Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 316, 17.3. - 22.3.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

22.3.2002 - Údaje o vás v telefonním seznamu můžete změnit.
Ahasweb je muž mnoha tváří. U vojsk PTP si kdysi vysloužil od důstojníků přezdívku CHAMELEON...Telecom občas přinese i něco pozitivního. Tak například na stránce www.telecom.czOtevřít v novém okně můžete změnit vaše identifikační údaje, které jsou v telefonním seznamu a na fakturách od Telecomu. Potřebujete jen vědět, jaké je vaše referenční číslo. Najdete je na faktuře vlevo nahoře. Záznam o vašem telefonním čísle můžete také rozšířit formou tzv. personalizaceOtevřít v novém okně. Tuhle službu najdete na serveru www.telecom.cz v telefonním seznamuOtevřít v novém okně, a také na serveru Internet OnLine. Bude vás to stát jednorázově 30,-Kč. Pokud nejste registrovaným uživatelem IOL, například služby Správa konta na serveru www.iol.cz, musíte se nejprve zaregistrovat. Na první pohled je to poněkud zmatené, podrobný návod najdete zdeOtevřít v novém okně (!). Je to ukázka toho, jak se dá z jednoduché věci udělat složitá kovbojka. Až se probojujete do vlastní personalizace, budete mít možnost zadat tyto údaje:
Přehledová informace(delší text), Společnost, Celé jméno, Funkce, Oblast podnikání(delší text), Osobní informace(delší text), Adresa, Umístění pracoviště, Jiná adresa, Mobilní telefon, Telefon asistenta, Telefon společnosti, ISDN, Fax(domů), Fax (zam.), El. adresa, El. adres 2, El. adresa 3, Radiotelefon, Kontaktní osoba 1, Kontaktní osoba 2, Operátor, Osobní stránka, Firemní stránka, ICQ, Netmeeting a Obrázek.
Opravdu úctyhodná hromada informací, která se může hodit zejména pro firmy i drobné podnikatele. Dá se to opakovaně editovat. Má to ale jednu vadu: nemůžete si opravit vlastní telefonní číslo a to i v případě, že je špatně, protože vám je právě změnili!
A tak jsem si jedno číslo personalizoval včetně fotky a zatím nic. V telefonním seznamu jsem to neobjevil a tak jsem se dotázal mailem správce webu, jak to vlastně funguje. Až dojde odpověď, rád se o ni s vámi podělím. Ale teď už dobrou noc, v jednu hodinu by měli už všichni dávno spát. Z mnoha mých podob jsem momentálně rozmazaný a ještě mám hlavu na stranu.

18.3.2002 - Chcete si otestovat MSN Communities?
Že netušíte, o co jde? Může jít například o spolek členů vaší rozvětvené rodiny nebo skupiny přátel, který využívá jeden z vynálezů programátorů "nenáviděné" společnosti Microsoft. Následující přetištěný mail mně přišel jako důsledek založení komunity "Ahasweb se ptá", kterou jsem založil právě pro vaše experimenty. Zkuste se tam podívat a případně se i připojit. Možná si pak i nainstalujete nový MSN Explorer, který je pokusem o integraci prohlížeče a pošty s jednoduchým pracovním prostředím. Instalace se nebojte, můžete jej mít v počítači současně s Internet Explorerem. Určitě by si tuto novinku měli odzkoušet správci sítí a pracovníci uživatelské podpory, třeba budou pak MSN Explorer + MSN Messenger instalovat svým uživatelům. A zde je slíbený mail:


TÝDENNÍ SESTAVA AKTIVIT VE SPOLEČENSTVÍ Ahasweb se pta
NOVÉ FOTOGRAFIE
Počet nových fotografií v těchto albech: 4.
Chcete-li zobrazit všechny nové fotografie, přejděte do svého společenství. http://communities.msn.co.uk/Ahaswebsepta/photoalbums

NOVÉ NEBO AKTUALIZOVANÉ SEZNAMY
Links
Chcete-li zobrazit tyto nové seznamy, přejděte do společenství.
http://communities.msn.co.uk/Ahaswebsepta

Hlavní stránku českého MSN najdete na adrese www.msn.czOtevřít v novém okně. Najdete zde ke stažení i MSN ExplorerOtevřít v novém okně i MSN MessengerOtevřít v novém okně.

