Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

4.5.2001 - Hokej v těchto dnech otřásá řadou domácností a hospod. Pokud to otřásá i vámi, pohlédněte na www.hokej.cz, tam to všechno je.

4.5.2001 - Další bomby odhaleny. V tomto okamžiku je jich snad sedm, další možná ještě putují poštou. Policie má několik verzí, jedna z nich je opravdu zajímavá: bomby posílá někdo z bývalých šéfů, kteří firmu H-System vytunelovali. Prý, aby se před soudním přelíčením zastrašili ti, kteří by snad chtěli mluvit.

Další bombičkou je dlouho očekávané odvolání ministra obrany Vetchého z funkce. Nejspíš ne proto, že na ministerstvu je bordel, ale proto, že ztratil podporu velení NATO. Začíná se to podobat časům, které jsme už zažili. Ne, že bych se pana Vetchého chtěl zastat, ale jestliže je potřeba na předsedu vlády vyvíjet až takový nátlak, je to opravdová bída české politiky a neschopnosti kvalitně si vládnout. Škoda jen, že nemůžeme mít na postu ministra obrany válečnici Xenu Albrightovou. Měli bychom po starostech a třeba by to tam i zametla ocelovým koštětem a postavila lampasáky do latě.

2.5.2001 - Dopisové bomby dorazily už ke čtyřem bývalým šéfům zkrachovalé firmy H-System a.s. Jedna vybuchla v rukou syna bývalého ředitel firmy Jaroslava Eliáše a utrhla mu prsty na rukou. Společnost H-System a.s., která před pěti lety začala s velkým humbukem v okolí Prahy s výstavbou relativně levných rodinných domků na splátky, se dostala do finančních obtíží a na podzim roku 1997 zkrachovala. Rozhodnutím Krajského obchodního soudu v Praze ze dne 3. listopadu 1998 sp. zn. 89 K 118/97-185 byl prohlášen konkurs na majetek akciové společnosti H-SYSTEM a.s. Přitom při založení firmy bylo složeno celkem 1 738 501 000 Kč ! Většina z jejích 1 100 klientů se dodnes marně domáhá jakékoli finanční náhrady. Jednomu z nich asi došly nervy a zahájil nemilosrdnou vendetu. Pohledem do obchodního rejstříku zjistíte jednu velice zajímavou věc: jakýsi pan Jaroslav Eliáš je v současné době předsedou správní rady stavební společnosti H SYSTÉM - PRAHA a. s. (rozdíl ve jménu je jen vynechaná pomlčka) se skrovným jměním 1 000 000,- Kč a dále je také předsedou představenstva stavební firmy H-SYSTÉM LUXUS a.s. se základním jměním pouhých 439 800 000,-Kč. Že by se nějaké ty peníze přece jen podařilo zachránit? Ale ne, asi se pletu a pan Eliáš není oním proklínaným panem Eliášem, ale naopak, je to někdo úplně jiný, který je poctivým českým vzorným podnikatelem. Podrobné vylíčení této kauzy naleznete v článku z Respektu ročník 1999.

2.5.2001 - Chcete žít déle? Staňte se ženou, pokud jí už ovšem nejste. Muži umírají dříve průměrně o 7 - 10 let. Hlavní příčinou je neschopnost mužů vyrovnat se bez následků se stresem. Jak se říká, muž je jen uzlíček nervů, který má většinou větší odpovědnost za obranu rodiny před ohrožením všeho druhu. Ženské pohlaví volí v nebezpečí spíše taktiku spočívající na využití a poskytování pomoci mužů. Když stres dostupuje vrcholu, ženy tíhnou k ochraně a zaopatření potomků a pomoc hledají ve společenství dalších žen. Evoluce tento postup u žen upevnila, protože dává největší naději na záchranu dětí a přenesení co největšího počtu matčiných rysů a vlastností do jejich genetické výbavy. Ženská reakce na stres má podle vědců také fyziologický původ související s tvorbou hormonu oxytocinu, který přináší zklidňující účinek na organismus podrobený stresu. Ženský sexuální hormon estrogen vliv oxytocinu totiž znásobuje, zatímco mužské pohlavní hormony jeho účinek se vší pravděpodobností tlumí.

