CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 392, 6.2. - 25.2.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

25.2.- Objednejte si Windows Security Update CD

Microsoft Windows Security Update CD, které je poskytováno zdarma, obsahuje všechny důležité aktualizace vydané do října 2003 a informace o tom jak si ochránit svůj počítač. Po nainstalování navštivte stránky Microsoft Windows Update, kde si můžete stáhnout a nainstalovat aktualizace vydané později, než v říjnu 2003. Zároveň získáte i CD s antivirovým programem a zkušební verzí brány firewall. Obě CD jsou poskytována zdarma. Objednávku vyplňte na stránce SoftMailu.

25.2.- Nechcete také půjčit kojence?

Na zajímavý způsob, jak se vyhnout zatčení a uvěznění, přišly Romky ze slovenského Trebišova. Při rabování začala policie zatýkat a vzápětí se strhla bitka o kojence. Romové totiž zjistili, že kojící matka sice může být zatčená a předvedená na policii, avšak nemůže být na ní uvalena vazba. A tak si ženy mezi sebou půjčovaly kojence dokonce na chodbě se slovy "daj sem to dieťa, teba už vypočuli" a nebo "vráť mi ho, to nie je tvoje dieťa".
Z této poněkud zábavné epizody boje slovenských Romů o vyšší sociální příspěvky je jasně patrné, jaké jsou mezi Romy a ostatními občany nejen na Slovensku značné rozdíly zejména v sociálním chování. Jejich vynalézavost v tom, jak snadno proplouvat životem, jak nerespektovat právní předpisy a běžné morální normy je možná předurčuje k tomu, aby někdy v budoucnosti mohli lépe přežít ve zlých dobách, které prý nejen Evropu čekají: kolaps podnebí, snižování úrodnosti půdy, vyčerpání přírodních zdrojů, zejména energetických, rabování zásob potravin a následné zhroucení státní moci. Že to vidím nějak černě? Tajná zpráva amerického Pentagonu totiž varuje, že podnebné změny, k nimž má dojít během nadcházejících dvaceti let, by mohly vést ke globální katastrofě, v níž by přišly o život miliony lidí ve válkách a při přírodních katastrofách. Možná je to jen pokus zavést v USA totalitní policejní stát, možná je ta prognoza vývoje pravděpodobná. Kdo ví.

24.2.- Advokáti i Kalousek jsou právem zděšeni.

Advokátní komora je proti tomu, aby advokáti podle připravovaného zákona proti praní špinavých peněz museli povinně hlásit podezřelé obchody a finanční toky. Vládní návrh zákona bude dnes ve třetím čtení projednávat parlament. "Advokátní komora je zděšena z návrhu, který by z advokátů udělal udavače," prohlásil včera mluvčí komory Tomáš Přikryl. Podle něj návrh novely jde zcela proti principu advokacie, protože narušuje její základní atribut - povinnost mlčenlivosti. I poslanci z rozpočtového výboru již dříve vyjádřili svůj nesouhlas. Předseda výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v rozpravě tehdy poznamenal, že "u advokátů je taková povinnost stejně absurdní, jako by byla povinnost udávat u zpovědníků."
Je to opravdu nesmyslný nápad. Vždyť by tím přece advokáti současně udávali i sami sebe, protože je přece platí vyšetřovaný zatím nevinný občan či již odsouzený delikvent z těch samých peněz, jejichž původ by měli advokáti policii oznámit. Protože se většina trestných činů točí kolem špinavých peněz, musel by se každý advokát okamžitě udat jako spoluviník, který tyje z ukradených či jinak nelegálně získaných peněz (pašování, drogy, prostituce). Doporučuji, aby i v případě, že budou policií špinavé peníze při vyšetřování odhaleny, byla z nich před jejich zabavením oddělena částka, potřebná pro honorář advokáta. Jedině tak budou zachována občanská práva našich advokátů. Nelze se divit ani zděšení advokátní komory, které přece platí advokáti ze stejných peněz.
Kalouskovo pohoršení je pochopitelné, jako správný křesťan trvá na tom, aby farář neudával vrahy a lupiče, pokud se o jejich zločinech dozvěděl v rámci zpovědi. Taková tajemství se neprozrazují, jeden neví, kdy mu povolí nervy a něco knězi ve slabé chvilce vybreptá.
Doporučuji vyvolat občanskou iniciativu a petiční akci, která by našim zákonodárcům ukázala správnou cestu. Jistě by se našla spousta zákonem ohrožených občanů, kteří by petici rádi podepsali. Vždyť takhle by za chvíli chtěla policie umístit kamery a odposlech na naše soukromé toalety!

24.2.- Rabování. Ze slovenského tisku a internetových diskuzí.

Po rabovačkách hovoria Rómovia o vojne. Polícia na východe Slovenska je v pohotovosti, niektorí Rómovia hovoria po piatkovom a sobotnom rabovaní obchodov v Čiernej nad Tisou a Trhovišti otvorene o vojne. Členovia Parlamentu Rómov SR cez víkend vyhlásili, že nevedia, kto rabovačky Rómov na východnom Slovensku organizuje, zároveň však nepriamo rómske nepokoje podporili. Parlament Rómov ich vyzval, aby v stredu po celom Slovensku protestovali proti sociálnej politike vlády a svoje deti poslali do škôl až na druhú vyučovaciu hodinu.

