CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 396, 30.4. - 20.5.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

20.5 - Domy odolné proti záplavám a povodním.

Po staletí budují Holanďané hráze, které by je ochránily před mořem. A nyní, v době, která předpokládá častější zatopení kvůli změnám klimatu, hledají způsoby, jak s vodou žít, nikoliv jak s ní bojovat. Tato změna myšlení se projevuje v novém projektu bytové výstavby ve vesnici Maasbommel, vzdálené asi 100 kilometrů jihovýchodně od Amsterdamu. Je to obec obojživelných domů.
Na rozdíl od obytných člunů, které lemují mnoho holadských kanálů, nebo plovoucích vesnic v Asii, několik tuctů těchto domů se staví na pevné zemi. Jsou ale konstruovány tak, aby plavaly na záplavové vodě. Každý dům je postaven z lehkého dřeva a betonový základ je dutý. To způsobuje vztlak jako u lodí. Domy nemají žádné základy pod zemí, stavba leží na zemi a je připevněna posuvnými kruhy k ukotveným pilířům, dlouhým asi 4,5 metru. Všechny elektrické kabely, voda a odpad vedou flexibilním potrubím uvnitř kotevních sloupů.
Je to řešení, které by se jistě uplatnilo i v našich podmínkách pro výstavbu v zátopových územích. Meteorologové totiž prorokují, že nás čekají povodně nejen jednou za sto či tisíc let. Kdysi se u nás dokonce vyráběly z betonu vlečné čluny na písek. Měly stěny tlusté jen pět centimetrů a jejich výhodou bylo, že nerezivěly. Rovněž případné opravy se dělaly jednoduše pomocí pletiva a cementové malty. [Pramen: Ekolist]

19.5.- Bude příští vláda v Iráku komunistická? Bude dražší benzin?

Iráckou komunistickou stranu na sjezdu KSČM zastupoval ministr kultury v irácké vládní radě Mufid Al Jazairi.. Ano, ten politik, který se měl zasloužit také o osvobození unesených českých novinářů. Vystudoval v komunistickém Československu a zůstal zde jako mnoho dalších studentů, kteří byli určení šířit komunistické myšlenky v rozvojových zemích. Současná redaktorka zahraničního zpravodajství Radiožurnálu Pavla Jazairiová byla od roku 1965 reportérkou zahraničního vysílání komunistického rozhlasu pro Afriku a byla později pro své názory vyhozena. Pracovala v české kanceláři Mezinárodní organizace novinářů (MON) jako překladatelka. Aniž bych to chtěl nějak komentovat, součástí MON byla mezinárodní novinářská škola, což byla expozitura StB a KGB, ostatně celá MON sloužila především pro sbírání nejrůznějších zpravodajských informací pro sověty. Vdala se za studenta Mufida Al Jazairi, který pak pracoval v Československém rozhlase v zahraničním vysílání šířícím komunismus do arabského světa a měla s ním dva syny. Podle jejích slov se s ním šťastně rozvedla, ale zůstali přáteli. Hezká selanka.
Je poněkud zvláštní, když tento bývalý i současný komunista je ministrem kultury v "nové" byť jen prozatímní irácké vládní radě. Má to ale svoji logiku: komunistická strana byla jistou dobu v Iráku stranou opoziční a její členové byli pronásledováni a zabíjeni, v roce 1974 sice vstupuje Komunistická strana Iráku spolu s Baas do Národní pokrokové fronty (nic vám to nepřipomíná?), později ale vládne v Iráku Saddám, který není komunistům nijak nakloněn. Al Jazairi je tedy vlastně iráckým dizidentem? Ano, ale komunistickým. A tak dnes poté, co zachránil naše nekomunistické demokraticky smýšlející novináře přijíždí do České republiky na VI.sjezd KSČM jako oficiální zástupce Irácké komunistické strany, která už dnes není díky americké okupaci v opozici ani pronásledována, má svého zástupce dokonce ve vládě. Za Al Jazairiho hovoří jeho vlastní slova z rozhovoru, který poskytl redakci komunistických Haló novin: Byl jsem potěšen atmosférou jednání, nakolik bylo připraveno, jak bezproblémové bylo hlasování. Demokratické tradice českých komunistů tu byly jednoznačně potvrzeny. A dbá se na to, že sjezd je skutečným pánem v dění KSČM.
Můžeme jen doufat, že se v Iráku po Saddámově straně BAAS nechopí v příštím roce moci ve "svobodných" volbách Irácká komunistická strana společně s rudými kurdistánskými revolucionáři. To by opravdu nebyl dobrý výsledek už tak problematického průběhu svržení nepohodlného a zločinného Saddámova režimu, který přestal poslouchat své britské a americké poručníky. Dopadlo by to podobně, jako ve Vietnamu.
Opakovaně se ukazuje, že Američané neumějí dělat zahraniční politiku z jednoho prostého důvodu: jsou to ignoranti, kteří nechápou rozdíly v národní či náboženské mentalitě národů, nevyznají se historii zemí, které jsou za hranicemi jejich amerického světa za velkou vodou. Je tu ale i druhá možnost: že jsou v zájmu prosazení svých hospodářských zájmů schopni se spolčit třeba i s čertem. Irák má totiž po Saudské Arábii druhé největší světové zásoby nafty.
A jak se to celé týká nás osobně? Inu, benzin je zase svinsky drahý. Prý za to mohou jakési psychologické myšky v hlavách obchodníků s tímto černým zlatem. Stačí pár explozí kdesi v Iráku a ceny jdou nahoru. Někteří tvrdí, že je to také vzrůstající spotřebou benzinu a nafty v Číně. Nedá se nic dělat, svět je dnes malý a všechno souvisí se vším. Až bude v každé čínské rodině automobil, pak budeme nejspíš jezdit na dřevoplyn. Máte-li kde, vysaïte si takový menší soukromý les. Nejlepší jsou pro tento účel duby.

18.5.- Rezoluce VI. sjezdu KSČM - nastává návrat starých časů?

My, delegáti a účastníci VI. sjezdu KSČM, konaného v Českých Budějovicích, nesouhlasíme s agresivní,
nepřátelskou, nespravedlivou a velmocenskou politikou uplatňovanou účelovými koalicemi vedenými Spojenými státy americkými proti jednotlivým zemím, jejichž vlády se jim slepě nepodřizují, sledují nezávislou politiku vlastního rozvoje a jsou proto předmětem trvalých hrozeb a nejrůznějších forem nátlaku a omezení.
Vyjadřujeme solidaritu s lidem Kuby, Iráku, Íránu, Korejské lidově demokratické republiky, Afghánistánu, Sýrie, Běloruska, Palestiny a dalších zemí. Odsuzujeme poslední opatření vlády USA proti Kubě a Sýrii.
Za spravedlivé a rovnoprávné vztahy v mezinárodní politice a obchodu!
Za solidaritu mezi národy, mírové řešení mezinárodních sporů cestou práva, za rovné právo na slušný život pro všechny občany světa!
My, delegáti VI. sjezdu KSČM, vyzýváme vládu České republiky, aby neprodleně odvolala český vojenský kontingent z okupovaného Iráku a zastavila jakoukoliv podporu okupačním armádám.
Po více než roční okupaci Iráku se ukázaly argumenty mezinárodního protiválečného hnutí jako pravdivé! V této válce nešlo o tzv. boj proti terorismu, nýbrž o ropu a strategické území. Odsuzujeme zločiny proti lidskosti, kterých se na iráckém obyvatelstvu dopustili a stále dopouštějí američtí a další okupační vojáci.
V Českých Budějovicích 16. května 2004
Delegáti VI. sjezdu KSČM

