Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

1.11.2001 - Epidemie přírodního antraxu právě propuká v Zimbabwe. Nemoc byla prokázána mezi místním dobytkem a za posledních čtrnáct dní se jí nakazilo patnáct lidí a jeden chlapec již zemřel. Výskyt nemoci není v Zimbabwe nikterak vzácnou událostí, v prosinci minulého roku zde na sněť slezinnou zemřelo 9 osob a 700 muselo být hospitalizováno.
Pro antrax nemusíte cestovat do Afriky. Ruští lékaři tuto nemoc považují za něco zcela normálního. Její výskyt je zejména na Sibiři známým jevem pod názvem sibiřský vřed. Jak je vidět, některé národy s poněkud zaostalým vztahem k hygieně, nepotřebují pro šíření antraxu žádné teroristy. Zanedbané chovy dobytka a blízký kontakt se zvířaty postačí.

1.11.2001 - Zbabělí antiglobalisté. V Moskvě se konalo 29.- 30.10. dvoudenní výjezdní zasedání Světového ekonomického fóra. Bylo provázeno chabou účastí antiglobalistických skupin. Sešlo se zde jen několik desítek poklidných demonstrantů. Že by to signalizovalo konec zuřivých organizovaných demonstrací proti všemu, co jen trochu zavání globálním spiknutím? V žádném případě. To se jen nedostavili zahraniční profesionální demonstranti. Náměstek ministra vnitra Alexandr Čekalin sdělil, že je to zásluha ruského ministerstva zahraničí, které neudělilo potenciálním výtržníkům vstupní víza. Znamená to, že jejich seznamy sestavené společným úsilím západních zemí byly předány do Moskvy. A ti neevidovaní si netroufli do Ruska přijet v obavě z brutální ruské milice, ruských vězení, ve kterých není k dostání Coca Cola a hamburgery také a nejsou k dispozici sprchy, telefony a zejména advokáti s kaucí. Z Ruska se také jen tak rychle nedostanete po rozmlácení výloh, jak se to povedlo při pražském výletu příslušníkům Ya basta! V Praze na zasedání NATO určitě zase budou, jejich neúčast v Moskvě byla především jen obyčejná zbabělost. V Praze se budou tváří v tvář české policii chovat opět statečně.

Pozor na viry!30.10.2001 - Virový červ I-Worm/Anset se velice rychle šíří v Německu. Infikovaný e-mail poznáte podle textu "ANTS Version 3.0" v předmětu (subject) zprávy, v příloze je soubor ants3set.exe obsahující vlastní virus. Naštěstí tento červ nemá žádné škodlivé účinky, pouze se bude rozesílat na adresy z vašeho adresáře, pokud spustíte soubor ants3set.exe poklepáním. Co dělat? SMAZAT okamžitě tento e-mail!

Česká kancelář pojistitelů30.10.2001 - Česká kancelář pojistitelů má zajímavý server www.ckp.cz s informacemi o pojištěných automobilech v České republice. Můžete si zde zadat SPZ libovolného vozidla a dozvíte se, zda má majitel zaplaceno povinné ručení, do kdy a u které pojišťovny. To se vám může někdy docela hodit. Je zde také řada praktických rad a doporučení o pojištění a pro případ havárie nejen pro domácí motoristy, ale i pro majitele vozidel registrovaných mimo území našeho státu. Některé stránky jsou přístupné jen členům - pojišťovnám, některé jsou ještě ve stavu zrodu

29.10.2001 - Jak se bránit proti útočníkům se dozvíte z pohledu právníka v článku stejného názvu na serveru ePravo.

Vrtulník Mi-829.10.2001 - Cernan si málem do ČR přijel pro smrt! V neděli odpoledne havarovala u Milevska v jižních Čechách vojenská helikoptéra Mi-8, kterou cestoval americký astronaut českého původu Eugen Cernan, společně s kosmonautem Vladimírem Remkem. Nehoda se podle sdělení armády obešla bez obětí na životech, zraněno bylo 11 z 12 cestujících. Ministr Tvrdík tvrdí, že snad šlo o technickou závadu, po které vypadl jeden ze dvou motorů tohoto ruského vrtulníku. A tak naše armáda opět předvedla, v jakém stavu je její výzbroj. Naši vojáci si nemusejí létat do Afghánistánu pro smrt, v pohodě jí naleznou doma. Cernan s Remkem byli převezeni do nemocnice na pozorování, jedná se pravděpodobně jen o potlučení při tvrdém dopadu vrtulníku na zem. Těžké zlomeniny a vnitřní zranění utrpěli tři členové posádky vrtulníku a letuška, která je v kritickém stavu na áru. Skutečně důstojná oslava 28.října a druhá mezinárodní ostuda v krátké době.

