Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

23.9.2001 - Násilí v televizi neustává. Právě teď běží na HBO thriler USA Klub rváčů s atentátem na administrativní centra. Zdá se, že se názor na omezení této produkce přes velkohubá prohlášení neprosadil. Naopak z trosek po TWC se stává turistická atrakce. Lidé sem přicházejí po tisících. Někteří fotografují, jiní se jen tak zastavují a zírají. V ruce mají americkou vlajku a na hrudi připíchnutou trikolóru. Někteří pláčou. Překračují zátarasy, aby lépe viděli, než je nakonec příslušník národní gardy stejně vykáže pryč. Mnozí z nich si domů odnášejí unikátní "suvenýry". Do New Yorku dorazili turisté - takoví, jaké město nepamatuje. My je ale přece známe z povodňové turistiky. Řadu lidí totiž potěší pohled na cizí neštěstí víc než soutěž o milion v televizi.

Ozbrojený a nebezpečný!!!23.9.2001 - Pozor na vir Win32:Nimda Můžete jej dostat snadno a od kohokoliv včetně svých nejlepších přátel jako přílohu zprávy elektronické pošty pod jménem README.EXE. POZOR!! Virus využívá bezpečnostní díru starších verzí programu MS-Outlook a Outlook Express: příloha může být spuštěna pouhým prohlížením zprávy v náhledovém okně nebo také může naistalovat pouhým prohlížením stránek na infikovaném serveru za předpokladu, že máte povoleno spouštění javascriptu. Tento virus je schopen pracovat pod všemi verzemi operačního systému Windows, je nebezpečný a ozbrojený. Využívá díru v Outlooku starší verze než je 5.50. Podrobnosti o tom, jak se před ním chránit najdete na serveru www.anet.cz nebo na serveru www.avg.cz, kde je i utilita pro odstranění viru.
Pokud jde o JavaScript, tak v Microsoft Exploreru je nejjistější vypnout jeho používání pomocí volby Nástroje, Možnosti, Zabezpečení, Vlastní úroveň, Java, Zakázat používání jazyku Java. Všechny ostatní volby v této sekci nastavit na Vypnout, když se v tom nevyznáte, nebo Dotázat se, pokud se v tom vyznáte a budete chtít trochu riskovat a klikat. Může se vám ovšem stát, že se vůbec nedostanete na stránky některých "scriptujících" serverů nebo nebudou fungovat některé oblíbené věci, jako je zobrazení stránky pro tisk, zobrazení velké fotografie. V těchto mých novinách bude chybět jen informace o tom, kdo má svátek.
Bože, to nám tak ještě scházelo. Není to snad také dílo islámských fanatiků? Technologii i lidi by na to určitě měli.

21.9.2001 - Jak ochránit atomovou elektrárnu? Naše atomové elektrárny bohužel nevydrží náraz dopravního letadla. Když se projektovaly, nikdo s takovou eventualitou nepočítal. Je to zvláštní, protože jsem se naivně domníval, že atomová elektrárna odolá všem typům a velikostem klasických leteckých bomb kromě zásahu jadernou hlavicí - to už je pak jedno, po čem obyvatelstvo zdechne. Co tedy zbývá k jejich ochraně? Velení naší armády se domnívá, že postačí hlídat vzdušný prostor nad elektrárnou vojenskými letadly. FIM-92A Stinger Weapons SystemJe to naprostá pitomost, protože trasy leteckých linek vedou tak blízko oběma elektrárnám, že než by nějaké vojenské letadlo vystartovalo, bylo by dávno po všem. Takže jedinou variantou zůstává baterie raket Patriot postavená přímo u elektrárny, která by reagovala prakticky automaticky na nenadálý manévr jakéhokoliv letadla a bleskově by jej sundala z oblohy. Levnější variantou je známá americká raketa Stinger, která ovšem vyžaduje bdělou obsluhu napojenou na radarovou stanici. Vojáček musí raketu zamířit alespoň přibližně na cíl a pálit. Jak je patrné z obrázku, jen musí mít poněkud nehořlavé spodky. Raketa si už cíl dohoní sama, neboť jde za teplem jeho motorů. Že taková přenosná osobní zbraň sundá spolehlivě jakékoliv letadlo, o tom nepochybují ani specialisté FBI. Byla to jedna z variant, proč se z neznámých důvodů zřítil let 800 v roce 1999 v USA. (Viz článek The FBI and Flight 800). Stejné rakety používají arabští teroristé po celém světě. Dostali je původně od Američanů pro afghánskou válku se SSSR a nadále si je kupují. Kde? To vědí jen oni, ale určitě to s nimi umí.
O analýzu výzbroje oficiální afghánské armády se pokusil 20.9.2001 Stanislav Kaucký, snad z Ministerstva obrany ČR. Zajímavé je, že Stingery tam v seznamu nemá. On se totiž analýzou výzbroje party pana Ladina nezabývá. Je to od něho poněkud lehkomyslná nedbalost. Asi ho nenapadlo, že by na naše hochy v Afghanistanu mohli ti zatracení teroristé zaútočit. Určitě vezmou do zaječích.
A vůbec, co kdyby se koupilo asi tak 300 kusů Stingrů na obranu našeho vzdušného prostoru místo nadzvukových letadel? Určitě by to vyšlo levněji a výcvik se zacházením s touto zbraní stojí určitě méně než výcvik pilota F-16. Sundá z oblohy cokoliv, na co jí zamíříte. A navíc, tahle raketa nepotřebuje žádné drahá letiště ani odpalovací rampu! A při výcviku nijak neruší občany v okolí.