Doufám, že jste pečlivě četli. Je to přece ukázka skvělého úderného politického textu, který je vedený jediným cílem: získat pro KSČM co nejvíce dalších voličů, třeba i v nastávajících volbách do Evropského parlamentu (volby se budou na území ČR konat v pátek 11. 6. od 14,00 do 22,00 hodin, v sobotu 12. 6. od 8,00 do 14,00 hodin). Komu by se líbila "velmocenská politika" USA, kdo by nechtěl "nezávislou politiku" nebo "rovnoprávné vztahy v mezinárodní politice a obchodu" nebo "právo na slušný život". Spousta lidí je proti válce, okupaci cizího území a zločinům proti lidskosti.
Nebezpečí, že se může většina obyčejných, ve středověku se říkalo "sprostých", později jen "prostých" občanů přiklonit po více než 58 letech opět na stranu komunistů, toto nebezpečí je velké. Celé to přípomíná situaci v roce 1948, kdy nadpoloviční většina po válce zpitomnělého národa dala své hlasy tehdejší KSČ a tehdejší Sociální demokracii v naději, že jim tyto strany zajistí šťastný a veselý zítřek. Dokonce takto volila i řada drobných živnostníků, kteří naletěli komunistickým slibům o tom, jak budou moci i za jejich vlády svobodně podnikat. Vzápětí došlo ke sloučení socanů s komunisty a Gottwald měl moc v hrsti. Šťastný a veselý byl pak čtyřicet let jen první máj.
Všimněte si, že i dnes se nenápadně hovoří o tom, že snad Standa strojvůdce by mohl jako příští předseda ČSSD jít do vlády společně s KSČM ! Televizní moderátoři a novináři v touze přinést něco senzačního tyto dvě strany ke spolupráci přímo vybízejí a nemohou se dočkat, až k tomu dojde. To bude zase o čem psát! Ale jen chvíli: potom už si neškrtnou a na jejich místa nastoupí komunističtí agitátoři.
Václav Klaus se pak může stát novodobým Benešem a potvrdit vládu rudé koalice ČSSD+KSČM. Snad ale vyhraje naše příští volby ODS a podaří se vytvořit jakous takous koalici s prodejnými lidovci a Klaus přes jekot rudochů barvy růže a třešní se nebude muset tohoto kroku dopustit. Jeho následná abdikace by znamenala nástup možná i "nového" Gottwalda na hrad. KSČM mají takového politika v zásobě: Josef Gottwald, bývalý člen a předseda Komunistického svazu mládeže, dnes člen pražské rady KSČM. Kolo dějin by se mohlo otočit právě o jednu otáčku. Ať už jste pro Unii nebo ne, jděte proto raději volit kohokoliv, jen ne tyhle dva rudé spolky.

18.5.- Starzone.cz: první dojmy Jiřího Peterky na Lupě.

Den po představení služby Internet Expres splácané z ADSL a hovorového tarifu (viz další článek) představil Český Telecom (ČTc) ještě jednu opravdovou novinku: zábavní portál Starzone.cz. Ten uživatelům Internetu nabízí možnost stahování filmů a výhledově i hudby na placené bázi s využitím systému DRM (Digital Rights Management) pro správu licencí. Obě služby přitom spolu úzce souvisejí. Je to zřejmý pokus ČTc si zachránit kůži a využít tak tisíce kilometrů kabelů, které za peníze daňových poplatníků tento státní podnik nedávno natáhnul v záchvatu šílenství po celé republice. Stahovat videa a filmy ze Starzone.cz totiž mohou jen smluvní zákazníci ČTc připojení přes jeho dráty. Tento trik má zřejmě také přinutit ty, kteří jsou zatím na vysokorychlostní internet připojeni přes kabelové televize, aby přešli k ČTc.
Celý článek Jiřího Peterky na Lupě je zde.

17.5.- Alexander Graham zvonek předložil patent.

Elisha Gray samostatně vynalézal to a demonstroval to v 1874, kromě dvou hodin předtím on předložil jeho jasné oznámení, Alexander Graham zvonek předložil patent (ačkoli jeho chystaný design nepracoval). Jako výsledek, Alexander Graham zvonek byl obvykle připočítán s vynálezem.
Velmi časné konstrukce telefonu byly založené na transportu zvuku přes vzduch spíše než vytvořené elektrické návěsti z projevu. Shodovat se k dopisu v Peking úřední list, v 968, vynálezce Číňana Kung-Foo-Whing smyšlený thumtsein, který pravděpodobně transportoval řeč přes roury. Dokonce časné vynálezy vyrobený Meucci et al transportoval zvuk přes roury.
Moderní sluchátko vstoupilo do jsoucna když swedish pochůzkář svázal mikrofon a sluchátko ke kritice tak on mohl ponechat si ruku volný. Rozkládací přenosný telefon byl úmyslná kopie smyšlený futuristický communicators použitý v televizní estrádě Výprava hvězdy.

Právě jste si přečetli text části hesla o telefonu, který byl pomocí automatického překladu přeložen z angličtiny do češtiny. Nalézá se v databázi serveru http://wikipedia.infostar.cz Pro překlad encyklopedie Wikipedia byl použit Překladač Eurotran.
Někdy kolem roku 1996 jsem se s tímto překladačem setkal a jeho výsledky byly tehdy ještě o něco horší, než ty dnešní. Pokrok tu určitě je. Zdá se ale, že automatický překlad je stále ještě v plenkách a přitom bychom jej potřebovali jako sůl. Pokud by byl doplněný hlasovým vstupem a výstupem, mohl by být oním skvělým interkomunikátorem z "televizní estrády Výprava hvězdy", který by nahradil "lidské" překladatele a tlumočníky.
Tvůrci encyklopedie Wikipedia zatím k použití strojového překladu praví toto:Wikipedia je rozsáhlé dílo, jehož překlad tradičním způsobem by byl časově i finančně velmi náročný. Nabízíme vám proto překlad strojový, který sice není ani zdaleka dokonalý, věříme však, že pro lidi, kteří angličtinu nikdy nestudovali, bude přesto užitečný.
Je škoda, že se nesplnil sen Lazara Ludvíka Markoviče Zamenhofa, autora umělého mezinárodního jazyka esperanto. Právě dnes by se všem v Evropské unii velice hodil. Jenže přesvědčte anglosasy či frantíky nebo germány, aby se vzdali svých národních jazyků v mezinárodní komunikaci. Oni se přece nebudou učit nějaký nový mezinárodní jazyk, ztratili by tu svoji nespornou výhodu před námi, národními trpaslíky. Více o esperantu najdete v mém článku Vánoce jsou také svátky dorozumění mezi národy.
V každém případě je čtení v české verzi encyklopedie Wikipedia zábavné. A cena jednouživatelské verze internetového překladače Eurotran pro angličtinu je pouhých 1.490,- Kč (1.773,- Kč vč.DPH). Rovně nedá nic se dělat ale, vy muset avšak stále ještě učiti anglicky sebe.

