CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 394, 18.3. - 8.4.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

8.4.- Byl to pokus o mimozemský kontakt ?

Zvláštní kovový zvuk opět zaslechla posádka Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Jeho příčinu se vědcům zatím nepodařilo osvětlit. Podle agentury AP jde již o druhý podobný případ za poslední čtyři měsíce.
Ruský astronaut Alexander Kaleri v pátek právě hovořil z kontrolory moskevského pozemního střediska, když se z panelové desky v ruské obyvatelné části stanice ozval silný zvuk podobající se úderům bubnů. Stejný hluk, který byl popsán jako zvuk třepotajícího se plechu, když jej Kaleri a jeho americký kolega Michael Foale ze stejného místa zaznamenali již loni v listopadu.
Ani posádce, ani pracovníkům letového centra se však dosud nepodařilo stanovit, co jej vyvolalo.
Příčina je jasná: delegace mimozemšťanů se pokouší dorozumět s osádkou. Protože se jedná o opatrné tvory, pokoušejí se nejprve o komunikaci, aby nabyli jistotu, že nebudou například snědeni nebo uvězněni jako pokusná zvířata. Možná se podobají našim některým zvířatům, třeba psům a ze studia našich sdělovacích prostředků zjistili, že se v některých částech Země psi jedí, zejména v Číně, Koreji, Vietnamu, České republice a v poslední době i v Rusku. V Moskvě jsou psí speciality v korejských restauracích k mání již od 140 rublů (130 Kč).
Je jisté, že mezinárodní posádka ISS není vůbec připravena na mimozemský kontakt, nemá žádný plánovaný postup a řídící středisko neumí luštit mimozemské signály, které mohou být testem, zda se s námi mimozemšťané vůbec mají zabývat. Je to důsledek naivní představy většiny vědců, že se v našem blízkém vesmíru nenacházejí žádné inteligentní bytosti. Pokud jsme tou nejzaostalejší civilizací široko daleko, budeme z kontaktu vynecháni jako podřadná rasa. Důvodů pro takový závěr budou mít mimozemští pozorovatelé spoustu: války, ničení přírody a v poslední době i stávky státních úředníků.

7.4.- Váháte nad koupí úsporných zářivek ?

Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlení (ELI) je tříletý program, zpracovaný Světovou bankou (IFC) a financovaný Mezinárodním fondem ochrany životního prostředí (GEF). Cílem této iniciativy je urychlit pronikání energeticky úsporných osvětlovacích technologií na nově vznikající trhy a dále snížení tržních bariér vůči úspornému osvětlení v České republice, Maďarsku, Lotyšsku, Argentině, Peru, Jihoafrické republice a na Filipínách prostřednictvím řady mezinárodních iniciativ a místních i globálních partnerských společenství, která přijímají opatření přizpůsobená specifickým podmínkám jednotlivých zemí. ELI zároveň předpokládá získání dalších zdrojů na spolufinancování projektu prostřednictvím investic soukromé sféry.
Průvodce výběrem vhodné úsporné zářivky se standardním závitem jako náhrady klasické žárovky vám sofistikovaně poradí a pak už jen zbývá si vyhledat, která firma vám takové zářivky prodá za nejvýhodnější ceny.
Další prameny:
http://www.csres.cz/pages/porovnani.html Jak dál šetřit na nákladech za elektrickou energii
https://esales.zce.cz/esales/ Internetový obchod Siebel s elektrozbožím
http://pavouk.org/hw/lamp/ Vše o zářivkách, velmi podrobné informace
http://poradenstvi.pre.cz/kalkulacky/ Výpočet úspor při používání zářivky

6.4.- Jste družstevníky nebo majiteli domu?

Pak se na vás vztahuje ZÁKON č.406/2000 Sb. ze dne 25. října 2000 o hospodaření energií.
Vlastníci domů podle § 6 - Účinnost užití energie musí:
(7) Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům v rozsahu stanoveném vyhláškou. Konečný spotřebitel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto zařízení.
(3) Povinnost podrobit své energetické hospodářství a budovu energetickému auditu se vztahuje na
c) fyzické nebo právnické osoby, s výjimkou příspěvkových organizací, s celkovou roční spotřebou energie vyšší, než je vyhláškou stanovená její hodnota.
Podle vyhlášky č. 213/2001 Sb. k zákonu č. 406/2000 Sb. mají povinnost zpracovat energetický audit:

  • organizační složky státu, organizační složky krajů a obcí a příspěvkové organizace pokud mají celkovou spotřebu energie vyšší jak 1500 GJ/rok
  • fyzické a právnické osoby pokud mají celkovou spotřebu energie vyšší jak 35000 GJ/rok.
  • hodnota od níž vzniká pro fyzické a právnické osoby povinnost zajistit zpracování energetického auditu, se u budov a areálů samostatně zásobovaných energií stanoví ve výši 700 GJ/rok celkové roční spotřeby energie.
  • Celkovou roční spotřebou energie se rozumí součet všech forem energie ve všech odběrných místech provozovaných pod jedním identifikačním číslem.

