Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 384, 29.9. - 9.10.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

9.10.- Ti Nigerijci si nedají pokoj.

Opět jsem obdržel další mail se skvělou nabídkou na finanční transakci ve výši 25,5 milionu dolarů od pana nejspíše tmavé pleti s rozkošným jménem Dr Mogogo Mogul a neuvěřitelně dlouhou funkcí: Chairman of Contract Award and Verification Panel set up by the Nigeria Ministry of Aviation. Nabízí mi ale jen 25 procent z té částky, tak s ním ten kontrakt neuzavřu. Jeho pokus není žádná novinka, první výskyt se datuje do září 2002, jak uvádí server www.hoax.cz. Zřejmě si Mogogo nevzal ponaučení z vražedné střelby na pražském nigerijském vyslanectví.

Stalo se před pěti lety (vykopáno v Ahaswebovi).

Havel zase postavil vejce na špičku. Nedá si pokoj se svými objevnými návrhy, ve kterých vytrvale naznačuje, že je to právě on, kdo má ty správné návody, jak řešit všechny problémy světové politiky. Podle jeho posledního nápadu by Evropská Unie měla mít jen jediného společného stálého zástupce v Radě bezpečnosti OSN. V současné době je členem Rady Velká Británie a Francie, očekává se i vstup Německa. Havel to v pondělí uvedl v diskusi na mezinárodní konferenci Fórum 2000. Havel řekl, že nechápe, proč má Evropa v Radě bezpečnosti tolik zástupců, když jiné mnohem větší a lidnatější země, například Indie, mezi stálými členy Rady nejsou. [číslo 112, 13.10.98.]

Pochybnosti o smysluplnosti hradní sešlosti nazvané Forum 2000 trvají. Pro koho bylo Forum dobré? Správnou odpověď vynašel pan Martin C. Putna: "Bylo dobré pro jeho účastníky." Jistě se na jednom z nejhezčích a největších panovnických hradů cítili dobře. Pozvedli své sebevědomí, zejména hostitel se jistě cítil povznesený takovou koncentrací světové intelektuální elity. Občas se i pohádali, či spíše nedohodli na tom, kam má vlastně svět směřovat. [číslo 113, 14.10.98]

Můj odhad o nenápadném sbližování lidovců se socdemáky s tichou podporou komunistů se potvrzuje. (Rudému) Právu můžeme v této věci jistě věřit: Člen lidoveckého vedení Cyril Svoboda Právu sdělil, že by ke sblížení s ČSSD mohlo dojít, pokud by to rozhodly nejvyšší orgány (myslí se stran). "Zatím žádnou změnu nechystáme", reagoval pro Právo na otázku, zda je reálná koalice lidovců s ČSSD za tiché podpory komunistů. Na dotaz, jaký je jeho osobní postoj, Svoboda neurčitě uvedl: "Neříkám, co by se mi líbilo a co ne. To je fakt na sjezdu či konferenci." [číslo 120, 28.10.98]

8.10.- Guvernátor Arnold vyhrál.

