Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 386, 2.11. - 20.11.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

20.11.- Jsou Romové něčím jako přírodní pohroma?

Kabinet Vladimíra Špidly chce zabránit vzrůstajícímu stěhování slovenských Romů do České republiky. Ministři schválili návrh resortu vnitra monitorovat od poloviny příštího roku místa, kam slovenští Romové směřují. Podle odhadů Grossova resortu jich v Česku žije až 14 tisíc a budou přibývat. Žádná reálná oficiální statistika neexistuje, většina Romů se při posledním statistickém průzkumu hlásila z obavy z diskriminace k české národnosti, podobné je to i na Slovensku. Není tedy jasné, jak si Gross plánovaný průzkum představuje: bude policie rozeznávat Romy podle barvy pleti? Neoficiální odhady přirom hovoří o mnohem větším počtu slovenských Romů, kteří jsou v České republice prakticky trvale jakoby na návštěvě u svých "příbuzných". Čím se vlastně živí, není nikomu jasné. V každém případě zhoršují sociální poměry rodin, ke kterým se přistěhovali podle jejich vyjádření proto, že v Česku není taková bída, jako na Slovensku. Nemají totiž u nás nárok na jakoukoliv sociální podporu. Nehlásí se při své "návštěvě" majitelům bytů a tak neplatí za vodné, stočné a odvoz odpadků. Kvůli zhoršující se sociální situaci jsou údajně další tisíce Romů připraveny opustit Slovensko okamžitě po vstupu Česka do EU. Momentálně žádá o politický azyl v Česku přibližně tisíc Romů, především z východního Slovenska, stovky dalších jsou připraveny vycestovat do Belgie, Nizozemska a dalších zemí. Žádnému z nich nebude azyl udělen, na finanční sociální podporu zatím nemají nárok. Po vstupu České republiky a Slovenska budou mít ale možnost se evidovat na českých úřadech práce a následně žádat o podporu v nezaměstnanosti. Ta je v Česku větší než na Slovensku a vláda se obává dalšího zatížení českého rozpočtu.
Z toho všeho je patrné, že se nikterak nedaří romskou otázku řešit. V dřívějších časech se pohybovali Romové po Evropě více méně ilegálně a živili se příležitostnou prací a lesním i polním pychem. Neplatili žádné daně, ale neměli prakticky žádnou lékařskou péči a už vůbec ne sociální podporu. To mělo především dopad na velkou kojeneckou úmrtnost a tak se jejich počet nijak významně nezvětšoval.
Dnes je situace jiná: zákazem kočování došlo k úřední legalizaci jejich existence a tak na sebe stát současně musel převzít zejména v posledních padesáti letech sociální i zdravotní péči. To logicky vedlo k většímu růstu populace, zejména tehdy, jakmile Romové zjistili, že pro ně platí rovnice čím více dětí, tím více peněz ze státní pokladny. Přesto jim zůstává mentalita pronásledovaných ilegálů, kteří se snaží spíše se vyhýbat pevným vazbám na zaměstnání. Školy, do kterých by měly chodit jejich děti, jim připadají jako nepřátelské vězení, kde jim budou učitelé odcizovat děti a radit jim, jak se dostat ven z romské komunity. Pokud jim bezprostředně nehrozí vězení, které je pro ně tím nejhorším trestem, neplatí nájemné a další poplatky. Vždy hledají tu nejsnadnější cestu k obživě a nijak zvlášť je nemotivuje touha po majetku.
A tak i ve třetím tisíciletí bude ve sjednocené Evropě romská otázka neřešitelným úkolem nejen pro Českou republiku. Jedinou možností, jak tento především sociální problém řešit, je považovat jej za něco jako přírodní pohromu. Náklady na jeho řešení půjdou i nadále z peněz daňových poplatníků. Tento fakt ovšem nijak nepřispěje ke klidnému soužití romské menšiny s minoritní většinou.

19.11.- Virus Win32/Mimail.J letí světem !!!

Masově se začala šířit nová varianta mailového viru Mimail, přesněji Win32/Mimail.J. Pokud spustíte k mailu přiložený soubor s příponou PIF, vyžádá si od vás pod průhlednou záminkou číslo vaší platební karty včetně PINu a autor viru se vás vzápětí pokusí obrat o vaše peníze. Podrobněji čtěte na www.viry.cz.

19.11.- Odposlech je snadná a bezpečná věc.

Aférka kolem údajného odposlouchávání poslance ČSSD Hojdara při jeho cestách v autě pomocí profesionálního přístroje s dosahem 150-300 m má zajímavé dozvuky: Podle šéfa policejního Úřadu pro používání operativní techniky Tomáše Amlera není odposlouchávání kohokoliv v jeho automobilu totéž, co umístění odposlechu v bytě nebo kanceláři! Předseda sněmovní komise pro kontrolu použití operativní techniky policie Jiří Bílý (ODS) si minulé úterý postěžoval na zasedání výboru pro obranu a bezpečnost, že mu Amler sdělil, že sněmovní komise nemá právo kontrolovat případy, kdy jsou odposlechy instalovány v automobilech. Nejde prý o zásah do soukromí bydlení. Tím ale prakticky přiznal, že v tomto odposlechu má policie prsty!
Zřejmě podle jeho výkladu není možné považovat automobil za nedotknutelný prostor (viz například zákon o BIS § 10), ve kterém má jeho majitel či uživatel právo na soukromí. Něco na tom bude, protože každý i městský policajt vám může vykonat bez soudního příkazu kdykoliv na ulici prohlídku vašeho automobilu, aniž by k tomu měl nějaký konkrétní důvod. Totéž ve vašem bytě provést nemůže. Je to zajímavý objev. Navíc se nejednalo o odposlech telekomunikačního provozu podle Zákona č.141/1961 Sb, Trestní řád.
Pokud potřebujete něco z tzv.operativní techniky pro odposlouchávání kohokoliv a kdekoliv, není problémem si takové zařízení pořídit. Možnosti jsou neomezené, nabídek jako máku. Třeba právě zde. Ceny jsou lidové, zařízení použité u poslance Hojdara nestálo více než nějakých 20 tisíc korun. Přenos videosignálu a audia z auta vaší manželky by vás přišel na mnohem víc.
Použijete-li soukromě odposlech, nemusíte se obávat nějakých zvláštních sankcí nebo snad dokonce trestu ve formě pokuty či vězení.
I prokázanou instalaci technických prostředků pro odposlech lze na základě současných českých zákonů soudně stíhat jen se značnými obtížemi. Jednoznačně trestným činem je pouze odposlech telefonních hovorů bez soudního příkazu a jak vyplývá z Listiny základních práv a svobod, která je českou legislativou signována, je nelegální pořizovat neoprávněně video a audionahrávky osob. V případě, že však poškozené osobě nevznikne v souvislosti s touto činností vyčíslitelná hmotná či morální újma, lze se odpovědnosti poměrně jednoduše vyhnout bez postihu. Pachatel je v nejhorším případě odsouzen k náhradě způsobené škody v prokázané výši. Ve velkém procentu případů se však vyšetřovateli nepodaří jednoznačně určit výši škody a případ je pak odložen. Pokud se vůbec kauza dostane až k soudu, běžně se stává, že žalující strana uvízne v důkazní nouzi a obviněný je osvobozen pro nedostatek důkazů. Výraznější postihy hrozí pouze v případech, kdy pachatel používá nelegálně pořízených nahrávek k vydírání.
Celý článek Jiřího Kříže je zde.

