Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 311, 1.2. - 9.2.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Mt Brooks, Aljaška, 11 800 stop9.2.2002 - Vítám čtenáře z Aljašky. Zavítal na tyto stránky až z dalekého aljašského města FairbanksOtevřít v novém okně prostřednictvím serveru www.mosquitonet.comOtevřít v novém okně. Je to krásná země starodávných zlatokopů, země polární záře, ledních medvědů a nafty. Roku 1867 byla uzavřena washingtonská smlouva, na jejímž základě prodala carská vláda USA Aljašku za pouhých 7,2 milionu dolarů. Zaplaťbůh za ten nápad, kdoví jak by vypadal svět, kdyby Aljaška patřila Sovětskému svazu. Ani si netroufám na to pomyslet!
Anglicky Alaska, zkratka Ak., členský stát USA na severozápadě Severní Ameriky (včetně poloostrova Aljaška) a přilehlých ostrovech; největší stát USA rozlohou 1518776 km2; 550000 obyvatel, hlavní město Juneau (26800 obyvatel v roce 1990). Pásemná pohoří prostupnjí mohutným obloukem území státu od severu k jihu, vytvářejí kotliny protékané řekami (Yukon aj.). Místy doznívající sopečná činnost. Nejvyšší hora je Mt. McKinley, 6194 m n.m., nejvyšší hora USA. Ledovce sestupují místy až k moři (Malaspina). Arktické a subarktické podnebí. Celkem 12 velkých řek (Yukon, Kuskokwim), přes 3 miliony ledovcových jezer. Lesy zaujímají asi třetinu území. Velká ložiska surovin (zlato, ropa; zemní plyn, cín, uhlí chromity, rtuť. Průmysl dřevařský a dřevozpracující, rybářský a rybný. Ustupující chov sobů. Lov kožešinové zvěře (tuleň, sobol, rosomák, vydra, liška). Turistický ruch. Vojenské a letecké základny.(z encyklopedie CoJeCo.czOtevřít v novém okně)

Buřty, to je moje! Ať žije olympiáda!9.2.2002 - Zrušte olympiády! A už je tu první bomba, naštěstí nevybuchla. Doufejme, že to neskončí sedmi kulemi, jako v Sarajevu. Za oslavu volnosti a svobody označil americký prezident George Bush zimní olympijské hry, které v pátek sám zahájil. Olympiáda podle něj pomůže Američanům překonat následky teroristických útoků z loňského 11. září. "Svět se spojil v Utahu," prohlásil Bush na recepci před slavnostním ceremoniálem. Poněkud mě to připomíná oslavné projevy komunistických pohlavárů při podobných velkolepých příležitostech. Je třeba si ale uvědomit, že taková dnešní olympiáda není nic jiného než hon za penězi všemi směry. Jednak se obrovské množství peněz ve všech zůčastněných zemích vyhodí za reprezentaci, v USA stojí další nemalé peníze bezpečnostní opatření a Mormoni také něco zaplatí. Doufají, že se jim to vrátí na tom, co trhnou na tůristech a snad jim tam nějaká zařízení a objekty zůstanou pro pozdější "sportovní" vyžití neustále tloustnoucích Američanů.
Sponzoři všeho druhu, hlavně pak firmy vyrábějící sportovní náčiní, oblečení, nesmyslné suvenýry, jídlo, telefony a nevím co ještě se těší na masivní reklamu svých produktů. Snad to trochu překoná hospodářskou recesi v USA, i když je třeba se ptát, proč to má být s tím průmyslem stále lepší a lepší. Kdysi se razilo heslo o trvale udržitelném pokroku v mezích únosnosti, ale to už dávno za námi, musíme se přece dál rozvíjet a hlavně nakupovat a nakupovat a vyhazovat, vyhazovat.
Sportovci se postupně proměnili v jakési roboty a strojky na peníze vlastní i sponzorů. Římští císařové se svými směšnými hrami v cirku by nám zatraceně záviděli! Zatím jsme je nepřekonali jenom v pořádání zápasů se lvy a jinou zvěří a předseda olympijského výboru nedisponuje oním známým gestem s palcem obráceným dolů. Prý se zápasy na život a na smrt zatím odehrávají tajně v soukromých arénách kdesi v Asii. Někdy se o to pokoušejí i hokejisté, občas to někdo odnese trvalou invaliditou nebo i ztrátou toho nejcenějšího - života.
Olympijské ideály jsou už dávno víte kde, když se utkají dvě mužstva, hrozí z toho kolikrát i mezinárodní masakr v ulicích. K tomu ovšem v Utahu nedojde, američtí policajti a vojáci ze speciálních jednotek tam s každým zatočí bez milosti.
"Fantastické. Byla to nádherná oslava amerického Západu a olympijských hodnot," prohlásil Jacques Rogge, předseda Mezinárodního olympijského výboru. Mě tyhle události nijak neberou a nebudu to ani trochu skrývat. Kdo chcete olympiádu sledovat, račte na takové stránky jako olympiada.quick.czOtevřít v novém okně nebo www.zimnihry.czOtevřít v novém okně a také na www.saltlake2002.comOtevřít v novém okně. Ani ten hokej mě už tak nevzrušuje od časů, kdy jsme to mohli natřít Sovětskému svazu a protistátně jásat.

