Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 375, 29.5 - 13.6.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

13.6.- Dnes rozhodujeme o tom, co bude potom.

Teprve včera se naši politici rozhýbali a pustili se do vášnivých debat, co nám přinese přistoupení do EU. Nedokázali přinést žádné výrazně pozitivní argumenty. Na otázky typu "jak si polepší důchodci", "co dobrého to přinese mladým rodinám s dětmi", se konečně občané od předsedy vlády i ministra zahraničí dozvěděli, že o tom UE nerozhoduje, že to bude stejně jako dnes záviset na tom, kolik peněz naše ekonomika nasype do státní kasy.
Nedokázali vysvětlit, že náš vstup podstatně zjednoduší pohyb zboží díky zrušení cel, což pomůže zejména malým firmám. Že v případě našeho nevstoupení bychom museli vytvořit silně střeženou hranici po celém obvodu republiky. Pokud snad někdo byl rozhodnut hlasovat pro vstup a bedlivě sledoval zmatenou diskuzi v televizi Prima, musel o půlnoci dospět k názoru, že hlasovat proti vstupu je mnohem správnější. Zmaty, zmaty, zmaty.
Pokud by se zmatený občan tohoto státu chtěl obrátit o radu k hlavě státu, která je ovšem podle ústavy hlavou jen velmi částečnou, moc si nepomůže. Prezident vydal následující prohlášení k referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii: Vyzývám touto cestou občany naší země, aby se zúčastnili referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii. Jsme v historicky neopakovatelné chvíli. Každý z nás bude spolurozhodovat o tom, zda má Česká republika dobrovolně předat významnou část své suverenity a samostatnosti většímu nadnárodnímu celku výměnou za spolupodílení se na jeho rozhodování a za možnost být jeho součástí. To je rozhodování daleko závažnější než parlamentní či senátní volby, neboť ty se opakují každé čtyři roky. Vstup do EU je jen jeden. Musíme vycházet i z toho, že Evropská unie prochází složitou diskusi o své budoucnosti. Její výsledky mohou natolik změnit podmínky našeho budoucího členství, že může být nezbytné za rok či dva uskutečnit další lidové hlasování. Spoléhám na to, že jsou naší občané nadáni vlastním rozumem a že jsou schopni tyto mimořádně závažné věci posoudit. Věřím, že se budou rozhodovat uvážlivě. Všichni, kteří s touto zemí cítí a jímž její osudy nejsou lhostejné, by měli v pátek 13. nebo v sobotu 14. června svůj názor vyjádřit.
Václav Klaus neprozradil, jak bude hlasovat, protože by to nebylo korektní. Je totiž prezidentem všech občanů, tedy těch, kteří jsou pro vstup, i těch, kteří jsou proti. Bohužel však ti, kteří se chystají hlasovat pro vstup, pořádně nevědí, proč. Ve stejné nejistotě se potácejí odpůrci přistoupení. Závěr je jen jeden: když někdo nemá kvalifikaci ke státnickým rozhodnutím a důkladně prostudované podklady, neměl by mít ani právo rozhodovat jakoukoliv formou, tedy ani prostřednictvím referenda. Ten někdo jsme my, řízeni podle pana prezidenta "vlastním rozumem", házející plni pochyb svůj hlas do urny.

12.6.- Nevíte kam se svými poklady?

