AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

28.2.- Ve všech kolech nejvíce hlasů dostal Václav Klaus.

Václav Klaus prezidentemPoslanci dali pro Václava Klause v prvním kole třetí volby prezidenta 115 hlasů, Jan Sokol získal jen 81 hlasů. Senátoři dali naopak 32 hlasů pro Václava Klause a 47 pro Jana Sokola. Celkem tedy 147 hlasy proti 128 vede Václav Klaus. Volba prezidenta pokračovala druhým kolem, kdy získal celkem 139 hlasů, Sokol jen 129. Ve třetím kole pak zvítězil Václav Klaus, který obdržel 142 hlasů z obou komor, Jan Sokol pak jen 124 hlasů. Klaus byl zvolen jedním hlasem podobně, jako naposledy Václav Havel. Skvělá režie, otázkou zůstává, kdo si bude tu zásluhu o zvolení prezidenta vztahovat na sebe.
O fous se nesplnila moje pesimistická předpověď, že zvolen bude nevýznamný nýmand. Prezidentem se stává politik, který naopak velmi významně zasáhl do našich postkomunistických dějin. Symbolicky nastupuje po Václavu Havlovi, se kterým se rozešel v roce 1991, kdy dal najevo svoji nedůvěru v nepolitické Občanské fórum a založil Občanskou demokratickou stranu. Nepochybně zvítězil zdravý rozum, úsilí zvolit prezidenta v době, kdy jej budeme nepochybně potřebovat. Čekají nás spojenecké povinosti ve válce s Irákem a zejména vstup do Evropské unie. V krátkém improvizovaném projevu po svém zvolení Václav Klaus mimo jiné řekl:
"Musíme docílit nové míry svornosti, abychom si uměli naslouchat, abychom spolu mohli tvůrčím způsobem spolupracovat. Novináři mě položili otázku jaký bude můj první krok? Nebude to určitě žádný krok s velkým K. Bude to normální práce, budu první na pracovišti. Zůstávám oběma nohama na zemi a nebudu se vznášet v nebetyčných výšinách."
Komentátoři budou nepochybně zdůrazňovat, že nového prezidenta pomáhali zvolit komunisté, kteří odmítli Sokola pro jeho smířlivý postoj k sudetským Němcům. Zdůraznil to záměrně soudruh Grebeníček ve svém projevu před zahájením třetí volby: "Chceme zamezit všem snahám o revizi výsledků druhé světové války. Je naléhavé, aby nastávající prezident jasně řekl, že právní a majetkové vztahy jsou nedotknutelné a neměnné. První povinností ústavního činitele je hájit zájmy lidu. Česká republika nepotřebuje osobu nevýraznou, potřebuje veřejně profilovanou autoritu."
S ohledem na to, že volba byla tajná, nelze usoudit, kteří zastupitelé rozhodli o tom, že se nebude konat v nejistém vzdáleném termínu přímá volba prezidenta, ale že bude prezident zvolen sice na poslední chvíli, ale že bude. Samotní komunisté to rozhodnout nemohli, pro Klause museli hlasovat i někteří volitelé z řad vládnoucí koalice. Dokonce podezřívám Špidlu, že volil Klause, protože měl strach, že by v přímé volbě mohl být zvolen intrikán Zeman, kterého si nepřál na Hradě ani za nic. Klausovi se splnil jeho sen o tom, jak elegantně završí svoji politickou kariéru.
Doufejme, že nebude jen bezzubě reprezentovat, že se se svojí důsledností pustí zejména do ovlivňování zahraniční politiky, že bude významně zasahovat do diskuzí o budoucnosti Evropy. Těžký život s ním bude mít Cyrilek Svobodů. Asi se mu rozklepala kolena, protože mezi nimi to bude opravdu jiskřit. Také národ zůstane dál rozdělený na klausovce a antiklausovce, protože nám Čechům se ostatně nelíbil žádný prezident, kterého jsme kdy měli. Pokud nějakému potentátovi přiznáme nějaké klady, tak až dlouho po jeho smrti, minimální doba je asi tak 400 let, kdy už zapomeneme na všechny jeho neřesti, chyby, omyly i zločiny. Jaksi zapomínáme, že i panovníci včetně prezidentů jsou jen lidé, jejichž schopnosti i možnosti jsou omezené stejně tak, jako ty naše. I když ani ten Karel IV. nebyl nic moc a poslyšte, jak to vlastně bylo se smrtí těch jeho tří manželek?
AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.