Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 350, 13.9 - 19.9.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

15.11.2002 - Summit NATO - začíná přituhovat.
"Anarchisté: "Po třinácti letech je třeba novou revoluci !!!"
Pod tímto sloganem pořádá sdružení anarchisticky orientovaných organizací ANTINATO úvodní setkání s odpůrci NATO a kapitalismu v neděli 17. 11. ve 12.00 na Albertově. Právě odtud před třinácti lety vyšel průvod vysokoškolských studentů a svazáků (pořadateli bylo hnutí České děti a Vysokoškolská rada MV SSM), aby byl na Národní třídě brutálně zastaven. Tehdy začala "sametová revoluce", která o několik dní později vyvrcholila pádem husákovského "reálného socialismu". Vyvrcholení perestrojky se tak trochu jedné části pořadatelů zvrtlo... Zastaví i dnes policisté oficiálně ohlášenou demonstraci mladých odpůrců "kapitalismu a války", nebo zůstane jen u symbolů a vzpomínek?
"
Vyhlíží tahle výzva sympaticky? Jste mladí? Postavíte se také na odpor proti kapitalizmu? Jste proti harašení zbraněmi, proti okupaci Iráku? Nelíbí se vám naše členství v NATO? Nebo jste starší a opatrnější? Zapojili jste se do kapitalistického kolotoče vydělávání a utrácení peněz, i když jste třeba členem KSČM? Máte rodinu a bojíte se o budoucnost svých dětí? Neradi se do něčeho zaplétáte? Nenávidíte politiky? Hlasovali byste proti našemu členství v NATO? Jste proti našemu členství v Evropské unii? Nebo podnikáte a máte radost z toho, že padnou cla pro vaše zboží vyvážené do Německa? Nemáte rádi Němce, i když s nimi obchodujete? Jste přítel vyhnaných sudetských Němců a Rakušáků? Jste proti využívání atomové energie pro výrobu elektřiny? Jste proti znečišťování ovzduší tepelnými elektrárnami? Jste proti stavbě větrných elektráren na kopci za vaším domem, protože se z nich šíří škodlivé zvukové vlny? Jste proti vodním elektrárnám a přehradám, které zničily přirozený život v našich řekách? Jste proti automobilizmu, který ničí ovzduší? Jste proti super a hypermarketům? Jste proti zavádění plynu do všech domácností, protože se tak dostáváme pod kuratelu ruských dodavatelů plynu? Jste proti stavbě dálnice, která odvede z vašeho města turisty, kteří pak jen profrčí kolem? Jste proti tomu, aby dálnice vedla středem vašeho města? Jste proti letecké dopravě, při které letadla polykají tisíce tun drahocenného kyslíku a niči ozon? Jste proti povinné vojenské službě a zbytečně velké armádě? Jste proti tomu, aby z vašeho města, městečka nebo vesnice odešla armáda, protože pak budete muset zavřít váš obchod, hospodu nebo přijdete o práci? Jste proti průvodům turistů, díky jimž se vaše město změnilo na balkánský jarmark? Jste proti klonování lidí, proti výrobě náhradních lidských orgánů? Jste proti rušení malých nemocnic? Jste proti kontrole vašim mailů zaměstnavatelem? Jste proti?
Jak tak právě teď online díky internetu sleduji, co se vám honí v hlavě, vypadá to , že jste všichni zralí si přečíst známý Jiráskův román Proti všem. Proto po vzoru našich husitských předků si nasaďte na hlavu přilbu, vezměte do ruky kus kabelu a jděte dělat revoluci. Možná, že dostanete nakládačku, možná prohrajete. Ale jednoho dne se dílo podaří a my zase zavedeme socialismus nebo libertinský komunizmus, pak zase půjdeme do ulic a zavedeme kapitalizmus a tak to půjde dál až do skonání světa. Pamatujte si ale, že nejdůležitější ze všeho je pro vás vědět, proti komu a proti čemu jste. Nebo pro koho a pro co?

