Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO
Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý sedmý den - 23. prosince 2000, sobota
Všem věrným čtenářům v České republice, a také v Německu, Rakousku, Slovensku, Kanadě, Spojených státech, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu i v Singapuru. Neboť všude na světě Čecha nebo Moraváka najdeš. A Slováci? Slováci jsou přece také Češi, jak praví moje poněkud střelená teorie o příchodu našich předků. Ano, na předky vzpomeňte v tuto vánoční chvíli také, protože jen díky jim tu jsme a můžeme si hezky česky psát a číst z internetu po celém světě.

Vánoční linky:
Informace: České vánoce 2000, Policejní vánoce, Vánoce bez kapra, Vánoce na Britských Listech, Vánoce - svátky meditace, Betlémská hvězda (J. Grygar), Datum a obsah Vánoc, Jak se řeknou "Vánoce" ve 23 jazycích, Vánoční biblické texty, Betlém, Tři králové
Koledy: Koledy (text, noty, akordy), Tichá noc s melodií, Zvukový záznam koled
Pro děti: Příběh o hvězdě a mudrcích, Pohádka "Jak vlk chtěl sežrat dítě", Pohádka "Vánoční blázen"
K zamyšlení: Vánoční "pohoda", Dítě Vánoc, Ježíšovo narození, Naděje pro život, Několik citátů s fotografiemi, Vánoční dar, Koleda Tichá noc s komentářem  a zde i za doprovodu melodie koledy
Kázání: Vánoce, Štědrý večer, Půlnoční, Hod Boží (1), Hod Boží (2), Svátek svaté rodiny
Komentáře: Kníže pokoje, Divný král
Vánoční programy: Bohoslužby, koncerty, výstavy, TV, rádio

Zahrejte si koledy ve formátu midi: Angels We Have Heard On High, God Rest Ye Merry Gentlemen, Lulay Lulay, Lo How Rose E'er Blooming, What Child Is This?


Svlečená reklama. Sophia Dahl propaguje parfém Opium z dílny Yvese St. Laurenta. Detailní obrázek 128 KB jen pro české diváky nad 18 let. Britská rada pro reklamu (ASA) v pondělí 18.prosince nařídila odstranit billboardy s reklamou, na nichž nahá top modelka Sophia Dahl propaguje parfém Opium z dílny Yvese St. Laurenta.

"Dostali jsme nejvíc stížnosti na jednu reklamu za posledních pět let," říká Christopher Graham, generální ředitel ASA. "Jako plakát jednoznačně budila vážné a všeobecné pohoršení. "Na adresu fotografie ležící modelky Sophie Dahlové oblečené pouze do bot s vysokými podpatky a šperků, dostala ASA 730 stížností. To dokazuje, že reklama je opravdu pohoršlivá, a tudíž je důvod k jejímu stažení", uvedl Graham, ovšem neupřesnil, dokdy mají nevhodné billboardy z Británie zmizet.

Britové jsou trapní puritáni nesnášející pohled na nahé ženské tělo. I když trapnější je, že stačí pouhých 730 stížností na zákaz bilboardů v celé Velké Británii. Kdyby jí například oblékli do kožichu, musel by být z umělé kožešiny. Jinak by se ozvali ochránci zvířat a opět by to neprošlo. Není ale jisté, zda by se na umělou kožešinu neozvali z Greenpeace. Na její výrobu se totiž spotřebovává značné množství energie a navíc ekologická likvidace umělé kožešiny je prakticky nemožná. Kdyby jí oblékli do sítě, protestovali by ochránci delfínů. Nejlepší by byla prázdná černá plocha s nápisem "Zde leží nahá modelka Sophie Dahl".


Zprivatizovat ČT ? Podle mého názoru nejlepší způsob, jak vyřešit chaos v řízení České televize. Pro přehlednost uvádím nejprve řadu citací z dokumentů, které charakterizují současnou situaci kolem odvolávání a jmenování generálního ředitele České televize:


Ze zápisu z jednání Rady ČT ze dne 20. 12. 2000:
3) Výběrové řízení na generálního ředitele ČT
Rada uskutečnila rozpravy se šesti vybranými uchazeči o funkci GŘ ČT (D. Drahoš, K. Fričová, J. Hodač, O. Kosek, J. Mejstřík, L. Paluska). Na základě rozprav s kandidáty se Rada ČT rozhodla přistoupit k volbě generálního ředitele.
Předsedající navrhl na základě rozpravy hlasovat o návrhu: "Navrhuji do funkce generálního ředitele České televize jmenovat Jiřího Hodače"
Pro: Miroslav Mareš, Pavel Kabzan, Jana Dědečková, Marcela Marboe-Hrabincová, Petr Hájek, Jiří Kratochvíl, František Mikš.
Proti: nikdo
Zdržel se: Václav Erben
 
Z přílohy zápisu:

Rada ČT je šokována agresivní mediální kampaní, snažící se její členy veřejnosti prezentovat jako nekompetentní jedince, navíc řízené stranickými sekretariáty. Tento výklad Rada ČT zásadně odmítá. Rada se stala předmětem mediální kampaně především proto, že se nehodlá smířit se stávající situací v České televizi, zvláště v otázkách hospodaření, a důsledně uplatňuje svoji kontrolní funkci. Je pochopitelné, že se její činnost mnoha lidem, kteří mají s ČT spojeny své finanční zájmy, nelíbí. Je také pochopitelné, že jim v čele ČT vyhovoval slabý ředitel.
Nepochopitelný a nemravný je však způsob, jak někteří tito lidé balí své osobní zájmy do klišé o veřejnoprávnosti, starosti o diváka a chod televize, a jak se snaží diskreditovat členy Rady a ovlivňovat jejich rozhodnutí.
Rada ČT prohlašuje, že se nenechá nijak ovlivňovat, ať už ve volbě generálního ředitele, tak v dalším výkonu své kontrolní činnosti.

Stanovisko Nezávislé odborové organizace ČT v Praze.
Nezávislá odborová organizace hodnotí rozhodnutí Rady ČT o odvolání generálního ředitele jako neodpovědné, nekompetentní a ve svých důsledcích destruktivní pro veřejnoprávní televizi. Rada opakuje chyby své předchůdkyně. Překotné vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele v termínu do 19.12.2000 neumožňuje kvalitní výběr. Chování rady v době, kdy prokazatelně došlo ke stabilizaci podniku, byl vypracován výrobní úkol a nové programové schéma na rok 2001, nelze v tuto chvíli nazvat jinak než skandálním. Mgr. Chmelíček nedostal možnost zmíněné změny uskutečnit. Nesprávní lidé v nesprávný čas svévolně odvolávají generálního ředitele a Česká televize je bezmocnou hříčkou v jejich rukou.

Ivan Hubač nenastoupí do funkce ředitele programu ČT V souvislosti s odvoláním generálního ředitele ČT Dušana Chmelíčka se Ivan Hubač, který měl od 1. 1. 2001 začít vykonávat funkci ředitele programu ČT, rozhodl do této funkce nenastoupit.
Jiří Tráva, tiskový mluvčí ČT, 21.12.2000

Hodač: Zatím ředitelem ČT nejsem, ale brzy budu

Jiří HodačPRAHA 21. prosince (ČTK) - Jiří Hodač, kterého televizní rada ve středu jmenovala novým ředitelem České televize (ČT), dnes připustil, že ředitelem zatím ještě zůstává Dušan Chmelíček. Českému rozhlasu (ČRo) potvrdil, že to tak je kvůli prodlevě při předávání funkce, kdy Rada ČT dosud Chmelíčkovi nedoručila dekret o odvolání.

Dodatečné prohlášení Rady České televize

Rada České televize konstatuje, že opakovaným přerušováním vysílání ČT dne 20. 12. 2000 byl porušen § 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi a doporučuje generálnímu řediteli, aby podnikl veškeré právní kroky v této věci.


Jak se celá situace dále vyvine, není zatím jasné. Celá aféra je jenom dokonalou ilustrací poměrů v ČT, kde mezi sebou různé zájmové skupiny vedou nesmiřitelný soukromý boj o balík veřejných peněz. Žádný generální ředitel ani žádná Rada nemůže tento boj úspěšně pískat. Podobá se to boji mocenských skupin o nadvládu nad Spojenými státy. A tak občané Česka stejně jako občané USA jen přihlížejí pranici o zisky z jejich peněz. Přitom o jakémsi veřejnoprávním konání ČT se může divákovi jen zdát. Kromě bitky o peníze se do programu televize neustále odráží i politický boj. Názor, že veřejnoprávní televize může být nezávislou institucí, je naprosto nesmyslný stejně tak jako představa, že se v takové televizi budou vysílat jen pravdivé a objektivní informace.

