Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO
Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý šestý den - 16. prosince 2000, sobota

Jak by mohl takový milý Pikachu (čti Pikaču) ublížit vašim dětem? Inu, mohly by z toho zblbnout...Pokémánie. Turecká rada pro televizní a rozhlasové vysílání zakázala místní televizní stanici ATV vysílat oblíbený kreslený seriál pro děti Pokémon poté, co dvě děti uvěřily, že mají - stejně jako jejich milované postavičky - nadpřirozené schopnosti a skočily z balkónu. Rada, která jednala na základě stížnosti tureckého ministerstva zdravotnictví, zároveň televizní stanici ATV potrestala jednodenním přerušením vysílání. Ministerstvo poplašil případ sedmiletého chlapce a čtyřleté holčičky, kteří si minulý měsíc pádem z balkónu přivodili zranění právě v souvislosti s příběhy japonského seriálu Pokémon, jenž líčí dobrodružství přibližně 150 malých příšerek. Mimochodem, kdo jste se podívali na stránky té turecké ATV, jak se vám líbí turečtina? Že jste si moc nepočetli? Ale obrázky, ty jsou přece mezinárodní. Proto jsou pokémoni tak vlezlí.

Možná je Turecko první zemí, která se snaží zakázat seriál Pokémon, jenž se stal celosvětovým fenoménem, ale rozhodně nejde o první problémy, které tento seriál má. V roce 1997 vyvolala mezi japonskými rodiči paniku vlna epileptických záchvatů a nevolností u dětí sledujících seriál Pokémon. Podle lékařů zdravotní problémy vyvolala sekvence v jednom z dílů, během níž se rychle střídaly prudké světelné záblesky.

Jak se zdá, Japonci mají záhadné sklony k tomu vytvářet stupidní seriály působící neblaze na nezralou dětskou psychiku. Rovněž seriál Vesmírní strážci nabudil některé agresivnější děti, které se pak v rámci dětských her kopali do hlav tak důkladně, že si přivodily navzájem vážná zranění. Hlavním smyslem těchto seriálů je zajištění prodeje masivní produkce hraček. Malí diváci se po shlédnutí seriálu neústupně domáhají všech těch hrdinů, potvor a robotů, jejichž počet se seriál od seriálu zvětšuje. Také nejraději mlsají všelijaké dobroty, které jim nabízí Pikachu nebo jiná potvora. Zdá se vám, že maluji čerta na zeď? Dobrá, pak se pobavte na stránce www.fritolaygoldandsilver.com a nezapomeňte půjčit počítač také svým dítkám, máte-li jaká. A dejte si pozor, budete zkoušeni ze znalostí jednotlivých pokémonů! Jak se to po natažení spouští? Pravé tlačítko a Play.

Čekáte narození vašeho dítěte a hledáte pro něj vhodné jméno? Pak byste si měli vybrat z tohoto seznamu: Že ale měli tvůrci bohatou fantazii?
Tak už víte, jaké pokémony trénuje Ash? No přece tahle milá zviřátka, nebo co to je...
Ash
Ash
Pikachu
Pikachu
Squirtle
Squirtle
Bulbasaur
Bulbasaur

Stát se pánem Pokémonů vůbec není jednoduché. Vždyť se o to pokoušeli mnozí počítačoví fanoušci ve svých hrách. Ten, kdo chce vyhrát, musí nejprve vyzvat divokého Pokémona na souboj. Pokémoni však mají zvláštní schopnosti a tajné strategie, takže vůbec není jednoduché je zkrotit. Přesto o to usiluje seriálový hrdina, desetiletý kluk Ash Ketum, který získal od profesora Oaka roztomilého Pokémona Pikachu se zázračnými vlastnostmi. To však Ash ještě netuší, co ho čeká...

