Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO
Hovory číslo 270, 6.-13. ledna 2001

13.1.2001 - Sněmovna odvolala radu České televize. Poslanci nejprve konstatovali, že ČT neplní své veřejnoprávní poslání dané jí zákonem, a dalším hlasováním pak definitivně odvolali šest členů rady, kteří v tomto orgánu z původních devíti radních zbyli, tímto usnesením:

Poslanecká sněmovna
1. vzhledem ke skutečnosti, že od usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky číslo 1379 do dnešního dne Česká televize neposkytuje objektivní, ověřené a všestranné informace pro svobodné vytvářené názorů, konstatuje, že Česká televize neplní své poslání, které je jí dáno paragrafem 2 zákona číslo 483/1991 Sb., o České televizi

2. odvolává na základě paragrafu 6, odstavec 3 zákona číslo 483/1991 Sb., o České televizi Radu České televize. Odvolává Janu Dědečkovou, Pavla Kabzana, Miroslava Mareše, Františka Mikše, Jiřího Kratochvíla a Marcellu Marboe-Hrabincovou z funkce člena Rady České televize

3. žádá Radu České televize, aby neprodleně zajistila úplnou účetní dokumentaci České televize od roku 1991

4. konstatuje, že v České republice nebyla a není ohrožena svoboda slova.

Poslanecká sněmovna dále těsně před koncem stavu legislativní nouze, který předseda sněmovny Václav Klaus prodloužil do soboty tří hodin ráno, schválila vládní návrh zákona o České televizi. Neprošel návrh, aby pro nezvládnutí krize v ČT byl odvolán ministr kultury Pavel Dostál. Nový zákon jí umožňí dočasně převzít pravomoci Rady ČT a zvolit prozatímního ředitele veřejnoprávní televize. Novela počítá s tím, že členy rady budou navrhovat blíže neurčené různé organizace, které mají co nejlépe odrážet názory občanské společnosti. To má televizní radu zbavit závisl. Pokud se však jakákoliv, třeba i neparlamentní strana rozhodne navrhnout, může to udělat snadno prostřednictvím nějaké nepolitické organizace. Jak poslanci hlasovali, čtěte zde . Je to velmi prosté: US, KDU-ČSL a KSČM hlasovali proti. Zdá se vám to nepochopitelné? Vždyť to byli právě politici US a KDU-ČSL, kteří mimořádný postup pro urychlené přijetí tohoto zákona vyvolali. Proti jeho přijetí hlasovali proto, že se jim do něj nepodařilo prosadit, aby část členů Rady ČT volili senátoři. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal v rozhovoru pro ČTK předpověděl, že Senát novelu zákona sněmovně vrátí. Očekává se, že totéž učiní i prezident. Tím se uvedení zákona do praxe prodlouží na několik měsíců. Kdo bude do té doby televizi řídit? Nepochybně Věra Valterová, kterou Hodač pověřil vedením ČT v době své nemoci. Redaktory nenáviděná ředitelka zpravodajství ČT Jana Bobošíková se po schválení usnesení o odvolání zbývajících šesti radních domnívá, že na situaci vedení ČT, dosazeného generálním ředitelem ČT Jiřím Hodačem, se nic nemění; ona sama chce také ve své funkci setrvat.

Sněmovna také schválila ustanovení, podle kterého se bude třetina rady po dvou letech obměňovat. Radní budou muset splňovat požadavky lustračního zákona, sněmovna by měla také schválit kodex ČT. Na ČT se bude vztahovat zákon o veřejných zakázkách, což zamezí neprůhlednému zadávání zakázek, ke kterému v současné době docházelo.

To vše bude možné až po schválení zákona senátem a prezidentem republiky. Televizní kabaret tak zdaleka nekončí. Stávkový výbor ČT vyzval vedení televize, aby vytvořilo podmínky pro okamžitý odchod Jany Bobošíkové, finančního ředitele ČT Jindřicha Beznosky a dalších lidí dosazených do ČT, jinak se stávka blíže nedefinovaným způsobem projeví ve 12 hodin na obou programech.


