CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 399, 29.7. - 24.8.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

24.8.- Zatím nebudeme vydávat naše občany na základě "evropského" zatykače.

Zdálo by se, že právě vrcholí okurková sezóna, ve které se nic zvláštního neděje. Letošní léto je ale poněkud podivné. Padá vláda, ODS přemlouvá vládně-koaliční poslance aby hlasovali proti svému "přesvědčení" a prý jim za to i slibuje miliony, dnes se bude možná vyslovovat důvěra či nedůvěra nové vládě a ke všemu si prezident Václav Klaus včera dovolil odmítnout podepsat novelu trestního řádu a trestního zákona, kterou měl být do českého právního systému zaveden institut tzv. evropského zatykače, neboli povinnost vydávat občany ČR k soudům do jiných zemí Evropské unie pro vyšetřování trestných činů spáchaných na jejich území. Klaus novelu odmítá slovy "Parlamentem odsouhlasená změna obou zákonů je v rozporu s jedním ze základních prvků českého právního řádu, s Listinou základních práv a svobod, podle které „občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti“.". Podrobné zdůvodnění bylo vydáno jako tisková zpráva, kterou vám stojí za to si přečíst celou.
Prezident především poukazuje na to, že by pro přijetí evropského zatykače musela být provedena změna ústavy. A to znamená, že v dohledné době k takové změně nedojde, protože vládní koalice nemá ve sněmovně potřebnou třípětinovou většinu.
Na základě eurozatykače by mohl být vydán do ciziny člověk podezřelý z terorismu, obchodu s lidmi, pedofilie, korupce a obchodu s drogami a zbraněmi. Vydáni by byli i lidé podezřelí ze znásilnění, únosů letadel a lodí, vydírání, padělatelství peněz, rasismu, vraždy a dalších závažných trestných činů.
Smyslem evropského zatykače je podle autorů předlohy usnadnit a urychlit procedury vydávání stíhaných lidí a přimět členské státy, aby vydávaly k potrestání v rámci EU i své vlastní občany. Znemožňuje, aby se pachatelé závažných trestných činů vyhýbali stíhání v zahraničí. Procedura vydávání stíhaných lidí se má udajně díky eurozatykači zkrátit z 1,5 až na čtvrt roku.
Je zcela evidentní, že statut evropského zatykače je dalším krokem ke Spojeným státům evropským. Jedná se o jasnou paralelu se zákony platícími v USA, kde závažné zločiny vyšetřuje FBI a nikoliv policie jednotlivých států. Brusel nedávno přišel i s myšlenkou vytvoření "evropské policie", obdoby právě FBI. To by byl spolu s novou ústavou EU další krok k demontáži národních států. Na konci této cesty by bylo kromě jiného i vystoupení evropských členů NATO a vytvoření "evropské armády".
Jak se to líbí českému občánkovi? Jak kterému, pro většinu národa je to ale španělskou vesnicí a občané naivně spoléhají na to, že to za ně "jejich" politici rozhodnou správně. Za starých časů se za správné rozhodnutí považovalo takové, které přijala většina. Tedy většina opravdová, podle mého nejlépe kolem 80 procent a ne směšná většina jednoho hlasu, která bude dnes odpoledne v parlamentu rozhodovat o tom, co bude potom.

23.8.- Máte potíže se zvládnutím cizího jazyka?

Pak se vám nabízí převratné řešení například podle metody firmy Hampson CS Ltd. Představte si, že jste posluchači příjemné hudby, do které lektor předčítá cizojazyčné texty. Zatímco se vám zdá, že jen odpočíváte, tak si vaše podvědomí důkladně ukládá cizojazyčná spojení pro další použití. Stejně jako vaši předchůdci budete i vy mile překvapeni dynamickou fází Hampson metody zrychleného učení, která vás zvedne ze židlí. Hlasitým opakováním slovních spojení provedete jejich fixaci ve své paměti. Nechybí však ani výklad gramatiky a běžná procvičování. Spoustu zábavy si užijete při komunikačních cvičeních a hrách v naprosté izolaci od civilizace na venkovském statku.
Při výuce se také zasmějete. Hampsonovci si dokáží dělat legraci i z pána Boha:
A boy says to his mother, "Mom, is God a man or a woman?"
The mom thinks a while and says, "Well, son, God is both a man and a woman!"
The son is confused, so he asks, "Is God black or white?"
The mother replies, "God is both black and white, honey."
The son, still curious, says after a while, "Is God gay or straight, mom?"
The mother, getting a little worried, answers, "Son, God is both gay and straight."
The son thinks about it, and his face lights up when he thinks he finally has answered his question: "Is God Michael Jackson??"

Další podrobnosti najdete na stránkách firmy Hampson CS Ltd. Připravte se ale na fakt, že za týdenní kurs zaplatíte kolem 15 000 korun bez DPH.
Něco podobného nabízí i Nepustilova jazyková škola Brno. Nepustil v letech 81 - 83 vyvinul metodu výuky cizího jazyka, která neslibuje zázračně rychlé naučení, nýbrž tak rychlý vstup, že další učení je zábavou. Této akcelerace se dosahuje využitím psychologických zákonitostí - snaží se totiž imitovat proces vývoje jazyka u dítěte. V této škole jsou kurzy podstatně levnější - za týden zaplatíte podle druhu kurzu cca 3000 korun.

