CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Stane se americký občan Švejnar českým prezidentem?

Při příležitosti udělení amerického občanství složil pan profesor Švejnar tento slib:"Tímto místopřísežně prohlašuji, že se naprosto a cele zříkám a vzdávám vší oddanosti a věrnosti vůči všem cizím vládcům, mocnářům, státům a svrchovaným osobám, jejichž jsem doposud byl poddaným nebo občanem, že budu podporovat a bránit Ústavu a zákony Spojených států amerických přede všemi nepřáteli, cizími i domácími, že budu věrným a oddaným Ústavě a zákonům, že budu věrně a oddaně sloužit Ozbrojeným silám Spojených států, když k nim budu zákonně odveden, že budu vykonávat všechny nebojové služby pro Ozbrojené síly Spojených států, pokud mi to bude zákonně nařízeno, že budu pracovat pro národ v rámci jednání civilisty, kdykoli mi to bude zákonně nařízeno, a že jsem tuto přísahu složil svobodně a bez jakýchkoli skrytých či otevřených výhrad či úmyslů ji později nedodržet. K tomu mi dopomáhej Bůh."

Pan Švejnar bude nejspíše jezdit do USA k volbám nebo bude volit korespondenčně, včetně voleb prezidentských, takže pak by český prezident volil prezidenta amerického. Díky pověstné vyváženosti hlasů pro republikány a demokraty při volbě amerického prezidenta by se jeho hlas mohl dokonce stát hlasem rozhodujícím. Není také vyloučeno, že bude svojí americkou vládou požádán, aby sloužil jejím zájmům v zahraničí, například jako spolupracovník CIA. Bude to ale záležet na rozhodnutí americké administrativy, protože v případě, že bude zvolen do funkce českého prezidenta, může o americké občanství přijít. Může, ale nemusí: "Americké ministerstvo zahraničí je úřad americké vlády, odpovědný za rozhodování, zda osoba, která žije mimo Spojené státy, je americkým občanem. Americký občan, který přijme státní funkci v zahraničí, se může octnout v rámci statutu ztráty svého amerického občanství podle paragrafu 349 Zákona o přistěhovalectví a národnosti z r. 1952 a dodatků.(...) Podle odstavce 349(a)(4) je přijetí, práce, či vykonávání povinností v cizí vládě potenciálně aktem zbavujícím danou osobu amerického občanství. Má-li se na osobu vztahovat tento zákon, daná osoba musí být buď občanem té země anebo musí vykonat přísahu spojenou s přijetím státní funkce. (...) Když přijme osoba státní funkci v cizí zemi, ministerstvo zahraničí bude pečlivě zvažovat úmysly daného občana vůči americkému občanství." (pramen, informace převzata z BL).

Považuji pana Švejnara za člověka vzdělaného, informovaného a rozvážného. Nepředpokládám, že by o riziku ztráty amerického občanství nevěděl a nepodnikl takové kroky, které by této ztrátě zabránily v případě, že by byl skutečně zvolen. Být na jeho místě, tak bych svoje rozhodnutí kandidovat konzultoval s americkým ministerstvem zahraničí a svoji kandidaturu bych oznámil jen tehdy, když bych získal písemnou záruku, že o americké občanství nepřijdu. Zda pan profesor Švejnar takovou záruku má, mě není známo. Pokud ji ale nemá, není to vhodný kandidát na prezidentskou funkci, je to docela obyčejný mezinárodní dobrodruh. Pokud takovou záruku od americké administrativy má, je to docela obyčejný agent USA.
27.12.2007 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.