Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ >  ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý padesátý den - 2. srpna, středa

Omluva: Omlouvám se těm čtenářům, kteří používají Netscape 4.x. Když jsem v minulých hovorech přidal do záhlaví hledání v Seznamu a v Atlasu, nezkontroloval jsem si, co s tím udělá Netscape 4.7. Zcela to znečitelnil, namíchal z toho naprostý guláš, i když jde o triviální tabulky. Horší bylo, než jsem přišel na to, proč to tak nesmyslně promíchal. Teprve po nasazení metody VŠECHNO PRYČ a znovu bez parádiček jsem objevil, že Netscape nesnáší frázi style="border-color:barva" u obrázku právě v této náhodné sestavě tabulek. Když se mu to strčí do souboru popisu stylů, tak mu to nevadí, ale nepoužije to. MSIE to akceptuje v obou případech. Je to jen další důkaz o tom, že Microsoftí Explorer je prostě v současné době to nejlepší, co můžete používat bez ohledu na to, jak Microsoft milujete či ne. Přestává mě totiž bavit ladit stránky (nejen tyhle) pro oba prohlížeče. Pro některé stránky zaměřené na uživatele do zahraničí se s tím ale nedá nic dělat, musí to chodit v obou prohlížečích a je to někdy děsivý zápas...

Tímto úvodem jsem ale jistě většinu z vás nijak nepobavil, tak vzhůru do víru událostí týdne:


Blokáda hranic pokračuje.Velké Dvořiště Blokáda česko-rakouských hranic zaznamenala 3.listopadu první incident. Rakouská hrubým způsobem vytlačila z blokovaného přechodu Gmünd-České Velenice štáb České televize s tím, že jí to umožňuje nařízení rakouského ministerstva zahraničí. Rakouští odpůrci Temelína zablokovali hraniční přechod České Velenice v šest hodin. Po osmé hodině aktivisté zablokovali i přechod Halámky. Podle organizátorů budou během dopoledne uzavřeny i přechody Nové hrady a Nová Bystřice. Od čtvrtečního rána jsou zablokovány přechody Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň. Podle posledních zpráv budou blokády všech přechodů pokračovat až do čtvrtka.

Do šlo i k několika dramatickým incidentům mezi rakouskými aktivisty a českými turisty. V pátek večer chtěl na hraničním přechodu Nová Bystřice šestašedesátiletý rakouský důchodce zabránit českému řidiči v cestě. Byl však zachycen jeho autem a jeho zranění musela být ambulantně ošetřena v nemocnici v Gmündu.

V sobotu ráno následoval další incident u hraničního přechodu Hnanice na hranici s jižní Moravou, kde podle agentury APA český řidič přejel nohu šestačtyřicetiletému aktivistovi Waldviertlerské nadstranické platformy Stop Temelín. Aktivista utrpěl zhmožděniny a výron, které musely být ambulantně ošetřeny.

Bez lékaře se to podle rakouské strany neobešlo ani na hraničním přechodu Fratres-Slavonice, kde v sobotu ráno údajně došlo k fyzickému střetu mezi aktivisty shromáždění "Stop Temelín" a jedním českým cestujícím, který cestoval do Dolních Rakous na Waldviertlerskou rallye. Jedna aktivistka prý přitom byla zraněna, uvedla rakouská agentura.

Vzdálenosti rakouských měst v km od TemelínaJak se zdá, některým kruhům v Rakousku a nejen v Rakousku se kauza Temelín velice hodí k rozeštvávání dvou národů ve středu Evropy. Myslet si můžete, co chcete, ale po nájezdu anarcho-komunistických bojůvek zejména z Itálie, Polska a Maďarska v Praze 26.září je to další pokus o vytváření politické nestability v tomto prostoru. Jistým kruhům se hodí cokoliv, jen aby se vyvolával dojem, že naše republika není zemí pro spolehlivé investice, že nepatří do zóny bezpečného zahraničního obchodu. Vždy, kdy se podobné destabilizující události odehrávají, se mluví o agentománii v případě, jestliže se kdokoliv pokusí poukázat na to, že se nepochybně bývalé sovětské agenturní sítě dosud nevzdaly naděje o zvrat politického status quo ve střední Evropě.

