Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 365, 14.3. - 21.3.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

21.3.- Zachovejte klid, jsme na všechno připraveni.

V případě útoku biologickými zbraněmi má Česká republika připravena čtyři lůžka pro vysoce infekční pacienty. Speciální izolační jednotky budou k dispozici i na oddělení některých krajských nemocnic. Řekl to ve čtvrtek hlavní hygienik Michael Vit s tím, že lékaři se obávají především nákazy variolou neboli pravými neštovicemi.
Tak tahle zpráva mě opravdu, ale opravdu uklidnila. Pokud by došlo k plošnému zamoření řekněme Prahy, pak máme po jednom lůžku pro prezidenta, předsedu vlády, ministra obrany a předsedu parlamentu. Protože ti musí přežít, aby nenastala ústavní krize. No a my ostatní případně nakažení musíme vzít zavděk obyčejnými nemocnicemi nebo spíše koutkem ve svém domově, kde v tichosti dojdeme konce svých dní. Není nad to, když se o vás stát postará, protože na to jej přece máme.

20.3.- Ani oblečená ani svlečená, ani na voze, ani pěšky.

Tak se naše republika zapojila i nezapojila do války, ne války - ale kampaně. Zřejmě se jedná o Bushovu předvolební kampaň, která ale nebude mít úspěch. Odpor proti této kampani je docela značný i v USA. Sice se objevily vlastenecké snahy přejmenovat francouzské brambůrky na brambory svobody, jen se tím ale zviditelnilo americké naivní vlastenčení v duchu komunistického "kdo nejde s námi, jde proti nám".
Ne, naše armáda se války nebude účastnit, protože nejsme členy koalice, která organizuje onu kampaň. Jsme jen členy jiné kampaně nazvané "Trvalá svoboda". Až Saddám pustí na vojáky koalice nějaké ty baktérie nebo nervový plyn, pak se však rázem naši vojáci přesunou jim na pomoc. Tím se sice zapojí i do té kampaně, do které se zapojit nesmí, ale nebudou tam vlastně jako vojáci, ale jen jako humanitární spolek, který bude probírat hromady mrtvol a hledat někoho, kdo náhodou přežil. Ovšem pozor, mají zakázáno střílet na nepřítele, protože tím by se zapojili do oné kampaně. Na druhou stranu ale mohou střílet v případě, když to bude pro ochranu jejich vlastních životů. To bude ovšem jen prostá občanská sebeobrana a ne válka.
Přiznám se, že bych nechtěl být v kůži velícího generála česko-slovenského protichemického praporu Dušana Lupuljeva (také mohli pověřit velením někoho s méně ruským jménem). Neboť je to on, kdo na sebe bude muset vzít osobní odpovědnost a rozhodnout coby chytrá horákyně, kdy se naši chemici zapojí do té kampaně. Ministr obrany Tvrdík totiž prohlásil, že on nebude na dálku velet, protože nezná okamžitou situaci. Jakmile začnou koaliční vojska postupovat do nitra Iráku, budou potřebovat chemiky ne-li v první linii, tak alespoň těsně za zadkem. Protože právě chemici by měli nepřetržitě testovat, zda nejsou v ovzduší nějaké nebezpečné látky. Jinak se budou muset koaliční vojáci spolehnout na kanáry, pokud si ovšem nějaké na cestu do Bagdádu vzali. Když totiž takový kanárek v kleci natáhne brka, je jasné, že totéž hrozí vzápětí i postupujícím vojákům. Na testování vody jsou zase nejlepší pstruzi.
V každém případě jsme předvedli, zda se na nás naši spojenci a ochránci mohou spolehnout. S nezměrnou mírou diplomacie jsme jim ukázali, že se na nás mohou spolehnout, ale současně i nemohou. Ministr zahraničí Svoboda se projevil jako nejlepší ze všech vládních horákyň. Není divu, že se náš ministr obrany dozvěděl o zahájení kampaně proti Iráku z televize CNN. Američané nás sice vedou v seznamu států jejich kampaň lehce podporujících, ale žádné horké informace do Prahy nepředávají. Ještě že vysílá CNN, je to úleva, když má člověk informace live z bojiště. První zprávy byly sice zmatené, nikdo nevěděl zda to vlastně už začalo, nebo je to jen oslavný ohňostroj pro větší slávu Saddáma. Poté se prozradilo, že CIA měla horkou informaci o právě konané poradě Saddáma a jeho věrných velitelů a tak se armáda pokusila pomocí dvou letadel a několika raket o jejich likvidaci. Zdá se, že neúspěšně, neboť Saddám poté promluvil do televize. Možná, že to byl jeho dvojník nebo byl tento projev předtočen. Nikdo nic neví. Irácká armáda v odvetu začala vypalovat rakety na Kuvajt, čímž dokonale zmátla zde čekající koaliční jednotky, které zatím nemají zájem o nějaký ozbrojený střet. Čekají zde totiž na to, až bude Irák podroben masivnímu bombardování. Takže vlastně Irák zaútočil na Kuvajt a dostane se mu spravedlivé odplaty.
Zdá se, že právě teď (23:20 hod) se do toho koaličníci konečně pustili podle původního plánu a metají na Bagdád jednu raketu za druhou. Irácká protiletecká obrana se je marně pokouší sestřelit. Irácká televize hlásí dopad 72 raket, Bagdád hoří. V žádném případě se nejedná o válku, je to jen obyčejná kampaň nazvaná "Svobodu Iráku", alternativní název je "Shock and awe" snad se to dá přeložit jako "Děs a hrůza". Ta svoboda bude pro irácký lid, hrůza a děs popadne každého, kdo se pokusí odporovat koaliční kampani. Nechápu, proč se té kampaně ze všech sil neúčastníme. Nebo se jí už účastníme?