Překážejí vám doma cenné věci, sbírka starožitností, drahá sportovní výbava? Bojíte se, že váš nedostatečně zabezpečený byt bude vykraden, zatímco budete na dovolené nebo na delší cestě v zahraničí? Nebo potřebujete střežený bezpečný sklad pro vaše podnikání?
Norská firma City Self-Storage nabízí v Praze pronájem střeženého uzamknutého skladovacího prostoru bez oken již od velikosti 1 m2. Uskladnění a vyskladnění provádíte sami v kteroukoliv denní a noční dobu každý den v týdnu. Autem přijedete až do skladu a na speciálním vozíku si odvezete věci až do vaší kóje. Všechny prostory jsou vybavené ocelovými dveřmi a stěnami, při nastěhování kóji uzavřete vlastním klíčem. Nikdo nemá přístup do vašeho skladovacího prostoru, ani nemůže vidět, co ve vaší kóji uskladňujete. Celý objekt je nepřetržitě střežen a napojen na alarmový systém. Kolik to stojí? Kóje 1 x 1 x 2,10 m (šířka x délka x výška) vás přijde na 600 korun měsíčně, sklad 2,4 x 4,8 x 2,1 (11,52 m2) je za 4 810 korun měsíčně. Můžete využít i systém slev, které vám mohou vaše náklady snížit.
Skladovací objekt City Self-Storage s.r.o. najdete na adrese Magistrála ul.5. května vedle benzinové stanice Aral v Praze 4. Informace získáte zdarma na info lince 800 10 44 44 nebo na adrese www.cityselfstorage.com, e-mail pankrac@cityselfstorage.com.

11.6.- Politiku je třeba dělat s poradenskou agenturou.

Unie svobody se pokouší řešit skutečnost, že se po roce ve vládě propadla hluboko pod hranici volitelnosti. Straničtí stratégové pod dojmem z klesajících preferencí angažovali analytickou a poradní firmu TAKT, která na Slovensku dokázala svými radami udělat z nevolitelného Křesťanskodemokratického hnutí třetí nejsilnější vládní stranu. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by US-DEU volila pouhá dvě procenta lidí a to se neví jistě. Ze strany odešlo nejméně 15 procent členů a tak je US-DEU stranou, která je ve vládě jen díky politice svých vůdců, kteří se Špidlovi hodili pro svůj nesmiřitelný boj a odpor proti ODS.
Unionisté zcela nepokrytě nasazením soukromé firmy do boje za záchranu svých poslaneckých koryt dávají případným voličům zprávu o tom, že je považují za zmanipulovatelnou masu, kterou je možné správně volenými slovy ve stylu reklamní kampaně na dámské vložky nebo kuchyňské nože natolik zblbnout, že jim dají potřebný počet hlasů.
Podle mého skromného přesvědčení se však tento sofistikovaný pokus o znovuzískání politické moci unionistům-deuistům nepodaří. Výsledkem bude jen přelití peněz daňových poplatníků a sponzorů ze stranické kasy na bankovní účet podnikavé agentury TAKT. Předpovídám, že jediným dočasně úspěšným pokusem o záchranu koryt by bylo spojení s lidovci vytvořením "nové" zdánlivě pravicové strany s nejdelší zkratkou na světě : KDU-ČSL-US-DEU. Spíše však můžeme očekávat, že pravolevé lidovce, kterým také hrozí zkáza, pohltí socialisti a US-DEU skončí v propadlišti podobně jako již zvěčnělá ODA. Nebylo by to ostatně poprvé, kdy bude voličům vysvětleno, že křesťanské ideály cnostné chudoby a rovnosti jsou tolik blízké socialistické ideologii. Někteří ideologové socializmu dokonce tvrdí, že Kristus byl vlastně první komunista.
Výsledkem těchto politických tanečků bude po jisté nepříliš vzdálené době vytvoření standardního duálního systému politických stran, který je již dávno vyzkoušený v Británii a USA. Senátor Josef Zieleniec, delegát Konventu o budoucím uspořádání Evropské unie (není nad to, mít dva platy), je přesvědčen, že český pravicový volič nemá v současné době možnost ztotožnit se s programem žádné politické strany. Nejspíše chce opět nějakou tu pravou zakládat. Nepochopil ale jednu věc: že buď trpasličí politické strany zahynou, nebo se spojí konečně zase s ODS a vytvoří tak onu kýženou politickou rovnováhu. Protože v ringu mohou být vždycky jen dva borci. Pokud ovšem naši politickou scénu nechceme mít ve stylu wrestlingu, kde se na oko tlučou všichni se všemi. Ale jen na oko, protože vítězství je předem v zákulisí dohodnuto.

9.6.- Čeká nás zářivá budoucnost.