Od 29.10.2003 je v platnosti novela č. 359/2003 Sb. k zákonu č. 406/2000 Sb., která posunula termín zpracování auditu a s tím spojených opatření k 1.1.2005.
Dále platí vyhláška č.152/2001, která definuje povinnost instalovat k radiátorům automatické ventily: "c) individuálním automatickým regulačním zařízením u jednotlivých spotřebičů určených pro vytápění reagujícím na změny vnitřních teplotních podmínek a výskyt tepelných zisků". Z toho asi radost nemáte, prý se nedá nic dělat a tak musíte dát vydělat minimálně firmám, které vám dodají termostatické ventily v ceně cca 800 - 1500 Kč za kus včetně vyregulování celé topné soustavy. Zvláštní na té ceně je fakt, že velkobchodní cena průměrného ventilu je 150-200 Kč.
Prameny: http://www.energ.cz/index.phtml?polozka=34 Odkazy na zákon 406/2000 Sb. a další související vyhlášky.
http://www.energetik.cz/hlavni3.html?m1=/zakony/152_2001.html Vyhláška 152/2001 Sb.
http://www.sbdsusice.ipnet.cz/316/ Vše o bydlení a vytápění bytů.
http://www.son.cz/aktualne/2003/1.php Jak splnit zákon o hospodaření energií v bytech.
http://www.i-ekis.cz/?akce=archiv&idp=874 Odpověď na dotaz o povinnosti instalace termostatických ventilů v bytech.
http://www.tzb-info.cz/kat/znacka/giacomini/term_ventily.html Ceny termostatických ventilů.

6.4. - STOH neboli Shaanův Typografický Opravář Html.

Tato online služba nahrazuje ve vámi zadaném textu mezery za jednopísmennými spojkami nebo předložkami pevnými mezerami. Dále nahrazuje mezeru za číslici následovanou tečkou pevnou mezerou a totéž u mezery před zkratkou Kč.
Je to užitečná věc, kterou editory HTML běžně neposkytují. Použitím STOHu budou vaše texty na webu správně česky bez jednopísmenných předložek na koncích řádků. Včera jsem STOH použil poprvé.

5.4.- Prezidentské volby na Slovensku vyhrála HZDS.

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb postoupili opoziční kandidáti Vladimír Mečiar (HZDS) a Ivan Gašparovič (dříve HZDS, nyní HZD). Ti Slováci, kteří se dostavili k urnám tak dali najevo svůj nesouhlas s politikou současné vlády, jdoucí cestou tvrdých ekonomických reforem. Slovenským prezidentem se stane v každém případě opoziční politik, protože Ivan Gašparovič je jen klonem Vladimíra Mečiara, který mu nejdříve oddaně sloužil a pak si založil svoji vlastní stranu. Postoj slovenských voličů znovu ukázal, o jak velký kus je Slovensko od nás směrem na východ. Ti Slováci, kteří by volili pravici, se prvního kola voleb nezúčastnili v představě, že i když se nezničitelný Vlado do druhého kola dostane, teprve pak půjdou volit a pomohou ke křeslu prezidenta pravicovému kandidátovi. Vládní kandidát Kukan se právě díky jejich neúčasti ale do druhého kola nedostal. Volit přišlo 1.986.214 občanů (47,94 procent). Je to klasická ukázka toho, jak se pomocí demokratických voleb mohou dostat k moci právě ti nevhodní kandidáti, které ve skutečnosti většina národa nechce. A tak dnešní duševní rozpoložení většiny slovenských voličů dokonale vystihuje následující vzkaz: Pre našich českých priateľov: Veľmi pekne vás prosím, pošlite nám prezidenta Klausa. Do druhého kola postúpili Mečiar vs. Gašparovič. Pre našich českých priateľov: je to v riti, nedá sa voliť medzi nimi.

3.4.- Bude Kožený prezidentem Evropské federace ?

