Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO
Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý pátý den - 5. prosince 2000, úterý

Pozor na šílené krávy!!!Šílené hovězí. Evropou obchází strašidlo nemoci šílených krav, pravděpodobně i býků, nemoc si přece nevybírá. Na území České republiky se pěstuje něco kolem 200 - 300 000 kůsů hovězího skotu. Již delší dobu všeobecně známo, že zdrojem nákazy je masokostní moučka vyráběná z odpadu získaného na jatkách, součástí receptu jsou i celé kusy dobytka pošlého při dopravě, po úrazu či po nějaké nemoci, která podle mínění odborníků není přenositelná na člověka. U nás vyráběná pochoutka masokostní moučka NL 550 pro krávy, prasata a drůbež je vyráběna podle technologie, při které se rozemletý "materiál" zahřívá na vysokou teplotu párou, což prý dokonale zničí všechny choroboplodné zárodky včetně nemoci šílených krav. Všechno probíhá na základě výzkumů odborníků, kterým ovšem nijak nevadilo hovězí dobytek, který se v přírodě živí výhradně rostlinou stravou, krmit masem a kostmi.

Čtěme Bibli, tam to všechno je - praví se v jedné písni Voskovce a Wericha. Zkuste si tedy nalistovat: Třetí kniha Mojžíšova (Leviticus) kapitola devatenáctá, verš devatenáctý Lv 19.19: Dbej na má nařízení. Když budeš připouštět dobytek, nesmíš křížit dvojí druh. Své pole nebudeš osívat dvojím druhem semene. Nebudeš nosit šaty utkané z dvojího druhu vláken.. Zdá se vám, že uvedená citace s daným problémem nesouvisí? Ale co jiného je krmení býložravců masem? Do organizmu býložravce se tak vnášejí geny jeho druhu ale i jiných druhů zvířat (prasat, drůbeže, ryb). Do organizmu, který se po celou dobu existence živil pouze rostlinou stravou.

Podle našeho zákona č.166/1999 Sb.(Veterinární zákon), Oddíl 1 - ZDRAVÍ ZVÍŘAT A JEHO OCHRANA, § 4 - Povinnosti chovatelů (1) Chovatel je povinen:...bránit vzniku a šíření nákaz a jiných onemocnění zvířat a plnit povinnosti stanovené tímto zákonem nebo na jeho základě k zdolávání těchto nákaz nebo jiných onemocnění zvířat, ...používat k napájení zvířat vodu, která neohrožuje zdravotní stav zvířat a zdravotní nezávadnost jejich produktů, a ke krmení zvířat jen zdravotně nezávadná krmiva.

Už vás někdy napadlo, kolik nebezpečí na vás číhá v běžné potravě vyráběné ze zvířat? Tak si počtěte seznam, který uvádí zákon 166/1999: Nebezpečné nákazy, které podléhají povinnému hlášení, jsou a) slintavka a kulhavka, vezikulární stomatitida, vezikulární choroba prasat, mor skotu, mor malých přežvýkavců, plicní nákaza skotu, nodulární dermatitida skotu, horečka Údolí Rift, katarální horečka ovcí, neštovice ovcí a koz, mor koní, africký mor prasat, mor prasat, mor drůbeže (influenza drůbeže), pseudomor drůbeže (newcastleská choroba drůbeže),
Aujeszkyho choroba, paratuberkulóza, sněť slezinná, trichofytóza, vzteklina, brucelóza skotu, enzootická leukóza skotu, infekční rinotracheitida skotu (IBR/IPV), bovinní virová diarrhoea (BVD), salmonelóza skotu (invazivní sérovary), spongiformní encefalopatie skotu (BSE), tuberkulóza skotu, brucelóza prasat, nakažlivá obrna prasat, salmonelóza prasat (invazivní sérovary), sípavka, trichinelóza, tuberkulóza prasat, virová gastroenteritida prasat, brucelóza ovcí, brucelóza ovcí a koz, klusavka, Maedi-Visna, nakažlivá agalakcie, salmonelóza ovcí, encefalomyelitidy koní, hřebčí nákaza, infekční anemie koní, nakažlivá metritida klisen, vozhřivka, cholera drůbeže, infekční laryngotracheitida drůbeže, ornitóza, psitakóza, salmonelóza drůbeže (invazivní sérovary), tuberkulóza drůbeže, neštovice drůbeže, mykoplasmóza drůbeže, pulorová nákaza, brucelóza zajíců, myxomatóza, tularemie zajíců, infekční hematopoetická nekróza, infekční nekróza pankreatu, virová hemoragická septikémie, hniloba včelího plodu, mor včelího plodu, varroáza.