V pátek a v sobotu budeme rozhodovat o tom, co bude potom. Jak je vidět z průběhu "připojovacích" referend v ostatních přistupujících státech, panuje všude kolem mírný až fanatický optimizmus z budoucnosti, do které nová Evropa kráčí. V Polsku to včera málem nedopadlo dobře, protože si dali dost nebezpečnou podmínku, že o budoucnosti národa musí rozhodnout alespoň nadpoloviční většina, což se jim málem nepovedlo. Čekalo se s napětím na neděli, kdy prý Poláci nejraději chodí volit cestou z kostela, kde jim Pánbůh ústy kněze sdělí, co je pro ně nejlepší. Polští politici byli pro politické komentátory v nepochopitelném klidu. Bylo to přece jasné: svatý otec, ten skutečný nejvyšší Poláků jim sdělil, že jsou v Evropě vítáni a ať neváhají, a řeknou té postkomunistické vládě ano. A Poláci jeho hlas vyslyšeli. Jen tak na okraj: pokud se nemýlím, tak Vatikán je samostatným státem a patří k těm několika málo zemím, které ač obklopeny státy Evropské unie, její členy nejsou. Papež zřejmě nemá chuť podrobit zejména vatikánské bankovnictví Bruselskému dohledu.
Nesmíme ale vidět naše rozhodování o přistoupení do EU jako něco převratného, zásadního či dokonce riskantního. Lidská schopnost odhadovat, kam se ten svět žene a řítí je totiž téměř nulová. Pokud dnes někdo tvrdí, že se EU bude do budoucna vyvíjet tak a tak a jiný, že to není zdaleka jisté a že to může být zcela naopak, je to jen důkaz velmi omezených lidských schopností řídit a ovlivňovat budoucnost tohoto světa. Nelze se divit tomu, že značné množství obyvatel planety propadá raději víře v to či ono jen proto, aby nemuseli spoléhat na údajné racionální počínání těch, kteří se rozhodli spasit svět silou vlastního mozku. Právě ti vždy kážou vodu a pijí víno, protože pud sebezáchovy je nutí především k tomu, aby si zaopatřili pro sebe a svůj klan budoucnost alespoň o něco lepší, než jakou budou mít ti, kterým vládnou. Staré české přísloví praví: Janku, nechoď s pány na led: pán uklouzne a ty si zlomíš nohu.
Tak pokud vůbec máte jakýsi pocit spoluodpovědnosti za svůj osud a osud vašich dětí a vnoučat, kteří se třeba ještě nenarodili, rozhodněte se v pátek nebo v sobotu jak chcete a nenechte se zmást nejrůznějšími velmi krátkodobými vizemi, kam že to Evropa kráčí. On to totiž nikdo neví.
Jako důkaz přináším jednu vykopávku, vizi jakéhosi Arnošta Vaněčka, který v roce 1956 napsal tato slova, prorokující, jak bude vypadat svět v roce 3020 (!):
"Vlahé jaro se rozlilo po vrších a dolinách. Slavný 1.máj, věčný svátek dělnictva, zavlál nesčetnými prapory všech národů. Nové nevídané vlajky se objevily na věžích tisíců měst socialistických republik na celém světě. Kontinenty zářily jako šperky, vsazené mezi zelená a modrá moře, křižovaná bílými parníky.
Lovec kráčí volně za zvěří a rybář pokojně loví ryby v oceánech i v horských řekách. Bílá Moskva plane v zeleni a námořní parníky přistávají, připluvše po gigantických průplavech.
V New Yorku se slaví den věčného míru. Bílé vlajky s prapory všech států se chvějí ve svěžích ranních paprscích a v noci v proudech světla reflektorů. Pochodeň v ruce sochy Svobody září.
Počátkem června sestoupilo na Prahu parno jako v létě. Praha nesmírně vzrostla a rozložila se po všech kopcích, přes Bílou horu, Barrandov, Chuchli a k Letňanům i do Motola. Její předměstí se rozbíhala hvězdicovitě daleko do kraje, k Zadní Třebání i k Čakovicům. Továrny stály daleko za městem, některé v lesích nebo v parcích. V hlavním městě Praze bydlilo, žilo, pracovalo a radovalo se na tři miliony lidí.