Lidová tvořivost: Banda ciganov vykrikuje na namesti do kamier vecerneho spravodajstva: "My chceme pracu, my chceme pracu...". Zastavi sa pri nich auto vyjde chlap a na jedneho cigana ukaze prstom: "Tak pod, dam Ti pracu." A cigan na to:" A preco prave ja?"

Starosta: Cigani, dame vam nove domy.
Cigani: Hurá!
Starosta: Cigani, vase deti budu studovat a zadarmo ich obleciame.
Cigani: Hurá!
Starosta: Cigani, ale budete musiet pracovat.
Cigani: Ooj, a tak pekne zacal...

Z lidové diskuze: Toto nie je o tom ci maju pracu alebo nie. Cigani su nenapravitelna banda, ktora robit nepojde(ved kazdy je invalid)a prve co urobia zo socialnych davok,je ze ich prepiju. To bolo vidiet ako boli vyrabovane obchody,alkohol a cigarety zmizli ako prve. Na ciganov plati iba tvrda ruka a humanizmus nie je na mieste. Cigani su rasisti-velmi ma znepokojil fakt,ked sa vyhrazali do telky,ze pojdu zabijat bielych-sa mi zda,ze to je podnecovanie rasovej neznasanlivosti, som zvedavy ci bude podane trestne oznamenie. By som chcel vidiet co by sa dialo, keby to povedal''biely''hned by sem niekto z EU dobehol a zastal sa cigana. Otazka je kto sa zastane nas?.

Lidová tvořivost: Maly Dezo prinesie domov lyzicku:
- Pozri oco, co som nasiel!
- Fuj, uz aj to zahod, ved je to mlade od lopaty!

Vysvětlení: lyzicka - lyžička = malá lžička

Z diskuze: Tebe uplne sibe dat stavat ciganom dialnice!!!! prepac pre nasu firmu robia cigani!!!! pokial nad nimi 24 hodin v kuse nestojis tak nic nespravia.!!!!!! vsetko odflaknu a sedia v krcme a piju!!!!!!! to je robota??? je pravda ze pokial nad nimi stojis tak robia ale musis presne merat po nich stale kontrolovat a doslova ! nad nimi stat! to radsej najmem bieleho a nebudem musiet platiti dalsieho cloveka co ich este musi strazit!!

Česká anketa:
Bojíte se, že slovenští Romové přijdou do České republiky?
140 ANO
14 NE
Celkem hlasů: 154

No comment.

23.2.- Český Kocourkov a EU.

Vypadá to celé jako z nějaké pitomé současné české veselohry od pana Trošky. Poslanec ČSSD Miloš Kužvart se vzdal v pátek kandidatury do Evropské komise, kterou začátkem února schválila socialistická část naší vratké koaliční vlády. To zřejmě zadělalo na budoucí vývoj. Kužvart se nechal slyšet, že v posledních týdnech bylo jeho jmenování do bruselské exekutivy zpochybňováno, zejména ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Kužvart tak oficiálně potvrdil informace, že již ráno na klubu ČSSD oznámil svoji rezignaci, protože necítí podporu vlády. Jeho soudruh premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla zkolaboval a krátce ztratil vědomí poté, co na jeho prohlášení chtěl reagovat. Byl to totiž právě on, který sebevědomého Kužvarta navzdory odporu koaličních partnerů i varování opoziční ODS prosadil. S Kužvartem už počítala i Evropská komise, jejíž předseda tento týden přidělil Kužvarta na praxi komisaři pro zdraví a ochranu spotřebitelů, Davidovi Byrnovi. Kužvart tvrdí, že některá prohlášení ministra Svobody poškozují jméno České republiky v zahraničí. Doslova se prý o vybrání Kužvarta vyjádřil, že "protlačit někoho partajní lopatou je v Evropské unii platné jako mrtvému zimník".
Co jen s námi bude? Kdo se za nás postará v EU, když ten nejschopnější, kterého ČSSD měla, odmítá nastoupit, říká si věrný volič socanů nahnutý z toho silně nalevo. Český národ se může právem obávat o svoji budoucnost, když má v čele státu takovou sbírku hlupáků a nekompetentních diletantů, kterou vede spící ignorant a autista vynikající svými bezobsažnými bonmoty. Běda nám, třikrát běda!
Otázkou zůstává, co se stane, když bude tato parta vystřídána jinou, pravděpodobně opačného ražení sestavenou z ODS a KDU-ČSL. Čeká nás snad něco lepšího? Snížení daní a likvidace poloviny nákladného a z větší části zcela zbytečného státního aparátu? Obávám se, že jedni termiti vystřídají jiné. A to se nám kdesi v zákulisí chystá zelený exprezident do politického spolku se zelenými, kteří by se rádi objali se socany a vládli nadále spolu. Jsou to ale paradoxy! Bývalí komunisté a bývalí estébáci v objetí s bývalým disidentem.
O světlé nebo tmavé budoucnosti těchto politiků prý rozhodne volič. Pokud se ovšem dostaví k urně a bude mít z čeho vybírat. A to je ten kámen úrazu, nejsou totiž lidi. Tedy takoví, které bychom mohli označit bez zaváhání za skutečné odborníky schopné řídit stát, za neúplatné jedince neschopné ukrást z veřejných peněz ani korunu, odmítající protěžovat své příbuzné a kamarády. Zřejmě se jedná o nesmyslný požadavek, protože prostě tací občané mezi námi nejsou a nikdy nebudou. Je tu ale jedna možnost: s pomocí nejnovějších objevů genetického inženýrství si takové politiky naklonovat a vychovat na těch nejlepších světových univerzitách. Sice by to trvalo asi tak třicet let, ale pak bychom byli konečně spaseni. Jen marně dumám nad tím, koho bychom vlastně měli naklonovat.