Ještě máte chuť na maso? Nedělá se vám z toho výčtu nanic? Pak jste opravdu odolný jedinec.

Tajně se ovšem k nám ještě minulý měsíc dovážela riziková masokostní moučka ze zahraničí, která se podle naší bezpečné leč drahé technologie nevyráběla. Takže riziko nakažení našeho hovězího dobytka nadále trvá, infekce mohla být snadno k nám zavlečena a může se teprve projevit. Otázkou je, zda se na to přijde včas při prvním výskytu. Každý kus dobytka, který má být zpracován na jatkách a u něhož je podezření, že může být nakažen některou z výše uvedených nemocí, každý kus takového podezřelého dobytka se musí odborně vyšetřit. A tady je kámen úrazu, protože to vyšetření musí někdo zaplatit, tedy příslušný chovatel. Zemědělec, který zjistí, že jeho kráva či býk jeví příznaky nákazy chorobou BSE - pokud je vůbec zná - nemusí na to nikoho upozornit a dokonce může podezřelý kus porazit bez účasti veterináře a nadělat z něj třeba telecí buřty.

Celá patálie s chorobou BSE je způsobena výhradně chamtivostí chovatelů, kteří do krav cpou i rozemleté peří, které je také oblíbenou součástí masokostní moučky. Říká se tomu vznešeně ekonomické metody pěstování dobytka. Jde při tom jen o zisk za každou cenu bez ohledu na případné důsledky. Dnes se k nám již masokostní moučka dovážet nesmí, v zemích Evropské unie se již nesmí ani používat. Objevuje se tedy otázka, kam se ta nadále vyrobená masokostní míchanice dostane? Odpověď je jasná: do zemí třetího světa, když už ani my, jako země druhého podřadnějšího světa ten svinský blevajz nechceme. Ačkoliv naši zemědělci si dovedou poradit: prostě se to nakoupí jako hnojivo a takto deklarované se závadná moučka klidně dostane to tlamy našich krav a bejků, později pak do našich tlam. Takže se chorobu vyhladit nepodaří a jednoho dne se k nám vrátí zpátky zadními dvířky, pokud jí tu už někde nemáme.

Co vám zbývá? Vynechat z potravy hovězí maso, vnitřnosti, mozeček a také všechny uzenářské mleté výrobky: salámy, buřty, párky, všelijaké ty pseudošunky, prostě všechno, co není uříznuté z vepřové kýty či kotlety. Tedy i hamburgery, karbanátky, sekanou. Protože jak uzenář začne něco mlít, tak do toho dá všechno, co je levnější než výsledný produkt, tedy i hovězí včetně vnitřností. Nejbezpečnější se tedy jeví domácí chov prasat a domácí zabíječka. Pak můžeme všichni snadno přejít třeba i na hinduistickou víru a krávy prohlásit za svaté. Jen Bůh ví, proč je tomu tak v té Indii už od pradávna...


Zastřelte si lupiče! Stíhání prodavače Antonína Svobody, který byl kvůli tomu, že zastřelil jednoho z trojice lupičů, obviněn z těžké újmy na zdraví s následkem smrti, bylo zastaveno. Lupiči počátkem dubna vyloupili prodejnu s mobilními telefony v pražské Koněvově ulici, kde Svoboda pracoval. Vyšetřovatelka Alena Kolářová po několikaměsíčním vyšetřování dospěla k závěru, že Svoboda není trestně odpovědný pro nepříčetnost v době střelby. Zdá se, že se blýská na časy. Vyšetřovatelů, vyšetřovatelkám, soudcům i soudkyním pomalu dochází, že když někdo vyrukuje se zbraní na loupežnou výpravu, nesmí se divit, když bude zastřelen třeba i vyděšeným či nepříčetným napadeným. Hlavně při podobné příležitosti netvrďte policii do protokolu "...tu svini jsem zastřelil v klidu a dal jsem si záležet". Naopak přiznání jako "...vůbec netuším co jsem dělal, byl jsem hrůzou bez sebe a asi jsem vystřelil..." je to nejlepší.

Podle trestního zákona se nepříčetností v době spáchání trestného činu rozumí stav, kdy obviněný buď nebyl schopen rozpoznat společenskou nebezpečnost svého jednání, nebo nemohl své jednání ovládat.


