CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 401, 25.8. - 23.9.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

23.9.- Magor dnes slaví 60 let.

Ivan Martin Jirous, zvaný Magor, se narodil 23. září 1944 v Humpolci. V letech 1963--1969 vystudoval dějiny umění na FF UK. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se stal uměleckým vedoucím skupiny The Plastic People of the Universe a teoretikem sdružení umělců Křižovnická škola čistého humoru bez vtipu. Poprvé byl vězněn v letech 1973--1974. V roce 1975 napsal klíčový text o české nezávislé kultuře pod názvem Zpráva o třetím českém hudebním obrození. V letech 1976 - 1977 byl opět vězněn -- tzv. proces s českým undergroundem měl bezprostřední vliv na vznik Charty 77, kterou ihned po návratu z vězení podepsal. Poté byl znova uvězněn stejně jako v roce 1981, kdy se ocitl na tři a půl roku ve Valdicích. Znovu šel do vězení v roce 1988. Jeho básnické a teoretické dílo je soustředěno ve svazcích Magorova summa a Magorův zápisník, které v roce 1997 vydal Torst a které byly oceněny v anketě Lidových novin jako nejzajímavější knihy roku. Je nositelem Ceny Toma Stopparda.
Co říká Magor dnes? Vezmi si tu generaci 17. listopadu. Vždyť to byly většinou děti z komunistických rodin, jinak by se na ty školy nedostaly. Ale ty děti pochopily, o co jde. Neříkám, že revoluci vybojovaly, ale rozhodně ji nastartovaly. Tu jejich výzvu Děkujeme, odejděte! podepsaly desetitisíce lidí, což mi přijde fantastický. Mám ostatně dojem, že se nejen mladí lidé, ale i společnost jako celek z tý kocoviny porevolučního vývoje probírá. Teď jsem byl třeba recitovat v Rakovníku -- zastavili jsme se předtím na panáka v jedný hospodě, která je součástí sportovního areálu, kde je bazén, a město ho chce zrušit. Barman nám přistrčil k podpisu petici proti tomu zrušení, kterou už podepsalo několik set lidí. A to je ohromný. Mao Ce-tung kdysi řekl: "Lidi se můžou osvobodit jenom zdola, shora je možné je jen ujařmit." Nikdy jsem nebyl historickej pesimista, ale teď už je vidět reálně, že lidi berou "vládu věcí svých" do svých rukou. K čemuž chci ovšem podotknout, že když slyším Kubišový Modlitbu dnes, tak se mi dělají osypky. Jo, a dej tam taky prosím tě, že mi vadí, když Kubišová jí psy.
"UNDERGROUND JE VELKÁ RODINA…" říká Magor o svém festivalu v Prostředním Vydří. Pokračuje: Občas mě nějaký kretén, většinou křesťanský pseudointelektuál, napomíná. To jsou ti, kteří by nebyli schopni zorganizovat ani pečení hostií, nedokážou dát dohromady partu pěti lidí na pečení prasete a mě budou učit organizovat. Okolo takového festivalu je plno věcí, které nemůžeš nikomu vysvětlovat, a ani nemáš důvod něco vysvětlovat. Percentuálně je těch lidí, kteří jsou hovada a kteří škodí, nepatrná část. Ale když někoho natáhnu, je to vidět a všichni to hned rozebírají, přičemž já nemám chuť a ani možnost chodit a vysvětlovat tisícovce lidí proč to bylo. Komu tohle vadí anebo trpí přemírou křesťanského milosrdenství a soucitu, tak mu doporučuju, aby se na svém pozemku pokusil zorganizovat podobný festival a uvidíme, co bude říkat.
Nikdy jste nečetli alespoň některou z jeho básní? Následující text, který pochází ze sbírky Ubíječ labutí, kterou vydalo nakladatelství Vetus Via vám přiblíží Magora více, než sáhodlouhé kritické rozbory jeho tvorby:

x x x

Vyholuje si ohanbí
aby vypadala pěkně
vůbec nehanbí za to se
co je zač

vyholuje si pekáč
(slangový výraz pro kundu)
a s kundou svou něžnou
jak prdelka dětská
neví co s ní
co počít a
co je zač

Odhání od sebe
mouchy a milence
milence a mouchy

Co je zač?

To je ta bledá dívka
nešťastná
včera kundu si vyholila
a dneska
buržoazním železem
po lýtkách chloupky něžně své
krásné hubí

Přejeme Magorovi ještě mnoho takových básní a nesmiřitelnosti k lidské hovadnosti a totalitě v každém režimu.

22.9.- Průměrné průměry: náklady na léky a naše příjmy.