15.11.2002 - Ostravští energoteroristé - darkeři zatčeni.
Dětinská ujetá zábava naší pubertální mládeže skončí před soudem. Podle některých zpráv byli zatčeni dva, podle jiných pět tzv. darkerů neboli stmívačů či zhasínačů, jak by je nazval ochránce jazyka českého. Údajně se chystali vypnout v době konání summitu NATO v Praze vedení vysokého napětí. Podle toho, co způsobil dnes v pražské dopravě drobný výpadek proudu, je možné soudit, že by vypnutí proudu skutečně mohlo mít značné důsledky i pro bezpečnost účastníků summitu. Například by mohli uvíznout při úprku před teroristy v metru. Nebo by vypadlo napájení ruzyňského letiště v době největšího provozu. Darkeři se tím vyráběním energetických "poruch" především bavili, jak vyplývá z jejich internetových stránek a také mají jakousi pseudo politickou ideologii mířící proti zdražování elektrického proudu monopolními firmami. Prostě to hezky zapadá do té známé bitvy proti globalizaci a všem těm kapitalistickým vykořisťovatelům. Především ale vždy jde těm hochům (žádné darkerky nejsou) o adrenalin vyvolaný kriminální akcí, v případě darkingu konané v noci. To je obloukový výboj, kterým vyvolají nakonec rozpojení stykače vysokého napětí, krásně vidět. Kdo to dokáže, přesvědčí kamarády, že má větší koule a že patří do party odvážného Čuka a Geka. Je jim docela jedno, že vypnutím proudu uškodí především obyvatelům v oblasti, která se stala obětí jejich dětinské zábavy. Pro úplnost a na potvrzení mého názoru postačí krátká citace z jejich stránek, na kterých se chlubí svými úspěchy v darkingu:

O kousek dál, měl pozemek SČE nebo ČEZ, no to je jedno, hlavně tam byly dva pavouci, jeden na abnormálně vysokém sloupu a druhý na pro změnu abnormálně nízkém + tam byly v dohledu 2 trafostance, já s CLonem a raZZiou jsem šli na to, přeštípali jsme plot, vlezli tam, ale copak tam na nás čekalo za překvapení. Byli tam staré zrezlé komunistické páky, které na sobě ovšem měly úplně nové velmi brutálně bytelné zámky, pilovat tedy nešlo, smutní jsme se odebrali pryč z pozemku a šli domů velmi zklamáni, jdem si takhle pár desítek minut a co to nevidím, je tam, opravdu tam je nádherný pavouček sice se stejně bytelným zámkem, ovšem konstrukce samotné páky, ...fascinující pohled ze kterého by se nejeden darker krásou a nostalgií rozbrečelVážení, to byl prachsprostý šmejd, kterému není rovno, bylo rozhodnuto, darking dnes udělám já, raZZia přepiloval za cca slabé 2 minutky očko, které bylo okolo toho velmi masivně brutálního zámku, do kterého pilka neudělala ani škrábanec, Bacilus zbytek vypáčil a na mě zamrkala krásná páka, která říkala : ,, Jen mě trošku stáhni, ať Eliášek vyskočí.'' No Efekt byl velmi dobrý, zhasnula oblast 11 km dlouhá kolem údolí a cca 0,5 km široká. Byla tma, kam oko dohlédlo nic nebylo vidět, úchvatný a nezapomenutelný to pohled pro každého darkera. I Bůh se jako vždy ozval, asi se zrovna koukal na TV a také jsme mu jí odpojili, hned po provedení darkingu začnulo ukrutně na chvilku chcát. Šli jsem kolem řeky, všude tma, pršelo, byl to fascinující pohled ze kterého by se nejeden darker krásou a nostalgií rozbrečel.
Byli jsme velmi spokojeni s akcí, která jen potvrdila, že RJ-11 Security Alliance umí a když se do toho vloží, tak to většinou stojí za to, jen jsem trochu posmutnělý, že nevyšel double Eliáš na pozemku SČE (nebo ČEZu) je to fuk, příště to ovšem vyjde. RJ-11 Security Alliance se nevzdává a svou práci vždy dokončí!
Sieg Dark Hauptsturmchemiker & RJ-11.