18.3.- Neznámá choroba s velkou úmrtností se šíří do Evropy.

Podezření na onemocnění novou nemocí, která dostala označení SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - Syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest), jsou dnes hlášena i z Německa, Rakouska, Velké Británie, Francie a Slovinska. V Kanadě se počet nemocných zvýšil již na deset, jedno podezření je prověřováno v Austrálii. Pro cestujícího nebo člena posádky, u něhož se v průběhu letu z Číny či dalších asijských zemí objeví teplota a potíže s dýcháním, zajistí Česká správa letišť přistavení sanitky a převoz na infekční oddělení pražské nemocnice na Bulovce. Správa opatření zavádí v souvislosti s novou neznámou formou zápalu plic na základě nařízení hlavního pražského hygienika.
Je krajně podezřelé, že se tato rychle se šířící neznámá epidemie šíří právě v době, kdy má dojít k zahájení války proti Iráku. Nelze vyloučit, že se jedná o uměle vypěstovaný virus, který byl cíleně rozšířen. Opakovaně se ukazuje, že proti novým chorobám je současná lékařská věda stejně bezmocná, jako středověcí felčaři. V podobných případech neexistuje žádná rychlá metoda zjišťující, co je příčinou nemoci a vývoj případného léku je časově natolik náročný, že se epidemie může nekontrolovaně rozšířit po celém světě. Největší zásluhu na šíření nemocí má v dnešním světě letecká doprava. Nejlepším řešením by bylo zastavení letecké dopravy ihned po zjištění ohniska, ze kterého se nemoc šíří. V případě SARS je na podobné opatření pozdě. Nezbývá, než aby se zejména staří lidé a děti, kteří jsou nejvíce ohroženi, uzavřeli ve svých bytech a nevycházeli pokud možno ven, nejezdili veřejnou dopravou, nenavštěvovali kina a podobná místa s velkou koncentrací lidí.