14.5.- Jak mocným politickým nástrojem je veřejnoprávní ČTK ?

Zvláštní "firmou" nefirmou je Česká tisková kancelář (ČTK). Na rozdíl od České televize je ČTK zapsána v obchodním rejstříku. Není ale akciovkou, ani s.r.o. či ničím jiným. Je to státní majetek se statutem veřejnoprávní instituce. Má to výhody: nemůže se dostat do konkurzu, leda by se dostal do konkurzu český stát. Co je ČTK se dozvíme z jejího webu?
Česká tisková kancelář je národní tiskovou agenturou zabývající se získáváním, zpracováváním, ukládáním a šířením textových a obrazových informací. Zpravodajové, fotoreportéři a redaktoři informují průběžně o politických, ekonomických, kulturních, sportovních a všech dalších událostech doma i v zahraničí.
ČTK plní svou úlohu nestranně a nezávisle na politických stranách a ideologiích, a nezávisle na hospodářských subjektech nebo finančních skupinách.
Komu patří ČTK?
ČTK je veřejnoprávní institucí - je zřízena zákonem o ČTK č. 517/1992 Sb. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR volí Radu ČTK, která uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu agentury.
Ano, je to tak. ČTK byla zřízena zákonem České národní rady č. 517/ 1992 Sb. ze dne 21.10. 1992 o České tiskové kanceláři, který nabyl účinnosti dne 15.11. 1992. Nakládá vlastním majetkem jehož základem je majetek převedený z Československé tiskové kanceláře a to doby převodu všech majetkových a jiných práv na jiný právní subjekt zvláštním zákonem nebo postupem podle zvláštního zákona (výpis z obchodního rejstříku).
Kdo financuje ČTK?
Od počátku roku 1996 existuje ČTK bez jakýchkoli státních nebo jiných dotací, veškeré náklady hradí pouze z příjmů z vlastních komerčních činností. Od roku 1997 se pohybuje pouze v "černých" číslech - je tedy mírně zisková, při zachování a dokonce rozvíjení všech základních funkcí, které jsou jí zákonem a posláním dány. Dobrá, nezávislá finanční situace zároveň posiluje i nezávislost redakční.
Kdo je zákazníkem ČTK?
ČTK stejně jako ostatní tiskové agentury ve světě začala pracovat původně jako dodavatel zpráv pro noviny (a později i jiná média - rozhlas, televizi). Postupně se však klientela rozšiřovala a dnes ČTK poskytuje své služby nejen naprosté většině českých a významným slovenským sdělovacím prostředkům
(ČTK neumí česky...), ale také státním úřadům a veřejným institucím.
Zejména v poslední době pak roste počet zákazníků z řad významných bank, investičních společností, výrobních podniků, i jednotlivců. Samozřejmostí je i dodávání zpráv (zejména o událostech v ČR a na Slovensku) zahraničním tiskovým agenturám.

Ačkoliv je ČTK veřejnoprávní institucí, informace občanům neposkytuje. Leda by si tyto informace zaplatil. Co je tedy ta veřejnoprávnost, není jasné stejně jako v případě České televize a rozhlasu. Tyto instituce nepatří nikomu, nemají statut běžné firmy, odpovídají se jen Radám voleným poslanci. Jen jejich zaměstnanci v tom mají jasno: tyto firmy nefirmy patří jim a nikdo jim do toho nemá co mluvit.
I když nám občanům ČTK zadarmo nesdělí ani jaké bude zítra počasí, můžeme být jenom rádi. Také to mohlo dopadnout tak, že bychom se stali podle zákona koncesionáři ČTK a platili měsíčně třeba další stovku za to, abychom se mohli na stránkách ČTK nebo v nějakém deníku ČTK dozvědět, co se děje. Není tomu tak, a proto si musíte za jakoukoli informaci z ČTK zaplatit. Je to jednoduché, ČTK vám poradí, jak na to: Pokud potřebujete více informací o některém z našich produktů (ceny, obchodní podmínky, technické zabezpečení, ...), nebo chcete připravit individuální nabídku, využijte některou z následujících možností: Telefonicky kontaktujte naše obchodní oddělení na čísle 222 098 263. Vyplňte a odešlete následující formulář. Po jeho doručení se s Vámi co nejdříve spojíme.
Zajímavou službou ČTK je PROTEXT.
Smyslem této placené služby je zprostředkovat všem, kdo o ni mají zájem, přímý informační kontakt s novináři, hospodářskou sférou a státní správou - tedy s klienty ČTK, jejichž vliv je nemalý. Ti všichni dostanou text v původní, redakčně neupravené formě.
Prostřednictvím této služby může zákazník publikovat svá prohlášení a stanoviska, inzertní texty, materiály Press Release či jakékoli jiné údaje, které - samozřejmě - nejsou v rozporu se zákony, pravidly hospodářské soutěže a etickými normami. Obdrží je pak všichni, kdo odebírají zpravodajské servisy ČTK: česká a slovenská média, orgány státní správy, obě komory parlamentu, vláda, ministerstva, bankovní domy, investiční společnosti, podniky atd..

Skutečně mocný nástroj lobistů. Za peníze můžete ovlivňovat přímo politiky prostřednictvím veřejnoprávní ČTK. Něco takového například v ČT není možné, tam je lobista závislý na tom, zda si jej redaktoři do televize pozvou nebo ne a zda jej nechají působit na poslance či senátory nebo dokonce na vládu. ČTK je proto v rukou schopného hráče na politickém poli mnohem silnější zbraní, než rozhlas a televize. Noviny čte každý politik či vlivný manažer, může si je totiž přečíst kdykoliv i kdekoliv a nečekat, až mu televize či rozhlas zprávy odvysílá.
[Pramen: http://www.ctk.cz]

13.5.- Chybí na našem mediálním trhu parlamentní deník?

Získávat aktuální zprávy o tom, co se děje právě teď v našich nejvyšších orgánech není pro jednoduchého občana jednoduché. Poslanecká sněmovna, pobočka senát, sice zveřejňuje něco, čemu jeho tvůrci říkají tiskové zprávy, které ale neobsahují prakticky nic, frekvence "novinek" je asi tak jeden rok. Nenajdete zde žádnou detailní průběžnou zprávu o jednání včetně hlasování o rozhodujících zákonech. Něco z jednání se objeví ve zprávách ČTK, něco v různých denících a televizi, ale vždy se jedná o velice stručné nijak podrobně nevypovídající informace.
Parlamentní listy jsou bezcenným měsíčníkem vydávaném na papíře. Píše se v něm o všem možném, kromě toho, co se aktuálně děje v parlamentu a na internetu jsou jen výňatky, poslední je z ledna s datumem z roku 2003 a jako příští číslo je anotován březen, snad roku 2004. Parlamentní zpravodaj je opět měsíčník (prý nezávislý) a jeho internetová podoba www.epz.cz nefunguje (err 504). Reklama na aktuální číslo zpravodaje je na velice zvláštní adrese http://web.telecom.cz/romwelt/ideu/prcis.htm. Obsahuje jen obsah a jedná se pouze o reklamní stránku na papírové vydání. Kdo dnes pracuje s papírem! Je úsměvné, když v rubrice PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY najdete AKTUÁLNÍ ČÍSLO č. 4/2001 !!! Tehdy totiž asi péče o internetovou reklamu na tento měsíčník skončila, přesto je na něj uváděn oficiální odkaz ze stránky poslanecké sněmovny. Přitom stránka http://web.telecom.cz/romwelt je úchvatné sídlo jakéhosi pana Aleše Smutného, který vás zde uvítá skutečně originálně:
Vážení čtenáři,
je mi potěšením představit Vám oficiální domovskou stránku našeho nakladatelství a vlastně i naše nakladatelství Bytische Romwelt jako takové. Jde o malé pražské nakladatelství, jehož hlavním a jediným polem působnosti je vydávání děl inspirovaných Bytíškou, městečkem na pomezí Rumunska, Maďarska a SSSR, na pomezí socialistického a magického realismu, prostě městečka na pomezí. Díky hektickému úsilí a nasazení všech dvou až tří pracovníků nakladatelství byly v posledních třech letech publikovány již tři takové knihy, poslední z nich před pár dny.

