CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 395, 9.4. - 30.4.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

30.4.- Jak si Hurvínek představuje náš vstup do EU.

Vyspělé státy EU mají bývalým socialistickým zemím co vracet. Je o tom přesvědčen český ministr práce Zdeněk Škromach. Reagoval tak v úterý na rozhovor týdeníku Focus s Gerhardem Schröderem. Podle německého spolkového kancléře nové členské země s nízkými platy nyní očekávají, že jim infrastrukturu poskytne EU. "Tak to ale nejde," uvedl v rozhovoru Schröder.
"Naše momentálně, řekněme nízká životní úroveň, je taky daní za vysokou životní úroveň v těch stávajících evropských zemích, která byla vybudována v dobách železné opony. Myslím si, že teď je doba vyrovnání a vrácení toho, co nám vlastně ještě v rámci tohoto vyrovnání dluží (Evropa)," řekl novinářům Škromach. Podle něj se západoevropské státy bránily komunismu, který ovládal střední a východní Evropu, právě rostoucí životní úrovní. Socialismus tak neměl šanci se v nich uchytit.
Soudruh Škromach asi zešílel, jeho názor je opravdu kontroverzní. Jestli nám něco západní Evropa dluží, pak je to fakt, že nás nejprve nechali "v zájmu míru" napospas Hitlerovi a po válce zase Stalinovi. Škromachův objev, že se západ bránil komunismu rostoucí životní úrovní je tak zásadní, že by měl zcela změnit pohled na historii. Soudruh ministr zřejmě míní, že západní vlády kdesi - neznámo kde - braly peníze a uměle zvyšovaly životní úroveň obyvatelstva, které by jinak žilo v kapitalistické bídě a připravovalo se na revoluci.
A nyní mají opět kdesi nabrat balíky peněz a věnovat je na záplatování českého rozpočtu. Já na jeho místě bych Gerhardovi rovnou nabídnul, aby nám anuloval nějakým pěkným dárkem státní dluh. Proč by socan nepomohl socanovi, ne? Škromach není až tak úplně mimo mísu v jedné věci: rád by, aby nám bohaté Německo věnovalo své přebytečné miliardy eur podobně, jako to udělala německá vláda v případě východních německých zemí. Jenže tam to dopadlo velice bledě, jak je všeobecně známo. Bývalí východní Němci shrábli prachy a nijak nehodlají změnit své komunistické pracovní návyky. Stejně tak nemůže Škromach změnit svoje komunistické myšlení. V KSČ byl celých osm let od roku 1982 až do revolučního roku 1989. Tehdy rychle pochopil, že členství v KSČ ho do Strakovky nedostane.

28.4.2004 - Připojujete se přes telefon nebo mobil?

Pak máte jistě problémy se stránkami plnými reklamy, zvláště poskakující flashe jsou velice "zábavné". Protože jsem už skoro měsíc připojený přes Eurotel DataNonstop, musel jsem nejen z tohoto důvodu, ale i kvůli rychlosti přejít z "normálních" stránek řady serverů na jejich textové či PDA mutace. U některých deníků se ukázalo, že se o tyto stránky pro chudé či naopak bohaté-PDA, ale pomalé uživatele příliš nestarají: zprávy jsou často zastaralé a neodpovídají aktuálnosti těch vyšperkovaných verzí. Přesto stojí za to, abyste se podívali, zda pro vás nebude zajímavější a hlavně rychlejší navštěvovat jejich textové verze. Zde je zcela neuspořádaně několik tipů:
PDA verze iDNES má velikou vadu: postrádá na všech stránkách linky na jednotlivé rubriky, takže návrat do výběru dalšího článku vyžaduje zbytečný skok zpět.
PDA verze Lidových novin je mnohem lepší. Zdálo by se, že u tak jednoduchého "oholeného" formátu se nedá nic pokazit. Jak vidíte, v iDNES to dokázali.
České Noviny jsou aktuální a povedenou textovou/pda verzí.
Radio Praha není žádné zvukové vysílání, ale textová podoba zpráv čtených v Českém rozhlase. Zvláště povedená je stránka News.
Autorevue jistě zaujme každého. PDA verze Expres kuchařky se vám může hodit kdykoliv. Systém generuje každý den 8 až 20 (dělá si chce) náhodně vybraných receptů z Expres kuchařky obsahující přes 2200 receptů.
Známý školní INDOŠ je aktuální a zajímavý.
Mobilní lezení atd. je sice něco pro horolezce, ale vypadá to, že je to spící princezna. Napíšu jim.
Známá eBanka je sice docela vyfešákovaná, ale rychlá.
Mobil.cz je rychlý, pěkně oholený od všelijakých nesmyslů a hlavně aktuální.
Zive.cz je sice chudou verzí původních stránek, ale aktuální.
CHIP online je přehledný a rychlý. Nemá definováno kódování stránek, což dělá potíže například u prohlížeče Firebird (velice šikovný pro mobilisty).
Technet.cz přináší aktuálně vše o HW.
Stupně provozu v Praze obsahují sice malá autíčka, ale je to rychlé a užitečné pro automobilisty.
DO KINA! nabízí programy kin v Praze. Sice zbytečně vyfešákované, ale docela rychlé.
Root.cz je hlavní stan linuxáků v docela aktuální textové verzi.
Svět hardware přináší hlavně recenze o novinkách.
Živě CZ má sice včerejší, ale zajímavé zprávy jako vždy.
Živě SK neobsahuje docela totéž a tak stojí za to navštívit i ji.
Live Rádia vysílaná rychlostí 16 kbps (Beat • Bonton • Country radio • ČRo 1 • ČRo 2 • ČRo 3 • Expres • Kiss 98 • Kiss Hády • Kiss Publikum • Kiss Proton • Krokodýl • Proglas • Radio 1), což se přes mobil a Eurotel zvládne bez problémů, pokud máte dobré spojení s datovým tokem alespoň 33 kbps. Můžete si tak číst oblíbený deník a poslouchat rádio. Bez reproduktorů to ale nepůjde...
Medvídek Pů - Kdo ho nezná, nebyl na českém internetu.
Seznam.cz v minimální verzi byl zajímavým pokusem, který ale dnes končí při pokusu jej použít chybou 404. Použijte proto Google, je rychlý za všech okolností.
Ahaswebovy noviny mají také textovou verzi, která je aktualizována denně kromě sobot a nedělí.