21.8.- Symbolické odstoupení soudruha příslušníka Přibyla.

V předvečer výročí vstupu vojsk Varšavské dohody do Československa se po nátlaku médií a demonstrace před sídlem vlády rozhodl bývalý důstojník SNB Pavel Přibyl rezignovat na svoji funkci vedoucího Úřadu vlády. "Je to krok k tomu, aby ta situace se zklidnila," řekl večer novinářům soudruh Gross k Přibylově odstoupení. Ve skutečně demokratické zemi by ovšem po takovém skandálu musel odstoupit i on jako politik, který si takto zkompromitovaného člověka vybral na důležitou státní funkci. Našeho milého premiéra s hroší kůží to ale ani nenapadlo, hlavně že se situace "zklidnila" před parlamentním kotlem, ve kterém bude žádat o důvěru pro sebe a svoji vládu. Bylo by vhodné, kdyby to někteří viklající se vládně-koaliční poslanci vzali na vědomí a alespoň se hodili marod, když už se bojí veřejně vyjádřit svůj názor. Jak budete hlasovat vy, pane Karásku, bývalý disidente otloukaný Přibilovou policií? Asi jste už jen ten bývalý, který se drží svého poslaneckého koryta.

20.8.- Komunisté místo vzpomínky na sovětskou okupaci oslaví výročí SNP.

Poprvé jsme volili do Evropského parlamentu, blíží se volby do zastupitelstev krajů a do Senátu. Těžiště aktivit KSČM v tuto chvíli je orientováno právě tímto směrem. Zejména v krajích nám půjde o udržení a rozšíření vlivu. Význam regionů pro všední život lidí je nemalý a my máme potenciál osobností, které jsou schopny i na této úrovni udělat pro ty, kdo na nás spoléhají, více než jiní, sdělil na včerejší tiskové konferenci předseda ÚV KSČM Miroslav Grebeníček. Budeme také vycházet z toho, že náš program můžeme uskutečnit jen za širší politické či společenské shody. A naším prvním a hlavním koaličním spojencem jsou levicově smýšlející občané České republiky. To je pro nás hodnota. Jsem rád, že s mnohými levicově smýšlejícími občany České republiky, ale také Slovenské republiky se setkáme už zítra na moravsko-slovenském pomezí. Společně si tam připomeneme 60. výročí začátku Slovenského národního povstání.
Plně si uvědomujeme, že SNP bylo a trvale zůstává významnou součástí revolučního procesu posledních let 2. světové války. Novodobé dějiny České republiky nesou v sobě výraznou pečeť této události. Ne náhodou právě na sklonku léta 1944 zněla Slovenskem hesla - Továrny do rukou dělníků, půdu těm, kdo na ní pracují. I to je pro naši současnost, pro budoucnost, o kterou usilujeme, poučné. Stejně jako tehdy stojí dnes před komunistickou stranou úkol nad úkoly - dokázat najít společnou řeč s ostatními demokratickými silami a důrazně, nebojácně, razantně hájit nejvlastnější zájmy lidí práce. Odstranit ponižující sociálně ekonomické podmínky každodenního života. Člověk nesmí být vystavován neustálému strachu z toho, co přinese příští den. Člověk má právo žít, ne přežívat,
prohlásil na včerejší tiskové konferenci předseda ÚV KSČM Miroslav Grebeníček.
Je jasné, že Grebeníčkova parta touží po získání moci a rádi by si zopakovali rok 1948 včetně znárodňování majetku. Továrny by jistě mohli zestátnit, proti tomu by se dělníci nepostavili. Je to docela v intencích některých fantasmagorických prohlášení odborářských vůdců o nutném podílu pracujících na řízení "jejich" továren. V zemědělství by si museli dát pozor: soukromí zemědělci by se asi nenechali obrat o majetek a otázkou je, kdo by vlastně zakládal dobrovolně v dnešní době JZD. Leda za pomoci Přibylů a stanných soudů.
Co je na Grebeníčkových prohlášeních neuvěřitelné, že za takovou propagaci komunismu už dávno nesedí v base. Podle předsedy vlády Grosse asi proto, že soudruh Grebeníček na srazech jeho partaje nebo na tiskových konferencích nikoho osobně nemlátí pendrekem. Jenže Lenin nebo Hitler také ze začátku jen vykřikovali podobná hesla. Na pendreky a šibenice došlo až později, když měli vládu pevně ve svých rukou. Můžeme jen doufat, že "levicově orientovaní občané" nevloží ve volbách svoje i naše osudy do zasviněných pracek soudruhů Grebeníčků a Přibylů.

19.8.- Tisková zpráva: Sčítání Romů v ČR se nechystá.

