Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV
MP3 DOWNLOAD 5x rychleji pomocí free Download Accelerator Plus!!!
Blues ze serveru MP3.COM
Jay Hooks, "Straight Whiskey (Texas-Style Blues!)" , 615,9kB. Info
Pro přehrávání souborů .MP3 je nejlepší Winamp. Download 2,2 MB zde.

Zrcadlo Ahaswebových novin již nenajdete na ahasweb.hyperlink.cz. Tento server tak zpomalil, že se nedá aktualizovat.
Zdravím čtenáře z Bulharska, který se připojuje přes připojovatele provozujícího server www.capital.bg vydávající v angličtině a bulharštině internetový týdeník CAPITAL WEEKLY s docela zajímavými informacemi.


22.7.2001 - Virus Red Code útočí posíláním dat na Bílý dům ale ohrožuje také další tisíce počítačů v sítích, které jsou do internetu připojeny prostřednictvím MS IIS pro NT/W2000/WXP. Podrobnosti najdete na http://www.netem.cz. Informujte se u správce vaší sítě nebo providera, jaký SW používá pro připojení na internet. Aktuální tabulku nejagresivnejsich viru najdete na http://www.messagelabs.com/viruseye. Nejhorší z aktuálních virů je popsán na http://www.grisoft.cz/news/sircam.htm a také na serveru AEC.

21.7.2001 - Komunistický rozhlas?!!."Zdá se, že možnost internetového rádia a případně i možnost internetové televize je věc, na kterou bychom mohli za určitých okolností ekonomicky dosáhnout," prohlásil 19.7.2001 na tiskové konferenci místopředseda ÚV KSČM Václav Exner. Výkonný (ústřední) výbor ÚV KSČM projednal informaci o možnosti provozovat na internetu propagandistickou rozhlasovou stanici. Bude to nepochybně akce mladé gardy KSČM s pořady zaměřenými na levicově orientovanou část mládeže. Můžeme tedy očekávat nejen komunistickou propagandu, ale i Internacionálu a Píseň práce ve formátu MP3. Mediální specialisté StB, kteří dříve pracovali proti rádiům Hlas Ameriky a Svobodná Evropa, budou mít možnost vychovat novou generaci komunistů připravující nyní i na internetu komunistický převrat.

21.7.2001 - Kauce za ukradené peníze? 18.7. byl na kauci 7 000 000 korun propuštěn předseda zkrachované Moravia banky Jiří Baron. Jak je vidět, okresnímu soudu v Ostravě nikterak nevadí, že peníze na kauci pocházejí z úplatků, které Baron získal za poskytování pro banku nevýhodných a rizikových úvěrů. Nebo si tyto miliony snad Baron vydělal ve vězení, ve kterém strávil celý jeden rok? Podobný případ se stal 1.března 2001, kdy předsedu Českomoravského fotbalového svazu a podnikatele Františka Chvalovského propustil soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 na svobodu na kauci 10 miliónů korun. Peníze nesmrdí.

21.7.2001 - Britští rasisté? Od 18.července kontrolují britští imigrační úředníci cestující z Prahy na Ruzyňském letišti. Každý cestující musí vyplnit registrační kartu, která se dříve vyplňovala až v letadle. Pak s ním pohovoří imigrační úředník a rozhodne, zda bude po příletu do Londýna vpuštěn na území Velké Británie. Komu kartu nepotvrdí, může sice cestovat také, ale může očekávat, že jej letecká společnost nevezme na palubu. Jinak by za něj musel dopravce zaplatit pokutu dva tisíce liber (100 000 Kč). Takže mu raději vrátí peníze za letenku. Britům došla trpělivost poté, co od ledna požádalo 1233 českých Rómů o politický azyl. Ti ve skutečnosti moc dobře věděli, že žádný z nich azyl nedostane a jen zneužívali britský imigrační systém. Dostávali do doby vyřízení žádosti nemalé finanční prostředky a žilo se jim v Británii o hodně lépe, než ze sociálních dávek v České republice.
Rómští aktivisté označují tato opatření za rasistická a hodlají podat trestní oznámení na neznámého pachatele. V České republice je prý nikdo nechce zaměstat a ze sociální podpory se nedá žít. Musíme se ale ptát, proč u nás pracuje většinou na černo tak velký počet Ukrajinců. Odhadem je to nejméně 50 - 80 000 především stavebních dělníků. Místo nich by přece mohli pracovat Rómové. Pokud by se jim ovšem chtělo a pokud by byli stavební podnikatelé s jejich prací spokojeni tak, jako s prací ukrajinských dělníků. A že někteří Rómové pracovat chtějí, je jasné a často viditelné. Velice slušně si vydělávají jejich party na výkopových pracech. Ale jen někteří, ve skutečnosti je to mizivá menšina této naší problematické menšiny.
Stejné problémy s Rómy jako my, mají na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku i v Bulharsku a Rumunsku, Balkán nevyjímaje. Dokonce se objevují dohady, že Rómská emigrace je organizována nejmenovanými tajnými službami s cílem poškodit image těchto států před jejich vstupem do NATO nebo do EU. V každém případě na emigračních vlnách Rómu vydělávají někteří specializovaní právníci. Ať už skutečně dopomohou svým klientům k získání povolení k pobytu nebo ne, v každém případě si ukrojí nemalý peníz z jejich peněz získaných od úřadů v cílových zemích. Tato azylová turistika je tak novou moderní a docela luxusní formou pradávného Rómského kočování.