Arnold Schwarzenegger vyhrál kalifornské guvernérské volby. Současný guvernér Davis se už vzdal úřadu a popřál svému nástupci hodně štěstí. Arnold by se měl funkce ujmout v polovině listopadu. Ve své vítězné řeči Arnold poděkoval za podporu své manželce Marii Shriverové a všem příznivcům. Prohlásil, že Kalifornie mu dala téměř vše, co v životě získal, a on to chce alespoň částečně splatit. "Chci být guvernérem všech lidí," prohlásil ve své řeči Schwarzenegger. "Nezklamu vás," doplnil. Televizní stanice ABC uvedla, že Arnold v jednom rozhovoru v roce 1975 označil Adolfa Hitlera za svůj vzor. "Obdivoval jsem například Hitlera, protože se z bezvýznamného muže a téměř bez vzdělání prosadil až na vrchol moci. Obdivuji ho také proto, že byl dobrý řečník a dokázal toho využít," odpověděl tehdy Schwarzenegger na otázku, kdo jsou jeho hrdinové.
Herec dnes ujišťuje, že obvinění nejsou pravdivá. "Nenávidím třetí říši a vůbec celou nacistickou ideologii. Moc dobře vím, co Hitler způsobil," říká rozený Rakušan. Jeho příznivci argumentují i tím, že podporuje židovské centrum Simona Wiesenthala, jak uvedl německý deník Bild.
Pravdou ale je, že Arnold pochází stejně jako Hitler z Rakouska a splňuje jakoby náhodou všechny vysněné Hitlerovy vize o dokonalém germánském vůdci národů. Hitler měl i stejné záliby jako Arnold: věřil v existenci tajemné humanoidní rasy pocházející z vesmíru. Arnoldovy hrdinské role spasitele lidstva v serii scifi filmů nepochybně sehrály velkou roli v jeho zvolení za guvernéra Kalifornie. Můžeme jen doufat, že Arnold není produktem Hitlerova projektu umělého šlechtění germánské rasy a že se zde nejedná o realizaci nějakého tajného nacistického projektu k ovládnutí Spojených Států a tedy celého světa. Snad je to jen praktická ukázka amerického snu o chydém hochovi z daleké ciziny, který může v nejsvobodnějším státě světa dosáhnout až na vrchol. Protože nemůžeme vyloučit, že se Arnold jednoho dne pokusí o to, stát se vládcem světa, tedy pardon, Spojených Států.

7.10.- Budou se plastové PET láhve zálohovat i u nás?

Jednorázové plastové PET láhve se budou na Slovensku zálohovat. Ministerstvo životného prostredia určí výši zálohy. Uvažuje se o čtyřech nebo pěti slovenských korunách. Ekologové jásají, obchodníci se obávají, že vrácené láhve od nich nikdo nebude chtít brát, spotřebitelé mají strach, že si náklady se "sběrem" lahví obchodníci přirazí na ceně. Plastové láhve se zálohují například v Švédsku, Norsku a Dánsku, letos již i v Německu. Pokusy se zavedením opakovaně použitelných plastových lahví u nás ztroskotaly na nezájmu spotřebitelů, kteří si bohužel mohli vybrat mezi zálohovanou CocaColou a nezálohovanou.
Odtunaj to tak vyzerá, že se Slováci snaží vybudovat jakýsi nový, možná poněkud biblický stát, kde bude vše zcela přesně nalajnováno, protože objevili dávno objevené: člověk obdarovaný naprostou svobodou se nechová zrovna nejlépe. Když ho to nic nestojí, nedbá na ekologii a odhazuje odpadky široko daleko kolem sebe. Když jsou zákony mírné, více se krade a loupí a tak Slováci zavedli zákon proti recidivistům nazvaný populárně "třikrát a dost". Když nemohou policisté odebírat opilým řidičům doklady, jistá část z nich se chová na silnici jako dobytek a ohrožují životy i těch ostatních. Když vězení spíše připomínají penziony, někteří zločinci se do nich i těší: je tam ústřední topení, zdravá strava a žádná namáhavá práce.
„Keďže ľudia u nás myslia skôr ekonomicky ako ekologicky, treba ich motivovať,“ vystihl racionální neekologické chování lidí Radoslav Plánička ze slovenské Spoločnosti priateľov Zeme v souvislosti se zaváděním zálohování PET lahví. Zda si vezmeme ze Slovenska příklad, není jisté. Zatím u nás vítězí spíše havlovská ideologie naprosté svobody jednotlivce, která je ale cestou do pekel. Historie civilizace není ničím jiným, než sérií různě tvrdých trestů, sankcí, zákazů a povolení. Jak řekl Jaroslav Hašek ústy Švejkovými: Náš obrlajtnant Makovec, ten nám vždy říkal: ,Disciplína, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech, ale vojna z vás udělá lidi, vy blbouni pitomí.` A není to pravda? Představte si park, řekněme na Karláku, a na každým stromě jeden voják bez disciplíny. Z toho jsem vždycky měl největší strach. A čtěte Bibli, tam to všechno je: nařízení vedle nařízení, zákazy a tresty. Svobody jednotlivce je tam pomálu.