27.4.- Jste příslušníkem sociálně deprivované skupiny?

Nepodepsaný autor v Britských listech rozebírá názory ředitele British Telecom Scotland. Tento významný manažer Bob Downes je názoru, že rychlé rozšíření broadbandového připojení na internet pro všechny občany západní a východní Evropy je nevyhnutelnou podmínkou hospodářského rozvoje. Země, v nichž tento přístup urychleně nebude zaveden, zažijí hospodářský propad.
Účinným katalyzátorem broadbandového internetu bude entertainment, zábava. Po ní začne být broadbandového internetu využíváno i pro zdravotnické, sociální a školské služby. V roce 2003 dosahovala hodnota prodeje zábavy na internetu v EU 100 milion euro, do roku 2007 to bude 1800 milion euro.
Jakmile začnou být základní společenské služby k dispozici na širokopásmovém internetu, bude bezpodmínečně nutné, aby byly k dispozici všem občanům v zemi: ti, kteří budou z přístupu k širokopásmovému internetu vyloučeni, se rychle stanou sociálně deprivovanou skupinou.
Podobné názory se objevují i v článku na serveru Scottish Executive: News Online nazvaném Technology and rural communities.
Protože čtete tyto řádky, nejspíše členem sociálně deprivované skupiny nejste. Prakticky všichni ale jste právě připojeni v zaměstnání, parlamentu nebo senátu (uvádím tyto čtenáře zvlášť, protože u nich se jedná o poslání:) Pokud jste důchodcem, pravděpodobně movitým nebo beznadějně závislým na internetu, patříte do výjimečné skupiny obyvatel odhadované na 3 procenta všech uživatelů u nás. Všichni patříte do skupiny třiceti sedmi procent obyvatel dospělé populace, kteří mají možnost s internetem pracovat.
Deprivace postihuje tu část obyvatel, kteří by zejména doma měli mít k dispozici počítač a internet, ale jaksi na tuto dnes "běžnou" součást moderního života nedosahují. Telekomunikační služby jsou stále drahé, připojení na rychlý internet stojí u nás nejméně dvakrát tolik, co je mezinárodní průměr, počítač stojí stále oněch magických třicet tisíc (skromně vybavený) a naše příjmy jsou pětkrát až desetkrát nižší, než v ostatních státech na západ od nás. Proč tomu tak je? Inu, protože telekomunikační firmy včetně státního Telecomu/Eurotelu se chovají tak, jakoby podnikaly například v Německu nebo Velké Britanii. Velké marže, velké platy. Prostě už v té Evropě dávno jsou, ale uživatelé jejich služeb se tam dokodrcají za deset, možná až za dvacet let.

26.4.- Europa.cz není portál Evropské unie česky!

Možná byste starodávným způsobem pomocí výstřelu "kolenem" hledali na adrese http://www.europa.cz server EU v češtině. Tentokrát by vám to ale nevyšlo. Tuto velice atraktivní doménu si zaregistrovala čilá firma TERRINVEST, s.r.o., která na této adrese má jen jednu reklamní stránku, ale zato je zde odkaz na její služby, neboli zakládání firem v tzv. daňových rájích. Zajímavé je, že mezi daňové ráje také patří i Slovensko dáky svým nižším daním. Společnost můžete založit za cenu od 34 000 Kč, Terrinvest vám opatří levně i sídlo firmy (1000-2500Kč), vlastní telefon, mail, fax i doménu. Opatří i půjčku, takže nepotřebuje vůbec nic a můžete začít podnikat. Navíc v daňovém ráji, třeba na Seychelách. Budete ochráněni i před zabavením majetku v případě nějakých patálií se zákonem, protože váš majetek bude v "úschově" díky "vlastnění nemovitého majetku a jiného majetku s vyšší hodnotou za všech okolností společnostmi, které kromě pronájmu nemovitost a popř. i movitých věcí, nevyvíjejí žádnou podnikatelskou činnost a pokud možno jsou tyto společnosti vlastněny zahraničními společnostmi nebo dnes již také jejich organizačními složkami." Tak do toho, přátelé, peníze na vás čekají!

26.4.- Vietnamci u nás ovládají celý trh s tvrdými drogami.

Přiznám se, že jsem doposud žil v mylném přesvědčení, že se prodejem tvrdých drog u nás zabývají blíže neurčené skupiny kosovské, čečenské a ruské mafie, něco málo distribuují snad také různí občané zahrnovaní nepřesně mezi arabskou menšinu. Z omylu mě vyvedla zpráva Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zabývající se zcela jiným problémem, a to nebezpečím migrace Romů po našem společném vstupu do EU se Slovenskem. Zpráva je to dlouhá a důkladně i přehledně rozebírá romskou problematiku včetně kriminality. Pro stručný pohled pro zaneprázdněné čtenáře uvádím jen krátkou pasáž věnovanou právě drogám a prostituci (pro lepší čitelnost není následující citace ze zmíněné zprávy kurzívou):

Drogy
Trh s tvrdými drogami je ovládán výhradně Vietnamci. Ti buď prodávají drogy (pervitin, heroin) přímo sami ve svých zde tolik četných hernách anebo přes prostředníky z řad místní romské populace. Např. na Chebsku existují minimálně dvě konkurenční sítě, obě vietnamské. Pokud jsou dealery Romové, pak vždy dealují pro Vietnamce, fungují jen jako spojky. Klienty jsou hlavně, nikoli výhradně: a) pervitin: mladí lidé do 30 let, hodně Romové; b) heroin: bílí středoškoláci + starší narkomané, přecházející na heroin z pervitinu. Pauperizovanější vrstvy (Wolkerova ulice v Chebu) užívají čichací omamné látky (toluen). Alkoholismus je rozšířen především u starších nad 35 let. Jedná se obvykle o tzv. opatřovací kriminalitu.40

Prostituce
a) dětská: nijak rozsáhlá, prakticky neexistuje, alespoň tedy ne viditelně na ulici; romské dívky ve věku 13 let se sice nabízejí, ale podvodně: chtějí zaplatit předem, peníze pak „musí” odnést pasákovi, a klient je už nikdy neuvidí. Klientela se rekrutuje z německých deklasovaných vrstev. O skutečné dětské prostituci pro elitu se pouze proslýchá; je určena pro zámožnou klientelu, mladí prostituti a prostitutky o ní vždy referují jako o zážitku „toho druhého”, jedná se často o natáčení video-záznamů a focení. b) dospělá (17-35/40 let): Romky jsou v mase prostitutek menšinou, převažují příslušnice majority a bílé cizinky z východoevropských států; 1/3 má pasáky: buď své přítele (ať už Romy či Vietnamce-značný počet Vietnamců chodí s romskými prostitutkami) nebo najaté muže (žena, která přijede do Chebu za účelem prostituce, brzy zjistí, kam jít: „smluvní obchody” mezi prostitutkou a pasákem se uzavírají ve vietnamských hernách), ze 2/3 se prostitutky obejdou bez pasáka.