Ministerstvo vnitra stranu Viktora Koženého zaregistrovalo 1.4.2004 jako řádnou politickou stranu. Doufejme, že se ministerští úředníci nedopustili aprílu.
Název strany: Viktor Kožený - Občanská federální demokracie, zkratka: OFD, sídlo: 145 01 Praha 4, Ohradní 65/1159, číslo registrace: VS-1962/SDR/1-2004, IČO: 26660709, statutární orgán a způsob jednání: Předseda.
Kožený tím má otevřené dveře k eurovolbám, které začnou za dva měsíce. Viktor Kožený je přitom v Česku i USA stíhán za miliardové podvody.
Malá ukázka z volebního programu OFD:
Docílit jednoho miliónu akreditací v oblasti Microsoft Certified ... s plnou schopností HTML programování.. Kožený má zřejmě v úmyslu úzce spolupracovat s Billem Gatesem, protože mu učaroval microsoftí systém certifikace profesionálů.
Další úchvatná myšlenka směřuje k přemístění některých institucí EU do Prahy:
Postupná federalizace států EU je nezvratnou realitou a povede k vytvoření a rozmístění mnoha nových institucí, které v mnoha případech převezmou zodpovědnost a nahradí stávající veřejnou správu. Aktivní účast, podpora a vedoucí postavení v tomto procesu je klíčem k dosažení umístění mnohých z těchto institucí na území ČR. . Můžeme očekávat, že zanedlouho bude Kožený kandidovat na federálního prezidenta Evropy. Zdá se vám to jako šílená myšlenka? Je to docela normální důsledek demokracie, ve které může ve volbách kandidovat policií hledaný občan podezřelý z mnohamiliardových podvodů. Koneckonců je to na vás, zda nás bude v Evropském parlamentu Kožený zastupovat. A nejen to, chystá se také do volebního boje v roce 2006. Jaroslav Hašek jako tvůrce Strany mírného pokroku v mezích zákona by z nás měl radost.

3.4.- Evropou se nezadržitelně šíří antisemitismus.

U Evropanů, hlavně mezi mladými, čím dál více bují antisemitismus. Jak se uvádí ve studii o antisemitismu, která byla zveřejněna na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, útoky proti Židům jsou nejčastější v Belgii, Francii, Německu, Nizozemsku a Velké Británii.
"I když se nedá generalizovat, nejvíc projevů antisemitismu sledujeme u mladých, bílých Evropanů," uvádí studie. Hned po nich následovali v některých zemích EU mladí muslimové severoafrického či asijského původu. "To staré monstrum, rakovina antisemitismu, je zpátky," uvedl Cobi Benatoff, prezident Evropského židovského kongresu, pro server Eupolitix. "Židé v Evropě nemohou vést normální život. To je nepřijatelné a musí se to změnit."
Na tom se ale nic změnit nedá. Věčné prokletí židovského národa bude trvat navždy z jednoduchého důvodu: v každé společnosti je určitá skupina lidí nespokojených se svým společenským a zejména ekonomickým postavením. Nejsou to ti zcela na okraji - bezdomovci a žebráci, ale ti těsně nad nimi v pomyslném společenském žebříčku. Mají většinou základní vzdělání, sklony k páchání trestných činů, jsou často nezaměstnaní. Protože se domnívají, že sami nenesou vinu na svém osudu, hledají vždy někoho, kdo je za to odpovědný. Tradiční minoritou jsou pro tuto úlohu viníka za všechno zlé Židé. Ve středověku byli "odpovědní" za šíření moru, za Hitlera "okrádali" ubohé pracující árijce, dnes "řídí tajně celý svět", "okrádají" kde koho a navíc si počínají jako agresoři v boji proti Palestincům.
Židé mají jedinou možnost: nastrčit místo sebe někoho jiného, nějakou jinou minoritu vhodnou pro nesení "viny" za to, že se ostatním žije špatně, že nemůžeme všichni každý rok jezdit v létě na Bahamy a v zimě do francouzských Alp. Tím jiným se v poslední době stávají docela úspěšně i díky vlastnímu úsilí muslimové, tedy především Arabové všeho druhu. Paradoxní na tom je fakt, že Arabové a Židé pocházejí podle zjištění genetiků všichni z jednoho původního kmene, který si kdysi vybral Hospodin pro svoje globální cíle. Je téměř jisté, že tenkrát sáhnul vedle. Nebo možná neměl do toho genetického kotle sahat vařečkou vůbec. Nosit totiž cejch Bohem vyvoleného národa není nic jednoduchého. Židé o tom vědí své.

1.4.2004 - Tunelový generátor, vynález Čechoameričana Horaka!

