Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO

Z leva: Předseda Meziparlamentní unie Anders Johnson, Jan Bubenik, zástupce kubánského ministerstva zahraničí Angel Reigosa, Ivan Pilip a chilský kongresman Juan Pablo Letellier před budovou ministerstva zahranicí v Havaně.6.2.2001 - Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou na svobodě. Dnes kolem páté hodiny ranní středoevropského času odletěli z Havany do Madridu, odkud budou pokračovat do Prahy. Sdělení přinesl Český rozhlas s odkazem na informace českého ministerstva zahraničí a předsedy Senátu Petra Pitharta.

Podle generálního tajemníka Meziparlamentní unie Anderse Johnsona, který už v pondělí připustil možnost urychleného řešení, nebyli nakonec Pilip s Bubeníkem vyhoštěni, ale odjeli jako řadoví turisté. Stalo se tak poté, co veřejně přiznali, že z neznalosti porušili kubánské zákony a omluvili se kubánskému lidu.

Nerad bývám prorokem, ale právě tuto možnost "nasypat si popel na hlavu" jsem uvedl jako téměř jistou pro svobodný odjezd z Kuby. Takový postup odpovídá nejvíce latinskoamerické mentalitě. Je jisté, že právě Pithart, komunista z roku 1968 k tomu vytvořil předpoklady a dohodl s Castrem způsob veřejného pokání. Na kubánském ministerstvu zahraničí podepsali oba provinilci v tomto smyslu dokument, který byl přečten přítomným zahraničním velvyslancům povolaným na schůzku na ministerstvo. Nebylo jim však umožněno hovořit před odletem s novináři a kopie dokumentu nebyla dána k dispozici tisku. Castro se dočkal satisfakce a projevil se jako velkomyslný diktátor, který jim dal bez ohledu na jejich "zločiny" svobodu. Pokořil je i Českou republiku včetně prezidenta Havla, kterého dostal do nepříjemné situace, kdy díky svému vyhraněnému protikubánskému postoji nemohl s Castrem vůbec jednat.

Podle názoru komentátorů například BBC měl na propuštění největší podíl předseda Meziparlamentní unie Anders Johnson, který jednal bez čekání s Castrem celkem třikrát.

4.1.2001 - Pithart neuspěl. Předseda Senátu se snažil šest hodin přesvědčit kubánského prezidenta Fidela Castra, aby propustil Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Nepodařilo se mu zvrátit jeho názor, že Česká republika je nohsled USA a že naše vyslanectví na Kubě je "vyzvědačské doupě", které se už "deset let věnuje vyzvědačství". Castro trvá na oficiální omluvě, podle diplomatických zvyklostí by se mu měl omluvit prezident Václav Havel, který se tak dostává do nezáviděníhodné situace. Prohlásil již vícekrát, že se nemáme za co omlouvat. O čem asi tak mohli Pithart s Castrem klábosit celých šest hodin, zůstane navždy hádankou. Byl by to nepochybně bestseler, kdyby se podařilo získat nahrávku rozhovoru, kterou si jistě kubánská strana udělala. Pithart k tomu asi odvahu nenalezl, navíc ho jistě šacovali, než ho k velikému vůdci pustili. A tak bude vše pokračovat podle kubánského revolučního práva, bude soud a oba "zločinci a kontrarevolucionáři" budou odsouzeni. Castro ten proces potřebuje jako sůl, protože není nic tak skvělého, jako "vnější nepřítel", který ohrožuje revoluci. Kubánci při diskuzích o kontras možná na chvíli zapomenou, že mají chleba na příděl.

Jedno řešení se ale nabízí: Když si oba obvinění nasypou veřejně popel na hlavu - nejlépe na shromáždění kubánského lidu - s tím, že byli ke špionáži donuceni prezidentem Havlem a úřady USA, případně navíc požádají o politický azyl. To by bylo přesně to, co by si vůdce Castro přál, co by hovělo jeho mentalitě paranoidního diktátora. Protože k tomu ale nedojde, je osud našich cestovatelů v jeho rukou.

