Pamětník
počátků
dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny nejméně
jednou
týdně
události
kolem sebe
MSN.Atlas
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV  DISKUSE
,  zítra:

30.3.2001 - Tajná společnost Bilderberg se v poslední době začíná dostávat do centra pozornosti. Další informace o ní jsou k dispozici na www.parascope.com. Najdete zde titulky "Planetární loutkaři", nebo "Bilderbergská elita". Další materiály jsou na stránkách New Netizen Nevynechejte ani stránku, kde je Biderbergská skupina označena jako "virtuální" společnost lidí určující budoucnost tohoto světa, je tu i řada fotografií. Jistě se nebudete divit, že je s touto institucí spojována nadnárodní firma McDonald's i když jen na stránkách www.happyclown.com...

30.3.2001 - Je snad levičák Kavan tajným komunistou? Podniká kroky pro zrušení hospodářského embarga proti Kubě na základě nátlaku komunistů a bývalých agentů StB? "Od tunaj to tak vyzerá..." by řekl major Terazky z Černých baronů. Slíbil snad Kavan se Zemanem Castrovi, že naše vláda zařadí do připravované rezoluce pasáž, která se určitě Spojeným státům líbit nebude? Snad proto, aby Castro milostivě propustil šíleného kontrarevolucionáře Pilipa i s Bubeníkem? Přiznám se, že mě taje vnitrostranického života v KSČ nebo pracovní postupy StB naštěstí zůstaly utajeny. Ale soudil bych například podle postupů, které platí třeba pro pracovníky "firmy" FBI nebo CIA: z firmy se neodchází nikdy, do konce života je každý poslušen respektovat vše, co firma koná, nestavět se proti ní a když je požádán, tak musí vykonat určený úkol, i když už dávno z firmy vystoupil. Obávám se, že tyto zákony platí i pro řadu našich politiků.

Zajímavé je, kdo to ve Washingtonu žehlí: opoziční politik a senátor pan Žantovský! V poslední době je to takový národní zvyk: když někdo z oficiálních představitelů včetně poslanců někde něco pos..., tak to jedou žehlit senátoři opozice. Jenže pan Žantovský prý není jen obyčejný senátor a bývalý velvyslanec v USA. Od 4.května se bude v britském Channel Four vysílat čtyřdílný televizní pořad Tajní vládci světa. Je natočený podle knihy Them: Adventures with Extremists (Oni: dobrodružství s extremisty), která vyjde 6. dubna v nakladatelství Picador v Londýně. Kniha pojednává o tajné skupině nesmírně mocných politiků a průmyslníků, kteří prý jsou skutečnými vládci světa, nastolují prezidenty anebo je zase odstraňují, vyvolávají války. Skupině se říká Bilderbergská.

Vládnou údajně světu tajně už od roku 1954, kdy se skupinu rozhodl vytvořit muž jménem Joseph Retinger. Nejasné je, kde vzal Retinger, polský přistěhovalec, pracující jako sekretář pro spisovatele Josepha Conrada, takové možnosti, aby dal dohromady takto vlivnou skupinu. První setkání skupiny se konalo v hotelu Bilderberg v Holandsku. Jejími členy jsou nebo byli: David Rockefeller, James Wolfensohn, šéf Světové banky, Henry Kissinger, Conrad Black, třetí nejmocnější světový mediální magnát, vlastník deníku Daily Telegraph a Jerusalem Post a listu Chicago Sun-Times a 40 kanadských deníků a 447 jiných novin po celém světě, Peter Mandelson, pravá ruka Tonyho Blaira, bývalý labouristický ministr financí lord Denis Healey, Martin Taylor, bývalý generální ředitel banky Barclays a řada dalších. Se skupinou jsou spřízněny i významné firmy: Xerox, Heinz, Fiat, Barclays a Nokia.

Denis Healey charakterizoval člena bilderbergské skupiny takto: "Říkat, že usilujeme o jednotnou světovou vládu, je přehnané, ale není to úplně nefér. Členové bilderbergské skupiny zastávají názor, že nemůžeme donekonečna mezi sebou pořád z nesmyslných důvodů bojovat a zabíjet lidi a připravovat miliony lidí o přístřeší. Tak jsme došli k názoru, že by bylo dobré vytvořit po celém světě jediné společenství. Bilderberg je způsob, jak přivést dohromady politiky, průmyslníky, finančníky a novináře. Snažíme se získávat mladší politiky, kteří jsou na vzestupu, a ty seznamujeme s finančníky a průmyslníky, kteří jim nabízejí moudrá slova. Zvyšuje to šanci mít rozumnou globální politiku."

