Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 387, 21.11. - 5.12.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

5.12.- Vězeňství by si zasloužilo reformu pomocí hi-tech hraček.

Po několika letech, kdy počet vězňů v České republice klesal, jich letos přibylo. Na konci listopadu si odpykávalo trest nebo čekalo ve vazbě na rozsudek 17.539 osob, což je o 1326 více než na konci loňského roku. Počet vězňů se tak zvýšil o osm procent. Téměř 90 procent trestanců je ve věznicích s ostrahou a s dozorem. Pětina všech odsouzených si odpykává trest odnětí svobody na jeden až dva roky, další nejčastější délka trestu se pohybuje od devíti měsíců do jednoho roku. Doživotní vězení si ke konci minulého roku odpykávalo 24 mužů a jedna žena, která byla odsouzena za úkladnou vraždu manžela. Z celkového počtu vězněných tvoří ženy čtyři procenta. Sedm procent vězněných tvoří v českých káznicích cizinci. Nejvíce jich pochází z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, státu bývalé Jugoslávie, Bulharska, Ruska, Moldavska a Polska. Nejčastěji byli odsouzení za nelegální pobyt, nedovolené podnikání a krádeže.
I když jsou vězni podle zákona povinni pracovat, daří se najít práci jen pro necelou polovinu. Oproti předešlým rokům se sice situace zlepšuje, častou překážkou ale zůstává například zdravotní stav odsouzených nebo problémy se zabezpečením pracoviště proti útěku. Vězni většinou vyrábějí nábytek, dřevěné hračky, vánoční ozdoby nebo dokonce i brousí sklo. Malují také obrazy, vyřezávají si lupénkovou pilkou, sochaří a pěstují hudbu, sledují televizní pořady. Protestují proti stravě, postrádají mobilní spojení se světem, stěžují si na nedostatek tropického ovoce a těší se na parlamentní volby. Naši milí vězňové nás stojí ročně cca 4,7 miliard korun ročně. Průměrný počet vězňů za leden až září 2003 byl 16 825, náklady na jednoho vězně byly 23278,47 Kč měsíčně (763 denně, pramen: www.vscr.cz). Jestliže by bylo ministerstvo spravedlnosti ochotno věnovat za střežení a zaměstnávání zmíněnou částku na jednoho vězně soukromému podnikateli, byl by to pro něj skvělý obchod. Když se podíváme na náš nový vzor, do USA, zjistíme, že tam je soukromé vězeňství nebo pronajímaní vězňů firmám významná součást ekonomiky s dobrými výsledky. Pro srovnání: průměrný český důchodce pobírá měsíčně pouhých 7 000,-Kč. Vězeň nás tedy stojí měsíčně více než třikrát tolik ! Důchodce je pro stát menší zátěží i proto, že tu nebude nijak dlouho, někteří si ani důchod neužijí. U většiny vězňů je naopak pravděpodobné, že se do péče státu vrátí brzy po svém propuštění.
Jistým odlehčením pro státní rozpočet by mohl být trest domácího vězení, který bude možné ukládat už začátkem příštího roku. Mezi vlastními čtyřmi stěnami (pokud je má :) by se tak mohlo ocitnout až tisíc současných vězňů odsouzených za výtržnosti, menší krádeže nebo lehká ublížení na zdraví. Neobvyklý trest by fungoval tak, že odsouzený bude chodit do práce (pokud jí dostane :) a po ní se v rozpětí určeného počtu hodin vrátí domů. Tam bude trávit večery i víkendy. Hloupé makovice na ministerstvu spravedlnosti a ve vězeňské správě ale zatím nevymyslely, jak se bude dodržování domácího vězení sledovat. Prý namátkově pomocí úředníků! Pěkná pitomost. Existuje přece už dávno řada zařízení založených na GPS, která mohou tuto "práci" zabezpečit. Už 9.9.2002 jsem informoval o náramku, který se dá uzamknout a danou osobu je možné snadno sledovat prostřednictvím internetových stránek. Uzamykací náramek stojí pouhých 6000 Kč (současné náklady na 8 dní) a může sloužit řadu let. Další firmu, která nabízí produkt nazvaný Digital Angel, najdete zde. Paušální náklady na sledování se pohybují kolem 600 Kč měsíčně, což je třicetina současných nákladů. Že vám sledování doma "uvězněných" potrestaných pomocí hi-tech zařízení připadá jako vystřižené z pitomé scifi? Nedivte se, většina nápadů autorů scifi příběhů se postupně realizuje. První s tím začal už Jules Verne, který vymyslel televizi, radar, rakety a kosmické lety.

