Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV
MP3 DOWNLOAD !!!
Gypsy Soul Co si můžete na MP3.COM jen přehrávat - tady si můžete stáhnout.
Dnes jsou to smutné, ale krásné písně.

"Test Of Time 2001", Gypsy Soul (Lilith Fair Winner 98), 955 kB
"Who", Gypsy Soul (Lilith Fair Winner 98), 800 kB
"Can't Go Home 2001", Gypsy Soul (Lilith Fair Winner 98), 917 kB
Pro přehrávání souborů .MP3 je nejlepší Winamp. Download 2,2 MB zde.
Nadace Bohemiae

24.4.2001 - Nadace Bohemiae skončila. Nestátní nezisková organizace, Nadace Bohemiae, měla jako svůj hlavní cíl vytvářet dobré jméno České republiky ve světě. Pořádala diskusní fóra s významnými zahraničními a českými osobnostmi. Svou činnnost zajišťovala z peněz od sponzorů, především velkých českých podniků. Finanční úřad však zpochybnil způsob účtování nadace a doměřil jí daň ve výši asi 3 mil. korun. Neschopnost nadace vypořádat se s dluhem ji přivedlo k zániku. Finanční úřad považuje praxi nadace za podvod. Nadace přijímala peníze zajímavým trikem: sponzorská firma si zapsala peníze věnované nadaci do účetnictví jako náklady na reklamu. Nadace Bohemiae si naproti tomu peníze zaúčtovala jako dar, který se nezdaňuje. To je daňový podvod jako víno. Odpovědnou osobou za tento účetnický trik aplikovaný v letech 1994 - 1998 nebyl nikdo jiný, než Lucie Pilipová.

O nadaci Bohemiae jsem se zmiňoval nedávno v souvislosti s kubánskou aférou rodiny Pilipovy - Lucie Pilipová byla v letech 1994 - 1998 výkonnou ředitelkou této nadace. Je to velmi zvláštní, že pro pouhé tři miliony musí takový vznešený fond skončit svoji bohulibou činnost. Spíše to vypadá na to, že někteří významní zakládající a výkonní členové nadace se zkompromitovali a přestali plnit svoji hlavní funkci vysavačů peněz z řady firem a státních institucí včetně bank. Stačí si zrekapitulovat jména členů správní rady: K.Schwarzenberger, T.Baťa, V.Dlouhý (!), M.Lobkowicz, R.Salzmann (!), J.Zieleniec, J. Švejnar (čtěte zajímavý rozhovor s ním na www.zelienec.cz). Patronem nadace byl například J.T.Gajdar, ruský premiér v roce 1992 (!), sponzory byly BMW, PriceWaterhouseCoopers (58 poboček po celém světě, audit např.Komerční banky, firma mající prsty v podnikání všeho druhu a disponující impozantními ekonomickými informacemi z celého světa), ČSOB a Živnobanka. Nadace odchodem většiny členů vedení a reprezentantů sponzorů z aktivní činnosti tak ztratila veškeré zdroje příjmů. A hlavně, ztratila svůj vliv a tím pádem i smysl. Protože pod nesmyslným hávem nadace se nepochybně skrývala skupina osob, které chtěly ovlivňovat chod věcí v našem státě a pokud měla nadace něco podporovat, pak jejich soukromé zájmy a ekonomické aktivity.

Někteří z nich to ještě nevzdali a chystají se utvářet nová uskupení, která se budou snažit získat opět vliv. Příkladem je skupina kolem K.Schwarzenbergera, M.Lobkowicze a J.Švejnara. Poslední jmenovaný se má stát předsedou nově zakládané politické strany zatím neznámého jména.