K tomu se nedá nic dodat, podívejte se tam sami, je to hlína.
O tom, co se každý den v našem parlamentu děje, co se stalo, odhlasovalo, o tom tedy neexistuje žádný přehledný zpravodajský pramen, který by nepřetržitě monitoroval dění v obou komorách parlamentu především z pozice občana, který chce vědět, jak rozhodoval "jeho" poslanec, jeho strana, kterou volil.
Vypadá to, že něco jako online vydání aktuálního zpravodaje není u našich zákonodárců oblíbená věc, skoro se zdá, jakoby se bránili každodennímu přehlednému sledování svojí práce a možnosti nahlížet jim do kuchyně. Sestříhané záběry kamer z poslanecké sněmovny vysílá ČT2 v nočním čase, kdy je sledovanost prakticky nulová. O speciálním kanálu sledujícím on-line jednání poslanců a senátorů si bude občan jen zdát i po zavedení digitálního multiplexu - na nic takového se ČT nechystá. Televizní pracovníci a zejména šéfové veřejnoprávní televize by totiž ztratili politickou podporu pro svůj byznys.
Chcete opravdu vědět, co se v parlamentu děje? Tak zvedněte zadek a jděte si sednout poté, co vás prošacuje ochranka na galerii a dělejte si poznámky tužkou. Že se vám to zdá ve třetím tisíciletí poněkud předpotopní metoda? Možná, že by vám pomohla další veřejnoprávní instituce - Česká tisková kancelář (ČTK). Připravte si ale zlatou bankokartu. Nebude to zadarmo.

12.5.- Jsem zásadně proti paušálnímu přístupu na internet!

Říká jeden levicový trockista na internetu. Jeho názor stojí za to si přečíst. Je skvělou ukázkou toho, jak může ještě nevyzrálý mladý mozek zblbnout a stát se nositelem komunistických ideí. Když jsem to poprvé četl, nevěřil jsem svým očím. I teď se domnívám, že je to geniální mystifikace, vyrobená nějakým zákeřným nepřítelem anarchistů a komunistů. Má to i skvělý titulek vytvořený samotným autorem. Posuďte sami:
Internet za paušál je dekadence lidskosti.
Jako marxisticko-leninský anarchista jsem zásadně proti internetu za paušál. Tento paušál způsobuje dekadenci lidskosti jako takový. Internet by měl být do určité míry regulován cenou a kvalitou. Nejsem proti tomu, kdyby člověk seděl u internetu dejme tomu 100 hodin měsíčně, pak ale ať se připraví na to, že by měl dle mé filozofie platit až několika tisícové účty. Podle mé filozofie a leninského přesvědčení, by bylo dobré, kdyby internet existoval jen ve formě dial - up. Například za minutu připojení by člověk měl platit částku ve výši částce odpovídající mezinárodnímu provozu. Internet je co, mezinárodní síť a proto by měl být internet tarifován jako mezinárodní hovor. A pokud ano, pak musí být také rozhodující výše ceny za tento mezinárodní hovor. Podle mých představ a filozofie, by měl být internet zpoplatňován v rozmezí od 40 do 100 korun za minutu. Internet je nástroj, který využívají někteří účastníci globalizace jako odboj či jako zbraň proti levicovému myšlení socialismu v pojetí marxismu - leninismu. Internet musí být regulován z důvodů , které jsem již popisoval, ale například v Rusku se nyní ve státní dumě projednává zákon, který znamená stížit přístup pro tzv. účastníky globalizace ( nazveme je třeba kapitalisty či imperialisty ) a to takovou formou, že člověk, který požádá ruský telecom nebo jiného telekomunikačního operátora sídlicí v Rusku o přístup k síti internet, tak tento telekomunikační operátor bude muset uhradit Ruskému státu částku přepočtenou na Kč ve výši 100 000,- Kč za každou zřízenou internetovou přípojku, respektive 100 000,- Kč na hlavu. Jestliže tedy v Rusku se připojí k internetu 1 milion Rusů, pak do státní pokladny příjde částka, která je rovna vynásobením částky 100 000 a jednoho milionu. Za tyto peníze by se mohly postavit školy, zdravotnická zařízení, oprava a obnova dopravní infrastruktury,několik tisíc nově vytvořených pracovních míst regulované státem, atd.
Ale, jestliže tento zákon projde ve státní dumě, pak tento telekomunikační gigant bude muset požadovat po tomto účastníkovi, který se chce připojit k internetu částku například ve formě měsíčního paušálu + poplatek za dial-up připojení, aby tento telekomunikační gigant mohl dostat zpět své vynaložené peníze.
Jsem pro, aby tento zákon byl i u nás, protože pak budeme klidně hovořit, i o tom, jak je státní pokladná plná a již nebude nutné dalších reforem.
Už jsem slyšel řeči o tom, jak je internet dobrý, že lidé se na internetu neztratí, že internet odbourává bariéry ve vzdělávání atd. Podle mé filozofie a mého levicového přesvědčení se domnívám, že internet se stává největším strašákem lidstva. Vždyť ty spamy a viry někdo vymýšlí, kdo jiný než účastníci globalizace. Až bude internet drahý a státem povinně regulovaný ( ať si to každý sám nazve, třeba cenzurovaný ), pak určitě to bude znamenat také eliminaci internetového nebezpečí. Nemám problém ani s tím tvrzením, že každý kdo chce jít na internet bude muset projít tzv. autoškolou, kde získá řidičák. Když máme řidičáky na auta, určitě se dočkáme již brzy řidičáky na internet. Bez řidičského oprávnění, nebude mít člověk přístup na net. Regulace internetu je jedna ze základních pilířů zachování lidskosti a lidské solidarity.
Ano, i takoví lidé jsou mezi námi a možná, že jich není málo. Dá se s tím něco dělat? Nedá. Mládež je odjakživa naladěná proti svým rodičům, proti všem současným vládcům, proti všem šéfům, kteří je nutí pracovat, prostě proti všem. Někdy se podaří toto negativní myšlení obrátit proti škodlivým společenským jevům a stanou se z nich bojovníci za lepší přírodu, jejich odpor proti stávajícímu školskému systému některé z nich přivede k založení lepších soukromých škol, jejich odpor proti starým senilním šéfům je přinutí si založit svoji mladou a úspěšnou firmu, ve které spokojeně zestárnou. Jindy ale založí bojovnou organizaci s cílem pomocí ozbrojené revoluce změnit celý svět. Vypadá to totiž snadno: svrhneme nenáviděné vlády, zkorumpované politiky, vykořisťovatele a nastolíme nový, lepší společenský řád. Bohužel se to zatím vždy zvrhlo v diktátorský, fašistický systém, který nakonec semlel i všechny ty, kteří ten "lepší" svět budovali. Doufám, že si ještě chvíli užiju toho mého internetového paušálu, že mě ho ještě dnes nezakáže nějaký marxisticko-leninský anarchista.
[Pramen: diskuze o internetu za paušál na serveru Lupa.]