Průměrný Čech na léky prý vydá 97 dolarů za rok, zatímco průměr v Evropské unii se pohybuje okolo 346 dolarů na osobu. Proti průměru Evropské unie stojí léky přibližně 3,6krát méně. Dostupnost léků i jejich spotřeba je přitom srovnatelná. Rozdíly plynou z podstatně nižších cen léků v tuzemsku. Informoval o tom ředitel správy největšího výrobce léků v republice Zentiva Petr Polievka. "Ještě větší rozdíl je ve srovnání s USA, kde tyto náklady dosahují 699 USD," poznamenal Polievka. Vyšší než v Česku jsou náklady na léky také ve Španělsku, Francii, Německu nebo Japonsku. Průměr Evropské unie činí 346 USD na osobu, tedy zhruba 8900 korun.
Nižší ceny léků v tuzemsku souvisí podle Polievky s existencí Zentivy, která je největším výrobcem léků v zemi. Firma se orientuje zejména na tzv. generika, tedy na léky jimž vypršela patentová ochrana. Mají stejnou kvalitu jako originální léky a jsou finančně dostupnější, poznamenal ředitel vnějších vztahů Zentivy Václav Rejholec.
Pánové z firmy Zentiva redaktorovi z HN jaksi pozapoměli zdůraznit, že platy jsou u nás v Česku průměrně tři až pětkrát nižší, než na západ od nás, o srovnání s USA nemá cenu se pokoušet. V poslední době se v našem tisku rozmáhají podobné agitační články, které jsou psány na objednávku. V tomto případě mají naši výrobci, velkoobchodníci i lékárnící nepochybně chuť zvyšovat ceny léků, i když mají výrobní a provozní náklady mnohem nižší než zahraniční firmy. Podobné trendy vyrovnat se západu na úkor obyvatel letí i v potravinách, kde ceny řady základních potravin se již blíží evropskému průměru. O ceně benzinu a nafty nemá cenu hovořit, ta je již dnes vyšší, než v řadě zemí na západ od nás. Když si porovnáte uvedené náklady na léky u nás s průměrnými platy, pak vám vyjde, že našinec vydá ročně kolem 1,6 procenta svého příjmu, Američan pak cca 1,7 procenta.
Pokud jde o platy, lékaři mají podobné argumenty jako firmy a obchodníci: rádi by se "srovnali" se západem a tak bez skrupulí požadují platy shodné s lékaři v Německu či Francii. Na příští rok se chystá tučná "odměna" policii a vězeňské správě za podporu, kterou tito státní zaměstnanci poskytli Standovi na cestě vzhůru. Dostanou přidáno i učitelé, či spíše učitelky. To snad povede alespoň ke snížení otřesné feminizace našeho školství. Snad. A abych nezapoměl: dostanou přidáno i důchodci. Bude to ohromující částka kolem 420 korun měsíčně, která nesrovná ani zvyšování cen základních potravin a nákladů na bydlení. Sláva naší nové vládě, sláva Standovi!
Zentiva si vede opravdu dobře, na zdraví se dá dnes vydělat skoro tak dobře, jako na telekomunikacích:
PRAHA 18. srpna 2004 (FinWeb, ČTK) - Akciový trh pražské burzy dopoledne za slabé účasti investorů zůstal na hodnotách, na nichž uzavřel úterní obchodování. V poklesu pokračovaly akcie Philip Morris a Erste Bank, naproti tomu posilovaly Zentiva a Český Telecom. Tabáková společnost ztratila 2,2 procenta na 13.991 korun poté, co v úterý propadla po oznámení silného zdražování cigaret o tisíc korun. Akcie Erste si pohoršily o 0,2 procenta na 952,5 koruny. Naproti tomu Zentiva posílila o 1,1 procenta na 532,6 koruny. Zentiva bude začleněna do MSCI indexu. "Očekáváme pozitivní reakci akcií Zentivy, jelikož portfoliový investoři, kteří kopírují indexy, budou akcie Zentivy nakupovat," komentovala to makléřská firma Atlantik finanční trhy (kráceno).

21.9.- Microsoft prodává hudbu na internetu.

Microsoft představil portál music.msn.com pro stahování hudby z internetu a zkouší získat něco z bitevního pole zisků z prodeje jednotlivých skladeb, které zatím je obsazené firmou Apple Computer s populární službou i Tunes. Na music.msn.com nabízí pro začátek Microsoft něco přes půl milionu skladeb. Za stažení jedné skladby se platí jednotná cena 99 centů. To je i pro českého milovníka hudby docela rozumná cena, zvláště když si můžete vybrat jen to, co vás třeba na nějakém novém CD zaujalo a nemusíte tak platit "výplňové" méně povedené skladby.
Problém v tomto okamžiku spočívá v tom, že je služba zaměřená výhradně na obyvatele USA. Přesto stojí za zkoušku řídit se postupem, který popsal jeden můj čtenář. Prostě se musíte vydávat za Američana a mělo by to vyjít.
V prvním kroku je nutné se zaregistrovat na www.passport.net, kde si vytvoříte účet služby .NET Passport. Součástí údajů není číslo embosované platební karty. Pak v music.msn.com jako přihlašovací jméno zadáte váš e-mail a vámi zvolené heslo .NET Passportu a můžete vybírat skladby pomocí tlačítka [Buy $99].
Následně budete požádáni o zadání BILLING INFORMATION (SSL zabezpečení 128 bitů), kde zadáte platnou kartu, jméno z karty a jakékoliv smysluplné telefonní čislo z USA. například jako State/Region: "DC" a Area code: "202" a phone number cokoliv na 6 míst. Ostatní údaje nejsou nijak logicky kontrolovány, stačí vyplnit cokoliv, pouze telefonní číslo má kontrolu na vztah State/Region - Area code.
jak jste dopadli.

20.9.- Jak kontrolovat řidiče seniory? Nálepkou do řidičáku.