21.9.2001 - Braňte se kriminálníkům! Spoustu užitečných rad, jak chránit svůj majetek, najdete na serveru Ministerstva vnitra ČR na této adrese. Škoda, že naše policie chytne tak málo pachatelů. Zejména těmi malými se vůbec nezabývá. Sepíší s vámi sice protokol pro pojišťovnu, ale tím to končí. Možná, že nás časem čeká doba, kdy budete vybírat peníze u bankomatu s vytaženou pistolí. Protože už teď je řada případů, kdy byli zejména starší lidé okradeni ihned po vybrání peněz.

20.9.2001 - Prosťáček Fišer, takto ministr zdravotnictví, geniálně rozseknul dusno kolem spekulací a dohadů, zda nějaká česká laboratoř prodala či neprodala teroristům kultury botulotoxinu a sněti. Se svým milým úsměvem do televizních kamer prohlásil, že nějaký ten úbytek z přísně střežených referenčních vzorků těchto kultur stejně nejde dokázat, "...vždyť baktérie se přece neustále množí". Z tohoto geniálního závěru se jistě pracovníci laboratoří poučí a rádi vyhoví zájemcům o prodej libovolného množství "vzorků". Co bude chybět, to si vzápětí přece podle rady pana ministra mohou dopěstovat. O tom, že při uchovávání těchto nebezpečných látek v tekutém dusíku k množení baktérií nedochází, se zatím pan ministr ještě nedočetl. V biologii pro pátou obecnou se o tom nejspíše nepíše. Nebo v tomto obchodu pan ministr "jede" a záměrně mlží. Ale ne, to bychom jeho inteligenci příliš přeceňovali.

20.9.2001 - Kabaret s volbou ředitele ČT pokračuje. Škoda, že se zasedání Rady ČT nevysílá v přímém přenosu. Národ by se jistě pobavil víc, než u většiny "zábavných" pořadů. V hlavních rolích by byli členové rady jako spolek amatérských klaunů, kteří organizují konkurs na pana ředitele cirkusu. Když na včerejším zasedání prověřili podané přihlášky do konkursu, zbyl jim nakonec jen jeden kandidát. Kdo to byl, se tají. Ostatní vypadli buď proto, že nedokázali vyplnit ani přihlášku, jiní nepředložili výpis z trestního rejstříku nebo osvědčení o negativní lustraci, ti největší pitomci podali přihlášku po termínu. Velmi komický sbor hrabošů, kteří by rádi řídili tak velkou a významnou firmu, jako je veřejnoprávní televize. Zděšená Rada to následně vrátila zpátky a nasadila jakési záhadné "mírnější" kriteria a tak jim v rukou zbylo 30 jmen, se kterými hodlají dále pracovat a vybírat.
Je neskutečné, že se hledání a výběr osoby na tak významný post svěřilo do ruky naprostým amatérům. Vždyť nic nebrání tomu, aby si alespoň první kolo nechala Rada udělat od profesionální, nejlépe zahraniční nestranné firmy s využitím všech exaktních a objektivních metod personální práce. A tak stav zápasu o nového "šiditele" televizního cirkusu po "změkčení" kriterií je následující:
Usnesení č. 136/07/01: Po prověření všech přihlášek s ohledem na usnesení č. 132/07/01 Rada rozhodla, že do dalšího kola výběrového řízení na generálního ředitele ČT postupují tito kandidáti: J. Balvín, P. Bartas, P. Bouda, F. Červený, A. Dlabačová, A. Heřmánek, V. Ježek, S. Kabošová, J. Kněžínek, T. Kopečný, J. Koubek, V. Kudláč, J. Makovec, P. Marek, T. Marek, D. Mazalová, M. Mrnka, V. Novotný, I. Pavelek, J. Pohan, J. Řeřicha, P. Sládeček, P. Schönfeld, K. Štěpánek, J. Štern, M. Vadas, S. Vaněk, Z. Verner, J. Vít, M. Vostřez.
Rada dále rozhodla, že s ohledem na nesplnění kritérií zadání výběrového řízení, stanovených v usnesení 28/03/01 ve znění usnesení č. 132/07/01 byli z výběrového řízení vyřazeni: J. Bareš, J. Doležal, E. Hlinovský, R. Honzajk, O. Höppner, L. Horák, J. Janeček, M. Junek, B. Komárek, J. Kopal, A. Müllerová, J. Říha, O. Svoboda, Z. Ševčík.