7.2.2002 - Za hloupost se platí. Čeští zákazníci, tedy hlavně zákaznice, si nedovedou vybírat hovězí maso podle věku zvířete, a tak je prodejci masa všeho druhu bez uzardění okrádají. Maso ze starých kusů nabízejí namíchané mezi kvalitní maso z býčků a jalovic. Přes nepřetržité bědování přináší obchodníkům hovězí maso v poslední době velmi slušné zisky. Vydělávají na tom, že za stejnou cenu prodávají jak maso ze starých krav, tak kvalitnější maso z mladých kusů. Zemědělci z tohoto "obchodu" nemají nic, protože za maso ze starých kusů dostávají od jatek skoro o polovinu méně než za býčka nebo jalovici. Cena hovězího ze starých kusů by měla být třetinová oproti ceně kvalitního masa.
Přitom od 1.10.2001 musí být podle vyhlášky ministerstva zemědělství zákazník informován o věkové kategorii a registračním čísle zvířete, číslech schválení jatek a bourárny. Značení musí dále obsahovat datum porážky, evidenční číslo posledního chovu a u kusu testovaného na nemoc šílených krav číslo laboratoře. U masa z býka, volka nebo krávy musí být navíc vyznačeno stáří zvířete v měsících. Navíc od 1.1.2002 platí při uvádění hovězího do oběhu povinnost sdělit název země, kde se zvíře narodilo, bylo vykrmeno a poraženo.
Zdá se, že si kupující nedokáží za své peníze vynutit to, na co mají nárok. Je to nepochybně ještě pozůstatek dřívějšího vztahu mezi nebohým kupujícím a nadřízeným řezníkem, na jehož libovůli za komunistů záleželo, zda vám vůbec nějaké maso prodá. Kupující v sobě nenalezne odvahu něco reklamovat či požadovat podrobné a úplné informace o původu nabízeného masa. Je to také jistý druh lenosti a snahy nemít "problémy". Jistě znáte ten nepříjemný pocit, když požadujete po perzonálu prodejny nějakou informaci, která by mohla nějak zpochybnit kvalitu, cenu či množství prodávaného zboží. Ovšem váš nepříjemný pocit správně pramení z faktu, že obchodník se vás z principu vždy snaží podfouknout, ošidit, oblafnout. Jak "natáhnout" zákazníka je přece jedním ze základních principů obchodování. Kdykoliv vstupujete do libovolného obchodu, počítejte s tím, že jste na nepřátelském území, kde se vás snaží třeba i s úsměvem obrat o vaše těžce vydělané peníze. Kromě toho většinou umělého úsměvu vám zde nic zadarmo nikdo nedá, i když vás o tom třeba bude přesvědčovat.
Takže až budete příště kupovat hovězí - pokud jej ještě vůbec kupujete - žádejte tvrdě a nesmlouvavě maso jen z jalovice nebo mladého býčka. Ty staré krávy ať si nacpou třeba do psích konzerv! Teď jsem se nechal unést, i váš pes má přece nárok na kvalitní gáblík... Pokud si myslíte, že se neumíte chovat tvrdě a nesmlouvavě, tedy odborně řečeno asertivně, pak se alespoň trochu o asertivitě poučteOtevřít v novém okně.