Nová strana přichází!!!20.4.2001 - Nová záře nad Hradem. Již v únoru jsem informoval o nejnovějších piklech našich zcela nezávislých nepolitiků chystající založení nové strany. Zdá se, že se porodní proces chýlí ke konci. Na přípravě strany se podílí řada představitelů iniciativ Impuls 99, Děkujeme, odejděte!, Dřevíčská výzva, ČT - Věc veřejná a jiní buřiči. To je opravdu dobrá zpráva! Konečně budou mít voliči koho volit, zejména ti, kteří s takovým nadšením demonstrovali potřebu "nové" politiky nedávno na Václavském náměstí u příležitosti televizních bouří nebo při podpoře myšlenky "Děkujeme, odejděte". Hlavně by tam měli být úplně noví, ničím nezatížení nepolitici, kteří ještě nikdy neministrovali. Deus ex mašina tohoto nového spolku bude jistě pan Pehe, který se zatím činil jen jako poradce prezidenta, Michal Kocáb je známá pophvězda a ten, který úspěšně vyvedl z našeho území ruskou armádu. Na druhou stranu se zasloužil jako maskot fondu Trend, i když jak tvrdí, se nezúčastnil jeho vytunelování. Tím se ovšem označil za naivního hlupáka ve věcech ekonomických. Snad se nechystá na funkci ministra kultury, tam jde především o veřejné peníze. Ale mohl by dělat ministra obrany.

Důležité je, že budeme mít další možnost, kterou stranu si vybrat k volbám. Nemluví se ale o žádných krasavicích inteligentních, jak by řekl Hrabal, které by mohly imáge této nové strany podpořit. To je chyba, vždyť polovina voličů jsou muži a ti by takovou nějakou pěknou ženskou volili - viz volební úspěchy Cicioliny v Italii. A ženy by jí možná daly hlas už jenom ze solidarity, pokud by se ubránily závisti. Teď je ale hlavním úkolem vymyslet, jak se ta nová strana bude jmenovat. Nevymysleli zatím nic moc: SOS (Strana občanské společnosti), VIVA, Nový směr a Nová vize. SOS příliš evokuje volání z potápějící se lodi - to může zabrat před volbami, ale co potom, až budou vládnout? VIVA není špatné, ale vypadá to jako značka nějakého džusu nebo sušenek. A dávat do jména strany přidavné jméno nová, nový není šťastný nápad. Za rok bude přece taková strana už stará a nemůže se jmenovat pořád nová. Všimněte si, jaké problémy s tím mají výrobci prášku na praní nebo dámských vložek.

Navrhuji proto jméno STŘEDA. Chtějí se přece usadit na politickém středu někde těsně vedle ČSSD na levici a s čtyřkoalou po pravici. A název Středa se rýmuje v češtině se slovy "je ho tam třeba!". To by také mohlo pomoci, zejména když by se to vtipně použilo na bilboardech s využitím těch krasavic, co doufám ještě pan Pehe doplní. Ještě jeden problém taková zakládaná strana ale musí řešit : kde na to vzít peníze. A tak pozor pánové a snad i dámy v přípravném výboru, pozor na ty dárce, donátory a sponzory, aby pak novináři zase nehledali nějaké ty Bácze v Budapešti nebo jako inovaci nějakého Nováka v New Yorku.

19.4.2001 - Kühnl a Špidla - jedna rodina! - Předseda ČSSD Vladimír Špidla a lídr čtyřkoalice Karel Kühnl shodně v pořadu televize Prima Nedělní partie připustili možnost povolební koaliční spolupráce obou politických subjektů. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal Kühnlova slova o případné povolební koalici s ČSSD v rozhovoru pro Českou televizi přivítal. "Dovedu si představit vážnou debatu o koaliční smlouvě. A dovedu si představit, že ta koaliční smlouva bude dost podrobná na to, aby se dala podepsat. Zda se podepíše, to je samozřejmě jiná věc, protože volby přinesou určitou novou situaci," řekl nový předseda sociálních demokratů, mistr Špidla.