(ze zápisu ze 7. jednání Rady České televize dne 19. 9. 2001)

Připomínám moje dva články se skvělými nápady, jak vybrat toho nejlepšího ředitele ČT.

20.9.2001 - Chytrý vyhledávač Vivísimo najdete na adrese http://vivisimo.com. Výsledky vyhledávání uspořádává do logických stromů. Určitě si jej vyzkoušejte i pro hledání v českém internetu. Stačí mu zadat jako jazyk češtinu.

Válka a ekonomika19.9.2001 - Válka je dobrá! Zdá se vám to šílené? Kdo si může něco takového říkat? Přečtěte si pečlivě zprávu, která zazněla v ČT: "Některé druhy pojištění v dohledné době pravděpodobně podraží. Shodují se na tom představitelé pojišťoven, které působí v České republice. Jedním z důvodů jsou desítky miliard dolarů, které budou muset pojišťovací ústavy vyplatit společnostem postiženým při teroristickém útoku ve Spojených státech. Nejvyšší ztráty utrpěly takzvané zajišťovny, neboli pojišťovny pojišťoven." Jak ze zprávy vyplývá, pojišťovny spolu se zajišťovnami zaplatí prakticky všechny škody, které teroristé způsobili leteckým společnostem, majitelům budov včetně federálního Pentagonu. Zaplatí i osobní životní pojistky lidí, kteří přišli o život pod troskami budov a také těch, kteří byli na palubě útočících letadel. Většina cestujících platila letenky kreditními kartami a všechny solidní banky pojišťují automaticky zdraví i život každého majitele kreditní karty na značné částky v případě, když si koupíte letenku prostřednictvím kreditky.
Na první pohled to vypadá na katastrofu a krachy pojišťoven. Letecké společnosti si ale koupí nová letadla, firmy i Pentagon nové zařízení kanceláří. Světové obchodní centrum bude znovu vystavěno, pozůstalí budou utrácet peníze z životních pojistek. To všechno vyvolá růst ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. S úspěchem lze tvrdit, že na to doplatili jen všichni ti, kteří zůstali pod troskami. Kdo to zaplatí? Ve skutečnosti to všechno zaplatí pojištěnci, ceny pojištění budou dále zvýšeny, protože je tu výborný důvod, proč to udělat. Další náklady včetně peněz na vedení protiteroristické války zaplatí daňoví poplatníci. Bohatí zbohatnou, chudí budou ještě chudší. Zbohatnou i teroristé, protože před útokem výhodně kupovali nebo prodávali na burzách celého světa. Přiživili se i čeští obchodníci s naftou, kteří v předstihu iniciativně zvedli ceny benzínu a nafty, aniž k tomu byl sebemenší ekonomický důvod. Takové jsou bohužel algoritmy naší společnosti. Velké peníze se tvoří z malých peněz, těch peněz, které máte ve vaší kapse. Lepší společenský systém ale nikdo nevymyslel. Konec konců můžete veřejně nadávat na vládu, zakládat politické strany, stávkovat, svobodně nekupovat zboží firem, které nemáte rádi. Také můžete svobodně jezdit po světě do různých zemí, pokud vás do nich jejich úředníci pustí. Svobodně můžete svoje peníze ukládat do libovolné banky a svobodně můžete doufat, že právě ta vaše banka nezkrachuje.
Ve svobodné zemi vás také může kdokoliv svobodně přepadnout, okrást, případně i zabít. Policie se na to bude svobodně dívat a když se jim bude chtít, třeba zahájí i vyšetřování. Spousta komentátorů se právě teď začala zabývat tím, jakou míru osobní svobody si můžeme v dnešní době hájených lidských práv vlastně dovolit. Někteří varují, že nastává doba, ve které vás budou celý den sledovat televizní kamery na ulici, v zaměstnání, v bance, na poště, v obchodě, v nočním podniku, v metru, na parkovišti, u domovního vchodu, na chodbě, ve výtahu. Prohlédněte si také pořádně byt, jestli vám tam někdo nedal také kameru s mikrofonem. Pokud jste si to nenainstalovali sami pro větší bezpečnost. Máte-li mobil, kdykoliv váš operátor určí vaši polohu s přesností na desítky metrů, řada firem si to zavedla jako součást systému řízení. Za nový výdobytek třetího tisíciletí můžeme považovat "zrychlení" letecké dopravy. Nadále se budete muset dostavit k odletu tři hodiny předem, nechat se prošacovat až na kůži včetně prohrabání vašich svršků i spodků. Cestovat na kole bude možná nadále rychlejší, Miloš Forman s tím přece začal už dávno v minulém století. Inu, lepší to už nebude. Taková je moderní doba, taková je civilizace, kterou nám tak závidí obyvatelé zemí, kteří ji ještě nemají.