18.3.- Pozor na virus I-Worm/Ganda

I-Worm/GandaJe to červ odesílající se na adresy nalezené v adresáři Outlooku. Infikovaný mail má následující charakteristiky: adresa odesílatele je zfalšovaná, použije se některá z adresáře Outlooku. Příloha má náhodné jméno s příponou SCR a předmět je variabilní, může být např.:
G.W Bush animation, Is USA always number one? Spy picsKatt, hund, kanin, Screensaver advice, Korkad president, Go ack ack ack..., Suspekta semaforer, Disgusting propaganda, Catlover, Nazi propaganda? Is USA a UFO? Vlastní text mailu je variabilní. Po spuštění červ vytvoří svoji kopii v adresáři Windows pod jménem scandisk.exe (originální scandisk.exe je v poadresáři command) a zaregistruje se do klíče Run, položka ScanDisk. Tím se nastartuje vždy při spuštění počítače. V průběhu "života" na očítači vytváří v adresáři Windows další své kopie pod náhodnými názvy.
Červ se pokouší ukončit několik antivirových běžících služeb: virus, firewall, f-secure, symantec, mcafee, pc-cillin, trend micro, kaspersky, sophos a norton. Ganda napadá i EXE soubory, na jejichž konec připojí krátký kód zajišťující spuštění červa. Červ se z těchto napadených souborů nemůže ale dále šířit. Zabezpečuje si tak jen delší život.
Podrobnosti najdete na stránce Symantecu. Poslední aktualizace AVG č.463 tento vir detekuje. Zablokujte si spouštění souborů s příponou SCR podle návodu v čísle 304.

18.3.- Bushovo ultimátum Saddámovi.

Prezident USA George Bush vyzval dnes ráno ve dvě hodiny CET Saddáma Husajna a jeho syny, aby do 48 hodin opustil Irák. V jiném případě spojenecké síly zaútočí. Bush to prohlásil ve svém dramatickém televizním projevu k americké veřejnosti. Bagdád ultimátum odmítá.
Ze země odcházejí zbrojní inspektoři a personál OSN. Generální tajemník OSN Kofi Annan zastavil program, který umožňoval Bagdádu nakupovat potraviny a léky výměnou za ropu. Rada bezpečnosti OSN nebude hlasovat o nové rezoluci k Iráku. Návrh obsahoval ultimátum, aby Irák dal do 17. března jasně najevo, že odzbrojí. USA, Británie a Španělsko však návrh stáhly, protože bylo zřejmé, že by novou rezoluci nedokázaly prosadit. Vetem pohrozila zejména Francie.
Preclíky pro Bushe pod heslem "Zdechni, mizero!"Francouzský server www.bretzelforbush.com organizuje sbírku slaných preclíků, které budou hromadně zaslány do Bílého domu jako výraz protestu proti Bushově válce s Irákem. Mezi Amerikou a Francií se totiž rozpoutala obchodní válka. Američané odmítají kupovat francouzské brambůrky a toasty a vylévají francouzské víno do kanálu. Francouzi jim to chtějí vrátit přes preclíky. Jedná se o tytéž přesolené preclíky, které málem zabily Bushe v lednu 2002, když v televizi sledoval fotbalové utkání, špatně polkl preclík a krátce upadl do bezvědomí. Je to skvělý případ marketingového tahu výrobce preclíků, který prohlásil, že z každého balení preclíků půjde jedno euro na dětský fond UNICEF.

18.3.- Vy nevíte, co je to Naples neboli Phoenix?

Phoenix 0.5Možná, že vám něco říká Mozilla. Ano, to je ten prohlížeč, který můžete používat místo microsoftího Internet Exploreru. Phoenix nebo také Naples (Neapol) je jeho bratříček, který zabírá mnohem méně místa než ten od Gatese, ale i méně než zabere Mozilla. A je zatraceně rychlý, nemá v sobě žádné reklamní bannery a je zadarmo. Navíc nijak nemodifikuje vaše vokna a má řadu udělátek, která u Microsoftu postrádáte. Je to například možnost vypnutí popup oken, která se s oblibou začaly v poslední době používat pro zobrazování vtíravé reklamy, zákaz zobrazování obrázků pro určité adresy, zastavení animací, otevírání stránek v podoknech s rychlým přepínáním, skutečně funguje změna velikosti písma i u stránek se styly definující velikost písma v px. Můžete si modifikovat skriptový soubor user.js, který definuje řadu "chování" prohlížeče: zrušení otevírání odkazů v nových oknech (Disable target="_blank"), zrušení funkce běžící text (Disabling <marquee> tags), blikající text a další.
Instalační ZIP má jen 6MB, instalace spočívá pouze v jeho rozbalení kdekoliv na 11,5MB. Určitě to stojí za zkoušku.