Snímek z internetového přímého přenosu11.1.2001 - Václavské náměstí v Praze se dnes v 18:00 již podruhé během osmi dnů zaplnilo několika desítkami tisíc lidí, kteří přišli vyjádřit svou solidaritu se stávkujícími zaměstnanci ČT. Podle prvních odhadů se demonstrace účastní asi 60.000 až 80.000 lidí, náměstí je zaplněno až k Jindřišské ulici a davy lidí stále proudí směrem k soše svatého Václava. Shromáždění se koná dvě hodiny poté, co oznámil rezignaci kontroverzní ředitel ČT Jiří Hodač. Manifestaci svolala iniciativa ČT - věc veřejná a televizní odbory pod heslem "Nedělejme politikům voly". Použili tak heslo, které si vymyslel režizér Miloš Forman. Není ovšem jisté, které politiky měl Forman na mysli. Výklad jeho novoročního pozdravu je totiž zcela nejistý, sám se kloním k názoru, že měl na mysli politiky všechny. Vytvořil si tak možnost v budoucnu spolupracovat s kýmkoliv.

Cílem shromáždění v Praze a dalších asi 15 městech je apelovat na politiky, kteří budou v pátek rozhodovat o dalším osudu Rady ČT a novele zákona o České televizi. Moderátor pražského shromáždění Kraus přímo účastníky vyzval, aby se dobře dívali na přímý přenos z tohoto jednání a zapamatovali si, jak který poslanec bude hovořit a hlasovat.

11.1.2001 - Hodač odstoupil. Po třech týdnech ve funkci generálního ředitele veřejnoprávní České televize (ČT) Jiří Hodač rezignoval. Novinářům to oznámila Věra Valterová, kterou Hodač pověřil řízením ČT v době své nemoci. Členové vedení ČT, které Hodač do funkcí jmenoval, tedy finanční ředitel Jindřich Beznoska, ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková a Věra Valterová pověřená vedením právního a personálního útvaru ČT, však zůstávají ve funkcích navzdory Hodačově rezignaci.

Hodač v prohlášení, jehož text poskytla Valterová novinářům, uvedl, že rezignuje po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem. Hodač byl před týdnem převezen do Motolské nemocnice s akutními zdravotními problémy. "Po vyhodnocení objektivních podmínek, na nichž závisí možnost a rychlost rekonvalescence, jsem bohužel musel akceptovat závěr, že v tuto chvíli nemohu vykonávat funkci, do níž jsem byl legálně zvolen," citovala Valterová Hodačovo prohlášení. Hodač napsal, že se skupinou spolupracovníků se ocitl "uprostřed problému, jehož zásadní řešení překračovalo naše hlavy". Uvedl také, že se stal terčem "nejnepředstavitelnějších a lidsky nejubožejších forem osobních útoků, zprostředkovaných médii". "My vítáme rezignaci pana Hodače, nicméně situace je taková, že stále nejsou splněny základní požadavky stávkujících zaměstnanců," řekl v reakci na Hodačovu rezignaci novinářům Filip Černý z krizového výboru zaměstnanců ČT. Mezi tyto požadavky podle něj patří i odchod Hodačem dosazeného managementu.

9.1.2001 - Prozatímním ředitelem České televize, jehož by zvolila Poslanecká sněmovna jako nástupce současného šéfa ČT Jiřího Hodače, by měl být podle ministra kultury Pavla Dostála "někdo z managementu" Hodačova předchůdce Dušana Chmelíčka. Dostál to řekl novinářům, avšak žádné konkrétní jméno nechtěl uvést.

Dostál zopakoval, že s volbou prozatímního ředitele ČT dolní komorou parlamentu počítá návrh ČSSD na řešení situace v ČT. "V případě odvolání rady (ČT) nebo její neusnášeníschopnosti přebírá pravomoci rady Poslanecká sněmovna, a to pouze se dvěma úkoly, to jest, že odvolává generálního ředitele současného a za druhé volí prozatímního ředitele ČT, jehož mandát by skončil jmenováním novou radou," vysvětlil Dostál.

Tolik zpráva ČTK. Z toho celkem jednoznačně vyplývá, že stávkující zaměstnanci rozjeli celou akci proto, aby bylo zachováno status quo a vůbec jim nešlo o to, aby se ČT vymanila z vlivu politiků. Chtěli si zachovat Chmelíčka pacholíčka, který se v ČT nijak neorientoval a do ničeho nezasahoval. Šlo jim o zachování vlivu, který v ČT měla a má Unie svobody a Hrad a hlavně propojené skupiny umělců i neumělců, kteří jsou na ČT existenčně závislí. Jedno je ovšem nepochybně jisté: občané i občanky jsou hrubě nespokojeni s politickou situací ve státě a chytají se každého stébla, které by jim mohlo v této věci pomoci zjednat nápravu. Leč jediná možnost v demokratickém a právním státě jsou volby konané nejlépe v řádném termínu. I tak zůstává trvalý problém: přijít k volbám (lepší je jít do hospody nebo jet na chatu či na zabijačku), koho vlastně volit když už tam dorazím a každému se při aktu volby vnucuje otázka: kde jsou ti skvělí nepodplatitelní, bezúhonní a geniální muži či ženy, kteří by nás vedli dále cestou necestou k naší naprosté spokojenosti?