19.9.2001 - Chcete být zdravější? Chcete se poradit, co vám vlastně je či co vám chybí? Podívejte se na stránku Doktorka.cz.

19.9.2001 - Rozsáhlý přehled dějin antiky najdete na stránce Antika.

17.9.2001 - Bezpečnost letecké dopravy. Američané a zřejmě nejen oni, se rozhodli pro tvrdá opatření. Se všemi linkami amerických leteckých společností budou do odvolání létat agenti FBI. Kabiny pilotů budou zabezpečeny a žádná letuška nebude mít klíč, jako dosud. Kdyby někdo uvažoval pomocí selského rozumu již dříve po nesčetných únosech, ke kterým již došlo, nemusela se řada únosů včetně posledních katastrofických vůbec konat. Cestující se budou muset dostavit k odletu nejméně tři hodiny předem a nebudou povoleny ani kovové jídelní nože a žádná elektronika.

Osama Bin Ladin-Usama Bin Muhammad Bin Ladin, Shaykh Usama Bin Ladin, the Prince, the Emir, Abu Abdallah, Mujahid Shaykh, Hajj, the Director17.9.2001 - FBI pátrá po Osamovi Bin Ladinovi - MURDER OF U.S. NATIONALS OUTSIDE THE UNITED STATES; CONSPIRACY TO MURDER U.S. NATIONALS OUTSIDE THE UNITED STATES; ATTACK ON A FEDERAL FACILITY RESULTING IN DEATH. Informace na této stránce FBI. "Chceme ho živého nebo mrtvého!", prohlásil prezident Bush.

16.9.2001 - Osama Bin Ladin má u nás obchodní partnery! "Má k dispozici celou síť obchodních organizací, které obchodují se všemi možnými komoditami z celého světa, mimo jiné také třeba s traktory Zetor," prohlásil v dnešním pořadu televize Prima ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vyzval k mezinárodnímu úsilí pro zablokování všech finančních příjmů jak Ladina, tak i ostatních známých osob, které financují teroristy po celém světě. Tato metoda by jistě mohla být velice účinná, pokud by byla aplikována důsledně. Další informace, pokud je skutečně pravdivá, je neméně otřesná. Podle novináře Simona Reevee, který se po léta zabývá islámským terorismem, si členové albánské odnože teroristické organizace Al-Kajdá Usámy bin Ládina opatřili v neznámé biologické laboratoři v Česku vzorky botulotoxinu a sněti. Zaplatili prý za jeden vzorek 7500 dolarů. Zdá se, že někteří naši spoluobčané by prodali za doláre i vlastní matku. Aktualita: traktory nebyly ze Zetoru, ale ze Slovenska... Tvrdík se omluvil.

15.9.2001 - Nožem proti raketám! "Svět se musí přizpůsobit této nové realitě - nový světový pořádek skončil.
Amerika už nedokáže ochránit své vlastní občany na svém vlastním území. Poprvé za padesát let ona hrůza a vraždění, které znají Evropa, Afrika i Latinská Amerika dospěly i do Nového světa. Středeční ráno bylo novým a strašlivým úsvitem pro občany Spojených států. Pohodlný mýtus americké nezranitelnosti, výjimečnosti a nadřazenosti se zřítil spolu s oněmi dvěma věžáky."
napsal v těchto dnech pan Brown, který žije ve Velké Británii a je komentátorem týdeníku Central Europe Review. Celý článek v českém jazyce najdete v Britských listech.