Českými členy této tajné vlivové skupiny jsou Karel Kovanda a Michael Žantovský. Není tedy divu, že to je právě on, kdo odjel do Washingtonu žehlit Kavanem pomačkané naše dříve tak dobré vztahy se Spojenými státy. Informace na internetu naleznete na stránkách www.bilderberg.org nebo ve stránkách časopisu Spotlight, kritickému vůči skupině Bilderberg. Na závěr jedno upozornění: nepleťte si Bamberk s Bilderbergem...

Dost legrační, leč srozumitelné...29.3.2001 - Překlady textů a celých WWW stránek v omezeném rozsahu asi tak dvou obrazovek s využitím serveru www.tranexp.com jsem zařadil do spodní části hlavní stránky. Výsledek může být dost žertovný. Zejména při překladu z angličtiny do češtiny. Ale třeba se vám to přece jen někdy hodí. Vpravo na obrázku je ukázka, jak dopadne překlad třeba takové stránky www.mp3.com. Když najedete myší na ten záhadný křížek (v překladu, ne u tohoto obrázku) vedle slova, zobrazí se variantní význam. Křížek je znamením nejistoty překladače a je na vás, co si vyberete.

29.3.2001 - Děláte stránku a chcete si vybrat barvy pro pozadí a text? Pak na www.draac.com najdete ten nejefektivnější nástroj, jak získat hex kódy barev, které jste si naladili v ColorCube. Stačí jen najet myší na některou z barev a hned vidíte výsledek.

29.3.2001 - Chcete nakupovat levněji? Pak se podívejte na server www.esleva.cz, na kterém najdete internetové obchody poskytující různě vysoké slevy na nákupy prováděné prostřednictvím internetu. Některé se dokonce chovají tak, že vám slevu přiznají, i když jim jen zamailujete, že si to či ono chcete koupit a že si přijedete k nim do obchodu. Ne každý internetový obchod ale má kamenný krám. Jen ti lepší.

28.3.2001 - Madonna na MP3 je tu pro vás ke stažení ze serveru MP3.COM. Stahovat se z tohoto serveru přímo nedá, ale když víte kde hledat, pak je to sranda. Každý týden najdete jeden hit vždy ve dvou kvalitách a tomu odpovídající délce na stejném místě v záhlaví. Hi Fi soubory se pohybují kolem 1,5 - 4MB, Lo Fi nejvýše 1 MB, což se dá stáhnout i po telefonu. Hledejte tedy obrázek Madonny a stahujte! Kdo má nainstalovaný Download Accelerator Plus, půjde mu to o 50% rychleji. Soubory MP3 se nejlépe přehrávají pomocí WINAMP. A z kterého alba to bude příště? Co třeba takový Eric Clapton?

27.3.2001 - Srba ze ZAMINI padl! Novináři MFDnes slaví úspěch. Díky jejich informacím o podezřelém tunelu Moskevského domu v Moskvě byl přinucen dnes odstoupit generální sekretář ministra zahraničí Karel Srba. Ten v minulosti pro podobné podezření odešel z ministerstva zdravotnictví. Je mladý, dravý a nezničitelný. Na které ministerstvo má namířeno nyní? Novináři ale půjdou po jeho stopě jako vlčí smečka, takže se nejspíše pokusí uplatnit někde v byznysu. Je proto jistě vybaven spoustou užitečných informací, za které se dobře platí. Bez ohledu na jeho odstoupení bude pokračovat vyšetřování vedené policejní Službou pro odhalování korupce. Kavan se však stále staví do role podvedeného beránka a Zeman hlásá svou oblíbenou teorii, že za takové drobnosti a pitomosti nenesou jeho ministři žádnou odpovědnost. To je zajímavý postoj, který ostatně už dávno aplikuje sám na sebe. Nehodlá odstupovat ze své funkce ani v případech, kdy pro vážná obvinění odstupuje některý jeho ministr (viz bývalý ministr financí Svoboda). Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr, říkávala moje babička.

27.3.2001 - POZOR na poštovní virus Injustice. 19. března se objevil VBScript červ šířící se pomocí e-mailu. Je relativně neškodný, jen zasílá sám sebe z vašeho PC adresátům z vašeho mailového adresáře. Pokud k vám dorazí, bude vypadat následovně:

Předmět(Subject): RE:Injustice

Text(Body): Dear 
Did you send the attached message, I was not expecting this from you !