Doména uměleckých celebrit je na www.artistdirect.com. Obsahuje 100 000 umělců, alespoň podle tvrzení autorů firmy Artisticdirect. Americké zpěvačky Madonna a Gloria Estefanová nebo modelka Claudia Schifferová patří k těm celebritám, které v uplynulém roce prodělaly na investicích do internetových společností. Madonnina nahrávací společnost například zaplatila téměř 700.000 liber za akcie společnosti Artistdirect, která vytváří webové stránky pro známé osobnosti. Akcie firmy však klesly z 8,5 libry na pouhých 34 pencí a hodnota Madonniny investice tak poklesla na pouhých 24.000 liber.

9.1.2001 - Peter Gabriel zdraví stávkující."Když je veřejnoprávní stanice nějakého státu vystavena politickému vměšování, ztratí tato televize svou nezávislost a svou národní a mezinárodní důvěryhodnost. Ale lidé, neboli národ, ztratí svou svobodu a menšiny své právo slyšení," napsal ve čtvrtek světoznámý britský zpěvák Peter Gabriel do Prahy z jihoafrického Kapského Města v poselství, zaslané stávkujícím zaměstnancům České televize. Z města, které se po Mandelově převzetí moci stalo městem hrůzy v zemi, ze které masově odchází rasově ponižovaná a pronásledovaná bílá menšina v obavě o svoje životy a majetek. Gabriel si tam asi přijel zkontrolovat, jak to tam všechno podle jeho představ klape. Asi si to tak nepředstavoval, když bojoval o změny v této zemi dříve pověstné apartheidem.

"Plně podporuji boj vašich novinářů za nezávislou Českou televizi. Svoboda je jako vzduch kolem nás, ale skutečně to oceníme, až když ji nemáme," končí svůj apel světoznámá star popmusic. Plný text přečetl na shromáždění občanů před budovou zpravodajství ČT na pražských Kavčích horách publicista Jan Urban. Zhruba pět tisíc přítomných lidí odměnilo Gabrielův text bouřlivým potleskem a jásotem.

Gabrieli, Gabrieli, už i ty máš zapotřebí dostávat svoje jméno do světového tisku prostřednictvím tak laciných prohlášení? Jistě je to snadnější, než udělat pořádný hit. Nu což, aspoň se zase řada lidí ve světě dozvěděla, že v tom Czechoslovakei, které je nedaleko Čečny na Balkáně kdesi v Asii, ještě stále lid bojuje proti sovětskému imperializmu. Doufám, že se nikde nezmiňoval o hlavním městě Praze, to by k nám zase přijelo v tomto roce méně turistů...

Zajimavá virtuální galerie se nachází na serveru www.escad.cz. Návštěva stojí za to.

9.1.2001 - České Radiokomunikace v to kolotoči peněz hrají také nemalou roli. Račte si přečíst článek pana Vávry na NP.


Naši politikové jsou ve při...Český Kocourkov pokračuje úspěšně a naše republika se tak stává mezinárodní mediální hvězdou. Po Novém roce není do novin co vrazit a tak všechny přední světové deníky s nadšením sáhly po tak interesantních tématech, jako je "maoistická revoluce v televizním studiu", "svoboda slova ohrožena", "prezident Havel vyzývá k porušování zákonů", "prezident Havel vyzván k odstoupení socialistickým předsedou vlády", "nová sametová revoluce v Česku", "pokus postkomunistů o převrat", "pokus o pravicový puč", "rozkrádání veřejnoprávních peněz českými umělci" a řadě dalších témat, je jich kolik kdo jen snese.

Přitom vysvětlení toho, co se vlastně v Česku děje a kdo za to může, je velice snadné a všem takřka na očích. Naši přední astrologové již před začátkem vnitropolitické krize varovali, že začátek třetího tisíciletí pro nás nebude snadný. Zejména otec a syn Baudyšové, kteří se soustavně věnují speciálnímu oboru mudnánní astrologie a zakládají právě Institut geopolitické astrologie, se snažili varovat naši veřejnost o tom, co nás čeká. Uvádím zde plné znění předpovědi pro Českou republiku na rok 2001 od ing.Antonína Baudyše CSc.(otce):

Prognóza je založena na horoskopu Československa vypočteného pro 28. 10. 1918 v 11hod. 24min. 52 vteřin v Praze, který podle dosavadních zkušeností platí zřejmě nejlépe. Dále uvedená prognóza je založena na solárním horoskopu platném od 28. 10. 2000 do 28. 10. 2001 a na dalších astrologických technikách pro rok 2001.