Na jedné straně je opoziční smlouva pro pány z čtyřkoaly něco nesmírně zavrženíhodné a na druhé straně by rádi s narudlými socany do vlády. Prostě je už omrzelo dívat se na to, jak se ODS a ČSSD dohadují o tom, jak vládnout v tomto státečku. A hlavně se jim stýská po nějakém tom místě ministra, vždyť mají z čeho vybírat - touží vystoupit ze stínu na plné slunce politických prebend. Křeslo premiéra se pro ně asi nechystá, to by jistě rád obsadil Špidla. Jakou hru s nimi rozehraje Klaus je velice těžké uhodnout. Má samozřejmě možnost nechat svoji stranu stranou a jít tvrdě po křeslu prezidenta. To by ale znamenalo odchod do poněkud předčasného důchodu. Jistě by to ještě jednou rád zkusil, jako předseda vlády, který má v tomto státě opravdovou moc. Bude to ale mít těžké, protože socani ani čtyřkoala ho nebudou chtít. Nezdá se, že by se ale chtěl jen tak lehce vzdát. A tak můžeme očekávat pokusy o rozbití chatrné jednoty čtyřkoaly a vytvoření koaliční vlády ODS a ČSSD bez těchto politických trpaslíků. Kdo příliš brzo slaví očekávané vítězství, dočká se spíše prohry. A čtyřkoala ztratila v poslední době díky tahanicím o stínová křesla mnoho svých zastánců zejména v řadách voličů. Naproti tomu ODS si dlouhodobě nanečisto cvičí s ČSSD koaliční tahanice, které by se tak pro obě strany mohly v budoucí koalici odehrávat v mnohem mírnějším duchu.

19.4.2001 - Internet Explorer 6.0 beta je ke stažení na www.microsoft.com , recenzi najdete na www.grafika.cz. Je pochopitelně jen v anglické verzi a samotný Microsoft jej doporučuje nainstalovat na nedůležitý zkušební počítač. Osobně jsem si na něj zatím netroufl, neboť takovým PC nedisponuji. Některé nové funkce jsou velice podobné vlastnostem nového Netscape 6.0 (který ovšem nedoporučuji pro řadu podivností - v některých případech zobrazuje chybně a celkově hůře než verze 4.7). Zejména funkce Internet Explorer Error Reporting Tool je jasně inspirována konkurencí. Mám ale obavu, že to bude jen obtěžování uživatelů. Představte si, že nejste právě připojeni na internet a prohlížeč se bude domáhat zaslání zprávy o chybné funkci kamsi do vývojářského centra. A tak si asi počkáme až na definitivní verzi nejlépe v českém jazyce. A ještě jedna maličkost: bude použitelný nejspíše jen ve Windows 98 a výše. Kdo to přece jenom chce zkusit, musí počítat s tím, že celá instalace probíhá přes internet a to se bez pevné linky nedá udělat. Když si budete přát všechno, bude to až 75 MB. Takže telefonisti, počkejte si na cédéčko.

18.4.2001 - Počítače pro kraje. Ačkoliv se ustavení krajských "vlád" chystalo několik let, teprve nyní státní administrativa zjišťuje, že kromě budov potřebují nové ouřady také počítače. To bude nemalý kšeft a mohla to být příležitost pro řadu českých regionálních firem, které by také poskytovaly záruční a pozáruční servis v daném sídle krajského úřadu. Socialistická vláda však rozhodla, že peníze nedá krajům přímo, ale nakoupí techniku centrálně a sama. Bojí se totiž, že by si jinak počítače spolu nerozuměly. Krajské úřady by měly jen letos dostat počítačové vybavení za 198 milionů korun. Je to úchvatné podezření, že by si počítače krajů mezi sebou nerozuměly. Přece by stačilo během chvilky definovat podrobnou specifikaci konfigurace včetně předepsání, kdo má být výrobcem základní desky a třeba i monitoru. Konec konců to všichni naši menší i velcí montážníci pécéček dělají víceméně ze stejných dílů. Jenže někdo ve vládě, asi ministr průmyslu, má už nyní na mysli nějakou konkrétní firmu, která tak udělá "velkou ránu" a pak děj se vůle boží. Neexistuje totiž počítačová firma, která by byla schopná zajistit takovou dodávku ve všech krajských městech i servisem v místě. A navíc, nejde jen o počítače, ale také o dodávku lokálních sítí, připojení na internet a napojení na celostátní informační systém, který se momentálně také potácí v pěkné kaši. Doufejme jen, že zakázku nezíská například nadnárodní firma Compaq, která vyrábí tak originální počítače, že si s nimi často nerozumí ani jejich uživatelé.