Moc krásné, až by jeden slzu zamáčknul. Jak vidíte, v zásadních věcech politického významu se autor poněkud odchýlil od současného směru vývoje. I když, jeden neví, co bude v tom roce 3020. Naproti tomu se vůbec neseknul v tom, že v červnu budou vedra. Tenhle posun léta trvá už několik roků, takže tenhle autorův plán jsme již splnili v předstihu. Pokud jde o to, kam až se Praha rozleze, jeho představy jsou splněny, jen do těch tří milionů něco chybí.
[Arnošt Vaněček, Bílé zlato, Státní nakladatelství dětské knihy, Praha 1956, pro čtenáře od 11 let, vydáno nákladem 10 000 kusů]
Vím, že se vám moc nechce do státnických rozhodování o budoucnosti světa. Ale nebojte se: ať to dopadne tak či onak, daně budete muset platit stejně, benzin bude drahý jednou víc, jednou méně a jednou nebude vůbec. Kdyby jsme si to připojení k EU neodklepli, můžeme to udělat za dva roky. Konec konců i tu sametovou revoluci jsme měli ze všech postkomunistických států jako poslední. V české národní povaze je totiž nejsilnější snaha ležet na peci tak dlouho, jak to jde a až potom vzít ranec buchet a vydat se do světa a zazářit.

7.6.- Jak zničit Bugbear.B ?

Dostali jste od svých známých tohoto roztomilého červíka a podařilo se vám jej úspěšně rozběhnout na vašem pécéčku? Rvete si vlasy a chystáte se skočit z okna? Podařilo se vám nakazit i ostatní počítače v síti? Pokud ještě není pozdě, máte-li AVG, zkuste červa zničit podle návodu firmy Grisoft.
Na adrese www.grisoft.cz/softw/removers/rmbugbear.exe je k dispozici utilita na odstranění viru Bugbear.B.
Použití utility :
Pokud je infikovaný počítač zapojen do LAN, je třeba ho před léčením odpojit od sítě a zapojit teprve ve chvíli, kdy budou všechny počítače bez infekce.

  • Odpojte pc od lokální sítě
  • Stáhněte utilitu pro odstranění rmbugbear.exe, kterou nakopírujte na pevný disk nebo disketu
  • Spusťte utilitu rmbugbear.exe
  • Po ukončení činnosti utility (rmbugbear.exe) restartujte PC
  • Spusťte Kompletní test
Upozornění:
Pro odstranění tohoto viru ve Windows 9x je nutno restartovat do Nouzovém režimu.
  • Restartujte PC do Nouzového režimu.
  • Zapněte (restartujte) PC -> přidržte klávesu F8 tak dlouho, dokud se Vám nezobrazí nabídka "Jak chcete spustit Windows" -> zvolte Stav nouze
  • Spusťte Kompletní test AVG -> menu Testy -> Kompletní test -> Spustit
  • Zvolte léčení infikovaných souborů.
  • Je možné, že některé infikované soubory nebude možno vyléčit, proto je bude nutno smazat a nahradit ze zálohy, z počítače se stejnou verzí operačního systému, zreinstalovat operační systém a nebo vyextrahovat z instalačního CD Windows z instalačních .cab archivů.
Pokud používáte operační systémy Windows ME a Windows XP, může se stát, že některé detekované soubory nebude možno odstranit z adresáře _Restore (Windows ME) nebo SystemVolumeInformation (Windows XP). Pro úspěšné odstranění je nutno vypnout funkci Obnova systému.
Postup pro vypnutí funkce Obnova systému ve Windows ME
  • klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač
  • vyberte položku Vlastnosti, zde vyberte záložku Výkon
  • stiskněte tlačítko Systém souborů
  • zvolte záložku Poradce při potížích
  • vypněte Obnovu systému (poslední položka)
Postup pro vypnutí funkce Obnova systému ve Windows XP
  • klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač
  • vyberte položku Vlastnosti
  • přepněte se na záložku Obnovení systému
  • zašktrněte Vypnout nástroj Obnovení systému na všech jednotkách
  • klikněte na OK a restartujte PC
  • postupujte podle instrukcí 1 až 3 a následně v bodě 4 zrušte volbu Vypnout nástroj Obnovení systému na všech jednotkách a klikněte na tlačítko OK.
[Pramen: e-mail firmy GRISOFT, s. r. o. z 6.6.2003]