Nejlépe by bylo oba programy ČT zprivatizovat a vytvořit tak konečně spojeným televizím Nova+Prima pořádnou konkurenci. Jinak budou diváci a "spolumajitelé" ČT jen zírat na to, jak se o jejich peníze perou bezuzdně nejrůznější mocenské kliky a mafie pod pláštíkem tak zvané samozvané odborové organizace. Nikdo těmto zaměstnancům státní televize nedal právo na zastupování občanů a přesto ze sebe dělají neohrožené zastánce občanských práv na svobodné informace. Přitom nejde jen o dělení pytle peněz pro televizi. Nemalé částky jsou přerozdělovány do nejrůznějších filmových projektů. Občané tak paradoxně v rámci poplatků za televizi platí soukromě vyráběné filmy pod záminkou podpory "nezávislé" tvorby.

Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie, zastánce nezávislé tvorby, se nechal slyšet:
Pan Dušan Chmelíček si za dobu svého krátkého působení v České televizi začal budovat pozici korektního ředitele, který byl ochoten veřejně diskutovat před médii o současném stavu ČT, obklopit se zkušenými staršími profesionály a transparentně definovat pozici veřejnoprávní televize od soukromých televizních stanic". Stanovisku pana Vachlera se nelze divit, v ČT se přece vysílá pořad Kinobox, který je výtvorem jeho firmy Vachler art company. Další program pana Vachlera Prology je rovněž na ČT2. To je jen malý příklad, jak je ČT spojena s řadou soukromých firem, do kterých tečou nemalé peníze za výrobu programů ČT.

Žádná televizní či filmová tvorba, Rada ani mediální komise parlamentu nemůže být nezávislá a objektivní a generální ředitel televize už vůbec ne. Ohánění se pojmem nezávislost je jen oblbování veřejnosti. Zprivatizováním obou kanálů ČT by alespoň získala státní pokladna prostředky pro užitečnější cíle a zaměstnanci televize by mohli v klidu dělat svoji práci pod tvrdou rukou ředitele jmenovaného majitelem.

Je zvláštní, že nikomu v tomto státě nevadí, že neexistuje žádný veřejnoprávní deník, týdeník či měsíčník. Snad jen Václav Klaus v době svého vládnutí toužil po jakémsi státním deníku, ve kterém by mohl neomezeně otiskovat cokoliv kdykoliv. Naštěstí se mu to nepodařilo a na vydávání deníku ODS se nedostává nejspíše peněz . Není totiž jisté, zdali by český občan po mnohaleté zkušenosti se stranickým tiskem něco takového vůbec kupoval. A přitom televizní poplatky se skřípěním zubů platí a ptá se, proč a za co, když za soukromé televizní vysílání platit nemusí.


UPC Direct je nová nabídka satelitního vysílání ale bez programů ČT1/2, Nova a Premiéra. K této aktivitě vydala ČT následující prohlášení: Vzhledem k ochraně autorských práv je vysílaný program chráněn proti neautorizovanému příjmu kódováním systému CryptoWorks. Dekódovací karty byly až do současnosti zahrnuty buď v ceně satelitního kompletu, či dekódovacího modulu pro všechny diváky, kteří jsou koncesionáři ČT. Těchto dnech jsou karty pro koncesionáře v prodeji bez návaznosti na nákup satelitní techniky. Tyto dekódovací karty jsou prodávány za jednorázovou cenu a další aktivace je zprostředkována placením řádného koncesionářského poplatku.

Tato strategie ČT je dána tím, že hlavním úkolem, který ČT má, je zajištění pozemního vysílání pro všechny obyvatele za což vynakládá ročně na provoz pozemních vysílačů obrovské prostředky, každoročně je pak vysílačová síť doplňována o několik desítek televizních převaděčů pokrývajících lokality se zhoršeným příjmem. Současně se připravuje i přechod na digitální pozemní vysílání, které pro všechny diváky bude představovat podstatné rozšíření dalších služeb a příjmových možností a je v souladu s koncepcí ostatních zemí EU. Česká televize má již dlouhodobě vypracovánu strategii svého vysílání a se vstupem placené televize UPC Direct ji nehodlá měnit. Z těchto všech důvodů Česká televize nepočítá s šířením svých programů v programové nabídce UPC Direct.

