Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 335, 29.7. - 1.8.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

1.8.2002 - V nemocnici pozor na sluneční skvrny!
Ochrnutý muž se značným poškozením mozku vyskočil v pondělí nad ránem z druhého patra nemocnice v Českém Brodě. "Sedmapadesátiletý muž byl ochrnutý na pravou polovinu těla, ale rehabilitace probíhala úspěšně, takže byl schopen pohybu. Léčebna dlouhodobě nemocných není uzavřené oddělení s nějakým speciálním režimem, žádná psychiatrie. Sestry jím jen čas od času procházejí," řekla primářka Jana Forstová. Nešťastník sebevražedné sklony neměl. "Proč se rozhodl vyskočit z okna je záhadou. Náhlé hnutí mysli mohly způsobit i skvrny na Slunci", řekla.
Zdá se, že paní primářka je lepší astronomkou než lékařkou. Protože když tak dobře věděla, že sluneční aktivita přesahuje normální stav, měla se více věnovat pacientům, aby neskákali pod vlivem slunečních skvrn z okna. Pravda je taková, že lékaři často s pacienty zacházejí spíše jako s nějakým materiálem či obtížným hmyzem, místo aby jim pomáhali překonat psychická traumata z následků nemoci. Hezká je ta formulace "čas od času". Představil jsem si, jak pokojem jen tak jednou za čas prochází zdravotní sestra, tedy asi tak jednou měsíčně či ročně, aby si zkrátila cestu při odchodu ze zaměstnání.
Protože v poslední době nějak nekontrolovaně začínají pacienti skákat z oken nemocnic, mám pro jejich bezradné ředitele jeden konstruktivní návrh: co takhle přestěhovat oddělení pro psychicky labilní pohyblivé pacienty do přízemí nebo alespoň do prvního patra. Možná, že by to vyšlo levněji, než přidělání mříží. Má to ale jeden háček. Jak se zdá, chudáci lékaři nejsou schopni odhadnout, který pacient by mohl mít sebevražedné sklony. Pak zbývá jedině trvat na tom, aby byly naše nemocnice přestavěny na přízemní pavilony. Ale i v tomto případě by bylo nutné opatřit okna mřížemi. To proto, aby se zabránilo vstupu zlodějů, protože někteří z nich se v poslední době specializovali na krádeže právě v nemocnicích. Pro jistotu, až budete nedej bože v nemocnici, žádejte důrazně personál, aby vách přikurtovali k posteli v případě, že se vyskytnou na slunci nějaké skvrny. Kdyby si nevěděli rady, zda jsou skvrny či nikoliv, poraďte jim, ať si brnknou paní primářce Forstové do Českého Brodu. Berte to vážně, protože i Tomáš Vaněk z ondřejovské hvězdárny tvrdí: že "Slunce je v maximu, takže skvrn na něm je více než jindy. Erupcemi se do prostoru uvolňuje velké množství sluneční hmoty. Citlivý lidský organismus tyto jevy intenzívně vnímá. V této době stoupá počet sebevražd, infarktů, dopravních nehod."

1.8.2002 - Zdravím čtenáře z firmy TES Media.
Firma TES Media, spol. s r.o.Otevřít v novém okně byla založena v roce 1989 a je nejstarší privátní kabelovou televizí v České republice. V současné době působí v téměř třech desítkách měst, kde její služby využívá více než 85,000 domácností. Internet po kabelu je v Praze, Kralupech nad Vltavou, Neratovicích, Děčíně a části Meziboří za 989 Kš/měsíčně pro připojení 128/64kbps.
Na adrese www.tesnetwork.czOtevřít v novém okně je pro uživatele k dispozici test rychlosti jejich připojení. Test s ohledem na velmi rychlé připojení serveru do NIX funguje docela spolehlivě pro ověření přenosové rychlosti v rámci ČR. Moje připojení testované přes server UPC Mistral mě ukazuje 141 kbps, přes TES Media dokonce 145 kbps při přenesených 128 kB. Otestovat si můžete i telefonické připojení.

