CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 398, 21.6. - 28.7.2004.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

28.7.- Začalo hořet samo od sebe?

Počasí nám letos nějak nepřeje. Místo léta máme studený odchov střídaný s kropením vodou. Počasí ale "přeje" hasičům, kteří vyjíždějí k požárům stohů, z nichž některé se vznítily docela samy. Kdo máte zahrádku a posekanou trávu dáváte na kompost, jistě jste zjistili, jak moc se mokrá tráva na hromadě může zahřát. Stačí druhý den strčit ruku do hromady ušlapané trávy a budete se divit, jaké horko uvnitř je. Kompost vám asi nevzplane, ale u stohu sena je to možné. K biologickému samovznícení jsou náchylné rostlinné materiály, jako je seno, luskoviny, obilniny atd. Podmínky pro samovznícení je nerovnoměrné rozložení vlhkosti a tím různorodá jakost vrstvené hmoty. Podstatou biologického samovznícení je činnost mikroorganismů (bakterií), která vede k zahřívání. Při teplotě asi 70 °C začnou bakterie odumírat. Teplota je však již dostačující pro rozpad některých jednodušších rostlinných látek z nichž vzniká uhlík. Ten dále funguje jako v případě uhlí, oxiduje a tím zvyšuje teplotu látky, vzniká další uhlík a uvolňují se i jiné látky, až při teplotě 250 - 300 °C pak dojde ke vznícení rostlinné hmoty. Ve většině nedávných případů požárů šlo o biologické samovznícení u uskladněného sena či jiných materiálů. Je to i vlivem deštivého počasí, kdy se seno či sláma uskladňují vlhké což samovznícení podporuje.
Většinou se nevyplácí stohy hasit, jedině v případě že je sláma či seno uskladněno v seníku tak je nutné zachránit budovu. Pokud je stoh na volném prostranství, pak je možné, jak uvádí Bojový řád hasičů, "ukončit nasazení jednotek v případě, že by zdolávání požáru osamoceně stojícího objektu (např. stohu nebo skladu píce) bylo s ohledem na charakter požáru nehospodárné a průzkumem bylo potvrzeno, že nejsou ohroženy životy osob nebo zvířat, případně by zásahem mohlo dojít k neúměrným ekonomickým škodám a škodám na životním prostředí; při tom musí velitel zásahu zajistit ochranu okolí hořícího objektu před rozšířením požáru)".
Pramen: www.pozary.cz.

27.7.- Paušální minuty od Telecomu můžete čerpat přes 1022.

Telekomunikační operátor Tele2 doručil Úřadu na ochranu hospodářské soutěže návrh na vydání předběžného opatření zakazujícího společnosti ČESKÝ TELECOM, a.s. spojovat ve svých službách volné minuty s poplatky za připojení k veřejné telekomunikační síti a nabízet tyto „cenové balíčky“ za ceny nižší než je cena za jednotlivé služby tvořící balíček. Nabízením těchto balíčků se Český Telecom podle Tele2 jako dominantní telekomunikační operátor dopouští porušení zákona o hospodářské soutěži a také porušení čl. 82 Smlouvy o Evropském společenství zakazujícího zneužívání dominantního postavení na úkor ostatních soutěžitelů.
Ale Tele2 si také počíná při nabízení služby TELE2Komfort neseriózně: jeho agenti oslovují domácí uživatele Telecomu a nabízejí jim pevné přepojení na síť Tele2 bez nutnosti předvolby 1002. Přitom je neinformují, kolik volných minut v rámci tarifního programu od Telecomu vlastně mají a jak je mohou vybrat, pokud budou pevně přepojeni na TELE2. Musili by totiž pro čerpání volných minut použít předvolbu 1022, což je Telecom! I když tato možnost tu je, uživatel nemá žádnou možnost si zkontrolovat, kolik volných minut mu ještě zbývá a tak neví, kdy má začít volat bez této předvolby. Zejména u tarifů, kde se volné minuty převádějí do dalšího období, tak Telecom inkasuje peníze za službu, kterou nikdy neposkytne.
Tele2 na tom ale také profituje. Díky záměrnému neinformování zákazníků získá navíc tržby z volání těch uživatelů, kteří si volné minuty od Telecomu nevyčerpají a místo toho volají všechny hovory díky službě TELE2Komfort automaticky přes síť TELE2.
Přesto je snaha Tele2 o zrušení možnosti poskytovat zákazníkům volné minuty v rámci tarifních programů Telecomu chvályhodná a ostatní operátoři by se k Tele2 měli hromadně přidat, jinak budou vlastně nepřímo nahrávat obraně Telecomu.
Srovnatelnou nabídku ke službě TELE2Komfort ve službě AHOJ poskytuje například firma EMEA Telecom s.r.o., alternativní telekomunikační operátor s českými vlastníky se sídlem v Brně. Jeho ceny jsou dokonce ještě nižší a to o dost. Poskytování volných minut v rámci tarifu u mobilních operátorů není také vždy docela košer. Srovnávací tabulku cen volných minut u českých mobilních operátorů najdete na serveru Mobil.cz.

26.7.- Jak připojit F.I.T. TransDisk do PC s Windows XP.

Možná, že jste při přechodu z Windows 95/98/ME na Windows XP/XP Profesional zjistili, že váš oblíbený přenosný TransDisk s kapacitou 1 GB nejde připojit pomocí driveru definovaném v souboru Autoexec.bat. Windows XP sice mají Autoexec.nt, ale tudy cesta nevede. Jak na to?
TransDisk se připojuje poněkud netradičně přes paralelní port, který se používá běžně jen pro tiskárny a dnes je často již nahrazováno takové připojení externích disků a jiných zařízení portem USB. Naštěstí pro Transdisk existují drivery, pomocí kterých se vytvoří v počítači virtuální řadič SCSI, který komunikuje s TransDiskem právě přes paralelní port.
Tušil jsem, že tudy vede cesta, ale dalo mě velikou práci, než jsem příslušný driver na internetu našel. Firma F.I.T. se totiž přejmenovala na E-mart.com, Inc. ! Drivery včetně podrobných návodů najdete na její domovské stránce ve volbě Drivers Download. Vyberte si zde driver pro váš model Transdisku 2000 nebo 3000. Jsou to samorozbalovací soubory EXE, kde nejdříve čtěte podrobný návod v souboru README.TXT. Pro Windows XP si stáhněte hned první balíček FIT32.EXE a postupujte podle návodu pro Windows 95, neboli přes Ovládací panely a přidáním SCSI řadiče do HW. Po restartu se začnou Windows XP chovat poněkud zmateně, jakoby se probudily a samy identifikují, že je připojené nové zařízení. Vytvoří si pak nové zařízení SCSI a ve správci zařízení označí ten vámi nainstalovaný řadič jako nefunkční. Ten odeberte a restartujte znovu. Pak bude vše O.K. A to dokonce, pokud ve správci zařízení odeberete oba řadiče SCSI.
Popisuji zde postup, který mě dovedl ke kýženému výsledku, i když to vypadá poněkud zmateně. Domnívám se, že systém potřebuje onen driver FIT.SYS, který mu dodáte v prvním kroku. Pak jej využije k identifikaci TransDisku a nainstaluje si driver po svém. V každém případě se můžete spolehnout, že vše dopadne dobře. Máte v PC další disk, i když připojený poněkud netradičně. Modernějším způsobem se dnes připojují přenosné disky přes USB port.
Takže pokud vám někdo nabídne ke koupi - a ta dnes jistě velmi levně pod 1000 Kč - TransDisk, neváhejte a kupte jej. Napadne vás, jak si ale připojíte svoji tiskárnu, když bude paralelní port zabrán Transdiskem? Neobávejte se: na Transdisku je konektor, do kterého si tiskárnu připojíte. Jen budete muset vždy Transdisk zapnout, má totiž vlastní síťový napaječ.

23.7.- Bude jednou EU policejním státem?