4.12.- Vánoce se blíží. Dopravní situace v Praze je na webu.

Nájezdy mimopražských obyvatel do Prahy vyvolané vánoční nákupní horečkou jsou už aktuální. Dopravní situaci na několika místech v Praže můžete od pondělí sledovat prostřednictvím webových kamer umístěných na několika kritických místech. Magistrát uvedl v pondělí do provozu adresu http://kamery.praha-mesto.cz, která to umožňuje. Jde o ulici 5. května, Nuselský a Hlávkův most, křižovatky Štefánikova a Kartouzská ulice, ulice K Letišti s Evropskou a křižovatka Podolského nábřeží s Podolskou ulici. Poslední kamera směřuje na křižovatku na Olšanském náměstí s Prokopovou a Jičínskou ulici. Kvalita zejména v noci není nic moc, ale hustota provoze se rozeznat dá. Aktuální dopravní situaci najdete také na stránce Policie ČR.
Odtáhli vám v Praze vozidlo? Pokud to provedla městská policie, můžete se informovat na WAP adrese http://wap.odtahy.mppraha.cz, máte-li tuto službu ve vašem mobilním telefonu. Jinou možností je navštívit nejbližší internetovou kavárnu a zeptat se zde. Jinou možností je informovat se na lince 158. Pokud svoje vozidlo nenajdete zaparkované tam, kde jste jej zanechali, nemusí být informace o jeho odtažení ještě k dispozici. Když to ale nahlásíte jako krádež, nic se neděje. Po nějaké době to zkuste znovu a třeba se dozvíte dobrou zprávu, že váš miláček je na některém z odtahových parkovišť:

  • Jarov, ul. Českobrodská Praha 3, pod prodejnou AUTOJAROV
  • Lhotka, ul. Čechtická Praha 4
  • Kotlářka, ul. Plzeňská Praha 5, u benzínové čerpací stanice PETRA směrem do centra
  • Pobřežní, Rohanský ostrov Praha 8
  • Mitas, ul. Švehlova Praha 10
Vozidla je možno vyzvednout po 24 hodin denně po předložení dokladů k vozidlu, osobních dokladů a uhrazení nákladů na odtah a parkovné. V současné době činí v Praze cena za odtah vozidla 1 300,- Kč a 150,- Kč za první den parkovného. Každý další den počínaje půlnocí činí poplatek za parkovné dalších 200,- Kč.
Zaparkujte raději na nějakém hlídaném parkovišti, vyjde vás to určitě levněji. Docela dobré místo k zaparkování v centru je podzemní parking Národního divadla (z nábřeží vpravo před divadlem do Divadelní a hned vpravo) nebo podzemní parking na Náměstí Jana Palacha (zajet po nábřeží za Rudolfinum a první možnou vlevo a vlevo zpět a pod zem). Na Staroměstské náměstí to máte 5 minut. V obou parkovištích dostanete parkovací kartu a provozovatel ručí za vaše auto. Nezkoušejte to v Kotvě, je tam špatný příjezd/odjezd a většinou je plno.

3.12.- Migrace, drogy a prostituce.