31.7.2002 - Jezte rajčata, jsou mimořádně zdravá.
Kromě toho, že je právě okurková sezóna, začínají i domácím pěstitelům dozrávat rajčata. Průměrné zralé rajče obsahuje až čtyřicet procent doporučené denní dávky vitaminu C a dvacet procent doporučené denní dávky vitaminu A. Značný je podíl minerálních solí, hlavně vápníku, draslíku, železa a sodíku.
Vláknina obsažená v rajčatech ovlivňuje pozitivně trávicí systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je také močopudné a pomáhá tak z těla odplavovat škodlivé látky. Rajčata obsahují značné množství lykopenu, který má podle posledních výzkumů významný vliv v boji s některými typy nádorových onemocnění. Bylo prokázáno, že muži, kteří konzumovali deset a více rajčat nebo rajčatových produktů týdně, snížili riziko vzniku rakoviny prostaty až o 35 procent v porovnání s muži, kteří snědli jedno rajče týdně. Vařením sice ztrácejí rajčata určité množství svých živin, zejména vitaminu C. Naopak ale tepelný proces napomáhá vstřebávání lykopenu. Protože je tato látka rozpustná v tucích, je vhodné do připravovaného pokrmu přidat malé množství olivového oleje. Proto je vhodné kombinovat syrová rajčata s jídly obsahujícími rajčata tepelně upravená.

31.7.2002 - Zákon o přestupcích, kterých se jistě dopouštíte II.
Když po vás bude vyžadovat občanský průkaz recepční v hotelu nebo autokempu s tím, že si z něj musí opsat vaše údaje, dopouští se tím přestupku. Současně se téhož přestupku dopouštíte i vy a oba můžete být pokutováni:
§ 42a Přestupky na úseku občanských průkazů
  (1) Přestupku se dopustí ten, kdo e) poskytne nebo přijme občanský průkaz jako zástavu nebo odebere občanský průkaz při vstupu do objektu nebo na pozemek,
f) nesplní povinnost neprodleně ohlásit poškození, zničení, ztrátu, odcizení a zneužití občanského průkazu,
  (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 5 000 Kč.
Pramen: zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích

30.7.2002 - INDOŠové školskou síť přece nezneužívají.
Netušíte, co je to INDOŠ? Je to velice půvabná zkratka projektu Internet do školOtevřít v novém okně, který nechala nová ministryně školství soudružka Buzková prověřit, zda se pod jeho pláštěm nepořádají nějaké nekalé finanční a jiné hry. V poslední době byly totiž obě firmy zajišťující hlavní objem instalací tohoto systému - Autocont a Telecom - několikrát v médiích obviněni, že budou zneužívat tuto autonomní počítačovou síť pro své obchodní cíle. Zástupci zejména Autocontu to důrazně odmítli a je jistě jen nedopatřením, že se v této školní nekomerční síti objevila nabídka s následujícím textem:
"Vážení přátelé, dovolte, abychom Vám představili nově otevřený internetový obchod společnosti AutoCont On Line, a.s. V pohodlí přímo z Vaší školy si tak můžete za zvýhodněné ceny vybírat výpočetní techniku a další produkty pro školy nad rámec projektu Indoš. Nabízíme Vám CD pack (6 CD) se software, který máte nainstalovaný na PC ve škole v rámci projektu Indoš a který je možné 1x podle licenční smlouvy naistalovat na domácí PC učitele."
Z této nabídky přece jasně vyplývá,že se tak Autocont ředitelům škol nijak nevnucuje s další výpočetní technikou mimo rámec projektu INDOŠ. Sice na zboží odebrané od Autocontu dostanou slevu celých pět procent, to ale nemůžeme považovat za nekalou konkurenci.
Samotný projekt INDOŠ je při realizaci nepochybně důkladně sledován generálním auditorem projektu INDOŠ, společností CHEMCOMEXOtevřít v novém okně Praha, a.s., práce všeho druhu, která má na provedení auditu smlouvu na trapných 27 697 198,40 Kč.
Samo ministerstvo školství zveřejňuje informace o stavu projektu INDOŠ na serveru http://www.msmt.czOtevřít v novém okně. Protože veškerý SW je dodáván světově známou formou Microsoft, jsou tyto informace výhradně ve formátu DOC. Programátoři ministerstva zřejmě razí novou internetovou technologii, která usnadní všem uživatelům publikování vyloučením trapného jazyka HTML.
Text smlouvy s generálním dodavatelem je k dispozici pro jistotu ve formátu PDF o velikosti 8 MB. To aby se do této smlouvy mohl snadno podívat i ten nejposlednější uživatel internetu, který používá zastaralé připojení přes telefon.
Z toho všeho vidíte, že jako plátci daní a investoři tohoto projektu, se nemáte čeho obávat. Vaše peníze pomohou nejen školám, ale i řadě českých a hlavně mezinárodních firem. Budou-li úspěšné takové firmy, jako je Microsoft nebo Compaq, nemusí se naše ekonomika ničeho obávat.
http://www.indos.cz/Default.asp?MainPage=pub/pubFullView.asp&pubNewsID=1736&forNewsID=1736&PubTreeID=1000472