18.3.2002 - Zločin a trest po našem.
Proč je náš boj proti zločinnosti stále neúspěšný? Protože práva dopadeného a usvědčeného zločince jsou zákonem lépe ochráněna než práva poškozeného, který odmítá svědčit v odůvodněné obavě o svůj život. Protože naše vězení na rozdíl od amerických připomínají spíše ozdravovny než místo, které má realizovat tvrdý trest za spáchaný zločin. Mnozí recidivisté dokonce považují pobyt ve vězení jako něco příjemného. Na rozdíl od jejich běžného životního "prostředí" jim poskytuje teplo, jídlo a zábavu, vše zadarmo většinou bez nutnosti tvrdě pracovat. Zločinci z východu se bouří, když mají být z naší osvěžovny přesunuti do ruského či ukrajinského vězení.
Starozákonní oko za oko, zub za zub už dávno není v naší době přeplněné falešným humanizmem trestní normou. Naši vězňové dokonce nejsou zbaveni volebního práva. Je to zřejmě důsledek úsilí bývalých disidentů, kterým nejspíše toto právo za komunistů chybělo.
Naposledy se o zásadní změnu pokusili lidovci návrhem "Třikrát a dost!", když chtěli zavést tvrdý postup proti recidivistům, kteří způsobují největší příkoří obyčejným občanům. Neuspěli díky pseudohumanistům, kteří stále cosi blábolí o možnosti nápravy podobných zločinců. Ti se naopak soudí se státem o finanční náhradu za poškozené zdraví, které jim způsobili policisté opětující jejich střelbu při zatýkání. Policisté by měli při podobných příležitostech mířit přesněji, nejlépe do hlavy. Ušetřili by tak státu soudní výlohy a nejenom ty.
Co chybí opravdu našim vězňům? Těžká fyzická práce 12 hodin denně. Protože práce je to, čeho se kriminálníci bojí jako čert kříže. Chybí nám vězeňské kamenolomy navazující na práci vězňů na silnicích. Zejména okresní silnice a cesty jsou neustále samá díra a stačilo by většinou jen kolečko a sud asfaltu alespoň pro zabránění větším škodám do doby úplné rekonstrukce. Vězeňská správa má prý málo lidí na hlídání vězňů při takové práci v terénu. Jeden puškou ozbrojený hlídač ale dokáže snadno uhlídat deset vězňů s řetízky na nohou, se kterými se špatně utíká ale dobře pracuje. Hrůza! Něco takového by přece bylo nehumánní! Jsme přece v Evropě - tedy málem.
Místo takových alternativních trestů zavádíme možnost vykoupit se zloději z trestu penězi, které ukradl. Obžalovaný dlužník a bankrotář je propuštěn z vazby na milionovou kauci, kterou zaplatí ze zpronevěřených peněz a ještě si vyrazí na výlet do zahraničí! Zloději loupící v obchodech se ohrazují zákonem na ochranu osobnosti proti zveřejnění jejich fotografie ve výloze. Kapsáři v pražských tramvajích si utahují z policie, která je nedokáže zlikvidovat. Třeba by na to stačily právě ty fotografie umístěné v tramvaji místo debilních reklam. Taxikáři okrádajícímu bezostyšně zákazníky pomocí turba na taxametru nemůže kontrolor toto zařízení zabavit a okamžitě mu odebrat licenci. Místo toho se zavedou vyšší pokuty, které jen toto veřejné olupování zvednou na vyšší úroveň.
Náš humanistický disidentský útlocit nám brání vystavět pracovní tábory pro odsouzence tak obvyklé u našeho současného velkého bratra, Spojených států. Pohoršujeme se nad vysokými tresty pro pašeráky v Thajsku, natáčíme "umělecké" filmy o hrozných poměrech v tamějších věznicích, děsíme se toho, že vězňové si tam musí všechno včetně přijatelného jídla platit ze svého a snažíme se "naše" vězně z té hrůzy vyreklamovat. Nevadí nám ani trochu, že do naší země proudí drogy ve velkém a diskutujeme zapáleně o jejich legalizaci. Odpůrce tohoto postoje označujeme za nepřátele lidstva. Svoboda je nám nadevše, ve všem a všude. Přepadený obchodník s rozbitou hlavou se musí rozmýšlet, zdali náhodou zloděj s jeho majetkem už není na odchodu, protože pak na něj už nesmí vystřelit, protože jej ten gauner a vrah přece už neohrožuje. Jen si odnáší lup, za což, až ho náhodou policie dopadne, bude možná odsouzen k mírnému trestu. Pokud mu ovšem soudce dokáže, že si z toho krámu vůbec něco odnesl.
Bojíte se potmě na ulici? Dobře vám tak. Jste poctivý, pracovitý a chudý člověk? Vaše chyba. Je vám z toho ze všeho nanic? Patří vám to. Však jste si naše zákonodárce a vůdce zvolili sami a svobodně a to i tehdy, pokud jste se neráčili k volbám dostavit.