Část slovenských Romů se po přestěhování do České republiky stává drogovými dealery. Vyplývá to z terénního šetření Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), které sloužilo jako podklad pro analýzu ministerstva vnitra o migraci a usazování slovenských Romů na českém území. Materiál schválila před nedávném vláda. Terénní výzkum provedla IOM v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji a došla k závěru, že trh s tvrdými drogami ovládají v této oblasti výhradně Vietnamci. Ti prodávají pervitin či heroin buď v hernách, které vlastní, nebo využívají k distribuci drog členy místní romské populace. Romové působí podle IOM jako dealeři pouze ve službách Vietnamců. Pervitin si nejčastěji kupují lidé do 30 let, často jde přitom o Romy. Co neutratí za drogy, nechají ve vietnamských hernách.
Výsledkem terénní práce organizace La Strada bylo zjištění, že se na Ostravsku objevují případy obchodu s lidmi, jejichž obětmi jsou romské ženy a dívky. Jedná se především o nucenou prostituci. Ženy jsou prodávány buď do zahraničí, anebo v rámci ČR, především na Teplicko. Zdá se, že je Němci milují podobně jako ten strážmistr ve Švejkovi, který si stavěl cikánku (dobové označení pro Romku) do necek a v rámci jejího zcivilizování jí umýval.
Obecně prospěšná společnost La Strada Česká republika je od roku 1995 součástí mezinárodního programu La Strada - prevence obchodu se ženami, který na mezinárodní úrovni koordinuje nizozemská Nadace proti obchodu se ženami (Stichting tegen Vtouwenhandel). Program dále působí v Polsku, Bulharsku, Bělorusku, Makedonii, Moldávii, Bosně a Hercegovině a na Ukrajině.
Humanisté a zastánci imigrantů nás neustále přesvědčují, že je musíme mít rádi, že jim musíme pomáhat k rychlé integraci do naší společnosti.
Počet cizinců žijících v ČR se postupně zvyšuje (v roce 1993 na území legálně pobývalo necelých 78 tisíc cizinců a v roce 2002 přes 231 tisíc cizinců). Kolik jich tu pobývá nelegálně si nikdo netroufá odhadnout, neoficiálně se hovoří o 400 - 500 000 osob. Je jen jisté, že jsou to především občané Slovenska, Ukrajiny, Ruska a Vietnamu. Cizinci pobývající v naší zemi si nemohou stěžovat na nedostatek organizací a projektů, které se starají o jejich integraci do naší společnosti. Jenom na stránce Projekty na podporu integrace cizinců - rok 2003 Ministerstva vnitra můžete napočítat celkem 56 organizací a projektů s tímto zaměřením. Jaké jsou roční náklady na tuto činnost není známo. Z toho výčtu i jiných materiálů těchto neziskových společností a pracovišť spíše vyčnívá snaha značného množství nejrůznějších "odborníků" zajistit si pohodlný dobře placený život při bádání nad špatnostmi života jiných. Konkrétní výsledky nejsou žádné, jen se spisují závěrečné zprávy, pořádají semináře s občerstvením, jezdí se na podobné srazy "takyodborníků" do zahraničí a dealerové drog dále vesele distribuují, nesnášenliví občané dále ničí obecní byty, Vietnamci dále pašují šmejd, drogy, falšují cigarety a alkohol.
My poslušní občané je ale musíme čím dál tím více milovat, jen abychom nebyli obviněni z xenofobie nebo dokonce z rasismu. Možná, že je to naší láskou časem změníme a oni se začnou živit poctivě a zanechají svých nekalých praktik. Jsou to přece nešťastní lidé, kteří se bez vlastní viny dostali do potíží. Bylo by vhodné pro jejich záchranu uspořádat nějakou sbírku, to by byla ta správná reakce. Protože jinak skončí špatně, třeba až v kriminále a to my ostatní přece nechceme.

3.12.- Síť UPS kolabuje.

Včera zkolabovala třikrát televizní a internetová síť v Praze. Podruhé nejméně na jednu hodinu, potřetí se televize probrala za půl hodiny a hned zase spadla, internet též. Televize na všech kanálech jen zrní a zrní. Televize i chello bylo poté 5 hodin mimo! Nebylo to ale v celé pražské síti, jen v Praze 4. Na stránkách chello o tom nebylo a není ani ťuk, jen automatická telefonistka zákaznické podpory hlásala, že na tom technici pracují. Uvedených 5 hodin výpadku je ale podle smluvních podmínek v pořádku, uživatel má nárok protestovat teprve po 48 hodinách! Když si podá písemnou žádost, bude mu možná poskytnuta sleva za dobu, po kterou nemohl internet či televizi používat. Tomu se říká věk elektroniky a automatizace!
Moje minulé intervence mailem na neustálé zastavování přenosu dat (první 20.října, druhá 25.listopadu) se zcela minuly účinkem. Dorazily jen automatem vygenerované maily o tom, že moje stížnost bude vyřízena, což se nestalo. Ačkoliv je milé mít rychlé připojení (pokud funguje :), vážně uvažuji o přechodu na mobilní připojení přes Eurotel, které budu moci používat kdykoliv a kdekoli bez omezení množstvím přenesených dat a za méně peněz. Jen si musím nějak ověřit, zda mám na chatě dobrý signál Eurotelu, měl by být aspoň na dvojce. Mobil od Eurotelu nemám a tak obejdu sousedy. Na nákladech ušetřím asi tak 1000 Kč, protože zruším UPC chello za 1080 (od ledna 1225 Kč) i telefon s tarifem Home Internet na chatě za 399 Kč. Stejně tam dnes jedu přes modem a tak jsem na pomalejší rychlost kolem 40 kbs/sec zvyklý.