30.7.2002 - Falkon Capital a Soudkův ABRAM.
Jednatelem obchodní firmy ABRAM,s.r.o. v likvidaci, zprostředkování v oblasti obchodu, je známý ing. Lubomír Soudek obžalovaný z okrádání plzeňské Škodovky, likvidátorem je JUDr Tomáš Chňoupek. Zřejmě jen shodou okolností je členem dozorčí rady společnosti FALKON CAPITAL a.s stejný pan JUDr Tomáš Chňoupek, vyhlášený likvidátor firem. Falcon sice kupuje pražský hotel, ale k jeho provozování nemá živnostenské oprávnění. Předmětem činnosti Falkonu je pouze nejoblíbenější činnost podnikatelů v Čechách, koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej a zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb. Není tedy vyloučeno, že hotel Praha vzápětí změní majitele nebo se dostane do těžkých ekonomických potíží, bude na něj vyhlášen konkurz a pan Chňoupek se stane jeho likvidátorem.

29.7.2002 - Bude z hotelu základna rusky hovořících podnikatelů?
Radnice Prahy 6 prodává hotel Praha nechvalně známé formě FALKON CAPITAL a.s za 501 milionů korun. Šikovní hoši z Gruzie a Izraele tak zhodnocují svoje peníze, které vydělali na velmi zvláštní finanční operaci provedené počátkem tohoto roku: koupili od naší vlády se slevou větší část ruského dluhu a za nehty jim a dalším ruským chlapcům prý tehdy zůstalo asi 750 000 amerických dolarů. Podnikatelé ze zemí bývalého Sovětského svazu tak budou mít v Praze stylovou luxusní oázu a výchozí klidnou základnu pro své jistě bohulibé a počestné obchody u nás i v zahraničí.
Společnost FALKON CAPITAL a.s je z devadesáti pěti procent vlastněna švýcarskou firmou Magchim pana Beata Urse Mosera, který je členem představenstva. Jeho "firma" sídlí v domě z unimobuněk na periferii švýcarského městečka Neuhausen a ředitelem firmy je gruzínec Mamaladze. Další člen dozorčí rady, izraelský občan Zeev Ofer patří také do skupiny lidí sledovaných zdejšími bezpečnostními službami.
Takže můžeme konstatovat, že ve skutečnosti naši milí socdem politici darovali svým přátelům z východu jeden docela luxusní a velký pražský hotel, aby měli kde v Praze přebývat. Je to dárek za ochotu, s jakou se chopili příležitosti se přiživit na těžko vymahatelném českém dluhu v Moskvě. Musíme jen doufat, že se této transakce nezúčastnil i soudruh Srba, trpící prý nevinně ve věznici Na Borech. Na těch jeho záhadných třiceti milionech v krabici od bot se ale otisky prstů soudruhů z východu budou hledat jen velmi těžko. Za pokus by to ale stálo, snad to českou policii a zvláštní vyšetřovací komisi všech tajných služeb napadne. O prodeji ruského dluhu přes firmu Falkon čtěte v čísle 309 z ledna tohoto roku.
Týdeník Respekt počátkem roku 2002 napsal: "Už se ví, že Rusko stomiliardový dluh vypořádalo rozpočtovým výdajem ve výši 51,3 miliardy korun. Do českého rozpočtu doputovalo přes řadu prostředníků 20,4 miliardy korun. Proto se také neví, kam se poděl rozdíl. Například britské Financial Times nebo ruské Vědomosti, které se způsobem splacení dluhu zabývají, minulý týden tento fakt zhodnotily jednoduše - cesta byla složitá proto, aby kdosi potají vydělal. Vláda tvrdí, že Rusko zaplatilo za dluh dvacet tři procent. Při přepočtu to vychází na 575 milionů dolarů. Do pokladny šlo, podle dostupných informací, ale o čtyřicet milionů méně. Na české straně byla tedy zřejmě vyplacena provize ve výši přibližně 1,5 miliardy korun. Kolik dostala zprostředkovatelská firma FALKON CAPITAL a.s a jestli nezbylo i na provizi pro místní politiky, se tak můžeme jen dohadovat. Jen česká vláda nebo Falkon to mohou vysvětlit."