Pan Brown se ale mýlí. Žádný stát nikdy nedokázal ochránit svoje občany. Pouze občas některý stát ochránil svoje státní zájmy, v našich zemích českých a moravských v posledních čtyřista letech ani to ne. Občan někdy označovaný za lid či vznešeně za národ, se buď musí chránit sám nejlépe útěkem podle hesla "kdo uteče, vyhraje", nebo se stává vždy bezbranou obětí. Posléze většinou pravda zvítězí, ale dožije se jí málokdo.
Máte snad dojem, že vás například i v době míru ochrání policie? Nikdy. Ta jenom může ale nemusí vyšetřit, kdo vás okradl nebo zabil a pokusit se předat pachatele soudu, který jej může, ale nemusí odsoudit ke spravedlivému trestu. Vám to ovšem nepomůže, ukradený majetek vám nikdo nevrátí, ztracené zdraví či dokonce život už vůbec ne. Policie vám poradí, že si musíte svůj majetek chránit sami, dát si do oken mříže, pořídit si atomové dveře a hlavně neotvírat dveře cizím lidem.
Jak to teď po sobě čtu, zdá se, že se ze mě pod vlivem dramatických událostí začíná stávat anarchista, nebo co.
Ale dále: americký občan, na rozdíl od našeho, je zvyklý svůj majetek i život chránit sám se zbraní v ruce. To už je ale opravdová anarchie, nechápu, proč si vlastně potom platí z daní svoji policii. Asi aby jim mohla dávat pokuty za nedovolené parkování a zatýkat je pro daňové podfuky.
Pokud se snad američtí občané dosud mylně domnívali, že je stát chrání alespoň před vnějším nebezpečím, byli naivnější, než jsem si kdy o nich myslel. Asi žili v představě, že je chrání armáda, jejich zlatí hoši ve zbrani. Ti jsou ale proti pár fanatikům s nožem v ruce docela bezmocní. Leda že by doprovázely F-16 každé civilní letadlo a pilot by měl oprávnění je při každém podezřelém manévru okamžitě sundat na zem i s pasažéry bez ohledu na to, kam to zrovna spadne. Pěkná blbost, že? Současná vojenská doktrína prostě s něčím takovým nepočítá a je otázkou, zda bude vůbec možné se s takovým nebezpečím nějak vyrovnat. Jistě, technologický pokrok by to mohl umožnit. Tak například by letadla mohla létat bez pilotů zcela automaticky. Teroristi by ale přece mohli ovládnout nějaký ten řídící počítač a v jednom okamžiku by mohli nechat zřítit desítky letadel na libovolné cíle. Víte, ono je to tak, že od okamžiku, kdy člověk nasednul na koně, se stal snadnou obětí nepředvídatelných okolností. Bezpeční můžete být snad jen někde v civilizovaném lesoparku bez divokých zvířat, za jasné oblohy, kdy nehrozí bouřka a s ochrankou nejméně dvou bodyguardů. Takže takový luxus bezpečí si může dovolit u nás snad jen pan prezident - ale taky ne, zrovna tuhle se jim do Strakovky připletl mezi ně jeden psychopat, kterého odhalil až teprve bystrý pan Klaus. Kdyby měl ten maník nějakou tu bombičku, byla celá naše bezpečnostní rada státu v tahu.
Američané budou reagovat na hrozící nebezpečí docela po svém. Tak, jako reagovali v šedesátých létech na hrozbu třetí světové války. Začnou se stěhovat z velkých měst a zahájí budování protiatomových krytů nové generace. Tím se podaří opět roztočit kola ekonomické prosperity včetně snížení nezaměstnanosti. U nás v Česku budeme reagovat po svém: my jsme toho názoru, že když to bouchne, je lepší být mrtvý hned na místě, než se trápit ještě další měsíc. Naše úspory si vybereme a užijeme si je zvýšenou spotřebou piva, protože o politice a válce, zejména světové, je nejlepší se pobavit v hospodě. Tuhle skvělou občanskou instituci totiž v Americe nemají, zrovna tak jako jí nemají v Rusku. Ruský člověk, ten si koupí karton vodky a zlikviduje se dřív, než to začne. Taky řešení, ale není tak zábavné, jako to naše. Že jste to ještě v hospodě neprobrali s kamarády? Tak si honem pospěšte, než to bouchne. Busch už má ruku na knoflíku.


15.9.2001 - Vítám čtenáře z Chile, a to bez ohledu na vážnost situace. Možná by nám mohl něco říci k tomu, co dělat, když můzy mlčí a armáda začíná mít navrch. Připojil se k nám přes server www.entelchile.net. Nečekejte, že tam někde narazíte na stránky alespoň v angličtině. V Chile a Jižní Americe vůbec si moc na dvojjazyčné stránky nehrají. Snad jen na stránkách www.chile.com sem tam angličtinu najdete.

N.Y. 11.9.200114.9.2001 - třetí den po útoku. Spojené státy jsou stále ještě v šoku po naprosto neočekávaném masivním útoku neznámých teroristů na New York a Washington.


Serie fotografií na zvláštní stránce zde.