28.10.2001 - 300 čísel od roku 1998 oslavuje Ahasweb právě v tento významný den. Rád při této příležitosti vítám mezi námi čtenáře z Evropského parlamentu, dalšího čtenáře z Kanadského Ministerstva zahraničí a významného čtenáře z Arabských emirátů. Tam všude najdete Čecha nebo milovníka českého jazyka. Alespoň to tvrdí statistika návštěvníků o tom, ze kterých serverů přicházíte číst tyto stránky. Nic víc než odkud jste se nedovídám, ale je to docela zajímavá informace.

První československý prezident Tomáš Garigue Masaryk a také poslední náš prezident, který jezdil na koni.28.10.2001 - Komické dějiny ČSR-ČSSR-ČSFSR-ČR? Dnes oslavujeme Den národního osvobození (dřívější název) či spíše Den vzniku samostatného československého státu. Čili státu založeného v roce 1918 na troskách Rakouska-Uherska. Tenkrát naši politici v zahraniční emigraci kuli pikle spolu se zahraničními mocnostmi o rozdělení Rakouska-Uherska a celé Evropy, zatímco statečný lid na Václaváku bez ohledu na jejich plány prostě toho vyjednávání už měl dost a vyhlásil poněkud předčasně Československý stát, později přejmenovaný na Československou republiku neboli Československo. V roce 1989 komunisté kuli pikle, jak vyjít bez pohromy z nového dělení světa a statečný lid opět na Václaváku rozhořčen manýry policie a neexistující smrtí studenta Martina Šmída rozhodl poněkud předčasně zvoněním klíčů o konci vlády jedné strany. Disidentští spiklenci i samotní komunisté byli tímto lidovým gestem překvapeni ještě více, než Masaryk i Beneš v roce 1918. Masaryk jako hlava ilegální české Maffie se v USA tehdy pokoušel začlenit naše národy Čechů, Moravanů, Slezanů, Němců, Maďarů, Židů a Slováků spolu s dalšími národy do nového mnohonárodního federativního státu, jakési nové středoevropské mocnosti, kterou si na papíře vymysleli američtí politikové. Beneš zase váhal, zda na trůn zamýšleného Českého království zasedne nějaký přebytečný anglický princ nebo ruský carevič. Dopadlo to trochu jinak i díky svévolnému činu pražského lidu a neinformovaných domácích politiků. Sice se to zejména Němcům nelíbilo a tak se pokoušeli založit Deutschbohmen, Sudetenland, Deutschsúdmahren a Báhmerwalgdan, leč jim to bylo rukou ozbrojenou vymluveno podobně jako nespokojeným Maďarům na Slovensku. O něco později, 8. 5. 1919 byla i Podkarpatská Rus připojena k ČSR na základě uctivé supliky předané Masarykovi 23. října 1918. Tak vznikla ona předlouhá mnohonárodní československá nudle od Šumavy až ke Karpatům.
Co tedy vlastně 28.října oslavujeme? Asi tak 14 procent našich přežívajících komunistů možná budou slavit Den znárodnění jako výraz jejich touhy se dostat zase k moci, kterou pro ně tak nečekaně ztratili. Nezapomeňte ale, že se znárodňovalo už v roce 1945 a dodnes není vrácení tohoto majetku vyřešeno (viz například www.akchalupa.cz. Nejspíše tedy oslavujeme konec třistaleté poroby a rozpad Rakouska-Uherska, ke kterému kdyby nedošlo, jak říkají kdyby-politikové, nemusel svět vypadat tak, jak vypadá, nemusel se Hitler dostat k moci, nemusela být druhá světová válka a my jsme se nemuseli v letech 1945-1948 dostat pod sovětskou pokličku. V každém případě můžeme dnes myslet na to, že jsme tenkrát v roce 1918 shodili nějaké ty okovy, což doplnil jeden náš národní hrdina Franta Sauer 3.11.1918 spolu s nerozvážnými ale nadšenými občany stržením mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Dodnes se tuto kulturní škodu nepodařilo nahradit a že už je to let. (viz www.triality.cz).
Dáme si proto i dnes jako oni pár piv a tlukouce hlavami o zeď na malé straně v rozčilení nad tou dnešní cenou piva na Malé Straně se budeme hádat o to, zda když jsme tak statečně vystoupili ze stínu Vídně a později i Moskvy, zda vstoupíme do Evropské unie, abychom poslouchali, jak a co máme dělat podle úředníků v Bruselu. Nebo si založíme to Benešovo neutrální Království české, do kterého by si nakradené peníze ukládaly národy celého východu stejně, jako to dělají národy Západu ve Švýcarsku? To by byl důvod k oslavě! V každém případě oslavujeme vznik státu, který dnes neexistuje. Stalin z něj odseknul Podkarpatskou Rus, Slováci se pod patronací Hitlera odtrhli a dali se k fašistům, Stalin nás zase sjednotil a my jsme se pak dobrovolně zase rozešli asi jako manželé, kterým se to manželství jaksi nepodařilo. Jedná se tedy o oslavu sentimentální, vzpomínku na staré časy, které dávno minuly. Dnes máme jiné starosti. A Slováci? No s těmi se přece zase sejdeme v Evropské unii.
Pro poctivé studenty mohu nabídnout docela obsáhlý Masarykův životopis. Je v něm zajímavá podrobnost o tom, že ve Vídeňském sněmu zastupoval Masaryk skupinu třinácti valašských měst. Boleslav Polívka by měl vědět, že vlastně není prvním valašským králem, i když v duchu našich politických tradic to nemá s valašským královstvím jisté. Přesto byl včera přijat slovenským ministrem zahraničí a tak dál vede svůj boj o trůn. Má to v každém případě těžší, než to měl Tomáš Garigue Masaryk.