Přišlo mailem: K této mojí velice stručné zprávě, která mohla být i pro zasvěcené do problematiky příjmu satelitního vysílání televize poněkud nejasná a matoucí, napsal čtenář L.Přibyl kvalifikovaný komentář:

Vas prispevek o UPC me trochu privedl do rozpaku a napoprve jsem ho vubec nepochopil, prestoze se o satelity zajimam nekolik let. Obavam se, ze clovek neseznameny s touto problematikou bude mit problem pochopit, o co jde.
 
Mozna by bylo vhodne upresnit, ze uz nekolik let jsou v tzv. paketu CzechLink digitalne vysilany mimo jine programy CT1, CT2, Prima a TV3, a to TV3 volne a CT1, CT2 a Prima jsou kodovany v systemu Cryptoworks. Vysilani bylo zajisteno z druzice Kopernikus 2 na pozici 28.5E, ktera byla technickych duvodu pred ctrnacti dny nahrazena druzici Eutelsat II-F4 a ta bude v polovine pristiho roku opet nahrazena druzici Eurobird 1 - vse na stejne pozici. Vice najdete na www.czechlink.cz.
 
Pro prijem techto programu je nutne nasmerovat parabolu na prislusnou pozici a opatrit si dekodovaci kartu, ktera se drive prodavala pouze spolecne s prijimacem nebo tzv. CA modulem. Pokud jste jiz vhodny prijimac nebo CA modul mel, musel jste si jej koupit znovu i s kartou. Nyni je konecne mozne koupit pouze kartu. Karta funguje mesic, a pokud do prislusneho centra v teto dobe zaslete potvrzeni, ze platite koncesionarske poplatky, je vam karta aktivivana na neomezenou dobu. Mimo zakoupeni karty uz neplatite dalsi poplatky.
 
UPC vysila svuj paket (programy v paketu vetsinou znate z kabelovych TV) ve stejnem digitalnim kodovacim systemu, tj. Cryptoworks, ale z jine druzice (Astra 19.2E - to je ta, na kterou ma nastavene sve paraboly vetsina lidi). Pro prijem potrebujete dekodovaci kartu UPC. UPC pronajima (po slozeni vratne zalohy) zdarma prijimac, parabolu i kartu, ale pak musite platit mesicni poplatky.
 
Pochopitelne, na prijimac a kartu od CzechLink nemuzete prijimat UPC a naopak (tedy samozrejme muzete, ale musite tomu trochu rozumet, a sehnat si informace jak to provest, a musite porusit smlouvu s UPC, coz neboporucuji, a mimo jine musite mit otocnou satelitni antenu).
 
Puvodni predpoklad byl, ze se v baliku UPC objevi i programy CT1, CT2, Prima a mozna i Nova a slovenske STV1, STV2, Markiza atd. Tak by doslo k tomu, ze by clovek mohl s jednim prijimacem z jednoho satelitu a s jednou kartou prijimat vsechny ceske a slovenske programy a to zadarmo ty verejnopravni, pripadne volne sirene, a ty ostatni za poplatek. To vse v kvalite, kterou umoznuje digitalni vysilani. Sam jiste uznate, ze takove stesti by nekteri lide nemuseli prezit. A proto moudri zastupci televizi rozhodli, ze je nutne divaky ochranit pred touto zhoubou a zajistili, ze programy jsou rozhazene na nekolika druzicich, pro prijem jsou nutne ruzne prijimace a ruzne karty. Samozrejme maji toto rozhodnuti skalopevne podepreno "neprekonatelnymi" problemy v technicke a zejmena v pravni oblasti. A kdyz je treba, nasadi se dlouhodoba strategie a (anti)koncepce :-)
 
Zaver je ten, ze v soucasne dobe muzete prijimat vsechno, ale bude vas to stat hodne penez. Na druhou stranu se ale suska, ze to s tim distancovanim CT od UPC nebude tak hrozne a casem se uvidi.
 
Musel jsem se dopustit urcitych zjednoduseni, protoze jinak by se to nedalo cist, ale snad se mi podarilo objasnit problem.
 