V poslední době se v médiích objevují informace o chystaném sčítání Romů v České republice. Rozvíjí se neadekvátní diskuse, ve které se vyjadřují i romští předáci. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) tímto sděluje: žádné sčítání Romů se nechystá. Vláda ČR připravuje sociologické šetření, na základě kterého chce zjistit, v jakých podmínkách žijí příslušníci vyloučených skupin. Na přípravě tohoto výzkumu se bude podílet také MPSV a Český statistický úřad.
V řadě obcí a měst žijí lidé, kteří se nacházejí v obtížné sociální situaci. Jsou častěji nezaměstnaní, závislí na sociálních dávkách a žijí v nedůstojných podmínkách. Těmto občanům musí veřejná správa pomáhat a usilovat o zlepšení jejich situace. Aby byl postup státu v této oblasti správný, musí nejdříve analyzovat životní osudy vyloučených skupin bez ohledu na jejich národnost a důvody, které je přivedly do takové situace. Na základě zjištěných informací pak vláda podnikne kroky, které podrobněji upraví působnost krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností tak, aby se příslušníci vyloučených skupin mohli lépe zapojit do běžného života. MPSV zároveň počítá s tím, že ještě rozšíří nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, které budou určeny právě uchazečům z odlišného sociokulturního prostředí.
Jedná se o sociálně vyloučené komunity, jejichž způsob života představuje významné riziko jak pro ty, kteří v nich žijí (včetně dětí), tak pro ostatní veřejnost. Skutečnost, že v těchto komunitách žijí velmi často právě občané, kteří pocházejí z romského prostředí, popř. občané, kteří se přihlásili k romské národnosti, je všeobecně známá, ale tato skutečnost nebude kritériem pro výzkum. Romové nejsou cílovou skupinou výzkumu.
Příslušnost k romské národnosti či „romskému původu“ se v žádné statistické databázi neuvádí. K romské národnosti či původu se může občan hlásit sám, pokud má pocit, že je pro tuto skutečnost diskriminován, nebo chce rozvíjet svou kulturu a jazyk. Na pomoc v těchto oblastech má zákonné právo. Neexistuje proto žádný důvod sbírat o Romech jakékoli další údaje. Proto se sčítání Romů nepřipravuje.
Jediným způsobem, jak je možné u občana ČR zjistit příslušnost k národnostní menšině, je jeho dobrovolné přihlášení v rámci Sčítání lidu. Při posledním sčítání se za příslušníka romské národnosti považovalo asi 11 tis. občanů ČR. Bylo to vyjádření svobodných a suverénních občanů a tuto skutečnost nemá nikdo právo zpochybňovat. Naopak velká část občanů České republiky, která má romský původ, se při posledním Sčítání lidu považovala za Čechy, Slováky, Maďary a další národnosti.
Předmětem dlouhodobého sociologického výzkumu budou výše uvedené komunity a problém jejich sociálního vyloučení. Tedy lidé, kteří se nacházejí v obtížné sociální situaci. Cílem sociologického výzkumu bude nalézt účinná opatření, která budou tuto situaci řešit. Poznání situace v oblasti svého působení je zákonem stanovenou povinností každého státního orgánu. Šetření by mělo také ověřit úspěšnost všech minulých aktivit v této oblasti.
Kateřina Beránková - tisková mluvčí MPSV

18.8.- Podle Grosse je Přibyl nevinný.

S transparenty "Přibyl nás bil", "Milada Horáková by komunisty nevolila" či "Při-bil pryč" chtěli včera antikomunisté uvítat přijíždějící ministry. Ti se ale zbaběle proplížili do budovy bočním vchodem. Neprošli tak "uličkou hanby" lemovanou protestujícími s fotkami z Palachova týdne. "Chci, aby pan Přibyl a pan premiér přišli chlapsky obhájit svá stanoviska," vyzýval do mikrofonu organizátor akce, režisér Břetislav Rychlík. Gross nakonec jen pozval skupinku organizátorů k sobě. Z jednání se vrátili protestující krajně nespokojení. Gross Přibyla odvolat prozatím nehodlá a čeká, že "pokud někdo věrohodným způsobem prokáže, že buď Pavel Přibyl sám, nebo lidé, kterým v daný okamžik velel, někomu v lednu 1989 fyzicky ublížili, tak nebude vedoucím úřadu." Znamená to, že pokud tehdy Přibyl jen nařídil, aby použili slzný plyn nebo vodní děla, je to podle Grosse v pořádku. On sám žádné vyšetřování nenařídí, ať si to zařídí protestující občané sami. Ti se rozhodli, že za týden si chtějí akci zopakovat. "Budeme promítat na stěnu budovy vlády záběry z Palachova týdne. Myslím si, že to bude výstižné," slíbil Rychlík.
A tak to vypadá, že náš předseda vlády bude mít nadále u sebe svého řídícího důstojníka SNB. Leda, že by přece jenom někteří "nezávislí" poslanci nebo Grossovi odpůrci v parlamentu zařídili, aby nebyla vládě vyslovena důvěra. Pak by mohl prezident jmenovat úřednickou vládu a za půl roku bychom šli k volbám.

17.8.- Němci se učí česky.

