Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 358, 20.1. - 25.1.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV
25.1.2003 - Útok na Microsoft SQL servery a hostingy.

Nepříjemné sobotní probuzení se dnes týká stovek správců internetových a databázových serverů. Některé internetové servery jsou mimo provoz úplně, některé pouze částečně. Sobotní ráno přineslo nečekané zjištění - některé aktivity Computer Pressu, zejména inzertní síť Adrenaline, weby Czechia.cz, Penize.cz, Finance.cz a řada dalších webu je mimo provoz. Některé další weby, využívající Adrenaline, sice fungují, ale chybně vytvořené reklamní kódy znemožňují funkci stránek bez natažení reklamy a uživatelé tak dostávají pouze části stránek. Nefungují také weby hostované na hostingových aktivitách používajících Microsoft SQL Server, například POOH.CZ hostovaný u Globe. Podle informací od Globe došlo dnes v ranních hodinách k masivnímu DDOS (Distributed Denial Of Service) útoku na SQL servery a webové hostingy používající Microsoft SQL Server. Záplata je k dispozici zde.
Některé servery vypadají jako mrtvé, občas se ale na několik minut probouzejí, aby opět upadly do komatu. Červy zaměřené na servery útočí z území mimo naši republiku. Nejvíce jsou u nás zasaženy stránky obsahující reklamu stahovanou z www.adrenaline.cz vkládanou do stránek scriptem s IFRAME (iHned.cz aj.). Další podrobnosti jsou na www.digiweb.cz.
Svoje noviny si ale můžete přečíst. Stačí, když si ve svém prohlížeči zakážete používání skriptů všeho druhu a nepovolíte vkládání pomocí IFRAME. Pro MSIE použijte volbu Nástroje, Možnosti internetu, Zebezpečení, Vlastní úroveň, Zakázat přístup ke zdrojům v jiných doménách, Zakázat Spouštění programů a souborů v sekci IFRAME, Skriptování zakázat celé. A nebo použijte LYNX, nemusíte nastavovat nic. Pro čtení aktuálního čísla Ahasweba použijte textovou verzi.

24.1.2003 - Rupnik trpí ztrátou paměti.

Francouzský politolog Jacques Rupnik považuje za ironii situace fakt, že při volbách nového českého prezidenta mají rozhodující váhu hlasy komunistických senátorů a poslanců. Rupnik to řekl v rozhovoru pro ČTK v souvislosti s dnešní druhou volbou nástupce Václava Havla. " Ironií této situace je fakt, že 13 let po pádu komunismu, ve chvíli kdy odchází hlavní představitel odporu vůči komunistickému režimu Václav Havel, budou o volbě jeho nástupce rozhodovat komunisté", prohlásil Rupnik.
Rupnikovi se jaksi vykouřilo z paměti, že v roce 1989 to byli právě komunisté, kteří Havlovi dobrovolně předali vládu aby jej vzápětí zvolili prezidentem tehdejší federace. A ve všech dalších volbách opět rozhodovali oni, kdo bude prezidentem. A stejně tomu bude i dnes, kdy se po dohodě se Zemanem snaží KSČM o naprostou politickou rehabilitaci všech komunistů minulosti i současnosti. Mají samozřejmě na mysli, aby budoucí prezident nehleděl při jmenování soudců, profesorů a dalších vysokých státních úředníků na to, že jsou mezi kandidáty komunisté a aby stejně postupovali i ministři při obsazování klíčových postů. Snem komunistů je opakování sloučení socialistů a komunistů do jedné rodné strany tak, jak to udělal Gottwald 27.června 1948. Jedinou změnou by dnes mohlo být, že na rozdíl od roku 1948 vstoupí komunisté do ČSSD. Pak už by následoval jen přímý krok do vlády pro dnešní prominenty KSČM.
Že se vám to zdá šílené? Ano, je totiž šílené to, že prakticky polovina voličů, kteří se uráčili jít k posledním volbám, volili komunisty přímo nebo nepřímo tím, že volili tu socialistickou sebranku, slizké lidovce a zleva doprava se potácející unionisty. Pod heslem pryč s Klausem zavedli tento stát do rukou rudochů. Za blbost se platí všude a v politice zejména. Někdy je lepší volit menší zdánlivé zlo, než se stát idioty před mezinárodní veřejností.
Jste-li mladí a ambiciozní, pak rychle spěchejte do stranických sekretariátů KSČM nebo ČSSD (vsjo rovno) a zapojte se do budování naší lidově socialistické republiky. S pravičáky se totiž rychle vypořádáme, vám vzkazují komunisté s vládnoucí levou koalicí.