Fidel Castro, kubánský prezidentPetr Pithart, předseda sněmovny3.1.2001 - Castro tahá Pitharta za nos čtvrtý den. Pithart, který do Havany přiletěl na osobní Castrovo pozvání v úterý, zatím marně čeká na setkání s prezidentem. Předseda Senátu v naději, že se nakonec s Castrem přece jen sejde, odložil odlet z Kuby z pátečního rána SEČ o 48 hodin. Česká diplomacie dnes dala najevo, že to je nejzazší termín, kdy by se schůzka Pithart-Castro mohla uskutečnit. Předseda Senátu Petr Pithart, který se začátkem tohoto týdne kvůli celé záležitosti vydal na Kubu, po příletu do Havany podle AP prohlásil, že ať byl motiv cesty Pilipa s Bubeníkem jakýkoli, nereprezentovali "ani český lid, ani zemi". Podle stejného zdroje Pithart upozornil, že "Česká republika nemůže nést odpovědnost za činy občanů, kteří cestují do dalších zemí z osobních důvodů".

Je tedy s podivem, že jeden z našich nejvyšších státních představitelů s takovým úsilím podlézá Castrovi, když se jedná o jakési neodpovědné české občany. Právem se můžeme domnívat, že kdyby v kubánské base seděli jiní opravdu obyčejní čeští občané nespolčení politicky s Pithartem a prezidentem, nehnul by předseda senátu ani prstem. Konec konců měl do Havany letět spíše pan Klaus, protože Pilip je přece členem poslanecké sněmovny.

V každém případě Castro předvádí celému světu, jaký je diplomatický ignorant, který kálí i na ty nejzákladnější pravidla slušného chování. Pithart pro něj není nic jiného, než otrapa z nepřátelské země, který se plazí u jeho trůnu ve snaze zachránit své poddané. Pithartovo ponižování je i ponížením České republiky. Za starých časů by musel náš panovník vyhlásit Kubě válku. Dnes to spíš vypadá na handl, při kterém buď vymění Pithart dva Čechy za smazání nemalé částky, kterou nám Kuba dluží z dob komunizmu a pokorně se omluví, nebo odtáhne s nepořízenou.


30.1.2001 - Petr Pithart je na Kubě. Předseda horní komory parlamentu, který se osobně pokusí dosáhnout propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, dorazil dnes do Havany a setkal se nejprve s příbuznými vězněných Čechů. Pithart se také sejde přímo s kubánským vůdcem. "Jsem přesvědčen, že ta jednání nebudou snadná. Jsem připraven hájit zájmy občanů České republiky, ale i velmi pozorně vyslechnout argumenty kubánské strany," řekl Pithart po příletu. Vývoj, který předcházel té cestě, není úplně krátký," řekl před odletem Pithart BBC. Dodal, že se už 18. ledna dopisem obrátil na Castra a jako druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky se mu osobně zaručil, že Pilip ani Bubeník nejsou agenty Spojených států. Castro na to reagoval 24. ledna osobním dopisem, kterým ho pozval do Havany. "Pozval mne na Kubu, aby mi mohl osobně vysvětlit okolnosti případu a, samozřejmě, abychom si mohli vyměnit názory," doplnil Pithart.

Mluvčí prezidenta Václava Havla odmítl odpovědět na otázku, zda prezident o Pithartově iniciativě věděl. "Nemohu vám říci k té věci vůbec nic. Z principu celý kubánský incident chováme v důvěrnosti," řekl mluvčí Ladislav Špaček.

Organizační výbor Senátu, který schvaluje zahraniční návštěvy senátorů, o Pithartově cestě na Kubu nejednal. Pithart sám zpravodaji BBC řekl, že na přípravě "mise" se ministerstvo zahraničí podílelo, což ministr zahraničí Kavan potvrdil.

Tolik agenturní zprávy. Nemohu než konstatovat, že všemi podceňovaný "náš malý Píťa", také zvaný "Dvojdomek" za svoji myšlenku o společném státě se Slováky, vyrazil odvážně na soukromou diplomatickou misi na nejvyšší úrovni. Co tam bude dělat? Jak sám prohlásil, budou si s Fidélem vyměňovat názory, zřejmě na budoucnost komunizmu ve světě a hlavně, jak to bude dál v Česku. Starý komunistický harcovník, osmašedesátník Pithart si bude potřásat ruce s posledním skutečným komunistickým revolucionářem, který jako druhý a poslední po Leninovi dokázal pomocí ozbrojené paže dělnické třídy nastolit komunistickou diktaturu a navíc sto mil od Miami. Jistě ho potěší, že ještě stále má komunizmus ve světě své rezidenty, byť ukryté v hábitu konvertovaného lidovce, ale v čele senátu takového státu, jakým je Castrem nenáviděné Česko! Ta zatracená Česká republička, která si troufá po Fidélovi požadovat zaplacení za dary, které bývalé Československo tak nezištně poskytovalo revolučnímu kubánskému lidu. A to Píťovu zahraniční polotajnou misi od počátku tajně podporuje další exemplář - údajný dvojitý či trojitý agent CIA a KGB i StB, nyní úspěšný socialista, ministr zahraničí Kavan.