Zkrátka, my muži máme smůlu; jakmile se zasloužíme o vznik potomstva, ztrácíme svoji důležitost. Některé současné feministky dokonce použijí muže jen jednou právě pro početí (pokud se to ovšem povede na poprvé), extrémistky se dokonce nechávají uměle oplodnit. Svoje sexuální choutky pak uspokojují mezi sebou nebo s využitím pokročilé techniky, kterou pro ně vymysleli muži. Nezdá se vám, že tohle je opravdu počátek konce světa? Před očima se mě vynořuje obraz budoucího světa, ve kterém budou žít jen samé ženy rozmnožující se klonováním. Pravděpodobně to bude svět bez válek, kterými se baví výhradně muži, svět bez fotbalu a hokeje. Technická civilizace se postupně promění v civilizaci biologickou, v návrat k přírodě, v ekologický ráj. Bylo by krásné v takovém světě žít, bohužel to nebude svět pro muže. A tak nám mužům nezbývá nic jiného, než se odebrat do věčných lovišť o těch pár let dříve.

2.5.2001 - 1.máj byl v našem ministátě jako podle scénáře o malých českých poměrech. Žádná dramatická střetnutí, žádná zapálená auta v ulicích, nekonalo se ani vytloukání výloh, ani rvačky s policisty. Je vidět, že když nám nepřijde na pomoc mezinárodní anarchofašistkomunoteroristická grupa, na nic se nezmůžeme. A tak můžeme jen se závistí sledovat řádění zejména mládežníků celého světa, kteří nám marně ukazují, jak se má řácky oslavit první máj, lásky čas.

2.5.2001 - Zvědavec jsou zajímavé kanadské stránky Vladimíra Stwory. Nejsou anglicky ani francouzsky, ale hezky česky. Kdo jste tedy zvědavý tak jako Vladimír, podívejte se na www.zvedavec.org do Kanady. Má tam například zajímavý článek o nastavování češtiny pro ty, kteří nemají česká Windows.

2.5.2001 - SUPER jsou nové noviny spíše bulvárního typu s titulky na malé české poměry neuvěřitelně velikými. Kupovat je u stánku je zbytečné, najdete je také na internetu na www.supernoviny.cz. Většinu článků najdete pod podivnou položkou nabídky nazvanou Terč. Ještě něco víc, než je v deníku Super, najdete na www.superonline.cz.

1.5.2001 - Nový portál Ministerstva spravedlnosti byl právě otevřen na adrese portal.justice.cz. Zajímavou novinkou jsou i odkazy na Internet ministerstev spravedlnosti vybraných států Evropy, Servery s právnickým a podobným zaměřením a Vybrané orgány státní správy České republiky. Jsou zde ale i děsivé stránky obsahující gigantické obrázky, například odkaz na Rejstřík trestů míří jen na fotografii budovy , kde se vydávají výpisy s trestního rejstříku. Fotka je velká 222 kB, nezkoušejte to přes modem. To vypadá na velký amatérizmus tvůrců webu, kteří se ani nenamáhali soubor .JPG optimalizovat. Na první pokus jsem tento soubor zmenšil na čtvrtinu. Postup při podávání a ověřování žádostí o výpis z rejstříku trestů je k dispozici zcela nesmyslně ve formátu .DOC Microsoftího Wordu, který je podle našich státních úředníků a tvůrců webu zřejmě povinným vybavením všech počítačů na světě. Přitom by stačilo použít univerzálnější formát .RTF nebo ještě lépe to převést do HTML.

30.4.2001 - Dopravní spojení v Praze. Na adrese www.dp-praha.cz/tt je hledání nejrychlejšího spojení z jedné stanice městské dopravy do druhé stanice v pražské dopravě. Stejnou službu rozšířenou i o další města nabízí Paegas pomocí SMS zadáním dotazu ve formátu MHD_[HHMM]_[DDMMYY]######[MESTO]####[LINKA]

29.4.2001 - Zdravím čtenáře z Bulharska, který se připojil včera prostřednictvím www.mtel.net nejspíše ze Sofie. Ze statistiky se pozná jen poskytovatel připojení k internetu.

Patricie je žena, která ví co chce.

28.4.2001 - Záletník Clinton. Bývalý americký prezident Bill Clinton má staronovou milenku, sedmačtyřicetiletou multimilionářku Patricii Duffovou. Láska trvá údajně už deset let, znají se od roku 1992, kdy Patricie se svým tehdejším manželem Mikem Medavoyem podporovala jeho prezidentskou kampaň. Clinton má na ní nyní více času a tak vztah podle zasvěcených zdrojů nedávno nabral na intenzitě. Zřejmě poté, co se jeho manželka Hillary začala věnovat s plnou intenzitou politické dráze. Erotickému životu svého manžela se zřejmě nevěnovala s patřičnou péčí nikdy.

Patricia Duffová je bývalá manželka hollywoodského bosse Mike Medavoya (ředitel Film Roman, Inc., díla jako GARFIELD AND FRIENDS, THE SIMPSONS Fox) a také stihla opustit svého druhého manžela, miliardáře Ronalda Pearlmana ze společnosti Revlon (kosmetika a vše pro tělo). Pearlman se angažuje také jako individuální investor například v e-bussinesu.