Příloha (Attachment): injustice.TXT.vbs
Příloha po spuštění zobrazí text:
"PLEASE ACCEPT MY APOLOGIES FOR DISTURBING YOU.
Remember that one day YOU may...atd
Na závěr červ spustí Internet Explorer a otevře několik internetových stránek (většinou palestinské organizace).

27.3.2001 - Zapojte se do DISKUSE, která je od dnešního dne ve zkušebním provozu. Volbu DISKUSE pro vstup do ní naleznete vpravo nahoře.

26.3.2001 - Zkušební provoz AHASWEBA probíhá také na dalším serveru ahasweb.hyperlink.cz. Zkuste si, zda není pro vás přístupnější a napište. Podle výsledku vašeho "hlasování" a mého testování spolehlivosti rozhodnu o definitivním umístění těchto stránek. Změřte si i rychlost přístupu a napište jí do mailu.

26.3.2001 - Změřte si rychlost vašeho přístupu na Ahasweba pomocí stránek web.dkm.cz/rychlost. Jako zdroje dat si vyberte webpark.cz nebo hyperlink.cz. Nic vám nebrání v tom, otestovat si vaši rychlost přístupu i na další významné české servery. Funguje to na principu měření rychlosti přicházejících vzorků dat, je to v Javascriptu a poběží to na vašem PC, takže výsledek je objektivní. Pro porovnání moje rychlosti z kabelové linky UPC: webpark.cz 106 kbit/sec, hyperlink.cz 103 kbit/sec.

26.3.2001 - Hongkong je sice daleko, ale Češi jsou všude. Včera navštívil Ahasweb krajan právě z tohoto města, které je nyní pod správou kontinentální Číny. Bylo by zajímavé, kdyby poslal nějaký ten postřeh z života pod komunistickou nadvládou. Nebo se tam nic nezměnilo a spíše Čína sama spěje od komunizmu někam jinam? V každém případě se podívejte na server www.netvigator.com, přes který se náš krajan připojil. Kdyby jste tan někdy zabloudili, náš konzulát je na adrese Room 1207, Harbour Centre, 25 Harbour Road, Wanchai, Hong Kong a mají otevřeno od 9.00 do 11.00 dopoledne. Krásná pracovní doba pro zaměstnance, horší pro strany. Asi není o cesty k nám takový zájem. Měli by vědět, že u nás je víno levnější. Láhev Esk Valley 1999 Chardonnay stojí v Hongkongu 3 354,-Kč (Chardonnay - světová odrůda číslo jedna, která vznikla oddělením od Rulandského bílého. Pro svoji velmi vysokou kvalitu stále více pěstována na všech kontinentech. Dává víno plné, hramonicky vyrovnané s jemnou nevtíravou navinulou vůní. Barvy světležluté. Zráním zvýrazňuje svoji jakost. Výborné například k vepřové pečeni s tarragonovou omáčkou). V Česku dostanete original Languedoc Rousillon 1998 Chardonnay za pouhých 182,-Kč. Přes internet můžete nakupovat u PALAMAR INTERNATIONAL s.r.o.. Což je cena celkem odpovídající v porovnání s nabídkou e-shopu wine.com.

25.3.2001 - Ahasweb se stěhuje. Možná, že jste postřehli, že se již nenacházíme na serveru VOLNY.CZ, byli jste automaticky přesměrováni. Ke stěhování na WEBPARK.CZ jsem byl donucen vyčerpáním povoleného prostoru 10 MB, které je stropem pro webhosting zdarma na VOLNY.CZ. Pro získání kapacity 20 MB bych musel platit 3 100,-Kč ročně, což jak uznáte, není malý peníz, alespoň pro mne. Doufám, že to na WEBPARK.CZ s limitem 20 MB bude chodit bez problémů, považujte to zatím za zkušební provoz. Byl bych rád, kdybyste napsali v případě nějakých těžkostí (výpadky, pomalý přístup). Z mého pohledu je WEBPARK.CZ stejně rychlý, mám ho "na druhé straně" internetu, tedy za NIXem - propojovacím uzlem. Máte-li Ahasweb ve svých oblíbených stránkách, opravte si adresu na http://ahasweb.webpark.cz nebo si klepněte zde. Kdo máte Ahasweb jako startovací stránku, klepněte si nejlépe zde. A nezapomeňte na server WOKO.CZ, jestliže si necháváte posílat e-maily při každé aktualizaci Ahasweba. Zrušte si tam sledování adresy http://www.volny.cz/ahasweb a přidejte si sledování adresy http://ahasweb.webpark.cz. Doufám, že nám v tom webparku pokvete s nastávajícím jarem hodně štěstí.