Když tento postup nepomůže, připravte si instalační CD od systému po poslední aplikaci, nastartujte z diskety a zadejte format c:
Bůh s vámi, snad si příště dáte pozor, než něco pustíte a budete si pravidelně aktualizovat antivir. Pokud jde o maily, které jsou nejčastějším zdrojem virového útoku, přečtěte si můj starodávný článek v čísle 351.
Další rady najdete také na www.zive.cz, pro specialisty a znalce angličtiny na www.sophos.com.

6.6.- Nebezpečný červ Bugbear.B !!!

Bugbear.BStejně jako původní červ, představuje Bugbear.B nadmíru komplexní škodlivý kód, který v sobě kombinuje "dovednosti" e-mailového a síťového červa, keyloggeru, trojského koně a polymorfního viru infikujícího spustitelné soubory. Dokáže také ukončovat spuštěné procesy bezpečnostních a antivirových programů.
Červ se snaží o šíření na všechny adresy nalezené na infikovaném systému. E-mailová adresa odesílatele je falešná a neshoduje se s adresou infikovaného uživatele. Adresy umí vytahovat z INBOXu a ze souborů: .DBX, .EML, INBOX, .MBX, .MMF, .NCH, .ODS a .TBB. K samotnému odesílání červ zneužívá uživatelův default SMTP server, jehož nastavení si zjišťuje z klíče Internet Account Manageru.
Virus Win32/BugBear.B si s sebou nese backdoora, tj. program, umožňující případnému útočníkovi převzít vzdálenou kontrolu nad PC. Na portu 1080 pak může vzdáleně kopírovat či mazat soubory, vypínat aplikace, spouštět programy, sledovat stisknuté klávesy apod.
Zdroj: www.aec.cz, podrobné informace zde, další informace na www.viry.cz.
Chraňte se pomocí firewalu ZoneAlarm, antivirového programu a mailového skeneru (například AVG E-Mail scanner pročesává každý příchozí i odchozí mail. Více viz číslo 354).
Aktualizace AVG SE 6.0.488 z 5.6.2003 Bugbear.B identifikuje.

6.6.- Vy nevíte, co je kačka, kavka, kravka nebo koňura?

V pradávné historii pražského Žižkova existovala tvrdá měna, sestávající z následujích mincí a bankovek: pěťák platil deset haléřů, šesták kupodivu dvacet haléřů, neboli dva pěťáky byl jeden šesták, 5 šestáků je kačka, kavka, kravka nebo koňura, 20 kaček je cejn, 5 kaček bůr, 4 bůry = 1 cejn, 5 cejnů = kilo. 10 kilo = tác, papír neboli hadr. Některé pojmy z této originální měny se používají dodnes i pro označení hodnot české koruny, která přišla například i s novou hodnotou zvanou meloun.

4.6.- Spojené státy evropské jsou naše budoucnost?

Vládní Unie svobody-DEU je pro posilování federativních principů Evropské unie a zároveň pro silné spojenectví mezi Evropou a Spojenými státy. O reformě evropských institucí, diskuzích o nové ústavě EU v Konventu, zavedení Eura či přípravě českých úředníků do bruselských institucí diskutovali před několika dny poslanci a senátoři US-DEU i pozvaní odborníci na stranické konferenci v Praze. Silná Evropa jako stát srovnatelný s USA podle unionistů neni v rozporu se silnou euroamerickou vazbou, která byla, je i bude pro kontinent klíčová.
Hoši a děvčata z US si dělají reklamu pro svůj nenápadný odchod na výnosná místa v naší reprezentaci v EU poté, co se jejich strana v příštích volbách nedostane do parlamentu a vytratí se postupně i ze senátu.