James Horak, po prarodičích původem z moravské vesnice Olšiná, si ve Spojených státech a dalších 45 státech světa včetně České republiky, nechal patentovat nový ekologický systém výroby elektrické energie využitím tlaku vzduchu, který vyvolává průjezd automobilů a zejména nákladních vozů vysokohorskými tunely. Do výtlačných komínů a servisních tunelů budou montovány větrné generátory poháněné tlakem vyvolaným průjezdem vozidel v tunelu.
Vynález potomka českých předválečných emigrantů tak dokazuje, že kromě Mendela, Křižíka, Kaplana a dalších, je schopen náš národ opět zásadně ovlivnit civilizační pokrok. Kromě výroby elektrické energie se může vynález významně uplatnit i ve zvýšení bezpečnosti automobilové dopravy. Počítá se například i s budováním povrchových tunelů - tubusů (krytých vozovek) zejména na dlouhých táhlých sjezdech dálnic, kde bude tlak vzduchu vyvolaný jízdou těžkých, často neovladatelných tahačů použit k jejich přibrzďování a zamezí se tím "vadnutí" jejich brzd. Řidiči tak ušetří za opotřebení brzd a pneumatik, stát získá elektrickou energii a zvýší se i bezpečnost silničního provozu. Využití geniálního Horákova vynálezu se stává objevem nového zdroje ekologicky získávané elektrické energie. Těžké tahače se často řítí s kopce s rozžhavenými brzdami - tomu udělá tunelový generátor konec. Uvidíme, jak brzy se tato technologie zavede i na našich tunelech, dálnicích a rychlých komunikacích.
Vynálezce dále pracuje na aplikaci tunelového generátoru i do železniční dopravy, kde zakrytí povrchových tratí zvýší i bezpečnost dopravy a odstraní možné kolize s obyvateli a zvířaty zejména na vysokorychlostních tratích.

31.3.- Za pád vánočního stromu může strom sám.

Za loňské zřícení víc než pětadvacetimetrového vánočního stromu na Staroměstském náměstí v centru Prahy nebude nikdo stíhán. Komisař vyšetřování odložil, protože se nestal trestný čin. "Pád stromu zavinila špatná kvalita dřeva," sdělila ČTK mluvčí pražské policie Iva Knolová. Jinými slovy řečeno, ten strom za to může a byl dostatečně potrestán rozřezáním a spálením. A těžce zraněný britský turista si za to může sám, protože se tam jednak neměl motat a především měl rychle utéct, když už to padalo. Policie se nepochybně bránila tomu, aby byl pád vánočního stromu považován za dílo Boží, protože by to mohly zneužít extrémistické katolické kruhy. Lidovci by to mohli označit jako Boží pomstu za povolené interrupce.
Příčina je ale někde docela jinde: v lidské megalomanii. Kdyby tam stál docela skromný vánoční stromek místo onoho nesmyslného Stromu republiky, nic by se nestalo. Doufejme, že se budou napříště radní bát tam něco takového postavit a jarmark o příštích vánocích dostane více lidské rozměry.

31.3.- Nemanželské děti je třeba v zájmu zdravé ekonomiky zakázat.

Český statistický úřad zaznamenal v roce 2003 nejméně uzavřených sňatků v České republice za posledních 90 let. Počet párů, které uzavřely v roce 2003 sňatek klesl pod 50.000. Počátkem 90. let se uzavíralo ještě více než 70.000 manželství ročně.
Úbytek svateb patří podle statistiků mezi typické rysy populačního vývoje po roce 1990. Stále více mladých párů praktikuje život na hromádce.
Je to prosté: nejsme žádní blbci a umíme počítat. A tak si naši mladí našli jednoduchou cestu ke zvýšení svého životního standardu: ušetří nejen za uspořádání svatby, ale s příchodem potomka může "svobodná" matka samoživitelka dostat ze státní kasy mnohem více peněz, než kdyby byla řádně sezdána. Statistici jsou v zajetí svých čísel a přes ně nevidí realitu. A politici jakbysmet. Je tu ale jedno nebezpečí: vláda by na to mohla přijít a vydat zákon, že se uznávají jen děti přivedené do řádného manželství. Ostatní potomci budou nazváni jen pancharty a nikdo na ně nedá ze státní kasy ani kačku. Nastalo by hromadné sezdávání párů a zvýšený počet svatebních hostin by pomohl zvednout ode dna skomírající restauratéry a hoteliéry. Tudy vede cesta k ekonomickému rozvoji, soudruzi socialisté!

30.3.- Rozrůstáním státní administrativy bojujeme proti nezaměstnanosti.

Státní zaměstnanci dostanou jen desetinu místo slíbené poloviny 13.platu, 14.plat je v nedohlednu. Ministr Škromach nám slíbil polovinu 13. a 14. platů, tvrdí pobouření odboráři. Odbory proto opět začaly jednat o případných protestech, hodlají stávkovat jednu hodinu při poskytování svých služeb obyvatelstvu.
Ve veřejných službách a státní správě pracuje celkem asi 750 tisíc lidí. Přímo ze státního rozpočtu jich je placeno 450 tisíc, ostatní vyplácejí kraje nebo jsou placeni z veřejného zdravotního pojištění. Průměrný plat zaměstnanců ve státní správě a veřejných službách byl loni pěkných 16.785 korun.
Odboráři ale nechápou, že vláda ve skutečnosti postupuje v jejich zájmu. Kdyby totiž místo krácení oněch nesmyslných přídavků k platům začali například nepotřebné úředníky propouštět a ty zbývající nutit k vyšším výkonům, byli by asi nespokojení mnohem více. Jejich podpora v nezaměstnanosti by je určitě překvapila, protože by se velice lišila od jejich současných platů. Takže by měli držet hubu a krok a ne usilovat o jakési zvláštní další platy k dvanácti platům. Úředník placený z peněz daňových poplatníků - tedy těch, kteří skutečně vytvářejí nějakou hodnotu - na nějaký přídavek přece nemá nárok. Ať se snaží jakkoliv, svým úřadováním nic nevytvoří a už vůbec ne něco navíc. A je absurdní, že státní úředníci mají vůbec nějaké odbory. Nikdo je přece nevykořisťuje, opak je totiž pravdou. Oni jsou tou neužitečnou hydrou, která ostatní občany vyssává. Upozorňuji, že nemluvím o zdravotnících a učitelstvu. Pokud jde o policii, stále je vidím jen stát někde u silnice a kontrolovat lékárničky či nahuštění rezervy místo toho, abych je potkával v noci na nebezpečných místech a parkovištích. Viděli jste snad někdy policistu uprostřed noci někde v chatové oblasti, jak kontroluje, zda je majetek daňových polatníků v pořádku?