18.11.- K včerejšímu "slavnému" výročí nemám co dodat.

Doporučím vám ale k přečtení článek ANALÝZA 17. LISTOPADU A ZMĚN VE VÝCHODNÍ EVROPĚ V ROCE 1989 od autora jménem MIROSLAV DOLEJŠÍ, který již bohužel není mezi námi (*20.11.1931 – +26.6.2001).
S jeho jménem je i spojen další materiál, Otevřený dopis Konzervativní strany Václavu Havlovi z února letošního roku odvolávající se na další dopis Havlovi, který zůstal bez odpovědi.

18.11.- Pozor na volání přes alternativní operátory!

Jste-li například zákazníkem operátora TELE2, mohli jste obdržet někdy uprostřed léta radostně laděný mail tohoto znění:
Vážený zákazníku TELE2,
rádi bychom Vám oznámili, že od 1.7.2003 můžete s TELE2 volat také místní hovory!! To znamená hovory v rámci stejného kraje. Pak je třeba použít předvolbu 1002 + telefonní číslo.
Příklad: pokud chcete volat po Praze (1002 212345678)

Chybí zde informace, za kolik můžete takto supervýhodně volat. To lze najít na internetu:
Špička 1,39 Kč/min
Pondělí - Pátek: 7 - 19
Mimo špičku 0,69 Kč/min
Pondělí - Pátek: 5 - 7; 19 - 5
o víkendech a o svátcích: 24hod.

Pokud se tato informace dostane k poněkud prostšímu a nezasvěcenému uživateli telefonních služeb, který nemá internet, začne radostně vytáčet předvolbu 1002 před každým hovorem, aniž si uvědomí, že tak přijde o minuty zahrnuté v paušální sazbě placené Českému telecomu za sazby 1,40 / 0,69 Kč. To například dělá u nejpoužívanějšího tarifu Home Standard u místního volání ztrátu až 128 minut mimo špičku nebo 64 minut ve špičce, u dálkového volání až 90 minut v noci, 52 minuty mimo špičku nebo 24 minuty ve špičce.
Jistě jste si povšimli, že TELE2 nabízí místní volání ve špičce o jeden pouhý haléř levněji než ČT, zatímco mimo špičku je cena naprosto stejná. Přitom zákazník bez internetu nemá žádnou možnost, jak zjistit, že již svůj měsíční paušál vyčerpal na místní, dálkové nebo mezinárodní hovory a že od tohoto okamžiku je pro něj skutečně výhodné použít služeb jiného operátora především pro dálkové hovory. To je základní problém, jak efektivně využívat služeb alternativních operátorů. Výsledkem tedy nejspíše bude, že vám náklady na telefon vzrostou, místo aby klesly, protože nevyčerpáte volné minuty placené ČT a zaplatíte o to zbytečně navíc dalšímu operátorovi.
Ten, kdo má přístup k internetu, si může založit u Českého telecomu tzv. e-konto, kde za příslušný měsíční poplatek má možnost sledovat i v průběhu měsíce, zda už paušální minuty vyčerpal. Pro nejčastěji v domácnostech používaný tarif Home Standard ale taková služba není nabízena, teprve pro Home Maxi je k dispozici za 29 Kč měsíčně.
Uživatel bez počítače a internetu má ovšem možnost si zapisovat provolané minuty se zakalkulováním špičky/nešpičky z rozlišením místního či dálkového hovoru a tak se v dnešní době počítači řízené telekomunikační sítě vrátit do dřevních dob počátků telefonizace. Přitom by stačila maličkost: služba umožňující zavolat telefonem onu odpornou automatickou dámu z čísla 800 123456, která by vám po naklepání vašeho čísla zdarma sdělila, kolik vám těch zatracených volných minut vlastně u Českého telecomu zbývá. Jenže tím by klesly tržby ČT za neuskutečněné hovory a současně by poklesl tok peněz i k alternativním operátorům. Nepochybně proto takovou službu Český telecom zavádět nebude.

14.11.2003 - Vy ještě nemáte samostatné ložnice? Děláte chybu.