Jediný, který je zdá se mimo Pithartovu hru, je náš sametový revolucionář, kubánský kontrarevolucionář Václav Havel. Ten si prý dokonce rozehrál s Pilipem a sametovým Bubeníkem naivní hru na osvobození kubánského lidu od samovlády diktátora Castra. Nejspíš se chtěl ještě na sklonku své nepolitické politiky proslavit exportem sametové revoluce na Kubu. Zapomněl ale na to, že kubánský lid svého vůdce ve své většině bezmezně miluje, stejnou láskou, jakou milovali Němci Hitlera. Hesla ¿!Viva Cuba Libre! ¿!Viva Fidel! ¿!Socialismo o Muerte! ¿!Patria o Muerte! ¿!Venceremos!" na Kubě stále ještě platí a kdo nejásá opravdově, jásá ze strachu před tajnou policií.

Žádná sametovka se tam konat nebude. Až Fidel zahsne, bude tam krvavý převrat ve stylu Kosova za účasti cizích vojsk, nejspíše i našich. Američani tam mají stále svoji vojenskou základnu. Roli, jakou při této kauze amatérských agentů amerického imperiálizmu Pilipa a Bubeníka sehrává s nadšením naše Komunistická strana Čech a Moravy je jenom důkazem, že to ta komunistická sebranka zdaleka nezabalila a bude otravovat až do skonání světa. Ten, kdo má plnou hubu hesel o rovnosti, spojení proletářů světa, znárodnění majetku boháčů, zdravotnictví a školství zadarmo, ten má šanci na spasení světa skutečně až do jeho konce. Vždycky se najde nová dorůstající generace, které se nebude líbit, že se má zapojit a tvrdě makat "na jiné". Ti se rádi vrhnou do náruče anarchistů, fašistů nebo komunistů. Třeba i do náruče Svazu komunistické mládeže. Naštěstí jejich stránky na www.mujweb.cz/www/ur_ksm jsou často nedostupné. Jen to ale zkuste, když se vám podaří, bude to počteníčko stát za to. Je vždycky dobré vědět, co si myslí nepřítel, kam kráčí. V rubrice Kdo je kdo se s úžasem dozvíte o předsedovi této obskurní organizace: Josef Gottwald, předseda KSM, 28 let. Pepík, řečený Kléma, vede KSM již třetí období. Díky kvalitní rodinné slivovici si udržuje aktivní voličskou základnu. Dobrosrdečný kluk z Moravy (Nemojany u Vyškova) si v KSM našel i partnerku, s kterou sdílí dobré i zlé. Je to neuvěřitelné, ale je tu nový Kléma Gottwald, který se pokouší nalákat vaše děti na vějičky, které kladl už jeho jmenovec za první republiky i po válce. Ten starý Kléma nalákal i našeho milého Píťu...

Zpátky k našemu tématu: nehledal spíše Pilip na Kubě slávu bojovníka za svobodu kubánského lidu, který bude přivítán u otevřeného stolu kubánské privatizace po převratu? Nebo se jen chtěl za peníze amerických daňových poplatníků lacino podívat na druhý konec světa, zdali by tam nebyl nějaký ten kšeftík? Tak či onak se z toho jistě chystá v příštích volbách vytlouci politický kapitál, protože jinak by seděl doma a houpal své tři děti na kolenou nebo si jen užíval s kubánskými prostitutkami bez revolucionáře Bubeníka tak jako většina amerických turistů. A pokud šlo jemu a také paní Pilipové jen a jen o finanční profit, volil jistě správně na základě velmi reálné představy, že po pádu komunizmu bude na Kubě k mání pěkný krajíc ze státního majetku. Budou to zejména rekreační zařízení na pěkných plážích, kde se teď baví američtí turisté. Zajímavá bude také energetika a cukrovary, obojí jsou výsledkem práce šikovných českých rukou, které za to ale většinou nedostaly zaplaceno. Řeknete si, proč cukrovary, když ten kubánský cukr nikdo nekupuje? Jistě, jenomže hospodářská blokáda Kuby bude po převratu zrušena a američtí spotřebitelé budou rádi sladit pravým přírodním třtinovým cukrem a zapíjet to pravým kubánským rumem vyráběným právě z toho cukru. A zapalovat si k tomu pravé kubánské doutníky. Vidíte, že bude co privatizovat, i do vzdáleného Česka se něco z toho koloniálního zboží vyplatí dovážet. Zdá se vám celá tato moje úvaha jako něco šíleného? No jistě, je to jen výplod toho blázna, co si říká Ahasweb!