29.3.- Internet je nebezpečné území.

Obrátil jsem se nedávno na mého připojovatele (UPC) s žádostí, aby mě zbavil nemístného obtěžování ze strany některých úchylných uživatelů stejné sítě, kteří se pokoušejí neustále o průnik do mého počítače pravděpodobně pomocí nějakých robotů s frekvencí často přesahující jeden útok za minutu. Sice se jim to nedaří díky opatřením, která jsem již dávno podnikl, ale zpomalují nepochybně provoz na síti. Obdržel jsem následující mail:
Vážený pane Bílku
děkujeme za Váš e-mail.
Zabezpečení počítače vůči útokům z vnější sítě je záležitostí každého uživatele PC, Internetu. Podle smluvních podmínek uživatel bere na vědomí, že síť Internet není bezpečná viz. smluvní podmínky čl. 4. odst. 4.8. a provozovatel nenese zodpovědnost za jakékoliv škody vyplývající z takového přístupu třetích osob.
Doporučujeme Vám proto, provést taková opatření, aby Váš počítač byl oproti vnějším útokům dostatečně zabezpečen.
Zároveň není v silách provozovatele prověřovat všechny útoky na počítače našich zákazníků, a zároveň podle zákona na ochranu osobních dat nemůžeme poskytnout kontaktní informace o potenciálním útočníkovi třetím osobám. V případě vážného poškození Vašich dat, či jiné škody způsobené přístupem třetí osoby na Vaše koncové zařízení se můžete obrátit na policii ČR, jenž ve spolupráci s právním oddělením UPC ČR podnikne další opatření.
S přátelskými pozdravy
Gabriel Danda
UPC Česká republika, a.s.
Technická podpora Chello

Přiznám se, že jsem ani jinou reakci nečekal. Je to ilustrace stavu, v jakém se současný nebezpečný internet nachází. Jsem ale klidný, protože budoucnost je růžová: všemi milovaný a nenáviděný Bill Gates o tom ví a spolu se svými spolupracovníky nás v tom nenechá. Příští verze woken bude podle jeho slibu daném i v Praze naprosto bezpečná. Jen nevím, zda si bude moci dovolit dát do woken firewall nebo dokonce i antivirový a antispamový soft, když mu právě zakázali do woken montovat browser :-(

26.3.- Horká novinka - virus Win32/Bagle.U !

Velice rychle se začala elektronickou poštou šířit zcela nová varianta viru Bagle, přesněji Win32/Bagle.U ! Podrobnosti najdete na www.viry.cz.

26.3.- Euroroboti vám pomohou k bruselským penězům.

Na fakultě informatiky brněnské Masarykovy univerzity vzniká program, který využívá umělou inteligenci a usnadňuje lidem "papírování" při vytváření projektů a při sepisování žádostí o peníze z evropských fondů. Výstup bude mít přesně danou štábní strukturu, kterou žádný český obecní úředníček nemůže při dobré vůli pěšky zvládnout. Na podobném projektu usnadňujícím boj s bruselskou byrokracií pracují programátoři v Institutu pro strukturální politiku IREAS o.p.s.. ve spolupráci s Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu ČR pořádá IREAS 8.dubna konferenci na toto téma.
Je to vynikající myšlenka našich studentů, profesorů a opesáků z IREASu. Mám k tomu ještě jeden zlepšovací návrh: co kdyby se vypracoval ještě další program, který by v Bruselu tyto uctivé supliky přijímal, hodnotil a předkládal ke konečnému rozhodnutí příslušným úředníkům. Tak bychom učinili významný krok směřující ke konečnému řešení, kdy budou počítače řídit celou EU. Ušetří se tím obrovské množství úředníků. Získané prostředky by se mohly věnovat na bohulibé cíle v ochraně přírody včetně vodních zdrojů. Namítnete, co by ale dělali ti nebozí úředníci? To je prosté: mohli by například pěstovat a sázet stromky, pěstovat zeleninu a ovoce bez chemie a vůbec žít bez toho stresu bruselského velkoměstského života.