17.3.- Jdeme do války.

Bush zvedá palec pro válku s IrákemNaše vláda se nenápadně chystá v jednom šiku s americko-britsko-španělskou trojdohodou (coalition for war against Iraq) vstoupit do války s Irákem. Pokud vše vypukne tento týden, zúčastníme se okupace Iráku v době, kdy si připomínáme okupaci Československa provedenou Hitlerem po dohodě s Británií, Francií a Itálií 15.března 1939. Hitlerovi šlo především o to zbavit se nebezpečné české armády, kterou mohl mít v zádech a také se zde hodlal vyzbrojit a získat kovárnu zbraní pro nastávající válku. Bushovi a spol jde o něco jiného. Ačkoliv neustále tvrdí, že je třeba odzbrojit nebezpečného agresora, jde mu hlavně o zajištění této oblasti pro bezpečnou těžbu nafty, kterou potřebujeme my všichni pro naši skvělou mobilní civilizaci. Irák bude po krátkém boji rozdělen zřejmě navždy na tři správní území. Protektoři jsou již jmenováni, severní část by si velice rádo zabralo Turecko, ale místním Kurdům se to pranic nelíbí.
My vážeme svoji účast na válce mazanou formulací, že do toho půjdeme jen tehdy, když bude zbraněmi hromadného ničení ohroženo civilní obyvatelstvo nebo spojenecké armády. Takže postačí, když naši chemici naměří v kuvajtském ovzduší blíže nespecifikované množství blíže neurčených chemických látek a naši chrabří žoldnéři půjdou do první linie.
Francouzští Baskové demonstrují proti válce
Francouzští Baskové protestují proti chystané válce s Irákem a vyzývají k bojkotu amerických výrobků.
Mazaně se k celé válce staví také osa odporu Francie - Německo - Rusko. Tito mírotvůrci včas pochopili, že samotný Irák je americkým úlovkem a tak se snaží ochránit a vylepšit své hospodářské kontakty s okolními arabskými zeměmi odmítáním války. Svým postojem, který je nebude nic stát, tak zajistí odbyt svých výrobků do okolních zemí arabského světa. Nám pro útěchu slíbili Američané účast na poválečné obnově Iráku. Kdo ale zaplatí dodávky našich firem pro petrochemii a energetiku, není jasné. Počítá se sice, že ze zisku z prodeje irácké nafty, ale investice se budou nepochybně stavět na úvěry, které bude garantovat našim firmám vláda z peněz daňových poplatníků. Irák za to zaplatí ještě životy několika desítek tisíc vojáků a civilistů, kteří zahynou proto, že se nešťastnou náhodou připletou do amerických útoků na výlučně vojenské cíle. Hezké gesto chystají osvoboditelé pro Iráčany: po prvním masivním útoku na vojenské cíle bude přestávka na kávu, ve které se mohou Iráčané pokusit svrhnout Saddáma vlastními silami. Když se jim to ale nepodaří, budou tak vlastně sami odpovědní za civilní oběti při dobývání Bagdádu a ostatních měst.
