Jak na vyděračské viry?

Antivirová firma Kaspersky Lab nabízí zdarma software Anti-Ransomware Tool for Business, který nabízí kompletní ochranu proti ransomwaru. Je určen především pro firmy ale i běžné domácí uživatele. Díky technologiím Kaspersky Security Network (KSN) System Watcher dokáže rozpoznat schémata chování ransomwaru a ochránit koncové body v operačním systému Windows. Unikátní vlastnosti System Watcheru umožňují například blokovat nebo napravit škodlivé změny.

Nebezpečné programy, jako je ransomware, které v počítačích zakódují důležitá firemní data, představují v současnosti závažný problém, zejména pro malé firmy.

Nejnebezpečnější forma ransomwaru – crypto-malware – způsobuje nezvratné zašifrování cenných firemních dokumentů a podniky nutí zaplatit výkupné za obnovení přístupu k jejich datům. Program Kaspersky Lab Anti-Ransomware Tool for Business dokáže tomuto problému čelit. Je nainstalován jako rezidentní program stále sledující datový tok v počítači, který analyzuje a chrání tak počítač proti ransomwaru.

Rychlý a odlehčený nástroj Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business poskytuje komplexní ochranu i uživatelům, kteří nevyužívají pokročilá řešení firmy Kaspersky Lab. Je schopný vyřešit jeden z největších bezpečnostních problémů, který dnes u uživatelů počítačů vede k finančním ztrátám. Zde si jej můžete stáhnout. Je ke stažení bez registrace například i na Slunecnice.cz.

Po nainstalování programu je nutné upravit nastavení ve volbě Settings,System Tracing, Trace level:Only errors, Enable tracing na zapnuto. Po instalaci je zde totiž nastavení All events, což způsobí vytváření rozsáhlých několika gigabajtových logovacích souborů v adresáři Windows/ProgramData/Kaspersky Lab/Antiransom/logs. Pokud tuto změnu neprovedete, může se vám snadno stát, že váš disk s Windows bude po několika dnech zcela zaplněn.

Že šifrovací potvory mohou napáchat i jinou neplechu, než "jen" zašifrovat data v počítači, se přesvědčili ve 4* hotelu Romantik Seehotel Jaegerwirt v Rakousku. Kyberlumpovi se podařilo propašovat ransomware do hotelových počítačů a následně pak uzavřít hotelové pokoje. Hoteloví hosté tedy z pokojů mohli odejít, nemohli se pak už ale vrátit zpět... Celý článek najdete zde.

Více o ransomwaru zde nebo zde.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.