4.6.- Když vám klesne, tak co s tím?

Mám na mysli pokles popularity našich milých socialistických politiků. Popularita premiéra Špidly od března opět klesla o celých 11 procent na pouhých 35 procent. Je to důsledek zejména jeho nudného projevu k masám a nápadům vedoucím ke snížení životní úrovně sociálně nejslabších vrstev obyvatelstva. Ještě více to kleslo ministrovi kultury Dostálovi, který spadnul z 50 procent na 37 procent. Dlouho ho totiž nikdo nepřepadnul a nemají ho rádi zejména příznivci televize Nova. Oba politici tak dosáhli svého životniho minima oblíbenosti od května 1999. Ještě stále to drží Stanislavovi Grossovi, jehož vysoká popularita u témeř tří čtvrtin obyvatel zejména ženského pohlaví je stabilní již pět let. Druhé místo se 66 procenty obsadil dnes již bývalý ministr obrany, čahoun Jaroslav Tvrdík. Petře Buzkové to sice od března lehce pokleslo, je ale stále oblíbena u 60 procent obyvatel. Až se zase objeví nějaký ten plážový snímek z její letošní dovolené, půjde to zase u mnoha mužů nahoru.

3.6.- Lékaři nebudou mít nikdy dost peněz.

Ke zdravotnickým odborářům, kteří v minulých dnech vyhlásili stávkovou pohotovost, se připojil také Lékařský odborový klub. Důvodem je nesouhlas s koaličními návrhy reformy veřejných financí, které nereagují na požadavek zvýšení platů pro zdravotníky. Předseda klubu Milan Kubek varoval, že pokud vláda státním zdravotníkům nepřidá, nebude možné udržet zdravotnickou péči na dosavadní úrovni. Odhaduje také, že po vstupu země do Evropské unie se prudce zvýší odliv českých lékařů do zahraničí.
K žádnému odlivu nedojde, protože kdo chtěl a měl na to kvalifikaci, už dávno odešel za lepším. Jak je vidět, naši lékaři nehodlají sdílet se svými pacienty jejich tíživou ekonomickou situaci. Chtějí více peněz za mizernou nesystematickou péči. Tyto peníze nevyrostou někde na záhoně: musí se o ně snížit životní úroveň obyvatelstva prostřednictvím vyšších daní, aby bylo na platy lékařů, kteří se považují za společensky nadřazenou kastu - pány nad životem a smrtí svých spoluobčanů.
Jinou cestou se dali na Slovensku: zavedli jednorázové poplatky za návštěvu lékaře, v lékárně za jeden předpis, cestovné za sanitky a denní sazbu za pobyt v nemocnici. Zabili tím dvě mouchy jednou ranou: do zdravotnictví se tak po korunkách dostanou další peníze, sníží se náklady pojišťoven za placené léky a v neposlední řadě se zmenší fronty v ordinacích. Nic proti důchodcům, ale spousta z nich, zejména ženského pohlaví, navštěvují zcela zbytečně lékaře z nedostatku verbální kounikace pouze za účelem společenského poklábosení s cílem opatřit si nějaké další zázračné léky do své rozsáhlé sbírky.
Zdá se ale, že se naše lékařská loby zavedla spíše na podíl ze zisku z prodeje léků a na neformální "dobrovolný" finanční sponzoring přímo od pacientů.
Po zavedení pravidla "třikrát a dost" do soudní praxe nám tak Slováci předvádějí, že mají mnohem větší smysl pro racionální řízení státu, než náš spolek ambicózních a ješitných politiků.

2.6.- Demise Tvrdíka byla na dva pokusy úspěšná.