25.3.- Vietnamské vepřové vás může zabít.

Nechci vyvolávat paniku, ale ať vás ani nenapadne chodit do čínských nebo vietnamských restaurací u nás, ani kdekoliv ve světě.
Smrtící kmen viru ptačí chřipky, na niž v jižní Asii zemřelo už 18 lidí, byl předběžně diagnostikován už i u vepřů.
Oznámila to 8.února Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO) na základě výsledků testů na vietnamských farmách.
To vyvolalo u vědců značné znepokojení, protože z vepře se virus může na člověka přenést snáz než z drůbeže. "Virus H5N1 jsme objevili v sekreci dýchacích otvorů rypáku tří nebo čtyř vepřů v okolí Hanoje," prohlásil představitel FAO ve Vietnamu Anton Rychener, který ještě čeká na výsledky krevních testů. Podle vědců je přechod viru z ptáka na vepře předstupněm k rozsáhlé epidemii, která může postihnout člověka. Hypotézu, že vepři mohou být nositeli viru, aniž by sami onemocněli či jevili symptomy nemoci, vědci připomínají od začátku nynější epidemie ptačí chřipky, kvůli níž muselo být v uplynulých týdnech v Asii vybito přes padesát milionů kusů drůbeže.
Vepři totiž přechovávají zárodky lidských nemocí, s nimiž se virus ptačí chřipky může spojit, mutovat a stát se tak člověku nebezpečnějším. Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že vznikne nová kategorie viru, proti níž člověk nemá ochranné látky. Ta by mohla zabít miliony lidí.
Před několika dny zadržela u nás police ilegální dodávku velkého množství syrového vepřového masa pašovaného Vietnamci mezi zmraženou zeleninou. Nejspíše tam ty vepře kradou, když se jim vyplatí maso pašovat z takové dálky. Přitom platí naprostý zákaz dovozu masa z Vietnamu i Číny, protože se v těchto zemích nedodržují hygienická a veterinářská opatření obvyklá v civilizovaných zemích a to jak při chovu, tak i při porážce a distribuci. Takže u nás Vietnamci spolu s Číňany nejen falšují a prodávají cigarety, značkové oblečení, boty a nápoje, střílejí se mezi sebou, prodávají nezletilé děti jako prostitutky, ale i ohrožují bezprostředně zdraví našich občanů smrtelnými chorobami. Nepřepadá vás u takové zprávy něco jako xenofobie? Mne už přepadla. Jsem všemi deseti pro to, aby byla tahle sebranka poslána šupem do jejich milované komunistické země. Žádný pozitivní přínos pro nás jejich nepřetržitý příliv nepředstavuje.
Pramen: Agronavigátor

24.3.- Obyvatelka bytu byla sežrána vlastním psem.

Čím je naše civilizace rozvinutější, tím více se bojíme. Propadáme strachu nad vším možným. Tak například tento týden meteorologové očekávají na horách vydatné sněžení a v nížinách srážky smíšené nebo dešťové. Hladiny řek mají stoupat a mohou způsobit místní povodně. Celá země se chvěje hrůzou, co to bude zase za pohromu. Naši předkové přitom zažívali mnohem horší přírodní pohromy včetně průtrží, požárů lesů i polí a také se stávalo, že vyhořela celá vesnice nebo město. Sám jsem již pamětník a tak mohu sloužit příkladem, kdy tam, kde letos výjimečně napadlo celých 15 cm sněhu (!), bývalo i metr sněhu. Jak jsme pak přežili to tání si nedovedu ani představit. A o prázdninách třeba pršelo v jednom kuse čtrnáct dní a my jako kluci nevylezli z holínek.
Domnívám se, že tuhle katastrofickou hysterii vyvolávají neschopní novináři a především televizní reportéři, kteří vášnivě podobné "strašlivé" události neustále vyhledávají a obávám se, že kdyby se zrovna nic děsivého a tragického nestalo, museli by spáchat sebevraždu. Doporučuji jim ji spáchat v přímém přenosu, tím by se zachránila sledovanost. Jen je třeba to oznámit předem.
Našim předkům se opravdu žilo spokojeněji podle hesla "co oči nevidí, srdce nebolí". Ono to může být zajímavé, vidět někoho, jak skočí z desátého patra a rozmázne se na betonu. Jenže pak se vám o tom může také zdát, aniž víte jak, přepadne vás chandra nebo deprese čili depka a svět vám postupně zčerná před očima. Přestane se vám dařit a vy se nebudete moci radovat třeba jen z nějaké maličkosti.
Ale na závěr se nemohu udržet, abych vás neinformoval, že u nás už tři dny štěkal v jednom bytě z okna obrovský černý pes a když pak ten byt otevřeli, na podlaze ležela panička toho miláčka napůl sežraná! No prostě hrůza!!!