24.1.2003 - Spiknutí statistiků a obchodníků s korunou?

Místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v úterý naznačil, že pochybení Českého statistického úřadu v obchodních datech mohlo být úmyslné. Skromach soudí, že zkreslené údaje za loňské třetí čtvrtletí mohly ovlivnit podzimní senátní a komunální volby, stejně jako rozhodování vlády o letošním rozpočtu. Co když se ale Škromach i ostatní komentátoři mýlí a ono "pochybení" bylo ve skutečnosti připravenou akcí, jejímž cílem bylo snadno vydělat pár milionů na obchodování s českou korunou? Po zveřejnění opravy se totiž koruna krátkodobě vyhoupla nahoru až o padesát haléřů oproti dolaru. Ten, kdo věděl, kdy bude chyba ve statistice zveřejněna, mohl lacino nakoupit a vzápětí za více peněz prodat. Záleželo jen na objemu obchodu, kolik se při takové příležitosti dalo vydělat. Je poněkud zvláštní, že se o podobné možnosti nikde neobjevila ani zmínka, natož podezření. Předsedkyni ČSU Marii Bohatou Havel dozajista neodvolá a tak si rozčilený Špidla bude muset počkat až na prezidenta Zemana, pokud se mu dnes podaří proplazit na Hrad.

22.1.2003 - Máme v armádě zbabělce?

Když se několik vojáků chemiků naší lidové armády na základě trochu neprofesionální nabídky ministra obrany rozhodlo k návratu z nebezpečné pouště do tepla domova, rozpoutala se lavina názorů, že jsou to zbabělci. Někteří komentátoři je dokonce neváhali označit za dezertéry, za zrádce národa, kteří by měli být z armády propuštěni, protože zradili svatou věc. Nic takového není pravda. V případě profesionálních vojáků se přece jedná o docela obyčejný pracovní poměr za nemálo peněz, který jim kdekdo závidí. Inu, kdo by nechtěl brát měsíčně třeba až 4000 dolarů a domácí plat v korunách k tomu? Jenže není co závidět. Každý, kde se do profesionální armády nechá naverbovat, musí počítat s tím, že mu půjde o krk, to především. K ničemu jinému není přece armáda zapotřebí, zvláště v dnešní době, kdy armády nejsou vůbec určeny k nějaké obraně civilistů, ale výhradně k útočným či policejním akcím kdekoliv ve světě, kde hrozí vypuknutí konfliktu, který by mohl vyústit do vraždění civilistů zbraněmi hromadného ničení. Při existenci takových zbraní nemá jiný zásah armády smysl. Když se to totiž spustí ze všech stran, končí jakkoliv profesionálně vybavená armáda během několika desítek minut, nejdéle hodin při použití bakteriologických zbraní. Chcete se dát naverbovat? Informace najdete nejlépe zde. O zahraničních misích informuje armádní server zde.
A tak jestliže ředitel naší armády nabídnul svým zaměstnancům - dobrovolníkům, že pokud toho mají někteří plná kaťata, ať to raději zabalí a jedou si domů odpočinout, nelze jim nic vyčítat. Ještě by tam mohli zazmatkovat, selhat a nadělat více škody než užitku. Přijdou pochopitelně o válečné dolarové diety, které se vyplácejí těm, kterým hrozí bezprostřední ztráta života.
Jen si nedovedu představit, že by naši milou vlast napadla skutečně nějaká nepřátelská armáda. Měli by pak všichni vojáci nárok na přídavek kolem 100 000 Kč měsíčně za to, že nasadí svoje životy za ty naše civilní? Ale proč ne, státní rozpočet by to nijak nezatížilo, protože by se více než jedna měsíční výplata nekonala. Pak už by to bylo všem docela jedno. Pokud by někdo přežil, asi by nebyly ani žádné další volby. Ani ty prezidentské.

22.1.2003 - Textová verze aktuálního čísla.

Asi jste si někteří z vás všimli, že se v pravém horním rohu objevil nenápadný odkaz na textovou verzi těchto novin. Je to prajednoduchá verze obsahující jen aktuální články v takové formě, aby je mohli číst snadno a rychle i ti čtenáři, kteří mají buď pomalé počítače nebo špatně či vůbec nevidí. Ještě na tom budu muset trochu pracovat, ale ne směrem ke komplikování kódu. Zásada je: žádné rámy (ty nejsou ani v grafické verzi), žádné tabulky, žádný javascript.

