Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO

6.3.2001 - Máte Windows 98? Chcete se zbavit zbytečných ikon na hlavním ovládacím panelu vpravo dole? Pak použijte celkem neznámý program MSCONFIG.EXE. Vyvolejte jej pomocí Start, Spustit, msconfig, OK. Nejprve si vytvořte zálohu, jedná se o zásah do důležitých systémových souborů a registrů.

Přepněte se na kartu Po spuštění a zrušte zde ty programy reprezentované ikonkami na hlavním panelu, které nepotřebujete a klidně i TaskMonitor (taskmon.exe), SystemTray (systray.exe) nebo SchedulingAgent (mstask.exe). Velice pěkný článek Windows 98 - rychlý start od pana Rosmana vás přivede i na další úpravy, které zrychlí práci vašeho počítače.


6.3.2001 - I vojáci jsou jenom lidi. Z tiskové zprávy Ministerstva obrany ČR ze dne 22.2.2001 o Jednání ministra obrany Vladimíra Vetchého s generálním tajemníkem NATO lordem Georgem Robertsonem:
Ministr Vetchý dále informoval George Robertsona, že v resortu obrany nyní probíhají práce na Strategické revizi obrany České republiky.
Po skončení jednání ministr obrany Vladimír Vetchý pozval generálního tajemníka NATO George Robertsona na pivo do hospody ke Kalichu.


5.3.2001 - Český klip desetiletí jako hlasovací internetovou soutěž připravuje Česká televize. Jedná se výhradně o české videoklipy vyrobené v letech 1990 -2000. V ČT pilně digitalizují a dávají na internet. Celkem jich bude 1700. Je to skoro neskutečné číslo, 170 klipů ročně, to je každý druhý den natočený jeden klip... Neuvěřitelné! Najdete je na adrese, která zatím není inzerovaná na hlavní stránce. Zvuk je docela O.K., s obrazem je to horší. Potřebujete na to Real Player Basic, je tam na něj odkaz ke stažení.. Neváhejte a pusťte si ten váš oblíbený! Já tipuju na výhru například Na ptáky jsme krátký Janka Ledeckého nebo Buty Malinkého ptáčka. Ovšem veleúspěšný šlágr roku 1990 (to nám to uteklo) Hany Hegerové Vana plná fialek není k zahození. Tenhle klip ukazuje, jak by měli tvůrci klipů počítat i s digitalizací pro internet. Žádné velké hopsání a střihy, pěkně v klidu. Asi budou muset točit dvě varianty. Jednu zběsilou pro TV a druhou pro internet do té doby, než to internet bude stíhat.

5.3.2001 - Nechcete ministrovat? Před delegáty Republikového shromáždění Unie svobody v Hradci Králové předstoupilo 14 osobností, které vedení unie nominovalo do stínové vlády Čtyřkoaly. Lídr Cyril Svoboda si z tohoto seznamu má do konce března vybrat sedm lidí. Unie by ráda prosadila jinou strukturu vlády. Navrhuje rozdělení vzdělání mezi dva resorty: ministerstvo školství, případně spojené s kulturou a ministerstvo pro vysoké školy, vědu a výzkum. Novinkou by mělo být také zřízení ministerstva pro informační technologie. Co dělat, jak říkal Lenin? Když máte víc zájemců o fleky ministru než je ministerstev, pak je třeba vymyslet nové ministerstvo. Tak třeba ty informační technologie pro Vladimíra Mlynáře. Ten se na převzetí moci připravuje už delší dobu. Angažoval se velmi při příležitosti zavedení elektronického podpisu a v poslední době se zapojil do akce SPISu Internet mění svět společně s Karlem Březinou, Stanislavem Grossem, Ivanem Langrem a šesti firmami, které tuší profit (ČESKÝ TELECOM, Intel, Novell, PVT, RadioMobil a SAP). Tomu říkám koala. Politické rozepře jsou ty tam. To má budoucnost, nemluvě o nějaké té koruně, která jistě nepadne vedle. Zvláštní je, že do té roadshow nepřibrali Microsoft, asi proto, že to kolem něj v poslední době nějak smrdí všelijakými těmi směšnými soudy v USA. Členem SPISu ovšem Microsoft je. A co vaše firma? Děláte také do informačních technologií a nejste členem SPISu? Tak honem honem, už zvoní poledne! Ale pozor, musíte splňovat následující podmínky:

  • uhrazení ročního členského příspěvku ve výši 150 000 Kč pro rok 1999 (Přistoupí-li společnost během kalendářního roku odečítá se alikvótní část příspěvku)
  • obrat na českém trhu informačních technologií ve výši minimálně 50 mil. Kč ročně;
  • doporučení tří stávajících členů SPIS.