Pramen: Zpráva o analýze soudobé migrace a usazování příslušníků romských komunit ze Slovenské republiky na území České republiky, IOM Mezinárodní organizace pro migraci, Dukelských hrdinů 692/35, Praha (Praha 10. září 2003, publikováno Ministerstvem vnitra ČR na http://www.mvcr.cz)

O spoluúčasti Romů na distribuci drog se už ledacos psalo, zprávy o podílu Romek na prostituci byly, jak se zdá, poněkud přehnané. Němci mají zřejmě v oblibě přece jenom spíše Rusky, Ukrajinky a také naše specialistky. Zpráva IOM je spíše zajímavá právě překvapujícím tvrzením o vietnamském monopolu na trhu tvrdých drog. Zdá se tedy, že pobyt vietnamské komunity na našem území není jen z kriminálního hlediska relativně méně nebezpečným, obyvatelstvo neohrožujícím pašováním a falšováním textilního a jiného zboží, ale že docela zásadně ohrožuje především naší mladou populaci prodejem drog. Jestliže Ministerstvo vnitra o tomto faktu již dlouhou dobu ví, je na místě otázka, co s tím. Nedávné vyhnání Vietnamců z Německa se v tomto světle jeví jako zcela racionální opatření pro snížení drogové závislosti Němců. Problém je v tom, že byli vyhnáni směrem na východ, na naše území. Netroufnu si něco takového doporučovat našim úřadům, jistě by se našel někdo, kdo by mě obvinil z napadání rasy a nevím čeho ještě. Doporučuji pouze jediné: aby se policie intenzivně věnovala úkolu zlikvidovat tu část Vietnamců, kteří trh s trdými drogami na našem území ovládají.

23.4.- Slovo Havlíčka Borovského k volbám poslanců do EU.

Volení poslů na sněm zemský.
Prostonárodní slovo k lidu vesnickému a městskému od H. Borovského.

Nynější sněm, na kterém se rozhodne o celé naší budoucnosti a budoucnosti našich potomků, na němžto si my všichni sami dobrovolně ustanovíme pořádek, dle kterého se říditi chceme ve své zemi, a kterému se pak každý dobrovolně podrobiti musí, tento sněm jest nejdůležitejší věc, jenž se po 300 let v Čechách přihodila, a na které každému nejvíce záležeti musí. Poněvadž ale, jak patrno jest, nemohou všichni z celé země se raditi najednou, musí sobě vždy větší počet voliti důvěrníka, plnomocníka, aby na sněmu za ně mluvil, jejich mínění přednášel, o jejich prospěch pečoval, jehožto hlas a mínění potom bude platiti za mínění všech obyvatelů z celého okrsku. Tito důvěrníci a plnomocníci vaši jsou poslové t. j. deputovaní, které si nyní v každém vikariátu dva vyvoliti máte. Drazí krajané! Nahlížíte důležitost takových mužů, jimžto kladete do rukou celé své štěstí, a proto očekávati musí celá zem, že se při volení rozumně a opatrně zachováte.

Poněvadž ale toho volení, jakožto věci posud u nás nebývalé, žádnou povědomost nemáte, umínil jsem si na několik kusů pozornost vaši obrátiti.