Přes odpor Francie, Německa a Ruska si Bush zajistil podporu mnoha dalších států, které většinou nepošlou do Iráku přímo své vojáky, ale podpoří protiiráckou koalici jinak. Několik příkladů: Albánie povolila využívání vzdušného prostoru, infrastruktury i teritoriálních vod, Austrálie poskytne několik letadel, vrtulníků a 2000 vojáků, včetně 150 členů elitních jednotek (SAS). Do boje vysílá tři fregaty a jednu velitelsko-letadlovou loď Kanimbla, základnu pro vrtulníky Black Hawk, stíhačky a radarová letadla. V Bahrajnu je sídlo velitelství 5. flotily americké armády s 6000 armádními příslušníky. Bulharsko poskytlo USA leteckou základnu Sarafovo u Černého moře, kde bude působit až 18 letounů KC-10A, které zásobují palivem za letu bojové stroje.
Základna v Džibutsku byla vytvořena pro boj s příslušníky Al- Káidy operujícími v Jemenu a Somálsku s personálem 3000 příslušníků speciálních sil, námořní pěchoty a leteckých sil. Itálie je sice spíše proti válce ale umožní využití vzdušného prostoru, základen a přístavů. Jordánsko po arabském způsobu připustilo, že nebude bránit v přeletu letadel, ačkoliv ho formálně nepovolí. Na východě Jordánska budou zřízeny tři polní nemocnice. V Kataru sídlí velitelství CentCom pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku. Je zde 8000 Američanů, velká část se nachází na na letecké základně Al-Udajd. V Kuvajtu je rozmístěno 130.000 vojáků, na základně Dauhá jsou i čeští chemici. Letecké základny jsou využívány americkými a britskými letouny střežícími bezletové zóny. Maďarsko povolilo USA, aby na základně v Taszáru zorganizovaly výcvik 3000 Iráčanů, kteří mají zajistit spojení mezi americkými vojáky a iráckým obyvatelstvem.
Nizozemsko poskytlo Turecku tři baterie protiraketového systému Patriot včetně 360 vojáků. Německo přes odmítání války má v Kuvajtu 59 německých specialistů na zbraně hromadného ničení a dalších 200 je připraveno. Parlament stanovil, že je možné vyslat do Kuvajtu až 800 vojáků. Na pomoc Turecka poskytlo Německo průzkumné letouny AWACS s posádkou a obranné rakety Patriot. Norsko dokonce nabídlo protichemickou jednotku o síle neuvěřitelných 10.000 mužů. V Ománu je 3000 amerických vojáků dislokováno na letecké základně Síb. Poláci mají v Kuvajtu jednotku speciálních sil Grom. Portugalsko umožní využití základen NATO na svém území a leteckou základnu Azory. V Saudské Arábii jsou tisíce především amerických vojáků na základně u Rijádu, kde jsou také americké rakety země-vzduch Patriot, ve Spojených arabských emirátech se nachází asi 4000 amerických vojáků. V médiích to vypadá, jakoby šli do války jen Američané s Angličany. Jak vidíte, není to ani trochu pravda, koalice je opravdu dost široká.
Přesto nezbývá než si povzdechnout, kdeže jsou ty krásné časy zrady a palácových revolucí, kdy se ještě kuly pikle a při převratech docházelo k minimálním ztrátám na životech. Kolikrát si toho ani místní obyvatelstvo nestačilo všimnout.
Vypadá to, že se v pondělí do toho Bushova trojdohoda ve jménu prozřetelnosti pustí. Svatá válka to ale nebude ani náhodou. Je tu ještě jedna naděje: že se iráčtí vojáci budou hromadně vzdávat a líbat ruce americkým vojákům tak, jak to dělali ve válce v zálivu před dvanácti lety. Diskuze k článku: Diskuze