7.10.- Kumulativní záplata MSIE

Pro Microsoft Internet Explorer tu máme novou kumulativní bezpečnostní záplatu, která údajně "zalepuje" všechny dosud známé bezpečnostní díry. Nejjednodušší cestou jak tuto záplatu nainstalovat, je využití průvodce pro update na stránkách windowsupdate.microsoft.com. Bližší informace v angličtině najdete v bulletinu MS03-040.

5.10.- Každý čtvrtý občan Česka okrádá stát na daních.

Zjednodušení administrativy a zprůhlednění daňových zákonů je podle odborníků údajně jediná možnost, jak snížit alarmující objem šedé ekonomiky, ve které se mimo dohled státu ročně otočí až 200 miliard korun. Obyvatelé, drobní podnikatelé, živnostníci a firmy se ve velké míře dopouštějí daňových podvodů, zatajují části příjmů, podporují práci načerno. Zejména práce konané řemeslníky a dalšími firmami o jednom zaměstnanci přímo pro občana se často nefakturují, platí se hotově a tak unikají kontrole daňového úřadu. Podle odborných odhadů a studíí na toto téma se na okrádání státu podílí každý čtvrtý obyvatel našeho státu.
Státní úředníci v čele s vládou se proto opakovaně chystají zavádět registrační pokladny i na tržištích, zakázat prodej tabáku a lihovin na tržištích a ve stáncích, od určité výše majetku zavést povinné přiznávání majetku, platby v hotovosti omezit částkou 500 000 korun a posledním nápadem je snaha zavést minimální povinnou daň pro živnostníky ve výši poloviny průměrné mzdy v zemi. Měl by se zavést i přísnější dohled nad službami, taxikáři, majiteli restaurací i podnikateli v cestovním ruchu.
Co je svět světem, tedy tím naším světem s výběrem daní (nehovoříme zde o sociálním nebo zdravotním pojištění!), každý občan chápe odevzdávání daní ze svého výdělku či zisku jako něco nespravedlivého a nemá chuť uznávat, že pro zajištění společných nákladů, jako je policie, armáda, stavby veřejných budov, silnic a jiných řekněme obecních investic a nákladů na správní aparát, hygienický dohled, kulturu, církve a nevím co ještě, že pro tohle všechno je potřeba vybrat od každého nějaký ten peníz. Když se totiž občan rozhlédne kolem sebe, často jej napadá, že stát pro něj z jím placených daní nedělá nic, nebo jen velmi málo: policie jej ani jeho majetek nijak nechrání, armáda se zabývá pochybnými zahraničními avantýrami a při ochraně území státu se s ní nedá vážně počítat. Jen za 50 bitevníků L-159 utratila armáde zcela nesmyslně 50 miliard a neúspěšně se je pokouší prodat. Hygienické stanice se zabývají poškozením životního prostředí jen na základě masivního nátlaku občanských sdružení a sdělovacích prostředků, za návštěvu státní galerie, muzea či divadla se platí horentní vstupné. Silnice jsou trvale rozbité a navíc se chystá zavedení mýtného na celou síť nejen dálnic ale i silnic první, možná i druhé třídy. Někde dokonce vybírají mýto za přejezd mostu, parkovat autem není kde a když, tak je třeba platit další poplatky.