SOLÁRNÍ HOROSKOP ČR 2001
Solární horoskop platný přibližně od listopadu 2000 do listopadu 2001, který není mimořádně výrazný ukazuje na rozhárané poměry ve vládě i v zastupitelských sborech resp. sněmovnách, na zesílené hašteření politických stran, snahy o zmatky zapříčiněné levicí, přičemž se levice dále aktivizuje a může i zvyšovat svůj vliv. Zvyšuje se nehospodárnost státu a jeho zadluženost, zpomaluje se výstavba klíčových komunikací a pokračují či prohlubují se spory o média. Mohou se objevit i nečekané obtíže v dopravě, i když v oblasti legislativy v dopravě jsou patrné pozitivní změny, nebo jejich důsledky.

ZBYTEČNÉ VÝDAJE STÁTU
V oblasti obchodu se mohou projevovat snahy státu o prosazení politických aspektů či vlivů. Zahraniční politika je málo otevřená. Dochází ke zpochybňování cti některých ministrů a stále vyplouvají na povrch další již dříve provedené podvody či podivné manipulace. Je zřetelná i tendence zpochybňující kvalitu vedoucích představitelů státu. Dochází stále ke zbytečným výdajům státu na tloustnoucí státní respektive správní administrativu. Trend "prožírání" národního bohatství stále pokračuje. Alarmujícím prvkem tohoto solárního horoskopu je zvyšující se procento sexuálně zneužívaných dětí a růst prostituce vůbec, přičemž se tento trend nejspíš nepodaří odhalit.

ASTROLOGICKÉ ZDŮVODNĚNÍ
Z pohledu dlouhodobých přechodů pomalých planet, především Saturna a Urana lze předvídat následující: základním disharmonickým prvkem horoskopu republiky je opozice Urana na konjunkci Saturna s Lunou na ose zhruba 24°Vodnáře - 24°Lva. Tato oblast představuje v horoskopu republiky mimo jiné státní finance, národní jmění a majetek národa, zisk státní pokladny a prvky rozkladu státních financí, do čehož silně zasahují i vlivy mezinárodní politiky. Celá tato oblast se začala silně disharmonicky aktivizovat od jara roku 2000 a díky současnému negativnímu působení tranzitujících planet, opět Saturna a Urana, dochází stále ke značnému propadu státního rozpočtu. Stále se zvyšují vynucené výdaje, objevují se další bankovní ztráty a jiné mimořádné výdaje. Toto období bude přetrvávat přes celý rok 2001 a 2002. Vzrůstající státní zadluženost pak zpochybňuje výsledky uváděného ekonomického růstu.
Negativní vlivy na státní finance a zahraniční vztahy se projeví v průběhu ledna, března a dubna 2001 a mohou přetrvávat až do konce července 2001. První týdny roku 2002 budou nepříznivé pro dopravu, zahraniční vztahy a majetek státu.

Tento horoskop České republiky byl sestaven již v listopadu 2000 a zaslán do redakce Květů pro otištění v prvním čísle 2001. Doufám, že jste konečně pochopili, že se s tím nedá nic moc dělat, protože náš osud je přece psán ve hvězdách. I když takové vážné varování by každého politika mělo přimět, aby se zamyslel a snažil se osud našeho státu změnit. Bohužel žádný z našich politiků tuto předpověď včas nečetl a jak to dopadlo, vidíte sami. Měli by se poučit ze způsobů řízení státu od některých amerických prezidentů, kteří se často radili právě s astrology. Nebo vzpomeňte na císaře Rudolfa. Považujete něco takového za absolutní hovadinu? Pak vám ale není pomoci a špatně skončíte. Asi si teď říkáte "myslí to ten Bílek vážně, nebo se zbláznil?". Inu, já vám neporadím. Protože pokud jsem se zbláznil, pak bych určitě tvrdil, že jsem úplně normální. Kdo je ale úplně normální? Takže je to na vás, rozhodněte se konečně jednou také sami: zbláznil se ten Bílek a už nikdy nebudu číst ty jeho ptákoviny, nebo ne? [7.1.2001]


Záběr kamery z velína ČT 7.1.2001 11:10:007.1.2001 - Stávkující pracovníci ČT se postarali o veřejnou kontrolu svojí práce. Máte nyní možnost se prostřednictvím kamery podívat, co právě dělají na svém pracovišti. Právě nyní ovšem záběr kamery ukazuje obrázek či figurku prasete. Nevím si rady, jak to vysvětlit. Snad tím sdělují svůj názor na politiky, nebo že tam žijí v podmínkách hodných tohoto tvora, člověku tak blízkého? Zkuste si kliknout na obrázek, co tam schválně bude právě teď.

