Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV ZASLÁNO
AKTUALITY:
20.1.2001 Malík urvi. Pod tímto netradičním názvem můžete na internetu vidět výstavu portrétů známých tváří české společnosti, kteří za minulého režimu sloužili komunistům. Výstava se konala právě před rokem v pražské Galerii Václava Špály. Narazil jsem na ní zcela náhodou a stojí za návštěvu.
20.1.2001 Castrovi rukojmí. Kubánská víza získali příbuzní Jana Bubeníka a Ivana Pilipa, kteří jsou vězněni v Havaně. Bubeníkův bratr Martin a žena poslance Unie svobody Lucie Pilipová plánují odletět na Kubu v sobotu. Pilipová se na Kubě chce především setkat se svým manželem. Toho už týden kubánské úřady vězní s tím, že je - stejně jako Bubeník - americký agent. O propuštění obou českých občanů žádá nejen ČR, ale i další státy a mezinárodní instituce.
19.1.2001 Valterová uznána za šéfovou.Vzbouření zaměstnanci České televize včera neradi nakonec uznali, že Věra Valterová je nejvyšší šéfkou Kavčích hor. Řízením ČT jí pověřil před svým odstoupením bývalý generální ředitel Jiří Hodač. Hodačem odvolaný finanční ředitel Ladislav Paluska také včera vrátil Valterové klíče od kanceláří generálního ředitelství, ačkoli tyto kanceláře v úterý svévolně "obsadil" a prohlásil se za nejvyššího šéfa.
18.1.2001 Jak je pro bojovníky za svobodu ČT zdrojem peněz, Za bohatství, moc a slávu, O peníze jde až v první řadě - píše Jiří Procházka v Britských listech. Jeho názor koriguje Jan Čulík tamtéž.
The Lord of the Rings18.1.2001 The Lord of the Rings (Pán prstenů) je nový server věnovaný připravované filmové trilogii známého a mého oblíbeného spisovatele J.R.R.Tolkiena. Pro tvůrce www stránek je zde zajímavé srovnání: server je zpracován v klasické DHTML verzi a ve verzi s použitím FLASH technologie. Musíte mít stažený FLASH plug-in pro prohlížeč a zvukovou kartu, bez té to není ono. Po určitém bloudění po serveru toho fantaskního zvuku ale budete mít víc než dost. Zasvěcenou informaci o připravovaných filmech J.R.R.Tolkiena v češtině najdete na www.zamberk-city.cz
17.1.2001 19:30 Senátoři vrátili Poslanecké sněnovně zákon o České televizi. Čtyřkoalici se tak podařilo prosadit pozměňovací návrhy, které například předpokládají zkrácení volby prozatimního ředitele veřejnoprávní televize z 10 dnů na tři. V průběhu schůze informoval ministr kultury Pavel Dostál o aktuální situaci v ČT, jejíhož vedení se dočasně ujal finanční ředitel Ladislav Paluska. Stávkové hlídky v ČT kontrolují prostory kanceláří generálního ředitele. Revoluce pokračuje...

18.1.2001 - Omlouvám se uživatelům Netscape 4.7, kteří se nemohli kochat obsahem hovorů, protože mě - starému joudovi - v kódu chybělo ukončení jedné tabulky. A Netscape 4.7 je na pořádek v HTML velmi akurátní. Verzi 6.0 nebo Microsoftu to vůbec nevadilo, jsou to tolerantnejší prohlížeče. Netscape se ovšem nevyrovnal s přechodem do třetího tisíciletí a tak jsem musel upravit výpočet aktuálního letopočtu ve scriptu přičtením 1900. Pro zvědavce:

if (navigator.appName=="Netscape") yyy = now.getYear()+1900;

Takže i uživatelé NS mají teď v záhlaví, že máme rok 2001.