23.2.- Víte, kdo je to Daniel Libeskind ?

Světoznámý architekt Daniel Libeskind, který je mimo jiné autorem Věže svobody, jež se začíná stavět na místě zničených "dvojčat" v New Yorku, navštívil Prahu. Pro hlavní město navrhne model muzea Salvadora Dalího. "V den stého výročí narození Dalího, které připadá na 11. května, bychom model muzea chtěli pokřtít na pozemku, kde má stát jeho budova," sdělil novinářům galerista Miro Smolák, který projekt realizuje.
Daniel Liberskind se proslavil mnoha realizacemi architektonických projektů po celém světě, především v Evropě a v Americe. Stojí za to se podívat na některé jeho projekty a realizace.
http://www.archiweb.cz/persons/libeskin.htm Archiweb o Libeskindovi,
http://www.daniel-libeskind.com/projects/index.html Daniel Libeskind, domovská stránka projekční kanceláře,
http://wtc.e27.com/press/pressimages.html World Trade Center Design Study,
http://www.glasssteelandstone.com/US/NY/WTC2-2Libeskind.html další fotografie projektu WTC,
http://www.estav.cz/zpravy/clanek030.asp České Stavební listy o WTC.

20.2.- Imigrace do Velké Británie bude s problémy.

Britská vláda se pravděpodobně s definitivní platností rozhodla, jak to zařídit s možným nežádoucím přílivem obyvatel nových členských zemí do Británie. Britská vláda se chystá v pondělí v parlamentu oznámit, že všichni občané pocházející z nových členských zemí budou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti či příspěvek na bydlení až po dvanácti či čtyřiadvaceti měsících. Lidé ze současných zemí EU mají takový nárok stejně jako Britové okamžitě po ztrátě zaměstnání.
Toto opatření bude nutné z jednoho prostého důvodu: Velká Británie a Irská republika budou totiž jediné dvě země EU, které svoje hranice otevřou pro volný pohyb osob z členských zemí hledajících zaměstnání.
K tomuto opatření hodlá britská vláda přistoupit ani ne tak z obavy ze stěhování českých (spíše slovenských Romů žijících v Česku), jako na základě zjištění, že se do Británie chystá mnohem větší množství Poláků. Britský rozhlas a televize přináší snad každodenně reportáže přímo z Polska nebo informuje o Polácích, kteří už v Británii pracují.

19.2.- Pozitivní zpráva. Smlouva s Vatikánem byla odložena.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda se nechystá předložit Poslanecké sněmovně znovu návrh smlouvy s Vatikánem, kterou dolní komora již jednou zamítla. Dospěl k tomu po konzultacích s premiérem Vladimírem Spidlou a v tomto duchu také odpověděl na dopis prezidentovi Václavu Klausovi. Prezident Svobodovi ve svém dopise napsal, že návrh smlouvy by v této podobě nepodepsal. "S přihlédnutím ke všem okolnostem a po konzultaci s panem předsedou vlády Vladimírem Spidlou nenavrhnu v současné době pokračovat v procesu ratifikace této smlouvy," píše Svoboda v dopise prezidentovi.
Klausův mluvčí Petr Hájek v reakci na Svobodovu odpověď uvedl, že prezident má na pozitivních vztazích s Vatikánem eminentní zájem. Smlouvu, která upravuje postavení katolické církve v České republice, loni zamítla Poslanecká sněmovna. Podle poslanců byla pro republiku nevýhodná, i když česká diplomacie tvrdí, že její znění bylo maximum možného, co lze vyjednat. Dohodu s Vatikánem dojednala minulá vláda Miloše Zemana za aktivní osobní asistence Václava Havla. Příprava smlouvy se táhne již léta. Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, která své vztahy s Vatikánem nemá upraveny smlouvou.
Je to podle mého názoru proto, že chápeme díky svým historickým zkušenostem lépe než ostatní státy fakt, že katolická církev je jedinou církví na světě, která se tváří jako stát, rovnocený ostatním národním státům a vyžaduje zcela nelogicky uzavírání mezistátních dohod o šíření své státní ideologie. Přitom nelze chápat Vatikán jako sídlo katolické církve. Vatikán totiž není ničím jiným, než zcela mimořádnou formou sídla hlavy římskokatolické církve. Je to právně suverénní městský stát o ploše 12 čtverečních kilometrů asi s jednou tisícovkou obyvatel, situovaný uvnitř státních hranic Itálie. Vznikl v únoru 1929 za papeže Pia XII. smlouvou, uzavřenou mezi vedením římskokatolické církve (tzv. Svatým stolcem) a Mussoliniho vládou.
Mezistátní smlouvy, o které usiluje Vatikán nejsou ničím jiným, než pokusem o uplatňování zmodernizované podoby středověkého práva papežů, kteří v roli zástupce Božího na Zemi korunovali hlavy všech evropských království a říší a povyšovali v nich katolickou víru na státní náboženství. V dnešní době je věc víry v cokoliv ryze soukromou záležitostí každého občana a není žádný důvod, aby byly církve považovány za něco jiného, než jsou národopisné spolky nebo sportovní kluby. To, že jsou církevní funkcionáři ještě stále placeni z peněz všech daňových poplatníků bez ohledu na jejich víru či nevíru, je nesmyslným pozůstatkem středověkého uspořádání poměrů v Evropě. Nejvhodnějším vypořádáním se s církvemi by mělo být jejich převedení jako právnických osob do formy obecně prospěšných společností. Tím by se snadno vyřešila odluka církví od státu a skončily by neodůvodněné snahy především katolických církevních "otců" o vyjímečné postavení církví ve společnosti.