Kvůli chrápání partnera nemohou spát více než tři čtvrtiny občanů České republiky. Přitom jen čtvrtina spáčů přiznává, že chrápe. Na chrápajícího partnera si stěžují především ženy ve věku nad čtyřicet let. Naproti tomu jen každým čtvrtým stěžovatelem je muž. Nejvíce se podle průzkumu chrápe na jihu Moravy a ve středních Čechách. Zvuk čtyř procent chrápajících partnerů je natolik nesnesitelný, že si vynutil oddělené ložnice.
Stojí za úvahu, zda jednou z významných příčin častých rozvodů není právě existence společné ložnice vybavené postelí pro dva. Pokud trvá mezi manžely romantická vášnivá láska, je jistě příjemné sdílet s partnerem lože. Jak praví doktor Plzák, vášně ale brzy vyprchají a zůstává jen kopání spolunocležníka do ledvin, stahování deky, chrápání, buzení při různé době ulehání i vstávání manželů. Nemluvě o tom, kdy se uprostřed noci opilý plížící se manžel dožaduje půlnočního sexu a to i přes případný odpor manželky. Tomu se dnes říká domácí násilí. A ještě horší může být, když manželka mluví ze sna a prozradí na sebe všechny svoje milostné avantýry.
Oddělené ložnice mohou naopak dokonce erotické vášně podporovat i po mnoha letech, protože se manželé vzájemně navštěvují za docela romantických okolností, případně dovádějí někde docela jinde. Doporučuji ale jednu věc: o rozdělených ložnicích se domluvte hned zkraje, nejlépe právě na základě možného chrápání. Později by to mohlo vypadat jako konec lásky, jako oddělení od stolu a lože, jako počátek rozvodového řízení. Že vám myšlenka samostatných ložnic připadá scestná? Jen si pánové představte, že půjdete večer z koupelny kolem pokoje své milované a přes sklo vám bude na cestu zářit červená lampička! Jakou rozkošnou ženu asi najdete tentokrát v jejím budoáru?

13.11.- Odbory chtějí zavřít o víkendu nejen supermarkety.

Se supermarkety se k nám konečně zase vrátily staré časy, kdy se celá rodina vypravila z vesnice do města na trh a pěkně si to všichni užili. Jen bych doporučil investorům a projektantům, aby se v každém takovém areálu nacházel i multikomunitní kostel/modlitebna/synagoga, multikino, multikavárny a multirestaurace, ale i divadlo, hudební multiklub a docela obyčejná nemulti knihovna. Kdo bude mít klimatizovaný prostor, má v létě vyhráno.
Odborářským bossům se nelíbí, že jsou otevřeny obchody v neděli, o státních svátcích a v nočních hodinách. Asi v tuto dobu nenakupují, mají dost času v běžné pracovní době. Své stanovisko chtějí protlačit na jednání poslanecké sněmovny. Hypermarkety oponují, že prodavačky naopak o práci přesčas stojí, protože jí mají slušně zaplacenu.
Průzkum agentury GFK hovoří o tom, že s nedělním a nočním prodejem hypermarketů je spokojeno 92 procent dotázaných. Hlavním propagátorem omezení otevírací doby je předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Alexander Leiner. Odborům jde zejména o to, aby těch 80 až 90 procent žen pracujících v obchodě nemuselo do práce v noci a aby byla zrušena otevírací doba o svátcích. Na to je ale jednoduchý recept: přijmout více mužů, kteří by ale těmto ženám zase sebrali práci. Podle mého skromného názoru bude nejlepší to nechat na svobodné vůli těch zaměstnaných žen. Jistě si za sobotní a nedělní práci mohou vybrat volno a jejich muži si alespoň trochu užijí té slasti pečovat o děti. Pokud nějaké mají. To je ale už jiné téma.

12.11.- "Třikrát a dost!" by rád zavedl Miroslav Kalousek.

Klidnou sílu předvedl nový předseda KDU-ČSL v krátkém rozhovoru v ČT. Rázně odmítl, že je nějak zapletený do úplatkářské aféry, která se datuje z doby, kdy byl ekonomickým náměstkem ministra obrany a teprve nyní se snad obvinění dostanou před soud. A jako trumf vytáhnul starou kartu o nutnosti zavést do našeho trestního řádu pravidlo "Třikrát a dost!", které by znamenalo pro recidivisty konec jejich nekonečného potulování mezi svobodou, zločinem a věznicí. Potřetí by totiž následoval rozsudek trestu 25 let nebo doživotí.
Proč je náš boj proti zločinnosti stále neúspěšný? Protože práva dopadeného a usvědčeného zločince jsou zákonem lépe ochráněna než práva poškozeného, který odmítá svědčit v odůvodněné obavě o svůj život. Protože naše vězení na rozdíl od amerických připomínají spíše ozdravovny než místo, které má realizovat tvrdý trest za spáchaný zločin. Mnozí recidivisté dokonce považují pobyt ve vězení jako něco příjemného. Na rozdíl od jejich běžného životního "prostředí" jim poskytuje teplo, jídlo a zábavu, vše zadarmo většinou bez nutnosti tvrdě pracovat. Zločinci z východu se bouří, když mají být z naší osvěžovny přesunuti do ruského či ukrajinského vězení.
Starozákonní oko za oko, zub za zub už dávno není v naší době přeplněné falešným humanizmem trestní normou. Naši vězňové dokonce nejsou zbaveni volebního práva. Je to zřejmě důsledek pochybného úsilí bývalých disidentů, kterým nejspíše toto právo za komunistů chybělo.
Naposledy se o zásadní změnu pokusili lidovci návrhem "Třikrát a dost!" počátkem roku 2002, když chtěli zavést tvrdý postup proti recidivistům, kteří způsobují největší příkoří obyčejným občanům. Neuspěli díky parlamentním pseudohumanistům, kteří stále cosi blábolí o možnosti nápravy podobných zločinců. Ti se naopak soudí se státem o finanční náhradu za poškozené zdraví, které jim například způsobili policisté opětující jejich střelbu při zatýkání. Policisté by měli při podobných příležitostech mířit přesněji, nejlépe do hlavy. Ušetřili by tak státu soudní výlohy a nejenom ty.
Co chybí opravdu našim vězňům? Těžká fyzická práce 12 hodin denně. Protože práce je to, čeho se kriminálníci bojí jako čert kříže. Chybí nám vězeňské kamenolomy navazující na práci vězňů na silnicích. Zejména okresní silnice a cesty jsou neustále samá díra a stačilo by většinou jen kolečko a sud asfaltu alespoň pro zabránění větším škodám do doby úplné rekonstrukce. Vězeňská správa má prý málo lidí na hlídání vězňů při takové práci v terénu. Jeden puškou ozbrojený hlídač ale dokáže snadno uhlídat deset vězňů s řetízky na nohou, se kterými se špatně utíká, ale dobře pracuje. Hrůza! Něco takového by přece bylo nehumánní! Jsme přece v Evropě - tedy málem.
Místo takových alternativních trestů zavádíme možnost vykoupit se zloději z trestu penězi, které ukradl. Obžalovaný dlužník a bankrotář je propuštěn z vazby na milionovou kauci, kterou zaplatí ze zpronevěřených peněz a ještě si vyrazí na výlet do zahraničí! Zloději loupící v obchodech se ohrazují zákonem na ochranu osobnosti proti zveřejnění jejich fotografie ve výloze. Kapsáři v pražských tramvajích si utahují z policie, která je nedokáže zlikvidovat. Třeba by na to stačily právě ty fotografie umístěné v tramvaji místo debilních reklam. Taxikáři okrádajícímu bezostyšně zákazníky pomocí turba na taxametru nemůže kontrolor toto zařízení zabavit a okamžitě mu odebrat licenci. Místo toho se zavedou vyšší pokuty, které jen toto veřejné olupování zvednou na vyšší úroveň.
Náš humanistický disidentský útlocit nám brání vystavět pracovní tábory pro odsouzence, tak obvyklé u našeho současného velkého bratra, Spojených států. Pohoršujeme se nad vysokými tresty pro pašeráky drog v Thajsku, natáčíme "umělecké" filmy o hrozných poměrech v tamějších věznicích, děsíme se toho, že vězňové si tam musí všechno včetně přijatelného jídla platit ze svého a snažíme se "naše" vězně z té hrůzy vyreklamovat. Nevadí nám ani trochu, že do naší země proudí drogy ve velkém a diskutujeme zapáleně o jejich legalizaci. Odpůrce tohoto postoje označujeme za nepřátele lidstva. Svoboda je nám nadevše, ve všem a všude. Přepadený obchodník s rozbitou hlavou se musí rozmýšlet, zdali náhodou zloděj s jeho majetkem už není na odchodu, protože pak na něj už nesmí vystřelit, protože jej ten gauner a vrah přece už neohrožuje. Jen si odnáší lup, za což, až ho náhodou policie dopadne, bude možná odsouzen k mírnému trestu. Pokud mu ovšem soudce dokáže, že si z toho krámu vůbec něco odnesl.
Bojíte se potmě na ulici? Dobře vám tak. Jste poctivý, pracovitý a chudý člověk? Vaše chyba. Je vám z toho ze všeho nanic? Patří vám to. Však jste si naše zákonodárce a vůdce zvolili sami a svobodně a to i tehdy, pokud jste se neráčili k volbám dostavit. Nejspíše by to chtělo založit nějakou občanskou iniciativu, která by lidovcům v zavedení pravidla "třikrát a dost" pomohla. Naši bratři Slováci už tuto novelu zákona od září zavedli.