Prezident Bush označil tento atak na svobodnou Ameriku za válečný akt a vyzval státy NATO ke společné celosvětové akci proti teroristům i těm, kteří jim poskytují ochranu a úkryt. Americký lid očekává razantní protiúder, odvetu podle hesla oko za oko, zub za zub. Světová veřejnost se právem obává možného rozpoutání globálního konfliktu v případě, že by útok NATO byl veden proti některému státu. Indicie zatím ukazují na teroristy arabské národnosti, za minimálně ideového vůdce a "investora" je označován známý terorista Osama Bin LadinOsama Bin Ladin, který se ukrývá na neznámém místě, které znají jen novináři, kdesi v Afghanistánu. Kuriózní na celé záležitosti kolem Ladina je fakt, že byl původně získán pro spolupráci s americkou CIA v době afghánské války s cílem zlikvidovat tehdejší sovětskou invazi do této pro Sovětský svaz strategické země. Sověti válku v nepřístupných horách prohráli a stáhli se. Profesionální vojáci - mudžahedíni vycvičení a vyzbrojení nejmodernějšími americkými zbraněmi včetně samonaváděcích protileteckých raket Stinger pak zahájili občanskou náboženskou válku, ve které nakonec zvítězilo fundamentalistické muslimské hnutí Taliban. Osama Bin Ladin, saúdský naftový miliardář se zálibou ve zbraních a násilných akcích, zahájil soukromou válku se světovým imperializmem a všemi nepřáteli muslimů v čele s USA.
To se občas stává, že bojový pes, špatně vycvičený svým pánem, se obrátí proti němu a napadne jej. Jako muslim nemohl přece Ladin zůstat přítelem USA nebo snad dokonce jejich ochotným otrokem v získávání amerických zahraničních cílů. Přítelem státu, který drží ochrannou ruku nad Izraelem utlačujícím jeho spolubratry v Palestině. Ztratil by tvář a veškerou podporu, bez které se jako hledaný terorista neobejde. Dnes je zahnán do kouta té nejchudší země na světě, na které si vylámali zuby Sověti, ale zrovna tak si tady mohou vylámat zuby Američané. Není tam totiž už co zničit a pokud jde o zabíjení, jsou na smrt místní občané zvyklí tak, že s nimi nemůže nic otřást.
Jestliže tedy prezident Bush chystá vojenský útok na Afghanistan, bude to jen gesto, které vlnu mezinárodního terorizmu nezastaví. Jestliže se dnešní komentátoři předhánějí v tvrzení, že svět je náhle od 11.září jiný, pak se velice mýlí. Svět se, pokud jde o metody zabíjení změnil už kdysi dávno za druhé světové války, kdy Sověti poprvé ve válce použili masově partyzány operující všude a nikde, a kdy tito partyzáni poprvé použili proti německým tankům dnes tak známé a účinné molotovovovy kokteily. Armáda tak nemohla počítat s nějakou frontou, s pevným zázemím a kdejaký "bandita" s flaškou plnou petroleje klidně zlikvidoval obávaný německý Tiger. Jenom malá odbočka: je zvláštní, že dnešní policie při zásazích proti demonstrantům stále ještě nepovažuje hozenou flašku s hořlavinou na policajty za nebezpečnou zbraň, na kterou by bylo záhodno odpovědět ostrou střelbou. Únoscům amerických letadel přitom postačily k provedení akce jen obyčejné nože. Podříznutá letuška přesvědčí každého pilota ke kapitulaci. Chybou bylo, že si vůbec neuvědomili, co může následovat. Teď to už vědí a výrobci letadel by měli co nejrychleji přeměnit pilotní kabinu v nedobytný trezor.
Venku se právě rozezněly sirény na výraz naší solidarity s americkým lidem, dnešní den je vyhlášen za Den národního smutku. Dokonce i stanice MCM přestala rapovat a zobrazila na tři minuty černou obrazovku s textem "EN MEMOIRE DU JOUR LE PLUS TRISTE 11 SEPTEMBRE 2001. IN MEMORY OF SEPTEMBER 11TH, 2001". CNN vysílá záběry o zatýkání v USA a pokračující likvidaci následků útoku na N.Y. Ti, kteří přežili, zapalují kolem trosek svíčky a kladou květiny k masovému hrobu nejméně 4 000 lidí.
CIAJedna z věcí, kterou Američané nemohou pochopit, je naprosté selhání všech tří služeb, které se mají starat o bezpečí občanů: CIA, FBI a NSA. Občanů, kteří si tuto ochranu platí ze svých daní. Armádu do toho nelze počítat, protože ta si s podobným nepřítelem útočícím zákeřně nedovede poradit vůbec, její hlavní starostí je odlišit útočící rakety od hejna divokých husí nad Kanadou. Pak už jenom mohou na rozkaz prezidenta spustit ty svoje a počkat si pár minut na svůj vlastní konec. Ale proč například CIA a FBI nezachytily nějaké náznaky připravované akce, je přinejmenším podivné. Buď to nasvědčuje naprostému diletantizmu všech agentů i vedení, nebo to podle některých divokých spekulací může znamenat, že pokud někdo z těchto "státních firem" o chystaném útoku věděl, záměrně nic nepodnikl. V klasické detektivce se vyšetřovatel po spáchání zločinu vždy ptá "Qui bono?", kdo z toho měl užitek, kdo profitoval. Když se pokusíte si odpovědět na jednoduchou otázku "Kdo má užitek ze zabití tisíců obyčejných úředníků?", těžko můžete tvrdit, že to byli právě ti teroristé. Po takovémto nevídaném činu se totiž stanou po celém světě štvanou zvěří a hrozí jim skutečná genocida. Budou naháněni policisty a tajnými agenty všech možných států včetně i některých arabských, Interpolem a dokonce i afghanský Taliban prohlásil, že Ladina vydá, pokud k tomu dostane jasné důkazy o jeho podílu na útoku proti USA. Dá se počítat s reakcí podobnou té, kdy podsvětí vydá raději nebezpečného zločince prostě proto, aby mělo pokoj a prostor pro svůj byznys. Nezapomeňte, že jedním z hlavních finančních zdrojů mezinárodních teroristů jsou drogy. A s těmi se nedá obchodovat během celosvětové pátrací akce, kdy pozornost všech složek policie je aktivována snahou se proslavit chycením třeba i toho posledního teroristy ozbrojeného jen plastikovým nožem.
Odvážné spekulace proto hovoří i o tom, že takový útok mohla zorganizovat i některá tajná služba. Všechny tyto organizace si už přece řadu let stěžují, že dostávají málo peněz, že mají zastaralou sledovací a komunikační technologii, že terorista Ladin má mnohem dokonalejší komunikační a informační techniku, pomocí které proniká i do jejich databází právě díky svým finančním prostředkům. Hlavy bezpečnostních služeb USA nejspíš brzy padnou, ale to nejsou ti, kteří by je ve skutečnosti řídili. Profitovat budou ti, kteří v nich zůstanou a budou moci nyní téměř neomezeně a hlavně nekontrolovaně čerpat dolary pro svoje tajné operace, které stejně jako dosud nepovedou k větší bezpečnosti občanů.