Přitom, když si poslechnete výpovědi řady bývalých ruských i amerických tajných agentů, jak i bez ohledu na postoje vlastních vlád zasahovaly do politického vývoje nejen Evropy, musí vás to nutně přivést k myšlence, že se nyní neděje nic jiného. Cíle dnešního Ruska se nijak neliší od dřívějších snah Sovětského svazu. Je to jenom mnohem slabší země těžko se loučící s postavením velmoci. Země, která se potácí v hospodářské krizi, země, která nemá peníze na udržení armády v bojeschopném stavu a přitom nejméně polovina obrovských zahraničních půjček mizí na soukromých kontech bývalých i stávajících politiků a mafiánů.

A naši spolu s rakouskými politiky jen hrají trapnou roli v guláši zamíchaném někým jiným. Internet se stal v této "atomové válce" docela mocnou zbraní stejných skupin, které se vyznamenaly v září v Praze. Stránky jako www.temelin.at a řada dalších (zadejte si do Altavisty url:temelin ) jsou plné nejen agitace, ale používají se zejména pro organizování blokád a dalších protestních akcí. Ukazuje se, jak snadno se za pomoci "nezávislých" médií dá zmanipulovat nejen malá skupina lidí, ale i veřejné mínění celého státu. Je téměř jisté, že za celou kampaní proti Temelínu stojí také skupina velkých výrobců a dodavatelů elektrické energie v západní Evropě. Proud z Temelína pro ně bude znamenat nepochybně velkou konkurenci. Kdo se jen trochu vyzná ve výrobě elektřiny, dobře ví, že u zdrojů postavených na bázi parních turbin je nejvýhodnější nezastavovat provoz i v situaci, kdy odběr klesá. V takové situaci je nadbytečná elektřina k dispozici pro kohokoliv prakticky zadarmo, protože se nedá nijak efektivně uschovat a když se neodebere, vyletí oknem. Každé snížení výkonu trvá takovou dobu, že by zdroj nestačil naběhnout znovu v době, kdy bude opět potřeba. Pouze vodní turbiny dokáží naběhnout do plného výkonu během krátké doby a lze je kdykoliv odstavit. Rakušané se dokonce pokusili navrhnout Evropské Unii, aby byl vysloven zákaz odběru elektrické energie vyrobené v atomových elektrárnách. Ovšem pouze ze zemí mimo EU. Kde by totiž jinak Rakušané nakupovali proud, když by byl tento obchod s atomovou elektřinou zakázán například Francii. Což je ale pouze teoretická alternativa, protože o něčem takovém nemůže být v EU ani řeč.

Projev prezidenta Václava Havla k problematice dokončení elektrárny Temelín z května roku 2000, ve kterém přiznává i svůj podíl viny, si můžete přečíst zde Projev V.Havla k Temelínu

Na závěr si můžete s našimi milými Rakušáky zazpívat v německém jazyce protestní píseň na známou notu. Račte si to spustit právě zde Zazpívejte si s námi!


Televizní videoklipy jsou jedním z pilířů současné masové kultury. Jejich autoři se o závod předhánějí ve vymýšlení nejroztodivnějších efektů a tak se často vizuální podoba stává dominantní. Původní úmysl prezentovat hudbu se vytrácí. Odborník jistě namítne, že tím vzniká nová multimediální hodnota. To může být často pravda, ale původním účelem těchto krátkometrážních dílek je přece vyvolat zájem o koupi příslušné kompaktní desky. Jde především o reklamu a až pak o umění, časté promítání úspěšného a oblíbeného videoklipu se přímo promítá na prodeji příslušného cédéčka. Naprostá většina videoklipů se vyznačuje v poslední době tím, že jeden souvislý záběr kamery netrvá déle než1 - 2 sekundy, oblíbené jsou i záběry trvající jen zlomek sekundy. Pokud jsou kratší než 1/25 sekundy, jedná se vlastně o statické snímky! A tak v jednom jedinném klipu můžete spatřit lavinu třeba až 500 záběrů často vizuálně velice atraktivních v takovém zběsilém sledu, že vás hlavní pocit po shlédnutí klipu je ten, proč jen proboha některý záběr netrval na obrazovce déle, protože jste si ani nestačili pořádně uvědomit, absorbovat jeho nespornou výtvarnou hodnotu, o obsahu a smyslu v návaznosti na danou skladbu nemluvě.