6.1.2001 - Usnesení Poslanecké sněmovny přijaté na závěr mimořádné schůze konané ve dnech 5.1. - 9.1.2001. Jediným bodem byla zpráva Rady České televize o situaci v tomto veřejnoprávním sdělovacím prostředku. Naši zástupcové se mordovali celých patnáct hodin a po mnohonásobné exhibici zplodili následující text:

I. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, jsouc si vědoma své odpovědnosti za činnost Rady České televize, jež jí vyplývá ze zákona č.483/91 Sb., o České televizi, paragraf 4, odstavec 3,

1. vyzývá Radu České televize, aby neprodleně učinila kroky nezbytné k obnovení vysílání veřejnoprávní televize a zejména k obnovení úplného, objektivního a všestranného a vyváženého zpravodajství

2. požaduje za nezbytnou podmínku řešení nastalé krize v České televizi okamžité odstoupení Jiřího Hodače z funkce generálního ředitele České televize. Pokud Jiří Hodač z funkce generálního ředitele České televize neodstoupí, vyzývá Radu České televize, aby na svém zasedání dne 8.1. 2001 Jiřího Hodače z funkce generálního ředitele České televize odvolala

3. žádá Radu České televize, aby zajistila veřejnou průhlednost financování České televize včetně forenzního auditu

4. zavazuje se bezodkladně projednat takovou novelu zákona o České televizi, která lépe než současné znění zákona zajistí, že členové Rady České televize budou voleni tak, aby v Radě ČT byly zastoupeny významné regionální politické sociální a kulturní názorové proudy a aby nemohlo vyvstat podezření, že Rada České televize neplní svou funkci orgánu, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tvorby a šíření programů České televize

II. Poslanecká sněmovna

1. žádá Radu České televize, aby neprodleně iniciovala provedení vyšetřovacího auditu hospodaření České televize, a to od roku 1992 až do současnosti s tím, že závěry tohoto auditu předloží Poslanecké sněmovně nejpozději do 90 dnů

2. žádá všechny politiky a především ústavní činitele, aby respektovali princip právního státu, principy parlamentní demokracie a nezávislost České televize a upustili od zasahování do vnitřních věcí České televize zejména tím, že otevřeně nabádají k nedodržování zákonů, což je hrubé porušení slibu ústavního činitele

III. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že generální ředitel České televize byl jmenován v souladu se zákonem o České televizi

IV. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že Česká televize neplní své poslání, které je jí dáno paragrafem 2 zákona č.483/91 Sb., o České televizi


Začínám se při čtení tohoto výplodu našich zastupitelů považovat za věrozvěsta. 4.dubna 2000 jsem napsal článek o nebezpečnosti právě vydané knihy Adolfa Hitlera "Mein Kampf". Jako komentář k právě proběhnuvšímu zasedání "elity" našeho národa mě nenapadá nic jiného, než co jsem napsal před osmi měsíci:

Mein Kampf nedávno zakázaný v našem státě je skutečně krajně nebezpečné dílo. Některé jeho pasáže vytržené ze souvislostí mohou nebezpečně zapůsobit zejména na tupější mladé ale i starší mozky. Třeba taková pasáž o parlamentní demokracii a politickém vůdcovství totiž nijak neztrácí na aktuálnosti ani dnes. Ti, kteří tvrdí, že se Main Kampf nemůže stát nástrojem nového nástupu nacionálních fašistů, ti se hrubě mýlí. Stačí několik málo vytržených citátů sestavených do obdoby Maovy rudé knížky a může to mít docela slušný dopad zejména u mladé nezaměstnané generace. Některé další pasáže jako by vypadly z pera či úst některých našich současných politiků. Hitler například o novináři píše toto:
"Bude čmuchat do nejsoukromějších rodinných záležitostí a nedá pokoj dříve, dokud jeho instinkt vyhledávání lanýžů nevyhrabe nějaký neblahý případ, jež je pak určen k tomu, aby učinil konec nešťastné oběti. A nenajde-li se přes důkladné očmucháváni ani ve veřejném a ani v soukromém životě vůbec nic, sáhne takový chlapík prostě k pomluvám, v pevné víře, že přes tisíceré odvolání vždycky něco na oběti ulpi a že stonásobným opakováním nactiutrhačných řečí, o které se postarají jeho kamarádi ve zbrani, je oběť ve většině případů znemožněna; přitom tito lumpové nepodniknou nic z věrohodných a pro jiné pochopitelných důvodů. Bůh chraň! Takový strašák zaútočí na své okolí velmi darebáckým způsobem a zahalí se do mraku počestných a úlisných frází, žvaní o "novinářské povinnosti" a o jiných lživých věcech. Dokonce se odvažuje nudně žvanit na zasedáních a kongresech, tedy na akcích kde se tato pohroma vyskytuje ve větším počtu, o zcela zvláštní, totiž žurnalistické "cti", o níž se tam nashromážděná pakáž navzájem ujišťuje. Tato luza však fabrikuje z více než dvou třetin takzvané "veřejné mínění", z jehož pěny pak vystupuje parlamentní Afrodité."