11.5.- Je pro vás GPRS to nejlepší? Nebo je to nějaká slepá ulička?

Měsíční paušální GPRS bez limitu je nyní za 649 Kč (772,31 Kč vč.DPH) + nic u Eurotelu, od 15.5. to bude ještě levnější. Nebo poněkud dražší varianta za 699 Kč (832 Kč vč.DPH) + nějaký standardní tarif u T-Mobile - asi min.150 Kč (179 vč.DPH) měsíčně.
Na českém internetu se přitom neustále do kola diskutuje o tom, pro koho vlastně takové mobilní připojení je. Debaty se ubírají nesprávným směrem, protože stále porovnávají náklady a rychlosti ve vztahu k jednomu místu, ze kterého se uživatel připojuje: z domova, z firmy. Pro takové "pevné" připojení se pochopitelně mnohem více hodí kabelové připojení (UPC atp.) nebo ADSL, pokud ovšem v daném pevném místě je takové připojení možné. Jednotícím pohledem musí být při těchto diskuzích také požadavek na to, aby připojení bylo možné celých 24 hodin za jeden paušální poplatek měsíčně a to bez omezení množství přenesených dat.
Logické použití připojení přes GPRS je ale o něčem jiném: je vhodné, ba dokonce nezbytné pro takového uživatele, který střídá místa, ze kterých se potřebuje připojit. GPRS je zajímavou možností již od situace, kdy se potřebujete připojit ze dvou míst střídavě, například ze zaměstnání a z domova. Když k tomu ještě přibude například chata nebo jste dokonce něco jako létající Holanďan každou chvíli někde jinde, není o čem hovořit, pokud se smíříte s pomalostí kolem 4-6 kB/s pro download a něco kolem 1,4-1,8 pro upload, což je na úrovni běžného dial-up modemu připojeného přes obyčejnou "drátovou" telefonní linku - až na ten upload.
GPRS není v žádném případě pro pubertální či jinak nedospělé šílence, kteří stahují v řádech GB za 24 hodin hudbu a filmy, které pak stejně neslyší a nevidí, protože prostě na to nemají dostatek času. Ti musí sedět na jednom místě nejlépe někde v nějaké firmě, která jim bláhově poskytuje připojení v řádech MB/s. Jsou ovšem také některé firmy, které po internetu protahují neuvěřitelné množství GB jen proto, že nedokáží distribuovat SW a data nějakým jiným rozumným způsobem. Takové barabarství pak snižuje celkovou průchodnost internetu natolik, že i ten, kdo se pyšní superrychlým připojením, stahuje nějakou pitomost stejně pomalu, jakoby měl modem 56K nebo GPRS.
Začíná to vypadat, že budou v budoucnu potřeba internety dva: jeden pro ty, kteří jej potřebují jako zdroj informací především textových, sem tam i obrazových, a druhý internet pro přenosy videokonferencí, filmů, videí, herní on-line komunikace, flashových a nevím ještě jakých audiovizuálních slátanin. Hovoří se dnes o možném zhroucení stávající struktury internetu z důvodu šířících se virů a hackerských "akcí" vedoucích k likvidaci provozu některých nebo snad všech serverů. Mělo by se ale více hovořit o zhroucení celého systému z příčiny, která je nasnadě: z neuvěřitelného zbytnění přenášených dat pocházejících z audiovizuálního světa. Kdo na to doplatí, je zřejmé: příjemci či distributoři těch skutečně hodnotných informací předávaných především v textové podobě. K tomu byl totiž internet vytvořen. Ne k tomu, aby si uživatel pustil rozhlasové vysílání on-line, k tomu si hrál nějakou zhovadilou on-line hru a současně si stahoval nějaký přiblblý film pro večerní zábavu s přítelkyní. Oddělit tyto dvě komunity uživatelů by byl záslužný čin. V kabelových televizích se to podařilo zavedením specializovaných ryze dokumentárních a zpravodajských, exaktních kanálů. Řada diváků, kteří nemají v mozku jen míchanici z reklam, softporna a telenovel jiné kanály vůbec nesleduje.
GPRS je dnes především cestou, jak si sociálně slabší občan tohoto státu může dopřát toho luxusu být na internetu kdykoliv a kdekoliv se mu zachce za rozumnou cenu. Není to jen pro majitele drahých notebooků, jak se řada z vás mylně domnívá. Máte-li doma, ve firmě a na chalupě nějaké ty starodávné šunky s procesorem 200MHz a diskem 1GB či méně, pak i pro vás je GPRS řešením. Zapíchnout USB kabel je dílo okamžiku. Že ho nemáte kam strčit? Tak si kupte za čtyři stovky USB kartu! Až to nebude aktuální či výhodné, alespoň vám zbude docela slušný mobil. Celková investice nepřevýší 3000 Kč včetně kabelu k PC a aktivace (www.internetzapausal.cz).
Budoucnost internetu je zcela nepochybně v mobilním vysokorychlostním propojování, kabely všeho druhu budou z valné většiny zapomenuty. Telefonní aparát připojený na drát je už dnes anachronizmus a podobně budou zapomenuty všechny tyto "drátové" technologie, ať už se jmenují ISDN, ADSL či broadband. Už dnes řada firem zapomíná na dráty, ruší telefonní centrály a přechází na mobily.
Jen si nejsem jistý jednou věcí: zda nás z toho všeho radiového provozu nebude vbrzku brnět hlava. Proto jsem si dnes ohnul kus železného plechu a postavil ho kolem GPRS mobilu tak, aby můj mobil viděl jen na příslušnou anténu na silážní věži v sousední vesnici. Že je to přehnané opatření? Jen si zkuste zapnout repráky a připojte se. Budete se divit, jaké cvrlikání vás bude rušit. No a to cvrlikání vám jde nepochybně i do vaší hlavy, i když to neslyšíte. Další možností je trofejní plechová armádní helma. Pozor ale na fašistické symboly! Obyčejný hrnec vám jistě pomůže taky. Mnoho zdaru s GPRS.

11.5.- Kolik kdo dostává ze společné pokladny Evropské unie?