7.2.2002 - Klausova autobiografie určitě stojí za přečteníOtevřít v novém okně, ať už na něj máte názor jakýkoliv. Začíná slovy "Narodil jsem se v roce 1941 téměř přesně v den, kdy Německo napadlo Sovětský svaz, tedy ve válce. " a končí větou napsanou ke konci roku 1998 "...vypadá to tak, že se budeme brzy těšit z dalšího vnoučátka a že snad bude život trochu klidnější. Ale já si ho jistě zase nějak zkomplikuji. " Je to docela dlouhé počtení a Václav Klaus v něm na sebe leccos prozrazuje.

Václav Klaus měl na trenink dost času...5.2.2002 - Klaus je nasazená jednička? Václav Klaus by se měl po červnových volbách podle ankety čtenářů MF DNES a iDNES opět vrátit do premiérského křesla. Jediným vážnějším konkurentem šéfa ODS byla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Během týdne hlasovalo téměř 20 tisíc lidí. Z toho 14 060 hlasů přišlo po internetu, 4538 hlasů v podobě SMS zpráv a 161 prostřednictvím faxů, korespondenčních lístků a dopisů. Václav Klaus v průběhu celé soutěže sváděl boj o první příčku pouze s předsedkyní Unie svobody Hanou Marvanovou. Všichni ostatní soupeři zůstávali hned od začátku daleko vzadu. Nakonec získal Klaus 5403 hlasů, Marvanová 4248 a šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla obsadil třetí místo s 1945 hlasy.
Je zatím ale záhadou, zda se Klaus chystá na místo premiéra nebo prezidenta. Měl by už nárok na politický důchod strávený na Hradě, ale nelze vyloučit, že chce ještě jednou bojovat na nejvyšší příčce jako předseda vlády. Nebude tak muset opustit křeslo předsedy ODS, do kterého ještě nikdo z jeho žáků zatím nedospěl.

5.2.2002 - Kupujete pozemek v Praze? Pro první orientaci v cenách pozemků vám může posloužit Cenová mapa pozemků v PrazeOtevřít v novém okně. Jaké jsou v Praze ceny? Pohybují se podle vzdálenosti od centra od 400 do 20 000,-Kč/m2. Máte také možnost se na vyhlédnutý pozemek podívat prostřednictvím fotografie z ptačí perspektivyOtevřít v novém okně. Pro vyhledání adresy použijte tlačítko Dotaz a pak tlačítko Přesunout. Měřítko zvolte 1:2000 nebo 1:1000.