25.3.2001 - Vítám čtenáře z Chorvatska, kterého jsem objevil v seznamu návštěvníků v pátek. Po pravdě, nevidím v tomto denním přehledu vaše počítače, ale jen servery vašich připojovatelů. V případě Chorvatska to byl server moj.hinet.hr firmy Croatian Telecom. Jak je vidět, Telecom a Hospodin je všude na Zemi. Jedno by mě zajímalo: jaké národnosti čtenář z Chorvatska je? Když se zahledíte do stránek tohoto chorvatského serveru, zjistíte, že se to docela dá číst. Znamená to snad, že jsou Chorvaté vlastně Češi stejně jako jsou Čechy Slováci? A nebo jsme my Češi ve skutečnosti Chorvaty?


Obušku z futrálu ven!Bojíte se vyjít večer ven? Nebo jste učitelem či profesorem a bojíte se agresivity svých žáků? Opatřete si proto výsuvný obušek. V případě napadení vám může zachránit peníze nebo dokonce život. Mlaťte s ním ale příslušného zločince uvážlivě, jinak mu budete platit do konce života. V případě, že jej zabijete, nejspíš na základě našich zákonů půjdete do basy za úmyslné, v nejlepším případě za neúmyslné zabití.

Vraťme se ale k problému, který se začíná vyskytovat na našich školách. Žáci se už od páté třídy stávají nezvladatelnými a někteří dokonce napadají své učitele. Na stránkách www.ceskaskola.cz se nedávno rozjela diskuse učitelů na téma Strašidlo nekázně aneb Džungle před tabulí?. Žáci i žákyně jsou nezvladatelní, hrubí k učitelům nebo je zcela ignorují a dělají si ve třídě, co je napadne. V lepším případě si z nich dělají legraci a zesměšňují je, uchylují se k nahlas pronášeným poznámkám i nadávkám. Někteří učitelé se obávají i fyzického násilí.

Používání mobilních telefonů při vyučování už v základním stupni se stává běžnou záležitostí. Zatímco my, starší generace, jsme si posílali při vyučování psaníčka, dnes si žáci posílají esemesky. My jsme si četli pod lavicí rodokapsy, dnes se žáci opájejí nejnovějšími hity ze svého přenosného CD nebo MP3 playeru. My jsme si pracně vyráběli miniaturní taháky, dnes žák použije pro nápovědu při písemné úloze handsfree mobil s mikrosluchátkem zastrčeným v uchu, do kterého mu napovídá placený konzultant zaplacený tatínkem. My jsme psali po fasádách křídou či škrabali nožem do omítky na záchodech "Servít je vůl", dnes se mrskne na fasádu pár tagů nebo se jde s partou "zmodernizovat" celý vagón metra v depu. Přiznám se, že netuším, čím nahradila dnešní začínající generace naše střílení bábrlaty pomocí gumičky nebo oblíbenou střelbu rýží s využitím rozšroubované versatilky. O přestávce jsme házeli křídou a houbou, namáčeli spolužačkám copy do kalamáře (bylo to v minulém století, tedy dvacátém, ne zas tak dávno). Dnes už žádné kalamáře ani copy nejsou, škoda. Jezdili jsme ve škole po zábradlí - mě se dokonce v osmé třídě podařilo vyrazit při této zábavě zadkem jeden litinový díl zábradlí a spadnout z výšky asi tří metrů bez úrazu rovnou před tělocvikáře. Přežili jsme to a přežili to i naši učitelé či profesoři.

Pravdou je, že jsme se obávali učitele chemie, který naše chování odměňoval bolestivým nadzvedáváním za vlasy u ucha. Rákosky byly zrušeny nejspíš někdy po roce 1918, dnes se rákoska dostala spíše do oblasti erotiky (zkuste si dát hledání hesla rákoska v internetu - jen pro dospělé a otrlé). V některých domácnostech se stále rákoska nebo řemen používá. Ovšem v rozporu s platnými zákony a rodiče riskují, že budou obviněni a případně i obžalováni a odsouzeni za násilí na vlastních dětech. To je změna dosti zásadní a není jisté, zda soud bude alternativní výchovnou facku považovat za týrání, či nikoliv. Já sice rákosky nepamatuju ale pravítko přes prsty ve škole jsem zažil. Matně si také vzpomínám na jednu učitelku ve druhé či třetí třídě, jak nechávala ty největší zločince klečet v koutě vedle tabule, což byla dost velká pohana.