Kolik dostávají zemědělci z pokladny EU Z letošního ročního rozpočtu Evropské unie padne na zemědělské dotace celých 42 procent. Největším příjemcem jsou tradičně francouzští zemědělci. Údajně proto, že jejich výrobky tvoří jakési evropské rodinné stříbro, zejména v sortimentu zeleniny, ovoce a především se jedná o podporu pro francouzské výrobce světoznámých sýrů. Jsou to vesměs malé rodinné farmy chovající v luxusním prostředí krávy, které produkují vysoce kvalitní mléko bez škodlivých příměsí. Bez finanční podpory by malí výrobci okamžitě zkrachovali a svět by tak přišel o ony úžasné pochutiny v neuvěřitelném množství druhů. Protože v EU dávají peníze především Němci, zajistili si tímto preferováním francouzských zemědělců před ostatními sedláky unie dodávky lahůdek pro své bohaté stoly. Navíc lahůdek relativně levných, protože bez dotací by musely jejich ceny vystoupat až do nebe. A francouzští gurmáni se s tím svezou. I takhle se "dělá" ekonomika v EU. Co si kdo uhádá a urve, to má.
Zemědělci z přistupujících států budou pobírat z rozpočtu EU jen 25 procent prostředků oproti průměru ze stávajících států, naši zemědělci dostanou k těm 25 procentům z EU dalších 25 procent z kapes daňových poplatníků. To vše s neurčitým slibem, že se to do roku 2013 vyrovná. Což ale neznamená, že pak budou dostávat to, co například frantíci letos. Má prý dojít ke snížení na staně jedné a zvýšení na straně druhé. Odsunovat řešení do daleké budoucnosti není metoda, kterou by používali jen naši politici. V Bruselu to umějí ještě lépe. Přiložený graf ukazuje poměry v dotacích v EU v roce 2002.
(Omlouvám se, ale tento článek jsem opomněl dát do grafické verze novin, vyšel 5.5. jen v textové verzi)

10.5.- Skončete už konečně s obviňováním Němců z genocidy!

Většina z nich o tom přece nic nevěděla a za všechno mohl hlavně pan Hitler. A uznejte projednou a definitivně, že Němci jsou tím národem, který je jediný oprávněný vést ostatní národy Evropy v jednotném federálním státě. Takhle nějak pro mě vyznívá článek "Nekonečná druhá světová válka" s podtitulem "Německo je stále spíše pod kontrolou, než aby v EU hrálo roli, která mu přísluší". Napsal jej do pátečních Lidovek česko-slovenský novinář Luboš Palata, nositel hlavní ceny svazácké literární soutěže Marušky Kudeříkové za rok 1985, nyní zástupce šéfredaktora slovenského deníku Pravda. Z celkem nepřehledné slátaniny vyčnívá několik pozoruhodných vět. V odstavci nazvaném "Německý prezident Evropy" pan Palata praví: "V Berlíně rozšíření slavili, jako by to bylo vítězství, což pro hraniční zemi, kterou Německo po desetiletí bylo, skutečně vítězství je. Německo zůstává však stále spíše Evropskou unií obklíčeno a drženo pod kontrolou, než aby v ní hrálo roli, která mu přísluší. Vůdčí pozice se ale bude Němcům ve sjednocené Evropě upírat stále problematičtěji. Zatím ale brání zvýšení vlivu Berlína v EU právě averze a připomínka druhé světové války. Přes šedesát let demokratického vývoje Spolkové republiky (pod patronací spojeneckých, nyní již jen amerických vojsk), doby šestkrát delší než trvání celé nacistické diktatury, jsou Němci stále ještě poraženým národem. Berlín nejen není hlavním městem Evropy, ale zatím v plném slova smyslu ani metropolí Německa. Němčina, nejrozšířenější jazyk na kontinentu, se doposud nestal jednou z hlavních řečí unie (???)." Palata uzavírá svůj článek otázkou: " Takže, kdy i tady u nás a v nás skončí druhá světová válka? Možná tehdy, až se stane evropským prezidentem německý státník, když předtím v celounijních volbách získá vedle Německa nejvíce hlasů voličů v Česku a Polsku."(!)
Pokud tuto myšlenku neoznačím za šílenou, pak jen proto, že pan Palata - vystudovaný politolog na UK - vidí budoucnost Evropy nadmíru jasnozřivě: skutečně se Německo či lépe řečeno němečtí politici chystají spolu s ochotnou Francií a Itálií realizovat prastarý germánský sen, Třetí říši. Tu říši, kterou se Hitlerovi nepovedlo vybudovat, protože měl jen stát v totální hospodářské krizi a tak musel udělat tu jedinou věc, která mu zbývala: prohlásit zbytek Evropy včetně Ruska za nepřátele Německa a dát se do války. Je to oblíbená metoda politiků, fungující od pradávna. Když máte doma potíže, je nejlepší objevit venkovního nepřítele a začít válku.
Výsledky druhé světové války byly pro Němce tak traumatizující, že je snad navždy přešla touha prosazovat svoje touhy po větším prostoru zbraněmi. Pokrok i ve věcech politických jde ale dál a tak dnes v době hospodářsky rozvinutého nevím čeho (kapitalizmu? západního socializmu? globalizmu?) je nejlepší metodou, jak vybudovat superstát vytvoření společného hospodářského prostoru bez cel, s relativně volným pohybem pracovních sil a jednotnou měnou. To není ostatně nic nového, za Rakouska-Uherska to fungovalo bez problémů.
Vládnout takovému spolku národů pak bude logicky ten, kdo bude hospodářsky nejsilnější, kdo bude mít ve společných státních orgánech více zastupitelů. Tato technokraticko byrokraticko oligarchická "demokracie" bude fungovat především jako podpora expanze těch nejdravějších v daném prostoru.
A až se podle pana Palaty stane první Němec evropským prezidentem vybaveným podobnými pravomocemi diktátora, kterými disponuje prezident americký, bude vybudování Třetí říše završeno. Bez genocidy, bez vyhánění podřadných slovanských národů a zotročování těch ostatních. Laciná pracovní síla je totiž cenější, než hromadné hroby. V tomhle Němci už nepochybně pokročili o velký kus dopředu. A jednou, jednou se hranice Evropské unie posunou po rozpadu Ruska až k Uralu. Pak zavládne všude mír, možná, že i světový.
Jeden problém tu ale zůstane. Jmenuje se Čína. Kdyby dal Bush na můj názor, já bych jim tu pasivní Věru prodal. Vždyť přece Američané nemají v úmyslu na Čínu zaútočit. Dnes ani nikdy v budoucnosti. V žádném případě bych jim to nedoporučoval.

7.5.- Válka mezi Czech On Line a Eurotelem skončila?

Nejsem si tak docela jistý, ale FTP server Czech On Line je už zase přístupný i pro zákazníky Eurotelu. Žádná oficiální zpráva nebyla vydána stejně tak, jako při zablokování přístupu. Možná pomohl situaci napravit můj článek, ale spíše někomu v Czech On Line došlo, že takhle se podnikat nedá. Pravděpodobně to byla neuvážená reakce správce serveru, kterému nějaký hacker přidělal práci. Doufejme, že příště dá Czech On Line uživatelům vědět o dočasném zastavení provozu a následně i o uvedení do provozu. Zejména těm, kteří si za používání diskové kapacity zaplatili.

7.5. - Chystáte se pracovat v zahraničí?

Užitečné rady jak na to, jak správně napsat životopis a průvodní dopis, to všechno najdete na stránce http://www.gvcmarketing.cz. Je tam i řada dalších odkazů na normovanou podobu formátu CV a odkaz na šablony dokumentů ve formátu Word od Microsoftu (Průvodní dopisy, Dopisy a nástroje pro hledání pracovního místa, Průvodní dopisy a nástroje pro pohovory a Dopisy s odpovědí na nabídku volného pracovního místa).