Každý řidič či řidička ve věku nad 60 let se podle příslušné právní úpravy má podrobit ve stanoveném intervalu lékařské prohlídce, která má ověřit, zda je způsobilý nadále řídit motorové vozidlo. Podrobněji o tom pojednává zákon č. 361 v § 82 až § 90, zejména odstavec (3): Držitel řidičského oprávnění, který není osobou uvedenou v odstavci 1, je povinen se podrobit pravidelné lékařské prohlídce nejdříve šest měsíců před dovršením 60, 65 a 68 let věku a nejpozději v den dovršení stanoveného věku, po dovršení 68 let věku pak každé dva roky. Celé znění najdete na www.testomanie.cz/autoskola/zakony.
Pravidelné prohlídky se týkají nejen seniorů, ale i profesionálních řidičů. Nikde ale není stanovena povinnost nosit u sebe toto písemné potvrzení o zdravotní způsobilosti. Praxe je tedy taková, že nikdo na prohlídky nechodí a policie žádné kontroly v tomto smyslu nekoná. Jenže v § 88 odstavec 4 se jasně říká: Je-li povinná osoba podle výsledku pravidelné lékařské prohlídky zdravotně způsobilá s podmínkou nebo zdravotně nezpůsobilá, oznámí posuzující lékař tuto skutečnost okresnímu úřadu příslušnému podle místa trvalého pobytu povinné osoby a u osob uvedených v § 87 odst. 1, které jsou v pracovněprávním vztahu, i zaměstnavateli. Okresní úřady již od roku 2003 nemáme a tak lékař musí zaslat zprávu na krajský úřad nebo pověřenou obec podle místa trvalého bydliště řidiče.
Veškeré diskuze kolem tohoto problému vedené například v televizi či v tisku jsou zbytečné, omezené až blbé. Nikdo z těch rozvášněných diskutérů si totiž zákon nepřečetl. Odpovědnost za prohlídku je plně v rukou seniorů, jejich lékařů a úřadů. Jediný problém je v tom, jak může policie profesionály a seniory donutit, aby na prohlídky chodili. Nabízí se velice snadné řešení: lékař, který prohlídku provede, vylepí podobně jako stanice technické kontroly vozidel řidiči na řidičský průkaz nálepku s autorizačním kódem lékaře a datem, do kterého nálepka platí. Třeba tohle snadné řešení někoho napadne. Pro lékaře to může být docela zajímavý finanční příspěvek, protože prohlídku si musí každý řidič zaplatit sám.

17.9.- Nechodí vám SMTP přes Internet expres?

Někteří uživatelé internetu, kteří se právě teď připojují pomocí služby Internet expres, kterou nabízí Telecom, mají značné potíže s odesíláním pošty přes server SMTP, přesněji řečeno, pošta se neodesílá, protože klient není schopen provést autorizaci a přístup k SMTP serveru Telecomu (smtp.iol.cz) je odmítnut. Týká se to uživatelů poštovního klienta Outlook 97, ale i dalších starších verzí například programu Outlook Express. Podrobnosti o tom, jak na to, najdete na www.iol.cz/zakaznicka_podpora a www.iol.cz/.../nepodporuje_vas_klient_smtp...
Telecom se s tímto problémem vypořádal díky Open Source SW, který je k dispozici zdarma u firmy firmy Bisswanger software pod názvem SMTPAuth. Tento program je naštěstí i v české verzi a tak si s ním snad většina uživatelů poradí. Je to ukázka toho, jak velké firmy profitují z aktivit malých pracovních týmů, které poskytují nezištně SW zdarma.
Konec konců to nemusíte takhle lepit, můžete si přece pořídit Windows XP a Office XP za "pár korun" a jste rázem bez problémů! Tedy po nějakou dobu, než se technický pokrok zase posune někam dál, či spíše někam jinam, než vy právě budete.

15.9.- Pytláci nebo teroristé v Lánské oboře?

Horkovzdušný balón - Správná volba pro romantické povahy. Vhodné jako svatební dar.Policisté zadrželi v oboře u zámku v Lánech minulý týden ve čtvrtek v půl druhé ráno dva pytláky (???). Obvinili je z pytláctví a nedovoleného ozbrojování. U prezidentského sídla je našli vyzbrojené puškou s optikou na noční vidění. Policii přivolali po půlnoci pracovníci Lesní správy prezidentské kanceláře, kteří uslyšeli v oboře výstřel. Devětačtyřicetiletý muž a jeho třiatřicetiletý kolega byli obviněni z pokusu pytláctví a pokusu o nedovolené ozbrojování. Policie je stíhá na svobodě (!!!).
V okamžiku zatčení u sebe muži neměli žádné zabité zvíře, lánští lesníci ale potvrdili, že v minulosti už v oboře našli upytlačené kusy. Otázkou zůstává, zda tím uloveným kusem neměl být náš prezident. Z této události jasně vyplývá, že se v okolí prezidentského sídla může kdokoli a kdykoliv potulovat s nabitou puškou ráže 38 s tlumičem a zařízením pro noční vidění. Je to jen další důkaz o tom, že ani náš prezident nemá šanci na perfektní ochranu proti teroristům. V tomto ohledu jsme si všichni rovni. Pokud se v tomto případě jednalo skutečně o nějaké dva pytláky, kteří chtěli ulovit nějakou zvěřinu pro svého odběratele, pak to byli buď naprostí idioti nebo naopak profesionálové, kteří počítali s tím, že pod svícnem je největší tma. Doporučuji proto v případě, že se v Lánech bude nacházet prezident, vypustit nad zámkem upoutaný balon s hlídkou vybavenou na noc infračervenou kamerou s nočním viděním. Nabitá puška rovněž s nočním viděním by se jí jistě hodila. Při nejhorším by si mohla hlídka zapytlačit.