Kameramani a režizéři jakoby se báli setrvat déle v jednom záběru v obavě, že divák odhalí slabost myšlenky a kýčovitost obrazové výtvarné kompozice. Zkuste se projít nejkrásnějším vizuálním divadlem, kterým je příroda a trhat přitom křečovitě hlavou sem a tam v mžikových záběrech. Do uší si vražte stereosluchátka, na záda zvukovou zesilovací aparaturu s mikrofony a osolte si to na 100 decibelů. Neuvidíte a neuslyšíte nic a skončíte nejspíš na psychiatrii.

A tak je mým snem videoklip postavený na jednom nepřetržitém tříminutovém záběru kamery, která by se jen plynule pomalu pohybovala kdekoliv a setrvávala na čemkoliv, třebas i na interpretech skladby zpívajících ovšem v přímém záznamu zvuku. Pak by střihači a počítačoví generátoři byli bez práce a stačil by na to jeden kameraman.

Pokoušel jsem se přijít na to, kde se tyto tendence zběsilosti v televizní tvorbě vzaly. Je to dáno snahou předvést užaslému divákovi cokoliv, co ještě nikdy nespatřil, předehnat ostatní tvůrce klipů za každou cenu, zabránit tomu, aby se divák ani na vteřinu neodvrátil od obrazovky. V podobné křeči a chvatu se po světě pohybují novodobí turisté, kteří hltají vizuální, sluchové, gastronomické, erotické a nevím jaké vjemy v terabajtech za sekundu. Co nenávidí, je klidné spočinutí a vnímání nálady okolního klidného zákoutí přírody. Protože to je pro postmoderního uříceného cestovatele životem a světem synonymem nudy.

Velmi erotická virtuální bytost na internetu v klipu 3,5MbNejnovější tendencí je nahradit interprety virtuálními zpěváky či zpěvačkami, nahradit snímání reálného světa generováním umělé reality. Je to současný pokus o vytvoření středověkého homunkula, golema či spíše Frankensteina z počátku moderní technické civilizace. Je v tom i vliv ekonomiky: dříve každá animace či počítačové triky byly velmi nákladné, dnes to naopak může náklady ušetřit a dokonce i zcela odbourat autorské honoráře interpretů, kteří mohou být zcela výtvorem virtuální reality.

Podívejte se a poslechněte si zatím v dosti špatné kvalitě jeden z prvních pokusů o videoklip se zcela uměle vygenerovanou zpěvačkou a jejím křovím (pozor - 3,5Mb)Stáhněte si klip.. Na přehrání potřebujete RealPlayer a nastavte si velikost zobrazení na DoubleSize. Je jenom otázkou času, kdy technické zdokonalení internetu dovolí kvalitu srovnatelnou s televizním videem. Pak se celosvětovými hvězdami stanou umělé reálně neexistující bytosti. Taková žena má ovšem řadu nedostatků, jedním z nich například je, že vám neuvaří...

Pro pomalé připojení si zkuste pustit stejný videoklip dlouhý jen 640Kb zde Velmi erotická virtuální bytost na internetu v klipu 640Kb


Poštovní červ Win32/MTX se šíří více, než je zdrávo. Měl jsem příležitost vidět jeho útok na vlastní oči. Výsledkem byl zcela zlikvidovaný počítač, za 2 hodiny 380 nakažených souborů. Poslední verze McAfee Virus Scan jej identifikuje, leč nakažený soubor .exe lze jen smazat. Takže boot z diskety, vymazání všeho, co se týká Windows a nová instalace. Ke ztrátám datových souborů nedošlo.

Díky Symantecu existuje pro rychlou pomoc univerzální likvidátor tohoto MTX viru.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.