Následující články jsou seřazeny záměrně za sebou tak, jak považuji probíraná témata za důležitá. Moje hodnocení důležitosti je veskrze subjektivní a je silně ovlivněno moji okamžitou náladou. Je tedy naprosto neobjektivní.

Šílené krávy se blíží. Vlna nákazy chorobou BSE se přiblížila až těsně k našim hranicím. Zasaženo je již jak Německo tak Rakousko, Slovinsko. Ačkoliv bylo používání i dovoz masokostní moučky v Rakousku zakázáno od roku 1991, ziskuchtiví zemědělci tam na zákaz nijak nehleděli. Kupovali tajně moučku ostošest zřejmě díky zákazu pod cenou. Žádaný produkt se pašoval a prodával (a prodává) maskovaný jako hnojivo nebo jiné chemikálie. Stačí na papírový pytel natisknout jakékoliv jiné označení a žádná kontrola na hranicích nic nezjistí. Stejně postupovali a postupují i naši zemědělci a tak je jen otázkou relativně krátké doby, kdy bude BSE indikována i u nás. Největším nebezpečím pak budou porážky na černo prováděné bez kontroly. Dát si v restauraci hovězí guláš či biftek bude krajně nebezpečné, protože nikdo vám nezaručí nezávadnost masa. Nedej bože, aby se podobná pro člověka smrtelná choroba objevila i u prasat a drůbeže. Pak se z nás všech budou muset stát nedobrovolní vegetariáni. Ale i rostliny všeho druhu budou postupně zmutovány genovými zásahy. Co budeme pak vlastně jíst?

Víte vlastně, co to BSE je? Jedná se o spongiformní encefalopatii přenosnou i v jídle na člověka. Encefalopatie říká, že jde o poškození mozku. Slovo spongiformní-porézní pochází od vzhledu mozku postižených lidí - je pórovitý, jakoby vyžraný nějakým červem. Opravdu hnusná představa :(

Nositel choroby BSE - defektní proteinový prion je neuvěřitelně odolný vůči vnějším vlivům. Je vysoce odolný na radiaci, chemikálie a odolává vysokým teplotám. Spolehlivě zničit priony lze např. až po hodinovém vaření při teplotě nejméně 360 stupňů Celsia. Priony choroby BSE nebyly zatím nalezeny v mléce. Tvrzení našich rádobyodborníků, že ke zničení prionů stačí 135 stupňů, není přesné. Tato teplota je u nás předepsaná při výrobě masokostní moučky. Na serveru Ministerstva zemědělství ČR nenajdete nic o opatřeních proti zavlečení choroby BSE na území našeho státu. Seznam.cz uvádí jeden jediný nalezený odkaz na heslo BSE - obsahově hodnotný článek žáka gymnázia napsaný v roce 1997.

Další odkazy najdete na serveru pro ochranu spotřebitelů, aktuality na serveru Agroweb, velice důležitý je souhrn informací Státní veterinární správy nazvaný Platné zákazy, příkazy, omezení SVS ČR

Na závěr rada: chutná vám hovězí a chcete mít jistotu, že není nakažené? Pak nakupujte v Hypernově! Ta jediná zatím garantuje nezávadnost prodávaného masa. Podrobněji čtěte zde


Zabili Kennyho!!!Váš oblíbený South Park nenajdete na internetu na stránkách www.southpark.com, jak by každý očekával. Oficiální stránky jsou na www.comedycentral.com, rozsáhlé downloady pro fanatické obdivovatele a fandy jsou tamtéž na stránce downloadů. České stránky vede server www.southpark.cz Stránky zapřísáhlých nepřátel seriálu v Česku jsou na www.volny.cz/rpsp/aktual.htm

Naposledy mě velmi zaujal následující dialog z tohoto seriálu.
Mimozemšťani promlouvají ke krávám:
Mimozemšťan 1: Zdravím Vás krávy. Přicházíme v míru.
Krávy: Vážně?
Mimozemšťan 1: Zkoumali jsme všechny pozemské bytosti, a zjistili jsme, že jste nejinteligentnější.
Kráva 1: Tak, proč jste nás převraceli na záda ?
Mimozemšťan 2: Á to udělal Carl. Je nový.
Mimozemšťan Carl: Jó, moc mě to mrzí, jsem vůl.