14.9.- Co s dětmi, které loupí a vraždí?

Krádeže, násilné loupeže a vraždy, které páchají děti ve věku, kdy nejsou podle našich zákonů trestně odpovědné, v poslední době opět víří hladinu adrenalinu v krvi obyvatel, politiků a mediálních hvězd. Někteří poukazují na neblahý vliv násilí předváděného dnes a denně na všech televizních kanálech: ano, nepochybně to má vliv na zločinnost nejen dětí a mládeže. Už starodávné pohádky podobné hrůzy obsahovaly, měly ale na rozdíl od některých moderních škvárů vždy konec, ve kterém bylo zlo tvrdě potrestáno, většinou smrtí či věčným zatracením. Že problém páchání zločinů pálí lidský svět od pradávna dokazuje existence zákona všech zákonů - desatera. Moderní právo ale popřelo jednu z biblických zásad "oko za oko, zub za zub". Jsme přece humanisté a pokud jde o děti, nebudeme vraždit dítě, které samo vraždilo, aniž si vůbec uvědomilo hrůznost svého činu. Přesto se ozývají hlasy, aby byla snížena hranice věku pro trestní odpovědnost. Křesťanská KDU-ČSL ve svém serveru nabádá, že "zatímco desetileté děti už jasně chápou, že bodnutím mohou způsobit těžké zranění nebo smrt, trestní odpovědnost začíná až v patnácti letech. Další snížení hranice trestní odpovědnosti je sice poslední věc, kterou můžeme udělat, ale nezvolíme-li žádnou účinnou prevenci, nakonec nezbude jiné než represívní řešení.". Proč ne, v řadě zemí je tato hranice nižší než u nás, v Británii je to dokonce právě těch deset let, při jejichž dosažení jde zločinec-dítě do vězení pro děti a mladistvé.
Jedno je jisté: cesta dítěte k dráze zločince vede přímo od jeho rodiny, pokud vůbec nějakou má. A tudy vede cesta, jak alespoň trochu zločinost nejen dětí a mládeže snížit. Mám takový poněkud nepopulární a netradiční návrh: jakmile dítě spáchá opakovaně nějaký přečin či zločin, do vězení spolu s ním půjde i jeho rodina. Ano, všichni jeho milí a blízcí, protože oni jsou přece za jeho výchovu odpovědní. Neděste se, nepůjdou do klasického vězení s kobkami a mřížemi. Prostě budou dočasně přemístěni do pracovního tábora, kde za dohledu kvalifikovaných vychovatelů a pedagogů bude celá rodina na náklady státu tak dlouho, až se zbaví svých zločineckých návyků. Podobně, jako je tomu u duševně nemocných, o jejichž propuštění rozhodují lékaři. Koneckonců, podobná praxe už přece funguje u zločinců páchajících sexuální zločiny.
Jistě právě teď označíte můj návrh za nacistickou myšlenku. Ale i významný europolitik nedávno po shlédnutí slovenských romských vesnic prohlásil, že nejlepším a jedinným řešením jak postupně vyřešit romský problém, by bylo poslat všechny děti do internátních škol, aby tak byly zbaveny neblahého vlivu svých rodin. Můj návrh na převýchovnou repatriaci celých rodin páchájících trestné činy od kapesních krádeží po vraždy je mnohem humánější, protože sleduje nápravu celé rodiny, nepřetrhává rodinné vazby. Důležitá by byla práce, která jak známo polidštila opici a zajištění obydlí i práce pro napravenou rodinu, která by se vrátila zpátky do lidské společnosti.
V každém případě může můj návrh posloužit alespoň jako námět pro hospodské debaty, kde se stejně odehrává hlavní část politického dění v našem milém státě a to již od dob Švejkových, přes doby disentu až po parlamentní restauraci. Přeji hezký den.

13.9.- Bude aplikace SP2 pro Windows XP katastrofickou událostí?