  1. O to dbejte, abyste se ještě před volením v každém vikariátě dorozuměli, kdo by se pro vás za deputovaného hodil; musíte se více obcí dohromady buď oustně ve schůzkách neb (a to nejlépe) aspoň písemně strany toho srozuměti. Toto vám upřímně radím z následující příčiny: Víte, že ten deputovaným bude, kdo nejvíce hlasů dostane; jestli se ale více obcí z vikariátu neb všechny ve spolek nesmluví, lehce se státi může, že skoro každá obec jiného si voliti bude, a ták žádný v celém vikariátu nebude mít veliký počet hlasů, když se hlasy vaše na mnoho stran rozstříkají. Představte si, jak tu lehce bude někomu vám nepříznivému sebrati lecjakým způsobem jistý počet hlasů, který bude větší než počet hlasů všech vašich volenců, a ten se pak proti vaší vůli stane vaším zástupcem! Abyste tomu lépe vyrozuměli, dám vám jedinký příklad: Dejme tomu, že je ve vikariátu hodně veliké panství, jak snadno tu jest ouřadu potají několik hlasů si získati pro svého kandidáta, a jestli každá obec bez ohledu na ostatní voliti bude, pravím vám na jisto, že se stane deputovaným ten, kterého chce ouřad, a ne ten, kterého vy chcete, proto že váš kandidát bude mít míň hlasů (totiž jen ty hlasy z jedné obce) než kandidát vrchnosti.
  2. Nehleďte při volení na žádnou důstojnost a učenost, ale volte si rozumné zachovalé sousedy, kteří užívají důvěry vaší a jsou lidé samostatní, aby se nemuseli na nikoho ohlížeti. Hleďte na to, aby byli vaši vyslancové mužové světa zkušení, neohrožení, kteří dovedou pravdu každému do očí říci, buď si on kdokolivěk, třeba sám J. M. C. král náš Ferdinand! Nevolte nikoho, který již skutkem nedokázal v životě svém, že jest muž neohrožený, jenž od práva svého neupustí, z mužů učených nevolte žádné jiné než takové, kteří se již povždy co dobří vlastencové ukazovali, neboť jest také zapotřebí, aby již Čechové nebyli v poddanosti u jiného národu, nýbrž aby své zemi ve vážnosti stáli.
  3. Považte, že se na sněmě bude o věci veledůležité, velmi drahocenné rokovati, a že se všechno většinou hlasů rozhodovati bude. Kolikráte se jen o několik hlasů rozcházeti bude, a tito hlasové budou mnohému nesmírně drahocenné, drahocennější než mnoho tisíc zl. stř. Nesáháme nikomu do svědomí, ale již jest svět takový, že člověk ztratí raději 10.000 než 50.000, a že tedy raději těmi 10.000 po těch 50.000 hodí. Krátký smysl dlouhé řeči jest, abyste volili muže, o kterých přesvědčeni jste, že jsou mužové svobody milovní a že se od nikoho uplatiti nedají.
  4. Nedejte se od nikoho buďsi malý nebo velký žádným způsobem nutiti, abysts tomu neb onomu hlas svůj dali; beztoho odevzdáte cedulky své potají a proto se každé mstě neb nenávisti vyhnete.
  5. Nezapomínejte také zvlášť na to, že, jakmile deputovaného si vyvolíte, již více práva nemáte v něčem mu poroučeti neb zakazovati, nýbrž on sám dle své vůle za vás mluviti a jednati smí, tak jak za dobré uzná. Právě proto musíte o to dbáti, aby muž od vás vyvolený tak smýšlel, jako vy smýšlíte.
  6. Víte, že každý na svou cedulku čtyři jména napsati musíte: nemyslete, již dosti na tom, když první dva dokonalí mužové budou, že na třetím a čtvrtém nic nezáleží, a že tito deputovanými beztoho nebudou, že jen snad pro jméno na cedulce stojí. To byste se mohli škaredě podvésti, neboť vězte, že deputovauými budou ti dva, kteří v celém vikariátu nejvíce hlasů obdrží, a že každý z vašich 4 napsaných jmen stejně platí, a že by právě jeden z posledních vašich čtyrech nejvíce hlasů míti, deputovaným se státi mohl, kdyby snad větší část voličů jen z pouhé zdvořilosti neb z pohodlnosti jméno jeho napsala, spoléhajíce se na to, že beztoho jen první dva deputovanými býti mají. Proto musíte napsat 4, z nichž každý dobře za deputovaného se hodí, a aby všichni 4 byli stejného s vámi smýšlení.
  7. Co se ostatně stavu deputovaných týče, doufám, že již váš vlastní zdravý rozum vám poví, jak se zachovati máte. Považte, že na tomto sněmu bude ještě celý starý sněm, to jest asi 200 šlechticů, kteří právo měli na sněmy choditi, pak asi 90 deputovaných větších měst a asi 220 deputovaných ostatního lidu venkovského. Mnoho se na sněmu jednati bude o porovnání poddaných dosavadních s vrchnostemi. (Neboť poddanství přestati musí). Vyvolíte-li si tedy vyslance takové, kteří více o vrchnosti než o poddané pečovati budou, jistě si špatně ustelete. Z toho ohledu bojovali jsme v Národním Výboru mnoho o to (jak z novin víte), aby ouředníci voleni nebyli, když jsme ale nic nepořídili, zůstala celá věc jen na vás a na vaší opatrnosti. Pomozte si sami, koho nechcete volit, nemusíte. - Nemyslím, abyste se snad ouředníka již co ohně varovali, jsou i mezi ouřednictvem mužové, kteří o vás dobře smýšleli a smýšlejí, avšak vy sami je nejlépe znáti musíte.
  8. Též vám výstrahu dávám, abyste pokoutní písaře a podobné lidi, ač by se váš prospěch vyhledávati zdáli, přece za vyslance nevolili. Jsouť obyčejně povahy nejisté, a jak lehce se za nějaké slíbené zaopatření neb za jinou dobrou náhradu dají koupiti, sami nahlídnete. Jak vám za peníze sloužili, budou sloužiti jiným, kteří jim více dají.

Měl snad Havlíček Borovský na mysli našeho ouředníka komisaře Teličku? Nebo pokoutního písaře Ivana Pilipa ? V každém případě můžeme konstatovat, že se situace politická v zemích Koruny České od dob Havlíčkových nijak nezměnila.

22.4.- Hrdinný ministr vládnoucí koalice zachraňuje republiku.

V automobilové havárii zraněný ministr zahraničí, který je kromě své důležité funkce také zcela zbytečně poslancem parlamentu, musí svým hlasem zachránit vratkou vládnoucí koalici před pádem. Vše podle předsedy vlády zavinila vzpurná opozice komunistů a ODS a především nepřátelsky naladěný prezident, který vetoval balík obsahující sbírku všeho možného omotaného kolem zákona o DPH. V parlamentu už panuje delší dobu napětí, které vyvrcholí právě dnes. Je naprosto zřejmé, že i pokud zákon o DPH projde a parlament tak přehlasuje silou jednoho hlasu prezidentovo veto, v podnikatelských kruzích i ve státních úřadech propukne zmatek pro naprostou nepřipravenost všech se se zákonem vyrovnat. Neexistují žádné platné seznamy zboží, které bude přes noc přeřazeno z jedné daňové sazby do druhé, řada podnikatelů a firem bude muset vyměnit své fakturační a účetní programy za jiné. Budou se dělat i inventury a přeceňování. Především u výrobků a služeb, u kterých půjdou ceny nahoru o 14 procent po přeřazení do základní 19 procentní sazby. Sotva půjdou ceny dolů tam, kde se rozhodnou snížit ceny některého zboží o směšná tři procenta. Nejspíše s tím nebude dělat nikdo nic a tak se spotřebitelé nedočkají slibovaných úspor v domácím rozpočtu. To, že dojde k celkovému zdražení je jisté. Důchodcům vláda daruje směšných tisic korun, asi na uspořádání malé oslavy našeho vstupu do EU.
Vláda a především úředníci ministerstva financí opět zanedbali vše, co se zanedbat dalo. Je u nás v Kocourkově obvyklé, že nejsou zákony připravovány s patřičným předstihem, jsou uváděny na poslední chvíli bez prováděcích vyhlášek a předpisů. Zákony projednávají v komisích spolky amatérů, poslanci rozhodují bez řádných konzultací s odborníky na danou problematiku, ministerští úředníci si najímají soukromé firmy svých přátel, aby pracovaly místo nich. Není divu, že na svoji práci nestačí, protože jsou na své posty dosazováni svými vlivnými politickými kamarády včetně rodiných příslušníků.
Prostý občan pak s úžasem sleduje, jak snadno může běh českých dějin ovlivnit jeden idiot za volantem ministerského automobilu. Není to ale poprvé, co se politická scéna potácí v křečích díky onomu směšnému jednomu hlasu. Koalice proto s obavami doufá, že snad nezkolabuje před hlasováním díky napětí někdo z dalších poslanců nebo dokonce sám premiér. Za pomoci jednoho bývalého člena ODS léčícího se z alkoholismu a jednoho hrdinného ministra to snad dnes dopadne pro naši republiku - pardon pro vládnoucí koalici - dobře.
ODS si ale myslí, že občané na toto hlasování doplatí zbytečným zdražováním. To byl také důvod odmítnutí zákona prezidentem. Prosadit změnu zákona o DPH tak, aby respektoval pouze požadavky Evropské unie bez přídavku tahajícího další peníze občanům z kapes, se opozici nepodařilo. Půjdeme proto v čele s bývalými komunisty a s bývalými kolaboranty do EU na 1.máje v průvodu a na ohňostroj s písní na rtech: "Teď už máme, co jsme chtěli!"