18.2.- Dnes něco pozitivního. O Sněhurce.

Byla jednou jedna Sněhurka a sedm trpaslíků. Trpaslíci pracovali celý den pilně v lese a Sněhurka chodila do školy. Jednou probírali ve škole aritmetický průměr, ale Sněhurka nedávala pozor, protože se neustále bavila s vílou Amálkou. Za domácí úkol Sněhurka dostala: Změř doma všechny trpaslíky a vypočti průměrnou výšku trpaslíka. Jediné, co Sněhurka zvládla, bylo změřit trpaslíky. Dál už si nevěděla rady. Příběh pokračuje a končí zadáním úlohy.
Je to jen jeden z mnoha podobných příkladů uveřejněných na stránce nazvané MATEMATICKÉ POHÁDKY Marka Veselého. Vše, co zde najdete, je přesně podle Komenského hesla "škola hrou". Jistě skvělý příspěvek k reformě našeho zaostalého školství.

17.2.- Kauza pražské Lucerny snad nikdy neskončí.

Možná teprve tehdy, až pro všeobecnou zchátralost a nulovou údržbu Lucerna spadne. Soud prvního pražského obvodu minulý týden ve středu v plném rozsahu zprostil obžaloby švagrovou bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlovou, která byla v souvislosti s koupí paláce Lucerna stíhána za porušení povinnosti v řízení o konkurzu. Podle žalobce se tohoto trestného činu dopustila tím, že odmítla spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti C.H.R. Právě od této dceřiné firmy Chemapolu Havlova v roce 1999 koupila polovinu Lucerny. Soudkyně odůvodnila zprošťující verdikt tím, že Havlová sice neposkytla správci konkurzní podstaty veškerou dokumentaci kterou požadoval, ale v sepsání majetku mu nebránila. Nemařila tedy podle ní konkurzní řízení. Proti verdiktu se ale na místě odvolal státní zástupce Pavel Suchánek, takže případ bude ještě projednávat pražský městský soud. Podle Havlové správce konkurzní podstaty zahrnul Lucernu do konkurzu neoprávněně, proto proti tomu také podala takzvanou vylučovací žalobu, kterou nyní v občanskoprávním řízení projednává rovněž pražský městský soud.
Dagmar Havlová je pravděpodobně toho názoru, že jestliže bylo kolem prodeje poloviny Lucerny něco pro společnost C.H.R. nevýhodného, pak to bylo její zakoupení za 200 milionů od exprezidenta Havla. Alespoň to vyplývá ze zajímavého rozboru této dědicko-prodejní kauzy uveřejněného na stránkách www.lucerna.cz. Není zde sice uveřejněn autor, ale text evidentně fandí právě Dagmar Havlové. Proč neprodal Václav Havel svoji poloviny Lucerny přímo Dagmar Havlové, zůstane tajemstvím rodu Havlů zřejmě navždy.
Povrchní podezřívavý čtenář by se mohl domnívat, že on chtěl 200 milionů, Dagmar byla ochotna zaplatit jen 145 milionů (kde by je vlastně vzala?) a tak to nakonec koupila společnost C.H.R. (Chemapol reality), která si na tento obchod půjčila od slovenské Všeobecné úvěrové banky. Od ní pak koupila polovinu Lucerny exprezidentova švagrová se slevou a ještě platila převážně zaplacením levně nakoupených pohledávek na firmu C.H.R. a.s. Doporučuji si přečíst také článek uveřejněný zde.
Když budete chtít kupovat něco za mnoho milionů a nebudete mít ani floka, víte, kam se máte jít poradit.

17.2.- MS leze ke křížku - Update pro staré produkty obnoven.

Zdá se, že to Microsoft nejprve přehnal s prohlášením, že Windows 98 nebudou už dále nijak podporovány. Na adrese support.microsoft.com tak můžete najít nejen update pro Windows 98, ale i pro Office 97, Visual Studio 97, MSIE 5.1, 5.5 a další produkty, se kterými to začínalo vypadat bledě. Takže funguje i automatický Update pro Windows 98, který byl nějakou dobu mimo provoz. Může se to hodit při obnovování instalace po havarii systému nebo disku - jiná možnost totiž díky hromadě záplat a dodatků není.

16.2.-Nejvhodnější právní forma pro začínající firmu? O.P.S.!