2.12.- Německo a Francie ukázaly jasně, kdo je v EU pánem.

Na zasedání ministrů financí eurozóny v Bruselu minulý týden po devítihodinovém jednání hlasováním ministři odmítli návrh Evropské komise, aby byly Francie a Německu pokutovány za to, že již třetím rokem nedodržují pravidlo Paktu stability o maximálně tříprocentním ročním deficitu státního rozpočtu. Místo toho kvalifikovanou většinou schválili text sestavený Německem a Francií, ve kterém si sami sobě doporučují postupně snižovat deficit až do roku 2005. Současně bylo na jednání tentokrát jednomyslně přijato usnesení potvrzující platnost Paktu stability a rovnoprávné postavení všech členských států. To je čirý výsměch v situaci, kdy si Německo a Francie dělají v EU co je jim libo za podpory Itálie, Lucemburska, Irska a Portugalska. S tímto usnesením nesouhlasilo Rakousko, Finsko, Nizozemí a Španělsko.
V praxi tak bylo předvedeno, čí je Evropská unie a kdo jí bude v budoucnu řídit bez ohledu na společně stanovené zásady či pravomoci. Je to jako v hospodě: když budete mít nějaké námitky proti tomu, jak si počíná personál, postačí, když se zvedne z rohu nějaká gorila a bude klid. Držet hubu a krok bude i příštím údělem naší republiky ve společné unii. Starodávné právo silnějšího bude platit až do skonání světa. Postupně a nenápadně se tak naplňují dávné touhy frantíků a germánů na ovládnutí Evropy. Když zjistili, že se to Napoleonovi ani Hitlerovi nepovedlo, zkoušejí to teď jinak. Demokraticky.

1.12.- Špidla není autista, ale totální sklerotik.

Premiér Vladimír Špidla svědčil v kauze korupčního skandálu spojeného se stavbou dálnice D 47. Policejní rada jej k případu vyslýchal minulé úterý odpoledne. Výpověď trvala necelou hodinu a půl. Šéf vlády prý policii neřekl nic, co by mohlo přispět k obvinění konkrétních osob z korupce. Mezi hlavními podezřelými v kauze D 47 je bývalý ministr dopravy Jaromír Schling.
Podle dobře informovaného zdroje Špidla policii nepotěšil. Nepamatoval si prý totiž detaily vládních jednání o případu dálnice. Jak je vidět, pan Říman se mýlil, když označil veřejně Špidlu za autistu. Ti se totiž vyznačují schopností si pamatovat kde co naprosto dokonale a navždy. Vygumovanou paměť mají i ostatní členové minulé vlády včetně tehdejšího ministra vnitra Grosse. Protože jsou nepochybně naši politici totální sklerotici nebo plánovitě zapomínají okamžitě, co kde řekli či odhlasovali, bylo by nanejvýš vhodné, aby se ze zasedání vlády pořizovaly zvukové záznamy. Při budoucích vyšetřováních možné korupce by to významně ušetřilo čas policejním vyšetřovatelům. Navíc by takové opatření dozajista přispělo k vytvoření dokonalé antikorupční atmosféry při jednáních vlády o tom, za co utratit peníze daňových poplatníků. O ničem jiném totiž naše vláda nejedná.

1.12.- ADSL Českého Telecomu bude levnější, zároveň i dražší.