Občanovi se tak vnucuje pocit, že za jeho peníze se jen vydržuje státní aparát, jehož hlavním cílem je jej o tyto peníze obrat a užít si je pro vlastní potřebu, za každou informaci, povolení, žádost, za každé hnutí prstem pro občana pak vybrat další peníze. Kdykoliv vstoupíte do obchodu, zase platíte další daň, tentokrát většině národa utajenou daň z přidané hodnoty většinou ve výši 22 procent z ceny zboží. Co je tou přidanou hodnotou nikdo ze spotřebitelů nechápe a tak to většina vnímá jako mazaný prostředek, který zakrývá, že větší část svého výdělku musíte odevzdat státním úředníkům. Další dodatkové nemalé daně platíte při nákupu benzinu, alkoholu i tabáku.
Přesto je to stále málo, protože občan není zcela na hlavu padlý a tak se snaží nějaký ten groš ulít. Některé metody určené zejména pro podnikatele jsou sice na hranici zákonnosti, ale kdyby to nebyly metody legální, jak by mohla existovat instituce daňových poradců. Ti přece neradí, jak státu zaplatit na daních co nejvíce, ale naopak, jak státní kasu co nejvíce obrat. Dokonce, když použijete jejich služeb, máte na odevzdání daní o několik měsíců více času, během kterého mohou vaše peníze vydělávat další peníze.
Státní úředníci mají jako prioritu logicky své vlastní příjmy a když je třeba ušetřit, dá se méně na opravu silnic, méně na kulturu, méně na dotace do nadací a jiných snad bohulibých neziskových organizací, méně do oprav státních památek. A tak stále vymýšlejí, jak z nás vyrazit další peníze, jak nás přinutit k poslušnosti odevzdávat dobrovolně vše, co sami uznají za potřebné. Je to odvěký boj, ve kterém je vždy tím poraženým občan.
Mám pro naši vládu radu, jak to celé vyřešit naráz a navždy: je třeba zrušit hotové peníze a veškeré platby provádět výhradně bezhotovostně včetně poplatku za použití veřejných záchodků. Veškerý tento platební a inkasní pohyb na účtech obyvatel a firem prohánět přímo přes berňák, který si všechny daně strhne sám bez vašeho přičinění. Nikde neunikne ani koruna a spoustě občanům to ušetří nedůstojné smolení daňového nebo majetkového přiznání.
Toto revoluční opatření by skoncovalo i s přepadáním pošt, spořitelen, bank i obchodů, protože by nebylo co krást. Každý podezřelý pohyb peněz mezi účty by byl snadno identifikovatelný napojenými počítači policie. Aby od v děsu neuprchli všichni zahraniční podnikatelé, je třeba toto opatření zavést alespoň v celé EU. Takové konečné řešení by bylo jen důstojné 21.století a kontrola nad obyvatelstvem by překonala všechny sny komunistů. Buďte dobří, občané!