Jako všechny podobné kauzy v tomto státě i tato o státní prodané pohledávce odezněla do ztracena a dnes rozhodujícím zastupitelům Prahy 6 je docela jedno, jaký je původ peněz, ze kterých už dostali do obecní pokladny od Falkonu, sokola sivého, první splátku ve výši 101 milionů. Hlavně když bude na opravu silnic a jiné nutné výdaje této městské části. Co bude za rok, za dva, až nebude co prodávat? To přece dnešní zastupitele netrápí, nejspíše už nebudou zastupiteli a ti nejschopnější z nich už budou podnikat ve svých firmách, pro které si jako zastupitelé připravili dobré startovací podmínky.

29.7.2002 - Cestování autobusem je jen pro sebevrahy.
Smrt mladé ženy a desítky zraněných, z toho 11 těžce. Taková je bilance dopravní nehody, při níž se u Dobšic na Znojemsku 25.7. 2002 srazil autobus s osobním autem. Žena, která podle lékařů utrpěla vážná vnitřní zranění, zemřela ve znojemské nemocnici. Podle svědků byl na vině řidič osobního vozu. "Před námi jela mazda. Její řidič chtěl předjet jiný vůz a najel do protisměru. Pak zjistil, že to nezvládne a vrátil se. Začali jsme brzdit. Poté jsme vjeli do pole a převrátili se", popsal nehodu průvodce zájezdu Vladimír Javůrka. Spolu s ostatními cestujícími se autobusem vracel z dovolené v Řecku.
Dálkový autokar Neoplan s 46 pasažéry, průvodcem a dvěma řidiči při srážce přerazil sloup elektrického vedení. Konstrukce všech typů autobusů nedává pasažérům při převrácení žádnou šanci. Nejsou připoutaní a kolem nich je jen spousta skla a tenkých plechů. Autobus se jen při převrácení v minimální rychlosti na bok zmáčkne jak krabička od cigaret. Řidiči se navíc při hrozící srážce snaží dělat nesmyslné manévry, aby se vyhnuli střetu, jakoby řídili osobní automobil a ne hromadu plechu plnou lidí. Sedí většinou ve skleněné kukani a tak se snaží si chránit vlastní kůži bez ohledu na životy pasažérů. Jejich reakce jsou podvědomé a nikoliv racionálně nacvičené.
Srážka s osobním autem by při klidné reakci řidiče autobusu musela dopadnout nepochybně špatně pro osobní automobil, ale bez problémů pro autobus. Řidič autobusu při hrozící srážce s čímkoliv od kočky po osobní automobil nemá dělat nic jiného, než mírně brzdit a jet nadále přímým směrem. Žádné intenzivní brzdění blokující kola, žádné nesmyslné úhybné manévry, které mohou skončit jen převrácením autobusu a těžkými zraněními nebo smrtí pasažérů. Bezpečnostní pásy by měly být v zájezdových autobusech řítících se rychlostmi přes 100 km povinné. Nic nebrání tomu, aby v opěradle každého sedadla byl airbag.
Po nasednutí do zájezdového autokaru se nenechejte ukolébat naivní představou, že cestujete v bezpečném dopravním prostředku, ve kterém nemůžete přijít ke zranění nebo o život. Obyčejný železniční vagón je proti křehké konstrukci autobusu obrněným vozidlem. Ve vlaku vás spíše zabije sedadlo, které se utrhne od podlahy a slisuje vás někam do rohu. V autobuse vás budou krájet rozměrné tabule skla a tenké plechy. Hodně štěstí při cestování a krásnou dovolenou.