Jak je vidět z jejich pozdravu, slabě jim plane v duši také zárodek jakéhosi moderního anarcho-komunistického fašizmu, sami pořádně nevědí, jakého. Neboli, jak praví naše Ministerstvo vnitra, extremizmu. Až se pořádně vydovádi na nějaké holce, tak se jim to celé většinou z hlavy tím žárem sexu vypaří. Bohužel někteří u toho zůstanou až do smrti a další, jak se zdá podle vývoje posledních událostí, skončí v base. Už jsem jednou či dvakrát o podobné partě phreackerů psal v čísle 326 a 323 , kdo tenkrát nečetl, má možnost to dohnat.
Jedno je jisté: naše přetechnizovaná civilizace je zranitelná, jak malé děcko. Mezinárodní sraz nejvyšších politiků toho našeho, západního světa dokáží ohrozit puberťáci a policie je chytne jen díky tomu, že se přiblble chlubí svými úspěchy na internetu. Co kdyby mlčeli jako hrob? Co kdyby příště pustili do rozvodu 220 V něco kolem 22 kV ???

13.11.2002 - Nové internetové rádio Ministerstva vnitra ČR.
Od pondělí 11. listopadu má Ministerstvo vnitra ČR vlastní internetové rádio. Má sloužit především pro předávání aktuálních informací občanům. Dnes ve středu vysílalo následující aktuality:

Edice brožurky Kam se obrátit v případě obtížné životní situaci - Mgr. Gabriela Bártíková (13.11.2002) Aktuální čísla návštěv Rádia Vnitro živého vysílání a webového archivu - Mgr. Gabriela Bártíková (13.11.2002)
Osobní odpovědnost za NATO - Mgr. Stanislav Gross (11.11.2002)
Počty policistů při zasedání NATO - Mgr. Stanislav Gross (11.11.2002)
Bezpečnostní opatření - genpor. JUDr. Jiří Kolář (11.11.2002)
Doprava při zasedání NATO - pplk. Mgr. Vladislav Husák (11.11.2002)
Meziresortní spolupráce při NATO - Mgr. Miloslav Koudelný (11.11.2002)
Archivní fondy a sbírky v ČR - Ph. D. Michal Wanner (11.11.2002)
Dětská soutěž "Jak to vidím Já" - Mgr. Gabriela Bártíková (11.11.2002)
Zasedání NATO 21. - 22. listopadu 2002 v Praze - Mgr. Gabriela Bártíková (11.11.2002)
Není náhodou, že rádio začalo vysílat právě před summitem NATO v Praze. Očekávají se velké a možná i dramatické demonstrace za velké účasti zahraničních účastníků:
  • Na znamení solidarity s pražskými demonstracemi pořádá v sobotu 16. listopadu v Brně protestní shromáždění proti NATO a kapitalismu ORA-Solidarita a Antifašistická akce... Brno. Začátek akce je ve 12:00 hodin na Malinovského náměstí.
  • Jen o den později, v neděli 17. listopadu, se uskuteční demonstrace proti NATO a kapitalismu v Praze, která bude první z antiNATO akcí těsně před samotným summitem. Protest začíná ve 12:00 hodin na pražském Albertově.
  • Ve středu 20. listopadu se na Pražském hradě a v Obecním domě v Praze sejdou na slavnostní večeři "oni"... političtí a vojenští prominenti, aby, symbolicky v prostředí jen pro "některé", oslavili úspěchy svého boje za bezpečnost pro kapitál a popřáli úspěchy pokračující ofenzívě proti pracujícím celého světa. My před Obecní dům přijdeme proto, abychom dali jasně najevo, že nejsou našimi hosty. Protest spojený s rozdáváním jídla od Food Not Bombs bezdomovcům začíná ve 14:00 hodin. Přineste si s sebou cokoli, co dělá hluk!
  • Čtvrtek 21. listopadu bude dnem zahájení summitu NATO... a zároveň dnem největších protestů. Zatímco od rána by měly po celé Praze probíhat autonomní akce afinitních skupin, ve 14:00 hodin začne společná demonstrace na Náměstí Míru.
 Pramen : http://alarm.solidarita.org/index.php?id=119