Evropská unie uvažuje - pardon, přední evropští politici uvažují o vytvoření nadnárodních policejních pohraničních jednotek, které by hlídaly vnější hranice EU. Ministři vnitra Česka, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Polska a Maďarska se v Rakousku dohodli na tom, že budou proti vzniku policejních jednotek na svém území, které by podléhaly velení z Bruselu. Schůzce předsedal Stanislav Gross, který se nechal slyšet, že "Ani jedna ze zemí salcburského fóra není stoupencem toho, aby se vytvářel nějaký evropský policejní pohraniční sbor." Prohlásil, že ochrana vnější hranice EU musí zůstat v kompetenci jednotlivých národních států. Na náklady s ochranou musí ale přispět i tzv. vnitřní státy unie, kterým se sníží náklady na ochranu svých hranic.
Jak je patrné, bruselští a štrasburští politici nejen že sní o jednotném nadnárodním státě Velká Evropa, ale nenápadně a důsledně kousek po kousku se jej snaží budovat. A co jiného dělá stát státem, než policie a armáda. To, čeho jsme se nedožili - alespoň ne veřejně - za vlády Moskvy, se snadno může stát skutečností v EU. Začíná to evropským zatykačem, má to pokračovat evropskou - rozuměj federální - policií a armádou, o které se už také nahlas "uvažuje", či spíše aktivně jedná. Jestliže dnes musí obecní policie kriminální činy předávat státní policii, čeká nás doba, kdy budou jisté zločiny označeny po vzoru USA za federální a k jejich vyšetřování bude kompetentní jen policie "bruselská". V rámci boje proti terorismu to budou nepochybně všechny kroky vedoucí k odhalení možných spiknutí. Dovedeno ad absurdum se vám může brzy stát, že si vás na základě anonymního udání odveze "evropská" tajná policie kamsi za hranice našeho státu.
Ale protože jste jistě bezúhonní občané, nic takového vám nehrozí. Spíše se vás dotkne omezení pěstování cukrové řepy na našem území, další snížení výroby cukru v našich cukrovarech a tak se ze země cukr vyvážející staneme zemí, která bude muset cukr kupovat ve sprátelené cizině, pochopitelně za vyšší ceny. Pravdou ale je, že tak Brusel usiluje o to, abychom tohoto bílého jedu jedli méně a byli tak zdravější a dožili se vyššího věku. Z toho ale vznikne závažný problém, jak uživit tu narůstající hromadu důchodců. Asi nejlepší bude důchody zrušit, ať se každý v duchu liberalismu postará sám o sebe.

22.7.- Jak na ekologickou likvidaci mravenců a vos.

Ano, nechybí zde žádný otazník, protože po této metodě nepátrám, ale byla již objevena paní X.Y. a to dosti dávno. Metoda, jak se zbavit rojících se mravenců, kteří z neznámých důvodů nalezli oblibu právě ve vaší kuchyni či dokonce ložnici, je jednoduchá. Jistě vás napadnou různé metody neekologické jako jsou návnady směřující k ztrátě plodnosti mravenčí matky nebo ještě hrůznější metoda jedovatých postřiků. Nic takového, mravenci jsou u nás chránění a tak je třeba postupovat ryze ekologicky v souladu s nejnovějšími trendy zavádění budhismu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
Ptáte se v duchu televizního pořadu jak na to? Je to jednoduché: nejprve mravence nalákáte na něco sladkého a když jich máte plný byt, vezmete vysavač a jednoduše je vyluxujete. Musíte to vzít na jeden zátah, protože jinak by ti inteligentní a adaptibilní tvorové našli cestu hadicí zpět na světlo. Když jich máte plný pytel, rychle je v něm uzavřete a odvezete někam do přírody dostatečně daleko, aby nenalezli cestu zpátky do vašeho domu či bytu. Tento postup luxování mravenců opakujte tak dlouho, až je to přestane bavit a někam se odstěhují i se svojí matkou.
Horší jsou vosy. U nich pomáhá jedině nalézt hnízdo, odříznout jej opět do nějakého pytle a pryč s ním z domu. Místo, kde hnízdo bylo je vhodné postříkat nějakým dezodorantem, aby se ty vosy, které právě nebyly v hnízdě, zmátly a nevracely se na staré známé místo začít stavět hnízdo znovu. Tento postup si ale vyžaduje celého muže, případně celou a statečnou ženu. Je nutná včelařská výzbroj: dvojitý oděv, vojenská či motocyklistická helma a stará záclona na hlavu. Nezapomenout na gumové rukavice, nejlepší jsou ty tlusté odolné proti chemikáliím a vosám. Má to ale řadu nevýhod: hlavním problémem je, že z tohoto obleku špatně vidíte, dále je vám horko. Proto je vhodné operaci lapání vos do pytle provádět v chladné noci, kdy jsou vosy malátné a pasivní. Co uděláte s pytlem vos, ponechám na vás.
Jistě vás napadne použít i na vosy vysavač. Ano, je to možné, ale musíte vosy řádně rozdráždit, aby po vás šly a pak se je snažit vcucnout do útrob vysavače. Můžete se pokusit hnízdo trubkou srazit, rozbít a poté nasát. Hlavně prosím vás nevypínejte vysavač, mohly by najít rychle cestu zpět a bylo by zle. Hlavním probléme je po skončení vysávání uzavřít vosy v pytlíku: zde je každá rada drahá, nejlepší je nechat vysavač běžet a poté pytlík zalepit nějakou dostatečně širokou samolepkou. Doporučuji si tento postup vyzkoušet nanečisto.
Drastickou metodou odporujícím zásadám ochrany přírody je zakončení vysávání nastříkáním nějakého prostředku proti vosám do vysavače, zašpuntováním trubky a čekáním, až utichne bzukot. I tak může být výměna pytlíku dramatická.
Vlastním bádáním jsem dospěl k další drastické metodě použitelné u nepřístupných hnízd: co nejblíže k vletu do hnízda umístíme objímku s holou žárovkou a v noci jí rosvítíme. Pak zabušením na střechu či chatu probudíme vosy a rychle se vzdálíme. Vosy totiž nesnášejí nejen rušení nočního klidu světlem, ale považují horkou žárovku díky svým termickým senzorům za živého útočníka a snaží se jí zničit. Co se děje pak, nemohu dále líčit, je to přiliš drastické. Vyzkoušejte sami. Pro tento postup není nutný "včelařský" oděv, jen nezbytná opatrnost.
Pokud máte vlastní ověřené metody, jak se zbavit nepříjemných mravenců a nebezpečných vos či dokonce sršňů (pozor, jsou chránění!), pak napište a já to zveřejním. I přes řadu mnou právě popsaných metod zatím v boji s vosami prohrávám. Jsou totiž ty potvory pod střechou tak mazaně, že se k jejich hnízdu nemohu dostat.

21.7.- Dva světy českého internetu.

V neoficiální leč docela oblíbeném hlasování o nejoblíbenější web Český lahváč na Pooh.cz se do první desítky dostaly tyto stránky:(v závorce počet hlasů):

  1. www.rodina.cz (704 hlasů, 35,4 procent)
  2. www.seznam.cz (392)
  3. www.idnes.cz (178)
  4. www.centrum.cz (128)
  5. www.hooligans.cz (115)
  6. www.zena-in.cz (114)
  7. www.emimino.cz (109)
  8. www.neviditelnypes.cz (100)
  9. forum.hooligans.cz (81)
  10. www.kompost.cz (72)

Hlasování je pochopitelně ovlivněno složením obecenstva navštěvujícího stránky Medvídka Pů, ale i tak je to zajímavá sonda do internetové komunity.
Zaujali mě chuligánové a maminky (možná i otcové, pohlaví se nesledovalo). Na šestém místě se objevil server www.hooligans.cz spolu s forum.hooligans.cz na místě devátém, celkem s nezanedbatelnými 196 hlasy (10 procent z hlasů pro první desítku). Server www.hooligans.cz obsahuje především informace o tom, jak skvěle se fotbaloví "fandové" porvali. Stačí malá ukázka z utkání 3. ligy (19/6/04), NÁCHOD - SLOVAN LIBEREC B:
-- před zápasem nabíháme v osmi lidech na pět domácích chuligánů. rozháníme je a bereme jednu šálu a vlajku na tyči. náchod se během prvního poločasu začal formovat a nakonec proti nám vyrazil ve dvanácti lidech s tyčema v ruce. v pohodě jsme se ubránili, v ostrém boji domácí zahnali a jako kořist jsme si vzali dvě vlajky, které visely na plotě. velice povedený výjezd, který byl odvetou za drzé chování, když hrál náchod u nás a tamní chuligáni se smáli, že nikdo na zápas nedorazil.
Nebo dramatické líčení z utkání 1. slovenské ligy (10/4/04), SPARTAK TRNAVA - SLOVAN BRATISLAVA
-- někteří fanatici od nás vybíhají už do nich, zatímco většina z nás není ještě na hřišti. postavičky z rbw a naši leadři je zadržují, ale nenávist je ve vzduchu a nedá se to zastavit. boj začal na naší šestnáctce, ale asi po minutě jsou tlačeni a biti a zastavují se až před vlastní brankou. na obou stranách je dost zranění, ale na trnavské straně leží dost lidí a někteří i utíkají. naše levá strana to rozbila úplně a tlačí se dopředu, kde ještě stále bojovalo asi 35 nejaktivnějších a nejlepších rbw. v tom ale trnaváci křičí: dost! přestáváme a zjišťujeme, že na zemi leží několik lidí v ohrožení života, jeden je i od nás. podaří se je oživit, vytáhnout zapadlý jazyk a podobně.
Je to celkem reálný obraz lidové zábavy zvané fotbalová rvačka. Docela jiný svět ale spatříme na vítězném serveru www.rodina.cz. Je to svět mladých a snad i šťastných maminek a možná i některých tatínků. Nemusí to přitom být nějací úplně jiní lidé. Můžeme si snadno představit divokého fotbalového fandu, jak se mazlí se svými dětmi a vyhledává pro ně to nejlepší právě na serveru Rodina.cz. Spíše se ale bude jednat o ty maminky opuštěné doma s dětmi a hledajícími útěchu na internetu. Cituji několik komentářů nadšených čtenářů či spíše čtenářek:
- mame 8-mi měsíční Julinku a na vaších stránkách nacházíme plno nápadů
- Jsem moc ráda, že tyto stránky jsou. Najdu zde hodně dobrých rad a doporučení a hlavně spoustu prima lidiček, kteří dokáží povzbudit. Jen tak dál, držím palce a děkuji zakladatelům a "údržbářům".
- Mám tuto stránku moc ráda, dala mi spoustu informaci ohledne tehotentsvi a ted i kolem miminka
- Diky, ze jste, moc mi pomahate.
- Jste bezva, diskuzní kluby a poradny mi už několikrát pomohly!
- Tuto stránku jsem objevila tento rok a můžu říct, že jsem si ji tak oblíbila, že i přes všechny povinnosti na ni"musím" najet téměř každý den.No je to poznat i na platbách telecomu, ale stojí to za to!!!Keep up the good work!!!
- Skvělý meily v těhotenství i po narození mimina, diskuze v rodince-dobrý nápad.
- Úplně super pro maminy a předmaminy a možná i pro taťuldy (i nastávající).
- Díky za vaše zpravodajství. Nám s manželkou to hodně pomáhá.
- Jste bezvadní, mám první dítě a skoro vždy u vás najdu inspiraci jak na to...
- jste bezva, velky pomocnik na vsechno a skvele je ze si muzeme vytvorit vlastni stranky a denik.
- Základní jednotkou státu je RODINA aneb Nejlepší server na světě!!!