Všichni komentátoři se předhánějí v dohadech o tom, proč vlastně tak úspěšný ministr obrany podal demisi. Obecně se jim nezdá, že by odstoupil jen pro "ztrátu tváře" po rozpočtových škrtech, jen proto, že jej Špidla se Svobodou mírně řečeno přehlíželi a stavěli jej spolu se Sobotkou před hotová rozhodnutí. Jedni jej podezřívají, že byl tajně zlanařen spikleneckými politiky ODS a v klidu se bude chystat na vstup do pravicové vlády, jiní tvrdí, že se chystá do soukromého sektoru, kde bude brát několikanásobně větší měsíční plat, než který dostává jako ministr.
Hlavní důvody jeho rezignace jsou ale jiné: jeho manželka mu dala ultimatum, že už má toho jeho ministrování dost. A navíc, Tvrdík je již od loňského podzimu trvale vyčerpaný z náročného života, z tempa, které si sám určil. Jeho zdraví není zcela v pořádku a tak se rozhodl si raději zachránit život, než padnout ve službách vlasti. Zařadí se tak k většině skutečně schopných lidí, kteří nemají náladu a nervy na věčné politické boje, intriky a útoky a kteří raději pracují na vysokých manažerských funkcích v českých i zahraničních firmách za mnohem více peněz.

2.6.- Vítězný postup trpaslíků na Moravě.

Výrobce ze Šumavy prodal ve Zlíně za dva dny téměř celou měsíční produkci. Krátce po poledni již nebylo co prodávat. "Zájem nás šokoval. V Čechách prodáváme trpaslíky především cizincům, ve zdejším regionu ale podobny sortiment zřejmě úplně chybí," nechala se slyšet Ivana Melicharová, ředitelka firmy, která trpaslíky vyrábí. Dodala, že za dva dny ve Zlíně prodala 300 kusů plastových trpaslíků, čápů, žab, šneků, prasat a dalšího sortimentu. Obyvatelé bombardovali zlínský magistrát dopisy od května, kdy se trpaslíci ve městě poprvé objevili na tradičních květinových trzích.
Stavění trpaslíků do českých zahrádek je jasným vyjádřením staré pohanské víry, kterou ani tisíc let křesťanské mise nedokázalo vymýtit. Myšlenka neviditelného jediného židovského a křesťanského boha je sice originálním pokusem, ale vznešenou filozofií a křesťanskou vírou nezatížený malý český člověk potřebuje sobě blízkého viditelného dobrotivého skřítka, který by střežil jeho zahradu a dům. Nejvíce skřítky milují děti, kteří v nich vidí jim velikostí podobné bytosti, ke kterým nemusejí vzhlížet s vylomeným krkem vzhůru, jako ke všem dospělým. Ačkoliv se i různí teoretikové a vykladači výtvarného umění snaží výskyt trpaslíků vymýtit pod průhlednou záminkou, že se jedná o kýč, majitelé zahrádek si nedají poručit. Čtěte Bibli, tam to všechno je: sotva se Mojžíš vypravil za Hospodinem pro desatero, jeho spolunomádi si začali vyrábět svoje staré osvědčené bůžky, dokonce se praví, že ze zlata.
I já mám na zahradě trpaslíka. Hoví si v křoví u přírodního jezírka s výhledem na mloky a žáby. Je klasický sádrový, zatím jen tak přírodně natřený do opálena, na ruce drží sýkorku, v druhé ruce větvičku. Možná, že mu alespoň čepici natřu na zeleno, aby si nepřipadal takový nedodělaný. Jedna moje známá si tuhle stěžovala, že nemůže nikde sehnat trpaslici. Skutečně, nikde se trpaslice nevyskytují, ani podnikaví Vietnamci se na jejich prodej nedali. Je to nějaká nevysvětlitelná tradice, že se ženy mezi sádrovými trpaslíky nevyskytují. Je tedy záhadou, jak se vlastně trpaslíci rozmnožují. Protože se údajně zabývají především hledáním drahých kamenů v podzemí, je docela dobře možné, že tam někde dole mají manželky a děti. Pokud ovšem trpaslíci nejsou ve skutečnosti malí čerti. Protože čertví, co mají pod tou čepicí.
Problematika trpaslíků není nic nového, i v mých novinách jsem o nich již pojednával v článku z roku 1999. Jak poznáte, podlehl jsem od té doby své ženě a zpronevěřil se tak svému tehdejšímu názoru na osvobození trpaslíků.