Tohle jsem přece už někde docela nedávno slyšel a četl o těch našich českým novinářích, dokonce některé výroky o žumpách a prodejných lumpech byly ještě důraznější, než si dovolil Hitler v roce 1926. Parlamentní demokracie musela Ádu sakra rozčilovat a také s říšským sněmem později zle zatočil. Jeho vývody a tvrzení ovšem opět vyvolávají jisté pochybnosti. Doufám, že další pasáž z jeho veledíla nebudete brát jako propagaci fašismu, ale posuďte sami, zda se Hitler mýlil či ne, když tvrdil o tehdejším způsobu vládnutí:
"Pozoruhodnost věci spočívá v tom, že je zvoleno řekněme pět set mužů, v poslední době i žen, kterým ve všem přísluší poslední slovo. Jsou tak prakticky vládou; neboť i když volí vládni kabinet, jež navenek řídí správu státních záležitosti, je toto pouhé zdání. Ve skutečnosti nemůže tato takzvaná vláda podniknout žádný krok, aniž by si zajistila svolení všemocného shromáždění.
Z tohoto důvodu ji také nelze činit za nic odpovědnou, neboť konečné rozhodnutí nečiní vláda, nýbrž parlamentní většina. Vláda je každopádně pouhou vykonavatelkou vůle většiny. Její politické schopnosti lze vlastně posuzovat pouze podle toho, jak dokáže přetáhnout většinu na svou stranu nebo jak se dokáže přizpůsobit vůli této většiny. Tím ale klesá z úrovně opravdové vlády na úroveň žebračky vzhledem k majoritě. Ano, její nejnaléhavější úkol tedy spočívá pouze v tom, aby si případ od případu buďto zajišťovala přízeň dané většiny, anebo vytvářela většinu novou, vládě více nakloněnou. Správnost záměrů vlády sama o sobě nehraje roli.
Tím je prakticky vyloučena jakákoliv zodpovědnost. K jakým důsledkům to vede, vyplývá ze zcela prosté úvahy: výsledkem vnitřní skladby oněch pěti set zvolených zástupců lidu podle jejich povolání nebo dokonce schopností je roztrhaný a navíc většinou ubohý obraz. Nelze přece uvěřit tomu, že tito vyvolenci národa jsou také vyvolenci ducha nebo alespoň rozumu!
Doufám, ,že se nikdo nedomnívá, že z volebních lístků voličů, kteří jsou všechno jiné než plni ducha, vyrostou hned po stovkách nějací státnici. Vůbec je třeba ostře vystoupit proti nesmyslu, že ve všeobecných volbách se zrodí géniové. Za prvé, v jednom národě se najde jen jednou za velmi dlouhé období jeden jediný skutečný státník
(jistě měl na mysli právě sebe-Ahasweb.) a nikoliv hned sto a více současně; za druhé, odpor mas je proti každému géniovi přímo instinktivní. Spíš projde velbloud uchem jehly, než-li se prostřednictvím voleb "objeví' skutečně velký muž.
To, co skutečně přesahuje normální míru širokého průměru, se ve světových dějinách obvykle ohlásí samo. Tady však hlasuje pět set lidí více než skromného formátu o nejdůležitějších záležitostech národa, dosazují vlády, které si pak musí obstarávat schválení tohoto shromáždění v každém jednotlivém případě a v každé zvláštní otázce. Politiku tedy dělá ve skutečnosti oněch pět set.