3.2.2002 - Vítám čtenáře nejspíše z Denveru, Colorado. Připojil se přes server firmy Qwest Communications International Inc.Otevřít v novém okně, která spolu s AT&T Broadband poskytuje připojení většině uživatelů v USA. Přímo fantaskní je míra informací, které se můžete o této firmě na internetu dozvědět. Jak jsou na tom její akcie v porovnání třeba s NYSE si můžete zobrazit třeba i po minutách. Stačí se podívat na interaktivní tabulky na adrese http://www4.qwest.com/ireyeOtevřít v novém okně. Kéž by něco podobného bylo možné alespoň u těch největších firem u nás! Míním tím jejich webové stránky. Jak si stojí jejich akcie se můžete dozvědět jen na serveru Burzy cenných papírůOtevřít v novém okně. Uvádím příklad o České pojišťovně, která hospodaří s penězi svých klientů a odvážně půjčuje značné částky i takovým nespolehlivým subjektům, jako je ODA. Na stránkách ČPOtevřít v novém okně o současnosti v hospodaření ČP nenajdete vůbec nic a informace o výsledcích třeba za rok 2000 jsou více než sporé.
Vítám také čtenáře z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-NürnbergOtevřít v novém okně. Na serveru města Norimberk mě jen trochu zaskočila nabídka na turistickou trasuOtevřít v novém okně po nacistických památkách. Inu, každý národ má trochu jinou minulost a od Němců je hezké, že na Ádu nezapomínají. Asi 1500 stoupenců neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD) demonstrovalo včera v německém Bielefeldu proti výstavě o zločinech spáchaných německou armádou za druhé světové války. Přívrženci NPD po policistech házeli láhve a kameny, stavěli barikády a zničili policejní auto. Jen tři z nich policie zadržela. Pivními láhvemi zaútočili proti neonacistům a policii také levicoví demonstranti. Tohle už Německo jednou zažilo ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Jak je vidět, nějak Němce to jejich náckovství neopouští, snad už to mají i genech. Stranu NPD se marně pokoušela německá vláda zakázat, leč demokracie a nejvyšší soud jim to nedovolili. Můžeme jen doufat, že to neskončí zapálením obnoveného ReichstaguOtevřít v novém okně.