21.4.- Win32/Netsky.X worm - tentokrát jako příloha.

Pokud jste líní a neaktualizujete prakticky každý den svůj antivirus, založte si účet na Atlas.cz a přesměrujte si tam svoje maily. Je to zdarma a místo zavirovaného mailu pak můžete dostat jen zprávu, že:
Tato cást zprávy obsahovala virus:
MIME typ: application/octet-stream
Jméno souboru: .xx.pif
Velikost: 34.95 kB
Popis viru: Win32/Netsky.X worm
Antivirový program: NOD32
Príloha byla odstranena antivirovým programem Kerio MailServer 5.7.8 na serveru killbill1.atlas.cz.
Vřele doporučuji, zejména pokud nemáte jistotu, že to na vašem mailovém serveru dělají správně. Sichr je sichr, říkala přece ona známá jeptiška.

21.4.- Eurotel se pokusil spustit kompresi GPRS.

Uživatelé služby Eurotel DATA NONSTOP mají pochopitelný zájem, aby se do jejich počítačů dostávalo co nejméně zbytečných dat. S ročním zpožděním za T-Mobile proto začal ET zkoušet kompresní službu Eurotel Akcelerátor. Kdo máte chuť a jste z Prahy - protože jinde to údajně nefunguje - tak si můžete stáhnout potřebný klientský program Eurotel Akcelerátor Plus (EAP) v nečekané délce 4,2MB. Podle blíže nevyjasněného algoritmu má tato služba stručně řečeno přebírat od serveru Eurotelu zkomprimovaná data - prakticky jen "smáčknuté" obrázky nebo bez nich - a předávat je prohlížeči přes port 9090 pro HTTP protokol a port 9093 pro FTP. Kdo je uživatelem CPROXY (instalačka je čtyřikrát menší než EAP !), pak tento vynález Eurotelu rychle zase odinstaluje, protože se mu jistě nebude líbit, že EAP neumí odfiltrovat odporné reklamní FLASHe (v jejich šíleném používání vyniká iDNES) a už vůbec ne všechny reklamní bannery podle zadané velikosti či seznamu reklamních serverů, jak to CPROXY umí. A tak to vypadá, že i když asi bude služba CPROXY zanedlouho placená (cca 60 Kč měsíčně), určitě bude více používaná, než EAP.
Manažeři ET se nejspíše obávají nevlídné reakce zadavatelů reklamy v případě, kdyby se pokusili dát svým klientům nástroj pro její likvidaci. Příjmy z reklamy nejsou totiž ani pro ET zanedbatelné. Trh ale udělá své a každý se zařídí podle svého. Končím s heslem "Smrt nevyžádané reklamě na internetu!". Má to ale jeden háček: žádné online noviny ani jiné služby by pak nebyly zdarma. To, že vám před očima lítá reklama je jiný způsob, jak si musíte to "zadarmo" zaplatit. Když si reklamu ale například pomocí CPROXY odříznete, nemusíte se na to dívat. To "zadarmo" ale stejně zaplatíte v cenách všech výrobků, ať už se na to díváte nebo ne. Výrobci a prodejci si totiž myslí, že konkurenční boj se vede nejlépe pomocí agresivní reklamy. Ještě jim nedošlo, že mnohem více udělá kvalita výrobku, kvalitní a ochotná obsluha a "reklama" šířená mezi spotřebiteli ústně, telefonicky a mailem. Jenže oni ale velmi často nabízejí nekvalitní šunty.
Diskuse na Mobilmanii k tomuto problému najdete zde.

20.4.- Přepadání bank, pošt a spořitelen. Jak na to?

"Prudký nárůst počtu přepadení bank v Česku je zásadní problém", řekl minulý týden na čtvrteční tiskové konferenci policejní prezident Jiří Kolář. Dodal však, že to jsou spíše amatérské případy. Policie se záležitosti podle něj bude intenzívně zabývat.
Hlavně by se tím měly zabývat banky, pošty a spořitelny. Je zcela zřejmé, že existence ostrahy, kterou si banky platí z peněz majitelů účtů, je naprosto zbytečná, jsou to vyhozené peníze. Místo stavění těchto "panáků" ke vchodu do banky by bylo vhodnější přemýšlet o nějakých aktivních technických řešeních. Jednou z možností je "lapač zlodějů" vytvořený z automaticky zavíraného zádveří z neprůstřelého skla, lupiče by jistě odradila i jednoduchá stříkačka na autolak obohacený nějakým děsivým smradem, která by pokropila automaticky každého, kdo by se po aktivaci poplašného zařízení pokusil banku opustit. Vtip takové ochrany je v tom, aby odradil předem lupiče od úmyslu do banky vstoupit.
Něco podobného se přece daří policii (snad v Plzni?), která začala označovat neviditelnou barvou autorádia poté, co se potvrdil značný úspěch této metody aplikované na litá automobilová kola. Překupníci začali toto "zboží" odmítat v obavě, že je u nich policie pomocí ultrafialové lampy najde. Chce to začít vynalézat a výrazně zveřejnit použitý ochranný systém u vchodu, nejlépe v několika jazycích. Zdá se totiž, že většinu přepadení bank, pošt a spořitelen páchají naši milí hosté z východu, které přestalo bavit dělat nádeníky na našich stavbách.

20.4.- Pryč s angličtinou, francouzština je lepší.