5.10.- Co Čech, to vynálezce a kutil.

V okruhu svých známých i ve své rodině jsem považován za kutila a vynálezce. Vynálezů jsem, pravda příliš mnoho nevymyslel, ale jeden stojí za zmínku: jedná se o elektronickou beztrátovou signalizaci, která oznamuje obsluze našeho chatového vodovodního systému, že nádrž na vodu umístěná na půdě je naplněna a přetéká v duchu zásady ani kapka nazmar přes odpad na střechu a soustavou potrubí do přírodní nádrže s vodou na zalévání. Zprávu podává melodický zvonek umístěný v kuchyni, kde je také manuální spínač zapínající čerpadlo ve studni. Pro konstrukci jsem použil soupravu bezdrátového zvonku prodávanou se dvěma tlačítky. Zvonek přijímající bezdrátový signál od tlačitek na každé reaguje odlišným zvukem. To má velký význam, protože jeden z párů zvonků je umístěn u branky do zahrady. Ten druhý je zabudován do pákového mechanizmu, ve kterém voda vytékající z přepadu nádrže na střechu přístavku naplní na páce zavěšenou nádobu a ta stlačí tlačítko zvonku. Jakmile obsluha vypne čerpadlo, voda z nádoby malými otvory na dně vyteče a zvonek přestane zvonit. Je to prosté a jednoduché řešení využívající mechanizmy objevené v dávném starověku spojené s moderní mikroelektronikou. Odborník asi poznamená, že takovou pitomost ještě neviděl, přece by to celé vyřešila automatická vodárna. To má pravdu, ale já bych nemohl prožívat blahé uspokojení nad tím, jaký jsem to technický talent.
Pokud jste stejně úchylně zaměření, jako já, který nalézá značné uspokojení z návštěv v supermarketech pro kutily, stavebníky a zahrádkáře, mám pro vás jednu informaci: v OBI se právě prodává takový malý průhledný kufříček s vrtáky a hmoždinkami za lidovou cenu kolem 90 korun. Vrtáků není nikdy dost, snadno se otupí a lámou. Ale pozor: sada obsahuje tři druhy vrtáků: 5 kusů do zdiva a betonu (použitelné), 5 kusů do dřeva (použitelné) a 7 kusů do železa (velice nepoužitelné, jsou snad z obyčejného železa, ohýbají se jako hřebíky a snadno se lámou). Pokud tedy vrtáte spíše do železa, zapomeňte na tento nákup.

3.10.- Prohibice v českém parlamentu.

Předseda poslanecké sněmovny vyslal do světa jasnou zprávu: protože se na půdě parlamentu moc chlastá, nebude se v předsálí zasedací místnosti prodávat žádný alkohol. Kdo ze zákonodárců se bude chtít v pracovní době patřičně upravit, bude muset navštívit zdejší nejlevnější restauraci v Čechách a na Moravě včetně Slezska, nebo si donést kořalku v placatici. Vynalézavější a vzdělanější alkoholici si jistě vzpomenou na léta prohibice v USA a donesou si svoji oblíbenou značku whisky nebo grogu v termosce. Při konzumaci jí pak budou vydávat za neškodný čaj, stejně tak, jako to činily miliony nebohých Američanů, zbavených přístupu k alkoholu ve veřejných nálevnách.
Hrozí jediné: při takové utajené konzumaci se podle tehdejších amerických zkušeností vypije chlastu mnohem více a tak se můžeme těšit, že bez ohledu na prohibici se budou naši politici válet jako dobytek na podlaze parlamentu, blábolit do mikrofonu ještě větší hovadiny než dnes a dopouštět se tragických omylů při zásadních hlasováních. Pro odvrácení podobných zmatků doporučuji zavést takzvané hromadné hlasování, kdy za celý poslanecký klub bude hlasovat jen jeho předseda spolu s předáním seznamu svých právě přítomných ovcí. Zjednoduší a zrychlí to práci parlamentu a odstraní to zbytečný běh poslanců i poslankyň z restaurace do jednacího sálu. Jinou možností je hlasovat pomocí esemesek. Konečně by se tak využily drahé mobily, jejichž používání je při jednání zakázáno.

3.10.- Jak Saddám ošálil americkou CIA.