23.3.- Superbem Národní strany do Evropského parlamentu?

Měsíční výběrové řízení na zajištění automobilu pro předsedkyni Národní strany vyhrála Škoda Superb. Vedoucí osobnost kandidátky Národní koalice do Evropského parlamentu Petra Edelmanová tak bude v předvolební kampani používat automobil tradiční české značky, plně v intencích hesla: „Český politik do českého auta“. Kde získala Národní strana nejméně 750 000,- Kč na nákup Superbu, není jasné. Utratit peníze sponzorů za jedno auto není tím nejšťastnějším nápadem, lepší by byly nějaké ty bilboardy a vystoupení předsedkyně strany v soukromé televizi.
Zaměření Národní strany charakterizuje dostatečně Deklarace českých národních zájmů. Tyto cíle měl zřejmě v úmyslu hájit v Evropském parlamentu i pan Knížák. Ministr kultury soudruh Dostál mu to ale zatrhnul. Dal mu vybrat mezi nejistou kandidaturou a jistým místem ředitele Národní galerie. Knížák zůstal raději sedět na teplé židli a tak dosti poškodil předvolební kampaň Národní strany. Zřejmě již není oním výbojným hochem, který děsil svými nonkonformními názory komunisty i lecjaké sametové revolucionáře. Koneckonců je to především výtvarný umělec (?) a tak se ke stáru raději drží svého kopyta. Takhle končí všichni revolucionáři, kteří přežijí ve zdraví do vyššího věku.

Technická poznámka: web Národní strany nefunguje v Mozille.

22.3.- EUROPA umí česky ?

Portál Evropské unie pod názvem EUROPA je již také v češtině. Pokud to ale i do budoucna bude vypadat tak, že česky bude jen jakási statická část portálu a aktuální informace budou většinou anglicky, někdy také francouzsky nebo německy, vypadá to na diskriminaci nejen přistupujících států. Při přechodu na Nejnovější zprávy se dostanete již zcela mimo jazyk český. Asi nejsou lidi, nebo jsou některé jazyky v EU důležitější než ty ostatní. Prostě to nějak narychlo celé zpatlali, aby se mohl pan Prodi pochlubit, jak jsou připraveni na náš příchod. Bez angličtiny do Evropy nelez, platí nejen pro nás.

22.3.- USA nám zruší celní zvýhodnění.

Vstup do Evropské unie bude znamenat významný předěl pro český export. Veškerý obchod se zeměmi EU se stane obchodem vnitřním a tak skutečným zahraničním obchodem zůstane jen necelá čtvrtina současného objemu exportu.
Většina českého exportu do EU je totiž již nyní vyvážena bezcelně. Po přistoupení ČR k EU navíc odpadnou administrativní opatření, např. celní řízení, prokazování původu zboží, zřizování celních skladů či placení licenčních a certifikačních poplatků.
Česká republika ale přijde se vstupem do Evropské unie o celní zvýhodnění na americkém trhu. Spojené státy zruší podle signálů českého velvyslanectví ve Washingtonu systém celních preferencí GSP s největší pravděpodobností k 1. květnu letošního roku. Rozdíl všeobecných a zvýhodněných cel se u jednotlivých položek pohybuje mezi 1,2 až devíti procenty z hodnoty zboží. Exportni výhodou zůstane kurs dolaru. V roce 2002 ušetřili čeští vývozci do USA díky GSP na clech 30 miliónů dolarů, tedy asi 750 miliónů korun. Vývoz českých podniků do Spojených státu v roce 2002 činil 35,7 miliardy korun, loni to bylo 33,4 miliardy korun.
Je tu ještě jedna nepříjemnost: Evropská unie loni v listopadu uvalila sankce na dovoz zboží ze Spojených států v objemu čtyři miliardy dolarů. Unie začala sankce zavádět postupně a v březnu připočte k americkému zboží clo v objemu asi 200 milionů dolarů. Evropa Ameriku trestá za to, že podporuje některá svá odvětví, v tomto případě exportní firmy. Exekutiva Evropské unie tak bude zpočátku zatěžovat americké zboží dodatečným clem ve výši pěti procent. Postupně je ale bude zvyšovat, a to tak, že každý měsíc připočte další procento. Takto by se měla postupně dostat až na stoprocentní zatížení clem. Snahou je přinutit USA, aby zanechala svých ochranářských praktik. Zase jedna maličkost, kterou jsme netušili. Můžeme tedy očekávat, že se ceny některého zboží dováženého z USA zvýší.

20.3.- Win32/Bagle.Q - virus bez přílohy !!!