20.1.2003 - Máte pomalé připojení, starý modem nebo počítač?

Rozčiluje vás neustálé čekání na reklamy ve FLASHI, když si chcete v klidu a hlavně bez zdržování přečíst svoje ranní noviny? Pak mám pro vás radu, která je skutečně nad zlato zejména tehdy, když musíte za připojení na internet platit telefon z vlastní kapsy. Ahaswebovy noviny v LYNXuNainstalujte si prohlížeč LYNX, který je oblíbený i u těch, kteří nemají rádi Microsoft a jejich wokna. Pro pamětníky to bude návrat k starým dobrým časům, kdy vládl rychlý operační systém CPM či DOS a počítač s procesorem 286 byl technologickou špicí. A přesto se na nic moc dlouho nečekalo - ani při startu počítače, ani při spouštění aplikací. Byly to časy skvělé DOS verze databázového stroje zvaného FoxPro, který dodnes řada uživatelů používá pro vývoj aplikací. Ale zpátky k programu zvaném LYNX. Nejlepší je si jej spouštět v dosovském okně (ne v režimu na celou obrazovku), můžete tak z něj jednoduše kopírovat texty i do win aplikací pomocí označovacího rámečku vlevo nahoře. Žádné obrázky neuvidíte, případné soubory v jiném formátu (PDF, DOC atp.) než HTML si můžete stáhnout pomocí funkce download. Prostředí je tedy ryze praktické a to se týká i ovládání. Používají se jak klávesy šipek, tak třeba mezera pro odstránkování nebo různá písmena pro ovládání programu: G si vyžádá zadání adresy, A vyvolá přidání oblíbené stránky do seznamu, V zase tento seznam vyvolá, Q ukončí program. Enter potvrzuje přechod na barevně odlišený link, fungují i klávesy PgUp - PgDn. Součástí instalace je i podrobný help, který vyvoláte pomocí ? nebo zapsáním HELP do pole adresy po stisknutí G.
LYNX nemá rád rámy a odskoky pomocí Javascriptu. Je jasné, že většina serverů a portálů s něčím tak primitivním nepočítá, ale najde se řada zejména těch zpravodajských, které vám dovolí docela pohodlně cestovat po jejich zprávách i tak primitivní technikou. Jsou i tací, kteří nezapoměli vyrobit textovou verzi svých stránek, ti dopadnou nejlépe. Tragicky skončí pokus prohlížet stránky těch "nejprogresivnějších", zkuste si třeba www.sabotage.cz. V rychlosti natahování stránek se LYNXu nevyrovná nic, ani poměrně rychlá Opera. Pokud máte vlastní stránky, určitě vám bude stát za to vyzkoušet, jak jsou dostupné pro tento textový prohlížeč. Pokud bude vše v pořádku, pak se na vaše informace dostanou i ti z nás, kteří jsou na tom velice špatně se zrakem - viz server www.blindfriendly.cz. LYNX má rozsáhlé možnosti nastavení pomocí volby O a zejména prostřednictvím konfiguračního textového souboru LYNX.CFG. V něm si pomocí obyčejného textového editoru můžete nastavit spoustu věcí, zejména pak musíte nastavit češtinu, nejlépe podle doporučení, které najdete zde. A Lynx samotný si stáhněte třeba zde.

20.1.2003 - Chcete poslat SMS do Velké Británie ?

Pak je pro vás připravena mnou vyzkoušená služba pro všechny britské mobilní sítě na adrese http://www.cbfsms.com. Můžete poslat pouze 137 znaků.