Včera náčelník amerických hledačů zbraní hromadného ničení v Iráku s definitivní platností oznámil americkému lidu a světu, že v Iráku žádné takové zbraně nejsou a při zahájení útoku ani nebyly. Celé to byl podvod, který rafinovaně spáchal Saddám Husajn ve snaze o urychlení pádu své vlády. Iráčané poučeni potěmkinovými vesnicemi i falešnými papundeklovými britskými tanky z dob druhé světové války dokonale oklamali elitu světových špionů a analytiků. Převáželi sem a tam po Iráku prázdné transportní kamiony obsahující údajně nebezpečné rakety s atomovými hlavicemi či laboratoře na výrobu bakteriologických zbraní, zakopávali na různých místech prázdné kontejnery s údajným nebezpečným obsahem - to vše za bedlivé pozornosti amerických špionážních družic i letadel. Husajn čile radiem komunikoval se svými generály o těchto nebezpečných zbraních, které vyhladí celé to světu nebezpečné americké plemeno pod dohledem nastražených uší amerických specialistů na odposlech radiového provozu. Prostě jedním slovem, podvod a jen podvod.
Otázkou jen zůstává, proč tohle Saddám vlastně udělal. Vysvětlení může být několik:
1. Saddám se domníval, že takto vedenou tajnou válkou odradí Američany od útoku na Irák.
2. Doufal, že tím útok uspíší a bude tak konečně moci odejít na zasloužený důchod.
3. Jako americký agent to udělal na základě příkazu, který obdržel od CIA
4. Byl oklamán vlastními lidmi, kteří se mu báli sdělit, že se jim žádné zbraně hromadného ničení nepodařilo vyvinout.
Osobně se přikláním k variantě číslo dvě, které odpovídí i fakt, že dodnes nebyl Saddám nalezen a zajmut. Nejspíše si někde v pohodlí a klidu lebedí a chystá se k napsání svých pamětí. Toho by se ale měla především CIA obávat a proto by jej měli konečně najít a v tichosti zlikvidovat. K čemuž ostatně už mohlo dojít...
Důležité je, že poté, co bude s ostudou vyhnána ze země česká dobročinná nemocnice pro útok na samou podstatu Koránu a nekalou konkurenci, proběhnou po čase v Iráku svobodné volby, americké firmy zde zapustí hluboké kořeny a americké i ostatní jednotky budou muset odejít do nějaké jiné země. Jako pravděpodobný se jeví Irán, který je hned vedle, takže se ušetří na dopravních nákladech. Vydat se do Severní Koreje bych nedoporučoval, protože ti šikmoocí fanatičtí šílenci by klidně mohli použít nejméně jednu ze svých dvou atomových bomb a ohrozit tak vratký světový mír. Otázkou ale zůstává, mají skutečně ty bomby, nebo jen tak šálí svět ze strachu, aby jim do země nevpadla demokracie?

2.10.- Ať žije Socialistický Svaz Evropských Republik!

Autoři návrhu Ústavy EU se nepochybně inspirovali ústavou SSSR. Politici států Unie a kandidátských států byli sezváni do Říma se zjevnou symbolikou: odhlasováním znění Ústavy EU bude završeno socialistické úsilí o obnovu Říše římské. Jistá změna tu ale bude. Ideologický důraz se už neklade na křesťanství, ale na finančnictví a obchod. To symbolizuje umístění sídla orgánů EU do Bruselu. Ústava EU má zajistit, aby byla z Bruselu řízena centrálně obchodní politika, celní unie, rybolov, měnová politika pro ty země, které za své přijaly euro a společná bezpečnostní a zahraniční politika. Mezinárodní smlouvy se budou napříště uzavírat jen v Bruselu. Premiér Špidla si je plně vědom toho, že malé státy v budoucí sjednocené velké Evropě nemají žádnou šanci ovlivňovat evropskou politiku a hospodářství. Rozhodující hlas bude mít napříště vedoucí dvojka: socialistická Francie a socialistické Německo. Itálie souhlasí vždy se vším, co má pozvednout její "velikost", Británie ze své pozice za vodou má jediný cíl: jen aby se v té Evropě zase něco nesemlelo. Špidla tak nemá šanci udělat v Římě nic jiného, než čeho se dopustil v roce 1938 prezident Beneš. K podpisu textu Ústavy EU jej budou přesvědčovat představitelé stejných států.

30.9.- Jsem jen malý český člověk, nepatřím mezi lepší lidi.