Že jste malá firma a nemáte šanci? Nedivte se, jde o rozdělení trhu velkými žraloky. Vláda i opozice se nerozhodla podporovat drobné podnikání, z toho by nekoukali žádní velcí sponzoři a pořádné kšefty pro kamarády.

Kdo by to řekl, že můžou prasata tak pěkně hořet. Inu, sádlo...4.3.2001 - Planou hranice. Na několika místech Británie vzplály apokalyptické hranice, v nichž jsou spalována domácí zvířata, která byla postižena slintavkou a kulhavkou. Na farmě na severovýchodě Anglie, která je považována za jedno z ohnisek nemoci, bylo spáleno na 1000 prasat. Celkově již bylo v různých částech země utraceno přes 2000 kusů prasat, ovcí a dobytka. Experti se domnívají, že tato nemoc byla zavlečena do Británie z Asie kontaminovaným masem, jímž byla krmena prasata. Je to zvláštní, že se něco takového těm slušným a vychovaným Anglánům vyplatilo. Myslím tím tu dopravu masa z Asie (muselo být určitě zmražené!), kde si asi moc na mase nepochutnávají a za pár peněz ho raději prodají bílým ďáblům, aby měli na Coca Colu a nějaké ty ameriky. Vlastně se to nevyplatilo, protože v honbě za maximálním ziskem se také maximálně kašle na všechno, co by ten zisk snižovalo - na zvěrolékařskou kontrolu, na hygienu. U nás si zatím jen turisté pucujou boty o chloramin.

Dá se ale očekávat, že hranice brzy zaplanou i u nás. Je to bída, ale pak nám už zbudou jen ta kuřata, pokud na ně ovšem nepřijde slepičí mor. Stanou se z nás z donucení vegetariáni? Český člověk si ale v nouzi nejvyšší pomůže. Každá druhá rodina má přece chatu a sfouknout nějaký ten kurník či chlívek pro prase není pro zlaté české ručičky žádný problém. A vegetariáni? Ti se budou muset dát rovněž na pěstování svépomocí, jinak budou genově zmutováni naší i zahraniční vědeckou frontou. Ovšem běda! Vždyť ty prasata i kuřata nejraději dlabou nějaké to zrní. Takže i my masožrouti budeme genově zmutováni! Předpovídám, že třetímu tisíciletí se bude za tisíc let říkat Tisíciletí mutantů. Vzpomínáte, jak Franz Kafka v roce 1912 naznačil vizionářsky budoucí vývoj v povídce Proměna? Proto se kontrolujte každé ráno, zda vám za ušima nevyrážejí zelené lístečky a když se budete drbat na zádech, věztě, že to mohou být začínající krovky.

Něco o Kafkovi najdete zde a také zde . Jdu spát, na MTV se právě virtuální zpěvačka rozložila na části a osamělá hlava to sama dozpívala. Už je vlastně 5.3.2001.

4.3.2001 - Omlouvám se za gramatickou hrubku v článku o výročí Vítězného února (viz dole). Napsal jsem totiž, že ...komunistické ruce a vlajky se vzápětí zbarvili krví. No prostě hrůza a děs. Asi jsem při tom myslel na ty stále ještě životné komunisty a ty jejich živé, tleskající ruce. Už jsem to opravil a tak je tam nyní správně, že ... ruce a vlajky se zbarvily krví. Myslete na to, až zase půjdete k volebním urnám.

4.3.2001 - Sčítání lidu pro nás skončilo. Nejprve jsem vyzval komisařku (nikoliv rudou, ale sčítací), aby se legitimovala. Ptáte se proč? No přece co kdyby byla falešná! Na to jste určitě nevzpoměli. Ukázala mě legitimaci komisařky i svoji občanku s fotkou z roku pět. Uklidněn jsem jí svěřil drahocenné podklady pro vědeckou práci našich statistiků. Mají nejméně dva roky co dělat, jak se svěřila tuhle ctěná paní ředitelová statistiková.