Zdá se, že se přece jenom jistá část mladé populace s nadšením věnuje dělání dětí a hlavně pak jejich výchově. Nemají to jednoduché. Jsou na tom možná ještě o něco hůře než důchodci a zejména poslední vzkaz našim politikům o tom, co je základní jednotkou státu, je hodné pozornosti.

20.7.- Britská MI5 vám poradí, jak na teroristy.

Deset rad britské tajné služby MI5 pro firmy:

  1. Zvažte rizika a získejte rady a doporučení od místní policie.
  2. V nových budovách věnujte bezpečnosti pozornost od začátku.
  3. Postarejte se, aby opatrnost byla součástí firemní kultury.
  4. Na zahradě nepěstujte husté křoviny.
  5. Míst, odkud se dá vstoupit do objektu, by mělo být minimum.
  6. Zamykejte okna a dveře, používejte průmyslovou kameru, alarmy, světla.
  7. Příjem pošty by měl probíhat mimo hlavní budovu.
  8. Ověřte si dobře totožnost nově přijímaných zaměstnanců.
  9. Zaměstnejte kvalitní IT pracovníky, kteří ochrání vaše informace.
  10. Připravte si krizový plán, kdyby se něco stalo.

Doufejme, že tento krizový plán má i MI5 a právě teď podle něj pracuje na plný plyn. Britská policie totiž ztratila tajné dokumenty o protiteroristických opatřeních na londýnském letišti Heathrow. V neděli se našly pohozené na silnici. Spis na 62 stranách informuje například o vysoce pravděpodobném plánu Al-Kajdy zaútočit protiletadlovými střelami. Dokumenty obsahovaly podrobné mapy a fotografie, včetně leteckých a družicových snímků, údaje o policejní ostraze letiště, únikových cestách, evakuačních plánech a o nasazování odstřelovačů na střechách. O Britech je známo, že jsou dost velcí bordeláři, ale tohle poněkud přesahuje britskou liberálnost. U nás se něco takového stát nemůže :-)

19.7.- Proč nesloučit armádu s policií?

Policii bude při krizových situacích a přírodních katastrofách moci pomáhat více než 10.000 profesionálních vojáků, tedy asi čtvrtina naší armády. Bezpečnostní rada státu to na svém posledním zasedání schválila. Prozatímní ministr vnitra Stanislav Gross prohlásil, že existuje šest scénářů, podle nichž budou vedle policistů zasahovat také vojáci. Armáda bude pomáhat zejména při ohrožení terorismem, při ochraně hranic v situaci, kdy dojde k mimořádně velké migraci lidí, při likvidaci velkých průmyslových havárií, při epidemiích nebo lesních požárech. Vojáci budou moci nasadit až 10.260 vojáků a také sedm desítek kusů armádní techniky.
Mám řešení, jak ušetřit peníze ze státního rozpočtu: sloučit policii a armádu do jednotek pro udržení pořádku, boje proti terorizmu a obraně vlasti. Přidal bych k tomu ještě i hasiče a všelijaké ty záchranáře a také vězeňskou službu. Toto řešení má spoustu skvělých výhod: tak především se ušetří jedno celé ministerstvo a tím spousta peněz. Nebude třeba provádět zbytečnou koordinaci mezi armádou a policií, jedno velení vše zvládne. Všechny používané technologie včetně logistiky budou konečně jednotné (komunikace, počítače, programy). Má to ale jednu vadu: prezident Klaus by se tak stal vrchním velitelem veškeré ozbrojené moci včetně policie. Proto takový návrh nemůže projít parlamentem. Ale až bude prezidentem Gross, uvidíte, že to půjde. Ještě k tomu přidá ministerstvo informatiky. Pak zrušíme funkci předsedy vlády a najedeme na americký model vládnutí.

17.7.- Hledat na webu není žádná sranda.

Malá ukázka toho, jak si některé firmy šlapou po štěstí. Nebo se možná skrývají před svými zákazníky. Serval jsem po šesti letech častého užívání ozubené kolo v elektrické řetězové pile Black and Decker a tak jsem zatoužil po nějakém servisu či prodeji náhradních dílů. Po marném hledání v různých databázích firem mě konečně napadlo použít výkop kolenem a zadal jsem www.blackanddecker.cz. Sláva, pravil jsem, ale vzápětí mě úsměv zamrznul na rtech. Tento web je skvostnou ukázkou toho, jak nějaký pitomec může zpatlat webové stránky. Je tu úžasná sága z historie firmy ale ani jeden telefon natož adresa, kde vlastně v tom Česku firma sídlí. Vrcholným číslem je odkaz Zákaznický servis, který vás zavede na vskutku podivnou adresu www.2helpu.com. Odtud ale žádná "česká cesta" nevede! Metodou pokusů a omylů jsem dospěl po telefonickém hovoru s jednou servisní firmou k závěru, že Black and Decker sídlí kdesi v Praze 4-Modřany. Použil jsem telefonní seznam, leč tam Black and Decker není. Zato tam je Black & Decker. Na telefonu elektronická centrála hlásá, že servis je třeba volat na číslo 44 40 32 47, což je zjevná pitomost - osmimístná čísla jsme v Česku opustili již kdysi dávno. Pražák si tedy přidal dvojku a konečně jsem se dovolal. A dokonce to ozubené kolo mají.
Když budete chtít svoji firmu dokonale utajit, dělejte to jako Black and Decker. Zakladatelé americké firmy, pánové S. Duncan Black a Alonzo G. Decker se dozajista obracejí v hrobě. I když pravda, oni se v internetu stejně jako současní šéfové nevyznají.

16.7.- Kino? Chce to nějakou přidanou hodnotu.