13.11.2002 - Potřebujete rychle přidat text do vaší stránky ?
Máte-li program, který jednoduše generuje ze souboru TXT, DOC, RFT a pod. soubor ve formátu HTML nebo XML (umí to například Word nebo Text602), můžete jednoduše celý vygenerovaný text vkopírovat na libovolné místo původního souboru HTML, například do tabulky. Takových vložek můžete udělat libovolné množství. Dejte si pozor jen na jednu věc: tag BODY platí pro celý takto složený dokument, bude použit ten tag BODY, který je v celém souboru umístěn jako poslední. Totéž platí pro definice stylů STYLE. Pokud se opakuje v souboru stejná definice, platí ta poslední.

11.11.2002 - Chcete ušetřit za dálkové telefonování ?
" Většině „telefonistů“ je již patrně známo, že od 1. 7. 2002 byla v České republice zavedena tzv. volba operátora, což je služba, která umožňuje zvolit si jiného dodavatele telefonních služeb, než je Český Telecom. Jedná se o zcela novou službu, s níž zákazníci dosud nemají zkušenosti. Zkusme si odpovědět na nejčastější otázky, které v této souvislosti padají. Vzhledem k tomu, že jako první nabídl služby využívající volby operátora Aliatel a.s., budeme v odpovědích využívat údajů této společnosti," se praví v článku na serveru epravoOtevřít v novém okně.