11.11.- Podvádí Česká pojišťovna svoje klienty?

Česká pojišťovna vytvořila za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 2,24 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy zisk dosáhl úrovně 1,35 mld. Kč, to znamená zvýšení o téměř 900 milionů korun, tedy o 66 procent. V roce 2001, kdy výsledky hospodaření nebyly zatíženy povodněmi, činil zisk ve stejném období 1,99 miliardy korun.
Tolik oficiální sdělení České pojišťovny. Znamená to, že bez ohledu na úhradu pojistných událostí z loňských povodní si Česká pojišťovna - a nejen ona - mastí na svých klientech kapsy, i když všude v médiích šíří informace o tom, jak nebezpečné podnikání je někoho pojišťovat. Ve zprávě se nehovoří o tom, kde se vzalo ono navýšení a tak se můžeme jen domnívat, že to je důsledek zvýšení pojistek zdůvodňované rizikem nečekaných povodní, tornád a snad i zemětřesení a jistě také zvýšením sazeb povinného ručení u motorových vozidel.
Pojišťovnictví je podobně jako prodej softwaru založené na vybírání velkého množství malých částek od zákazníků. Přitom slibovaný produkt - pojistné plnění je často pojištěncům z nejrůznějších příčin a na základě právnických kliček odmítán nebo všelijak zkracován. Podobně, ne-li hůře, je na tom ten, kdo si zakoupí SW, na který nemá žádnou záruku a tím ani žádné právo na vrácení peněz poté, co si sám musí zjištěnou vadu odstranit a přesto není výsledek ani trochu uspokojivý. Představa, že vám prodávající odpoví na reklamaci prasklého švu u kalhot tím, že si to máte sami zašít, vám jistě připadá jako šílená. Přesto to tak u výrobců a prodejců SW funguje. Při vyřizování pojistné události jste na tom podobně: sami musíte dokázat, k jaké škodě došlo a pak jen tonete v nejistotě, zda vám vaše argumenty a důkazy pojišťovna milostivě uzná, pokud vám obratem rovnou neodpoví prostřednictvím svého automatizovaného systému, že vám nic nedá a když opravdu něco chcete, tak si to račte dát k soudu. I takové pojišťovny už u nás máme. Nerovnoprávný vztah je to v obou na první pohled rozdílných případech stejný. K naprosté spokojenosti majitelů pojišťoven a výrobců SW.

11.11.- Odcizení způsobené informačními technologiemi pokračuje.

O další funkci – Doručení zprávy na telefon rozšířil ČESKÝ TELECOM, a.s., možnosti záznamové schránky MEMOBOX. Ve vámi zadaný den a čas schránka zavolá na zvolené telefonní číslo v pevné i mobilní síti a přehraje „adresátovi“ předem připravenou zprávu. Takto načasovat mohou zákazníci například přání k narozeninám, připomenutí důležité události nebo schůzky.
Takže máte možnost si vzít na Nový rok kalendář a nahrát do telefonu hlasové blahopřání všem členům rodiny, přátelům, šéfům a kolegům na celý rok. Také to můžete v "kopii" poslat i do svého mobilu, abyste nebyli pak překvapení, proč vám někdo posílá esemsku s poděkováním za vaše blahopřání. V další fázi předáme tuto funkci našim počítačům, které si tak za nás bez naší účasti budou vyměňovat blahopřání k naším svátkům, narozeninám či výročím svateb. Jen tak dál, přátelé, na hovadiny jsme pašáci.

10.11.- Konec ubreptaného Svobody v čele KDU-ČSL.

Předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miroslav Kalousek byl v sobotu na sjezdu strany v Ostravě s převahou zvolen novým lídrem KDU-ČSL. Dosavadní předseda, ministr zahraničí a vicepremiér Cyril Svoboda byl až na druhý pokus zvolen jako jeden z místopředsedů. Kalousek prohlásil důrazně, že zatím nepomýšlí na žádnou funkci ve vládě. Na rozdíl od levicově orientovaného Svobody poklonkujícího před ČSSD, jsou Kalouskovy názory spíše bližší pravicové ODS. Možná se tu pomalu chystá nová koalice pro příští vládu ODS+KDU-ČSL. Kalousek by se nejspíše zase rád vrátil na ministerstvo obrany, tentokrát možná jako ministr. Armáda by jeho ekonomické znalosti v současné době mohla velmi potřebovat. A ve vládě s ODS se vždy armádní pašalík pro KDU-ČSL respektoval. Zatím by se tam mohl přesunout na svoji starou pozici ekonomického náměstka.
Svůj předvolební projev Kalousek na sjezdu zakončil ve stylu amerického prezidenta Bushe slovy: Jsem přesvědčen, že při správném vedení se to podaří. Jsme jedinečná síla postavená na staleté neporazitelné idee rozdávat se lidem kolem sebe a měnit tak svět kolem sebe. A my to dokážeme. Protože chceme. Protože musíme. Bůh nám přitom pomáhej.
I nám, Miroslave, i nám.

10.11.- Co se to děje v Británii kolem prince Charlese?

Ačkoliv se britské soudy pokusily zakázt šíření "skandálních tvrzení" o anglickém princi Charlesovi, objevily se přesto na řadě internetových serverů v zahraničí informace o tom, o co vlastně běží. Server 365gay.com v noci ze soboty na neděli zveřejnil článek pod titulkem Is The Future King A Queen?. V textu je publikováno tvrzení, že princ Charles měl údajně sexuální poměr s jedním ze svých poradců, Michaelem Fawcettem. Zpráva má prý původ v deníku princezny Diany, který si zaznamenávala na video.
Je tedy možné, že poněkud složitější sexuální orientace Charlese byla jednou z příčin rozpadu jejich manželství. Není zatím jasné, jak do toho zapadá jeho dlouholetý vztah se starší dámou jménem Camilla Parker-Bowlesová. V každém případě je tato story dalším hřebíkem do zle pošramocené pověsti britské královské rodiny.

Slovenské on-line noviny SME.sk zpoplatnily vybrané články.

Protože některé články, na které jsem odkazoval v seznamu dole pod čarou, jsou nyní zpoplatněny za 1,-Sk, zaměnil jsem server SME za odkazy na články z novin Pravda.sk

7.11.- Chyťte autora viru a bude z vás boháč.

Microsoft Corp nabídla odměnu po 250.000 dolarech za informace vedoucí k odhalení a potrestání autorů posledních dvou nejničivějších virových programů. Je to pro firmu součást většího programu odměn za dopadení tvůrců viru MSBlast a SoBig. Celkem má Microsoft připraven 5 milionů na podobné odměny.
Celé je to jedna velká fraška. Microsoft se tak asi snaží ušetřit peníze, které by musel věnovat na přeprogramování všech prodávaných operačních systémů a rozsáhlých programových balíků do podoby, bránící se dokonale virovým i ostatním útokům. Způsob, jakým se v Microsoftu dnes programuje, ale vylučuje možnost vytvořit jakýkoliv produkt, který by byl absolutně bezpečný, který by neobsahoval žádná "zadní vrátka", žádné vady. Na každém programovém balíku pracuje totiž často až neuvěřitelné množství programátorů ze všech konců světa, kteří se spolu nikdy neviděli a komunikují jen přes internet. Jistě se někdo vždy pokouší ten neustále se měnící spolek "tvůrců" balíku koordinovat, je to ale zase jen omylný člověk používající spoustu vadných SW produktů pro řízení projektů, které vytvořili zase jen omylní lidé. Spousta z nich jsou i lemplové a flákači, na jejichž chyby a opomenutí se při alfa i beta testování nepřijde. Díry pak odhalí talentovaní kutilové, kteří si většinou léčí na nedostatcích programů svoje komplexy méněcennosti, svoje sexuální neúspěchy.
Jsme tak svědky jen dalšího důkazu o omezenosti tvora zvaného Homo Sapiens, který se marně pokouší vytvořit něco dokonalejšího, než je on sám. V některých oblastech, jako je například nadzvuková civilní doprava nebo meziplanetární lety, jsme to už vzdali. Zbývá si přiznat, že žádné dokonalé programy bez chyb nikdy nevytvoříme. Musíme se s tím smířit, tak jako jsme se smířili s tím, že žádný člověk nemůže být absolutně po dobu svého života zdravý bez chorob a genetických vad.

6.11.- Budou teroristé ještě používat civilní letadla?