Na českém internetu se objevila agresivní reklama (zvláště na iDNES je povedená) francouzského vládního serveru La Francophonie nabádající naše občany, aby se okamžitě začali učit francouzsky pod heslem "Nečekejte s učením francouzštiny na chvíli, kdy se budete cítit ztraceni." Francouzi nám tak jasně naznačují, že máme zapomenout na rodný jazyk, protože s ním nikam v EU nedojdeme. Současně se jim nelíbí, že se v EU prosazuje především angličtina a tak nenápadně nápadně nabízejí jinou alternativu: "Vzhledem k tomu, že vznik společné Evropy doprovází stále narůstající tendence používat jen jeden anglofonní jazyk, připravila Frankofonie víceletý akční plán na podporu francouzského jazyka v rámci Evropské unie pomocí aktivizace a vzdelávání evropských úředníků." "Vzdelávat" se budeme muset, kdo si ale vybere francouzštinu?

19.4.- Soudruh Škromach se bojí o své koryto.

"Opoziční politické strany by měly konečně zahodit svoje představy o populistické politice a začít dělat reálnou politiku pro občany tohoto státu a nejenom pro svoje koryta, na která již dneska myslí," řekl v pátek do kamery místopředseda ČSSD a ministr Zdeněk Škromach. Špidla i Skromach přesto věří, že prezidentské veto zákona o DPH sněmovna v úterý 20. dubna přehlasuje, i když vládě chybí hlasy nemocných poslanců Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a Miloslava Vlčka (ČSSD). Je zřejmé, že víra je to poslední, k čemu se socialisté upínají. Je to jejich víra, že se jim podaří z občanů vydolovat alespoň pár miliard navíc pro státní (rozuměj jejich) rozpočet.
Soudruh Škromach svým upřímným prohlášením navíc potvrdil, že především socialističtí ministři jsou rozezleni představou, že o svoje koryta přijdou. Říká se, že co na srdci, to na jazyku. Soudruh Škromach tak jasně vyjádřil, že svoji funkci ve vládě považuje za koryto.

19.4. - Ozbrojený a velmi nebezpečný Netsky !

Nebezpečný Netsky.VNový virus Win32/Netsky.V je zajímavý především způsobem šíření. Šíří se elektronickou poštou, avšak bez infikovaného souboru v příloze. Úspěšné šíření je totiž postaveno na využití bezpečnostních chyb v produktech Microsoft.
Podrobnosti najdete jako vždy na Igiho stránce věnované virům.
Virus Win32/Netsky se dostává do vašeho počítače přes porty 5556 a 5557. Nejjednodušší ochranou je tedy zablokování těchto portů proti přístupu z internetu. Doporučuji vám otestovat si tyto porty prostřednictvím online služby ShieldsUP. Stiskněte tlačítko Proceed a do vstupního pole Services zadejte číslo portu 5556. Pak stiskněte tlačítko User Specified Custom Port Probe. Pokud bude mít po skončení testu port status Stealth, můžete být klidní. Nejspíše to znamená, že máte počítač chráněný firewallem (ZoneAlarm a pod.) Opakujte test pro port 5557.
Nic vám nebrání v tom, abyste si provedli test všech portů tlačítkem All Service Ports. Získáte-li obrázek samých zelených čtverečků, jste šťastným uživatelem počítače s dokonalou ochranou portů.
Pokud máte náladu a čas, v článku Antivirová kontrola - online a zdarma (autor Jiří Kwolek) najdete podrobné rady, jak si otestovat svůj počítač pomocí dalších on-line služeb.

16.4.2004 17:40 - Zajatí novináři byli propuštěni.

Tři čeští novináři, kteří byli od neděle zadržováni v Iráku, jsou na svobodě. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář informoval veřejnost, že jsou všichni v pořádku. Podle jejich názoru zavinil pravděpodobně jejich zajetí taxikář, kterého si najali na cestu z Iráku. Není vyloučeno, že byl přímo "dodavatelem" zajatců. Jejich propuštění prý významně podpořilo prohlášení zástupce českých muslimů, který všechny tři české novináře označil za objektivní zpravodaje. Rovněž irácký ministr kultury vystudovaný v Československu se aktivně účastnil úspěšného vyjednávání, které vedl český velvyslanec v Iráku Martin Klepetko.

16.4.- Pro komprimaci snímků z Marsu byla použita nová metoda.

Černobílé i barevné obrázky přenášené z kamer na vzdálenost 170 miliónů kilometrů sondou Spirit Rover americké agentury NASA jsou upravovány před přenosem pomocí nových algoritmů pro kompresi, která minimalizuje ztráty v zobrazení. Jedná se o algoritmus LOCO-I (LOw COmplexity LOssless COmpression for Images), který byl vyvinut skupinou Information Theory Research z HP Labs. Algoritmus je součástí nového standardu JPEG-LS (lossless/near-lossless compression standard). Softwarová podpora pro W95/98/NT, Linux a další OS je volně k dispozici.

15.4.- Jak vám chutnají geneticky modifikované potraviny ?