Je to tak a nedá se s tím nic dělat. Vy nevíte, co nebo kdo je to malý český člověk? Je to ten, co patří mezi skupinu občanů tohoto státu, o které hovoří s láskou politici jako o lidu, případně hovoří o průměrném občanovi (něco jako průměrný prací prášek). V penězích vyjádřeno, je to ten, kdo má hrubý roční příjem v rozmezí mezi 80 - 200 000 korun. Kdo má méně, je to chudý malý český člověk a kdo má více, není malý český člověk. Moje babička pro ty druhé používala pojem "lepší lidi". To jsou ti, kteří mají svého právníka, svého lékaře, svého psychologa, případně svého zahradníka, sluhu, komorníka, služku, kuchařku, chůvu či řidiče. Být malým českým člověkem stojí málo peněz, lepší člověk má sice velké příjmy, ale také velká vydání, která mohou dokonce překračovat i jeho příjmy. Je možné se stát lepším člověkem i tak, že se zadlužíte. To je choroba v zemích na západ od nás velmi oblíbená a u nás se už také rozmáhá, řada lidí je už nakažena (!). Proč pracně šetřit několik let na nový dražší mobil či automobil, když jej můžete mít hned, i když konečný účet ukáže, že jste zaplatili o třetinu více. Když se dostanete do finanční tísně, vašeho miláčka vám seberou, protože vlastně není váš a vy zjistíte, že jste si vlastně to auto velice draze půjčili na docela krátkou dobu. Ale nějakou chvíli jste si to užívali, měli jste pocit, že patříte mezi ty lepší lidi.
Chcete vědět, jak si na žebříčku bohatosti lidí stojíte celosvětově vy? Vydělte si svůj roční hrubý příjem třiceti. Dostanete zhruba svůj roční příjem v dolarech. Zadejte výsledek do formuláře na webové stránce http://www.globalrichlist.com a uvidíte. Já jsem se například dozvěděl, že celých 5 105 809 768 lidí na této planetě je chudších, než já. Třeba jen o dolar ročně - v tom je to kouzlo statistiky - ale jsou to v každém případě větší chudáci, nežli já. A hned jsem se lépe cítil! Vždyť patřím mezi 14.9 procent nejbohatších lidí na světě! Pravda, někteří mají o nějakou tu miliardu dolarů víc než já, ale ten procentní údaj vypadá úžasně. Nepatřím já nakonec mezi lepší lidi???

29.9.- Kde se u nás bere blbá nálada?

Keep smiling!Není vám tak docela jasné, co si pod tímto pojmem představit? Tak například cizinci přijíždějící do naší země si stěžují, že se na ně nikdo neusmívá, že se všichni tváříme jako by nám uletěly včely a na dotaz jak se máme, unizono odpovídáme, že špatně až blbě. Blbou náladu českého národa nevynalezl Václav Havel. Jen tento jev pojmenoval a zasloužil se o rozšíření tohoto názvu do sdělovacích prostředků a mezi politiky. Počátky blbé nálady v Čechách a snad i na Moravě ale sahají minimálně do doby po Bílé Hoře. Přišli jsme tenkrát o národní i politickou svéprávnost a ponořili jsme se do trvalé chmury nazývané výstižně dobou temna. Krátký pokus s tím něco udělat za první republiky brzo díky našim sousedům skončil a komunistický režim téměř plynule navázal na nacistickou okupaci. Úsměvy se na tvářích začaly objevovat v šedesátých letech minulého století, kdy zavládl mezi obecným lidem neodůvodněný optimizmus, že veškerý svrab se od nás na věky odvrátí a vláda se nám navrátí. Druhý protektorát, tentokrát sovětský, vrátil vše do starých kolejí. Krátce jsme si zajásali po druhém státním převratu v roce 1989 a pak už šla jedna rána za druhou a opět se tiše vplížila blbá nálada.
Tvrdí se, že se o ní zasloužili zejména politici a různí podvodníci, tuneláři a zloději. To je nepochybně pravda, ale nemalou měrou k ní přispívají i takové instituce, jako je veřejnoprávní i soukromé televize. Když občan hledí do bedny, kde mu předvádějí nejnovější skvělé automobily v cenách od poloviny do několika milionů korun, zatímco on dumá, jak zaopatřit rodinu nějakou levnou pojízdnou ojetinou v ceně do padesáti tisíc, nepřepadne jej nic jiného než blbá nálada. A když pomyslí na autora pojmu blbá nálada, zabezpečeného desítkami milionů zděděných po předcích, jak si jede v luxusním autě do své vily kdesi u moře v zahraničí, napadá ho, že to není ten pravý člověk, který začal kritizovat naši blbou náladu, aniž se nějak zasloužil svojí politickou prací na roli národa dědičné o její likvidaci. Ba naopak.
Možná, že bychom si měli vzít příklad z těch vždy rozesmátých Američanů, kteří se snaží ten svrab kolem sebe vidět pozitivně, kteří na potkání všem vykládají o tom, jak se jim vydařilo manželství, jak se jim skvěle daří v zaměstnání - a to vše bez ohledu na fakt, že si právě byli zakoupit pistoli, kterou se chystají zavraždit svého šéfa, manželku, děti a pak sebe. Vždy s úsměvem, přátelé, v tom je klíč k naší budoucí prosperitě, k našemu štěstí a radosti z každé pitomosti, která se vám podaří. Až zase pojedu někdy metrem, už se na mě tak hnusně nemračte. Keep Smiling!