21.7.2001 - Nové tarify odběru elektřiny platí od 1.7.2001. Výchozím parametrem je počet ampér vašeho jističe, který je umístěn za elektroměrem. Pokum máte statistiku za vás odběr alespoň za poslední rok, stojí vám za to si ověřit, zda tarif, který vám rozvodné závody po změně přidělily automaticky, je tím pro vás nejvýhodnějším. Snadno to uděláte na serveru Pražské energetiky a.s., kde najdete online výpočet nejvhodnější sazby pro vaši domácnost nebo chatu na adrese http://www.pre.cz/zakaznik/sazby_d.html.

21.7.2001 - Odkazy na stránky věnované čaji najdete na adrese http://web.quick.cz/CAMENOV/. Hlavním cílem těchto stránek je poskytnout hledajícím vodítko k objevování dalších informací o čaji a všem, co s ním souvisí.

18.7.2001 - Biskupi sa s Ftáčnikom na joge nedohodli . Takovým titulkem uvádí slovenská Pravda článek o konfliktu s katolickou a evangelickou církví, do kterého se dostal slovenský ministr školství Milan Ftáčník pro svůj návrh zavést do slovenských škol jógu jako nepovinný předmět pro zlepšení zdravotní kondice školáků a studentů.
"Z učebných osnov a metodických príručiek ministerstva školstva podľa predstaviteľov cirkví jasne vyplýva, že nejde len o relaxačné cvičenia, ale osnovy poskytujú priestor aj na ideové vplývanie a manipuláciu. Konferencia biskupov Slovenska projekt R. A. S. T. jednoznačne odmieta. Všetci katolícki biskupi sú za zdravie detí, ktorým sa zdôvodňuje projekt. Ale to môžu zabezpečiť špecialisti telesnej výchovy a nemusíme sa obracať na nejaké praktiky z cudzieho sveta."
prohlásil bánskobystrický biskup Rudolf Baláž. Evangelický biskup Ivan Osuský jej doplnil: "Nie sme proti relaxácii, ale ide nám o to, aby prebiehala v duchu, ktorý bude rešpektovať našu tradíciu, kultúru a prostredie."
Autorem projektu je Svámi Mahéšvaránanda pocházející z Indie a návrh na zařazení jógy jako nepovinný předmět podalo občanské sdružení Joga v dennom živote. Projekt předpokládá zajištění výcviku 400 instruktorů, kteří by prošli základním kurzem jógy. Reakce představitelů křesťanských církví je nepochybně naprosto nepřiměřená tomuto záměru zejména proto, že se jedná o předmět nepovinný. Biskupové se tedy obávají, že jejich ovečky jsou natolik málo od nich zpracované, že by se rodiče dětí mohli neuváženě rozhodnout a svoje děti místo na náboženství poslat do kurzu jógy. Mají tedy o svých farnících velice špatné mínění, když je podezřívají, že by mohli podlehnout tajemnému lákadlu východní filozofie. Nebo se spíše obávají ztráty vlivu na myšlení občanů?
Je to projev naprosté intolerance k jiným duchovním proudům, které do našich zemí přišly po převratu. Zejména katolíci mají tendenci považovat nekatolíky za antikristy a neznabohy a to je také významná příčina, proč jim v poslední době ubývá nejen příslušníků církve, ale i sympatizantů. Tato ztráta pozice, kterou měla katolická církev v minulosti, kdy papežové korunovali krále a císaře a jediná správná ideologie byla ta jejich křesťanská, ztráta této moci je něco, s čím se stále někteří představitelé katolické církve nesmířili. Byly to jistě krásné časy, když se v Římě rozhodlo o názoru na cokoliv, vydal se pastýřský list, který pak byl přečten ve všech kostelích po celém světě a pokorní věřící tomu uvěřili. Ty časy jsou nenávratně pryč a svět nepochybně směřuje minimálně k větší toleranci a spolupráci různých církví a náboženských proudů. To je ostatně i snahou samotného Vatikánu a zejména papeže, který to dokazuje hlavně činy. Slovenští biskupové to ale vidí jinak: cítí se ohroženi a zvoní na zvony jejich jediné a pravé víry velice vehementně. Jejich pastýřský list určený všem skutečným Slovákům začíná velice dramaticky:
"Drahí bratia a sestry, my biskupi Slovenska Vás pozdravujeme v Ježišovi Kristovi, našom Pánovi, a prihovárame sa Vám vo veľmi vážnej veci. Začneme obrazom: Predstavte si, že spokojne sedíte vo svojom dome, ktorý ste si s veľkou námahou postavili alebo zdedili po rodičoch. Zrazu sa otvoria dvere, dnu vstúpi niekto cudzí, nepredstaví sa, siahne na Vaše deti a odvádza ich kdesi preč."
Místo podobných silných slov by se raději měli ptát, proč jakési občanské sdružení celý projekt navrhlo. Měli by si uvědomit, že asi proto, že se církevní otcové starají jen o lapání dětských dušiček a otázky zdravého vývoje dítěte jsou jim cizí. Zejména katolická církev se o tělo svých oveček nikdy nestarala, protože tělo je hříšné a nejlépe je umořovati a potlačovati. Lépe by bylo, kdyby jejich faráři shodili nadbytečná kila a zahráli si s kluky na návsi či hřišti fotbal, šli s dětmi na výlet nebo trénovali školní basketbalové mužstvo. V rámci těchto sportovních aktivit by mohli zařadit i jógu, která by pomohla nejen po stránce tělesné, ale i duchovní. V současné době se východní meditační metody uplatňují v našem křesťanském prostředí čím dál víc. Mnozí členové církví se zajímají o tyto formy duchovní práce a praktikují meditaci. Jsou to hlavně různé formy jógových a budhistických meditačních technik. Příkladem budiž katolický kněz Tomáš Halík. Pracuje hlavně s vysokoškolskými studenty a zjišťuje, že nevyhranění křesťané, nebo ateisté po dlouhodobější meditační praxi nacházejí hlubší vztah k Bohu, že se přiklánějí, nebo vracejí k náboženství i k církvi.
Takové novoty ale nejsou po chuti slovenským biskupům a dokonce přišli s teorií, že celá akce je řízena slovenskými komunisty s cílem dokončit to, co se nepodařilo za dob totality: zlikvidovat veškeré křesťanské církve a učinit ze všech Slováků ateisty, hinduisty a budhisty.
Úplný text plamenné výzvy slovenských biskupů si přečtěte zde  Minimálně se aspoň pocvičíte ve slovenštině. Pro duchovní útěchu se můžete obrátit na http://www.katnoviny.sk - nebojte se, s katem to nemá nic společného.

18.7.2001 - Komunisté protestují. Když už jsme u těch protestních petic, mám tu pro vás ještě jednu z opačné strany politického spektra a tentokrát nikoliv ze Slovenska ale přímo od nás, z Čech. Miloševič byl poslán šupem k mezinárodnímu soudu, což mezinárodní demokratická veřejnost přijala s ulehčením, i když to západ bude stát nějakou tu pětku. Leč některým se to nelíbí, takhle unášet zasloužilé komunisty či socialisty a tak protestují. Naši ruďoši dokonce vydali oficiální protest, který poněkud zapadl, neboť se mu média nevěnovala. Stojí to ale za přečtení. Co tím sledují, není tak docela jasné. Ale možná, že jim to získá nějaký ten hlas ve volbách mezi militantními milovníky drsných komunisticky smýšlejících Srbů. Boj za vítězství komunistické myšlenky spousta lidí ještě nevzdává.