4.3.2001 - Vložky česky! V poslední době velice proklínaný kabelový distributor programu MTV - firma UPC - pochopil, že se dámské vložky generaci náctiletých dají jen velice těžko prodávat pomocí reklamy v jidiš, což bylo do nedávna zcela běžné. Ne že by se takové zákaznice v Čechách nenašly, ale bylo jich přece jen málo. A tak se teď navzdory globalizace můžeme dozvědět vlastnosti vložek hezky česky. Přiznám se, že pro mě to bylo v jidiš mnohem příjemější. Nerušilo to a bylo to docela exotické. Většinou tenhle kanál jen poslouchám (právě teď), protože moje oči vysílené z obrazovek počítačů už nestačí sledovat ten vizuální fofr odehrávající se ve většině videoklipů. Asi napíšu do UPC mail, ať tam okamžitě vrátí můj oblíbený jazyk, bez ohledu na to, že mě ho můj dědeček nestačil naučit. Zemřel Jehovažel dříve, než jsem se stačil narodit.

1.3.2001 - Chvalovský ručí kradenými penězi. Předsedu Českomoravského fotbalového svazu a podnikatele Františka Chvalovského propustil odpoledne soudce na svobodu. Podle obhájce Karla Brücklera Chvalovský složil kauci 10 milionů korun a opustil celu předběžného zadržení. Vyšetřovatel Chvalovského v úterý obvinil z úvěrového podvodu zhruba za 640 milionů korun. Je neuvěřitelné, že soudce propouští podvodníka, který nesplácí svoje dluhy bankám a přitom klidně vysolí na dřevo 10 000 000,- korun. V právním státě by měl tyto peníze soudce okamžitě zabavit a nechat ho sedět až do zahájení procesu. Je to skvělý příklad pro všechny podobné zloděje, aby si nechávali někde v kufru pár milionů z ukradených peněz na to, aby se mohli kdykoliv dostat na svobodu. Zase jsme učinili další krok směrem na Balkán či spíše směrem k Moskvě.

Září 2000 v Praze...Na 53. výročí Vítězného února dnes nikdo ani nevzpomněl. Je to veliká chyba, protože zejména pro ty mladší, kteří to vůbec nepamatují, by to byla docela zajímavá informace. O tom, jak díky slabému prezidentovi, neschopným pravicovým politikům, blbosti národa a také díky tomu, že nás státy na západ od nás odepsaly už v průběhu 2.světové války, se moci ve státě chopila chátra vedená Komunistickou stranou Československa. Je vhodné připomenout, že značná část z nich ještě nyní doluje poslední korunky z bývalých státních podniků, i když si již nechali na dveře kanceláří dát mosazné tabulky s tituly jako President, Vicepresident, General Manager, Sales Manager nebo Personal Manager. Presidentem se stal v takové firmě ten, který svoji komunistickou legitimaci odevzdal po převratu v roce 1989 jako první. Bylo by také vhodné použít označení Rudý únor, protože komunistické ruce a vlajky se vzápětí zbarvily krví jejich politických odpůrců. Nijak nepomohlo, že mezi zavražděnými byli i jejich vlastní kumpáni. Je třeba také připomenout, že jsme se z komunistického svrabu nedostali vlastní silou, vlastním chtěním nebo dokonce vlastním národním odbojem. Nic takového se tu nekonalo bez ohledu na politické vězně a disidenty. Ti byli z převratu nejvíce překvapeni, žádný pád komunistické vlády neočekávali.

A došlo k tomu doopravdy? Vždyť ti nejrudější jsou stále kdesi na vrcholu vedení privatizovaných státních firem, které vedou úspěšně k úplnému krachu. Když se podíváte na jakoukoliv firmu, která skutečně profituje a stoupá nahoru, pak zjistíte, že jí řídí zahraniční šéfové, dosazení zahraničními majiteli. Ti zde totiž nemají žádné kamarádíčky z totáče, spolupracovníky si buď dovezou ze zahraničí nebo je vyberou podle docela jiných kritérií z toho mála skutečně schopných Čechů. Ne z těch "schopných všeho".