Německá vláda chce předejít opakování teroristických útoků v USA z 11. září 2001. Podle kabinetem schváleného návrhu zákona by měl mít německý ministr obrany nebo jeho určený zástupce pravomoc vydat rozkaz k sestřelení civilního letadla, které nezareaguje na opakované výzvy ke změně kursu, nouzovému přistání ani na výstražnou střelbu.
Komické je, že to německé vládě trvalo více než dva roky, než se dopracovala návrhu takového zákona. I tak je krajně nepravděpodobné, že v případě, kdy teroristé použijí civilní letadlo k útoku, se je podaří sestřelit dříve, než útok provedou. Civilní letadla se při přistávacích manévrech pohybují tak blízko center měst, že změna kurzu je dílem několika minut, během kterých by se k letadlu nestačilo přiblížit žádné vojenské letadlo. Snad jen by bylo možné je sestřelit pomocí rakety země vzduch ze stanoviště umístěného přímo u chráněné budovy, letiště nebo centra města. Ani tehdy není zaručen stoprocentní úspěch. Navíc sestřelené dopravní letadlo může zejména ve městě způsobit při pádu i větší škody, než kdyby bylo řízeno na určitý cíl.
Jedinou možnou ochranou je dokonalý systém zabezpečení každého letu proti únosu. Zbraně a výcvik posádce poskytly jen hlavní americké letecké společnosti. V Evropě se nic takového nechystá. Zákony o sestřelování civilních unesených letadel jsou jen čirým alibismem neschopných politiků.
Navíc je pravděpodobné, že příště použijí teroristé při masivním útoku zcela jinou metodu. Nejspíše zaparkovanou dodávku nabitou trhavinami odpálenou na dálku někde v podzemí velké budovy nebo podzemním parkovišti v centru města. Jestliže v Praze půl roku působil terorista napojený na organizaci Al-Kajda, pracující jako směnárník, jistě měl dost času si podobné místo vybrat. Nové podzemní garáže na Zlatém kříži jsou k podobné akci jako stvořené. Zdá se, že česká zahraniční rozvědka o něm celou dobu věděla. Alespoň se tak dnes tváří, že jej měli pod kontrolou. Proč jej ale nezatkli, je záhadou. Asi proto, aby se mohli bavit jeho sledováním a hrát si mezinárodní špionážní hry. Jen pozor na to, aby neměla Al-Kajda svoje lidi i v našich bezpečnostních službách. Za peníze se dá koupit každý druhý. A podnikaví Češi opatří teroristům za dolary trhaviny, i kdyby je měli dovézt ze zahraničí. Tři muže, kteří se snažili propašovat přes hranice dva a půl kilogramu vysoce účinné armádní plastické trhaviny, zadrželi ve středu po dvacáté hodině policisté na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Všichni měli české občanství, dva z nich i holandské. Asi podobnou akci nerealizovali poprvé. Možná už je dodávka připravená pro Prahu skoro plná. Odhalení teroristické akce dvě vteřiny před výbuchem se koná jen v optimisticky laděných amerických thrilerech. V obyčejné realitě se častěji uklízejí jen mrtvoly.

5.11.- Kupujte jen kvalitní a nezávadný med.

Z výsledků průzkumu české Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že jen některé výrobky prodávané jako přírodní med mají nárok na toto označení. Jiné zase obsahují cizorodé látky a škodlivá antibiotika používaná k léčbě nemocných včel. Nekupujte proto výrobky označené jako:

  • Jesenický včelí med lesní, Včelařská farma Kolomý, Jan Kolomý 79333 Staré město 192
  • Med včelí květový akátový, Produkt Bohemia s.r.o., 582 73 Nová ves u Chotěboře
  • Clever, lesní med smíšený JSG Food s.r.o., Radobyčice 2, Plzeň
  • Včelí med lesní smíšený JSG Food s.r.o., Radobyčice 2, Plzeň
  • Med smíšený, NAN NOVAK s.r.o, 285 10 Čestín
  • Med Sv. Anežky smíšený lesní, NAN NOVÁK s.r.o Čestín
  • Květový med, NAN - NOVÁK s.r.o Čestín 20, 285 10 Čestín
  • Včelí med lesní smíšený, Bartoš Petr, Bělá pod Bezdězem
  • Včelí med smíšený lesní Golden Nectar, Dunavarsány Dodavatel: Golden Nectar, Slovakia, Ipeľský Sokolec
  • Med včelí smíšený lesní, Produkt Bohemia s.r.o., 582 73 Nová ves u Chotěboře

V některých nevyhovujících výrobcích byly zjištěny sulfonamidy, Tetracyklin, chloramfenikol a streptomycin. Požívání takového medu u vás vypěstuje necitlivost na účinky antibiotik, které do vás bude váš lékař marně ládovat v případě vašeho onemocnění.
A které medy dopadly v testech dobře ? Zde jsou:

  • Lesní med včelí produkt, EMCO spol. s r.o. Žirovnická 2389, 106 00 Praha 10
  • Med – květový med pastový, VČELPO, spol. s r.o. Obora 108, 679 01 Skalice nad Svitavou
  • Med – akát, SVIL, 348 06 Přimda
  • Včelí med, Moraviaprodukt-Češka Lednice
  • Květový med, Jiří Válek Hustopeče u Brna
  • Včelí med květový Natural Foods S.A. Tandil
  • Květový - nektarový med, Včela produkt Dolní Dunajovice
  • „Aleluya“ Argentinský včelí med květový, Natural FOOD s.a., TANDIL
  • Květový med, VČELAŘSTVÍ LOUDA KADAŇ
  • Med květový, Včelpo společnost s r.o. Obora 108 , 679 01 Skalice nad Svitavou
  • Český med smíšený lesní, Medoboys Kralovice
  • Včelí med, František Kilián Strakonice 386 01

Podrobnosti najdete zde.

5.11.- Firma KPMG Česká republika má ráda ženy.

Podle údajů získaných v HR oddělení společnosti KPMG Česká republika, je v současné době celkem 8 % žen (43) ze stávajícího celkového počtu zaměstnanců (530) na mateřské dovolené. Ženy jsou během mateřské dovolené se svým zaměstnavatelem v kontaktu. Průběžně jsou jim zasílány informace o novinkách v KPMG formou odborných podkladů a interního neformálního časopisu, zároveň jsou zvány na skupinové i celofiremní společenské aktivity (vánoční večírek/letní piknik). Snahou je zajistit ženám na mateřské dovolené stálý přísun aktuálních informací o dění ve společnosti i daném oboru. Za uplynulý rok se po mateřské dovolené vrátilo zpět do práce celkem 13 zaměstnankyň, přičemž pro ně byly vhodně upraveny pracovní podmínky tak, aby vyhovovaly jak zaměstnankyni, tak společnosti. Je zřejmé, že v případě těchto situací je vždy nutné učinit kompromisy na obou stranách. Ženám ve vyšších pozicích navíc po dobu mateřské dovolené zůstávají některé ze zaměstnaneckých výhod (automobil, mobilní telefon, notebook apod.). O vstřícném přístupu společnosti KPMG k matkám, či ženám na mateřské dovolené svědčí i skutečnost, že ve vedení společnosti je v současné době nejedna žena s dětmi malými či odrostlými.
V žebříčku 100 nejlepších společností pro pracující matky, který každoročně sestavuje americký magazín Working Mother-Pracující matka, se již po sedmé umístila americká dceřiná společnost poradenské firmy KPMG International z New Jersey. KPMG byla oceněna za to, že průběžně připravuje nové programy a benefity, které vytvářejí flexibilní, podpůrné pracovní prostředí umožňující pracujícím matkám udržet si odpovídající rovnováhu mezi profesním a soukromým životem.