Tomáš Baldýnský marně v Lidových novinách pátrá po příčině, proč se na Karlovarský filmový festival ženou takové davy zejména mladých lidí, zatímco normální kina zejí po celý rok prázdnotou. Dospívá sice k závěru, že si Jiří Bartoška a Eva Zaoralová kdesi ve Varech vypěstovali armádu robotů (roboti jsou Baldýnského oblíbené téma :-) a tak světu předvádějí falešný neutuchající zájem českých diváků o světový kvalitní film ve stylu knížete Potěmkina.
Pokusím se ale hledat ty skutečné příčiny, proč je v kinech více než jeden divák jen na Spider-Manovi II či Harry Potterovi 3. V přemíře možností, jak shlédnout nějaký film vede nepochybně televize, video a DVD, neboli domácí projekce. Nemá smysl argumentovat, že není nad kvalitní obraz a dokonalý zvuk v kině. Nedávno jsem kino navštívil a odcházel jsem domů zcela oslněn a ohlušen. Zejména zvuk či lépe hluk byl takový, že mi trhal poslední vlasy z hlavy. Zřejmě promítač (pokud tam ovšem již dnes není jen robot) ze své kabiny špatně slyší a tak si to pouští naplno, nebo je již zcela hluchý a nemá cit pro míru, kterou může slabá lidská schránka snést. Sázím na tu hluchotu, která je u nastupující generace trvalým následkem návštěv diskoték a jiných akcí "hudební scény". Něco podobného funguje v rádiích, kdy mluvený text je potichu - tedy normálně - ale zato pouštěné skladby řvou jak na lesy.
Ale zpět k malé návštěvnosti kin. Dnešní divák potřebuje k tomu, aby se odhodlal navštívit biograf, biják, kino, kinosál - pardon multiplex, nějaký vedlejší důvod, podnět, nějakou senzaci. Třeba, že tam budou rozdávat zadarmo "sídí" se "saundtrekem" nebo že před promítáním bude módní přehlídka tetování, erotického "pírsingu" nebo přehlídka živých nahých soch. Případně, že promítání navštíví nějaká celebrita či dokonce hlavní představitel promítaného filmu, nebo že projekce skončí řáckým mejdanem.
A tady je tajemství Karlovarského filmového festivalu. Je to celé pojato jako turistická atrakce, na kterou je již tradičně obtížné se vůbec dostat. Našinec má totiž zakotvenou představu, že to, co se dá těžko získat, na co je nutné stát fronty, je současně zárukou kvality, špičkové zábavy a atrakce. Mezi mládeží také funguje, že in je ten, kdo tam byl, komu se podařilo přihřát se u ohýnku našich i světových celebrit. Nejdůležitější ale je, že se festival koná o školních prázdninách. To nepochybně vysvětluje ten masový zájem mládeže.
Kdo chce mít kino narvané, musí proto dodat něco navíc. Například naživo odzpívaná jedna píseň jednoho superstára před promítáním místo reklam, vystoupení komika o tom, no že o tom to je a podobně. Úspěšné může být také šíření falešných fám o hlavních představitelích - něco z jejich erotického života, o drogách a podobně. Pomohl by také prodej filmové drogy (podle vzoru tanečních drog), která by prohloubila umělecký vjem z mistrovského filmového díla. Možná by bylo vhodné zavést zase obyčejné roznášení občerstvení o přestávce. Ovšem prodavačky by musely být sličné a nepatrně oděné. Prostě to chce nějakou přidanou hodnotu!

15.7.- Skončete už jednou provždy s týráním dětí za mřížemi!

Spisovatelka Rowlingová sice upozornila na zavírání mentálně postižených dětí v Česku do klecí s mřížemi nebo sítěmi, zapomněla ale inspirována pouze senzacechtivými reportéry na mnohem vážnější problém. Celé generace dětí v takzvaně civilizovaných zemích už více než sto let prožívají své ranné dětství v zamřížovaných dětských postýlkách. A jakoby to nestačilo, tráví pak často dlouhé hodiny v dětských ohrádkách. Marně natahují své ručky po mamince, marně pláčí, aby je z tohoto nelidského vězení vysvobodila. Ta se místo toho věnuje vaření, praní a zírání na televizi. Když se konečně smiluje, posadí dítě do kočárku opatřeném dalším mučícím vybavením - ohavným poutacím postrojem pod záminkou, že by přece to neklidné dítko mohlo z kočárku vypadnout ve chvíli, kdy krkavčí matka prohlíží výlohy nebo jej dokonce v kočárku nechá samotné před obchodem. Některé matky dokonce na tomto nedůstojném postroji vodí své dítko po ulici jako nějakého psa!
Prozatímní ministr zdravotnictví Kubinyi se rozhodl správně zrušit používání klecí alespoň v psychiatrických léčebnách a prezident republiky Klaus jej neoprávněně pokáral za přílišnou ochotu vyhovět mezinárodně uznávané a slavné dětské spisovatelce. Jen ať si pan prezident vzpomene, kolik času ztrávil nedobrovolně v dětské postýlce a ohrádce, jak se sám pokoušel zoufale a marně přelézt toto oplocení. Možná, že právě tady můžeme hledat kořeny jeho dnešní arogance a poručníkování politiků i novinářů.
Vyzývám proto k založení nadace Svobodu dětem!, která bude usilovat o naprostý zákaz výroby a prodeje všech "oplocených" postýlek a ohrádek. Jestliže bez tohoto arzenálu "moderní" civilizace vyrostly generace našich předků, mohou i naše malé děti, vnukové i pravnukové znovu získat ztracenou svobodu. Není nic krásnějšího, než dítě spíci v kolébce, než dítě batolící se mezi nohami matky, vztahující ručky ke svému otci, aby je vyzdvihl vysoko až do své náruče. Pryč s ohradami, do kterých jsou zavírány nevinné a bezmocné děti! Ať žije spisovatelka Rowlingová, která nám všem ukázala správnou cestu!

14.7.- Jaké jsou ty nejlepší stránky na internetu?

Soutěží o nejlepší stránky je mnoho na národních i mezinárodních úrovních. Nejlepší stránky na světě vybírá ve dvaceti kategoriích Mezinárodní akademie digitálního umění a věd. Výsledky letošní soutěže již byly zveřejněny na www.webbyawards.com. Podívat se tam je zejména pro tvůrce webů ale i zadavatele poučné.
Jsou ale i jiné zajímavé stránky. Například nenominovaná typografie v pohybu s využitím často odmítaného FLASHe je ten nejrychlejší FLASH, který jsem kdy spustil. Jak je vidět, dá se účinek docílit i zdánlivě prostým použitím této technologie. Jakmile se kousek natáhne, už to jede. Pokud se vám to zastaví, tak jen proto, že vaše připojení je opravdu velice pomalé nebo váš počítač je ještě pomalejší - třeba jej zaměstnáváte něčím docela jiným. Přitom celý soubor je dlouhý 3,29MB a jede i přes mobil. Může to být významná inspirace zejména pro tvůrce reklamních stránek. Nebo se to dá využít pro politickou agitaci...

13.7.- Budeme mít u nás americkou raketovou základnu?

USA plánují výstavbu raketové základny v Polsku, Maďarsku nebo v České republice. Zatím probíhají tajná jednání na vládní úrovni. Nepochybně vše probíhá v rámci smluvních závazků členských zemí NATO. Ty jsou pochopitelně také tajné.
Jistě vás napadne myšlenka, proti komu budou rakety namířeny. Inu, kam jinam, než na východ. Americkým odborníkům na vývoj mezinárodní politické situace se prostě ještě stále nezdá, že by Rusko a ostatní státy vzniklé po rozpadu Sovětského svazu byly bezpečnou zónou. Nejistou oblastí je také stále ještě komunistická Čína i Severni Korea a tak by bylo dobré, mít ve střední či východní Evropě raketové základny, ze kterých by to měly rakety o pár desítek minut blíže.
Pro nás to znamená, že jsme přestoupili z bláta Varšavské smlouvy do louže NATO. Stále tak zůstáváme zemí "prvního sledu", čili v případě válečného konfliktu jsme první na řadě. A to tím spíše, pokud na našem území budou raketové základny. Máme prostě smůlu, praotec Čech nám vybral špatné místo a nám nezbývá než pověstná česká lhostejnost k tomu, co se v politice děje, protože za ta staletí jsme se dopracovali celkem logického závěru, že ať děláme co nás napadne, stejně vždycky o našem osudu rozhodnou cizí politici v rámci svých plánů na ochranu svých zájmů.
Plánované základny, možná jen jedna základna bude mít ale negativní vliv na chování zahraničních investorů. Vždyť kdo by chtěl svoje peníze investovat do státu, který je první na ráně.
Pramen: www.ocnus.net

12.7.- Hlavní příčina rozvodovosti byla konečně odhalena!

Je to nekvalitní souložení v tom přesném smyslu slova, tedy manželský spánek na jednom loži. Sdílet s partnerem lože totiž nemusí být vždy jen příjemné, ale může přinášet i značné problémy.
V nedávném americkém výzkumu téměř každý čtvrtý dotazovaný (24 %) uvedl, že poruchy spánku partnera mají neblahý vliv na jeho vlastní spánek. 47 % lidí z této skupiny tak přichází až o 3 hodiny spánku týdně, 23 % dokonce o více než 5 hodin týdně. Poruchy spánku jednoho z partnerů tak výrazně ovlivňují i kvalitu spánku druhého partnera, který pak často trpí ospalostí během dne. Příčinou poruch spánku je přitom často jen špatná spánková hygiena.
Do výzkumu se zapojilo celkem 1361 dospělých Američanů, kteří většinu nocí sdílejí postel se svým partnerem. 71 % z nich uvedlo, že alespoň jeden z dvojice partnerů má zkušenost s nespavostí. Více než čtvrtina dotazovaných (28 %) uvedla, že příznaky nespavosti trpí oba partneři. Nejčastějšími příčinami narušení spánku ze strany partnera bylo chrápání (34 %), převalování se a neklid na lůžku (15 %), chronická nespavost (14 %) a pohyby matrace (14 %).
29 % žen a 17 % mužů uvedlo, že poruchy spánku partnera narušují jejich vlastní spánek, 13 % dotázaných uvedlo, že spí lépe, pokud je jejich partner pryč nebo spí v jiné posteli, 11 % dotázaných uvedlo, že partner narušuje jejich spánek tím, že se do pozdních hodin dívá ve stejné místnosti na televizi, sedí u počítače, nebo si čte.
Pouze 7 % dotázaných uvedlo, že je jejich partner udržuje v pozdních hodinách v bdělém stavu kvůli sexu. Z toho vyplývá, že Američané souloží většinou jindy než v noci nebo někde docela jinde či v jiné posteli případně na docela v jiném místě (koupelna, kuchyň, auto, hotel, příroda, park či jiné veřejné místo).
Tímto průzkumem bylo jasně dokázáno, že instituce manželské ložnice s rozlehlou postelí je dávno překonaným nesmyslem, který nepochybně významně zvyšuje počet rozpadu manželství končící většinou rozvodem. Vše by snadno vyřešily oddělené ložnice.
Podrobnosti z amerického průzkume najdete zde. Američané ovšem objevili Ameriku - čtěte starší článek Ahasweba Vy ještě nemáte samostatné ložnice? z loňského roku.