2.6.- Tohle za našich mladých časů nebývalo.

Nebo se o tom možná v socialistickém tisku nepsalo: Studentku s několika bodnými ranami v hrudníku nalezli její kolegové na chodbě vysokoškolské koleje v Brně. Jednadvacetiletá dívka krátce nato těžkému zranění podlehla. Studentku pobodala její spolubydlící, když spolu na pokoji popíjely alkohol. Pachatelka je nyní v těžkém šoku. Leží v nemocnici s rozbitou hlavou. Z vyšetřování policie totiž vyplynulo, že jednadvacetiletá dívka, která potyčku nepřežila, uhodila nejprve svou kamarádku lahví do hlavy. Ta pak vzala nůž a několikrát ji bodla.
Jeden by něco takového možná čekal v rámci chlapské zábavy. Zdá se ale, že se naše ženy, vysokoškolské studentky nevyjímaje, natolik emancipovaly, že se zpíjejí do nepříčetnosti a upadají do vražedné euforie. Nebo to je výsledek pravidelného školení z televizních akčních filmů? Na těch je totiž zvláštní to, že hrdinové v nich dostávají takové pecky nejen do hlavy a břicha a přesto přežívají. Ve skutečné rvačce to ale končí po několika vteřinách těžkými zraněními a často i smrtí.
Proto si vážení pamatujte, že ve filmu a v televizi se herci mlátí do hlavy láhvemi vyrobenými z křehkého cukru, prolétávají "skleněnými" tabulemi a používají nože, u kterých čepel s kuličkou na konci při sebemenším tlaku zajede do rukojeti (velmi starý vynález). Jakákoliv skleněná láhev a kuchyňský nůž jsou vražedné zbraně se smrtícím účinkem. Rovněž nedoporučuji kopání, zejména ne do břicha. Co se takhle vrátit k dříve tak oblíbené české facce? Velmi efektní je opakované fackování na obě strany tváře. A když už budete chtít někoho kopnout, tak stačí docela lehký kopanec do holeně, herci v klasických groteskách to milovali. A dámy, prosím, nekopejte muže do rozkroku. Hrozně to bolí a mívá to doživotní následky. Když, tak jedině ve smrtelném nebezpečí při přepadení a v případě, že nemáte rády znásilňování.

29.5.- Nový prezident, nový server www.hrad.cz

Webové stránky Pražského Hradu, které jste mohli vídat na adrese www.hrad.cz, jsou minulostí. S příchodem nového prezidenta došlo k vytvoření zcela nových stránek. Jejich hlavní vadou je jejich pevné na stavení na rozlišení 1024x768. Staré "Havlovy" stránky nazvané nyní hezky old.hrad.cz byly zatím zachovány a tak máte možnost si porovnat, jaký nový vítr na Pražský Hrad zavál. Novinkou jsou navazující osobní stránky prezidenta, které jsou v nové podobě na jeho staré adrese www.klaus.cz. Pokud byste očekávali, že stránky exprezidenta Havla najdete na adrese www.havel.cz, jste vedle. Najdete zde firmu na výrobu dětských terénních Buggy založenou Milanem Havlem. Něco to o vztahu minulého a současného prezidenta k internetu říká.

29.5.- Změněná bílá hůl.

Vyhláška č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, se mění takto:
1. V § 27 odst. 2 na konci textu se doplňuje věta "Bílá hůl i hůl s bílými a červenými pruhy musí být opatřena nejméně jedním reflexním bílým pruhem šířky 50 mm a nejméně souvislá třetina její délky musí mít průměr nejméně 12 mm.".
Máte-li nevidomého známého, rodinného příslušníka či přítele, informujte jej o této změně a pomozte mu s úpravou hole. Nová úprava platí už od letošního 12.května.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.