Na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně začala tuto neděli výuka českého jazyka. Na kurzu se sešlo 43 studentů i starších lidí z různých koutů Německa. Mezi účastníky jsou také ti, kteří se v českém pohraničí narodili a po válce byli odsunutí. Během dvou týdnů by si všichni měli osvojit základy českého jazyka (!), ale také poznat okolí krajského města. Letní kurzy češtiny pořádá spolu s ústeckou univerzitou německá křesťanská organizace Ackermannova obec. Letos kurzy proběhnou už po třinácté.
Další letní aktivity Ackermannovy obce v České republice: Tschechisch für Fortgeschrittene 29.08.-04.09.2004, in Dobra Voda/Gutasser im Böhmerwald, Studienfahrt nach Prag: "Mozart in Prag" 10.09.-12.09.2004, Deutsch-tschechisch-slowakische Jugendbegegnung Chudenice VIII 07.08.-14.08.2004 in Schloß Netschetin/Zámek Nečtiny, 10. dt.-tschech. Sommerwoche/Letní týden für junge Familien 07.08.-13.08.2004, im St.-Gunther-Haus in Gutwasser/Dobrá Voda u Hartmanice/Böhmerwald.
Je patrné, že členové katolické Ackermannovy obce, která patří do struktur Sudetoněmeckého landsmanšaftu, se snaží obnovovat vazby na svoji bývalou vlast. Ackermannova obec (Ackermann-Gemeinde, AG) patří mezi ty mírnější skupiny odsunutých Němců, přesto usiluje o zrušení Benešových dekretů. Spolkový předseda AG W. Rzepka v roce 1999 prohlásil: "Ne všichni na obou stranách našich hranic zaujímají stejné postoje k minulosti. Chceme tyto občany integrovat do procesu usmíření. Obec vítá odškodnění obětí nacistů. Existují i oběti násilí z české strany. AG se pokouší přispět k řešení, které by nemělo nikoho poškodit. Jsme pro vstup České republiky do EU bez podmínek s tím, že budou uskutečněny některé doprovodné politické kroky. Jejich základním východiskem bude uznání bezprávnosti vyhnání sudetských Němců a zrušení tzv. Benešových dekretů, které však nebude mj. znamenat žádné návraty majetku. " (Pramen: Zpráva ze zahraniční cesty do Mnichova, SRN 19. - 23. října 1999, Senát, Stálá komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí(!).)
Doporučuji zajímavý článek věnovaný problematice používání místního označení "Sudety" uveřejněný na serveru Bruntal.net. Zajímavá je i bakalářská práce Oldřicha Krulíka "SLOVA O ZÁKLADU SUDET- A ZMĚNY JEJICH VÝZNAMU V HISTORICKÉM A TERITORIÁLNÍM KONTEXTU", kterou si můžete zde stáhnout jako soubor BAKAL.ZIP. Za poskytnutí tohoto materiálu děkuji čtenáři panu Martinu Markovičovi.

16.8.- Podvodné e-maily touží po čísle a PINu vaší karty.

Podvodné e-maily touží po čísle a PINu vaší karty.Po internetu zase poletují maily, pomocí kterých se snaží podvodníci vylákat z důvěřivců jejich číslo karty a PIN. Jeden takový mail ke mě právě dorazil. Na první pohled si řeknete, že se snad nenajde takový pitomec, který tyto údaje po internetu někam zašle. Jenže prý podobných mamlasů je na světě něco kolem 5 procent. Tentokrát se jedná o mail, kde je odesilatel US Bank a v předmětu zprávy text "US Bank - Please Validate Your Account". Pokud odklepnete text mailu - jedná se totiž o obrázek, takže je jedno, kde na text klepnete - dostanete se na stránku požadující vše o vašem kontu u americké banky US Bank. Maily se šíří i na našem území zřejmě v naději, že se i tak daleko od USA najde nějaký pitomec, mající v této bance účet.
Zobrazená stránka je natolik agresivně naprogramována, že se jí téměř nelze zbavit, dokonce ani ne pomocí Alt+F4. Autoři sázejí na to, že zoufalý uživatel počítače a současně klient US Bank nakonec požadované údaje vloží a stane se nedobrovolně jejich obětí. Přitom na pozadí se vám zobrazí pravá oficiální stránka americké US Bank jako "důkaz", že právě komunikujete zcela oficiálně s touto a ne jinou bankou.
Podrobně o tomto novém podvodu píše server HOAX.CZ v článku Your U.S. Bank account.
Více o zneužívání karet na serveru Moderní obchod nebo Osobní-finance.

13.8.- Vaše dítě by mohlo snadno uhořet.

Na náš trh se dostaly nové typy plynových zapalovačů z Řecka. Jedná se celkem o 11 modelů znázorňujících různé předměty jako ovoce, cigarety, zvířata a podobně. Dva z nich jsou v podobě klíčenek. Hrozí riziko popálení a požáru. Díky svému vzhledu připomínajícímu hračky mohou tyto výrobky přitahovat pozornost dětí. Riziko popálení je o to větší, že u výrobků chybí jakékoli značení či návod k použití. V případě, že by si s těmito výrobky děti hrály, mohlo by dojít k jejich nečekanému vznícení, mohou vám také podpálit barák či sousedovi stodolu nebo stoh.
Jedná se o výrobek, který byl úřady zakázán a neměl by se tedy již na trhu objevit. Přesto by se mohly tyto zapalovače-hračky objevit například na právě probíhajících letních poutích.

12.8.- Hoffmana poslal do basy Václav Havel a Adamec.