Vánoční tipy z internetu. Postavte si huhuláka!Pro velký zájem ponechávám i v tomto čísle nabídku internetových obchodů s poněkud nenormálními vánočními dárky. Oblažit své blízké v dnešní době masové spotřeby není nijak snadné, a tak vybírejte:

Magické paraboly, Vánoční přání s CD, Kouzelné amulety, Ptákoviny, Ruské kuželky, Nábytek z paroží, Malování na duté sklo dle přání, Cínoví vojáčci, Zábavné deskové hry, Náramky přátelství, České granáty, Hodinky FreeStyle, Kamenné reproduktory, Smaltované reklamní tabule, Zvony, zvonky, Harmonizační výrobky, Vodní dýmky, Veselý vánoční věnec, Puzzle s fotografií vaší manželky, dcery, syna, babičky..., Tarotové a vykládací karty, amulety, pomůcky pro psychotroniky, esoterická literatura, vonné tyčinky, Erotické oblečení, Kondomerie, Aromoterapie, Bankovky, Dárky na poslední chvíli, Ušní svíce, Doutníky, Podložky na myš z kůže, Pyramida Energosan, Potřeby pro střelce, Pohřební urny a hřbitovní doplňky, Zlatnické výrobky, Značkové hodinky, Potřeby pro miminka (ke každé autosedačce nočník zdarma!):), Mlsné dárky, svůdné dárky, CD, MC, VHS, DVD

Barevné omalovánky na kanadském serveru www.santa.ca vás vrátí do dětských let. Nepotřebujete papír ani barevné tužky. Když to bude chvíli trvat, nezoufejte, je tam tlačenice. Nakonec to ale k vám dojde a stojí to za to vidět a zkusit, co se dá udělat pomocí skriptu.


Už jste byli okradeni přes internet? Český Telecom rozeslal všem svým zákazníkům, kteří používají jeho služeb pro připojení na internet, mail upozorňující na možnost, že budou při prohlížení jistých blíže neurčených stránek proti své vůli přepojeni prostřednictvím modemu do vzdálené ciziny a zaplatí pak za telefon netušeně vysoký měsíční poplatek. Zatím se jednomu borci povedlo si tak vylepšit měsíční účet na více než čtyřicet tisíc korun. V dopisu Telecom nabízí odkaz na stránku, kde se údajně nachází návod, jak zamezit, nebo alespoň minimalizovat toto riziko. Leč on se tam ten návod nenalézá. Vězte, že po nemalém pátrání jsem něco jako jejich návod opatření objevil na www.telecom.cz volba Infocentrum, vlevo v seznamu Podvodná volání - Activex. Na závěr malý test: víte, proč Český Telecom nepoužívá žádnou zkratku svého názvu? No přece proto, že ČT je už přece dávno Česká televize. Tahle trivialita nikoho v Telecomu před přejmenováním nenapadla a dnes to došlo tak daleko, že zaměstnanci Českého Telecomu mají zakázáno tuto zkratku používat i pro Českou televizi a to i v interních materiálech.


Nebezpečný virus Prolin. Počítačovým světem se rychlostí přímo závratnou šíří další nebezpečný virus s názvem Prolin (někdy také Creative nebo Shockwave). Tento škodlivý kód je o to nebezpečnější, že dorazil také do českých sítí a počítačů. Podrobnosti najdete na serveru www.aec.cz.


Ještě nemáte pevnou linku? Společnost Tele2 poskytuje řešení připojení k internetu s nízkou měsíční zaváděcí sazbou. Budete STÁLE PŘIPOJENI. Už se nebudete muset obtěžovat vytáčením telefonního čísla. Už nebudete muset čekat, až se uvolní linka. A stejně tak už Vám nebude spojení "padat" během přenosu. Zde je prodejní nabídka společnosti TELE2:

Rychlost připojení je zaručena minimálně 128kbit/s se zrychlením až 384kbit/s (6x rychlejší než standardní ISDN)

Cena je závislá na obousměrně přeneseném objemu dat a zahrnuje tři tarify určené pro různé kategorie zákazníků: 200MB, 1024MB a bez limitu

TARIF INSTALACE MĚSÍČNÍ PLATBA
do 200 MB 7000 Kč 1250 Kč
do 1 GB 7000 Kč 3950 Kč
bez limitu 7000 Kč 17 950 Kč

Zajímá vás, jak je na tom nechvalně proslavená síť mezinárodního koncernu UPC (United Pan-Europe Communications) v Praze? Inu, něco se děje. Poslední týden to přes kabelovku šlape jako z praku, dokonce se rychlost v nočních hodinách pohybuje kolem 160Kbps, ačkoliv mám zaplaceno jen 64Kbps. Stáhnout nějakých 20-40 MB není žádný problém. Uvidíme, zda to vydrží, něco s tím opravdu dělají, posilují HW. Slabinou je ovšem stále fakt, že po 16 hodině se o síť nikdo nestará a celkově je asi na to nasazeno málo lidí. Když to spadne, tak se čeká do druhého dne, někdy i celý den. Chcete digitální televizi z družice? Zkuste www.upcdirect.cz.

Hledání ve světě s Altavistou :
   

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.