Václavka a Dášenka byla kauza, která obveselovala velkou část národa. Kdo máte víc času, můžete si o jejím definitivním konci přečíst na docela zajímavém serveru www.epravo.cz. Třeba se vám ty vývody našeho až nejvyššího soudu týkající se ochrany osobnosti budou někdy hodit. Musím ale konstatovat, že jsem jen pochopil, že prezidentský pár si nevysoudil požadovaných pět milionů kaček. Zcela jinak se kauzou tohoto populárního bilboardu vypořádala skupina Tři sestry na patafyzickém happeningu v hospodě U kovárny. Dodatečně souhlasím.

18.4.2001 - Koupě na zkoušku podle §471 Obchodního zákoníku je druh kupní smlouvy, obsahující podmínku, že kupující do uplynutí zkušební doby zboží schválí (resp. potvrdí koupi). Délka této doby je buďto smluvně upravena anebo činí tři měsíce od uzavření smlouvy. Kupující může ve lhůtě zboží výslovně schválit anebo je písemně odmítnout. V tomto případě však musí kupující zboží vrátit ve stavu, v jakém je převzal. Důsledkem odmítnutí zboží je automatický zánik kupní smlouvy a vznik práva na vrácení kupní ceny. Schválení zboží se může uskutečnit i mlčky (konkludentně) tím, že zboží ve stanovené lhůtě neodmítne neboli nevrátí prodávajícímu. Jestliže při uzavření takové kupní smlouvy kupující zboží převzal, podmínka schválení má povahu podmínky rozvazovací, což znamená, že nebezpečí škody na zboží nese kupující a smlouva zaniká teprve ke dni, kdy kupující zboží odmítl. Pakliže kupující zboží nepřevzal, má podmínka povahu podmínky odkládací, v důsledku čehož nastanou účinky ze smlouvy teprve schválením zboží. Nebezpečí škody na zboží zde nese prodávající, který má až do schválení ke zboží vlastnické právo. Tato podmínka se však považuje za zmařenou, jestliže kupující ve zkušební lhůtě prodávajícímu nesdělí, že zboží schvaluje.

Doufám, že jste tuto právnickou formulaci pochopili a že tedy víte, jak si v takovém případě počínat. Třeba při koupi automobilu by bylo zajímavé si je koupit na zkoušku, leč není mě jasné, zda bude automobil po ujetí řekněme 1000 km ve stejném stavu, v jakém byl při převzetí, jak vyžaduje uvedený paragraf. Nejspíše by bylo vhodné do smlouvy možnost jízdy s autem uvést s tím, že počet ujetých kilometrů nebude mít vliv na možnost vrácení.

Služební cesta. Od 1. 1. 2001 je v účinnosti novela zákoníku práce, která mj. nově upravuje podmínky, za kterých může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit vykonání pracovní cesty. Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem mimo sjednané místo výkonu práce, a to na dobu nezbytné potřeby. Právo zaměstnavatele využít tohoto institutu je však nově podmíněno tím, že možnost uskutečnění pracovní cesty musí být dohodnuta v pracovní smlouvě. Podmínka sjednaná v pracovní smlouvě může být formulována buď univerzálně (souhlas se všemi v budoucnu nařízenými pracovními cestami), anebo může směřovat pouze k omezenému vysílání (např. podle vzdálenosti, předpokládané doby trvání apod.).

V důsledku to znamená, že všichni zaměstnavatelé měli svým zaměstnancům k 1.2.2001 dát k podpisu nové znění pracovní smlouvy s tímto dodatkem. Jinak se vystavují situaci, že zaměstnanec může služební cestu odmítnout. No, jen si to zkuste!