9.7.- Otestujte si finanční zdraví vašeho podnikání.

Od 1. července 2004 si můžete zdarma provést předběžné hodnocení vašeho finančního zdraví. Zvláště je to vhodné před podáním žádosti o dotační podporu z fondů EU. Systém je jednoduchý a online na základě zadání ekonomických dat o vašem podnikání. Test finančního zdraví (prescoring) v sobě sice nezahrnuje všechny parametry hodnocení finančního a nefinančního zdraví žadatele o dotaci. Jedná se jen o orientační výpočet, který je ale vhodné si provést dříve, než se vůbec pustíte do nelehkého procesu vypracování žádosti. Výsledek, který získáte je nezávazný a neuvádíte v něm žádné konkrétní údaje o vaší osobě, firmě nebo obci. Hodnocení se zobrazí ihned po vložení údajů, které pocházejí především z vašeho účetnictví za poslední roční uzávěrku. Vaše data se nikde neukládají.
Výstupem je jeden ze stupňů hodnocení a krátký komentář:

  • NADPRŮMĚRNÝ - zelená barva - dle zadaných údajů se subjekt jeví jako nadprůměrný v rámci dosažené úrovně hodnocení skupiny ukazatelů a výsledky ukazují na solidní a stabilně hospodařící subjekt.
  • PRŮMĚRNÝ - žlutá barva – dle zadaných údajů se subjekt jeví jako průměrný v rámci dosažené úrovně hodnocení skupiny ukazatelů a výsledky ukazují na stabilně hospodařící subjekt s menšími či většími signály rizika.
  • PODPRŮMĚRNÝ – červená barva – dle zadaných údajů se subjekt jeví jako podprůměrný v rámci dosažené úrovně hodnocení skupiny ukazatelů a výsledky ukazují na méně nestabilní subjekt s indikacemi vážnějších rizik.
Test prescoringu najdete na adrese http://prescoring.czechinvest.org

8.7.- Jaký byl sexuální život starých Slovanů?

Začala doba dovolených, je konečně trochu více teplo a tak jistě vyrážíte někam do přírody. Někteří z vás se pak vydávají do přírody divoké bez všech vymožeností moderní turistické civilizace. Pokud se chystáte na takový výlet či dlouhou cestu se svým partnerem či partnerkou, může vás zaujmout řada informací o tom, jak žili naši prapředci, staří Slované a jaký byl jejich sexuální život.
Jednu z nepříliš početných informací týkajících se svatebních a předsvatebních zvyků ve staroslovanské společnosti podává al-Mas‘údí. Tento slavný arabský myslitel a etnograf ante litteram napsal, že shledá-li slovanský ženich svou nevěstu jako pannu, zapudí ji znechuceně se slovy: “Kdybys byla stála za něco, byli by tě muži milovali a ty bys byla jistě si vybrala někoho, kdo by tě zbavil panenství.” (přel. Niederle 1911: 119, n.3).
Díky detailním popisům arabských cestovatelů z 10. století jako al-Mas‘údího máme k dispozici konkrétní doklady nevázaného sexuálního chování v dobách, kdy se už začínalo poměrně tvrdě postihovat. Fadlán kupříkladu píše o tom, že ruští kupci, nebo cizí obchodníci na ruském území, “souložili bez ostychu veřejně na trzích, před očima jiných”, nebo se zmiňuje o družinách, které pořádaly erotické zábavy (cfr.Niederle 1911: 129). Hluboko v “křesťanské” éře české, ruské nebo polské ženy ve dnech slunovratu a rovnodennosti odcházely večer z domu, aby se společně s venkovany účastnily svátků spojených s přírodními kulty, nebo se oddávaly rituálům, které církev považovala za ďábelské, neboť se konaly za doprovodu hudby, v maskách, kostýmech, s medovinou, omamnými látkami a především volným sexem.

Celý text najdete zde.
Takto začíná svoje pojednání Giuseppe Maiello, který se narodil roku 1962 v Neapoli. Vystudoval politologii na Istituto Universitario Orientale tamtéž. Roku 1995 nastoupil na Filozofickou fakultu UK na postgraduální studium. Od února 2000 je asistentem Ústavu slavistických a východoevropských studií, kde v současnosti přednáší Dějiny etnologie střední a východní Evropy, Vampyrismus ve střední a východní Evropě, Slovanské reálie. Kromě toho přednáší i Antropologii náboženství na FAMU. Je členem Spolku česko-lužického a Společnosti přátel jižních Slovanů. Více se o Giuseppe Maiellovi dočtete zde.
Giuseppe Maiello je také spoluzakladatelem Společenství Rodná víra, které usiluje o registraci jako náboženská obec. Úkolem společenství je obnova slovanského miru, světa starých Slovanů, který v sobě zahrnoval nejen člověka a jeho kulturu, ale i přírodu, bohy a duše předků. Proto také společenství zasahuje oblast náboženskou, kulturní i společenskou. Společenství sdružuje všechny lidi, kteří se s myšlenkou obnovy slovanského miru ztotožňují a chtějí k tomu svými silami v jakékoliv oblasti přispět. Více o slovanském miru/míru najdete zde. Ať vás tedy na vašich cestách Svarog ochrání.

7.7.- Sametová revoluce byla převratem řízeným komunisty.

K této problematice, která je v současné době velice aktuální, byla vypracována řada analýz a studií o tom, co se vlastně v listopadu 1989 stalo, co bylo příčinou pádu komunistické moci nejen ve střední Evropě. Méně známou je analýza, kterou zpracoval Miroslav Dolejší (*20.11.1931, +26.6.2001). Ve své studii říká:
Základní myslifikací je tvrzení že, 17.11.1989 došlo v Československu ke spontánní revoluci obyvatelstva proti vládě KSČ. Tento politický převrat byl připravován přibližně od června 1988, přičemž situace k němu byly vypracovány už od prověrek v KSČ 1969-70 a založení Charty 77. Tento závěr dokládají tato fakta:
1) K převratům došlo ve všech komunistických státech Evropy synchronizovaně v průběhu 7 měsíců. Z hlediska sociologického a psychologického je vyloučeno, aby tyto převraty byly uskutečněny spontánně, neorganizovaným, dezorientovaným a víceméně loajálním obyvatelstvem, proti téměř neomezené moci komunistických vlád těchto zemí, zajišťovaných vojensky a bezpečnostně druhou největší mocností světa - SSSR, jejíž síla nebyla otřesena.
2) Výsledkem všech těchto převratů je ponechání moci v rukou komunistických stran - více nebo méně skrytě (přejmenování stran, taktické úpravy pogramů, přesun skrytých kádrových rezerv do vedení a naopak, atd.).
3) Disidentská hnutí ve všech těchto státech, jejichž někteří členové převzali úlohu dekorace v podílu na moci, byla založena a řízena komunisty, kteří v minulosti odešli z řad svých stran, byli pak, často formálně, pronásledováni či krátce před převratem vězněni, což bylo taktické opatření pro získání věrohodnosti a popularity před veřejností, prováděné převážně západním rozhlasem a tiskem.
4) Politickým těžištěm účelů těchto převratů je realizace nové koncepce uspořádání mocenských poměrů v Evropě, jejímž počátkem je sjednocení Evropy, počínající sjednocením Německa. Politické převraty v komunistických státech Evropy byly směrovány k podpoře tohoto sjednocení Německa a byly s ním synchronizovány.

Celé znění textu ANALÝZA 17. LISTOPADU A ZMĚN VE VÝCHODNÍ EVROPĚ V ROCE 1989.
Kdo byl Miroslav Dolejší? HRDINA TŘETÍHO ODBOJE
Otevřený dopis prezidentovi republiky Václavu Havlovi ze 17.května 1990
Ve světle těchto dokumentů se vám nebude neomezená drzost komunistů zdát nijak neuvěřitelná. Snaží se jen zrealizovat plány, které měli připravené dávno před rokem 1989 a do kterých jim poněkud neplánovaně zasáhly události a pravicové strany. Dnes požadují křeslo předsedy parlamentu za slib podpory Grossovy vlády, zítra to bude účast ve vládě a pak bude následovat projev nového komunistického předsedy vlády, ve kterém nám sdělí, že právě přišel z Hradu a prezident přijal všechny jeho podmínky. Můžeme jen doufat, že současná krize povede k mimořádným volbám, ve kterých se snad voliči probudí ze svého snu o snadné cestě pryč od komunistickým plánů.