11.11.2002 - Moje nedělní menšinová schizofrenie.
Je neděle a jsem zmatený, jak říkávají v poslední době s oblibou hrdinové a hrdinky amerických filmů. Nevím totiž, kam patřím. Každý by přece měl někam patřit? Nevím, ke které menšině se mám právě teď, po probuzení počítat. Navíc se trápím nejistotou, zda ta část občanské společnosti, ke které se právě teď počítám, je vůbec menšinou. Co když je to naopak většina? Patřím totiž právě k těm, kteří nenávidí psy, co ráno v pět hodin štěkají a vyjou jak šílení, když se jejich páníčkové a paničky potkají se svými miláčky na raním nuceném výběhu za psí potřebou. Asi je to menšina, protože většina národa asi tyhle mazlíčky přímo zbožňuje. I když si nejsem tak docela jistý. Právě slyším zuřivý lidský řev "Astore, ke mě!!!" a další zmatené výkřiky a štěkot psích a lidských obětí rvačky. Ten hlas určitě nemá svého pejsánka právě teď tak docela rád. Patří snad proto spíše k mojí menšině? Jsem z toho zmatený ještě víc. Destiny's ChildPak se vše uklidňuje a já znovu zabírám a zdá se mi barevný sen o krásných mulatkách. Po tuhle chvíli určitě patřím k menšině, které se pravidelně zdají barevné sny o mulatkách. Je to jistě způsobeno neblahým vlivem stanice MTV a klipu skupiny Destiny's ChildOtevřít v novém okně. Jedna z těch mulatek má totiž v tom známém klipu pozlacenou trojku vlevo nahoře a je to blondýna. Když jsme u blondýn: mám rád blondýny pravé i přebarvené a tak patřím k menšině, která je opravdu miluje a nemá ráda ty odporné vtipy zaměřené na jejich IQ. Konečně se probouzím a zařazuji se do menšiny, která ráda snídá jogurt. Řada lidí naopak považuje jogurt za škodlivé jídlo, jiní tvrdí, že je lepší nesnídat vůbec a tak soudím, že jsem opět menšina, ta jogurtová. Zapínám počítač a stávám se členem menšiny, která počítač opravdu miluje (a nenávidí, to k pravé lásce patří!). Protože mám internet celých 24 hodin bez omezení, automaticky jsem se stal členem menšiny národa, která pravidelně brouzdá po internetu, momentálně je nás asi tak čtvrtina národa.
Z MTV přepínám na BBC a k tomu si z počítače pouštím ranní zprávy BBC v češtině. Jsem právě členem menšiny, která sleduje spíše BBC a nemá ráda CNN. S pomocí BBC se tak stávám virtuálním příslušníkem většiny obyvatel Evropy jsoucích v EU. Ovšem nepřestávám být hrdým Čechem, příslušníkem evropské národnostní menšiny navíc jaksi nepřehledně složené z dalších podmenšin. Ještě že se tolik Romů hlásí ke svému češství, bravo přátelé, hned je nás víc. Aby se to nepletlo, tak si tu moji menšinu upřesňuji s ohledem na Moravany, Slezany, Brňáky a Valachy na menšinu evropských obyvatel hovořících česky. Tedy alespoň přibližně stejnou češtinou, tuhle jsem se s nějakým Brňanem díky jeho hantecuOtevřít v novém okně nemohl domluvit. Ještě že je celkem nezpochybnitelné, že jsem příslušníkem mužské menšiny žijící v České republice, protože ženských je o něco více než mužů. Pro jistotu se kontroluji, ano, o mé příslušnosti k této menšině není pochyb. K obědu si otevírám pivo značky Pilsner UrquelOtevřít v novém okně a jsem tak hrdým členem menšiny lidstva, která jej po celém světě ráda pije. V TV se dává fotbal a já si uvědomuji ten trapný fakt, že patřím mezi menšinu těch, kteří nikdy nebyli jako diváci na nějakém sportovním klání. Nebo je nás většina? Ty tribuny opravdu zejí prázdnotou.
Večerní zprávy mě rozhodí docela, protože nejdříve jsem v menšině těch, kteří sympatizují s ODS, abych pak skončil jako politicky zcela nezařaditelný, rozpolcený jak Německo (úsloví používané v minulém století). Snad ten můj pocit méněcenosti spraví nový zákon o menšináchOtevřít v novém okně, ve kterém se chrání nejen menšiny národnostní, ale i jiné. S klidem v duši a úctou k našim zákonodárcům usínám večer s pocitem, že i moje menšina těch, kteří si rádi dají tatranku s pivem, bude ochráněna.

11.11.2002 - Spolek politických trpaslíků v pražské straně.
Občanská demokratická alianceOtevřít v novém okně, dnes již téměř neexistují strana, se podle Žantovského sloučí s Evropskými demokraty (ED) pražského exprimátora Jana Kasla. Celostátní konferenci ODA to dnes doporučil ústřední sněm této strany. " Vede nás k tomu názorová shoda na hlavní body programu, na principy průhlednosti, boje proti korupci, obrany občanských svobod a podpora evropské orientace a vstupu do Evropské unie", prohlásil ve vznešeném tónu Žantovský. Šéf strany Evropští demokraté (ED) Jan Kasl se nechal slyšet, že ODA ve skutečnosti již neexistuje, že ale přivítá, když někteří její bývalí členové do jeho partaje vstoupí. Sněm ED, na kterém bude zvoleno vedení, se má uskutečnit v květnu. Kasl se novinářům dále svěřil, že jedná o integraci i s Demokratickou ligouOtevřít v novém okně a Cestou změnyOtevřít v novém okně.
Jak to vidí předseda svojí soukromé strany Cesta změny, Jiří Lobkowicz : " Rod Lobkowiczů má 800 let zkušeností se státní správou", se dočtete ve dvanácteru jeho strany. Demokratická liga v čele s Petrem Vlasákem má řadu podnětných nápadů, jak získat voliče:

  • zavedení provizního systému pro pracovníky finančních úřadů, kteří budou získávat určitá procenta z každého získaného nedoplatku nad určitou výši
  • státní penze z průběžného systému pro budoucí důchodce - občany narozené po roce 1959 budou plošně vypláceny na úrovni životního minima nebo nepatrně vyšší.(!?)
  • uzákoníme státní příspěvek lidem ve věku do 35 let uzavírajícím první manželství
  • propracujeme možnosti dobrovolného odchodu do předčasného důchodu včetně možnosti uhradit státu finanční ztrátu za neodpracované roky (!!!)
  • zrušíme přijímací zkoušky na vysoké školy (!), zavedeme povinné ročníkové kauce, které v případě neúspěšného (nedokončeného) studia propadnou škole. Výši kaucí stanoví jednotlivé školy.
  • v zájmu ochrany obyvatel zavedeme povinné zdravotní prohlídky (včetně RTG plic a vyšetření HIV) a karanténní režim pro imigranty z rizikových zemí
Jak je vidět, Demokratická liga to bere opravdu od podlahy, což asi bude ráznému Kaslovi vyhovovat. Podle něj " ..naše město zároveň potřebuje Velký úklid - a to nejen od bláta, špíny a následků povodní, ale ve všech oblastech svého fungování. Provedeme bytovou revizi, která odhalí spekulanty s městskými byty, jež mají sloužit především mladým a sociálně potřebným občanům. Všechny dostupné obecní byty musí být prioritně využity pro občany postižené záplavami! Praha má obrovský majetek, jehož evidence a využití vyžaduje maximální pozornost, jednoduchá a přehledná pravidla bránící jeho zneužívání. Zvýšíme také důraz na ochranu veřejného pořádku a prevenci kriminality, vyšleme více strážníků do ulic. "
Takže můžeme zvolat sláva, konečně jsou tu mezi námi politikové, kteří to nedělají pro peníze, ale protože chtějí dělat tak nějak dobročině dobro pro všechny. A aby se jim to podařilo, je třeba zvolit primátorem Jana Kasla, který zopakoval sarajevský atentát na ODS v době, kdy někteří tehdejší odpadlíci jsoucí dnes v potápějící se US-DEU, hovoři o tom, že by nebylo špatné se navrátit do lůna rodné ODS. Jak je to možné? Nu, hovoří se přece o tom, že Václav Klaus už nebude dále předsedou a tak vlastně padne ten hlavní důvod, proč se Pilip, Ruml a spol. tenkrát odpoutali. Možná, že i Pilipovi dnes v hlavě haraší myšlenky o tom, že kdyby byl býval v ODS zůstal, mohl dnes možná docela úspěšně kandidovat na předsedu ODS. Nezbývá mu ale nic jiného, než výt se socany a paktovat se třeba i s komunisty. Leda, že by tento prozatímní vládce udělal další politický veletoč a přivedl s popelem na hlavě celou US-DEU zpět do lůna ODS, protože hlavní důvod - Klaus - už pomine. Tomu se říká povolební guláš v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Valašské království nevyjímaje.

11.11.2002 - Chcete si ověřit bezpečnost vašeho PC ?
Výsledek při aktivním ZoneAlarm
Výsledek při aktivním ZoneAlarm

Scan for Security RisksOtevřít v novém okně firmy Symantec otestuje online zabezpečení vašeho počítače proti nedovoleným zásahům z internetu asi tak za 5-10 minut. Další možností je online Scan for Viruses běžící v rámci ActiveX programu na vašem PC. Stačí stáhnout 1.5MB a testovat na viry. Test může trvat podle množství souborů na vašem disku desítky minut, možná i hodinu a více. Jde to dost pomalu. Tento scan netestuje komprimované soubory. Jinak se zdá, že kontroluje úplně všechny soubory včetně .TXT.
Tato online služba samozřejmě sleduje jako hlavní cíl prodej antivirových programů včetně ochranného firewalu, ale stojí to za zkoušku, zejména pokud máte například nainstalovaný firewall ZoneAlarmOtevřít v novém okně

Výsledek při vypnutém Zonealarm je velice varující!
Výsledek při vypnutém ZoneAlarm je velice varující!


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.