Do Evropské unie nikdy nevstoupíme! Ano, nedivte se příliš, nic jako Evropská unie ve smyslu právnického subjektu neexistuje. Smlouvy se uzavírají s Evropskými společenstvími. Evropská unie je jen označení pro celek, jenž tvoří všechny členské státy Evropských společenství a který byl zaveden smlouvou o Evropské unii podepsanou 7.2.1992 v Maastrichtu (tzv. Maastrichtská smlouva) a vstoupivší v platnost 1.11.1993. Význam smlouvy spočívá především v tom, že se dosáhlo dalšího stupně integrace členských států. Evropská unie však není z právního hlediska mezinárodní organizací, neboť nemá právní subjektivitu. Tou, byť sui generis, jsou Evropská společenství, na která členské státy přenesly část svých pravomocí a tím vytvořily mezinárodně právní subjekt nového typu. Společenství jsou dána zřizovacími smlouvami tří společenství, kterými jsou Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO nebo též Montánní unie), Evropské hospodářské společenství (respektive od 1.1.1993 Evropské společenství – ES) a Evropské společenství atomové energie – EURATOM. Základním cílem těchto společenství byla tedy integrace členských států v rámci těchto tří subjektů souhrnně nazývaných Evropská společenství. Už chápete, že cesta k něčemu, jako je Evropský stát, bude ještě dlouhá?

18.4.2001 - E-mailový virus!!!Na virové scéně se 12.4.2001 objevil Badtrans (alias: IWorm_Badtrans, I-Worm.Badtrans) a šíří se pomocí e-mailu. Pokud neopatrný uživatel otevře soubor přiložený k e-mailu, spustí se v něm obsažený červ a nainstaluje se do systému. Sám sebe zkopíruje do adresáře Windows pod jménem INETD.EXE a umístí i součásti trojského koně v souboru HKK32.EXE. Ty se vzápětí přesunou do systémového adresáře Windows jako KERN32.EXE a HKSDLL.DLL. Červ poté sám sebe zaregistruje do autorun sekce v souboru WIN.INI. Když je instalace dokončena, zobrazí hlášení:

Install error
File data corrupt:
probably due to bad data transmission or bad disk access.

Šířící rutina se aktivuje při dalším spuštění napadeného počítače pomocí INETD.EXE. Červ využívá MAPI funkce, otevírá a čte všechny nepřečtené e-maily a odpovídá na ně. Nezapomene se ovšem k odpovědi připojit.

Jméno připojeného souboru je náhodně voleno z tohoto seznamu:

Pics.ZIP.scr, images.pif, README.TXT.pif, New_Napster_Site.DOC.scr, news_doc.scr, hamster.ZIP.scr,YOU_are_FAT!.TXT.pif, searchURL.scr, SETUP.pif, Card.pif, Me_nude.AVI.pif, Sorry_about_yesterday.DOC.pif, s3msong.MP3.pif, docs.scr, Humor.TXT.pif a fun.pif

18.4.2001 - Zdravice čtenářům. Zdravím mezi námi čtenáře z Francie připojeného přes www.wanadoo.fr v městě Rennes.
Dále vítám čtenáře z Itálie připojeného přes www.iunet.it. Po zabruslení přes tento server jsem objevil zajímavou adresu na mappe3.iol.it. Je to interaktivní mapa Italie.

PILÍŘE ISLÁMU JSOU PĚT. Neumí čésky, jste si jistě zanotovali. Na internetu je to celkem běžné, nejméně jednou denně posílám nějakému správci mail s nějakou hrubkou vyskytující se na jeho serveru. Stránky českých vyznavačů islámu se ale teprve tvoří a tak jsem jim ještě nepsal. Většina odkazů tam vůbec nefunguje, ale pět pilířů islámu už můžete mít. Je dobré se vzdělávat , neboť čím jsem starší, tím víc vím, že nevím nic. V případě třetího pilíře islámu, kterým je almužna neboli zakát, jsem se zrovna předevčírem dopustil velkého prohřešku. Pracoval jsem v potu tváře na roli dědičné (na zahrádce přece) a tu hledím, kolem kráčí mě zcela neznámý usměvavý Rom, neboli, jak my hloupí lidé z venkova říkáme, Cikán. Zastavil se, pokýval hlavou a tu praví: "Pánko velkomožný, nutně bysom potreboval pučit sto korůn." A já, dokonale asertivní holomek, místo abych mu půjčil a učinil tak krok k větší svatosti ducha i těla, povídám: "Aj já, velkomožný pán, bysom potreboval. Na chleba a na činži." A tak menšinový občan pokýval hlavou a smutně odešel směrem k dalším sousedům. Třeba jej někdo neodmítl a učinil tak dobrý skutek. Já držgrešle, já jsem to nedokázal.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.