Bývalý komunistický ředitel ústřední správy spojů Karel Hoffmann nastoupil v Ruzyni čtyřletý trest. Dostal jej za to, že jako tehdejší ředitel ústřední správy spojů nechal z vlastní iniciativy při srpnové okupaci v roce 1968 vypnout rozhlas. Když při převratu v roce 1989 přebíral Václav Havel moc nad tehdejším Československem od předsedy vlády Adamce, podali si před kamerami ruce na to, že bude nadále platit právní kontinuita. Znamená to, že za zločiny spáchané před převratem mohou být označeny jen ty, které i za komunistického režimu trestní řád za zločiny považoval. Havel tak jako velký bojovník proti komunismu zajistil beztrestnost všem komunistickým politikům a státním představitelům, kteří svoje zločiny páchali v mezích jimi stanovených komunistických zákonů. Karel Hofman má smůlu, protože tehdy překročil svoje pravomoce a porušil tehdejší telekomunikační zákon a nejspíše i ten dnešní. Žádný generální pardon tenkrát Havel a spol s Adamcem a spol neuzavřeli. Proto současný soud musel odsoudit spravedlivě Hofmana nikoliv jako politika, ale jako chybujícího státního úředníka.
V rámci dohodnuté právní kontinuity by mohlo dnes dojít i k takové absurditě, že by bylo možné obžalovat a odsoudit třeba Václava Havla za nějaký zločin spáchaný před rokem 1989. Jistě by se nějaké to rozvracení republiky, za které nějakým omylem neseděl, našlo. Mezitím ovšem proběhla řada Havlových presidentských amnestií, takže ve skutečnosti mu nic takového nehrozí. Jsou to ale paradoxy!

11.8.- Některé užitečné adresy

10.8.- Internet je plný zajímavých lidí a programů.

Keith Devens má výborné stránky s přehledně uspořádanými odkazy na nejrůznější SW zdroje na internetu. Najdete tu i některé jeho programové kódy, jako na příklad PHP XML Library, version 1.1 nebo StructuredText markup parser. Seznam odkazů na další pro něj zajímavé stránky jistě zaujme i vás. Možná si návštěvou Keithových stránek rozšíříte svůj internetový obzor.

9.8.- Penc a Magor nemají rádi premiéra.

Minulí i současní disidenti Ivan M. Jirous zvaný Magor a Stanislav Penc poslali otevřený dopis premiérovi Stanislavu Grossovi, ve kterém jej nevybíravými slovy obviňují z toho, že jako ministr vnitra neřešil do nebe volající přestupky policistů a dále v dopise nesouhlasí s policejním zásahem proti účastníkům technoparty CzechTek.
Na dotaz redakce iHNed, proč pisatelé otevřeného dopisu zvolili právě tento způsob a tón vyjádření nesouhlasu s Grossem a jeho praktikami a rozeslali dopis českým médiím, odpověděl Penc: "Smyslem jakékoli veřejné aktivity není to, jestli pár chlápků v nějakých redakcích berou nebo neberou něco vážně. Pro nás reakce MV potažmo Grosse bylo alarmující zjištění. Proto reakce tohoto znění."
Stanislav Penc se po roce 1989 zaměřil na dodržování lidských práv v ČR a zvláště na policejní násilí, v roce 1996 založil Dokumentační středisko pro lidská práva, byl také členem Rady vlády pro lidská práva. Na internetu je aktivní především na stránkách http://odboj.jicinsko.cz, které jsou věnovány dokumentaci I., II. a III. odboje na Jičínsku, za pozornost stojí také jeho stránky Spolek přátel koz.
Ivan Magor Jirous je znám jako básník, hudební teoretik a publicista. V roce 1969 spoluzakládal skupinu The Plastic People of the Universe. Považuje se za teoretika českého undergroundu. Více například na stránce http://mujweb.cz/www/jonash/poezie.html
Protože se oficiální noviny zdráhají z pochopitelných důvodů značně provokativní text dopisu uveřejnit, zde je jeho text:

JUDr Stanislav Gross
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

Stanislave Grossi,
doposud jsme k vám (máme tím na mysli celou Vaši bandu) byli slušní. To včera skončilo.
Vaše arogantní zvůle, s níž jste shazoval ze stolu veškeré policejní průsery, nám byla buď úplně (Ivan M. Jirous) nebo částečně (Stanislav Penc) u prdele, proto jsme na ni většinou nereagovali.
Nicméně otevřený fašismus, který nastolila vaše odporná vláda, již promíjet nemůžeme.
Žádáme okamžitou finanční a morální kompenzaci všech osob, které byly poškozeny vaším zásahem vůči účastníkům CzechTek u Boněnova na Tachovsku.
Žádáme Vaši okamžitou rezignaci a rezignaci všech důstojníků i prostých příslušníků Policie ČR, kteří se na akci podíleli.
Žádáme okamžité zastavení fízlovského trendu současného establishmentu, který směřuje přímočaře k fašizaci naší země.
Především vás pak žádáme:
Nechte nás na pokoji!
Vyserte se na nás.
My se do vás nesereme.

Dáno v Milkovicích 4. srpna 2004

Ivan M. Jirous    Stanislav Penc

6.8.- Šéf úřadu vlády je prý bývalým členem KSČ a velitelem SNB.