4.11.- Dial-up internet u TELE2 je levnější.

Telekomunikační firma Tele2 dnes začala nabízet dial-up připojení k internetu přes pevnou telefonní linku. Cena připojení prostřednictvím modemu tak může být až o 18 procent nižší než u standardního programu Českého Telecomu.
Minuta připojení ve špičce u Tele2 vyjde na 1,30 Kč, po deseti minutách pak cena padá na 65 haléřů. Mimo špičku mohou zákazníci volat za 48, respektive 24 haléřů. U programu Home Standard Českého Telecomu vyjde minuta připojení ve špičce na 1,40 respektive, 80 haléřů a mimo špičku na 55 haléřů a 25 haléřů po desáté minutě.
U programu Home Internet Českého Telecomu je minuta připojení ve špičce na 1,40 respektive 75 haléřů a mimo špičku na 55 haléřů a 23 haléřů po desáté minutě. Mimo špičku se tedy vyplatí u tarifu Home Internet volat při překročení měsíčního paušálu 13 hodin jen do deseti minut. Pro dlouhá připojení je výhodnější Telecom.

4.11.- Byli černí baroni skutečně zrušeni v roce 1954?

Na 300 bývalých příslušníků Pomocných technických praporů (PTP) si v pátek v brněnské katedrále na Petrové připomnělo 50 let od ukončení nucených práci v nechvalně proslulých vojensko-pracovních táborech. Církevní obřad sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle s 15 dalšími kněžími, kteří v komunistických táborech také pracovali. Účastníci setkání vzdali hold těm, kteří při nucených pracích zahynuli, nebo v důsledku nich onemocněli. Tábory PTP fungovaly v Československu v letech 1950 až 1954.
Tolik oficiální zpráva. Pravda je ale jiná: ještě v roce 1961 ještě existovaly tzv. Vojenské stavby, což byly útvary s prakticky stejnou náplní, jako zmíněné PTP. Mohu to potvrdit z vlastní osobní zkušenosti, protože jsem v takové jednotce dva roky sloužil. Jejími členy byli výhradně osoby označené při odvodech jako nespolehlivé a nevhodné pro bojové jednotky. Malý výčet mých "spolubojovníků" to jistě bude ilustrovat dostatečně jasně: farář, náboženský fanatik odmítající službu se zbraní, poručík americké armády, seržant kanadské jízdní police, příslušník francouzské cizinecké legie, člen hitlerjugend, zloděj recidivista, všichni bývalí, snad až na toho zloděje a jednoho vraha. A moje maličkost s nálepkou syna živnostníka, politicky nespolehlivého. Většině z nich bylo mnohem více let než běžných devatenáct, někteří byli ve věku mého otce. Jako důkaz této kontinuity PTP až do let šedesátých mohu uvést, že do práce na stavbu jsme nosili ony známé uniformy s černými výložkami, podle kterých se pétepákům říkalo černí baroni. A domnívám se, že tato praxe oddělit plevy od zrna musela fungovat až do roku 1989. Pak už šel vícekrát trestaný recidivista na vojnu kamkoliv, třeba i do Hradní stráže, jak víme z informací z tisku. Tomu je ale již učiněna na přání prezidenta Klause přítrž a tak v parádní uniformě v budce před Hradem žádného recidivistu nenajdete.

4.11.- Nemusíte vyšívat, Velebný & Fam to udělá za vás.

Potřebujete něco vyšívaného nebo originální vlajky či erb pro svoji rodinu, klub nebo vesnici? Firma Velebný & Fam vám to zařídí. Skvělé stránky v mnoha jazycích a dokonalá ukázka, jak je možné se prosadit na trhu s netradiční produkcí.

3.11.- Objevily se tři nové varianty viru Win32/Mimail !!!

Jsou označovány jako Win32/Mimail.C, Win32/Mimail.D, Win32/Mimail.E. Variantu .C lze identifikovat podle předmětu infikovaného e-mailu, který zní: Re[2]: our private photos (následují náhodné znaky) a dále pak podle souboru v příloze: photos.zip. Varianta .D má předmět: don't be late! (následují náhodné znaky), příloha: readnow.zip. Varianta .E má předmět i přílohu stejnou jako varianta .D
Podrobněji o viru Win32/Mimail zde.

Hláška avast! při přijímání testovacího mailu ze serveru www.gfi.comAčkoliv jsem zatím žádný mail s touto nadílkou neobdržel, otestoval jsem si svoji home verzi antiviru avast! na známém serveru www.gfi.com. Zachytil všechny testy kromě jednoho mailu s připojeným souborem testviru eicar.com, který byl odchycen již na serveru Atlas.cz programem NOD32. Maily analyzuje avast! při přenosu ze serveru POP a zobrazuje varovné zprávy s možností virus zlikvidovat. Vřele vám doporučuji si tento test odolnosti vašeho mailového klienta a antiviráku udělat.
Kdo si chce ještě trochu vylepšit ochranu, přečte si můj článek z čísla 351.

2.10.- Nepolitická komise vybere letadla pro armádu.