Zdravim,
Lumir Pribyl

Pro zvědavější uvádím ještě odkaz na stránku České televize informující o aktivitách našich veřejnoprávců v této oblasti. Je toho tam ještě víc, stačí si zadat hledání na stránkách ČT s klíčem satelit.


Němci se nás bojí? Německý kancléř Gerhard Schröder prohlásil, že při jednáních o rozšíření Evropské unie navrhne sedmileté omezení přílivu pracovních sil ze zemí střední a východní Evropy, které se ucházejí o členství v Evropské unii. Na regionální konferenci v bavorském Weidenu nedaleko českých hranic připomněl, že nedávný summit EU v Nice otevřel cestu k rozšíření EU, avšak spolková vláda neponechá své příhraniční oblasti s jejich obavami z rozšíření osamocené.

Je po iluzích. Ale každému trochu soudnému člověku, kromě našich politiků bylo přece jasné, že rovnoprávnost v EU je iluze. Že iluze je naše rychlé přijetí. Že iluzí bylo přesvěčení, kterým se zdůvodňovala asociační dohoda, že "za pár let" budeme plnoprávní členové. Proti tomuto a podobným požadavkům je možné postavit jen jedno. Veřejné vyhlášení naší vlády, že asociační dohoda nebude prodloužena, pokud jenotlivé státy EU buou vznášet takovéto požadavky. Naši západní sousedi mají zájem jen o ty pracovníky, které sami postrádají. Němci například potřebují počítačové vy soce kvalifikované specialisty, které si sami nedokázali vychovat. Jde jim jen o loupež mozků, rádi by získávali bez nákladů kvalitní pracovníky stejným způsobem, jak to již desítky let dělají Spojené státy.


Romeo a Julie se vrací. Je to jen několik dní, co byl svět zasažený e-mailovým počítačovým virem Blebla (alias Verona alias Romeo&Julie) a už se šíří jeho druhá verze - Blebla.B. Je to e-mailový červ, který se rozesílá ve zprávách s následujícími předměty:

Romeo&Julietwhere is my juliet ?
where is my romeo ?
last wish ???
lol :)
!!!
newbornmerry christmas!
surprise !
Caution: NEW VIRUS !
scandal !

Zpráva je v HTML formátu, přičemž jsou k ní připojeny dvě přílohy: XJULIET.CHM a XROMEO.EXE. V HTML zprávě je umístěn skript, který otevírá připojený soubor CHM - a tento zase obsahuje kód, jehož pomocí spustí druhý přiložený soubor EXE.V infikovaném počítači je programový kód Blebla.B uložen v souboru C:\WINDOWS\SYSRNJ.EXE (to je vlastní kód červa, který je napsaný v Delphi). V okamžiku, kdy je spuštěn (viz níže), vyrobí a následně také rozesílá e-mailové zprávy, přičemž využívá adresář aplikace MS Outlook. Přitom takto vytvořená zpráva vypadá stejně jako výše uvedená.

Zároveň s tímto umístěním se do systému mění Blebla.B asociace k těmto příponám programů:exe, jpg, jpeg, jpe, bmp, gif, avi, mpg, mpeg, wmf, wma, wmv, mp3, mp2, vqf, doc, xls, zip, rar, lha, arj, reg

Při spuštění některého souboru s uvedenou příponou se spustí červ a rozesílá zprávy.


Máte digitální fotoaparát? Pak máte jistě problém s tím, jak si pořídit z digitálních souborů fotografie na klasickém papíru. Nedávno jsem nad tím jen tak uvažoval a nenapadlo mě nic lepšího, než že by mohla existovat firma, která by dělala takové fotografie ze souborů posílaných mailem. A včera jsem zcela náhodou objevil, že taková služba skutečně existuje a délá fotky za docela rozumné ceny. Akční foto formátu 10x15 za 9,90 Kč.

Fotografie si můžete vyzvednout v řadě sběren. Například v Praze na adrese Šárka, Bubeneč, Evropská 695, tel. 02/3163456, centrum Černý Most, Chlumecká ul.14, tel. 02/81916910, 02/8191820, pasáž Teta, Jungmannova 28, tel. 02/96165147, Křenová 1/438, Praha 6, tel. 02/20611475.


Mail po telefonu. Přístup k vašim e-mailům kdykoliv a kdekoliv pomocí pouhého telefonu. Registrace do VOICE GATE je ZDARMA.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.