Před patnácti lety prý velel jedenačtyřicetiletý Pavel Přibyl příslušníkům Sboru národní bezpečnosti, kteří násilím rozháněli protistátní demonstrace v centru Prahy. A dnes je jedním z nejvýše postavených státních úředníků - premiér Gross ho jmenoval do funkce šéfa Úřadu vlády. Jako policejní důstojník a velitel roty Pohotovostního pluku SNB - speciální jednotky určené k rozhánění demonstrací - ve straně pochopitelně byl: plných sedm let od roku 1983 do magického roku 1989, kdy se do ilegality "ponořila" většina komunistů. Účastnil se jako velitel roty likvidace demonstrace na Václavském náměstí v lednu 1989, kdy během tzv. Palachova týdne nejtvrdšího střetu režimu s obyvatelstvem od roku 1969 zatkla policie 454 osob. Za účast při demonstracích bylo stíháno 56 lidí. Co tomu říká Václav Havel, který byl tehdy odsouzen za podněcování odporu proti komunistickému režime, se asi nedovíme, po svém odchodu do důchodu se k podobným kauzám nevyjadřuje. Konec konců vždy považoval příslušníky SNB i StB za nešťastné oběti tehdejšího režimu.
Je možné, že Gross dnes realizuje dohody, které Havel tenkrát uzavřel s odstupujícími komunisty? A tak má prý dnes bývalý "slouha" komunistů přístup ke všem i tajným materiálům projednávaným ve vládě stejně, jako jej měl v době, kdy byl nejprve Grossův parlamentní poradce a později vrchní ředitel úřadu ministerstva vnitra. Spisovatel scifi by z toho mohl vyfabulovat, že Gross byl bývalým režimem v tajných laboratořích vyklonován a vyškolen jako ideální prototyp politika plnícího vzorně instrukce, které mu předává jeho "poradce" od těch skutečných vládců světa.
My ale víme, že to tak není a kydat hnůj na pana Přibyla a vytahovat na něj jeho údajné hříchy mládí je neodpustitelný hyenismus těch individuí, kteří nic konstruktivního pro tento stát a národ nedělají. Hanba jim!

5.8.- Staronová vláda jmenována.

Sedmnáct ministrů složilo včera do rukou prezidenta slib. Socialisticko-lidově-demokratická vláda je opět založena na koaliční dohodě "vítězných" stran z posledních voleb - ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a ve Sněmovně se může opřít - stejně jako ta minulá - pouze o tragickou většinu jednoho hlasu, který je představován léčícím se opilcem nebo socialistickým rebelem. Kdyby si něco takového vymyslel dramatik ve své divadelní hře nebo filmovém scénáři, kritika by ho označila za duševně chorého fantastu. Realita show české politiky dokazuje, že sama politika je šílená.
Komentátoři se shodují na tom, že se nic ve způsobu vládnutí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nezmění. Jen místo Špidly neschopného srozumitelně komunikovat s veřejností stojí v čele vlády věčně se usmívající, občas jako čertík z krabičky vyskakující a lidem celkem oblíbený bývalý ministr vnitra.
Grossova zdánlivá přímost a schopnost vysvětlovat složité věci jednoduchou lidovou mluvou zřejmě povede ke zvýšení volebních preferencí především ČSSD. To může poněkud zkomplikovat průběh voleb, ke kterým dojde za dva roky. Současná převaha ODS v průzkumech volebních preferencí může tak klesnout a ODS se nemusí stát budoucím jasným vítězem. Pokud by došlo do té doby k jasné dohodě mezi ČSSD a KSČM, mohou si dokonce voliči zadělat na delší období vlády komunistů s postkomunisty.
ODS ale sází především na to, že nová vláda nedokáže za pouhé dva roky vyřešit reformu důchodového zabezpečení, zdravotnictví a soudnictví. Nedojde k žádným jasným krokům ve snížení korupce ve státním aparátu, mezinárodní mafie budou dál u nás spokojeně "podnikat" a soudy budou soudit ještě pomaleji než dnes. A to hlavní, státní dluh bude stále neřízeně, či spíše nezřízeně růst. Čili čím hůře, tím lépe pro ODS, která se bude opět chtít uchopit moci v roli zachránce všech občanů před neschopností levičáků. Pro to, že to opravdu může ODS dokázat, nejsou a nebudou žádné argumenty. Voličům zůstane jen ta stará víra, že noví šéfové státu přece nemohou být horší, než ti současní. Ano, je to jen víra tvořící základ takzvané demokracie, která je spíše náboženstvím, než exaktní metodou, jak racionálně a úspěšně vybírat jedince schopné řídit stát ve jménu blaha lidu. Často opovrhovaná soutěž Hledáme superstar se zdá být lepší metodou výběru toho nejlepšího, než volby do parlamentu či senátu. Na přímé volby poslanců či prezidenta prostřednictvím mobilních telefonů si budeme ještě muset počkat. Do té doby budeme jako voliči jen hračkou v rukou politických stran.

4.8.- Inflace české koruny a vkladů je nevyhnutelná.

Možná, že někteří občané Česka byli překvapeni chystaným zdražením cukru. Nařízení Evropské komise pro vyrovnání naší ceny cukru s průměrem v EU je ale jen jedním krokem, který musí postupně vést k všeobecnému vyrovnání cen. Ve státech, které letos vstoupily do EU byly díky nízkému kurzu jejich národních měn nižší ceny. Podle tabulky skóre vnitřního trhu, kterou zveřejnila Evropská komise 5. května 2004, jsou ve většině přistupujících států cenové relace velmi nízké: Malta se EU přibližuje nejvíce, její průměrná cenová hladina dosahuje 87 % průměru EU. Po ní následuje Kypr s 82 %. Celkově jsou o mnoho levnější služby, zatímco ceny spotřební elektroniky se přibližují unijnímu průměru. Země střední a východní Evropy patří k těm, kde je nejlevněji: Slovinsko dosahuje 66 %, Polsko 55 %, Lotyšsko 54 %, Litva 47 %, Estonsko, Maďarsko a Česká republika 46 % a Slovensko 41 % unijního průměru. Ekonomové předpokládají, že postupně se zvyšující příjmy obyvatelstva povedou u mnoha druhů zboží k cenovému vyrovnání.
Pokud tomu dobře rozumím, pak se očekává, že postupně porostou ceny a víceméně souběžně s tím i příjmy včetně důchodů. Nepochybně se to ale také projeví jako růst inflace české koruny. Dovedeno do důsledků to může znamenat, že se tím znehodnotí úspory obyvatelstva, v Česku teoreticky až o 46 procent. V každém případě se dnešní korunové dlouhodobé termínované vklady znehodnotí touto postupnou inflací rychleji, než vklady uložené v eurech a to i díky nižšímu úroku, který je poskytován bankami u korunových účtů. K dalšímu znehodnocení vkladů v korunách dojde díky očekávanému růstu cen při přechodu české měny na euro.