Evropská unie GMO pět let odmítala na základě varování řady vědců a ekologů. Nakonec ale zvítězily ekonomické a politické páky a loni v létě byl uvolněn dovoz produktů pěstovaných zejména ve Spojených státech a Asii. Na podzim vydala Evropská komise doporučení, aby členské státy umožnily pěstování GMO. "Žádná forma zemědělství by neměla být v Unii vyloučena," stálo v licoměrném prohlášení EK doslova.
Naši zákonodárci nelenili a v tichosti poslušně vypracovali a odhlasovali potřebný zákon. Pokud máte k geneticky modifikovanám potravinám (GMO) nedůvěru a nechcete je konzumovat, zbývá vám jediná možnost: spoléhat na to, že se pěstitelé a výrobci budou chovat podle Zákona č.78/2004 Sb. o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty. Ze samotného textu zákona přímo vyplývá, že byste se skutečně měli mít na pozoru. Text zákona spíše připomíná bezpečnostní předpisy pro nakládání s vysoce nebezpečnými látkami ohrožujícími lidské zdraví. Autoři si totiž byli dobře vědomi toho, že GMO nejsou dlouhodobě vyzkoušené a neexistují žádné důkazy o tom, jaký bude mít vliv dlouhodobá konzumace takových potravin. Posuďte sami:
§ 11 - Označování.
(1) Osoba, která uvádí geneticky modifikovaný organismus nebo genetický produkt do oběhu, jakož i osoba poskytující geneticky modifikovaný organismus výlučně pro účely uzavřeného nakládání nebo uvádění do životního prostředí je povinna zajistit, aby na obalu geneticky modifikovaného organismu nebo genetického produktu bylo na viditelném místě uvedeno zřetelné označení "geneticky modifikovaný organismus", popřípadě "tento výrobek obsahuje geneticky modifikovaný organismus" nebo "tento výrobek obsahuje geneticky modifikované organismy"; toto označení musí být uvedeno i v průvodní dokumentaci a ve všech stadiích procesu zpracování výrobku.
(2) Osoba, která uvádí geneticky modifikovaný organismus nebo genetický produkt do oběhu v rámci své podnikatelské činnosti, je povinna zajistit, aby na obalu anebo, není-li to možné, v průvodním listu geneticky modifikovaného organismu nebo genetického produktu byly uvedeny též následující údaje
a) obchodní název produktu,
b) název geneticky modifikovaného organismu,
c) jméno, popřípadě jména, příjmení, obchodní firma, místo podnikání a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, osoby zapsané pro tento geneticky modifikovaný organismus nebo genetický produkt v  Seznamu pro uvádění do oběhu, je-li fyzickou osobou oprávněnou k podnikání, nebo název nebo obchodní firma, sídlo a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, je-li osobou právnickou,
d) podmínky a účel nakládání s geneticky modifikovaným organismem nebo genetickým produktem uvedené v zápise do Seznamu pro uvádění do oběhu,
e) poučení o způsobu získání dalších informací, které jsou obsahem zápisu v Seznamu pro uvádění do oběhu, podle tohoto zákona,
f) informace o bezpečnosti při práci a osobních ochranných pracovních prostředcích v těch případech, kdy práce s geneticky modifikovanými organismy nebo genetickými produkty vyžaduje prostředky nebo opatření nad rámec běžně používaných.
Další zajímavý paragraf zákona vypadá dost děsivě:
§ 21 - Opatření při vzniku havárie
(1) Havárií se pro účely tohoto zákona rozumí jakákoliv událost při uzavřeném nakládání nebo uvádění do životního prostředí, při které došlo k nežádoucímu úniku geneticky modifikovaných organismů, nebo při které takový únik bezprostředně hrozí, pokud může způsobit bezprostřední nebo následné ohrožení zdraví nebo životního prostředí.
(2) V případě havárie je osoba oprávněná k uzavřenému nakládání nebo uvádění do životního prostředí povinna neprodleně poté, kdy se o ní dozví, provést v souladu s havarijním plánem opatření k odstranění nebo zmírnění jejích škodlivých následků.
(3) Osoba podle odstavce 2 je dále povinna každou vzniklou havárii neprodleně oznámit telefonicky a písemně nebo elektronickou poštou ministerstvu s uvedením
a) druhu a množství geneticky modifikovaného organismu, kterého se havárie týká,
b) okolností havárie,
c) místa, kde k havárii došlo,
d) možných následků havárie, zejména rizik pro zdraví a životní prostředí,
e) přijatých opatření a dalšího postupu směřujícího k odstranění nebo zmírnění následků havárie.
Přešla vás chuť na geneticky modifikované potraviny? Zákon je jen zoufalým pokusem nějak ošetřit dopředu neznámá rizika, o kterých byli jeho tvůrci navíc docela zřetelně přesvědčeni. Všechno bude jinak: genetické laboratoře, firmy tušící obrovský zisk, zemědělci a chovatelé mají jediný zájem: vydělat co nejvíce peněz a proto se na zákony nebudou příliš ohlížet. A tak kromě svinstva, které ládují do chovných zvířat, budou bezhlavě zamořovat naše pole a přírodu novými neověřenými druhy rostlin stejně, jako bezhlavě ničili škůdce po druhé světové válce pomocí DDT, které teď máme každý ve svém těle.
Hlavním cílem genetiků je "vyrobit" takové rostliny, které by se samy bránily proti různým plísním a dokonce samy hubily plevel a různý škodlivý hmyz. Zatím se jim podařilo docílit mimo jiné toho, že začaly vymírat určité druhy motýlů, kteří se otrávili pylem z GM rostlin. Také vznikl plevel, který se sám modifikoval a je odolný proti jedovatým GM rostlinám, které se jej snaží zneškodnit. Genetikům tedy nezbyde nic jiného, než vypěstovat nový druh člověka, který bude odolný proti geneticky modifikovaným potravinám. Zřejmě se na to již chystají a jejich oči připomínají rozzářené oči dítěte, které dostalo novou hračku.

14.4.- Boj virem HIV je další zbraň teroristů.

Izraelské kontrašpionážní službě Šin Bet se podařilo zmařit pokus o sebevražedný atentát, při kterém měla být pomocí bomby rozptýlena do okolí krev nakažená virem HIV. "Teroristická síť se evidentně chystala opatřit si kontaminovanou krev v palestinských nemocnicích," sdělil mluvčí kontrašpionáže.
Z tohoto případu jasně vyplývá, že střet mezi muslimy a ostatním světem je bojem fundamentalistické středověké společnosti, která neváhá použít jakékoliv prostředky pro dosažení svých cílů. Tedy i prostředky barbarské, jaké byly v historii naší západní civilizace používány někdy v dávném středověku a to ještě velice zřídka a spíše neúmyslně. Obléhatelé hradů totiž tehdy vrhali pomocí katapultů sudy naplněné exkrementy ve snaze rozpoutat v obléhaném hradu epidemii. Samotné sebevražedné atentáty vždy byly a jsou i nyní projevem značného zoufalství, pocitu, že selhávají všechny prostředky boje. Zdá se, že v muslimských komunitách právě toto zoufalství začíná převládat jako výsledek neřešitelného konfliktu mezi snahou vyrovnat se západní civilizaci na jedné straně a vlastními zákony, které muslimům velí zachovávat staré tradice na straně druhé.

13.4.- Novináři utíkají jako králící, ale všem se to nedaří.