29.7.2002 - Zasedli si na vás úředníci z berňáku?
Daňová kontrola není asi pro žádného podnikatele vítaným zpestřením jeho podnikatelské činnosti a některým podnikatelům se může zdát, že daňových kontrol už bylo u něho nějak příliš. Zaměříme se dnes proto na nepřípustnost opakovaných daňových kontrol, tak jak se k této otázce vyjádřil i Ústavní soud. Přečtěte si na toto téma článek na serveru ePravoOtevřít v novém okně.

29.7.2002 - Zákon o přestupcích, kterých se jistě dopouštíte I.
Když už jsme v těch právních záležitostech a na cestách, přečtěte si definici, kdy se dopouštíte přestupku (nikoliv tedy trestného činu), který bude řešit obec, okresní úřad nebo policie pokutou. Přestupky řeší zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích ve znění všech úprav a to i úprav definovaných v tomto roce:
§ 22
Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu
(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
a) jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním zákonem2a) nebo dopravní značkou o více než 30 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec,
b) jako řidič motorového vozidla poruší nesprávným způsobem jízdy zvláštní zákon tím, že
   1. nezastaví vozidlo na příkaz světelného signálu s červeným světlem ,,Stůj" světelného signalizačního zařízení nebo pokynu policisty ,,Stůj" při řízení provozu na pozemních komunikacích,
   2. předjíždí vozidlo na přechodu pro chodce nebo bezprostředně před ním nebo předjíždí vozidlo způsobem, který ohrozí protijedoucí řidiče nebo jiné účastníky silničního provozu, nebo předjíždí, jestliže se nemůže bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet, nebo předjíždí, aniž má před sebou rozhled na vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
   3. nedá při jízdě z vedlejší pozemní komunikace označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě" na křižovatku přednost v jízdě vozidlům přejíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo vozidlům přijíždějícím zprava, nevyplývá-li přednost v jízdě z dopravní značky,
   4. vjíždí na železniční přejezd v případech, kdy je to zvláštním zákonem zakázáno.
(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) a b) lze uložit pokutu do 3 000 Kč
---
§ 23a
(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
a) provozuje vozidlo bez pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, ačkoliv musí být tato odpovědnost pojištěna podle zvláštního právního předpisu
(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 20 000 Kč a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dobu jednoho roku.