A podle toho ta politika také většinou vypadá. Avšak i když ponecháme stranou genialitu těchto zástupců a pomyslíme na to, jak různé problémy ve zcela protichůdných oblastech čekají na vyřešení a rozhodnutí, pochopíme, jak neschopná musí být vládni instituce, která i poslední rozhodovací právo přenáší na masové shromáždění lidí, z nichž má vždy jen nepatrný zlomek znalosti a zkušenosti v projednávané záležitosti. Nejdůležitější hospodářská opatření se předkládají fóru, jež členové mají asi jen z jedné desetiny ekonomické vzdělání. To však neznamená nic jiného, než vložit konečné rozhodnutí do rukou lidí, kterým k tomu chybí jakékoliv předpoklady.
Tak je tomu i ve všech ostatních otázkách. Vždy rozhoduje většina lidí neznalých věci a neschopných. Skladba této instituce zůstává neměnné, zatímco projednávané problémy se týkají všech oblastí veřejného života, což by předpokládalo stálou změnu poslanců, kteří tyto problémy posuzují a rozhoduji o nich. Je přece nemožné, aby stejní lidé rozhodovali o záležitostech dopravy a stejně tak třeba o otázkách vysoké zahraniční politiky. Museli by to být univerzální géniové, jací se objeví sotva jednou za století. Bohužel se ale většinou nejedná o "hlavy", nýbrž o omezené, domýšlivé a nafoukané diletanty, o duševní polosvět nejhoršího druhu. Odtud také pramení ona nepochopitelná lehkomyslnost, se kterou tito pánové mluví a rozhodují o věcech, jež by i velkým duchům daly látku k starostlivým úvahám.
Bylo by však jistě nespravedlivé domnívat se, že každý poslanec nějakého parlamentu by byl zatížen tak nepatrným pocitem odpovědnosti. ' Ne, vůbec ne. Ale tím, že tento systém nutí jednotlivce zaujímat stanoviska k otázkám, kterým nerozumí, kazí mu postupně charakter. Nikdo nenajde odvahu prohlásit: "Pánové, myslím, že této otázce nerozumíme. Alespoň já osobně vůbec ne." Ostatně nic by se nezměnilo, protože upřímnost by stejně nenašla pochopení a ostatní by si asi tím čestným oslem nenechali zkazit všeobecnou hru, ale kdo zná lidi, pochopí, že v takto osvícené společnosti nikdo nechce být ten nejhloupější a v určitých kruzích se čestnost rovná hlouposti.
Tak bude i tento zpočátku čestný zastupitel přinucen dát se na dráhu všeobecné prolhanosti a podvodů. Právě přesvědčení, že neúčast jednotlivce by na věci vůbec nic nezměnila, umrtví každé čestné pohnutky, které by se snad mohly u někoho projevit. Nakonec si ještě namlouvá, že on osobně zdaleka ještě není ten nejhorší a že svou spoluúčastí snad zabrání něčemu horšímu.
Cílem našeho dnešního parlamentarismu není vytvořit shromáždění moudrých, ale spíš sestavit hejno duševně závislých nul, jejichž ovládání podle určitých směrnic je o to lehčí, čím větší je omezenost jednotlivců. Jenom tak lze dělat v dnešní době stranickou politiku v tom špatném smyslu. Jen tak je možné, že utajený původce se drží vždy v pozadí, aniž by mohl být volán k odpovědnosti. Neboť každé, i pro národ škodlivé rozhodnutí nebude připsáno na vrub jednoho z těchto lumpů, nýbrž svaleno na bedra celé frakce. Tím odpadá jakákoliv praktická odpovědnost, neboť ta může spočívat pouze v závazku jednotlivce a nikoliv na parlamentní žvanírně.
"

