od starého Řecka až po Shakespeara, ale vlastně i po něm až do dneška po divadelní prknech často tečou kbelíky krve.
Psychologové tvrdí, že obliba tohoto žánru vychází z podvědomého strachu člověka před vlastní smrtí, že divák, čtenář nebo posluchač nachází uspokojení v tom, že to nebyl on, kterého rozmašírovali v hromadné srážce na dálnici, že to nebyla ona, kterou manžel probodl, rozčtvrtil a vyhodil na skládku v záchvatu žárlivosti.
Nějak na to ale v poslední době nemám nervy a tak přepnu z podobného zpravodajského nebo filmového krváku raději na film "o včelách", na dokumentární kanál, kde se ještě občas vysílají informace o pozitivních objevech, o záchraně nějakého živočišného druhu, o uměleckých pokladech, které nám zůstaly po zvěčnělých generacích našich předchůdců. Možná je to tím, že se nebojím vlastní smrti a dívat se na cizí mě nijak neinspiruje. Doufám ovšem v rychlou milosrdnou smrt. Dostal jsem z té hrůzy hlad a tak si jdu namazat chleba se zdraví škodlivým sádlem. Mozková mrtvice je prý nejrychlejší.

29.3.- Lékařská virtuální videoknihovna na internetu.

Německý Institut pro lékařskou dokumentaci a informace (DIMDI) právě otevřel virtuální videoknihovnu pro lékařská studia ve spolupráci s firmou editworks GbR (www.editworks.de). Jste-li lékařského povolání, pak vzhůru do videotéky na adrese www.vvfm.de. Ale i když nejste a neomdléváte nad trochou krve, podívejte se jak se dělá laparoskopická operace slepého střeva. Kdo jste ale na telefonu, zapomeňte na to. Je to stavěné na o hodně větší větší rychlosti. Ovšem ta kvalita, je to na ní znát. Kdo si počká, ten se dočká. Na tohle je Phoenix opravdu dobrý, zapnete si repro, spustíte to video, děláte si cosi v jiné tabulce (podokno Phoenixu) a až se to někam dochroustá, začne to na vás mluvit německy a přehrávat i obraz. Devět lékařů z deseti to doporučuje tomu jednomu, který tam ještě nebyl.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.