V nabídce IOL se pro rok 2004 objeví 4 nové varianty ADSL. K cenám je třeba připočítat od ledna 2004 našimi zákonodárci nově stanovenou 22% DPH pro ty, kteří nejsou plátci DPH a nemohou si tak DPH odečítat. To je příspěvek našeho ministra informatiky Mlynáře k větší vzdělanosti a informovanosti národa. Sláva mu!
Varianta Profi zůstane beze změn základní ceny, dvě nové varianty se objevují u rychlosti 512/128 kb/s s limity 3 a 6 GB přenesených dat za 899 (1096,78 Kč včetně 22%DPH) a 1019 (1243,18 Kč vč.22%DPH). U rychlosti 1024/256 kb/s se objevují nové datové limity 6 a 12 GB s cenami 1469 Kč (1792,18 vč.22%DPH) a 1609 Kč (1962,98 vč.22%DPH). 20GB varianta bude k dispozici za 2049 Kč (2499,78 vč.22%DPH).
Nejlevnější varianta pro domácí uživatele platící plnou cenu včetně DPH, kteří mají linku schopnou zavedení - což není tak jednoduché a časté, bude rozumně použitelné ADSL za 1096,78 Kč včetně 22%DPH, tedy opravdu za méně peněz než dnešní nejnižší cena pohybující se u všech operátorů kolem 1400 Kč. Pokud například kabelová UPC nezlevní základní internetovou sazbu s neomezeným množstvím přenesených dat chello (po zvýšení DPH bude za 1255 Kč včetně DPH), bude ADSL od Českého Telecomu levnější pro toho, kdo vystačí se 3 GB dat měsíčně. To by mohlo stačit většině domácích uživatelů, pokud by si snad nechtěli stahovat jeden film denně.
Vypadá to, že chce Český Telecom přetáhnout kabelovkám zákazníky. Třeba je tímto přístupem přinutí zlevnit, respektive anulovat očekávané lednové zvýšení cen způsobené přechodem z 5%DPH na 22%, případně mohou jít i cestou omezení množství přenesených dat. Je v tom ale jeden háček: od tunaj to vyzerá, že se Český Telecom nehrne do instalací potřebných zařízení v oblastech, které jsou dnes již doménou kabelovek, protože by musel podstoupit nejistý boj o zákazníka. Kdo tedy bude nakonec bit? No přece my všichni, obyčejní uživatelé, hlavně ti domácí, nonprofitní včetně důchodců a sociálně slabých rodin s dětmi. Proti těm je totiž veden vládou a parlamentem nesmiřitelný boj o peníze. Podnikatelé a velké firmy dostanou jako plátci DPH svoje peníze zpátky a zbytek vrazí do nákladů. Rodinné rozpočty se ale stanou ještě tenčí než dříve.

28.11.- Od ledna bude jen podvojné účetnictví.

Jednoduché účetnictvíPodvojné
počet zápisů/měsíccena/měsíc cena/měsíc
do 1001000,- Kč 2000,- Kč
do 2001 500,- Kč 3 500,- Kč
do 3002 000,- Kč 5 000,- Kč
více než 300 zápisů měsíčně cena dle dohody
Novela zákona o účetnictví prošla po senátorských připomínkách Parlamentem. Čeká už jen na podpis prezidenta republiky. Dá se předpokládat, že už bychom se měli začít připravovat na změny, které zavede. Největší z nich zřejmě bude zrušení jednoduchého účetnictví. Drobní živnostníci místo něj povedou pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu. Limit pro přechod na podvojné účetnictví má od ledna vzrůst ze tří na šest milionů korun ročního obratu. Mnoho drobných živnostníků, kterých se tato změna dotýká, má ze zavádění podvojného účetnictví obavy. Pro většinu z nich zpracovávají dnes jednoduché účetnictví servisní firmy. Náklady na přechod do podvojného účetnictví se podnikatelům nepochybně zvýší. Pro ilustraci uvádím ceny jedné takové servisní firmy. Z tabulky je zřejmé, že se živnostníkovi jeho náklady zvýší nejméně na dvojnásobek až na částku od 24 000 do 60 000 a více Kč ročně!!!. Tím se ovšem také sníží jeho základ pro výpočet daní, zdravotního i sociálního pojištění. Takže státní pokladna na tom prodělá.
Pro ty, kteří si dělají účetnictví na počítači sami, bude znamenat přechod na podvojné účetnictví nákup nového programu. Existuje i možnost použít nějaký freeware program. Například takový RYCHLÍK - Podvojné účetnictví (PUF) je bez požadavku na podporu od autora zdarma.
Aplikace je programována ve FANDu, jedná se tedy o DOS aplikaci. Vhodné jen pro Win95/98/XP, autor nedoporučuje pro verzi ME. Pro uvedený freeware software není registrace a úhrada registračního poplatku povinná. V případě, že software neregistrujete a neuhradíte poplatek nejméně v minimální navrhované výši, nemáte nárok na jakoukoli podporu ze strany autora, můžete však uvedený software (při dodržení Licenčních podmínek) používat bez jakýchkoli časových či množstevních omezení.

27.11.- Máte starší PC bez USB a chcete internet přes mobil?