Ve 30 pražských kinech a sálech se v únoru zdarma promítá film Ježíš. Od konce sedmdesátých let 20. století podle organizátorů zhlédlo tento americký historický hraný dokument po celém světě pět miliard diváků, z toho počátkem 90. let v českých zemích jeden milión. Opakovaná kampaň českých křesťanů spojena s projekcemi je součástí celosvětového osvětového projektu financovaného církvemi, nadacemi i jednotlivci z USA i odjinud. "Pražská část přijde asi na pět miliónů korun a místní církve se na tom podílejí částkou pro ně významnou," uvedl na dotaz ČTK Tomáš Chvojka z obecně prospěšné společnosti Nový život 2000.
Film je k "vidění" na síti na těchto adresách: http://www.jesusfilm.org/languages/04432/04432_lo.ram pro dial-up nebo http://www.jesusfilm.org/languages/04432/04432_hi.ram pro rychlejší ISDN-TVCable. Délka filmu je 2 hodiny, Real One Player nutný.
Film Ježíš byl přeložen do 847 jazyků a díky tomu se prodává prakticky na celém světě. V rámci jeho propagace se na promítáních neplatí vstupné a jsou rozdávány zdarma jeho kopie na VHS. Nejbližší termíny promítání v Praze naleznete zde. Kdo se nemůže zúčastnit, musí si film zaplatit. A tak je tento nejrozsáhlejší marketingový projekt na světě zřejmě úspěšný i obchodně. Poněkud zvláštní je, že například u nás se jeho distribucí zabývá firma Nový život o.p.s., neboli obecně prospěšná společnost, tedy společnost nezisková. Jako taková je například osvobozena od daně darovací, dary si pak mohou fyzické i právnické osoby podle příslušných předpisů odečítat od základu daně a platí pro ni i další daňové úlevy.
Stránky společnosti Nový život o.p.s. jsou zde. Jedná se prakticky o pobočku organizace Campus Crusade for Christ International, Orlando, USA. Studentský hlas pro Krista sídlící na stejné pražské adrese je mezicírkevní křesťanské hnutí, které působí mezi pražskými vysokoškoláky.
Na stránkách společnosti Nový život 2000 o.p.s. si můžete si objednat různé materiály církevní povahy, které tato firma nabízí k prodeji včetně zmíněněného filmu Ježíš za lidových 150 korun. Například prodejna Biblion z Českého Krumlova jej má také, ale už za 200 korun. Koneckonců proč ne, Kristus byl sice proti bankéřům, ale proti obchodníkům snad nic neměl a žádná propaganda včetně té náboženské se nedá dělat zadarmo.
V každém případě, až budete chtít založit nějakou firmu, zkuste se nejdříve podívat, jaké možnosti vám poskytne statut obecně prospěšné společnosti, dříve, než založíte nejrozšířenější společnost s rušením, pardon - s ručením omezeným. Ta zkratka o.p.s. vypadá určitě mnohem lépe.
Zákony týkající se obecně prospěšných společností:
http://www.sagit.cz/_texty/sb02208.htm
http://web.iol.cz/svetlahora/obec/ops/zakon.htm
Poznámka na závěr: představte si, že se v dobách Kristových vybíraly daně pouze ve výši 10 procent !!! A ještě si občané stěžovali.

13.2.- Český Telecom má své zákazníky za idioty.

Český Telecom (ČT) nabízí totiž jako novinku pro domácnosti "paušální poplatek" 599 korun (bez DPH) za připojení k internetu, který lze ale využít pouze v době od 19:00 - 07:00 hodin a celý den ve svátek, v sobotu a v neděli. Je to jen reklamní trik, protože běžný domácí uživatel nikdy tolik peněz za internet při placení minut v tarifu Internet 2002 neutratil.
Paušál má smysl jedině tehdy, když bude použitelný celých 24 hodin. A jeho cena by se měla odvodit od ceny ADSL a jeho rychlosti, tedy dle mého názoru by měla být mnohem nižší než tento nabízený paušální paskvil.
Příklad: jestliže IOL Broadband (3 GB přenesených dat za měsíc, rychlost připojení : 512 kbps / 128 kbps) stojí 899,- bez DPH, pak by dialup paušál se minimální zaručenou průměrnou přenosovou rychlost dat 28,8 kbit/s a 3 GB dat (není to příliš?) za měsíc měl stát nejvýše 300 Kč. Za překročení limitu dat by bylo možné stanovit nemalý příplatek, další MB by prostě stály třeba pětkrát tolik. Tím by se zlikvidovala obava z přetěžování linek nepřetržitým připojením některých neukázněných uživatelů.
A muselo by se toto připojení dát využívat z kterékoliv pevné linky pomocí přístupové karty, kterou ČT již dnes běžně poskytuje. Protože když někdo cestuje a chce mít jistotu, že se vždy spolehlivě připojí, raději na to půjde přes pevné linky. Tím by se dokonale odbourala konkurence mobilních operátorů T-Mobile/Oskar, kteří nemohou zaručit kvalitní a v čase rychlostně vyrovnané připojení. O Eurotelu nemá cenu hovořit, je to jedna a tatáž firma jako ČT. Doufat, že tohle někoho kompetentního v ČT napadne a vyjde vstříc českým domácnostem, je zřejmě marné. Co ale chcete od úředníků firmy, která je státní. Je tu jedno podezření: co když si tito pánové spočítali, že vytáhnou více peněz z občanů tím, že je budou nenápadně kormidlovat k tarifu Eurotel Data Nonstop. Někteří, zejména mladí interneťáci jsou fascinováni představou všudypřítomného vzduchem se šířícího internetu a tolik, tolik milují mobily. Snad pomůže jedna věc: uživatelé pevných linek je začínají docela masově odhlašovat a tak se může ČT stát v budoucnosti vlastníkem spousty tisíc kilometrů drátů, na jejichž konci nebude žádná pokladnička, tedy telefonní přístroj.