1.2.2002 - Zadnice má jen dvě půlky! Čekám, kdy na naší politické scéně konečně dojde k tomu, že u nás budou jen dvě politické strany stejně tak, jako tomu je ve státech s dávnou tradicí demokratické společnosti: ve Velké Británii a Spojených státech. Lidský svět je přece výhradně duální: muži a ženy, člověk má dvě ruce - levou a pravou, dvě nohy, dvě oči, dvě uši, ženy mají dvě ňadra a zadnice má dvě půlky. Dokonce i matička Země má dvě polokoule, když se o něčem dohadujeme, říkáme ano nebo ne, platí - neplatí, pravda - nepravda, nebe - peklo, výhra - prohra, zisk - ztráta, život - smrt. Již staří latiníci objevili, že "Tercia non datur". Někdo namítne, že ale hlavu má člověk jen jednu! To je sice na první pohled pravda, ale víte přece, že běžně využíváte jen jednu polovinu svého mozku. Prostě a jasně z toho vyplývá, že mít více politických stran než dvě je šílenost a absolutní nenormalita. Ubohý volič se při počtu politických stran přesahujícím dvě zmítá v naprostém zmatku a pochybnostech, koho má vlastně volit. Rád by podle své přirozenosti volil prostě a jednoduše mezi dobrem a zlem. Proto by se měly politické strany jasně odlišovat, aby nebyly zmatky v tom, co je to dobro a co je zlo. Pro každého může být pochopitelně to, co považuje za dobro pro něj a pro celý stát něco zcela opačného. To je ta pravá podstata demokracie, to je právo každého svobodného občana na volbu.
Zdá se, že se na naší politické scéně konečně nebe vyjasńuje: čtyřkoalice se postupně změnila na tříkoalici až na dnešní dvoukoalici neboli dvoukolák. ODA se zcela zkompromitovala a je nanejvýš jisté, že se nikdo z jejích náčelníků do parlamentu již nikdy nedostane - leč by přestoupil do některé jiné strany s podobnou snadností, s jakou se dávají na tu či onu stranu afghánští náčelníci. Tohle si ale řada voličů už docela dobře pamatuje a zdá se, že přece jenom nežijeme v Kocourkově ani v Afghanistánu. Zbývá ještě odstřelit ty zatracené lidovce, kteří vždy a za všech okolností statečně kolaborovali za komunistů i potom s každým, který jim slíbil alespoň jedno ministerské křeslo. Nejspíše prohrají i díky tomu, že nikdo z vesnice nebude volit ty, kteří se tváří jako jejich ochránci a přitom nedokáží zabránit tomu, že EU oholí naše zemědělce o dotace, které jinak očekávali. Členové Unie svobody by se měli svobodně rozhodnout k pokornému návratu do lůna ODS nebo toho raději nechat. Od svého sarajevského atentátu nevědí, čí vlastně jsou a přitom by politické scéně nejvíce prospěli tím, že by uvnitř ODS kontrolovali některé ne zrovna konstruktivní nápady pana předsedy Klause. A navíc, ten se možná chystá na Hrad, takže pro jejich návrat by to byla ideální příležitost. Chce to jen trochu té masarykovské zákulisní politické maffiánské politiky a zase zavládne shoda. Nemusí se přece všechno hned vykecat přes média!
Problémem zůstávají komunisté, kteří snad během příštích 20 - 50 let vymřou na úbytě. Mohou se o to také významně zasloužit socdemáci, když to zamíří trochu víc do leva a přitáhnou si tak bývalé voliče komunistů. Socialisty budou jistě v budoucnu volit i revolučně naladění mladí voličové odhodlaní změnit svět na něco docela jiného, i když nevědí jak by to jiné mělo vypadat.
Pak se konečně dostaneme do období kýžené duální stability, kdy státní administrativa bude jakž takž solidární s kteroukoliv právě vládnoucí stranou a vláda bude jednou sedět na té levé, či na té pravé půlce zadnice. Pro obyvatelstvo, tedy nás všechny, to nebude nijak významný rozdíl, protože v podstatě všem budoucím vládám už půjde jenom o finanční profit při co největší hospodářské stabilitě. Žádné zbytečné převraty, žádné zbytečné snahy nás přesvědčit, že například veřejnoprávní televize skutečně existuje a že není pod politickým vlivem právě té, či té druhé strany. Kdo se tomu, co se děje na té politické komediální scéně, skutečně věnuje, toho není jen tak snadné zblbnout a přesvědčit o tom, že vládě i parlamentu jde jen a jen o blaho lidu. Když, tak vždycky jen zprostředkovaně a jako vedlejší produkt snahy profesionálních politiků se více než slušně uživit.
Uznejte ale, že ta moje vize duálního politického světa je docela realistická a vlastně ta nejlepší, co si můžete přát. Že to vypadá jako agitace pro ČSSD a ODS? Nic takového: jen to od tunaj tak vyzerá, že to budou právě tyhle dvě strany, které zůstanou na českém politickém hnojišti jako dva kohouti. Jeden z nich to prostě v určité době vyhraje díky lepšímu tréninku, díky lepším ostruhám a lepší taktice. Můžeme jen doufat, že zbytek národa - obrazně jsme právě my voliči ty slepice a mladí kohouti - najde možnost získat dostatek krmení a kurníků bez ohledu na to, který kohout bude právě ten vítězný.
Poznámka na konec: nezapomeňte na ples Čtyřkoalice, koná se už zítra v sobotu 2.2.2002 od 20 hodin v Praze na Slovanském ostrově v Paláci Žofín. Zdá se, že to bude opravdu tanec!

1.2.2002 - Zdravím čtenáře ze Španělska, který se k nám připojil přes server ISP ARAKISOtevřít v novém okně.
Viestintävirastossa on aloittanut tietoturvaloukkauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn keskittyvä ryhmä nimeltään CERT-FI.
Tak takhle vás přivítá server, přes který se k nám přidal nový čtenář z Finska. Server má ale i anglickou verziOtevřít v novém okně. Tento poskytovatel je v Helsinkách. Kdybyste tam náhodou jeli, podívejte se nejdříve na www.helsinki.fiOtevřít v novém okně.
Do třetice je mezi námi i čtenář z Egyptské Gizy připojený přes www.nile-online.comOtevřít v novém okně. Pro objevitele nových forem vizualizace informací na internetu může být zajímavé se na něj podívat. Je totiž jak jinak, ve FLASHi a lze jej zařadit spíše mezi ty umírněné s volbou schopností vašeho počítače i připojení tuto náročnou technologii strávit.