17.3.- Monitorování vašeho webu 24 hodin a 7 dní.

Většina z nás nemá na internetu vlastní server a využívá pro své stránky některý z mnoha hostingů. Zejména pro provozování elektronického obchodu je nesmírně důležité, aby byl nepřetržitě funkční. Výpadky v jeho chodu mohou velice neblaze ovlivnit důvěru zákazníků. Otázka tedy zní, jak na to? Jednou z možností je zajistit si monitorování vašich stránek u nějaké firmy, která zajistí pravidelné nepřetržité testování dostupnosti webu v krátkých časových intervalech. V případě nedostupnosti vám pak pošle mail či SMSku a vy můžete začít urgovat správce serveru. Jednou za den můžete dostávat přehled o tom, jak to s dostupností bylo a můžete tento doklad použít i pro případnou reklamaci tehdy, máte-li s hostingovou firmou řádnou smlouvu s klausulí o nepřetržitém bezchybném provozu 24 hodin denně.
Jednou ze služeb monitorujících dostupnost webů je i Monitor247, kde si můžete službu zdarma vyzkoušet v období jednoho měsíce. Za mírný poplatek od 100 Kč měsíčně pak můžete pokračovat. Testovat lze i poštovní servery, DNS servery, síťové infrastuktury a libovolné TCP/IP služby s intervalem od 5 do 15 minut.

16.3.- Přidán odkaz na dopravní situaci na Nuselském mostě.

Do rámečku se žhavými nejčastěji potřebnými odkazy (nad tímto textem) jsem přidal pohled webové kamery sledující provoz na Nuselském mostě. V Praze je to jedno s klíčových míst, které vám ukáže, zda je právě teď možné projet rozumným způsobem středem města kolem Muzea a Hlavního nádraží, nebo zda je lepší zůstat doma či jet metrem z nějakého parkoviště, například z Pankráce. Pro mimopražské bych doporučil parkoviště u Bauhausu na Pankráci, které je jednak před prodejnou, ale také v podzemí, kde bývá prázdno. Neplatí se zde žádný poplatek, ráno je tam volno a vstup do metra je přes ulici.

16.3.- Jak se vaše stránky líbí vyhledávacím robotům?

Právě jste dodělali vaše nové stránky nebo vám je dokončila nějaká firma, skuteční profesionálové? Pak si ověřte, jak se budou líbit světovým vyhledávacím robotům, zjistěte si, je-li nějaká pravděpodobnost, že zahrnou odkaz na vaše stránky do svých vyhledávacích indexů. Na internetu existuje mnoho firem, které vám takové testování vašich stránek udělají za peníze. Než jim ale začnete platit, zkuste si takový test sami. Stačí, když zadáte vaši adresu například do formuláře aplikace Meta Tag Analyzer. Možná, že budete překvapeni, jak mizerný výsledek na vaše nádherné stránky vyšperkované například s pomocí FLASHe obdržíte.
V žádném případě byste neměli dopadnout tak, jako "skvělé" stránky s podivným názvem www.sabotage.cz. Jejich titulní stránka dopadla následovně:
Meta tags analysis.
Title: Title relevancy to page content is terrible.
The Title relevancy to page content is 0%.
Description: Found no description meta tag.
The description meta tag is used by most of the search engines. Consider to add a description meta tag.
Keywords: Found no keywords meta tag.
The keyword meta tag is still used by many search engines. Consider to add a keyword meta tag.
Robots: Found no robots meta tag.
This tag is not really required but helps spiders to index the web page.
Author: Found no author meta tag.
This tag is not really required but helps for your (company) name recognizing.
Když se na www.sabotage.cz podíváte, ani vám ten posudek nepřijde nespravedlivý.
Kromě tohoto testu, který zkoumá především tzv.meta tagy můžete využít ještě další služby nazvané Link Popularity Check neboli test oblíbenosti, který vám zobrazí statistiku až pro vaše tři adresy současně. Výsledná tabulka obsahuje souhrn počtu odkazů, které na vámi zadané adresy obsahují jiné webové stránky v porovnání s nejméně a nejvíce na internetu úspěšnými stránkami nebo chcete-li, místy a to podle hlavních internetových vyhledávačů (Google, Altavista atp.)

14.3.- Ministr Mlynář si dělá z občanů legraci.