20.1.2003 - Bude to ta správná válka?
Před několika dny, 10.ledna prohlásil známý komentátor a radil Jiří Pehe v Hospodářských novinách:
" Amerika je dnes prostě jedinou vojensky skutečně akceschopnou demokracií v globálním měřítku. A protože je supervelmocí veskrze demokratickou, každý zásah mimo její území je výsledkem složitého vnitřního demokratického procesu. Navzdory tomu, že USA někdy jednají tak, jakoby hájily především své zájmy, Evropané by měli tedy být opatrnější, když brání například Irák nedotknutelností norem mezinárodního společenství, v němž zhruba polovina aktérů jsou státy nedemokratické.
Evropa by se také měla vážné zamyslet nad americkým předpokladem, že dlouhodobou cestou ke světové stabilitě je vedle mezinárodní diplomacie a solidarity i nekompromisní postoj vůči nebezpečným tyranským režimům, jako je právě Irák. Jedině postupná demokratizace takových režimů (které někdy musí předcházet i jejich vojenská porážka) může učinit z mezinárodního práva smysluplný nástroj, protože právo nakonec mohou plně respektovat jen demokracie.
"
S jeho názorem na Ameriku musí souhlasit každý, kdo má na srdci vítězství naší západní civilizace všude, kam jen dohlédneme. Musíme přece dokázat to, co se nepodařilo Alexandru Velikému ani Římanům. A je trapné, že tu svatou válku za nás musejí vybojovat američtí vojáci posílení Brity. Ještě že máme ministra obrany, který neváhá v parlamentu pln vášně prohlásit něco v tom smyslu, že umírat za svatou věc je povznášející. A že on je první, který je ohrožen podsvětím navázaným na arabské teroristy. Je třeba s nimi okamžitě zatočit, to je práce pro rázného ministra vnitra. Doporučuji začít s registrací všech cizinců podezřelého původu a to i těch, kteří mají naše občanství a státní příslušnost. Američané přece vědí, co dělají a tak si z nich musíme vzít příklad.
Lituji jen jedné věci. Že Americká CIA už dávno nedokázala toho lumpa Husajna zlikvidovat. Pravdou je, že se americká armáda u příležitosti války v Zálivu před dvanácti lety pokoušela strefit do Husajna pomocí střel s plochou dráhou letu, jenže nebylo známo, kde zrovna je a tak se dobrá věc nepodařila. Podle oficiální propagandy naší i americké je Husajn naprostým šílencem srovnatelným s Hitlerem. Protože se nedaří vyvolat nějaký ten palácový převrat ani diverzní akce vyhlášených specialistů na zabíjení, bude nutné Irák zabrat celý a to i za cenu, že se Husajn někam vypaří podobně jako náčelník Al-Kajdy Usama bin Ladin. Mimochodem, pokud si dobře vzpomínám, přímý útok americké speciální jednotky na Husajna byl tehdy odvolán se zdůvodněním, že by nasazení vojáci nejspíše takový útok nepřežili. To není dobré vysvědčení pro americké plánovače a řídící podobných akcí a ani pro profesionální příslušníky těchto do nebe vynášených jednotek. Prostého občana nejen u nás, ale i v USA napadne, k čemu že vlastně tyto jednotky jsou, když se nakonec stejně musí dát do pohybu válečná mašinerie od letadel, raket až po tanky a obyčejné vojáky.
Je naprosto jisté, že ve skutečnosti jde stávajícím vůdcům USA především o iráckou naftu a armádní zelené mozky se už těší na to, jak si vyzkouší nové technologie, které byly za uplynulých dvanáct let vyvinuty. Na Balkáně se toho totiž příliš mnoho nevyzkoušelo. A také je potřeba spotřebovat zásoby odpočívající v armádních skladech.
A tak na tom všichni vydělají. Obchodníci s naftou včetně akcionářů dvakrát: poprvé, když cena nafty vyletí nahoru po zahájení amerického útoku, podruhé, když se dostanou levně k zásobám nafty v Iráku. Zbrojovky dostanou nové zakázky a po zjištění, že to stále ještě všechno nefunguje tak, jak má, získají další prostředky ze státního rozpočtu na vývoj ještě lepších zbraní. Američtí vývojáři a dělníci budou mít zase na další deset let práci, americký průmysl se bude moci zůčastnit obnovy Iráku po válce. Válka tak přinese i technologický pokrok do všech odvětví průmyslu, protože drahý vývoj zaplatí velkoryse armáda. Jistě, budou i nějací mrtví, ale to k válce patří. Ve válce v Zálivu padlo 100 000 iráckých vojáků a stejný počet civilistů byl zabit. Zahynulo jen 233 spojeneckých vojáků, z toho 35 Američanů a 9 Britů zemřelo na následky "přátelské palby", když obě strany na sebe omylem zaútočily.
Z toho všeho vidíte, že Bagdád musí být zničen. Jenom si nejsem jistý, zda příslušníci okupačních armád v Iráku budou hromadně před útokem konvertovat k islámu. Protože pokud to neudělají, budou je na potkání místní fanatici podřezávat i vyhazovat do povětří a jen tak nepřestanou. Kde se jen v těch Arabech ta nenávist ke všemu americkému bere?

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.