3.8.- Skvělý obraz a slušný zvuk s monitorem HP 1530.

Monitor otočený o 90 stupňůA nejen to, tento špičkový monitor můžete přetočit kolem osy obrazu o 90 stupňů a tak můžete pohodlně psát v jakémkoliv textovém editoru s pohledem na celou stránku v dobré čitelnosti! Pro otočení obrazu o 90, 180 či 270 stupňů je součástí dodávky monitoru Piwot Software Control zaintegrovaný po instalaci do nastavení obrazovky. Monitor má subtilní ale pevnou konstrukci stojanu, podstavec je dostatečně těžký, takže stojí bezpečně v libovolném náklonu vpřed či vzad, může být stlačen dolů ke stolu tak, že je plocha monitoru zcela vodorovně. Na výšku pak má jen 135 mm. To se může hodit například při použití v obchodě, když si monitor dáte na pultu pod sklo a otočíte SW obraz o 180 stupňů. Pak můžete zákazníkovi snadno přehrávat DVD, aniž hrozí, že vám bude prstem rejdit po citlivém povrchu LCD panelu. Pro snadné otáčení monitoru na ploše stolu má v podstavci malou točnu, na které vlastně celý monitor stojí.
Jedná se multimediální LCD panel kompaktních rozměrů s úhlopříčkou 15" a vysokým kontrastem 400:1, osazený stereo reproduktory pro základní ozvučení počítače. Poskytuje ostrý a čistý obraz velikostně srovnatelný s klasickým 17" CRT monitorem. Pro maximální kompatibilitu s grafickými kartami je vybaven klasickým analogovým 15-pinovým D-SUB i digitálním DVI vstupem.
Hmotnost: 7,7 kg, výrobce: HEWLETT-PACKARD, úhlopříčka: 15", rozlišení: 1024x768 bodů, Dot Pitch / Pixel Pitch 0.297 mm, hmotnost: 7,7 kg, kontrast: 400:1, záruční doba: 36 měsíců, horizontální úhel pohledu: 130°, vertikální úhel pohledu: 100°, obnovovací frekvence: 23 ms, jas: 250 cd/m2, rozměry při standardním nastavení stojanu : 422x351x210 mm, DVI vstup: ano, S-video vstup: ne, repro: ano, USB: ne. Plug and Play, TCO '03, CE, MPR II, CSA, UL, TUV, TUV GS, VCCI, BSMI, PC 99, EPA Energy Star, ISO 13406-2, NOM, NORDIC, TCO '99
Cena se na trhu pohybuje kolem 10 000 Kč bez DPH, záruku poskytuje výrobce tříletou.

2.8.- Je lepší přejet psa nebo se zabít?

Před několika dny byla dálnice D1 zablokována na 6 hodin proto, že po vozovce běhali dva psi, řidiči se jim pokoušeli vyhnout a nakonec došlo k hromadné srážce. Vyvstává tak několik otázek: Měl by být stíhán majitel psů pro obecné ohrožení? Jakou vinu na havarii nesou řidiči? S příslušníky policie by mělo být zavedeno kárné řízení pro narušení provozu na dálnici proto, že nedokázali havarii zlikvidovat a dálnici zprovoznit během maximálně 30 minut?
Tak za prvé: protože ještě neplatí povinné tetování nebo čipování (označení podkožním čipem) psů, nebude možné pravděpodobně majitele psů vypátrat. Snad až od ledna. Za druhé: řidiči nemohli náhlé vběhnutí psů předvídat a tak nic nezavinili. K tomu mám jednu poznámku: každý řidič by měl mít alespoň v duchu natrénováno, že když se mu objeví náhle na silnici nějaké zvíře, nesmí dělat nic jiného než brzdit a držet rovný směr bez ohledu na to, zda právě přejede ježka, kočku či psa. Jinak totiž pravděpodobně vážně ohroží život svůj i životy spolupasažérů podvědomým manévrem, vyletí ze silnice a narazí do stromu, případně vjede do protisměru a srazí se s protijedoucím vozidlem. Slabší nátury mohou v takovém případě i zavřít oči, ale hlavně netočit volantem, leda byste právě byli v zatáčce. Zmínění řidiči místo toho na dálnici kličkovali mezi psy jako šílenci a ohrožovali sebe i ostatní.
A za třetí: je notorickým jevem, že liknavost naší policie při zásahu na místě havarie je bezmezná. Odstraňování havarovaných vozů a vysypaného nákladu jim ve spolupráci s hasiči trvá nesmyslnou dobu. Působí to dojmem, jakoby měli radost z toho, že se náhle nejezdí, že ti pitomci za volantem jsou zejména na dálnici uvězněni a je jen na policii, kdy budou vysvobozeni. Pokud by se stala například na D1 nějaká větší havárie, asi by se na několik dní ochromil život v celém státě. U nás nemusí teroristi hrozit útokem, na to nám stačí naše vlastní policie. Když jsem včera projížděl křižovatkou Buda Mukařov, kvůli triviálně nabouranému kufru jednoho auta a předku druhého se zastavil provoz. Jeden z policistů při tom stál dokonce uprostřed křižovatky a pozoroval, jak se řidiči domlouvají posunky, kdo kdy a kam může objet havarovaná vozidla. Že by snad měl on řídit dopravu ho ani nenapadlo. Možná, že by ani nevěděl jak. Aspoň na to vypadal.