Hráli jsme při vyučování lodě - střelba na námořní lodě na čtverečkovaném papíře - jedli při vyučování a na střední škole jsme málem zbourali příčku mezi dvěma učebnami. Při rvačce odehrávající se na stupínku jsem nechtěně vykloubil příliš agresivnímu spolužákovi sanici - ale to byl opravdu můj největší školní zločin. Patřil jsem spíše mezi ty napadané, ale od té sanice jsem byl tiše respektovaný.

Lezli jsme po čtyřech po třídě tehdy, když náš profesor za katedrou usínal při čtení z učebnice jejíž byl autorem, případně jsme usínali též. Když se na to podívám z odstupu mnoha let, neměli to s námi ti učitelé lehké. Říkám učitelé, protože učitelka byla v té době spíše vzácností. Navíc byla buď mladá a svobodná obdivovaná nebo stará panna. Stříleli jsme také o školu pomocí dutých klíčů s hřebíkem naplněných oškrábanými hlavičkami sirek, zapalovali čuďáky ze svitků celuloidových filmů zabalených do papíru a malovali sprosté obrázky na školní fasádu. Milovali jsme naši mladou učitelku ruštiny, která si v krátkých sukních a malých kalhotkách sedala na první lavici, obdivovali jsme učitele matematiky, který nás něco naučil a jezdil s námi na školní výlety. Vyšetřovala se i ztráta třídní knihy, peníze se nekradly, protože nikdo žádné neměl.

Řekl bych, že výčet našich zločinů je dost impozantní a že to dnes těžko může vypadat ve třídách hůře, než za starých časů. Je tu ale jeden problém, který za poslední půlstoletí narostl do obludné podoby. Většina pedagogů jsou totiž ženy. A to není dobře, protože milé slečny a paní učitelky jaksi od přírody nemají výbavu k tomu, aby si udržely kázeň způsobem. který by žactvu imponoval. Učitel má proti učitelce několik zřejmých výhod: kluci jej spíše respektují jako náčelníka smečky, pokud na to má. Může pro ně být i vzorem spíše, než jejich otec. Děvčata jej zase mohou milovat a vidět v něm předobraz svých budoucích partnerů. Učitelka s něčím takovým počítat nemůže. Pokud je mladá a hezká, může se maximálně stát erotickým symbolem pro kluky, což ale neznamená, že jí budou respektovat jako autoritu. A děvčata v ní vidí spíše konkurenci.

Škola není určena jen k nalévání vědomostí do hlav žáků. Má nezaměnitelnou roli jako předobraz budoucího skutečného života, ve kterém je školní výuka odměňovaná známkami nahrazena prací za peníze nezbytné k přežití. Učitelé budou nahrazeni šéfy, nejčastěji muži. A to je špatně, protože dnešní žáci nemají roli podřizování se mužům ze školy nacvičenou. Odkud se asi bere strach "dospělých" mužů před vojnou, ve které by se dostali pod velení mužů do světa zákazů a povolení, do světa trestů, někdy i vězení? Byla to dříve poslední šance, jak té mužské části populace cvičně ukázat, co je může čekat v horší podobě jako odplata za to, když nebudou respektovat zákony společnosti.

O to víc patří škole úloha vytvořit z dítěte tvora společenského. A školy budou lepší tehdy, když v nich bude méně učitelek. Změní se to, až bude opět pan učitel patřit mezi vážené občany nejen pro svoji vzdělanost, ale i díky svému platu, kdy si bude moci dovolit manželku, která se bude starat především o domácnost a jejich čtyři děti. Zdá se to být neuvěřitelné, ale takové ženy se skutečně vyskytují i v dnešní feminizované společnosti, ženy, které se s nadšením věnují své domácí práci, ve které jsou opravdovými matkami vychovávající své děti nikoliv pomocí mobilního telefonu. Dá se očekávat, že takové děti budou snad ve škole méně zlobit a dokonce se i těšit na hodiny strávené se svým oblíbeným učitelem.

 


Home
Home
http://ahasweb.webpark.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.