K tomu potřebujete takový mobil, který má připojení na starodávný seriový port označovaný jako COM1,2,3,4. Připojení mobilního telefonu do portu COM(RS232) skutečně existuje. Nabízí jej pod názvem Datový kabel DCA-500 firma Siemens k modelům C55, C60, C62, M55, MC60, S55 a SL55. Podrobnosti v českém jazyce najdete na serveru www.my-siemens.com.
Pro připojení na internet pomocí tarifu Internet Nonstop firmy Eurotel jej prodává s příslušnými mobily firma GS MOBIL s.r.o. na serveru www.internetzapausal.cz. V té nejjednodušší variantě můžete mít tarif Eurotelu Individual za 0 Kč + tarif Data Nonstop za 1048,95 Kč včetně DPH měsíčně. Jak je možné, že pokud nebudete vůbec telefonovat, utratíte za tarif Individual 0 Kč? Eurotel vám totiž paušál 150 Kč odpustí, když platíte oněch 1048,95 Kč za internet. Máte-li telefon podporující přenos GPRS, pořídíte SIM kartu + kabel za 1 Kč. Za aktivaci se u GS MOBIL s.r.o. neplatí nic.
Jak se připojit mobilem na internet přes Eurotel z linuxového počítače popisuje Petr Mach zde. Doporučuji jeho článek všem, nejen linuxákům. Pomůže vám to při potížích s uvedením do provozu. Jsou tam vlastně články dva, na ten podrobný je odkaz hned zkraje.
Ještě k tomu kabelu pro COM: pro starší mobily Siemens (A35, A36, A40, A50, C25, S25, C35i, M35i, S35i, S45, ME45, S45, S45i, SL42, SL45, SL45i, M50, MT50) je dobré si koupit kabel, který zajišťuje současně provoz i nabíjení mobilu. Více najdete zde.
A pokud se odhodláte připojení realizovat, podrobný návod jak postupovat najdete zde.

26.11.- Vyhledávač tras na Mapy.cz je až příliš podrobný.

Velmi podrobný itinerář...Nejnavštěvovanější český mapový server Mapy.cz byl rozšířen o další praktickou službu – podrobný plánovač tras. Díky němu je možné naplánovat si přesnou pěší trasu nebo jízdy na kole, motorce či automobilem nejen mezi jednotlivými městy, ale přímo z jedné adresy do druhé, z jedné ulice za roh do druhé. Výsledky vyhledávání mohou být někdy zejména pro motoristu poněkud nepoužitelné, protože v některých případek obdrží tak podrobný popis trasy, že bude muset přede sebe vyslat běžce s praporkem, který se itineráře bude držet.
Důkazem o "podrobnosti" popisu je výřez z jednoho mého pokusu nalézt nejrychlejší trasu do chaty nedaleko Prahy.

26.11.- Vy ještě netrénujete skoky?

Nevyžádaná mailová reklama firmy Nike ze serveru atlas.cz mě zasáhla přímo do srdce! Potrebujes vypilovat skoky? Co vyuzit naskoku pred snehovou prikryvkou a natrenovat je na trampoline? Vyuzit k tomu muzes jeden ze 3 cvicebnich oblecku, ktere ti poskytnou 100 % svobodu pohybu. Oblečky jsou sice dámské, ale proč ne, jen mě chybí ta trampolina. Mohl bych ale skákat na zahradě na hnoji, pardon, na kompostu, do kterého právě našlapávám shrabané listí. Tak do toho!

25.11.- Zvoní hrana pevným telefonním linkám???