To by byl ten pravý ředitel ČT!!!Jak vybrat generálního ředitele/ředitelku ČT?

To je úkol, který už řadu měsíců a let trápí naše politiky a hlavně zaměstnance ČT. Hlavním cílem je, aby nebyl pod vlivem jakékoliv i té nejmenší politické strany, politického seskupení nebo spolku nepolitické politiky. Mám několik inovativních návrhů: Výběr by se především uskutečnil výhradně na základě osobních přihlášek zájemců o tuto veřejnou funkci. Žádné návrhy od spolků, politických stran, církví, odborových či profesních závislých i nezávislých svazů, Armády spásy či dokonce Dilie nebo OSA.

  • Všichni zájemci by předložili lustrační osvědčení a výkaz minulých zaměstnání z archivu Úřadu pro důchodové zabezpečení.
  • Každý by byl podroben výslechu na detektoru lži ve věci možného tajeného napojení na politická uskupení nebo nějakou jinou mafii.
  • Pomocí vědecky sestavených testů by bylo zjištěno, zda skutečně uchazeči nemají žádné vyhraněné politické názory, žádné náboženské vyznání včetně ateizmu, okultizmu, astrologii a marxizmu.
  • Prostřednictvím ekonomických her by byla zkoumána jejich odolnost proti podplácení všeho druhu.
  • Zkoumala by se také jejich odolnost proti sexuálnímu vydírání - v televizním byznysu se vyskytuje příliš mnoho krásných žen/mužů, které/kteří by mohly/mohli být nastrčeny/-i a použity/-i některou politickou silou či mafií. Už mě to hovění feministkám nebaví, nedá se to číst. Dále nechť si ženy dosadí všude místo mužského rodu rod ženský. Děkuji.
  • Kandidáti by museli být naprostými sirotky bez příbuzenstva, aby se nemohli dostat do vleku rodiny. Přednost by měli nalezenci.
  • Zkoumala by se schopnost kandidáta účastnit se přátelských pijatik s podřízenými bez ztráty sebekontroly a soudnosti. Přitom by musel být zábavným společníkem schopným sebeironie. Dovednost vyprávět zábavné historky ze svého života a znalost nepřeberného množství vtipů (zásadně nepolitických) by byla předností.
  • V případě nevyhnutelného sexuálního styku s podřízenými v zájmu zachování soudržnosti pracovního kolektivu by musel s přehledem zvládat prostou soulož bez citové vazby. V situaci, kdy by se mu nabízely ženy z personálu ČT či z jiné vlivové skupiny (parlament, senát, církve, Hrad) by trvale dával najevo, že se mu jedná jen o sexuální akt. Jeho bezelstný výrok " a teď si jdem zašukat" by jej proslavil a získal mu podporu ženské části zaměstnanců ČT, což je rozhodující. Přitom by byl mužskou částí osazenstva obdivován jako dokonalý donšajn.
  • Výběr z užšího seznamu kandidátů by probíhal formou pracovního soustředění v luxusním vysokohorském hotelu mimo území Česka, dostatečně izolovaném od reálného světa. Nasazení psychologové by ve večerních společenských zábavách zkoumali tajná zákoutí povahy jednotlivých uchazečů.
  • V simulovaných herních situacích by se zkoumala kandidátova schopnost vyjednávat s teroristy, únosci a odboráři. Dále chování v extrémních situacích jako je požár, zemětřesení, davová panika, demonstrace či hospodská rvačka.

Pokračování článku vyšlo v příštích hovorech. Očekávám od vás i podnětné návrhy na zdokonalení mého systému výběru naprosto nezávislých veřejnoprávních generálních ředitelů.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.