6.5.- Američané nás nemají rádi !

Nikon Coolpix 885, fotografováno 4.5.2004 21:02 hod SEC, režim Scene, Night Landscape, expozice 2 sec z ruky, 2,6 Zoom, (c)Jan BílekJe to zcela zřejmé z faktu, že nenechali naše zlaté hochy vyhrát včerejší zápas. Netroufám si kvalifikovaně posoudit, zda byli skutečně na ledě Američané lepší, navíc jsem viděl jen začátek a konec tohoto souboje titánů. Na ČT dávali totiž dokument o Františku Vláčilovi, našem nejlepším režisérovi všech dob, který si tento titul podrží ještě hodně dlouho i po své smutné smrti. Ale zpět k hokeji, neodpustím si přece jenom postřehy naprostého laika: kdybychom neměli tak excelentního brankáře, byli bychom prohráli nejméně 8:2. Naši působili vysíleným dojmem, nepřesně přihrávali, nedojížděli nezachycené přihrávky a nestavěli se před americkou svatyní s cílem vyvolat tam zmatek. Proto se domnívám, že měl v průběhu utkání zavolat Špidla svého přítele Bushe a požádat ho o diplomatický pokyn na americkou střídačku. Kdyby nám ten zápas Američané pustili, snesli bychom snáze fakt, že nám Bush nepovolil prodej pasivního radaru Věra do Číny. Byl to ostatné od našich politiků nesmyslný nápad, chtít prodat komunistické Číně zařízení, které dokáže jako nic zaměřit naprosto přesně americké viditelné i neviditelné letouny všeho druhu. Být americkým prezidentem, tak se budu snažit situaci vyřešit jednoduše tím, že celou technologii včetně patentů koupím a strčím to v bednách do skladiště v oblasti 51.
A ještě jedno vysvětlení pro prohru naší squadry mám: tuto pro náš národ tak nešťastnou událost předcházelo zatmění Měsíce, který je přece díky svému mrazivému povrchu symbolem ledových hrátek včetně hokeje. Svoji barvou nám Měsíc naznačil zcela jasně, že to bude krutá a krvavá prohra.

Mnohem důležitější jsou odkazy na Františka Vláčila:
http://csfd.atlas.cz - Česko-Slovenská filmová databáze
http://vlacil.netas.cz - Stránky věnované F.Vláčilovi a jeho tvorbě, soukromý projekt
http://www.volny.cz/czfilm - další soukromý projekt
http://www.nostalghia.cz - stránky věnované filmu Markéta Lazarová
http://www.bhe.cz - nabídka Vláčilových filmů z Bontonu

5.5.- Absurdní rozhodnutí společnosti Czech On Line namířené proti Eurotelu.

Někdy kolem prvního května jsem zjistil, že se nemohu dostat na FTP server společnosti Czech On Line, a.s., Telekom Austria Group v rámci služby označované obecně jako Volny.cz. Nelenil jsem a včera napsal této společnosti dopis:
Dobrý den, při cestách používám někdy mobilní připojení přes Eurotel Data Nonstop. Od počátku května se ale nemohu připojit pomocí FTP na svoje stránky a to bez ohledu na použitý klient FTP. Zkoušel jsem i pasivní mód, ale nic. FTP server se vůbec nepodaří najít, končí to například takto:
04/05/2004 10:09 Zahajuji nové spojení.
04/05/2004 10:09 Hledá se počítač v databázích DNS...
04/05/2004 10:09 Připojuji se k serveru: ftp.volny.cz (212.20.96.21, Port 21).
04/05/2004 10:10 Vzdálený počítač je nedostupný.
04/05/2004 10:10 Spojení bylo neúspěšné!
Dříve bylo připojení i přes mobil v pořádku, muselo tedy dojít k nějaké změně v nastavení parametrů FTP serveru. Přitom přes protokol HTTP http://Stavebnice.volny.cz to funguje bez problémů.
Prosím o nápravu, protože jsem si připlatil diskovou kapacitu a nemohu jí řádně využívat, přes HTTP je to zbytečně pomalé a nešikovné.
Za odpověď předem děkuje Jan Bílek
Musím pana Petra Dubisara (Dubišara/Dubisaře ? - přišlo to bez nabodeníček), operátora Zákaznického centra Czech On Line, pochválit. Odpověď přišla ještě tentýž den a byla překvapivá. Oznamovala mě totiž, že mezi společnostmi Czech On Line a Eurotel vypukla obchodní válka, při které jsou rukojmími ubozí uživatelé internetu. Cituji celý jeho dopis:
Vazeny pane Bilku,
problem neni ve Vasem nastaveni, ale pripojeni pres Eurotel. Na konci dubna byl z rozsahu IP adres Eurotelu proveden utok na nas FTP server a z tohoto duvodu byl zakazan pristup na FTP vsem, kdo pristupuji z rozsahu Eurotelu. Spolecnost Eurotel jiz byla informovana. Nicmene neuskodi, kdyz svuj problem oznamite take Eurotelu.
S pozdravem
Dubisar Petr
Operator Zakaznickeho centra
Czech On Line, a.s.

Je to neuvěřitelné řešení situace, kdy jeden z mnoha podobně duševně narušených idiotů právě připojený přes Eurotel, zabrousí na FTP server ftp.volny.cz a "zaútočí" na něj blíže nespecifikovaným způsobem. A pracovníci Czech On Line, místo toho, aby si řádně server zabezpečili, zablokují jej pro všechny zákazníky Eurotelu používající službu Data Nonstop. Tomu já říkám čuňárna první kategorie hovořící navíc o kvalifikaci správce onoho serveru a možná i serverů dalších. O zablokování FTP serveru pro Eurotel se ovšem na své Zákaznické podpoře nezmiňují ani slovem.
O vývoji této neuvěřitelné telekomunikační války budu informovat.

4.5.- Kolik kdo v Evropské unii platí do společné pokladny?

Kolik kdo v Evropské unii platí do společné pokladnyČlenové přispívají do rozpočtu EU řečeno opatrně a nepřesně "podle velikosti jejich ekonomik". Pokud je některá země chudší než průměr nebo má velké neefektivní zemědělství, může dostávat (Francie) nebo očekávat (Polsko) významné finanční dotace. Největším dílem přispívá do centrálního rozpočtu Německo. Ze společných financí dostává přibližně stejně jako Francie, ale celkově platí více. Velká Británie má blíže nespecifikovanou speciální "slevu" z placení, protože její ekonomika je od zbytku EU odlišná. Snad tím, že je za kanálem La Manch? Prostě je to taková tradice, že ti zatracení Britové musí mít vždycky něco extra. Ve skutečnosti je to prý tím, že mají největší příjmy z DPH a dováží více zboží než ostatní státy unie. Prostě v Británii se více než kde jinde zpracovává většinou jen to, co se doveze. Přírodní zdroje jsou na ostrovech vyrabovány díky tomu, že Británie byla státem, který nastartoval moderní průmyslovou revoluci nejen v Evropě. Jak to přibližně vypadá s tím dáváním do společné kasy, ukazuje graf. Vyplývá z něj, že je řada států, které jen berou. Údaje z roku 2003 ještě nejsou k dispozici. S výkonností statistiků v Bruselu to bude podobné jako s těmi našimi. Nebo v tom je nějaký záměr, že nám chtěli ukázat loňský rok až když už budeme v unii? Jistě ne, je to jen obyčejná neschopnost byrokracie.