Zbavit se pevné telefonní linky znamená získat velké obchodní výhody a úspory. Nová studie, kterou vypracovala společnost BearingPoint, jedna z největších obchodních poradenských firem na světě, ve spolupráci se společností Nokia Networks ukazuje, že přechod od pevných telefonů k mobilním má budoucnost, ale povědomí o výhodách je mezi podniky nízké. Nový mezinárodní průzkum ukazuje, že podniky přicházejí o významné úspory nákladů - v některých případech až ve výši 25 % - protože nepřesouvají většinu nebo veškeré své hovory z pevných linek na mobilní telefony. Tento výsledek je v rozporu s tradiční představou, že mobilní komunikace je vždy dražší než pevné telefony. Ve skutečnosti to naznačuje, jak může zvyšující se podíl mobilních telefonů v mnoha případech vyústit v nižší náklady vzhledem ke změnám ve schématech volání a v provozních a kapitálových výdajích.
Tento projekt na jedné straně zkoumal správné podmínky pro úspěšný přechod z pevných linek na mobilní telefony v rámci podniku a přitom také bral do úvahy, že telefonní náklady v sobě dnes zahrnují spoustu různých navzájem propojených faktorů. Klíčovým zjištěním je, že u většiny společností, které používají jak pevné, tak mobilní telefony, je objem hovorů mezi oběma typy sítí často zbytečně vysoký, a totéž platí i o nákladech. V mnoha případech vede zvýšení podílu mobilních telefonů k nižším nákladům, protože kromě jiných výhod je nárůst poplatků za mobilní volání více než kompenzován nižšími poplatky za hovory mezi mobilní a pevnou sítí.
Studie se rovněž zabývala i jinými předsudky. Zatímco interní hovory z jedné pevné linky na druhou jsou často zdarma, údržba příslušné infrastruktury je nákladná. Skutečné množství hovorů mezi pevnými linkami je také menší, než se předpokládalo. Zaměstnanci při interní komunikaci stále častěji volají kolegům na mobilní telefony, protože je to mnohem účinnější způsob, jak je zastihnout. A vzhledem k tomu, že mnozí zaměstnanci používají zároveň pevné i mobilní služební telefony, existuje tu zřejmá možnost zrušit duplicitní infrastrukturu a náklady. Zahrnuje to odstranění nákladů týkajících se např. přesměrování hovorů ze stolních telefonů na mobilní. [Pramen: Tisková zpráva]

25.11.- Je rychlost šíření gravitace nekonečná?

Poprvé v historii se vědci pokusili změřit rychlost šíření gravitace. A výsledek? Od dob, co byla utvořena teorie gravitace Isaacem Newton v sedmnáctém století až do počátku dvacátého století, se věřilo, že projevy gravitačního pole se prostorem šíří okamžitě, tedy nekonečnou rychlostí. Znamenalo by to tedy, že kdyby - řečeno s nadsázkou - náhle naše Slunce změnilo polohu v prostoru, Země by to pocítila okamžitě bez jakékoliv časové prodlevy. Avšak Albert Einstein ve své obecné relativitě ukázal, že gravitace se musí šířit s rychlostí konečnou. Z jeho rovnic plyne, že se rovná „c“ - rychlosti světla. Nikdo z minulých generací fyziků se jí však neodvážil změřit, poněvadž jim v podvědomí utkvěla představa, že k tomuto úkonu by bylo nutno lapit gravitační vlny, které ani dodnes detekovány nebyly.
. . .
Na lednové konferenci Americké astronomické společnosti v Seattlu bylo oznámeno, že chyba v měření nepřesáhla dvaceti procent - tedy že pravděpodobnost šíření gravitace rychlostí světla je vysoká. Výsledky předčily očekávání, poněvadž, jak sám Kopeikin prohlásil, hlavním cílem bylo dokázat, že gravitace se prostorem nešíří nekonečnou rychlostí.
Podrobněji čtěte v článku Oldřicha Klimánka na serveru www.veda.cz.

24.11.- Existuje něco jako americký disent?