29.9.- Blíží se snad konec světa?

Už i Italové si zkusili, co je to být bez mohutného a silného elektrického proudu. Bouchlo jim to ze soboty na neděli o půl čtvrté ráno a některé části Itálie budou mít proud možná až v pondělí. Prý to zavinili Švýcaři, když došlo na poruše vedení ze Švýcarska do severní Itálie. Někteří to chtěli svést na Francouze, od kterých do Itálie proudí další značná část elektrické energie vyrobené ve francouzských atomových elektrárnách, ale ti prohlásili, že jsou v tom nevině. Vyplaval tady na povrch zajímavý fakt: Italové si v minulém století odhlasovali zastavení provozu a výstavby atomových elektráren a od těch časů nakupují převážnou část spotřebované elektrické energie v zahraničí. Dokonce zprostředkovaně i od nás, protože v důsledku přerušení odběru energie musel náš ČEZ snížit výkon temelínského reaktoru o tři procenta. Elektřina je dnes díky propojení každého s každým předmětem čilého mezinárodního obchodu. Italové tak mají o čem přemýšlet a můžeme si jen počkat, kdy se do podobného kolapsu ze stejného důvodu závislosti na zahraniční dodávce elektřiny dostanou například Rakušané.
A ještě něco: před několika dny u nás byli na návštěvě američtí odborníci na atomou energetiku, kteří projevili živý zájem o naše nejnovější zkušenosti s výstavbou atomových elektráren. U nich totiž více než deset let žádnou nepostavili a tak nemají žádné aktuální zkušenosti a odborníci se jim rozprchli do všech stran za jiným živobytím.
A ten konec světa? Je zcela jisté, že jsme vybudovali tak rozvinutou technickou civilizaci, se kterou si pomalu nevíme rady. Máme miliony úžasných specialistů na kde co, ale vypadá to, že zcela postrádáme mozky koordinátorů schopných zvládnout řadu specializací natolik, aby mohli kvalifikovaně rozhodovat. Na to je totiž kapacita lidského mozku chabá. Když už si tak sedíte u tak úžasného vynálezu, jakým je počítač, není vám divné, že ani jeden program včetně operačního systému není bez chyb? Vysvětlení je jednoduché: vrtá se v tom současně příliš mnoho lidí a není nikdo, kdo by tu práci "odborníků" složil do bezchybně fungujícího celku. Prostě to přesahuje lidské možnosti. A proč? Inu, i ten náš stvořitel byl jenom packal, který se při naší konstrukci dopustil řady fatálních chyb. Možná, že těch packalů bylo také více než jeden a koordinátor a kontrolor nikde...


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.