Oznámil totiž národu skvělou zprávu, že napříště mohou použít aplikaci umožňující vytváření písemností v elektronické podobě tak, aby mohly být přijaty v daňové správě MF, a to včetně písemností podepsaných zaručeným elektronickým podpisem. Háček je v tom podpisu, který si musí každý občan nebo právnická osoba pořídit za poplatek 540 - 700,-Kč u certifikační autority. Platnost podpisu je přitom jen jeden rok, pak zaplatíte znovu. Podrobně jsem tento problém rozebral v čísle 332. Je to sprosté vydírání občanů a firem státem. Státní úřad vybírá další daně za činnost, na kterou si už dávno vydoloval od každého subjektu v daních. Jedná se o dodatečnou naprosto neoprávněnou daň pro provedení elektronických operací, které státním úřadům zjednoduší administrativu a snad i ušetří provozní náklady. O úspoře úředníků, ke které by logicky mělo dojít - odstraní se dosud prováděný převod z papírových formulářů do počítačového zpracování - o takové úspoře si ale netroufám ani spekulovat. Pravděpodobně naopak dojde ke zvýšení počtu důležitých úředníků, kteří budou automaticky prováděné operace kontrolovat.
Aplikace Ministerstva financí zatím umožňuje zpracování následujících písemností:
  • Přiznání k dani z přidané hodnoty
  • Daňové přiznání k dani silniční
  • Daňové přiznání k dani z nemovitostí
  • Oznámení o nezdaněných vyplacených částkách fyzickým osobám
Naprogramované je to pro doporučené rozlišení 1024x768, což jistě není nejrozšířenějším standardem. Máte-li například 15 palcovou obrazovku, opatřete si lupu.
V každém případě by měl mít alespoň každý občan nárok na jeden bezplatný certifikát elektronického podpisu zdarma. Zpoplatnění této služby staví mezi občana a státní aparát další nesmyslnou hráz, která se stává předmětem zisku pro soukromé firmy - certifikační autority.
Ministr Mlynář tak opakovaně dokazuje, že existence jeho ministerstva je užitečná kde komu, jen ne občanům tohoto státu. Nejen nesmyslně drahý internet (ADSL dražší a pomalejší než kdekoliv v Evropě a v USA) než, ale i elektronický podpis jen za nekřesťanské peníze. Připojte se proto svým podpisem k akci Internet pro všechny, snad se alespoň v tom pohnou ledy. Diskuze k článku: Diskuze

14.3.- Rusnok vyhozen poté, co byla vláda parlamentem potvrzena.

Rusnok byl ve Špidlově vládě zlobivým chlapcem, který nechtěl poslouchat tatínka. To je něco, co komisní Špidla nesnáší. Ministr a člen rodné strany si přece nemůže říkat a hlavně dělat, co ho napadne. Rusnok se jako jediný hrdě přiznal k tomu, že volil Klause. Muselo mu být jasné, že odplata na sebe nenechá dlouho čekat, takže se dá v jeho případě hovořit o úmyslné politické sebevraždě. Asi se mu "spolupráce" s předsedou vlády na tenkém ledě zdála neúnosná. Řeknete si, proč tolik slov o jednom socanovi. Rusnok nebo někdo jiný, to je přece úplné nic proti pohlavnímu životu žížaly. Jenže Špidla potřeboval oběťního beránka, aby mohl na jeho adresu prohlásit:" V době, kdy roste nezaměstnanost, to ohrožuje činnost kabinetu." Jste nezaměstnaní? Vidíte, může za to Rusnok. Jakmile se ho zbavíme, hned bude lépe. A co na to muž intriky v prozadí, Miloš Zeman? Ten jen suše konstatoval: "Je mi líto, ale já už tyto šílenosti nehodlám komentovat." Inu, důchodce v bačkorách si přece může dovolit prohlásit předsedu za šílence, máme svobodu slova. Ano, jen si povšimněte těch Špidlových sevřených úzkých rtů a strnulého pohledu upřeného kamsi do neznáma. Jsme opravdu v rukou šílence? Přikláním se k názoru, že by naši poslanci, senátoři, ministři, předsedové vlád a prezidenti měli před svým nástupem předkládat nejen výpis z trestního rejstříku, ale také vysvědčení o duševním zdraví od úředně stanoveného psychologa, případně i psychiatra. Co kdyby například zešílel i ministr obrany a rozpoutal třetí světovou válku?


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.