3.5. - I náš trpaslík vstoupil do EU navzdory sudeťákům.

Náš trpaslík domácí, zahradní vstupuje do EU.
Trpaslík se podobá Ahaswebovi opravdu jen čirou náhodou...
Sudetští Němci se prý nevzdávají naděje, že Česko zruší Benešovy dekrety. Očekávají, že nás k tomu přiměje EU. Skupina 79 vysídlenců podala u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku žalobu proti Česku o navrácení nebo odškodnění po válce zabaveného majetku.
Náš trpaslík domácí neboli zahradní také vstoupil spolu s námi do EU a rozhodl, že žádné reparace nebudou. Neustoupíme drzým germánům ani o píď. Nejde jim totiž ani tak o majetek - náhrady za něj už dávno dostali od německé vlády - ale o tu prohru, která je hanebně poznamenala. Na našem území byli vždycky oni, kteří chtěli vítězit a mají na nás pifku už od dob Žižky, kterého dodnes považují za krvavého vraha a zloděje. Na svém si budeme stát pevně, i když ty hranice do Němec už nejsou tak pevné, jako kdysi. Asi by se měli znovu sešikovat Chodové, aby byla aspoň nějaká rovnováha.

1.5.- Velká Británie přivítala svérázně české a slovenské Romy do EU.

Už jsme tam !Britská vláda od května přestane finančně podporovat kolem dva a půl tisíce žadatelů o azyl pocházejících z deseti nových členských zemí Evropské unie. Týká se to i rodinných příslušníků žadatelů, kteří pobývají v Británii. Toto opatření se dotkne především Romů, kteří se v minulosti pokusili emigrovat do Británie z České republiky, Maďarska, Slovenska a Polska kvůli diskriminaci, které byli v těchto zemích údajně vystaveni. Žadatelům o azyl zbývají dvě možnosti: vrátit se zpět do země svého původu, nebo zůstat v Británii bez prostředků. Ty by si museli opatřovat buď ilegální prací bez povolení nebo trestnou činností. Přitom návrat zpět je pro většinu z nich prakticky nemožný, protože se při svém odchodu zbavili bytů a veškerého majetku. Řada z nich zde navíc zanechala nemalé dluhy za neplacené nájemné a další poplatky spojené s bydlením, případně i dluhy z půjček poskytovaných lichváři.
Pokud se přesto rozhodnou vrátit nebo budou násilně deportováni, nezbude jim jiná možnost, než se nastěhovat ke svým blízkých či velice vzdáleným příbuzným.
Ministr vnitra Stanislav Gross ale navrhuje stanovit maximální počet lidí, kteří mohou bydlet v jednom bytě. Návrh již schválila vláda a paragrafované znění zákona, který stanoví kolik cizích osob bez nájemní smlouvy bude smět žít v jednom bytě, Gross předloží do konce tohoto pololetí. Zákon by se pochopitelně dotkl i Vietnamců, Číňanů a Ukrajinců, kteří se hromadně přihlašují do jednoho bytu.
Pokud si snad Romové kreslili naivně lepší budoucnost, která na ně bude čekat po našem vstupu do Evropské unie, dárek od Velké Británie a nápad ministra Grosse jim dnešní "slavný" den jistě pokazil.
Oficiální oslavy sice proběhly, ale žádné jásání národa se nekonalo. Prezident Klaus zopakoval své obavy ze ztráty státní suverenity a odebral se na Blaník v naději, že se otevře skála. Nestalo se tak a spíše pohřební náladu potvrdil slavnostní program v Národním divadle bez prezidentovy demonstrativní účasti. Na místě bývalého Stalinova pomníku vztyčila socialistická vláda obří českou (moravskou a slezskou) vlajku společně s vlajkou EU bez naší hvězdičky a předseda vlády pronesl na Václaváku neuvěřitelný výrok o tom, že "Na jaře 1968 se země vydala na cestu, kterou dnes dokončuje." Pokračující integrace evropského kontinentu je podle Špidly naplňováním více než 200 let starého hesla francouzské revoluce: "Volnost, rovnost, bratrství." Chybělo jen, aby nás přesvědčoval o tom, že se proletáři všech zemí musí spojit v úsilí o lepší zítřek.
Naštěstí je dnes hezké počasí a pivo zatím nepodražilo. Salát ve skleníku mě krásně roste a chladnička koupená s velkou slevou přes internet chladí. Starou (chladničku, pochopitelně) jsem nechal ekologicky zlikvidovat za 400 káčé. Odpoledne se dám do sekání první trávy. Vane svěží vítr ze západu, což znamená, že hezké počasí dlouho nevydrží. Z Británie přichází téměř vždy jen déšť. Ovšem vody není nikdy dost. Do naší malé zemičky nepřitéká žádná řeka, ba naopak, vodu máme jen tu, co nám naprší. Však se nám také přezdívá nočník Evropy. Snad to nebude mít ode dneška i jiný význam.

30.4.- Památný den našeho vstupu do EU je už zítra.

Televize a rozhlas jsou plné naivních otázek kladených zejména politikům "co nám vstup do EU přinese", "v čem si polepšíme", "co nás zasáhne neblaze". Televizní reportéři a redaktoři zapoměli svým divákům sdělit ale jednu zásadní změnu, která nastane uplatněním závazné směrnice nazvané dost legračně Televize bez hranic. Od zítřka totiž vzniká členským státům povinnost budovat kulturní rozmanitost, to znamená, že více než padesát procent vysílaných pořadů musí být evropského původu.
Týká se to veřejnoprávní televize, ale i soukromých stanic. Při uplatňování směrnice bude muset zejména TV Nova ustoupit od vysílání filmů a televizních seriálů především ze Spojených států a Latinské Ameriky. Prima už delší dobu vysílá převážně laciné německé a rakouské seriály. Nic proti tomu, pokud to bude znamenat méně násilí a zhovadilých seriálů. Není mi jasné, jak se to dotkne kabelových televizí, těžko kdo z Bruselu zakáže vysílání tolik oblíbených amerických kanálů HBO nebo Hallmark či Romantica, kde se evropská produkce prakticky nevyskytuje. Pro kabelové televize bude uplatňování směrnice Televize bez hranic znamenat naopak zvýšený příliv zákazníků, kteří nebudou moci bez americké produkce šťastně žít.
Vadí mi na tomto přístupu jedna věc. Nápadně to připomíná časy pod sovětským protektorátem, kdy kina a televize byly plné sovětské produkce. Jeden rozdíl v tom ale shledávám: tenkrát to byl záměr výhradně ideologický, i když úspora deviz hrála také jistou roli. Dnes má prosazování evropské produkce cíl jenom jeden: ekonomickou podporu producentů, kteří marně zápasí s návštěvností v kinech, kde v konkurenčním boji jasně vítězí americké filmy. Tolik proklamovaný "volný trh" se jasně projevuje jako trh výhradně evropský. Cokoliv pochází ze "zahraničí", je považováno za nepřátelské a nevhodné. Kvalita v případě filmové produkce promítané v televizi rozhodovat nebude. Jde tu pouze o prachy.


Home
Home

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.