Bez komentáře. Z projevu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona předneseném na sešlosti Forum 2000 dne 17.10.2001 v Praze:
"Snažím se říct asi toto: jestliže vezmete čtyři pozitivní věci, to znamená ekonomiku, lékařský pokrok, technický pokrok, demokracie, rozmanitost a na druhou stranu postavíte čtyři negativní věci, to znamená chudobu, klimatické změny, krizi zdravotnictví a konflikty, které mají své kořeny v etnických a religiózních záležitostech, tak všechny vlastně odrážejí stejnou věc. To znamená, že vzájemná nezávislost v historii lidstva je propojena. Jestliže snížíte vzdálenosti, jestliže budete šířit informace, tak lidé mají více výhod než dříve. Ale i když budete žít ve Spojených státech, tak tyto lidi děláte vlastně náchylnější na všechna rizika. Tito lidé jsou daleko potom citlivější na všechny tyto změny.
Jinými slovy, to co se stalo 11. září, v podstatě bylo opakem toho nebo tou druhou stránkou toho dobrého, co se ve světě stalo. Proto je podle mého názoru naprosto nutné, jestliže chceme, aby takovýto svět, který je tak provázaný, byl více pozitivní než negativní, tak je potřeba zvýšit práh vědomí mezi vůdčími osobnostmi. Musíme zbavit lidi z chudých zemí, zbavit je té nenávisti, která je v nich živena a naopak v bohatých zemích se musí lidé zbavit svého krátkozrakého sobectví.
"
Celý text najdete na adrese www.forum2000.cz
Velice podrobné informace o Afghánistánu si přečtěte zde.


Vaše Windows 98 nechtějí skončit? Máte potíže při vypínání počítače s Windows 98? Nedaří se vám po instalaci nějakého programu počítač restartovat? Stává se to u noname počítačů a nepříliš kompatibilních síťových karet. Zkuste si změnit nastavení Windows pomocí volby Programy, Příslušenství, Systémové nástroje, Systémové informace, Nástroje, Pomůcka systémového nastavení, Obecné, Upřesnit, Zakázat rychlé vypnutí nastavit na nezaškrtnuto. Po tomto zásahu se vaše wokna zavřou tak rychle, jak jste to ještě nikdy neviděli. Může se ale stát, že vzápětí začne váš počítač zase samovolně startovat. Není nic jednoduššího, než při prvním záblesku bootovací sekvence počítač vypnout. Tento postup je určitě lepší, než vypnout počítač po zoufalém čekání předčasně ve fázi, kdy si wokna stále ještě něco očuchávají a ne a ne skončit. Pak si totiž musíte při příštím spouštění počítače počkat, než program DiskScan projede váš disk.

10 pravidel ochrany proti virům najdete na serveru www.aec.cz

Seriál o informační bezpečnosti (šifrování, elektronický podpis, hackeři, zabezpečení osobních dat) je k přečtení na stejném serveru.

Internetová televize se zpravodajskými video klipy z agentury TVD se objevila na adrese tv.idnes.cz. Doporučuji používat microsoftí Windows Media Player 7.1, který si tam můžete stáhnout a bezplatně nainstalovat. Docílíte pak mnohem lepší kvality klipů než při použití Real Playeru.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.