30.7.- Co tohle je proboha za soubor?

Jistě jste někdy byli v situaci, kdy vám někdo předal nějaký důležitý soubor s poznámkou "podívej se na to", nebo jste dokonce dostali takový záhadný soubor od svého obchodního partnera jako podklad pro další jednání. Při pokusu otevřít soubor, se kterým se váš počítač zatím ještě nesetkal, po vás starší verze windows požadují určit program, který se má použít. Poslední verze XP se chová poněkud inteligentněji a snaží se vám najít na internetu doporučení, jak na to. Při počátečním bádání by vám alespoň pomohlo, co znamená ta neznámá přípona souboru. V takovém případě vám mohu doporučit server pndesign.cz, kde se jeho autoři pokusili vytvořit databázi přípon souborů setříděnou podle abecedy s popisem, o jaký soubor se jedná a většinou zde najdete i odkaz na stránky firmy, která poskytuje příslušný program.
Jak praví autoři, "Poměrně obsáhlý seznam byl získán z několika internetových zdrojů a nejspíše není zřejmě zcela úplný a může obsahovat i neaktuální nebo nesprávná data. Často ovšem může usnadnit práci a čas při hledání toho správného programu nebo zjištění typu souboru a pro tento účel byl seznam přípon také vytvořen."
V jejich databázi je nyní 11574 přípon. Datum poslední aktualizace databáze: 3. 1. 2004 v 23:10
Co ale dělat, jestliže daný program nemáte, stojí spoustu peněz a navíc na vás čas tlačí? V případě, že jde o obrazový materiál, hledejte na internetu nějaké free konverzní utility, v případě textových souborů pomůže při nejhorším demo verze příslušného originálního programu. Ta sice často nedovolí data zapisovat, ale tady vás zachrání označení textu myší, jeho zkopírování do schránky pomocí Ctrl+C a přenesení obsahu do nějakého programu, který běžně používáte pomocí Ctrl+V. Přeji hodně úspěchů.

29.7.- Nemám je rád. Jsem xenofobní netvor.

Občané cizích plemen, kteří se od našeho osvobození se od komunistického režimu začali ve větší míře a pestrosti barev objevovat na našem území, jsou různí. Asi tak jako našinci, tedy Češi, Moravané a Slezané. Všude najdeš člověka dobrého i zlého. Přesto se nemohu zbavit podivného pocitu, že už není v Čechách, na Moravě a ve Slezsku tak, jako bývalo. Dříve, když jsem šel temnou nocí kolem obecní hrušky, byl jejich čas a někdo harašil ve větvích, bylo jasné, že se místní kluci cvičí v lezení po stromech a podléhají vůni zakázaného ovoce bez ohledu na to, jak moc je bude do rána bolet břicho. Jenže dnes slyším ve větvích zpívat, bublat, vrčet a chechtat se ve své rodné řeči dospělé občany vietnamské národnosti, kteří cpou hrušky do tašek, aby si tak obohatili svůj stůl. To mě popouzí, protože mě to přivolává podobnou scénu, kdy sovětští vojáci takto likvidovali úrodu nejen na obecních hruškách.
Vzpomínám na Karla Čapka, který nás varoval před žlutým nebezpečím. Dnes by byl označen stejně jako já za xenofobního netvora, který nechápe, že globální svět se nebude sestávat z nějakých národů, ale jen maximálně z určitých komunit žijících kdesi na té naší kouli bez ohledu na to, odkud pocházeli jejich předkové. A přiznám se, že si s tím jaksi nemohu poradit. Nemám totiž rád Vietnamce, kteří pašují či vyrábějí potajmu cigarety, textil a boty, falšují značkové zboží a hlavně: neplatí daně. Na druhou stranu mám rád Vietnamce, kteří prodávají to své laciné zboží a tak zachraňují vládě zadek od nakopání, které by jim jistě přiletělo od té chudé části národa, která ale není nějakou zanedbatelnou menšinou! V podstatě mezi ně patří všichni důchodci a většina mladých rodin s malými dětmi. Nemám rád Vitnamce, kteří společně s některými Romy distribuují po naší zemi drogy pravděpodobně řízeni čínskou mafií. Mám rád Vitnamce, kteří se snaží o integraci do naší české společnosti, jejich děti chodí do českých škol a snad ty už daně platit jednou budou. Jsem nebo nejsem xenofobní netvor?


Home
Home

Jste  [CNW:Counter]  návštěvník. 

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.