Odpověď zní nepochybně ano a navíc existuje něco, co bychom mohli docela dobře nazvat americká politická emigrace. Američané trvale žijící v zahraničí, kteří nesouhlasí s politikou prezidenta George Bushe, se sjeli do Prahy na třídenní konferenci. Jedním z hlavních cílů setkání, které začalo v minulý týden pátek v podvečer v Tyršově domě, bylo zkoordinovat opozici proti domácí i zahraniční politice Bushovy vlády. Organizátoři akce, koalice American Voices Abroad (AVA), tak chtějí přispět ke zvolení prezidentského kandidáta odmítajícího politiku "preventivních válek".
"Chceme upozornit na fakt, že demokracie ve Spojených státech je v ohrožení. Chceme, aby lidé v prezidentských volbách v příštím roce zvolili kvalifikovaného kandidáta, který si bude umět poradit se současnými problémy ve Spojených státech," řekla Gwendolyn Albertová, koordinátorka Mezinárodního mírového hnutí. Velkým zklamáním pro ni bylo, že se někdejší český prezident Václav Havel připojil k evropským politikům, kteří otevřeně podpořili vojenský zásah proti režimu Saddáma Husajna. Měla to od Tyršova domu kousek k Havlově exprezidentské kanceláři, doufám, že mu to tam zašla vysvětlit.
Podobnou akci uspořádala AVA na Den americké nezávislosti 4.července v Berlíně třídenní sérii demonstrací, koncertů a mítinků. Akce nesla název "protibushovský víkend".
Podrobnosti o pražském setkání v Tyršově domě najdete v angličtině na této adrese.
To vyvolává otázku, zda máme i my něco jako současnou politickou emigraci. Zdá se, že se pokud naši občané dnes trvale stěhují z naší republiky, nemá to převážně politické pozadí. Nikomu zde snad nehrozí vězení z politických důvodů, i když například náš velký emigrant Viktor Kožený se v poslední době začal jako politický emigrant tvářit a prohlásil, že u nás založi politickou stranu a zvítězí ve volbách. To ale patří spíše do oblasti politické komedie a frašky. Občané a občanky - ty možná více - emigrují především z důvodů ekonomických, z touhy po velkém světě, po dobrodružství.
Nemůžeme tedy počítat, že by někde v zahraničí organizovali protesty proti naší vládě s cílem ji svrhnout a nahradit nějakou lepší. To, kým nebo čím nahradíme dnešní všeobecně neoblíbenou vládu v čele s autistickým premiérem, zůstává bohužel jen na nás. Protože obecně považujeme politiku spíše za zločinné spiknutí několika jedinců směřující k ovládnutí peněz daňových poplatníků, budeme muset jako vždy volit v příštích ze dvou zel to menší. Leda, že by se konečně na naší planetě vylodili z vesmírných lodí naši stvořitelé v čele s nejvyšším, a vzali to pevně do svých rukou. Jelikož ale máme demokracii, určitě by vznikla nějaká organizace bojující proti těmto vesmírným uchvatitelům, byť by byli sebevíce mírumilovní a chtěli konat jen samé dobro k našemu prospěchu. Nikdo z nás totiž nesnáší, když mu někdo poroučí co má dělat a přitom sám s jeho vlastními penězi nakládá, jak si právě zamane. Proto se také ostatně rozpadá tolik manželství.

21.11.- Nekonečná válka s terorismem pokračuje.

Centrem největšího tureckého města Istanbulu otřásla včera série výbuchů. K útokům, které zasáhly především britské cíle, se přihlásila teroristická organizace Al Kajda. Jedna bomba vybuchla před britským konzulátem, další dvě před bankou HSBC. Při útoku zahynul i britský generální konzul Roger Short. Další výbuchy otřásly dnes ráno i Bagdádem.
Pochybuji, že stačíte registrovat, kde všude všichni ti teroristé / extrémisté / partyzáni / bojovníci za svobodu každý den zasahují a kdo byl vlastně předmětem jejich útoku: USA, Velká Británie, Turecko, Izrael, Itálie, Polsko. Počet obětí je nepřehlednější ještě více. Pokud je organizátorem většiny těchto akcí Al-Kajda, dokazuje to nesporně, že se zatím vůbec nepodařilo tuto mezinárodní islámistickou organizaci úspěšně zasáhnout. Její vůdcové mají dostatek trhavin a zbraní všeho druhu a především mohou kdykoliv použít sebevrahy schopné dopravit smrtelné nálože na místo určení. Teroristé jsou všude a nikde podle všech pravidel partyzánské války. Neporadí si s nimi ani špičkové speciální vojenské jednotky. Americká armáda se vrátila k metodě nočního bombardování pravděpodobných základen protivníků v naději, že tak zapůsobí především na civilní irácké obyvatelstvo s cílem je odradit od podpory Saddámových bojovníků. Zřetelně se především v Iráku ukazuje, že největším nebezpečím pro okupační armádu jsou ozbrojení civilisté s armádním výcvikem. Prakticky se nad takovým protivníkem nedá vojensky zvítězit. Američané pochopili, že mají jedinou možnost: co nejdříve předat politickou moc domácí vládě a místní policii včetně tajných služeb, které nejlépe dokáží zlikvidovat militantní spoluobčany. Američany plánovaná demokracie nebude sice přesně podle jejich představ, ale k jistému pokroku od Saddámovy diktatury dojde.
Bombové útoky po celém světě však budou dále pokračovat. Utajený boj proti neporazitelnému nepříteli bude vždy lákavý pro dostatečný počet bojovníků za cokoliv. Zejména, pokud se najdou sponzoři. Nepřetržité lokální války jsou velice důležité pro ekonomiku průmyslově vyvinutých zemí. Výroba a prodej zbraní přináší nemalé zisky, udržování jistého nemalého počtu vojáků v činné službě významně snižuje nezaměstnanost. Pěkné svinstvo, což?


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.