6.7.- Komunistická strana Čech a Moravy se sloučila s ČSSD !

Nikoliv ovšem ve skutečnosti. Zatím došlo ke sloučení duchovnímu, ke shodě v tom, že je třeba spojit síly k uchopení moci do pevných rukou a vybudovat konečně v tomto kapitalisty zavšiveném světě ten pravý socialismus. Ke skutečnému sloučení stran chybí už jen málo: zavedení milionářské daně a navrácení strategického průmyslu do dělnických rukou. A také zrušení nezaměstnanosti pomocí zákona o právu na práci. Ta bude poskytována právě v těch znovuobnovených státních podnicích. Pro zamezení deficitu zahraničního obchodu budou zavedeny devizové příděly pro soukromé fyzické i právnické osoby. Vystoupení z NATO i Evropské unie bude dalším krokem k naší cestě do rodiny slovanských národů spojených ve Společenství nezávislých států Evropy a Asie. Stejnou cestou půjde i Slovensko vedené HZDS a tak se nám podaří vytvořit úderný klín socialistického proletariátu namířený přímo do srdce nenáviděného imperializmu.
Možná, že nepůjde vše tak rychle, jak jsem právě naznačil. Napadly mě tyto a podobné myšlenky poté, co jsem se dočetl, že Grebeníčka kontaktoval Gross telefonicky v sobotu večer, aby si s ním smluvil jednání o podpoře budoucímu kabinetu. S Grossem prý telefonicky moc dlouho nehovořil. "V dnešní době, kdy nevíte, kdo vás odposlouchává, je lepší nechat vyjednávání na osobní schůzku," uvedl. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Grebeníček řekl, že by chtěl s Grossem mluvit o nápravě hospodářských poměrů, posílení sociálních jistot, udržení národní identity a všestranné mezinárodní spolupráci.
Vypadá to, že se velký strojvůdce Standa chystá stát prvním socialistickým prezidentem po sametovém převratu a současně i prvním tajemníkem Sockomu (nová Socialisticko-komunistická strana práce, která vznikne opětovným sloučením KSČM a ČSSD). Předsedou vlády bude nepochybně Grebeníček, ministrem kultu a školství Ransdorf, ministrem vnitra Falbr. O tom, kdo bude ministrem zahraničí, se rozhodne v Moskvě, není vyloučeno, že to bude Bašta - současný velvyslanec v Rusku.
Inu, máme se na co těšit. Leda by se Václav II na Hradě vzepřel a zavařil ten guláš vládní krize tak, aby přece jenom došlo k mimořádným volbám. Na první pohled to tak nevypadá, ale situace je opravdu nejhorší od listopadového převratu. I když k mimořádným volbám dojde, ještě zůstává otázkou, zda se národu konečně rozsvítí v hlavách a všichni se dostaví k volbám. Možná by to chtělo prezidentský dekret o povinné volební účasti. A vyhlásit mimořádný stav ohrožení komunistickým převratem. Dohody z Jalty snad už neplatí a Klaus není taková troska, jakou byl Beneš v čtyřicátém osmém.

5.7.- Vietnamská mafie v Česku.

Policie a celníci v poslední době vyvíjejí značné úsilí k likvidaci obchodu s falšovaným zbožím, které se prodává především na tržnicích ovládaných vietnamskou mafií.
Zločinci a mafie - to jsou termíny, které česká veřejnost v souvislosti s vietnamskými imigranty vyslovuje až nebezpečně často. V nervózní, xenofobně laděné atmosféře transformující společnosti patří tento problém ke značně ožehavým tématům. Drtivá většina příchozích z Asie u nás hledá možnosti slušného života a lepší budoucnosti pro sebe a své rodiny. Bylo by však stejně nesmyslné fenomén vietnamského zločinu, především jeho organizovaných forem, podceňovat. Celý text článku >>>.
Tento pozoruhodný článek mapující vietnamskou mafii vyšel v roce 2002 na serveru infoservis.net a stojí za přečtení.

2.7.- Pozor na USB dock pro Fisio 620/820 atp, nekupovat!

Omlouvám se čtenářům za dvoudenní výpadek. Na vině je firma Philips, jejíž GPRS USB dock pro připojení mobilu Fisio 620 k počítači mě už po druhé zklamal a odešel ke svým technologickým předkům. Poprvé to bylo v lednu přímo při první instalaci, kdy nefungoval ani vteřinu. Ke cti Philipsu je třeba poznamenat, že jej bez řečí vyměnili tehdy i dnes. Asi díky špatnému svědomí, že jej vůbec dali do prodeje. Poslední výměna ale byla za docela jiný USB kabel bez docku - česky stojánek, kolíbka na mobil, ve které se i dobíjel při připojení na internet z nabíječky. Podle vyjádření technika byl také chybný krok stranou to, že dobíjel během připojení a tak mám dnes kabel, který mobil za provozu nedobíjí. Prý na něj už nejsou reklamace. Když budete kupovat mobil Fisio 620/820, chtějte k tomu v každém případě fisio USB Data Cable s typovým označením A6H0AV/Z1P, zapakováno v průhledném obalu včetně cédéčka se softem. Je to kabel jen s takovým otokem značky Philips Made in China.
Uvidím, jakou bude mít baterka výdrž od nabití k nabití. Podle servismana neustálé dobíjení při provozu odpraví akumulátor v mobilu a tak je lepší jej vždy nechat vybít a pak teprve nabíjet. O tom jsem se domníval podle řady článků, že je to třeba udělat jen při uvedení do provozu asi tak pětkrát. Inu, svět se mění.

30.6.- Jsou příčinou pádu vlády nesrozumitelné výroky premiéra ?

Odstupující premiér české vlády Špidla se během své krátké působnosti v čele vlády proslavil především svými rádoby "mazanými" odpověďmi na jedovaté otázky novinářů a svými nic neříkajícími projevy plnými protichůdných tvrzení typu "máme značné problémy, ale jsme na správné cestě". Jeho předchůdce Zeman bavil národ svými poměrně slušnými bonmoty hraničími často se sprostými výroky o některých politicích či novinářích.
Špidlovi ministři se chovali podobně nesrozumitelně jako jejich šéf a tak se národ jen s obtížemi dozvídal, co jej čeká zejména po našem vstupu do Evropské unie. Pravděpodobně to bylo i proto, že se vláda snažila před referendem o přistoupení a později i před volbami do Evropského parlamentu utajit maximum nepříjemností, které nás čekají. Polititici vládní koalice vše lakovali na růžovo ve strachu, že by snad občané řekli ne, místo toho, aby přiznali barvu a vysvětlili nám, že když se nechceme stát členy ruského Společenství nezávislých států, nic jiného nám nezbývá i když budeme jen druhořadými členy v západní společnosti ještě po dlouhá léta. Ostatně ani Španělsko či Portugalsko nejsou žádnými hvězdami EU. Když má někdo prázdnou kapsu a zaostalý průmysl, nemůže počítat s tím, že jej hned uvedou do salonu. Musí si počkat pár let v předsíni, než bude vzat na milost. Zamotané a zmatené bláboly soudruha Špidly pak zákonitě vedly k dezorientaci a především k naprosté rezignaci a lhostejnosti většině národa k politickým otázkám. Bohužel tento stav bude ve voličích nadále přetrvávat a ani případné mimořádné volby s tím nic pozitivního neudělají.
Je to krize vládnoucího "demokratického" systému, který dává voličům jen možnost si vybrat manšaft, který považuje v současné době za nejméně nebezpečný pro správu veřejných financí. Někteří voliči či voličky často vybírají i jen podle toho, jak se jim ten který politik líbí, či jak je jim sympatický. Kdo z koryfejů dané strany bude tím odpovědným předsedou vlády nebo ministrem ale stejně v rukou voličů prakticky není. Ve výběru kvalitních manažerů státu není ani za mák něco z exaktních metod, které pro výběr šéfů používají velké národní či nadnárodní firmy, o kvalitní přípravě a vzdělávání budoucích politiků si můžeme jen nechat zdát.
Ukázkou parodie na demokracii je například poslední kolotoč kolem zvolení evropského "prezidenta" - předsedy Evropské komise. Po zákulisních bojích byl "demokraticky" vybrán šéfy států politicky slabý, nikoho neohrožující a manipulovatelný předseda portugalské vlády Barroso. To, že to vyvolá vládní krizi v Portugalsku zřejmě v Bruselu nikomu nevadí. Škoda, že jsme včas nenabídli do Bruselu Špidlu. Momentálně nebude mít do čeho píchnout a díky své voskové poddajnosti by byl ideálním představitelem nikoho v čele sjednocené Evropy.

29.6.- Velký strojvůdce se chystá převzít moc.