Microsoft (MS) zveřejnil na svých stránkách seznam programů, které mohou mít problémy po instalaci druhého servisního balíku oprav pro Windows XP. Pokud jste na seznamu našli program, který používáte, máte dvě možnosti. Buď SP2 nainstalovat a vyzkoušet, jak se bude aplikace chovat, nebo počkat na uvolnění záplaty pro daný program jeho výrobcem a SP2 nainstalovat až potom nebo vůbec (!)
Poněkud zvláštní je, že mezi těmito "nevhodnými" programy je například řada antivirových programů včetně těch od firmy Norton nebo Kaspersky a také oblíbený NOD32. I firewall ZoneAlarm (všechny verze), tolik používaný zejména domácími uživateli. Nejspíše chce MS odrovnat konkurenci nejen tím, že firewall do WinXP zabudoval, ale i tím, že si uživatel nebude moci naistalovat nějaký jiný.
Ale i u jiných programů se vám může stát, že se dočkáte chybových zpráv při pokusu je pod SP2 spustit. Na to se přišlo pochopitelně již při testování beta verze SP2 a tak radu, co dělat při zprávě Zabránění spuštění dat najdete zde.
MS pár dní po oficiálním uvolnění anglické verze balíku oprav pro Windows XP vydal aplikaci, která automatické instalaci SP2 zabrání. Stalo se tak na žádost zejména velkých firem a korporací, které s instalací vyčkávají zejména z důvodu delšího testování chování jimi používaných programů po instalaci balíku. Protože však Windows Update nové aktualizace uživateli připojenému na internet stále vnucuje, vydal raději MS nástroj, který stahování automatických aktualizací zakáže. Tuto aplikaci-záplatu si mohou nainstalovat všichni, kdo s instalací SP2 otálejí, je však nutné tak učinit nejpozději do 16. září. Pokud se tak stane, bude automatická aktualizace pozastavena do prosince tohoto roku. Co bude dál, nikdo netuší.
Mám velice špatné zkušenosti při aplikování řady opravných záplat pomocí automatické aktualizace. V naději, že můj počítač bude bezpečnější, jsem bláhově nedávno spustil vše, co mě bylo doporučeno k aktualizaci. Výsledek byl, že se moje XP Professional zcela zhroutila a po velké bitvě se mi podařilo obnovit jejich stav před touto povedenou "aktualizací".
Že vás čeká spousta zábavy s novým "Brána Microsoft Windows Firewall" naznačuje i informace MS o Odstraňování problémů s nastavením brány Windows Firewall v systému Windows XP s aktualizací Service Pack 2. Pozoruhodná je také zpráva Po instalaci aktualizace Service Pack 2 systému Windows XP se zdá, že některé aplikace přestaly pracovat . Velmi rozkošné počteníčko. Nedoporučuji pro cholerické správce sítí a uživatelských PC.
Mimochodem, přímo na ústa jsem před dvěma dny dopadnul po pokusu si vyzkoušet produkt PC Secure Profi, nabízený Telecomem pro větší zabezpečení před viry a hackery, což je vtipně Telecomem zamaskovaný produkt F-Secure Internet Security 2004. Počítač po instalaci 22 MB a hodinovém natahování dalších asi 7 MB jen stále restartoval a teprve když se mi podařilo vyvolat nouzový režim a odinstalovat tuto povedenou mrchu se slavná wokna XP umoudřila.
Moje rada je tato: jestliže dlouhodobě nemáte žádné potíže s průnikem virů a hackerů do vašeho PC, vykašlete se na všechny servisní záplaty, packy, tlapky i pazoury, které vám MS strká do vaší mašiny. Stačí slušný antivir, například avast! a firewall, třeba Microsoftem odmítaný ZoneAlarm, který si sami snadno nastavíte a budete kontrolovat seznam programů, kterým jste povolili dělat s internetem něco víc než nic.
Těm, kteří budou nuceni zejména svými ve věci zcela nezorientovanými šéfy instalaci SP2 provádět přeji mnoho zdaru a vyslovuji jim upřímnou soustrast. Začínám si zcela vážně myslet, že ta neuvěřitelná nespolehlivost a záplatovitost operačního systému, který používá převážná většina firem všeho druhu po celém světě, je dílem mezinárodního terorismu a nikoliv profesionálním produktem největší SW firmy na světě. Jinou možností je domněnka, že v této věci překročilo lidstvo hranice svých intelektuálních schopností a další "pokroky" v této oblasti povedou k vyvolání celosvětového chaosu a stanou se počátkem konce této technické civilizace.

10.9.- Policie se zviditelňuje reklamními akcemi.

Policie zahájila ve středu další celorepublikovou dopravně bezpečnostní akci, známou pod názvem Kryštof. Nebylo ale oznámeno, kdy akce skončí, aby se na to prý řidiči nemohli připravit. Kromě dopravních přestupku řidičů policisté kontrolují i technický stav zejména starších vozidel vozidel, také pátrají po hledaných osobách a kradených autech a věcech. Ministerstvo vnitra hodlá každý rok zorganizovat dvacet rozsáhlých bezpečnostně-preventivních akci typu Kryštof. "Přesvědčili jsme se, že rozsáhlé kontroly mají efekt," zdůvodnil toto rozhodnutí šéf dopravní policie Zdeněk Bambas.
Je to opravdu originální myšlenka. Řidiči mají tak být dokonale zmateni a netušit, zda vlastně nějaká "akce" právě probíhá, či nikoliv. Stejný účinek by se ovšem docílil tím, že by všichni policisté schovávající se v kancelářích či nevšímavě projíždějící kolem v automobilech dělali svoji práci na silnici. Stejně tak by se snížila trestnost tehdy, pokud by republikoví i městští strážnící skutečně "strážili" ulice ve městech místo toho, aby se jen občas účastnili reklamních "akcí" majících za cíl vyhnat na hodinu z centra Prahy žebrající bezdomovce nebo "obtěžovat" náhončí erotických podniků a bordelů. Chtělo by to spíše kontrolu jejich pracovních povolení, jedná se totiž většinou o cizince. Náhlá a důkladná daňová kontrola majitelů těchto "ozdob" hlavního města by zabrala víc, než neúčinné zákazy rozdávání letáků na ulicích. I Al Capone se kdysi dostal do vězení pro neplacení daní.

9.9.- Mobily Siemens řady 65 mohou poškodit sluch.