V tom je ten velký problém Ádova spisku. Občas téměř objektivní postřeh společenské a politické reality, ve svém součtu ale návod k likvidaci všech, kteří nejsou součástí velkého německého národa (tyto pasáže jsem záměrně neuvedl).

Srandičky, srandičky, řeknete si. Ale koho budete volit? Kdo na místo našeho prezidenta? Znamená to snad, že se nepodařilo ani 2000 let po Kristu přijít na obstojný systém správy státu a věcí veřejných? Bohužel musíme konstatovat, že opravdu se na nic lepšího nepřišlo. Buď máme možnost se svěřit do rukou génia (který se ale rodí jednou za sto let) a nechat jej vládnout neomezenou a spravedlivou mocí, která se může rychle zvrhnout ve zvůli a teror, nebo si můžeme dále volit cestu demokracie s vládnutím prostřednictvím našich volených zástupců, kteří nám umožňují si vozit zadky jejich prostřednictvím v luxusních automobilech?

Někteří teoretikové praví, že význam a smysl národních i nadnárodních vlád postupně zcela zanikne a bude nahrazen vládou nadnárodních monopolů, že svět už dnes vlastně řídí spíše průmyslové, obchodní a finanční korporace, které se z pochopitelných důvodů snaží vyjít s těmi podivíny z právě vládnoucí strany v té které zemi tak, aby až tato vláda padla, existence a obchody korporací nebyly nijak narušeny. Vypadá to docela pravděpodobně, naši politikové stejně netouží po ničem jiném, než aby příliv cizího kapitálu a zahraničních vlastníků našich firem i nových jimi postavených továren nám všem blahobyt zaručiti ráčil. Protože naši zvolení zástupcové dokáží všechno možné, jen ten blahobyt ne.

Purple Rain

A tak jsem si místo naší revoluční/normalizační ČT pustil raději Prince na MTV. Jeho Purple Rain je opravdu něco! A je to přitom tak stará, stará věc z roku 1984. Omluvte sníženou kvalitu, přes internet to ještě dlouho nebude ono.

Neuvěřitelně kvalitní stránky o Vincentovi van Goghovi najdete na www.vggallery.com. Je na nich úplně všechno o tomto geniálním malíři, co si jen dovedete představit.

Temelín a jeho pozitivní vliv na kvalitu ovzduší rozebírá článek Petra Skřivana z 12.čísla časopisu Vesmír, ročník 2000. Článek najdete na www.cts.cuni.cz/vesmir

Virtuální umělecké výstavy se konají každý měsíc ve Virtuální galerii ArtForum.

Hledáte drivery? Najdete je docela jistě na www.windrivers.com.


6.1.2001 - "Proč jsem chtěla odvolat Chmelíčka" - článek Jany Dědečkové najdete na serveru Svět Namodro.

6.1.2001 - Ahasweb vítá nového čtenáře z Mexika !!! Připojil se k nám z té dálky přes NETWORKS Mexico.

5.1.2001 - Teze projevu V.Klause na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 5.1.2001 najdete na www.klaus.cz.

5.1.2001 - Co si o situaci v ČT myslí v BBC najdete na stránce WorldOnline.

4.1.2001 - Proč byl Halík v ČT? Jeho odpověď najdete na serveru Christ.Net.cz.

4.1.2001 - Stav legislativní nouze dnes dopoledne vyhlásil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS). Má se tím umožnit rychlé parlamentní projednání vládní novely zákonů o České televizi, Českém rozhlasu a o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Stav legislativní nouze bude v souladu s požadavkem vlády trvat od 8. ledna do 12. ledna letošního roku. "Doufám, že tím se celý tento problém snese nebo přenese z náměstí a ulic tam, kam skutečně patří, to znamená na parlamentní půdu," řekl Klaus. Od vládní novely zákonů, kterou kabinet schválil 3. ledna, si podstatná část poslanců a odborné veřejnosti slibuje vyřešení situace v ČT. Pokud parlament novelu schválí, členy Rad České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání budou poslancům navrhovat různé společenské organizace.

4.1.2001 - Hodač zkolaboval. Nový generální ředitel České televize Jiří Hodač, je v nemocnici. Našli ho ráno jeho spolupracovníci u něj doma v bezvědomí. "Museli vyrazit dveře, našli ho ležícího na zemi," oznámil nový ekonomický ředitel ČT Jindřich Beznoska. Jeho zdravotní stav je podle lékařů stabilizovaný.

3.1.2001 - Demonstrace. Na Václavském náměstí v Praze byla hlava na hlavě. Zaměstnance ČT rebelující proti novému generálnímu řediteli Jiřímu Hodačovi přišlo podpořit přes sto tisíc lidí, další tisíce byly v Brně a Ostravě. Panoramatické foto z demonstrace najdete zde

3.1.2001 - Rozhovor s Janou Bobošíkovou z roku 1998 stojí za přečtení.

3.1.2001 - Stránky Hodačova vedení ČT najdete na www.ct-inforum.cz.

2.1.2001 - Aktuální informace vzbouřenců z ČT najdete na www.nase-ct.cz

2.1.2001 - Zajímavé shrnutí televizní revoluce si přečtěte v Britských listech.

1.1.2001 - Novoroční projev prezidenta Havla se přece jenom odvysílal. Můžete si jej přečíst z hradního serveru zde

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.