Exkluzivní šetření společnosti STEM pro Právo ukazuje, že bývalý premiér Zeman nyní v popularitě vede nad současným předsedou vlády Špidlou. Zeman je oblíbený u zhruba třetiny lidí, Špidlovi věří pouze 27 procent občanů. Občané jsou nepochybně toho názoru, že oba stojí za pendrek, ale se Zemanem je větší sranda.
To Stanislav Gross je populární mnohem více. Je oblíben u 64 procent lidí, mezi voliči ČSSD má podporu dosahující téměř k 90 procentům. Je to jasné: 64 procent zblblého národa vidí v mladém, dravém ministrovi vnitra velkého strojvůdce, který naši socialistickou republiku doveze... Ale kam ? Kam vlastně vedou koleje socialistů ?

28.6.- Poplatek pro umístění do domova pro seniory je protiprávní.

Stanovisko Českého helsinského výboru k vybírání tzv. vstupního poplatku a obdobných poplatků v souvislosti s umístěním a pobytem v domově pro seniory: Český helsinský výbor byl seznámen se skutečností, že v souvislosti s umisťováním seniorů do některých domovů pro seniory a rovněž v souvislosti s dalším pobytem seniorů v těchto zřízeních jsou od seniorů či jejich příbuzných vyžadovány vedle zákonem stanovených příslušných úhrad za ubytování a další služby také různé jiné úhrady, které jsou dle názoru ČHV v rozporu s právním rámcem provozu uvedeného typu zařízení sociální péče. Celý text stanoviska ČHV >>>.
Aplikační příručka ČHV pro seniory: Občanský zákoník, Ochrana osobnosti, Problematika bydlení, Zákon o rodině, Občanské soudní řízení, Správní právo, Stavební právo, Přestupkové právo, Trestní právo, Trestné činy - ochrana seniorů, Senior jako poškozený v trestním řízení, Sociální dávky.

28.6.- Jedete na dovolenou do Irska?

Volně dostupné mapy najdete na adrese http://www.ireland-information.com/irelandmaps.htm.
Další stránky o Irsku:

27.6. - Špidla se chystá podat demisi.

O podobě nové vlády, která by mohla nahradit kabinet odstupujícího premiéra Vladimíra Špidly, začnou dnes pravděpodobně vyjednávat politici. Po propadu ČSSD ve volbách europoslanců se premiér Špidla rozhodl odejít z čela ČSSD i z vlády poté, co nezískal v sobotu podporu v ústředním výboru ČSSD. Do Prahy se má dopoledne vrátit prezident Václav Klaus, který musí přerušit naplánované cesty. Demisi vlády projedná s ministry Špidla ve středu. Není jasné, zda bude prezident o sestavení nové vlády vyjednávat s Grossem, kterému vyslovilo 106 členů ústředního výboru ČSSD důvěru. Zeman, který se jednání výboru zúčastnil, vyzval k odchodu Špidlu i Grosse.
Komunisté potvrdili, že by v parlamentu podporovali menšinovou vládu ČSSD. To je jasná nabídka pro budoucí koaliční spolupráci, kterou zatím i Gross odmítá. ODS je pro dočasnou úřednickou vládu, která by měla mandát jen do mimořádných voleb. Podle tohoto scénáře by se mohla v opačném gardu opakovat situace z roku 1997, kdy padla vláda ODS a nastoupila úřednická vláda Tošovského.
Další jednání budou pokračovat asi až ve středu, kdy se prezident vrátí ze zasedání NATO v Turecku. Teprve tehdy se očekává Špidlova oficiální abdikace. Pokud prezident jmenuje úřednickou vládu a ODS v následných mimořádných volbách zvítězí, je možné, že Topolánek dokáže dát dohromady s lidovci většinovou vládu.

25.6.- Kam se vyváží naše nezpracované dřevo?

Česká republika vyváží v surovém (nezpracovaném) stavu nebo v jen málo opracovaných polotovarech okolo poloviny svojí roční produkce dřeva. Oficiálně dřevo putuje především do Německa a Rakouska. Dřevo pak dále Rakušané prodávají například do Japonska, které bylo díky americkým zákonům na ochranů lesů odříznuto od svých tradičních zdrojů. Zejména mají Japonci zájem o to nejkvalitnější z tzv. rezonančních smrků pocházejících pravděpodobně i z chráněných zón Národního parku Šumava. Hodí se totiž na výrobu hudebních nástrojů, které Japonci tak milují. A když je kláda na vagoně, nikdo nepozná, zda bylo dřevo získáno legálně.
Další informace najdete na http://www.sos-sumava.cz.

25.6.- Jak urychlit přenos dat pomocí FTP.

Používáte protokol FTP pro přenos souborů na servery? A máte pomalé dialup nebo GPRS připojení? Pak si nastavte ve vašem FTP klientovi co nejdelší přenášené bloky. Chce to si délku bloku vyzkoušet, příliš velký blok by vaše pomalé připojení nemuselo zvládnout. Ale takových 16384 B je docela vhodná délka bloku. Zejména upload velkých souborů se tím urychlí.
Například v docela dobrém FTP klientovi IW FTPort Client se délka bloku nastavuje volbou Nastavení, Možnosti, FTP protokol, Velikost bloku - Pro příjem/Pro posílání. Typ přenosu je dobré ponechat na volbě Automatický.

24.6.- Kauce za nakradené peníze?

Radovan Krejčíř stíhaný pro daňový únik ve výši 500 milionů a pro úvěrový podvod by mohl opustit vazbu na kauci 40 milionů korun. Soudkyně Monika Kozelková nejprve žádost o propuštění z vazby odmítla, pak však verdikt změnila a stanovila kauci. Proti jejímu rozhodnutí však žalobce podal stížnost. Policie navíc šetří podezření, že se Krejčíř snažil uplácet soudce.
Krejčíř čelí obvinění z půlmiliardového celního úniku při ropných obchodech společnosti M5 a vytunelování firmy Technology Leasing. Při zatýkání u něj detektivové navíc objevili nelegálně držené zbraně a materiály tajných služeb a policie.
Je to klasická ukázka práce našich soudů. Jak si vůbec může dovolit soudkyně Kozelková stanovit kauci 40 milionů v situaci, že je zcela zřejmé, že zadržený Krejčíř si tyto peníze opatřil nelegálně a mmusí být vráceny státu. Není to první případ, kdy soudci stanovují kauce podobným lidem, aniž by je zajímal původ peněz.

23.6.- Věděli politici, na jaké oslavě to jsou?