Mobilní divize společnosti Siemens, Siemens mobile, varovala před softwarovou chybou u mobilních telefonů, která se vyskytla u modelové řady 65 (modely C65, CX65, M65, S65, SL65 a modely pro telefonní operátory CV65, CT65, CXV65 a CXT65), která může ve velmi ojedinělých případech vést k nesprávné funkčnosti při reprodukci zvuku.
Závada se může projevit ve verzi telefonního softwaru číslo 11 nebo nižším, a to následujícím způsobem: pokud se v průběhu hovoru baterie telefonu vybije natolik, že hrozí jeho automatické vypnutí, zazní v rozmezí jedné minuty třikrát akustická signalizace informující o vybití baterie. Poté dojde k automatickému přerušení hovoru. Těsně předtím, než se telefon definitivně vypne, ozve se zmíněná melodie při vypnutí, která může být v určitých případech přehrána velmi hlasitě. Pokud má uživatel v této chvíli ještě stále telefon v blízkosti ucha, může hlasitý zvuk poškodit jeho sluch.
Aby se zamezilo vzniku sluchových problémů, doporučuje společnost Siemens vypnutí tzv. melodie při vypnutí nebo funkci animace při odpojení. Hovor může být navíc ukončen v okamžiku, kdy varovný signál informující o vybití baterie zazní poprvé. Pro deaktivaci melodie při vypnutí uživatel v menu telefonu vstoupí do sekce „Nastavení“, dále „Vyzvánění“, poté „Další melodie“ a nakonec „Melodie při vypnutí“. Tato melodie pak může být deaktivována volbou „Vypnout“.
Siemens již vyvinul doplňkový software, který závadu telefonů modelové řady 65 odstraňuje. Podle dohody se spolupracujícími telefonními operátory bude nahrávání nové verze softwaru do již prodaných telefonů prováděno bezplatně. Dotazy zákazníků zodpoví operátoři zákaznické linky servisního střediska Siemens, telefon 233 032 727.
Pramen: http://www.siemens.cz

8.9.- Americký CERT radí uživatelům, aby přestali používat MSIE.

Nejedná se o překlep a tedy nejde o žádného čerta, i když CERT jako strašák v tomto případě funguje. Vládní administrativa Spojených Států prostřednictvím pracovní skupiny CERT (Computer Emergency Readiness Team) vydala prohlášení "Microsoft Internet Explorer does not properly validate source of redirected frame", ve kterém doporučuje uživatelům internetu, aby přestali používat Microsoft Internet Explorer (MSIE) jako webový prohlížeč. US-CERT za jednu z možností, jak se vyhnout bezpečnostním rizikům MSIE, považuje přechod na jiný prohlížeč, neboť prý ostatní prohlížeče nejsou tolik děravé.
MS Internet Explorer si již vysloužil pověst velmi děravého prohlížeče, ovšem jeho děravost je pověstná zejména díky jeho masovému rozšíření (ať chceme nebo ne, je MS IE stále nejpoužívanějším internetovým prohlížečem). A tak hackeři a tvůrci virů využívají nalezených bezpečnostních děr především v MSIE, neboť tím zasáhnou většinu uživatelů internetu. Otázkou je, zda by podobný osud nepotkal i jiný prohlížeč, kdyby se stal nejrozšířenějším.
Prohlášení CERTu najdete na adrese http://www.kb.cert.org/vuls/id/713878. Informace a rady zde uvedené jsou průběžně CERTem aktualizovány.

7.9.- Nastal čas vinobraní.

Ano, opravdu se nepletu, moje víno z jednoho jediného keře neboli hlavy je již zralé a tak jsme se do něj pustili. Díky teplému létu dozrálo o něco dříve bez ohledu na fakt, že roste v nadmořské výšce 455 m. Vinaři jistě kroutí nevěřícně hlavou, ale vysvětlení je snadné: moje víno dozrává totiž ve skleníku. Jaká je to odrůda, netuším. Sice mě to před pěti roky jistě sdělili, když jsem ten podezřelý klacík koupil. Ale je zelené neboli bílé a sladké. Není nad to, když se poránu vymotáte z baráku, obejdete zahradu a ve skleníku si utrhnete něco hroznů. Letos to vypadá na dobrou úrodu, odhaduji to asi tak na deset kilo. Tento způsob pěstování vřele doporučuji, na víno neprší a tudíž nehnije ani neplesniví, není nutné žádné stříkání chemickými svinstvy.

6.9.- Jak zlikvidovat teroristy? Je to snadné!