12.2.- Poslanci chtějí zvýšit zisky soukromých televizí.

Koncesionářské poplatky by mohly růst zároveň s postupným útlumem reklamy v České televizi. Lídři vládních stran se dohodli na tom, že do roku 2010 by s rostoucím zvyšováním koncesionářských poplatků postupně zmizela z obrazovek veřejnoprávní televize reklama. Cílem je do šesti let odstranit reklamní spoty úplně, výjimkou mají být sportovní přenosy.
"Projekt předpokládá, že k navýšení poplatků by došlo teď, v roce 2007 a v roce 2010. Výchozí stav by byl zhruba 100 korun, růst by byl vždy o 25 procent," informoval národ vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš. Nyní občané platí za veřejnoprávní televizi 75 korun měsíčně. Dosud koalice navrhovala rozsah reklamy v ČT a Českém rozhlase zachovat a přitom zvýšit rozhlasové a televizní poplatky ze současných 37 a 75 na 45 a 95 korun měsíčně. Omezení reklamy ve veřejnoprávních médiích dlouhodobě prosazuje opoziční ODS.
Záměr našich zákonodárců (čert vem jejich dary!) je jasný: chtějí přesunout všechny zisky za reklamu do soukromých televizí, ve kterých mají své "podporovatele". Kdo to zaplatí, je nabíledni: koncesionáři, neboli opět ti nejchudší. Občané tak zaplatí za reklamu dvakrát: ve zvýšeném koncesionářském poplatku a v cenách za zboží, které je jim televizní reklamou vnucováno. Obrana je jediná: nekupovat výrobky firem, které do televizní reklamy investují.
Mám v této souvislosti jeden převratný návrh: státnímu rozpočtu by se mělo říkat spíše "rozdělovník peněz daňových poplatníků" a místo stručného a nevýstižného pojmu "stát" by se měl používat výraz "ČR s.r.o, soukromá firma ve vlastnictví politických stran".

11.2.- Američtí vojáci znásilňují své kolegyně.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nařídil vyšetřování případy sexuálních útoků na americké příslušnice armády v Iráku a Kuvajtu. Šéf Pentagonu je znepokojen tím, že mnohé ženy v uniformách sice případy svým nadřízeným oznámily, ale velitelé je nechali dále sloužit v jednotkách s útočníky.
Pentagon prohlásil, že sexuální útoky v amerických zbrojených silách nejsou tolerovány. Z dokumentů Pentagonu vyplývá, že příslušnice armády na frontových liniích podaly v průběhu minulého roku 80 obvinění ze sexuálních útoků. Deník Denver Post uvedl, že si 37 armádních příslušnic stěžovalo občanské organizaci poté, co se po znásilnění nedočkaly těhotenských testů, ani vyšetření na pohlavní choroby.
Z toho je jasně vidět, že ženy nemají v armádě co dělat. Odjakživa bylo válčení mužskou záležitostí a přítomnost žen jen armádu oslabuje. Kdykoliv se v minulosti válčilo, vojáci vítězné armády vždy vesele znásilňovali ženy poraženého kmene a tak zabezpečovali zvýšení genetické kvality porobených národů. Tyto starodávné tradice smetla moderní doba do propadliště dějin a od té doby to jde s armádami všeho druhu od desíti k pěti, někdy i k nule. Jestliže Američané znásilnili jen 37 žen (kterým se v americké armádě říká "pane":) z celkových šedesáti tisíc, pak se jedná o zcela zanedbatelné procento, které je nepochybně hluboce pod průměrem znásilnění v celých Spojených státech. Kromě toho byly vojačky zřejmě špatně vycvičeny, když podlehly mužům bez toho, aby jim rázně ufikli služebním nožem jejich sexuální nástroj. Minimálně se měly bránit kopem mezi nohy, po čemž každému násilníkovi zajde chuť na cokoliv dalšího. Doporučuji proto panu Rumsfeldovi, aby si zkusil rozkročmo skočit na nějakou kládu. Hned by v této věci zaujal jiný postoj.

10.2.- Nemáte počítač nakažený virem Win32/Mydoom ?

Ověřit si to můžete snadno a rychle: pomocí funkce Najít zkontrolujte, zdali nemáte v adresáři Windows soubor intrenat.exe (neplést si ze souborem internat.exe!!!). Pokud jej najdete, pak vám hrozí i nebezpečí napadení dalším aktuálním virem Win32/Doomjuice, který využívá "zadních vrátek" - backdooru vytvořených virem Win32/Mydoom ! Více o tom najdete na stránce www.viry.cz. Jak odstranit Win32/Mydoom jednorázovým programem vám poradí Slunečnice.

10.2.- Stáhněte si bezpečnostní aktualizaci MSIE !