F-16 FalconKomise pro výběr stíhaček pro českou armádu sestavená údajně z nezávislých odborníků bude vybírat z pěti nabídek, které byly do Strakovky doručeny: od Belgie, Nizozemska, Spojených států, Švédska a Kanady. Francie nakonec svoji nabídku vůbec nepředložila.
Většina zemí nabízí Česku letouny typu F-16, Švédsko své gripeny a Kanada letadla F/A 18. Komise má do měsíce doporučit vládě, která z nabídek 14 starších nadzvukových letounů je nejlepší. Konečné rozhodnutí kabinetu má padnout do konce roku. Je zcela zřejmé, že největší šanci mají Spojené státy, protože americká firma Lockheed Martin je výrobcem stíhaček F-16 a od výrobce lze vždy získat výhodnější cenu v logistickém zajištění údržby, pokud snad nebude náhradní díly dodávat příma armáda Spojených států. Ta jistě zabezpečí i výcvik pilotů ať už v USA nebo na některé letecké základně v Evropě. Je tu i další důvod, hovořící ve prospěch F-16: v NATO i EU spřátelené Polsko si již objednalo 48 nových stíhaček F-16, aniž tuto transakci konzultovalo v rámci Visegradské čtyřky. Podle stočlenné komise odborníků, kteří prošli speciálními prověrkami řízenými tajnými službami, šlo o nejvýhodnější nabídku v rámci vypsaného tendru. Američané nabídli Polsku zpětné investice a další investice ve výši deseti miliard dolarů. Tyto peníze půjdou zejména do zbrojního a hutního průmyslu. První dodávky očekávají polští piloti už za tři roky.
Je zcela jisté, že nové stíhačky, o jejichž nákupu se uvažuje někdy v roce 2007-2008, budou od stejného výrobce, od kterého budou pocházet ty ojeté. Socialistická vláda tak svým rozhodnutím usnadní rozhodování vládě příští, kterou zřejmě bude koalice ODS+KDU-ČSL. Je to mazané až fikané. V žádném případě si však nemůžeme myslet něco o tom, že by to vytvářelo nějakou korupční atmosféru.
S problémem kolem nákupu a výroby vojenských letadel se naše vláda i vlády minulé potýkají neúspěšně už mnoho let. Nelze než nevzpomenout hrozící ekonomický pád výrobce našich vojenských letadel L-159 Aero Vodochody poté, co armáda odmítla další dodávky. V případě krachu Aera by státní kasa přišla o více než deset miliard korun. Stát se totiž zaručil za úvěry a dluhopisy vodochodského výrobce letadel. Výše záruk přitom podle návrhu státního rozpočtu na rok 2004 dosáhne ke konci letošního roku výše 11,7 miliardy korun. Aero nutně potřebuje zakázky, které si slibovalo od minoritního vlastníka, americké firmy Boeing. Boeing ale zatím nic Aeru nezprostředkoval, pokus o prodej letadel do Indie ztroskotal mimo jiné proto, že Aero zatím není schopné dodávat dvousedadlový stroj nutný pro výcvik pilotů. Skoro to začíná vypadat, že jediným úmyslem tohoto "slibného" zahraničního investora bylo a je zlikvidovat konkurenci. A to i konkurenci letadlům spřátelené britské výroby.

2.11.- Dušičky nebo Hallowen ?

Dnes vzpomínáme na ty, kteří z našeho středu odešli do nenávratna. Američané to slaví docela jinak: přežíráním se čokoládou a bonbony, strašením se navzájem a ti plnoletí alkoholickými mejdany. Něco na tom je, je to podle hesla dokud jsi tady, tak se sice můžeš smrti bát, ale nejlepší je si pořádně užít.
Nám se ale tento americký zvyk nebezpečně se šířící i do Evropy nijak nelíbí. Na koledy a vypíjendu máme přece Velikonoce, kde je ta nezřízená radost ze života logická, protože přichází jaro a končí období plné zimy a depresí.
Jsme spíše zastánci důstojného vzpomenutí na ty, kteří nám umožnili, že jsme na světě. Pro ty starší a nad hrobem je to období, kdy si pomalu uvědomujeme, že i nás to jednou čeká a tak je pro nás důležité si obhlédnout, do čeho jdeme. Někteří měli dokonce nedávno příležitost si udělat v Praze exkurzi do strašnického krematoria, kde si prohlédli jak se správně musí zatopit v peci, aby se naše tělesná schránka změnila v tu trochu popela.
Nejlevnější rakev Soci-ekol-bezobřadní pro chudé důchodce a pohřby za obecní peníze. Ať už se necháte jen tak zahrabat v rakvi do země nebo spálit, vše se odehraje podle Zákona o pohřebnictví. V něm se mimo jiné dovídáme, že provozovatel krematoria musí ukládat lidské pozůstatky do zpopelnění lze pouze v chladicím zařízení splňujícím všechny požadavky zákona, dále pak, že provozovatel krematoria musí zajistit, aby rakev s lidskými pozůstatky byla před zasunutím do kremační pece opatřena značkou nezničitelnou ohněm obsahující číslo záznamu o zpopelnění v návaznosti na jím vedenou evidenci lidských pozůstatků a ostatků. Po spálení musí uložit popel zbavený kovových a jiných nespalitelných příměsí spolu s touto značkou do pevně uzavíratelné urny a označit ji číslem záznamu o zpopelnění v návaznosti na jím vedenou evidenci lidských pozůstatků a ostatků, jménem a příjmením zemřelého, místem a datem narození, úmrtí a zpopelnění.
Poté musí předat proti písemnému potvrzení soudu, příslušnému k projednání dědictví, k dědickému řízení předměty nalezené mezi zpopelněnými lidskými pozůstatky, o nichž lze zejména s přihlédnutím k údajům uvedeným v listu o prohlídce mrtvého důvodně předpokládat, že jde o slitky z drahých kovů. Povinností provozovatele krematoria je i vyzvat k převzetí a předat urnu fyzické nebo právnické osobě, která sjednala pohřbení, nebo jí pověřené osobě, způsobem a ve lhůtě stanovené řádem krematoria. Pokud se tato osoba do 12 měsíců ode dne zpopelnění urnu od provozovatele krematoria nepřevezme, je provozovatel krematoria oprávněn lidské ostatky uložit smísením se zemí do společného hrobu na veřejném pohřebišti.
Tak teď už víte, do čeho jdete a případně i kde hledat ono pověstné zlato předků. Přece u soudu, příslušném k projednání dědictví. Kdyby ty zlaté zuby po dědečkovi totiž předali rovnou vám, mohli byste je někde zašantročit a zatajit před státem. Takhle se stanou součástí dědictví a vy z jejich ceny musíte zaplatit příslušnou dědickou daň, aby si státní kasa pomohla. Přeji vám hezké prožití Svátku zesnulých a blahopřeji vám, že se ještě mezi nimi zcela jistě nenacházíte.
A ještě několik zajímavých odkazů z oblasti pohřebnictví.


Home
Home

Jste  [CNW:Counter]  návštěvník. 

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.