Čeká nás ještě dlouhá cesta, kdy doufejme ta rudá mafie vyhyne a tak budeme moci oslavit skutečný pád vlády neschopných postkomunistů. Také musíme doufat, že si rudá mafie nestačí vypěstovat dostatek svých vlastních kádrů ze svých synů a dcer. Doufejme, že je jejich děti buď zradí nebo skončí jako narkomani a opilci někde mezi tou chátrou.


Petra Buzková - erotický symbol ČSSD, se stala předsedkyní nejvlivnější místní organizace této strany, tedy v Praze. Je to opravdu rozkošné vidět, jak při děkování za kytici rudých růží (karafiáty a modré květiny včetně modrých růží IBM jsou zakázány) půvabně špulí pusinku na dárce a dává mu tak najevo takový ten osobní kontakt bez ohledu na chaos vládnoucí kolem. Je to jeden z důkazů, proč je tak oblíbená i u voličů, kteří jsou zaměření ve svých politických názorech zcela doprava. Považuji nasazení typicky ženských zbraní do politiky za neregulérní. Vždyť i matka-politička působí na city voličů. Už kdysi dávno to pochopila katolická církev a zavedla kult Panny Marie a to i přes odpor části kléru. Zkuste si něco podobného představit u otce-politika, je to o něčem jiném a nijak významně se to nedá v předvolebním boji použít. Snad jedině pan Lux dokázal dojmout zejména křesťansky orientované voliče svou rolí starostlivého otce velké rodiny žijícího ještě k tomu na venkově se psy, kočkami a králíky. Jenže soukromý život či erotická přitažlivost nemá s prací politika nic společného a jestliže to má přesto významný vliv na voliče, ukazuje to děsivou zranitelnost tak zvaného demokratického systému vládnutí. Do poslanecké sněmovny se pak snadno může dostat i prostitutka, jak nám dojemně předvedli demokratičtí polokomunističtí Italové se svojí Ciciolinou.

Asi by bylo národu nejmilejší zvolit své nejvyšší představitele prostřednictvím telefonního hlasování nebo anketou v tisku, podobně jako se volí nejoblíbenější tváře na obrazovce. Zamysleli jste se nad tím, proč se ozývají hlasy, že nejlepším prezidentem by byl pan Svěrák? A proč k tomu zazněla souhlasná ozvěna i z Hradu? Vždyť máme přece za prezidenta dramatika a spisovatele a první "dáma" je herečka. Ovšem tento druh lidí přece nemá sebemenší kvalifikaci k řízení státu a marně se budete dovolávat faktu, že i v USA byl prezidentem bývalý herec. Prezident v USA s ohledem na své velmi neomezené pravomoci není ničím jiným než obyčejnou loutkou v rukou stranické a armádní mafie, což se o našem prezidentovi říci nedá. Pravomoce má malé a jaká mafie řídí pana Havla si netroufám ani trochu spekulovat. Žádná parlamentní strana se k tomu nemá.

Rád bych při příležitosti jmenování Petry Buzkové doporučil panu Klausovi, aby si už konečně nechal naklonovat nějakou opravdovou krasavici inteligentní, která by neměla opuchlé oči a byla by pěkně načesaná. To by byla ta pravá nástupkyně na jeho místo, taková by dokázala získat i parlamentní většinu. Musela by být ze sociálně slabší rodiny, matka nejlépe zdravotní sestra, otec řidič nákladního auta hrající rád a dobře při čekání na hraničních přechodech konferenční šachy pomocí esemesek. Nedoporučuji jako vzdělání pro pravou politickou hvězdu práva. Lepší je cokoliv týkající se zdravého způsobu života nebo by mohla aspoň jeden rok dělat televizní hlasatelku. Aby jí volili nejen muži, ale i ženy, musí mít alespoň jedno dítě nebo řídit nějakou nadaci starající se o postižené děti nebo sirotky. A tak proč neangažovat rovnou naši krasavici Maxovou? Ušetřilo by se za klonování a hlavně to čekání až by dorostla. Co by tomu říkala paní Livie? Asi nic, protože ta si pěstuje vlastní "nezávislost" a věnuje se plně svojí kariéře, respektive vydělávání peněz. Protože dobře ví, jak nejisté je býti politikem v tomto státě i kdekoliv jinde.