Clinton je v oblasti erotiky a sexu správný čilouš. Vzpomeňme na jeho dvě aféry v minulosti, kdy měl údajně Paulu Jonesovou jako guvernér Arkansasu nutit k orálnímu sexu a románek se stážistkou Monicou Lewinskou a kubánskými doutníky ho málem stál úřad prezidenta. Viz hovory číslo 85, 88 a 97 z roku 1998. V historii amerických prezidentů nejsou erotické aktivity Clintona nic neobvyklého. Zejména prezident Kennedy byl v tomto oboru mistrem a dodnes není dostatečně objasněno pozadi jeho styků s Marylin Monroe, která pak skončila tragickou smrtí. Jak to asi bude vypadat na vrcholu společenské smetánky, až se stanou americkými prezidentkami ženy?

28.4.2001 - Měl se státní majetek rozdat? Uplynulo už více než deset let od doby, kdy došlo v naší zemi na sklonku minulého století k politickému převratu. Ozývají se hlasy odsuzující to či ono, co udělaly nebo neudělaly udělaly jednotlivé vlády, parlamenty či strany. Jaké to mělo dopady a hlavně se mluví a píše o tom, jak se to mělo udělat správně. Vystihuje to staré přísloví "po bitvě každý generálem". Postupně se vynořilo několik témat, která nebyla nikdy spolehlivě osvětlena a vysvětlena. Například dodnes není jasné, jak vlastně k politickému převratu došlo, kdo jej připravoval a inicioval. Je nemyslitelné se domnívat, že se to celé událo jaksi samovolně bez organizačního vlivu domácího a bez zásahu zvenčí. Spoléhat na vysvětlení typu "okolo nás se lámaly ledy a my jsme mohli začít také" je dětinské. Proč ale padla hlavní bašta komunismu budovaná 70 let z oceli tanků železobetonu raketových sil? Proč se tak rychle komunisté vzdali moci? Nikdo to dodnes nechápe a vysvětlení, že prostě komunisti zkrachovali ekonomicky v kontinentálním rozměru se zdá být příliš triviální. Proto se objevují pokusy vysvětlit celý náhlý zvrat spiknutím mezinárodní sítě tajných agentů a tajných společenství.

Podle jiné teorie, ke které se přikláním, začaly mít vládnoucí komunistické aparáty dost oné rozdělené bídy, která omezovala jejich mocenské ambice a hlavně jejich touhu po moci nejen nad lidmi, ale i touhu po moci, která by jim přinesla skutečné soukromé bohatství. To by pak mohli volně a bez zákazů užívat kdekoliv na světě. Také se vyčerpaly zdroje majetku zabaveného dřívějším kapitalistům a to i soukromé zdroje, které někteří vyvolení při té grandiózní krádeži získali. A tak se rádi vzdali politické moci a veškeré ideologie, aby mohli neomezeně užívat nového majetku získaného při dělení majetku státního.

Tím se dostáváme k tématu hlavnímu, privatizaci, zejména k té, která se nazývá velká. Nenávistné hlasy všech těch lidí a lidiček, kteří v tomto procesu rozdávání společného majetku nezískali nic nebo jen směšné drobty, tyto hlasy nespokojenosti jsou přirozené. Vždyť bývalý soused bydlící ve stejném paneláku je dnes multimilionářem a bydlí v nádherné vile s bazénem za městem jen proto, že se díky svým komunistickým kamarádům zůčastnil oné velké loupeže zvané privatizace. Jiní měli naopak kamarády z disentu a podnikli stejnou loupežnou výpravu za majetkem, který náhle nepatřil nikomu a mohl jej snadno získat každý, kdo se nebál a věděl o všech těch mezerách a dírách v plotě zákonů. A hlavně na to měl žaludek a žraločí náturu.

V této souvislosti bývá s oblibou kritizován Václav Klaus za to, že to celé vymyslel a pomocí kuponové privatizace zrealizoval. Jednak to nebyl jeho nápad, ale zkuste si vzpomenout, jaká byla tenkrát ve společnosti nálada. Bylo jasné, že se státní majetek nějak musí dostat do soukromých rukou už jen proto, že se přes noc rozpadly všechny státní řídící struktury od ÚV KSČ přes ministerstva, generální ředitelství, OV KSČ, po předsedy KSČ na podnicích a ředitele jmenované partají. Otázka tehdy zněla, jak to udělat v situaci, kdy v zemi nebyli žádní řádní občané s miliardou v kapse či v bance, kteří by si mohli nějakou tu fabriku koupit. Bylo několik možností:

  1. Rozdat státní majetek zbývající po restituci těm, kteří se prokáží jako schopní továrny dále udržet v provozu a provést je cestou k nové prosperitě a stát se jejich novými vlastníky. To byla varianta naprosto nepřijatelná, nikdo takovou myšlenku ani nevyslovil. Bylo prakticky nemožné dát dohromady mechanizmus výběru takových obdarovávaných nových majitelů a zaručit, že svěřený majetek nezpronevěří. Byla tu i zkušenost s tzv. národními správci majetku zabaveného po druhé světové válce Němcům.
  2. Prodat státní majetek zahraničním investorům. Vzpomeňte si na bláboly o rodinném stříbru a celonárodní dodnes přetrvávající nenávist k cizáckým kapitalistům. Přesto se tento model v několika významných případech podařilo úspěšně aplikovat, jako zářný příklad je automobilka Škoda, která táhne hlavní část našeho zahraničního obchodu. Dnes je prodej zahraničnímu investorovi hlavní metodou privatizace bank prováděné dokonce stávající socialistickou vládou.
  3. Dát každému občanovi jeho díl majetku, udělat z nás národ akcionářů. Z dnešního pohledu ta největší pitomost po sluncem, ale tenkrát, když všichni pochopili díky kampani pana Koženého o co vlastně jde, tenkrát to měl celý národ za nejlepší řešení. Nikdo nebude ošizen, každý si se svým podílem naloží podle svého a všichni budeme brát dividendy. Výsledek znáte. Řízení fabrik se ujaly s nadšením dobrotivé fondy všeho druhu ochotné nezištně zprostředkovat výkon vlastnických práv akcionářů. Fondy schopné čehokoliv, co jim v mezích vratkých zákonů umožní rozprodat spravovaný majetek sami sobě či svým manželkám a kamarádům. A tak fondy tu kontrolu převzaly, akcie začachrovaly, podniky většinou po česku vytunelovaly, zlikvidovaly a přitom ještě stihly vybrat banky a ukrást tak naspořené peníze důvěřivým a bezmocným občanům.

Jak vidíte, třetí varianta byla skutečně tou nejhorší, protože každý obyčejný občan této země musí nadále platit vysoké daně jako mourovatý, aby bylo z čeho hradit nebetyčné ztráty v nejrůznějších polostátních podnicích nebo bankách před tím, než budou nakonec za hubičku stejně prodány zahraničním investorům. Zákonodárci se celou dobu chovali buď jako diletanti či hlupácí, nebo jako spojenci té loupežící bandy. Protože i oni hodlali podnikat ať už přímo nebo prostřednictvím svých rodin. Dodnes platí, že nebohý podnikatel, který prohospodařil bankovní úvěr podle jeho tvrzení vlastní blbostí, takový podnikatel nepůjde na dvacet let do basy na vlastní náklady, protože to nebylo úmyslné. Zkuste někoho neúmyslně zabít a uvidíte, jak s vámi soudci zatočí. Lze se tedy oprávněně domnívat, že se to všechno děje proto, aby se dal využít ještě zbývající čas do našeho přistoupení k Evropským společenstvím pro dokončení velké státní loupeže. Ale nedělejme si iluze, i v Evropské unii či jak se ten pochybný spolek jmenuje (viz minulé číslo 280.) se peníze daňových poplatníků rozkrádají, protože s těmito penězi je to stejné, jako byste je nechali ležet někde na ulici.

28.4.2001 - Statistika o tom, z jakého prostředí si Ahaswebovy noviny čtete, je zajímavá. Domnívám se, že je to dostatečně reprezentativní vzorek, který vypovídá o poměrech na trhu s operačními systémy a prohlížeči. Nedá se nic dělat, ale ten zatracený Microsoft stále vede.
ProhlížečPřístupy
za 1-4/2001
%
Navigator 3.x40,06%
Navigator 4.x2264,4%
Netscape 6.x00%
Internet Explorer 2.x350,7%
Internet Explorer 3.x20,03%
Internet Explorer 4.x2384,7%
Internet Explorer 5.x449288,9%
Opera160,3%
Ostatní671,3%
Poměr Netscape : Microsoft je 5 : 94
Operační systémPřístupy
za 1-4/2001
%
Windows 952875,60%
Windows 98402279,24%
Windows NT483 9,50%
Windows 20001192,34%
Windows ME41 0,80%
Windows 3.x3 0,06%
MacOS13 0,25%
Linux150,29%
AIX20,04%
IRIX40,08%
Ostatní911,80%
Poměr Microsoft : Zbytek světa je 98 : 2


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.