Jednak jsou to nástrahy nepřátelského Pocket Teamu, který se chce zmocnit Pikachua a s jeho pomocí uskutečnit své vítězství v bitvě nad Pokémony, jednak jsou to problémy s hejnem Spearows, kteří Pikachua vážně zraní, a Ash ho musí odvézt do nemocnice, ale například i sobecký Gary, který si myslí, že je nejlepší Pokémon na světě, kazí Ashovi jeho plány. Naštěstí Ash není sám, ale má své přátele, kteří stojí při něm a snaží se mu pomáhat. Jedním z nich je právě profesor Oak, který dal Ashovi neobyčejného Pikachua.

Za mých dětských let jsme sbírali známky a nálepky na sirky, moje děti sbíraly za dob totáče céčka a dnešní dítka sbírají pokémony. Inu pokrok nezastavíte. Jen se snažte svým dětem vysvětlit, že z balkonů skákají jen pokémoni a do hlavy ani nikam jinam se botou nekope. Jak se vyrovnáte s případným epileptickým záchvatem svého potomka, tak to vám opravdu neporadím. Snad jen strčit klacek či pravítko mezi zuby, aby si neukousl jazyk. A nemyslete si, že se to přežene a zase zavládnou pohádky Boženy Němcové. Však oni ti marketingoví specialisté přijdou zase na něco nového, protože zboží, to se musí přece prodávat. A čím větší šunt, tím větší musí být nápor na psychiku kupujícího. Nejsnadnějším terčem moderní reklamy se stávají děti, takový je trend. Go, Ježíšku, GO! Jen si při tom GO! neulomte hlavu...


Podvodná volání ohrožující vaši peněženku jsou stále aktuální. Nutná opatření, jak se bránit najdete například na serveru www.telecom.cz volba Infocentrum, vlevo v seznamu Podvodná volání - Activex.

ActiveX je moderní technologie, která umožňuje vytvářet interaktivní webové stránky. Tato technologie je podporována i internetovým prohlížečem Microsoft Internet Explorer. Prvky ActiveX mají dvě vlastnosti. Jednu atraktivní - vytváří na Internetu široké množství doplňkových služeb, druhou skrytou a někdy nežádoucí. Tou je možnost spuštění nevyžádaných aplikací. Tyto situace označujeme jako Podvody ActiveX. Na některých internetových stránkách se vyskytují nenápadná tlačítka (nebo jiné formy hypertextových odkazů), která po "stisknutí" či jiné aktivaci provedou následující operace:

  • odpojí modem od místního poskytovatele Internetu,
  • odpojí příposlech vnitřního reproduktoru modemu, aby uživatel nezjistil, že se něco děje,
  • "vytočí" telefonní číslo poskytovatele Internetu sídlícího obvykle v zámoří, naváže s ním spojení.

Od tohoto okamžiku až do ukončení spojení je uživatel připojen k novému poskytovateli. Uživatel tak místo obvyklých 15,60 Kč za hodinu připojení v pásmu nejslabšího provozu může být připojen až za desítky korun za minutu připojení (nejčastěji jde o 67,30 Kč/min., tzn. 4 038,- Kč za hodinu!!), a to aniž by o tom věděl.

Tento podvod je organizován mezinárodními podvodnickými skupinami, které dostávají podíl z takto podvodně protelefonovaných peněz. ČESKÝ TELECOM se snaží své zákazníky varovat před touto formou kriminality, a proto problém Podvodů ActiveX aktivně zveřejňuje.


Vánoční tipy z internetu. Postavte si huhuláka!Do Štědrého dne ještě zbývá pár dní a tak vybírejte z internetových obchodů:

Magické paraboly, Vánoční přání s CD, Kouzelné amulety, Ruské kuželky, Nábytek z paroží, Malování na duté sklo dle přání, Cínoví vojáčci, Náramky přátelství, České granáty, Hodinky FreeStyle, Kamenné reproduktory, Smaltované reklamní tabule, Zvony, zvonky, Vodní dýmky, Veselý vánoční věnec, Puzzle s fotografií vaší manželky, dcery, syna, babičky..., Tarotové a vykládací karty, amulety, pomůcky pro psychotroniky, esoterická literatura, vonné tyčinky, Erotické oblečení, Kondomerie, Aromoterapie, Bankovky, Dárky na poslední chvíli, Ušní svíce, Doutníky, Podložky na myš z kůže, Pyramida Energosan, Potřeby pro střelce, Pohřební urny a hřbitovní doplňky, Zlatnické výrobky, Značkové hodinky, Potřeby pro miminka (ke každé autosedačce nočník zdarma!):), Mlsné dárky, svůdné dárky, CD, MC, VHS, DVD

Zkusili jse například www.vanoce.cz ? Nebo www.jezisek.cz ? A co www.nebe.cz ? Nejlepší je ale www.kristus.cz. A doména www.buh.cz ? Ta je volna, muzete ji mit jen pro sebe!