Ivan a Lucie PilipoviPro přehled na závěr několik údajů o aktivitách Lucie Pilipové: V letech 1992-94 mluvčí Ministerstva zahraničních věcí, 1992 v České televizi jako reportérka, korespondentka španělského rádia Antena 3. V letech 1990-91 studovala mezinárodní vztahy a žurnalistiku na univerzitě v Madridu. Ovládá perfektně španělštinu stejně tak, jako její manžel. Je ve vedení nadace Bohemiae společně s takovými osobnostmi jako je K.Schwarzenberger, T.Baťa, V.Dlouhý (!), M.Lobkowicz, R.Salzmann (!), J.Zieleniec (!). Patronem nadace je například J.T.Gajdar, ruský premiér v roce 1992 (!), sponzory jsou BMW, PriceWaterhouseCoopers (58 poboček po celém světě, audit např.Komerční banky, firma mající prsty v podnikání všeho druhu a disponující impozantními ekonomickými informacemi z celého světa), ČSOB a Živnobanka. Opravdu zajímavý spolek.

Lucii Pilipovou dále nalezneme jako jednatelku firmy Millenium Czech Republic s.r.o - catering, recepce, bankety, prodej a koupě zboží. Je také jednatelkou VIA PERFECTA s.r.o. - semináře, obchodní zprostředkovatelství, marketing. Nechybí ani v nadaci FORUM2000 s panem Pehe, Schwarzenbergerem a Havlem. Vidíte, že manželé Pilipovi jsou pro invazi na Kubu dostatečně vybaveni. Teď už jenom, aby oba kontras z Kuby vyvázli, aby to tam brzo prasklo a firma Pilip/Pilipová by se tam mohla vrátit se slávou zpět. Protože dnešní disidenti tam budou rozdílet státní majetek. Pokud se ovšem nepoperou s kubánskou komunitou, která je na Miami a čeká, kdy se bude moci vrátit a zúčtovat se všemi nepřáteli demokracie, se všemi zrádci a komunistickými kolaboranty. Protože tam určitě o žádnou sametovou revoluci nepůjde. Poteče tam krev.

A ještě jedna lahůdka k tématu: článek soudruha Miloslava Ransdorfa nazvaný Mýty a nedorozumění kolem Kuby na vás netrpělivě čeká v Haló novinách. Je to skvělá ukázka komunistické propagandy, kterou nelze v žádném případě podceňovat. Opravdu stojí za přečtení.


31.1.2001 - Egon Bondy

ZAS JSEM BYL DNESKA OPILÝ
 
celej den jsme spolu tak zabili
Já jsem jen chlastal
a ti druzí to platili
Ti co to platili
se při tom bavili
kdo by se nebavil když vidí
jak jsem opilý
Potom mě vezli domů
a nadávali mi k tomu
Ale na Kampě stálo ráno
šest zasněžených stromů
 
Ze sbírky Ožralá Praha, 1992

Egon Bondy [*20.1.1930], vlastním jménem Zbyněk Fišer. Nedávno se dával v ČT film o Egonu Bondy. Nejvíce mě fascinoval jeho projev na V.sjezdu KSČM. Musím se sám sebe ptát, zda tohle není právě propagace komunizmu, který byl v našem státě prohlášen za nebezpečnou ideologii. Z televizního dokumentu bylo totiž zřejmé, jak někteří mladí rádobyintelektuálové jsou Bondym a hlavně jeho revolučními názory nadšení. Chystají snad pro nás budoucnost podle jeho receptů na světovou revoluci? Nebo jsou to jen bláboly šíleného, nikoliv dementního marxisty? Je něco jako prorok třetího tisíciletí nebo jen neškodný exhibicionista? Jeho básně jsou spíše recesisticky dekadentní, zdravím Petra Nováka, který mě je dal k přečtení. Zde je projev E.Bondy na V. sjezdu KSČM věnovaný globalizaci a řada odkazů včetně jeho básní Projev E.Bondyho na V.sjezdu KSČM.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.