17.3.2002 - LinuxExpo 2002
Ve dnech 21-23.3.2002 se koná ve Veletržním paláci v Praze LinuxExpo 2002. LinuxExpo se skládá z části výstavní - klasického veletrhu, s výstavními stánky a informačními pulty, a části přednáškovou. Podrobné informace i registraci pro vstup zdarma najdete na www.linuxexpo.czOtevřít v novém okně.

17.3.2002 - Politováníhodný pane Bílku, píše mě pan Buryánek
a pokračuje: ve svých xenofobních názorech jste nekonzistentní. Mohl byste napsat, JAK ukrajinští dělníci, kteří tráví většinu času na stavbách (to sám píšete), ohrožují náš majetek a život? Ohrozil Vás některý z nich?
Odpověď: Ano, prokazatelně mě rusky hovořící občané nejmenovaného státu vykradli mou chudobnou chatu, okno rozbili kamenem a ukradené věci prodali v hospodě a navždy zmizeli. Jak se jmenovali, nikdo neví, neboť pracovali na stavbách v okolí na černo. Policie to zaregistrovala a tím to skončilo.
Dále mi není známo, že by Romové podléhali jinému právnímu řádu, než Neromové, jak se snažíte podsunout v článku z 16.6.98(viz číslo 46.)
Řádu nikoliv, ale zlořádu, který jim toleruje kde co. Policie se je téměř bojí z něčeho obvinit a jeden nejmenovaný starosta, který, když se houpali zrovna včera na dopravní značce zřejmě s cílem jí utrhnout a odnést do sběru, po nich na smrt rozčilený házel kameny a nevhodnými slovy jim nadával, asi bude souzen z útoku na osoby s rasovým podtextem.
Asi taky nevíte, co je to presumpce neviny, když za vraždícího devianta označujete jednoho z Ukrajinců. Dovoluju si Vás upozornit, že procento odsouzených cizinců z celkového počtu cizinců v České republice je 7,1%, takže ztotožňovat Ukrajince se zločinci ukazuje na Vaši neznalost dané problematiky.
Neoznačil jsem Ukrajince za devianty v čísle 250.htm, naopak je tam bráním proti takovému označování. Doporučuji znovu přečíst. Pokud jde o procentní poměr cizinců na spáchaných zločinech, nemá pan Buryánek pravdu:
"Podle údajů Ministerstva spravedlnosti bylo v průběhu roku 2000 pravomocně odsouzeno celkem 4 558 cizinců, což činí 7,1 % z celkového počtu (64 200) odsouzených. Nejvíce odsouzených bylo občanů Ukrajiny (1 278), Slovenské republiky (1 159), Vietnamu (551), Rumunska (228) a Moldávie (219)". Odsouzených občanů Česka bylo tedy 59 639, čili 0,6 % z celkového počtu domácích obyvatel.
To by znamenalo, že pokud páchají cizinci trestné činy ve stejném poměru jako našinci, muselo by být na našem území cca 760 000 cizinců. Tolik jich ale snad tady není! Oficiální odhady hovoří o 40-50 000 cizincích, neoficiální až o 250 000 a to včetně nelegálně zde pobývajících občanech Slovenska nejasné národnosti. I kdybychom vzali do úvahy oněch 250 tisíc, i tak by cizinci u nás páchali 3 x více zločinů, než naši domácí lumpové. Dále cituji z článku Aleny Marešové, Kriminalita v roce 2000Otevřít v novém okně, Neviditelný pes:
"V poslední dekádě je charakteristickým znakem vražd vysoký podíl cizinců mezi jejich pachateli i oběťmi. Např. v roce 1998 Policie ČR stíhala pro vraždu celkem 307 osob, z toho 68 cizinců (22,15%), v roce 1999 - 273 osob z toho 64 cizinců (23,44%), v roce 2000 - 262 osob, z toho 51 cizinců (19,5%)". Ta procenta jsem si pro větší názornost dovolil dopočítat. Jinak já osobně se cizinců bojím od malička, maminka mě kladla na srdce, abych neotvíral cizím lidem a opakovaně mě strašila pohádkou o Smolíčkovi pacholíčkovi. Ano, jsem zbabělec a ke stáru se bojím zlých cizinců v naší zemi ještě víc. Jsem tedy zvláštní druh zvaný xenofobik zbabělý.
Drobnosti: neříkáme xenofobismus, ale xenofobie, a proto nositel tohoto postoje není xenofobista, ale xenofob. Naučte (se) svou krásnou řeč!
Používám s oblibou xenofobik a také xenofobista podle vzoru rasista. Aby se to rýmovalo. Přece neříkáme rasist nebo imperialist - to by zavánělo rusismem. Nemohu slíbit, že budu nadále používat xenofob, je to takové neznělé. A "xenofobismus" jistě existuje, je to určitě vědecká nauka o xenofobii a xenofobech(!), která pokud neexistuje, pak bude jistě založena.
Na latinu zřejmě taky nemáte čas, jinak byste věděl, že demonstro znamená ukazuji, názorně předvádím. Latinský infinitiv zní demonstrare.
Je to tak, jak pan Buryánek říká. Omlouvám se všem, kterým jsem článkem o demonstrantech v čísle 250 popletl hlavu. Budu si příště dávat pozor.
Užívejte své svobody slova, ale dávejte pozor, abyste při tom nevypadal jako blb. S pozdravem Jan Buryánek
končí můj milý čtenář svůj dopis. Jsem rád, že se najdou tací, kteří si důkladně projdou i stará čísla mých pseudonovin, sám to někdy s odstupem několika let čtu s údivem, co se to kolem nás tehdy dělo a jaké jsem si dovolil na to mít názory. Ovšem jako blb budu ještě vypadat mnohokrát. To víte, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Doufám, že ta moje občasná blbost vás, mé milé čtenáře, neodradí od čtení každého nového čísla. A pište!

