Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 362, 21.2. - 27.2.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

27.2.- Každý zná kultovní film Matrix.

Málokdo si ale povšimnul, že za jeho úspěchem stojí berlínská firma mental images. Kromě citovaného Matrixu se podílela na dalších velmi úspěšných filmech: Harry Potter and the Chamber of Secrets, Spider Man, Star Wars: Episode II - Attack of the Clones. Poslední dva tituly jsou nominovány na cenu Americké akademie - Oskara v letošním roce. Pracuje se i na dalších dílech Matrixu nazvaných The Matrix Reloaded a The Matrix Revolutions. Stránky firmy jsou na adrese www.mentalimages.com, server věnovaný pokračování Matrixu najdete na whatisthematrix.warnerbros.com. Zejména tato druhá adresa stojí za návštěvu. Nezapomeňte si pustit zvuk, ti s pomalým internetem nechť se obrní trpělivostí, přes telefon nemáte šanci. Budete také potřebovat Quicktime 5.

26.2.- Internetový paušál za (ne)rozumné peníze?

Telecom se konečně odhodlal nabídnout svým velkoobchodním partnerům technologii rychlého připojení na internet ADSL. V praxi to znamená, že Telecom zajistí na svých linkách propojení pomocí ADSL od koncového zákazníka až k poskytovateli internetu, který přidá internetovou konektivitu. Paušál inkasuje poskytovatel a odvede z něj Telecomu nemalý kus.
Koncové zákazníky zajímá, za kolik se tedy takový paušální přístup k internetu dá pořídit. Sen o měsíčním paušálu Celý článek.

26.2.- Další mailový vir W32.Gibe.B@mm

se od včerejška šíří po internetu. Jedná se o obvyklého pilného kutila, který posílá sám sebe na všechny mailové adresy, které ve vašem počítače najde. Jeho cílem je zahlcení internetu, 2. stupeň nebezpečnosti podle Symantecu. Operační systémy Macintosh, OS/2, UNIX a Linux virus nenapadá :-) Aktualizace číslo 459 programu AVG jej detekuje a odstraňuje. Podrobnosti pro uživatele SW od firmy Microsoft najdete na serveru Symantec.comhttp://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.gibe.b@mm.html

26.2.- Podvodné přesměrování telefonních spojení II.

Celkem jednoduchou metodu, jak zamezit podvodnou změnu vašeho připojení do internetu nabízí Telecom použitím služby blokování odchozích hovorů. Pro tento případ vhodnou variantou je zablokování mezinárodního volání a čísel se zvláštním tarifem (začínající číslicemi 900, 906, 909). Zaplatíte ale 63 Kč za zavedení a pak každý měsíc 73,50 Kč. Službu lze ovládat přes telefon a tak můžete provést po zadání hesla odblokování a opětovné zablokování služby. Pro toho, kdo má jistotu, že by jeho telefonní účet mohl dosáhnout nebetyčných vrcholů díky nekontrolovatelné telefonické i internetové aktivitě jeho dětí, se zdá být částka vynaložená za pocit bezpečí přiměřená. Podrobnosti naleznete zde Stránky Telecomu

25.2.- Šíří se nový mailový virus Win32/LovGate.C

Je čínského původu, posílá se mailem a kopíruje se v rámci LAN. Vlastní .EXE soubor viru je 78848 bajtů dlouhý. Po spuštění si vytvoří několik EXE souborů se svou kopií a některé z nich zaregistruje. Podrobnosti o viru a jednorázový program pro jeho odstranění najdete na www.grisoft.cz. Antivirový program AVG s aktualizací číslo 458 jej již identifikuje.

25.2.- Používáte správně vytvořená přístupová hesla?

Při bruslení po internetu jste mnohokrát žádáni různými službami o zadání hesla, jehož prostřednictvím se budete příště přihlašovat na server vašeho připojovatele, do webmailové služby a pod. Heslo má ochránit vaše soukromá data, nastavovat Celý článek.

24.2.- S odposloucháváním politiků se roztrhl pytel.

Ministr vnitra Stanislav Gross v neděli uvedl, že lidovec Kasal mu oznámil, že se mu stalo něco podobného jako třem poslancům ODS. S podezřením na odposlech svých kanceláří už od pátku postupně přišli předseda sněmovního klubu ODS Vlastimil Tlustý, šéf sněmovní komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky Jan Klas a poslankyně Zdeňka Horníkova. Gross současné potvrdil, že Celý článek.

23.2.- Jak na podvodné přesměrování telefonického spojení?

Podvodné Dialery (připojovací programy sloužící pro zaplacení nějaké internetové služby prostřednictvím zvýšeného poplatku za minutu) fungují tak, že přesměrují vaše telefonické připojení k Internetu na telefonní linku s velmi výrazným tarifem, aniž byste o tom věděli. U českých linek je tarif 60Kč za minutu, u zahraničních linek může jít až o 150Kč a více za minutu. Existují i internetové stránky se Celý článek.

22.2.- Více o scam neboli podvodech - z měsíčníku min.vnitra

"Nigerijské dopisové podvody", v zahraničí označované převážně jako "podvody se zálohami" (advanced payment fraud) nebo jako "podvod 419" (také "zločin 419") podle čísla příslušného odstavce nigerijského trestního zákona, jsou naší policii dobře známé, ale patrně nepůsobí příliš velké škody. V některých jiných zemích je škodlivost asi větší. Britská kriminální zpravodajská služba N.C.I.S. uvádí na svých webových stránkách, že nigerijský zločinecký kartel vydělává ročně asi 150 milionů Celý článek.

21.2.- Zastřelte si svého scam podvodníka!

Na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 došlo ve středu 19.února dopoledne ke střelbě, při níž byl zastřelen padesátiletý nigerijský konzul Michael Rilwanu Lukman, prezident NNPC. Kdo by odolal jeho milému, bezelstnému úsměvu.Lekara Wayid a poraněn pracovník recepce na ambasádě. Z vraždy byl obviněn dvaasedmdesátiletý lékař Jiří P. z Mělníka. Střelce zadržela ochranka ambasády, která také přivolala policii. Podle neoficiálních informací z místa činu se pachatel ani nepokusil utíkat. Mluvčí pražské záchranky potvrdil, že atentátník se zhroutil a byl převezen do vojenské nemocnice ve Střešovicích.
Pan Jiří P. si vybral špatného člověka. Měl raději zastřelit třeba prezidenta nigerijské Nigeria National Petroleum Company (NNPC), u které údajně investoval své peníze a peníze svých známých a přátel v blahé naději, že zázračně zbohatne na výstavbě naftovodu v Nigérii.
Celý text článku je zde Celý článek.

21.2.- Falbr nebude kandidovat na prezidenta republiky.

Nenechte se klamat touto poněkud zločineckou fotografií, soudruh Falbr je milý a hodný pán. To jsme si opravdu oddechli! Sociálnědemokratický senátor a bývalý odborový předák Richard Falbr blahovolně sdělil lidu, že se nebude ucházet o kandidaturu na prezidenta republiky. Zatím, protože kdo ví, co udělá při případné všelidové přímé volbě. Svoji možnou kandidaturu oznámil se svým milým poťouchlým výrazem po nezdařené druhé prezidentské volbě ve snaze zamíchat karty a hlavně připomenout svoji dnes poněkud mediálně zapadlou osobu.
Celý článek zde Celý text

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.