Virus Win32/Bagle.Q je zcela novou variantou viru Bagle a vše nasvědčuje tomu, že se více než úspěšně šíří světem ! I když se šíří elektronickou poštou, infikovaný e-mail NEOBSAHUJE žádnou přílohu, žádný infikovaný soubor ! Virus Win32/Bagle.Q totiž využívá známou bezpečnostní díru v aplikaci Internet Explorer ("Object Tag vulnerability" - popsáno v MS03-032). Díky speciálnímu skriptu, který je umístěn v html těle zprávy a této chybě, dojde ke stažení a spuštění infikovaného souboru z Internetu (k dispozici je několikset lokací, ze kterých může být soubor stažen !).
Pokud se celý proces zdaří, pak se virus Win32/Bagle.Q usadí v systémovém adresáři Windows, v souboru DIRECTS.EXE a DIRECTS.EXEOPEN (odkaz na první z nich zavede do klíče registrů: HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run) a zahájí další kolo rozesílání infikovaných e-mailů.
Celý článek na www.viry.cz zde.

19.3.- Zajímavosti a tipy na internetu.

18.3.- Přijdou Klausovi díky tunelářům o své dva byty ?

Prezident Václav Klaus a jeho žena obdrželi poštou výzvu, aby okamžitě doplatili 1,6 milionu za své dva byty v pražské Libni. Jejich bytové družstvo má dluhy okolo 140 milionů a vymáhá je od svých bývalých i současných členů, jinak hrozí konkurz a prodej bytů. Livie Klausová byla členkou družstva do roku 2000, kdy si byty převedla do osobního vlastnictví.
Dluh udělalo minulé představenstvo Pražského bytového družstva, které se v letech 1993 až 1995 zavázalo ručit veškerým družstevním majetkem za bankovní úvěry fyzických osob nepochybně úzce spřátelených s představiteli družstva. Dlužníci však svoje dluhy nezaplatili a tak závazky přešly na družstvo. Protože podle předsedy současného představenstva nedošlo k řádnému vypořádání, mají družstevníci dluhy družstva uhradit.
JUDr. Ivan Přikryl členům podobného družstva radí:
Majetek i malého družstva je vždy podstatně větší, než pohledávky. Alespoň jiný příklad neznám. Když neuděláte nic, dostanete se do režimu konkurzního řízení či exekuce majetku. Tyto špatné zákony věřitele v praxi příliš nešetří, konkurzní správce mnohdy prodá majetek za hodnotu dluhu, s tržní hodnotou se netrápí. A tak utrpíte dvojí ztrátu. Jakmile dojde k úhradě ztráty, je čas na přísné zjištění příčiny, určení odpovědných osob a uplatnění náhrady škody. Jde-li o trestnou činnost, tedy i na trestní oznámení. Známe případy, kdy policie zadržela veškeré doklady a tím znemožnila jakékoliv řešení případu. Není třeba šířit paniku. Je jen třeba chovat se jako řádní hospodáři – členové orgánů mají tuto povinnost ze zákona a odpovídají za ni .
Takže paní Klausová, i vy, pane prezidente: hlavně žádnou paniku, stalo se vám přesně to, co spoustě lidí v tomto státě v období divokého podnikání, tunelování a jiných podvodů. Dopustili jste se zásadní chyby: nedbali jste na kontrolu toho, co podniká vedení družstva s vaším majetkem. To je u dvou tak zkušených ekonomů alarmující. Jak můžeme vyčítat ostatním družstevníkům, kteří nemají žádné ekonomické vzdělání a zkušenosti, že se nestarali o to, co se děje s jejich majetkem.
Možná by stálo za úvahu, aby stát v zájmu svých daňových poplatníků zřídil nějaký kontrolní úřad, třeba by ani nemusel být nejvyšší, který by kontroloval hospodaření právě bytových družstev a záložen a také všech nadací a obecně prospěšných společností. A i když pan prezident právě teď protestuje v senátu proti přemíře zákonů, které se nepřetržitě rojí z našeho parlamentu, možná přijde s návrhem na vytvoření zákona zaměřeného na dlužníky nebo alespoň na úpravu trestního zákona, který by upravoval zvláštní režim pro dlužníky: aby se museli stravovat a ubytovávat ve věznici na vlastní náklady, tedy platit oněch cca 650 Kč denně. A aby měli zvláštní pracovní režim zostřený prací v kamenolomu. A vůbec nejlepší by byl paragraf, který by zajistil odsouzení dlužníků na tak dlouhou dobu, dokud by prací ve vězení dlužnou částku neuhradili. Čili třeba i na doživotí a dluh by se stával automaticky součástí dědictví. Třeba by to českou zlodějskou komunitu poněkud umravnilo. K sekání rukou nebo odřezávání uší snad zatím nebudeme muset přistoupit.


Home
Home

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.