Nemáte kde bydlet?Jste samoživitelka s malým dítětem do tří let věku bez bytu? Chcete bydlet za státní peníze v teple? Pak nakopněte na ulici policajta mezi nohy nebo rozbijte pořádně velkou výlohu a něco z ní šlohněte tak nešikovně, aby vás chytili. Když budete mít štěstí na rychlý soud a dostanete se do nového vězení ve Světlé nad Sázavou, máte vystaráno.

Nová věznice, kterou otevřela generální ředitelka Vězeňské služby ČR Kamila Meclová, vznikla z bývalé školy v přírodě. Zatím je tu devadesát vězenkyň, které od okolního světa dělí pouze asi sto šedesát centimetrů vysoký drátěný plot a řetízky na vyklápěcích oknech. Její kapacita je plánována na čtyři sta odsouzených. "Do budoucna zde plot nahradí pouze vysoká zeď, ale mříže na okna dávat nehodláme," uvedla ředitelka věznice Zuzana Kalivodová. Dodala, že věznice pro ženy bude zabezpečovat jen vnější ostraha, neboť do budoucna zde mají být ve výkonu trestu i matky s dětmi. "Nechceme, aby výkon trestu narušil citovou vazbu mezi dítětem a matkou, aby pak vzniklo jakési citové strádání na obou stranách," řekla šéfka všech věznic Meclová.

Ve věznici by měly být do budoucna především matky s dětmi do tří let věku. Jedna z vězenkyň přiznala, že vybavení, jaké má nyní v cele, zdaleka nemá ani doma. Vybavení cel spíše připomíná studentský internát či lepší ubytovnu. Nová věznice ve Světlé už nyní podle starosty města Jaroslava Jenčíka zaměstnala přes dvě stě místních obyvatel. Také dvě zdejší firmy mají velký zájem zaměstnat některé z vězenkyň. Sklárny jsou připraveny jim přímo do areálu věznice dovážet práci, kterou nikdo nechce dělat. Odsouzené ženy vězněné ve Světlé začnou pracovat naplno už po Novém roce, kdy jejich počet stoupne na dvě stě. "Manuální jednoduchou práci sem bude dovážet také jedna německá firma a hodláme zde šít také vězeňské oděvy," popsala pracovní vytížení odsouzených žen ředitelka věznice.

Je vidět, že se ministerstvo spravedlnosti dovede o své ovečky postarat. Ve věznici vychované děti budou jistě rády vzpomínat na ty krásné chvíle, kdy si hrály na vězeňském dvoře či na zahradě na lupiče a policajty. Nebo by si mohly hrát na soud a vězení. Matky si mezitím budou v družné pohodě vyměňovat zkušenosti s výchovou dětí. Jenom mě vrtá hlavou, zda má stát právo na to držet ve vězení malého človíčka, který se žádného zločinu nedopustil. Že by snad pro děti neplatila listina lidských práv? Je to nemalé dilema: nechat dítě vychovávat zločinnou matkou, nebo je nechat vychovat raději méně zločinné babičce? Nebo je dát na dobu, než se matka napraví, do kojeneckého ústavu?


Nebezpečný virus Prolin.Počítačovým světem se rychlostí přímo závratnou šíří další nebezpečný virus s názvem Prolin (někdy také Creative nebo Shockwave). Tento škodlivý kód je o to nebezpečnější, že dorazil také do českých sítí a počítačů. Podrobnosti najdete na serveru www.aec.cz.