Několik desítek starostů měst a obcí, krajských činovníků a zákonodárců se v neděli sjelo na Svatý Kopeček u Olomouce na pouť při příležitosti svátku patrona politiků, soudců a studentů a možná také autorů scifi - Thomase Mora. "Tato pouť je na jedné straně klasická a vzpomínáme při ní na světce, který je patronem politiků. Na druhé straně je vyjímečná tím, že v tomto státě není zvykem politiků chodit na poutě," řekl v chrámu Navštíveni Panny Marie Graubner. "Nechci zasahovat do politiky, ale chci, abyste věděli, že nejste sami, že církev se za vás modlí," podotkl.
V krátkosti ze života svatého Thomase Mora: Thomas More se narodil v Mléčné ulici v Londýně 7. února 1478 do rodiny Sira Johna Mora, vysokého soudce. Navštěvoval školu Sv. Antonína ve svém rodném městě a už v útlém věku sloužil jako páže v domácnosti arcibiskupa Mortona. Pak se rozhodl studovat univerzitu v Oxfordu. Na začátku 16. století se stává členem parlamentu, v této době také uzavírá své první manželství a poznává Erasma Rotterdamského, začíná tak jejich dlouholeté přátelství, spolupráce a korespondence. Jedním z Morových prvních činů v parlamentu bylo odmítnutí zvýšení daní. Na oplatu nechal král Jindřich VII. uvěznit Morova otce a nepropustit ho, dokud se More nestáhne z veřejného života, což se také stalo. Po panovníkově smrti roku 1509 se Thomas More vrací na půdu parlamentu, je dokonce povýšen na jednoho ze dvou zástupců šerifa v Londýně. Na tomto místě si získal respekt a vysloužil si přezdívku patron chudých. Roku 1521 je pasován na rytíře, dopisuje si s Martinem Lutherem a je několikrát povýšen. Ačkoli si dovolí vystoupit proti rozvodu krále Jindřicha s Kateřinou Aragonskou, stává se dva roky poté lordem kancléřem a prvním laikem v historii, který tento úřad vykonává. Pak však nastává zlom. Roku 1532 rezignuje, oficiálně kvůli svému zdraví, ale mnohem pravděpodobněji kvůli tomu, že nesouhlasí s královou církevní politikou. Za rok odmítne svou účast na korunovaci Anny Boleynové, tento čin už mu král nikdy neodpustí. Roku 1534 je jedním z obviněných ze spolupráce s Elizabethou Bartonovou, kentskou jeptiškou, která oponovala králi při jeho roztržce se Římem. Mora zachrání jen silná podpora vysoké šlechty. V srpnu téhož roku odmítne přísahat věrnost králi, je uvězněn v Toweru, shledán vinným ze zrady a popraven 6. července 1535. Jeho poslední slova na popravišti byla: "Král je dobrý služebník, ale Bůh je lepší." Roku 1886 byl More blahořečen a v roce 1935 prohlášen Vatikánem za svatého.
Utopie, zlatá kniha, jak užitečná, tak zábavná, o nejlepším státním zřízení a o novém ostrově Utopii, stěžejní dílo Thomase Mora, je v latinském jazyce a byla napsána roku 1516. Její první vydání v Anglii se datuje až v roce 1551. More v knize vůbec poprvé použil slovo utopie, jeho neologismus se ujal a dodnes se používá pro nereálnou, vysněnou představu pomyslné ideální země, v Morově případu ostrova. V přeneseném významu se toto používá i pro jakoukoliv neuskutečnitelnou představu. Slovo utopie pochází z řeckého u (ne) a topos (místo), dohromady vlastně neexistující místo.
Biskup Graubner chtěl našim politikům zřejmě naznačit, že by také mohli být případně za své bohulibé skutky blahořečeni nebo dokonce prohlášeni za svaté. Pochopitelně až po smrti, nejlépe násilné, jinak není možné přes katolickou církev toto uznání zásluh získat. Další otázkou je, jak může svatý More jako patron politikům pomoci, když se jeho představy o politickem uspořádání světa staly symbolem něčeho neuskutečnitelného, utopického. Mít takového svatého já, rovnou bych to vzdal.
Naštěstí je mým patronem Sv.Jan Zlatoústý (13.září), který prý patří k nejpozoruhodnějším postavám církevních otců. Jeho život byl plný zvratů a vedle obdivu a náklonnosti se mu dostalo hojně nenávisti a opovržení. Původně studoval řečnictví a měl se stát právníkem. V roce 372 byl pokřtěn, poté žil v horách jako mnich a poustevník. Svou askezi ale natolik přeháněl, že onemocněl a poustevnický život musel opustit. Po svém zotavení se stal jáhnem v Antiochii a tím začala jeho dráha kazatele. Po několika letech se mu na základě jeho strhujících kázání začalo přezdívat "Chrysostomus" - zlatoústý. To už byl vysvěcen na kněze. V roce 398 byl jmenován nástupcem zesnulého patriarchy Konstantinopole. Tam zřizoval nemocnice, podporoval chudé a misie. Stále častěji však napadal nádheru císařského dvora a dostal se do sporu s císařovnou Eudokií, která svými intrikami nakonec dosáhla toho, že byl Jan Zlatoústý sesazen a vyobcován. Poté co císařovna potratila, byl Jan na chvíli povolán nazpět. Později jej však na tři roky uvěznili v Kukusu v Arménii, pak byl poslán roku 407 jako těžce nemocný na dalekou cestu do nového působiště. Cestou, jak jeho odpůrci předpokládali, zemřel vyčerpáním. Jeho poslední slova byla: "Bůh buď veleben za všechno."
Osud také nic moc, ale jinak se totiž svatým nemůžete stát. Já se snažím jen napadat "nádheru císařského dvora" a jen doufám, že nebudu za to také uvězněn a vyobcován. Jen mě teď napadá, jak může být mým patronem katolický svatý, když jsem příslušníkem husitské církve. Ale proč ne, svatí nejsou přece nějakým majetkem nějaké církve. Patří celému lidstvu, které je většinou připravilo o život.
Prameny: http://mujweb.atlas.cz/www/rigel/utopie.htm
http://www.rodinaonline.cz/archiv/2002/36/svaty.htm

22.6.- Evropa odmítá uznat své křesťanské kořeny.

Vatikán vyjádřil politování nad opozicí vlád některých států k uznání křesťanských kořenů Evropy v novém ústavním dokumentu EU. Boj proti zařazení odkazu na křesťanské kořeny Evropy ze strany některých vlád označuje prohlášení Vatikánu za opominutí historické zřejmosti a křesťanské identity evropských národů. Mezi hlavními oponenty jakékoli zmínky o křesťanství v preambuli evropské ústavy byla Francie a Belgie. Za explicitní zápis o významu křesťanství pro formování Evropy se naopak vyslovily na konci května Česká Republika, Itálie, Litva, Malta, Polsko, Portugalsko a Slovensko.
Evropu ovšem v minulosti formoval i islám. Z východu to byli na Balkáně a v Řecku především Turci, ze západu ve Španělsku Maurové. Dnes je v Evropské unii počet muslimů odhadován na 10 - 13 milionů, z toho 4 miliony ve Francii, asi 3 miliony v Německu, 2 miliony v Británii. Islám Evropu dříve spíše dobýval vojensky, dnes se jedná o nikým neřízenou ekonomickou imigraci, novodobé stěhování národů.
Po roce 1989 u nás dochází postupně k normalizaci vztahu občanů k církvím. Zejména katolická církev se chystala na nebývalý rozkvět své činnosti, který se ale nekonal. Těžko říci, zda je to důsledek čtyřicetiletého útlaku a ateistické výchovy několika generací nebo ztráta víry v nadpozemského Boha po všech těch utrpeních, kterými Evropa prošla. Neexistují žádné exaktní statistiky o náboženském vyznání, pouze nekatolické církve mají evidenci svých příslušníků. Počet obyvatel, kteří se cítí být členy nějaké křesťanské církve nebo se alespoň považují za její sympatizanty a vyznávají základní téze křesťanské víry se proto jen odhaduje na 15-30 procent dospělé populace.
Podle nedávno provedeného průzkumu je u mládeže ve věku 15 – 18 let v porovnání se všemi náboženstvími nejsilněji zakotven vztah k římskokatolické církvi, avšak ve srovnání s věkovými skupinami celé zbývající populace je pozice katolické církve u této skupiny mládeže nejslabší. Na dalších místech za katolickou církví je u mládeže ve věkové skupině 15 – 18 let jóga, new age a buddhismus, který láká především svojí tolerancí.
Je tedy tak trochu paradoxní, když se právě naše současná socialistická vláda zasazovala spolu s Němci o uvedení významu křesťanství při formování Evropy do ústavní smlouvy Evropské unie. Zřejmě se jednalo o úlitbu koaličním partnerům, která byla ale jen symbolická. Bylo jasné, že zejména Francie, ale i Británie nemají zájem, aby se něco takového do smlouvy o ústavě dostalo. Francie má velké problémy s islámem a Británie má k Vatikánu pradávný negativní vztah. A navíc: islámské Turecko se jako člen NATO chystá rovněž do Evropské unie. Tentokrát ale bez vojenského vpádu, jen by rádo využívalo výhod evropské integrace. Pak přijde na řadu Rusko a jednou bude Evpropa sahat až do Vladivostoku. Inu, svět se mění, už to není, co bývalo.

21.6.- Trefulka nechce žít v Česku.

"Moravu mi už pro jistotu zrušili, teď se mne snaží přinutit, abych bydlel v Česku. Šedesát let jsem se s tím slovem při četbě klasiků nesetkal, sám jsem je od doby, kdy jsem před padesáti lety napsal první fejeton, nepoužil a nepotřeboval. Dosvědčí mi jistě pámbu i Ludvík Vaculík, že Moravané bývali přesvědčenými Čechoslováky v době, kdy jimi byli Češi, Slováci, Slezané, Rusíni, případně i Němci a Židé. Teď bych ovšem velmi stál o to, aby v rámci Evropské unie byla Morava právem vnímána jako jeden z historických evropských regionů se všemi výhodami, které to snad přinese. Pokud tomu ovšem česko-čeští vlastenci nezabrání," napsal Jan Trefulka v Hostu č.5/2004.
Tento zapřisáhlý prozaický Moravan nejprve jako student Univerzity Karlovy vstoupil do KSČ, v roce 1950 byl pro své názory ze strany vyloučen a vyhozen i ze studií, o čtvrt století později podepsal 'Chartu 77' a publikoval jen v zahraničí. Dnes stejně jako dříve bojuje proti pragocentristům a Čechům.
Ano, musím s ním souhlasit. Místo Česko by bylo vhodnější používat mezinárodně známý název Böhmen und Mãhren. Nebo ještě lépe Mãhren und Böhmen. Už by si nás nikdo příště nepletl s Čečenskem. Moravané dozajista nejsou Čechy, je to zvláštní slovanský kmen indoevropského původu, který se jen přifařil k partě praotce Čecha a pro velkou únavu už jeho vysílení příslušníci nedošli do české kotliny a zůstali na Moravě, někteří pak zahnuli na sever do Slezska, kde se z nich stali málem Poláci. Jinou možností, jak vyřešit moravský problém, je používat starodávný název Velkomoravská říše. V každém případě se jedná o vážnou věc a měli bychom tento česko-moravský problém vyřešit dříve, než vzniknou federální Spojené státy evropské. A měli bychom dát na rady moudrých starců. Dodatečně blahopřejeme Janu Trefulkovi k sedmdesátým pátým narozeninám.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.