Armáda je podle ministra Kostelky připravena vyslat v případě potřeby do Iráku vojáky na pomoc českým uneseným novinářům. Případná mise prý závisí na průběhu pátrání, ketré zatím podniká skupina vedená taxikářem, z jehož auta byli novináři uneseni a několik pracovníků irácké vlády. Armáda k tomu ovšem potřebuje minimálně oficiální žádost ministerstva zahraničních věcí a souhlas amerického civilního správce a velitele koaličních vojsk. Vojáci jsou podle mluvčího ministerstva připraveni okamžitě vyrazit do podobné akce.
Inu, spíše měli být vojáci u toho, když se tři čeští novináři po zhodnocení situace pokoušeli zřejmě opožděně z Iráku uprchnout. Je naprostým nesmyslem, aby v takové situaci byli zpravodajové bez ochrany. Ať už zajišťované českou armádou nebo nějakou najmutou ochrankou za peníze najatých hrdlořezů, kteří by se měli v tomto středověku podobném světě orientovat. Teď je pozdě bycha honit. Únosy budou pokračovat i nadále a můžeme očekávat únosy našich obchodníků, policistů a humanitárních pracovníků. Můžeme jen doufat, že už všichni naši civilní občané vzali z této podivné války roha. Američané ani celá slavná koalice není schopná udržet v Iráku alespoň trochu civilizovaný pořádek.
Pokud obyvatelstvo nechce dobrovolně spolupracovat - a to evidentně nechce od samého počátku - pak jsou jen dvě možnosti: postupovat stejně, jako to dělali například nacisté v okupovaném protektorátě Böhmen und Mähren, nebo sbalit kufry, jako to udělali Američané ve Vietnamu. Pro ty, co si nepamatují okupaci: brát zajatce, střílet pro výstrahu každého desátého, zavést koncentrační tábory pro nespolupracující, zakázat a rušit poslouchání nepřátelského rozhlasu. To je cesta ale pro zemi chlubící se demokracií a vírou v Prozřetelnost zřejmě nepřijatelná. Co zbývá, je nasnadě.
Jedna věc by se ale mohla udělat: okamžitě přestat se senzačními televizními reportážemi, které mají jediný účinek: působí jako návod pro Iráčany, kteří planou touhou se stát národními hrdiny odporu proti nenáviděným Američanům a jejich přisluhovačům. Že takto působí televize i v běžné civilní kriminalitě, bylo již dávno dokázáno. Nezapomínejme, že člověk vzešel z opice a někteří obyvatelé Iráku se od tohoto počátku příliš nevzdálili.

13.4.- Pozor na podvodné maily od údajné Citibank.

Po internetu zase poletují maily, pomocí kterých se snaží podvodníci vylákat z důvěřivců jejich číslo karty a PIN. Na první pohled si řeknete, že se snad nenajde takový pitomec, který tyto údaje po internetu někam zašle. Jenže prý takových mamlasů je něco kolem 5 procent. V předmětu zprávy je text: Verify your E-mail with Citibank a pak následuje útok na váš zdravý rozum:

Dear Citibank Member,
This email was sent by the Citibank server to verify your E-mail address. You must complete this process by clicking on the link below and entering in the small window your Citibank ATM/Debit Card number and PIN that you use on ATM.
This is done for your protection - because some of our members no longer have access to their email addresses and we must verify it.
To verify your E-mail address and access your bank account, click on the link below:
https://web.da-us.citibank.com/signin/citifi/scripts/email_verify.jsp

Protože se ta skutečná Citibanka cítí ohrožena, varuje svoje klienty před podobnými dopisy celkem přesvědčivě na stránce nazvané Upozornění pro naše klienty na podezřelé e-maily.

13.4 - Takhle dynamické až šílené stránky jste ještě neviděli !

Většina stránek vytvořených pro internet jsou plné nudných a šedivých informací, inzerátů a sebechvály. Najdou se ale i takové, které nemají nic společného s komercí a jejich autoři či autorky je vytvořili jen pro svoje a vaše potěšení. Některé se tváří jako vážné umění, jiné shazují co se dá a jsou jen hravé z radosti, kterou autorovi poskytly možnosti jazyka HTML, animovaných gifů a v neposlední řadě kouzlení pomocí javaskriptu.
Proto určitě nevynechejte návštěvu na stránkách http://www.superbad.com. Nehledejte v nich žádný huboký smysl, jsou tu jen pro vaši zábavu a potěšení, je to většinou čiré dada. Pro designery webových stránek to může být docela zajímavá sbírka inspirací. Kdybyste se náhodou ztratili, zkuste adresu http://www.superbad.com/1/trunk/trunk.html. Pěkné menu neboli česky nabídka je na stránce http://www.superbad.com/1/meta4/d2.html, Strýček Mao také stojí za zhlédnutí. A nejzajímavější na tom celém je, že autor nepoužil ani jednou FLASH. Ptáte se, kdo je vlastně autorem stránek? Jmenuje se Ben Benjamin, Američan, (*1970). Další NetArt najdete na stránkách http://www.whitney.org/artport/

9.4. - Google + Froogle = Kelkoo ?

Největší světový internetový vyhledavač Google spustil na svých webových stránkách beta verzi nákupní služby Froogle a zahájil tak testování služby sloužící k vyhledávání informací o cenách srovnatelných nebo totožných výrobků s možností třídění podle ceny.
Mezi nejčastěji v současné době hledanými výrobky pomocí služby Froogle byl včera detektor kouře. Zřejmě se poněkud militantní nekuřáci snaží instalací těchto detektorů nachytat tajně pokuřující "zločince". Je to další fáze boje proti kuřákům, kteří se postupně stávají v těch civilizovanějších zemích pronásledovanou zvěří. Koneckonců si o to dlouho koledovali.
Firmy, které byly připraveny detektory dodat na zákazu kouření tak mohou nepochybně vydělat velké peníze. Informace o tom, jak dostat svoje výrobky do frooglovských žebříčků, najdete na stránce nazvané Information for Merchants.
Google se pomocí zavedení celosvětově orientované Froogle snaží zatím neobratně konkurovat známé zavedené službě Kelkoo, která již delší dobu umožňuje vyhledávat v rámci vybraného evropského státu výhodné ceny zboží pomocí propracovaného katalogu a zatím mnohem dokonalejšího způsobu uživatelského ovládání. Obchodníci mají možnost zařadit svoje výrobky do Kelkoo zkušebně zdarma. Podmínky a možnosti jak na to, jsou na stránce List your products on Kelkoo.com .
Příkladem propastných rozdílů cen vám může posloužit nabídka digitálu FinePix F410 v Británii. Po našem vstupu do EU se jistě zvýší i u nás zájem o nákup podobného zboží přes internet. Doufejme, že Kelkoo zařadí do svého seznamu i Českou republiku nebo nejlépe rovnou Evropskou unii jako jednotný celní prostor. Možná, že k tomu dojde poté, co Kelkoo koupí známá Yahoo. Podle novinových zpráv by to mělo stát 575 milionů dolarů. Jak vidíte, za dobré nápady a dokonalou realizaci se velice dobře platí.


Home
Home

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.