Servery CIA a NSA stále mlčí, na serveru FBI se objevila jediná trapná reakce ředitele FBI George J. Teneta. Rubrika Press Releases na serveru NSA je zcela bez obsahu, vlastně vůbec neexistuje.

Ještě něco pro pobavení. ČTK dnes přinesla tuto zprávu:HANNOVER (Německo) - Íránec, který čeká v německé vazební věznici na vyhoštění, se údajně pokusil telefonicky varovat americké tajné služby ve Washingtonu před sérií útoků na Spojené státy. Nikdo ho ale nebral vážně, tvrdí ve svém dnešním vydání list Hannoversche Neue Presse.
Mladý Íránec vstoupil před několika týdny do Německa ilegálně, byl zadržen policií a nyní čeká ve vazebním zařízení v Langenhagenu u Hannoveru na vyhoštění. Už delší dobu obtěžoval jeho zaměstnance naléhavými žádostmi o povolení telefonovat do USA, pro které prý má "důležité informace".
Telefonát mu byl povolen, v Bílém domě ale okamžitě zavěsili, když se představil jako vězeň z Německa. Jeho žádost o zaslání faxu americkému prezidentovi pak už byla odmítnuta. Íránec, který od počátku označoval za termín útoků právě tento týden, se svých marných snah nevzdával až do úterka, kdy se jeho mlhavé předpovědi o "ohrožení světového pořádku" děsivě naplnily v New Yorku a Washingtonu.
Teprve ve středu(!!!) se o jeho snažení dozvědělo dolnosaské ministerstvo spravedlnosti, které pak informovalo ministerstvo vnitra na zemské i spolkové úrovni. Ve čtvrtek pak konečně vyslechli Íránce pracovníci zpravodajských služeb a generální prokuratury, uzavírá německý list. Výsledky nejsou známy.

Tajné služby a americká administrativa se opět projevili jako spolek diletantů, kteří hlavně úřadují, samozřejmě se zpožděním. Připomíná to situaci před přepadením SSSR německou armádou, kdy Moskva nereagovala ani na varování svého agenta v Japonsku. Opravdu to vypadá, jakoby celou akci připravila nějaká tajná služba a bála se předčasného prozrazení.
Naše tajné služby nepochybně reagují ještě hůře, neboť jsou zaměstnány válčením mezi sebou. Zachrání nás ovšem náš národem milovaný a oblíbený Standa-helikoptéra, který s vážnou tváří varoval český národ, aby se neshromažďoval na Václaváku. Co kdyby tam nějaký česko-arabský pilot terorista shodil z motorového rogala pytel h.... a byl tam náhodou zrovna pan prezident!

CNN právě hlásí, že Kongres USA právě uvolnil 40 miliard dolarů na boj proti terorizmu.

Některé kontroverzní názory z internetových diskuzí:

Haló Noviny:
--- Atentáty na nevinné lidi, k d e k o l i v na světě je nutné co nejrozhodněji odsoudit, ale v tomto tragickém případě je nutno se ptát, kdo s mezinárodním terorismem v masovém měřítku začal?! USA jsou tím největším s t á t n í m globálním teroristou, znásilňují a terorisují jim nepohodlné národy a státy jak se jim zlíbí, nemohou se tedy divit, že včera se dle titulku mého příspěvku dočkali hrůzné odvety.
---- Myslím, že by bylo na čase, aby se Američané zamysleli nad tím, že vlastně podhoubí k téhle hrůze vzniklo u nich doma, pečlivě pěstované jejich vlastními demokratickými politiky, lidmi, které si vybrali za své vůdce. Vzniklo už před dlouhou dobou a bylo lemované vyvražděním původního obyvatelstva, Hirošimou a Nagasaki, válkou v Koreji a Vietnamu a naposledy v Srbsku. Zdá se mi podivné, že operaci, při níž bylo uneseno pět(???) letadel, nikdo nezaznamenal. Nebo zaznamenal ale nechal proběhnout až do konce. A potom nekonečná hysterie... Mezitím zase zahynuli nějací lidé hladem, otrávili se zkaženou vodou nebo umřeli na banální nenoci, které jsou snadno vyléčitelné poměrné levnými léky. Nikdo si toho samozřejmě nepovšimnul. Pokud se pak část světa dá na cestu terorismu je to vlastně logické. Navíc USA snadno nacházely příčiny pro své výboje po celé zeměkouli. Mrtvých na statisíce a nikdo v USA se tím nezabýval a nezabývá. To ale nebyl terorismus ale americká spravedlnost. Možná někdo z pozůstalých vrací mocné zemi to co jí dluží.
---- Zrazu je cely svet posraty z toho , ze v USA hortia 2 budovy ... A Ty si si niekedy spomenul na milony obeti USA imperialistickej masinerie na celom svete a na miliardy hladujucix ??? A na systematicke vyhladenie celeho naroda ??? Myslel si niekedy na vybombardovane nemocnice a skoly v Juhoslavii ?!?!? Zabudol si na 5.000 000 vo Vietname ????!!! Je mi z Vas zle !!! Vsetci ste posrani z americanov ... Prec s imperialistickymi vrahmi !!! Nech zije revolucia !!!


iDnes: ---- česká armáda by měla zůstat v hangáru, v zemi bude bezpečněji (za posledních 10 let: 12 pádů). Před pádem letedla se fakt nic ubránit nedá, takže nechápu to celé hasičsko-policejně-armádní cvičení, co tu vypuklo. Šaskárna. Armáda ať sedí zavřená v kasárnách a raději ať se bojí propouštění. Těch lidí v USA je mi líto, to je opravdu průser. Stejný průser je ale i Čečna nebo Afrika, akorát protože to není každý večer v televizi LIVE, tak babky z českého venkova se kvůli nějakejm Rusům, Čečencům nebo negrům přece nebudou šplhat na zvonice a vzývat Panenku Marii (viz včerejší zprávy TV NOVA). S USA na věčné časy a nikdy jinak. Nejsem komunista, nesnáším je, ale todle divadlo je trochu kýčovité.
---- Usama bin Ladím - nevyzbrojila a nevyškolila tohodle člověka CIA, když bojoval s mudžáhedinama proti Rusákům v Afghanu???
---- Vzhledem k všeobecné histerii vyvolané vládou USA považuji za svou občanskou a lidskou povinnost bránit všelidské hodnoty proti brutálnímu znásilňování a rozhodl jsem se spolu s obdobně myslícími lidmi založit Klub přátel Usama bin Ladina. Členy klubu se mohou stát všichni lidé, kterým záleží na multikulturním svobodném světě bez diktátu jedné velmoci.
---- „Ve zlatém městě vzejde velké hromobití, dva bratry od sebe odtrhne Chaos, pevnost vydrží, avšak velký vůdce padne. Třetí velká válka začne, až bude město hořet.“ — Nostradamus, 1654

Jak je vidět, někteří naši spoluobčané mají velice extrémistické názory, dokonce by chtěli dělat i světovou revoluci. Můžeme jen doufat, že to zůstane na úrovni hospodských debat, tak jako jsme vždy v minulosti vítězili. Co když ale někteří z těchto našich "revolucionářů" pomáhají teroristům, kteří se k nám posledních padesát let přece rádi jezdili zrekreovat?

Pokud jde o snadné únosy letadel. Možná, že by pomohlo do letadel dát místo sličných letušek stejný počet vycvičených bezpečáků, které by každého při vstupu do letadla prošacovali, prohlédli mu příruční zavazadlo a při letu by střežili pilotní kabinu. Která letecká společnost zavede podobnou praxi jako první, na trhu vyhraje. Každý cestující se dnes raději nechá svlíknout do spodního prádla, když bude mít jistotu, že se ve zdraví vrátí ke své rodině. Nebo každého při vstupu do letadla rovnou převlíknout do pyžama. Let se tak změní v zábavný pyžamový piknik, zcela bezpečný. Tyhle rady míním s naprostou vážností, doufám, že se toho někdo ujme.
Je tu ale samozřejmě ještě jedna možnost: zrušit leteckou dopravu. To by mělo především významný ekologický pokrok: snížilo by se globální oteplování, bylo by více kyslíku, méně smogu, tlustší ozónová vrstva, méně šílených a pomatených turistů ničících přírodu všude kam jejich noha stoupne, méně rozvodů počatých na rodinné dovolené, levnější zboží nedopravované letecky, klidný spánek občanů bydlících v okolí letišť. Na jejich plochách by mohli cvičit začínající automobilisté a také by se tu dalo plachtit s plachetnicemi na kolech. Už vás vidím, jak si říkáte, ten Ahasweb zešílel. Ale ne, jenom zestárnul a zmoudřel. Nebo zblbnul. Jak je libo, vašnostové, kolik kdo snese, milosti.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.