Když jsem včera otevřel náhodně zakoupenou MFDnes, našel jsem několik stránek plných drastických fotografií zraněných a mrtvých z severoosetského Beslanu. Asi je jich tolik proto, že byly levné a bylo jich dost. Takovou publicitu si ale teroristé - bojovníci za svobodu - hrdinové svaté války nezaslouží. Vypadá to, že celou vražednou akci naplánovali a uskutečnili právě proto, aby se hrůzný výsledek jejich zločinu dostal na první stránky nejen všech novin na celém světě, ale především do televize. Rádi řežou lidem hlavy před kamerami a jsou šťastní, když se to pak vysílá. Dělají to proto, aby se takhle vyvolaná hrůza stala jejich hlavní zbraní.
Nemá smysl diskutovat o tom, za co vlastně bojují. Oni to většinou ani nevědí, boj, jakákoliv lokální válka, atentáty a sabotáže jsou hlavním motorem jejich života. Proč? Protože nic jiného neumějí, protože jim to připadá jako docela zajímavý a napínavý způsob života, něco mnohem lepšího, než někde zařezávat ve fabrice nebo se dřít na poli. Většinou se jedná o bývalé příslušníky armády, o lidi, kteří nikdy nepracovali, protože pro ně práce nebyla. Ti, kteří takové jednotky vytvářejí a vedou jsou naopak často vysokoškolsky vzdělaní, vystudovali školy západního střihu a mají vůdcovské ambice, touží po moci a ovládání bezmezně oddaných bojovníků. Mají často jakési mlhavé ideály hraničící na jedné straně s naivním komunismem či fašismem, na straně druhé s fundamentálním náboženským fanatismem. Takoví lidé byli vždy a v každé době a vždy vyvolávali válečné konflikty a vždy našli dostatek ochotných otroků a spoustu tajné podpory od těch, kteří je rádi využili pro svoje "obchodní" cíle.
Když chceme globalizovaný terorismus zlikvidovat nebo alespoň oslabit, existuje jednoduchá metoda: je nutné každou takovou skupinu infiltrovat agenty a odříznout ji od finančních zdrojů. Hladový terorista bez zbraní a munice je neškodný jako nějaký uličník válející se v prachu někde na periferii. Jak jsem už uvedl, hlavní finance tečou dnes především od některých vlád (Saudská Arábie, Jemen). Dalším významným zdrojem je organizovaný zločin (obchod s drogami, se zbraněmi, se ženami a obchod s běženci). Obchodují ale i s nemovitostmi, pochopitelně vykrádají také banky. Tuhle metodu znal za mlada i Stalin, když se ještě jmenoval Džugašvili.
Jinou metodou, jak se před teroristy ochránit, je vybudovat svůj vlastní stát jako totalitární, izolovaný od ostatního "nebezpečného" světa, stát, ve kterém má každý svého policajta nebo udavače, stát prošpikovaný tajnou policií, stát s absolutní kontrolou pohybu všech cizinců, stát vedený všemi oblíbeným a fanaticky uctívaným vůdcem. Prostě něco jako starý a dnes mrtvý Sovětský Svaz v čele s báťuškou Stalinem nebo nacistické Německo vedené milovaným vůdcem. Možná, že se touto cestou už dávno dala rodina Bushů v Americe.
Znamená to se smířit se ztrátou všech občanských svobod, s koncentráky pro ty neposlušné, případně i s vyhlazováním těch pro režim nejnebezpečnějších. Stačí jen držet hubu a krok a nadšeně jásat nad tím, že žijete ve státě, kde je minimální zločinnost, žádní teroristé, žádné cestování po světě, kde jsou nejen auta jen na příděl.
Pokud se vám tahle vize světa nelíbí, pak se musíte smířit s tím, že vaše oblíbená hospoda může vyletět do povětří a to případně i s vámi v zájmu nějakých "vyšších" politických či náboženských cílů, které vám mohou být ukradené. Když vás to náhodou mine, můžete si tu hrůzu roztrhaných mrtvol prohlédnou v MFDnes nebo v některé televizi. Třeba vás uspokojí fakt, že prozatím jste na těch záběrech nenašli svoje známé a blízké. Prozatím.

3.9.- Levný Office 2003 pro studenty a učitele

a celé jejich rodiny za doporučenou cenu pouhých 3 999 Kč včetně DPH. Kritéria pro legální použití softwaru Microsoft Office 2003 pro studenty a učitele:
- student denního nebo dálkového studia
- student domácího samostudia
- člen univerzitního učitelského sboru na plný nebo částečný úvazek nebo zaměstnanec akreditované vzdělávací instituce
- člen domácnosti osoby splňující libovolné z výše uvedených kritérií
Office 2003 nelze používat pro komerční účely, jednu licenci je možné instalovat až na tři domácí počítače.
Z popisu podmínek licence je možné dojít k výkladu, že si tuto verzi Office může zakoupit i osoba, která se domácím samostudiem připravuje na denní nebo dálkové studium na střední nebo vysoké škole. Domnívám se, že pokud si tuto "domácí" verzi Office koupí kdokoliv a nepoužije jí ke komerčním účelům, nebude lovci SW pirátů pronásledován.
Microsoft Office 2003 pro studenty a učitele je distribuován prostřednictvím prodejců výpočetní techniky a ve vybraných obchodních řetězcích. Nákup není vázán na předložení potvrzení o studiu. Sada je funkčně shodná s Microsoft Office 2003 Standard (Microsoft Word 2003, Microsoft Excel 2003, Microsoft PowerPoint 2003, Microsoft Outlook 2003) a software zůstává v legálním užívání i po skončení studia.
Podrobnosti najdete na adrese http://www.microsoft.com/cze/office/student

2.9.- Aktualizovaný seznam teroristů celého světa.

Neuvěřitelně rozsáhlý a podrobný popis většiny nebo snad všech teroristických skupin z celého světa je k nahlédnutí na adrese http://www.sweb.cz/armady-sveta. Poslední aktualizace informací proběhla včera.
Dále zde najdete kapitoly Obecné pojetí taktiky boje proti teroristům ve městě, Obecné pojetí moderní taktiky boje ve městě, Chemické Zbraně, Ochrana Obyvatel a Obezřetnost není strach . Jen bych si dovolil autora upozornit, že použití českého státního znaku na nestátních stránkách je podle zákona trestné.
Jako prameny těchto informací jsou zde uvedeny servery http://www.strategyworld.com a http://www.periscope1.com.