Microsoft vydal na TechNetu novou aktualizaci Internet Exploreru verzí 5.01, 5.5 a 6. Neváhejte, a stáhněte si jí na této adrese. Bude tohle mít někdy konec? Ne, nikdy. Vaše trápení s bezpečností vašeho počítače skončí jedině vaší smrtí. Cokoliv vytvořil člověk, je nedokonalé, má různé trhliny, nesprávnosti a malé i hrubé chyby. Nejhorší je, když se najde někdo, kdo je chytřejší než ten, který v našem případě vytvořil, či spíše sesmolil operační systém nebo internetový prohlížeč. Dokonce jsou školy, kde se výuka tvorby virů vyučuje. Nedělejte si iluze, že byste si pomohli přechodem například na nějaký druh Unixu. Měli byste stejné nebo jiné problémy.
Jedna rada ale existuje: budete mít klid, když zahodíte svoje připojení k internetu a odpojíte si v počítači kabel od diskety, raději i od CD/DVD mechaniky - viry se totiž šíří i přes tato média, pokud vám je vypálí nějaký "kamarád" nebo pošle neodpovědná firma se svojí nabídkou. Za starých časů. které pamatuji to bylo tak prosté, neexistoval totiž internet ani CD mechaniky. Bude vám ale potom počítač v dnešní době k něčemu? Asi ne.

9.2.- Psychologové radí novinářům a politikům.

Lidé by se měli podle psychologů negativním informacím bránit. "Fakt je ten, že svět nezměníme, a jestliže se na něj budeme dívat optimisticky, tak je okamžitě jiný," prohlásil jeden z psychologů. To je ovšem čirý defétismus, rezignace na demokracii a možnost voličů něco změnit. Jeho kolegyně psycholožka se domnívá, že vina je i na straně politiků, kteří neumějí sdělovat negativní zprávy. Je přesvědčena, že "špatná informace má být zabalená do něčeho pozitivního". Na veřejnost navíc působí i informace o tom, kolik kde musí stát zaplatit miliard za to, že někdo něco vytuneloval, poznamenal jiný takyodborník. "Zvláště sociálně slabí lidé to cítí jako nespravedlnost. Nemají pak pocit dobrovolně obětí, která má smysl, klesá jejich zodpovědnost za vlastní osud a snaží se ji přenášet na státní instituce a sociální sítě", uzavírá psycholog svoji úvahu o negativních zprávách a jejich pozitivistickém předávání prostému neinformovanému občanovi.
Je to jasné, nejlepší je před lidmi všechno utajit a pokud se něco přece musí národu říci, je třeba negativní zprávy zabalit do něčeho pozitivního. Tak například měla naše současná socialistická vláda ohlásit všeobecné zdražení s tím, že se ale podařilo zachovat světový mír, a že na světě umírají hlady statisíce, ba miliony lidí ročně. A když zdraží potraviny, povede to k ozdravění populace, protože se přestaneme přežírat. Do divadla je lepší nechodit, protože ti dnešní herci moc řvou a dávají se samé katastrofické a negativistické hry. V televizi je třeba promítat staré české filmy, protože za to jednak televize nemusí nikomu nic platit (jsou totiž starší 50ti let, viz autorský zákon) a hlavně proto, že jsou to samé optimistické příběhy popisující štěstí, které dosáhla nevinná dívka sňatkem s milionářem a jiné povedené story, které mohou kladně motivovat zejména mladou generaci. A do zpravodajství je třeba prosadit jen samé pozitivní zprávy, hlavně o zviřátkách, pěstitelských úspěších zahrádkářů a domácích turistických památkách místo filmech o luxusních dovolených v zahraničí, které jen zbytečně vytáčejí ty, kteří žijí z minimálního platu nebo podpory v nezaměstnanosti.
Je také třeba zakázat televizní předvádění luxusních automobilů, zásadně neukazovat jiné automobily, než ty, které nepřekračují hranici 200 000 tisíc korun a žerou maximálně 4 litry na sto kilometrů. Vhodný by byl pořad dříve vysílaný o tom, jak výhodně a šikovně nakoupit ojetý automobil za pár peněz. Je třeba oprášit staré pravdy, například tu, že pokud někdo neumřel v koncentračním táboře hlady, dožil se vysokého věku, protože si nezaflákal cévy sádlem. Hladovění je prospěšné a dokonce prý může léčit rakovinu. To je jasný a zářivý cíl pro politickou propagandu dneška. Hlavně nikoho nestrašit, že bude ještě hůře. Koneckonců, vždycky bylo hůře než dříve, alespoň lidé mají v nevědomosti tendenci takové nepodložené informace šířit. A ještě mě něco pozitivního napadá: i za vlastní pohřeb můžete výrazně ušetřit, když se necháte tajně někde vysypat do řeky. Ne do moře, to by stálo moc peněz za cestu a pobyt rozprášitele. Vždyť máte docela reálnou naději, že se za nějakou dobu z řeky do toho moře stejně dostanete. Vidíte, další pozitivní zpráva! Tak se má dělat moderní socialistická propaganda.

8.2.- Jak se dělá socialistická propaganda.