1.2.2002 - MSIE nebo Netscape? Zdá se, že bitva o tom, který prohlížeč na internetu zvítězí, je rozhodnuta. Poslední gól do vlastní branky si vsítil Netscape vlastní verzí 6.2. Kdo ji z těch mála, kteří dnes Netscape používají, ještě nemáte, tak si ji proboha nepořizujte. Snažil jsem se celou dobu (4 roky!), aby se daly tyto moje stránky prohlížet oběma hlavními prohlížeči bez ohledu na jejich konkurenční boj. Nyní to vzdávám, protože Netscape 6.2 je děsivý paskvil zobrazující zcela nekorektně zejména tabulky a bůhví co ještě! Ti autoři, kteří jej tvořili jistě nevycházeli z verze předchozí a zejména ne z verzí 4.7-8. Ty fungovaly ještě docela regulérně.
Opera 5.12Kdo se naopak dokonale zlepšil, jsou autoři prohlížeče OPERA. Poslední verze 5.12 je opravdu úžasná a její jedinou vadou je, že za registraci musíte zaplatit 39 US$. Pak se teprve zbavíte reklamního okénka v horní části, které dost překáží. Opera má integrovanou poštu podobně jako Netscape, leč Outlook Express je lepší.
Zajímavou zprávou je, že si již v roce 2000 firma IBM zvolila Operu 5.0 pro novou řadu serverů. Nově vyvinutá verze pro prostředí QNX se stane součástí řešení IBM Netvista Internet Appliance. Už dříve Opera získala společnosti AMD, Ericsson a Psion. Podle šéfa společnosti Opera Software se jedná o zásadní zlom pro Operu, která se tímto stává vedoucím hráčem na poli internetových řešení. To je sice poněkud nadnesené prohlášení, ale tak se to ve velkém byznysu dělá. Opera je od základu vyvíjena tak, aby bylo možné ji snadno uvést do jakéhokoliv prostředí. V současnosti existují verze pro Windows, Mac OS, EPOC, BeOS, nově QNX a samozřejmě pro Linux, pro který byla právě uvolněna verze 5.0 obsahující funkce, které zatím ve Windows nejsou k dispozici.
Kdo tedy nemáte rádi Microsoft, použijte Operu a nikdy Netscape !

1.2.2002 - Výlet do Prahy. Pro Pražáky a návštěvníky Prahy připravila Česká národní banka expozici "Lidé a peníze". Najdete ji v krásných prostorách bývalého trezoru ve své budově v centru Prahy. Expozice nabízí historii vývoje peněz od pazourků k digitálním penězům a čipům. Podrobnosti najdete zdeOtevřít v novém okně.

1.2.2002 - Nemáme rádi Sudeťáky? Předseda vlády Miloš Zeman se nehodlá omlouvat bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi za své výroky o sudetských Němcích. Zeman se pro rakouský týdeník Profil nedávno vyjádřil o sudetských Němcích jako o "zrádcích" a Hitlerově "páté koloně". "Za pravdu se neomlouvá," řekl Zeman novinářům po posledním zasedání vlády v Hradci Králové.
Sudetským Němcům se to nelíbí z pochopitelných důvodů: celých 56 let si z láskou vzpomínají na život ve staré vlasti, kterou pomáhali Hitlerovi rozbít. Spoléhají na to, že po vstupu naší země do EU nám, zatraceným Čechům ukáží, kdo je v této zemi pánem. A až se z dnešní pouhé unie stane Evropská federace přesně podle záměrů francouzských a německých socialistů, pak Benešovy dekrety zruší jako nic přímo z Bruselu a klidně budou slavit dávné výročí návratu do Hitlerovy Říše.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.