17.3.2002 - Dokument Ústavního soudu k sudetoněmecké otázce.
NÁLEZ Ústavního soudu České republiky 5/1995 SbOtevřít v novém okně. z 8. března 1995 zabývající se návrhem na zrušení dekretu prezidenta republiky č. 108/1945 Sb., o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondech národní obnovy:
...je třeba si položit otázku: v jaké míře a v jakém smyslu odpovídají za plynové komory, koncentrační tábory, masové vyhlazování, ponižování, ubíjení a odlidštění milionů jen představitelé nacistického hnutí, nebo jsou za tyto jevy spoluodpovědni i všichni ti, kteří z těchto hnutí mlčky profitovali, plnili jeho příkazy a nekladli jim odpor. Černobílé schéma výlučné odpovědnosti představitelů nacismu a nedostatku odpovědnosti všech ostatních sotva existuje. Tak jako na vzniku a vývoji nacismu se podílely i další evropské státy a jejich vlády, neschopné a neochotné čelit již od počátku nacistické expanzi, odpovídá za něj v prvé řadě sám německý národ, byť i v jeho řadách se našlo nemálo těch, kteří aktivně a statečně proti němu vystoupili. Mezi odpovědností "zbytku světa" a odpovědností německého národa, mezi mlčením a pasivitou jedněch a mlčením a spíše aktivitou druhých zdá se však přece jen existovat podstatný rozdíl, jenž hraje významnou roli i v otázce důkazního břemene. Byla to totiž podstatná část německého národa, která v mnoha směrech bezprostředně a vědomě participovala na vytváření mocenských struktur v nacistickém Německu, na expanzi nacistického Německa vůči Československu a všeobecně na nacistických záměrech a aktech, vedoucích k tomu, že v sázce byl osud celého světa. Ani život v politické temnotě nelegitimuje totiž k naprosté sociální rezignaci a apatii: jestliže nějaká společnost je ovládána tyranem, bývá to nejčastěji proto, že nemá odvahu ani schopnost se spravovat sama. Lidský svět může být zachován jen tehdy, jestliže v něm každý ponese svůj díl odpovědnosti, díl, který za něj nikdo nemůže převzít.
Co k tomu dodat? Jen to, že řada našich proněmecky nakloněných politiků a regionálních státních či obecních úředníků tento výnos Ústavního soudu napadá a považuje jej za překážku v konečném vyřešení požadavků sudetoněmeckého landsmanšaftu na vrácení majetku. Až bude některý z nich třeba v televizi kritizovat "výnos z roku 1995", pak si vzpomeňte, o co mu vlastně jde. Třeba má slíbený podíl z navráceného majetku.