Prohlášení

Poslanci za Komunistickou stranu Čech a Moravy zvolení do Parlamentu České republiky vyjadřují svůj zásadní nesouhlas

s porušením principů právního státu v případě odvlečení Slobodana Miloševiče k mezinárodnímu soudu pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Je nepřijatelné, že premiér Z. Djinjic nerespektoval rozhodnutí ústavního soudu, a to tím spíše, že ICTY postupuje jednostranně a určité jasně dokumentované zločiny ostentativně přehlíží. Je nanejvýš pozoruhodné, že tento krok přivítaly zejména ty státy, které své občany k tomuto soudu zásadně nevydávají.

Poslanci za KSČM protestují proti jakékoli formě vydírání suverénního státu a podmiňování ekonomické pomoci kroky, které jsou z morálního i právního hlediska nepřijatelné, protože je vyslovují ti, kteří válečné škody způsobili.

Bez ohledu na názor na osobu Slobodana Miloševiče je nutné ctít ustanovení a principy Mezinárodní úmluvy o lidských a občanských právech a neuplatňovat zásadu dvojího metru, která vede ke zpochybnění samotných základů mezinárodního práva jak v rámci OSN, tak uvnitř suverénního státu.

JUDr. VOJTĚCH FILIP, předseda klubu KSČM v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

17. července 2001, VOJTĚCH FILIP

Co k tomu dodat? Ať žije Velké Srbsko, Pryč s islámem, Ať zhyne kapitalizmus!, Pryč s NATO! Ať žije soudruh Stalin!

18.7.2001 - Další protest! Dnes to nebere konce, zřejmě ta okurková sezóna je natolik v plném proudu, že jen něco tak výrazného, jako je protest či demonstrace může zabrat.
PRAHA 17. července (ČTK) - Rozpaky dnes vzbudila v Senátu informace, podle níž chtějí čtyřkoaliční senátoři Jan Ruml (Unie svobody) a Michael Žantovský (ODA) navrhnout vytvoření zvláštního mezinárodního výboru, který by monitoroval dodržování lidských práv v Číně. Pokud by se do pěti let situace nezlepšila, výbor by měl vyzvat svět k bojkotu olympiády, která se má konat v roce 2008 v Pekingu, uvádí Právo.
"My se chceme s kolegou Rumlem skutečně vyjádřit k uspořádání letních olympijských her v roce 2008," potvrdil dnes ČTK předseda senátního zahraničního výboru Žantovský. Podrobnosti chce ovšem oznámit až ve čtvrtek na tiskové konferenci. Vyjádření Rumla se ČTK nepodařilo získat.

Není to špatný nápad, udělat ze všech členů Mezinárodního olympijského výboru blbce a deklarovat tak významným způsobem svůj nesmiřitelný postoj ke komunistickému režimu v Číně. Zda se našim milým senátorům podaří vyvolat celosvětové hnutí za bojkot olympijských her není ovšem jisté. Jiní, řekněme mazanější politici se domnívají, že olympijské hry naopak pomohou rozložit komunistický režim a uvolnit poměry natolik, aby po jisté době se i Číňani mohli těšit ze západního hlavně amerického zboží dováženého beze cla, možná také i z neomezené demokracie, neomezeného dělání dětí a volného pohybu po světě. Pak bych ale pánům senátorům doporučil, aby se urychleně začali učit čínsky. Jestli dnes má Rakousko a Německo panický strach z laciné české pracovní síly, pak z představy superlaciné čínské pracovní síly by asi tito politici zešíleli hrůzou. Co s tím budou dělat, až v Číně demokracie zvítězí, to opravdu nemám ani páru. Vzpomeňte na Karla Čapka a jeho chorobný strach ze žlutého nebezpečí. Jinak nejlepší rýže je thajská jasmínová a prý se po její usilovné konzumaci postupně zešikmují oči a žloutne pleť. Ale nebojte se, zatím tu ještě hodně dlouho budou jen čínské triády. A těch se musí obávat jen bohatí podnikatelé. Nebo snad mezi ně patříte???


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.