Cituji novinový titulek z jistého nejmenovaného nezávislého plátku s celostátní působností:
Sociální demokraté ustoupili od plánu zavést třetí sazbu.
Uznejte, že to zní optimisticky. Ti zatracení socani na nás sice chystali nějaký podraz, ale jak se zdá, nakonec od svého zlého úmyslu odstoupili, nejspíše pod vlivem tlaku nezávislých novinářů a některých politiků stojících na straně prostých občanů. Pravda je, že to byl jen trik, nic takového ve skutečnosti nechystali, ale zní to dobře, to slovo "ustoupili", je to skoro jako vítězství, i když nikdo neví, nad čím. Další skvělá formulace provládní agitace pokračuje:
Základní sazba daně z přidané hodnoty se od května sníží ze současných 22 na 19 procent. Pětiprocentní sazba se měnit nebude. Dohodli se na tom koaliční lídři během dnešního zasedání na zámku v Kolodějích.
No tohle, to je úplné vítězství a důvod k jásotu: sazba 22 procent bude snížena a pětiprocentní sazba zůstane tam, kde je. To přece znamená, že nejspíše ušetříme při nákupech. Článek pokračuje:
Některé položky však přejdou do vyšší sazby, například vstupné. Koalice připravila úlevy rodinám s dětmi, důchodcům a vysokým školám. Vedlejší náklady práce se snižovat nebudou. Po sedmihodinovém jednání to dnes na tiskové konferenci řekli zástupci koalice.
Inu, řekne si čtenář, stejně nikam nechodíme, kino i opera stojí nekřesťanské peníze, tak to zdražení vstupného jde kolem nás mimo. No a ty úlevy nebo co to bude, ty se nám hodí. Poněkud záhadná věta o vedlejších nákladech není nikomu jasná; snad se jedná o ty vedlejší náklady našich poslanců, které jim proplácejí po předložení účtenky za benzin a tak podobně.
Závěr článku nás poněkud zarmoutí, protože od května tak nejspíš podraží kina, divadla nebo vstupné na sportovní utkání. Z pěti do 19 procent přejde také vodné a stočné nebo některá hnojiva.
Zlá je ta voda, no ale když budeme šetřit, ani to nepoznáme. Žádné pole nemáme a tak se nás nedotknou ani hnojiva. A poslední věta článku nás vysloveně nadchne: Díky poklesu základní sazby by mohly mírně zlevnit auta, elektronika, oblečení, telefony nebo internet.
No tohle je přímo bomba ! Budou levnější auta, televize, video, DVD, mobily a také telefon a internet. Jenže ouha! Jak víme, kdykoliv se něco dělo s DPH směrem dolů, tak obchodníci nikdy ceny nesnížili. A co myslel autor tou záhadnou dvojicí slov "telefony a internet" ? Nepozorný čtenář si z toho udělá závěr, že ušetří na telefonování a na připojení k internetu. Opak je pravdou: ještě loni byly náklady na telefon v pětiprocentní sazbě, od ledna je sazba 22 procent, no a vláda nám je teď milostivě dává jen do 19 procentní přirážky DPH, takže prý dojde ke zlevnění. Ano, pár měsíců budeme platit 22 procent a pak to bude levnější. Jenže proti roku 2003 telefonování podraží a internet pochopitelně také, a také kabelová televize a to o celých 14 procent ! Co ještě dále podraží, nemá cenu popisovat. Snad by nás měla vláda seznámit stručným výčtem toho, co oproti roku 2003 nepodraží. Ušetřilo by to papír a nám by se vyjasnilo, jak moc myslí naše lidově demokratická socialistická vládnoucí strana společně s kolaborantskou stranou lidovců a politickou mrtvolou US-DEU na nás, občany žijící ze skromného výdělku nebo ještě skromnějších důchodů.
Musím ale spravedlivě na závěr dodat něco pozitivního: naše milá policie má nová rychlá auta pro pronásledování silničních pirátů, nové helikoptéry pro stejný účel a brzy bude mít i nové policejní uniformy pro lepší imáge. To je přece dobrá zpráva a jistě se nám díky tomu bude moci klidně večer usínat. A až to vezme Standa celé pevně do rukou, teprve bude v zemích českých, na Moravě i ve Slezsku všem blaze.

6.2.- Čím žije česká internetová společnost?

V roce 2003 hledali návštěvníci serveru Seznam nejčastěji tato slova v uvedeném pořadí: sms, hry, Nokia, práce, seznamka, chat, Praha, CD, MP3, mobil. Ze seznamu nepochybně vyplývá, že se jedná o společnost mladou: sms, hry, seznamka, chat, CD, MP3. Kdyby to byla společnost věkově starší, objevila by se spíše slova jako zdraví, léky, práce. Jediné slovo práce je zřejmě společné pro všechny věkové i společenské vrstvy. Sehnat práci je těžké nejen pro občana staršího, ale i pro čerstvého absolventa školy. Zajímavý je výskyt slova Praha. Pravděpodobně to je tím, že většina uživatelů internetu pochází z Prahy. Při hledání jakékoliv služby či prodejny je pro pražáka obvyklé, že ke klíčovému slovu přidává Praha, aby vyloučil mimopražské firmy. Zajímavé je poslední místo mobilu, který je ale vlastně zastoupený na prvním místě oblíbenými esemeskami a třetím místem Nokie. Odpovídá to faktu, že rok 2003 byl ve znamení mobilní komunikace.
Co chybí v první desítce, je rodina, dítě, láska. Internetová generace se do něčeho takového nijak nežene, důležitější jsou sms, hry, chat a poslouchání hudby. Trochu zvláštní je, že tu chybí také slovo peníze, bez kterého se nedá pořídit mobil, počítač, ani CD. Bude to pravděpodobně tím, že peníze zatím poskytují těm, kteří vysedávají nejvíce u internetu, rodiče.
A tak budeme čekat se zájmem, co se v TOP 10 objeví za rok 2004. Možná, že to bude EU, práce, DPH, zdražení, zastavárna, volby.


Home
Home

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.