Plné znění zákona se spoustou definicí přestupků a výše pokut, kterých jste se již jistě nepotrestáni dopustili, najdete na serveru ePravoOtevřít v novém okně.
Pramen: zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích

29.7.2002 - Doména II.řádu zcela ZDARMA.
Chcete si zřídit na internetu vlastní doménové jméno II.řádu zcela zdarma? I v době, kdy se za všechno platí, se na světovém internetu objevila služba, která je zcela ZDARMA. Jestliže již vlastníte svou internetovou prezentaci, určitě jste se již zajímali o vlastní doménu II.řádu například ve tvaru www.neco.cz. Něco podobného je nyní úplně zdarma...
Tuto službu nabízí správce domény I.řádu *.tk na adrese http://www.nic.tkOtevřít v novém okně. Na těchto stránkách si můžete zcela zdarma a navíc legálně :) zaregistrovat doménové jméno II.řádu třeba www.jarda.tk.
Jak to dopadne, když třeba použijete pro uložení svých stránek prostor zdarma na serveru http://www.webzdarma.cz Otevřít v novém okně a přesměrujete jej pomocí www.nic.tk můžete vidět, když se podíváte na adresu http://www.ahasweb.tkOtevřít v novém okně. Ovšem nic není zcela zadarmo, někdo to musí zaplatit. Spolu s každou vaší stránkou se vždy otevře i malé reklamní okno domény TK. Zatím je tam vždy jen reklama na tuto doménu.
Více se dočtete na stránkách http://www.pcsvet.czOtevřít v novém okně

29.7.2002 - Jak poznáte bezpečnou vodu na koupání v přírodě ?
Udělejte si jednoduchý test. Naplňte průhlednou láhev po hrdlo a odebraný vzorek nechte v klidu 20 minut odstát. Jestliže se po této době v láhvi vytvoří u hladiny zelený proužek nebo povlak vypadající jako zelená krupice či drobné sekané jehličí, přičemž voda v láhvi zůstává čirá, jsou ve vodě sinice a voda může být toxická. Zůstává-li voda v láhvi lehce zelená, jsou ve vodě řasy, které neprodukují toxiny a ve vodě je možné se koupat. Pozor, u některých alergiků však mohou řasy způsobovat vyrážku.
Je-li však intenzita zeleného zakalení vody tak vysoká, že přes láhev není vidět, nedoporučuje se v této vodě koupání. Nemáte-li k dispozici průhlednou láhev, vejděte pomalu po kolena do vody tak, abyste nezvířili usazeniny na dně. Neuvidíte-li si pro zelené zabarvení vody na palce u nohou, nebo je-li na vodě povlak vypadající jako zelená krupice či sekané jehličí, jsou ve vodě sinice a koupání se nedoporučuje.
Pokud již přijdete se sinicemi do kontaktu, v žádném případě si je nestírejte z pokožky a co nejdříve se osprchujte. Toxiny se totiž uvolňují zejména při rozbití buněk sinic. Za riziko je odborníky považováno nejenom plavání ve vodě se sinicemi, ale i vodní lyžování, surfování apod. Pozor si dejte i na konzumaci ryb ulovených v zasažených vodách, protože toxiny se kumulují i ve vodních živočiších.
Pramen: Městské noviny HALÓ Brno.

29.7.2002 - Chcete se stát soukromým detektivem?
Pak musíte dodržovat předpisy pro služby soukromých detektivů dle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zveřejněné na adrese http://www.uoou.cz/stan_praxe_5_2002.php3Otevřít v novém okně

29.7.2002 - Kde se nachází server, který vás připojil na internet
se vám ukáže na mapě světa, pokud zvolíte adresu http://www.xpenguin.com/plot.phpOtevřít v novém okně a nejenom to. Zobrazí se i název regionu, města a státu. Zadáte-li do okénka IP/Hostname: jméno libovolného serveru nebo jeho IP adresu, zobrazí se rovněž jeho umístění. Samotný server xpenguin se nachází v Davie, Florida, USA. Tak jsem se například dozvěděl, že jeden můj čtenář se připojuje přes server www.edz.de (213.69.231.78) který je v "Nuremberg, Mittelfranken (district), Bavaria (state), Germany. (49.45, 11.07) ".


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.