Nový Netscape 6.0 ? Nová verze Netscape 6.0 se objevila docela nedávno. Nezbylo mě nic jiného, než jej vyzkoušet jak bude reagovat na některé mé výtvory. Zapomeňte na něj! Skončil jsem s ním poté, co jsem musel bootovat po nepřetržitě se zobrazující zprávě:

Program provedl neplatnou operaci a bude ukončen.
Pokud potíže přetrvají, obraťte se na výrobce tohoto programu.
Aplikace NETSCAPE způsobila neplatnost stránky v modulu KERNEL32.DLL na adrese 015f:bff9d709.
Registry:
EAX=c00300f0 CS=015f EIP=bff9d709 EFLGS=00010212 EBX=0168ff78 SS=0167 ESP=0158ff4c EBP=015901e8 ECX=00000000 DS=0167 ESI=00000000 FS=7c6f EDX=bff76859 ES=0167 EDI=bff79198 GS=0000 Bajty v CS:EIP:
53 8b 15 dc 9c fc bf 56 89 4d e4 57 89 4d dc 89

Nelze vyloučit, že je to výsledek boje MS proti NS, třeba ve Win98 nastražili u Microsoftů nějaké pasti, do kterých pak programátoři neznalí všech detailů padají. Ale s tím nic nenaděláte a tak se smiřte s tím, že MS Internet Explorer je nejlepší. Což ale nezávisle na mě tvrdí i jiní. Jisté je, že je NS 6.0 opět pomalejší než jeho odvěký konkurent.

Pro nesmiřitelné nepřátele Microsoftu je tu snad o něco lepší varianta: použijte prohlížeč Opera 5.0, která je nyní také zdarma i když za cenu trvalého banneru. Máte ale možnost prohlížet v zobrazení full screen, kde je přes celou obrazovku jen příslušná stránka. Je to bohužel 9,5MB na stažení, pokud chcete i Javu, ovšem právě teď stahuji rychlostí 12,0 KB/sec, t.j. přibližně 120 Kbit/sec. Inu, když máte pevnou linku 64 Kbit/sec a Download Accelerator Plus, tak je to legrace. Těch 9,5MB stáhnu za takových 15 minut! Ale nezáviďte: zase mi ta linka od UPC/Dattelekabel dva dny nešla vůbec pro útlum na kabelu, pak najednou začala jít ještě dříve, než přišel servisman. A od Nového roku to bude stát 980,-Kč místo dnešních 499,- :(

Tak jsem tu Operu nainstaloval: je to pravda rychlé, ale nepodařilo se mě jí rychle přesvědčit, aby zobrazovala správně češtinu, zejména žščřďťň je pro ní nepřekonatelný problém. Nikde jsem to nenašel, pokud to někdo tušíte jak Operu správně nastavit, napište. Protože jsem nezaplatil nepovinnou registraci, nemám přístup k návodům na konfigurování. Inu, je to také nenápadný způsob, jak přesvědčit uživatele k zaplacení.

ZASLÁNO: od L.Přibyla: Čeština se nastaví u Opery takto:File -> Preferences -> Documents -> User fonts and colors. Všechny položky (u kterých je to možné) nastavit na středoevropský script pomocí tlačítka '...'
Je to trochu nepraktické až zvláštní, ale funguje to. Ahasweb děkuje.


UPOZORNĚNÍ: Ve Světě Namodro citovaný podvodný neplatič honorářů Jan Bílek není totožný s vydavatelem Ahasweba. Jedná se o shodu jmen, protože kam se podíváte, všude najdete nějakého Bílka nebo Žloudka. Naše rodina byla vždycky naprosto čestná. Dědeček byl dokonce dozorcem vězňů na Pankráci a náš dávný předek, zeman Bílek ukrýval po jistou dobu před pronásledováním jakéhosi disidenta, teď nevím zdali to byl Hus nebo Komenský, nějak se mě to popletlo. Tady to vidíte, co dělá to ústní podání legend, nejlepší jsou pořádné rodinné kroniky. Kde na to ale pořád brát čas.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.