Fighter Aicraft, Mig-29/1Rusko nabízí české armádě stíhačky MiG-29. Dodávkou nadzvukových letadel by Moskva mohla zlikvidovat svůj 140miliardový dluh vůči České republice Znovu ruské stíhačky? Čeští vojáci možná budou nakonec létat na ruských MiG-29 namísto vysněných západních stíhaček. "Východní varianta" má podporu ministra financí. Před dvěma týdny dostal ekonomický náměstek ministra obrany Jaroslav Tvrdík oficiální žádost z Moskvy. Rusové žádají, aby česká strana dodatečně zařadila jejich nabídku do již vyhlášeného výběrového řízení. "Nereflektujeme na ni, protože vláda už rozhodla o vyhlášení tendru a vyzvala k účasti konkrétní zájemce," dodal mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Ministr financí Pavel Mertlík je ale ruské nabídce podle informací LN nakloněn. Fakt, že zástupci ministerstva financí již o dodávkách ruských stíhaček jednají, potvrdil například český velvyslanec v Moskvě Jaroslav Bašta. Mertlíkova podpora ruským stíhačkám má jednoduchou logiku. Rusko dluží Česku zhruba 140 miliard korun. Moskva dluh splácí jen velmi pomalu, od roku 1994 do Česka odvedla pouhých 26 miliard. Moskva by zbytek dluhu ráda vrátila právě "výměnou" za šestatřicet nadzvukových letadel MiG-29.

Má to jeden háček: co na to NATO? Generální tajemník NATO Robertson nám ale právě před několika dny doporučil, abychom zatím žádné stíhačky nekupovali. Dost to naše militaristické specialisty i politiky šokovalo. Vojáci se těšili na nové drahé hračky, politici se naivně domnívají, že nákup podmíní rozsáhlými investicemi dodavatele letadel do našeho průmyslu. Zřejmě si nepovšimli, jak lehce zlikvidovali Američané Let Kunovice a zbavili se tak mezinárodní konkurence na trhu malých dopravních letadel. Protože Mertlík uvažuje racionálněji, chce zabít dvě mouchy jednou ranou: dluh bude splacen a my budeme mít docela moderní letadla. Je v tom jen jeden háček: budeme závislí na dodávce náhradních dílů na státu, který v NATO jen tak brzo nebude a to je asi vojensky nepřijatelné. Leda by nás naši západní spojenci v duchu dávných tradic považovali jen za nárazníkové pásmo a s našimi letadly nikdy nepočítali - viz poslední vyjádření lorda Robertsona. Nejspíše nepočítají příliš ani s naší armádou. V třetím tisíciletí s největší pravděpodobností nebude žádná atomová válka. Budou ale nesčetné místní konflikty, malé války o vliv vedené klasickými zbraněmi. V takových válkách má i tak malé území, jako je Česká republika, svůj význam. Máme tu hory, které se špatně dobývají a máme dostatek tanků. Svoji roli nárazníkového pásma na hranicích Rakouska a Německa můžeme plnit docela dobře i bez letadel, protože ta z Německa jsou tu za několik minut. Zvláštní na celé nabídce letadel z Ruska je to, že ten obchod chtějí zorganizovat Němci. A roli záhadného pana Bašty v Moskvě bych vůbec, ale vůbec nepodceňoval.


Chvalovský konečně v base.Policie dopoledne zatkla předsedu Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Je podezřelý z finančního podvodu vůči Komerční bance. Chvalovský byl zadržen na letišti před odletem do Skopje na středeční přípravné mezistátní utkání Makedonie - Česká republika, odkud chtěl podle policejních zdrojů údajně pokračovat na dovolenou, možná že chtěl spíše vzít roha. Policisté ho převezli k výslechu, po něm soud rozhodne o případném uvalení vazby. Z KB si půjčil přes 600 milionů a použil je na oddlužení svých prasečkářských firem, ačkoliv je měl podle smlouvy použít pro financování celostátně žádoucího vývozu vepřového masa. Chvalovský veškerou vinu popírá. Něco v tom našem fotbalovém sportu silně smrdí a zdá se, že od hlavy. Není to od rybí hlavy ale od té prasečí. Navíc to díky jeho funkci bude i mezinárodní ostuda.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.