Mám tu pro vás ještě jeden citát z projevu prezidenta E.Beneše, který velice přesně předvídal, jak budou Němci po jisté dosti dlouhé době od skončení druhé světové války zvedat opět hlasy a žádat omluvy za jim způsobené příkoří:
Říkal jsem vám při jiných příležitostech, že máte všechno zaznamenávat a povědět, co jste zažili ve svých vězeních a koncentračních táborech. Ne snad jen proto, abyste vyložili všem nám svá utrpení, ale proto, abyste se znovu mohli bránit, až oni začnou se svou "očišťovací" kampaní. Neboť na válku z let 1938 - 1945 se nesmí nikdy zapomenout. Že začnou, o tom buďte přesvědčeni. A konečně přijdou opět, aby od očišťování přešli k útoku. Bude to nová reakce, která opět spojí útok na pokrok sociální s útokem na naši svobodu národní a lidskou. Buďte na tento útok připraveni a mějte svá fakta, své záznamy, své vzpomínky pohotově, neboť nikde se tolik nezapomíná jako právě v politice. A proto bude zase nutno podržet všem našim odpůrcům z let 1938-1945 před očima to, co svět v jejich rukou zažil v Osvětimi, v Dachau, v Mauthausenu, v Ravensbrücku a v řadě jiných německých mučíren. Opakuji vám, na tuto válku se nesmí zapomenout ... My Češi a Slováci, máme na to plné právo.

Dr. Edvard Beneš prezident ČSR

17.3.2002 - VBS/LoveLet-DO, zase jeden poštovní VBS červík.
Pozor na něj!Je to menšinová varianta známého VBS/LoveLetter alias ILoveYou. Červ je vytvořen ve Visual Basic scriptu, který máte již jistě všichni zablokovaný - viz. můj článek v čísle 274 z roku 2001.
Zpráva, kterou se červ šíří, má formát:
Předmět: US PRESIDENT AND FBI SECRETS =PLEASE VISIT => (http://WWW.2600.COM)<= nebo náhodný řetězec 6 písmen.
Text zprávy: VERY JOKE..! SEE PRESIDENT AND FBI TOP SECRET PICTURE.. nebo náhodný řetězec 10 písmen.
Příloha: má náhodné jméno s koncovkou VBS
Po spuštění přílohy se červ pokouší, pokud jste připojeni na internet, stáhnout pomocí Internet Exploreru soubory MACROMEDIA32.ZIP, LINUX321.ZIP a LINUX322.ZIP. Je to jeden textový soubor a dva bitmapové grafické soubory s klamající příponou .ZIP.
MACROMEDIA32.ZIP je zkopírován do adresáře Windows pod jménem IMPORTANT_NOTE.TXT. Dále se červ zkopíruje do souborů LINUX32.VBS a RELOAD.VBS.
Červ pak přidá do registru informace pro spuštění viru při dalším startu počítače:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\plan colombia
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\LINUX32 \LINUX32.vbs
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Services\reload \reload.vbs". Pro zkušené doporučuji zkontrolovat pomocí programu regedit.exe.
Další dva stažené soubory jsou uloženy do adresáře C:\Windows jako LOGOS.SYS a LOGOW.SYS.
Jeho hlavním zájmem je rozeslat se do dalších počítačů podle adres ve vašem MS Outlooku. Rozesílá se soubor s náhodným jménem 5 až 8 znaků dlouhým s dvojitou příponou, .GIF.VBS nebo .JPG.VBS.
Takže neotvírat a smazat.

17.3.2002 - Několik užitečných rad a adres.
Budete kdesi na zeměkouli a zachce se vám poslat domů místo emailu pohled. Co ale napsat jako název našeho státu, aby to zcela jistě došlo? Pomůže vám stránka nazvaná ČESKO, ČESKO, ČESKO...Otevřít v novém okně s názvem našeho státu v 62 jazycích.

Jak má správně vypadat e-mail vás poučí Marek Lutonský na www.zive.czOtevřít v novém okně

Z Oskara na e-MAIL. Chcete-li napsat textovou zprávu, která přijde příjemci jako e-MAIL, napište do textovky nejdřív e-MAILovou adresu (zavináč můžete nahradit křížkem), za ni vložte mezeru a dopište vlastní text zprávy. Celé dílo odešlete na zahraniční číslo +358 40 517 4761. Chcete příklad? ludmila#quick.cz Uz umime poslat e-MAIL z Oskara!


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.