1.9.- Budete registrovat svůj nesouhlas s posmrtným odběrem orgánů?

Lidé, kteří nesouhlasí s posmrtným odběrem svých orgánů, mají od dnešního dne možnost přihlásit se do národního registru, v němž bude jejich rozhodnutí evidováno. V Česku platí zásada předpokládaného souhlasu, pokud občan nedá najevo, že si nepřeje, aby jeho orgány byly transplantovány. Pracoviště, která odebírají orgány k transplantaci, mají povinnost do registru nahlédnout. I v případě, že zdravotníci jméno potencionálního dárce v registru nenajdou, měli by se pokusit najít příbuzné a zeptat se jich, zda dotyčný nebyl odpůrcem darování orgánů. Jestliže lékaři blízké osoby nenajdou, záleží na jejich rozhodnutí.
Odborníci zabývající se transplantacemi doufají, že počet lidí zásadně nesouhlasících s odběrem bude co nejmenší. Obtížnost, s jakou je třeba toto odmítnutí vyjádřit jim k tomu dává naprostou jistotu.
Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů najdete na adrese http://www.nrod.cz/. Přístup k seznamu osob, kteří se v něm zaregistrovali, mají ovšem jen lékaři.
K vyplnění příslušného formuláře pro vyjádření nesouhlasu, který na uvedené adrese najdete, potřebujete buď ošetřujícího lékaře a dva svědky nebo notáře k ověření podpisu. Vyplněný formulář se odešle na adresu Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy Vídeňská 1958/9, 140 21 Praha 4, odkud obdržíte písemné potvrzení, že jste byli zařazeni do registru odmítačů.
Vyžaduje se vyplnění rodného čísla a ve formuláři musíte podrobně specifikovat jednotlivé orgány nebo tkáně, které si nepřejete, aby vám je po smrti odebrali. Do položky Další upřesnění nesouhlasu... si můžete napsat co chcete, třeba "Nepřeji si darovat ani píď svého těla".
Legislativní rámec registru definuje zákon č. 285/2002 Sb. kde se píše o podmínkách, za kterých mohou lékaři odebírat tkáně od zemřelých osob. V § 10 Přípustnost odběru od zemřelého dárce a náležitosti zjištění smrti se praví:
(1) Odběr od zemřelého dárce lze provést, jen byla-li zjištěna smrt. Pokud by měl být odběr od zemřelého dárce proveden před uplynutím 2 hodin od zjištění smrti, lze tento odběr provést nejdříve po podepsání protokolu podle odstavce 2. Lékaři, kteří zjišťují smrt, se nesmějí zúčastnit odběru od zemřelého dárce nebo transplantace a nesmějí být ošetřujícími lékaři uvažovaného příjemce.
(2) Zjištění smrti možného dárce musí být vždy prováděno nejméně dvěma k tomu odborně způsobilými lékaři, kteří dárce vyšetřili nezávisle na sobě. Zjištění smrti možného dárce se v případě předpokládaného odběru před uplynutím 2 hodin od tohoto zjištění zaznamená v protokolu, který je nedílnou součástí zdravotnické dokumentace dárce. Protokol o zjištění smrti podepíší lékaři, kteří zjistili smrt. Protokol o zjištění smrti musí mít zejména tyto náležitosti:
a) základní a vedlejší diagnózy zemřelého,
b) záznam o provedených vyšetřeních včetně obrazové dokumentace,
c) záznam o zjištěných výsledcích vyšetření,
d) časový údaj o provedení vyšetření, popřípadě časový údaj o době nevratné zástavy krevního oběhu,
e) nezbytné identifikační údaje o lékařích zjišťujících smrt a lékařích provádějících vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku.
(3) Smrt [§ 2 písm. e)] se zjišťuje prokázáním
a) nevratné zástavy krevního oběhu,
b) nevratné ztráty funkce celého mozku, včetně mozkového kmene v případech, kdy jsou funkce dýchání nebo krevního oběhu udržovány uměle (dále jen "smrt mozku").
(4) V případě zjištění smrti prokázáním nevratné zástavy krevního oběhu lze odběr provést před uplynutím 2 hodin od tohoto zjištění,
a) pokud je známa doba zjištění smrti, a byla-li smrt zjištěna ve zdravotnickém zařízení1. na jednotce intenzivní péče,
2. na anesteziologicko-resuscitačním oddělení,
3. na operačním sále,
4. na příjmové ambulanci oddělení nebo na příjmovém oddělení nemocnice, b) pokud smrt byla zjištěna na základě ukončení neúspěšné resuscitace, kterou se nepodařilo obnovit srdeční činnost nebo ji účinně podporovat, prováděné lékařem v délce nejméně 30 minut; resuscitace se provádí současně prováděným umělým dýcháním a masáží srdce.
(5) Smrt mozku se prokazuje, pokud
a) se pacient nachází ve stavu, na jehož základě lze uvažovat o diagnóze smrti mozku, a
b) lze prokázat klinické známky smrti mozku pacienta, na jejichž základě lze stanovit diagnózu smrti mozku, doplněné vyšetřením potvrzujícím nevratnost smrti mozku.
(6) Stav, na jehož základě lze uvažovat o diagnóze smrti mozku, klinické známky smrti mozku pacienta, na jejichž základě lze stanovit diagnózu smrti mozku, vyšetření je prokazující a vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku jsou uvedeny v příloze č. 2.
§ 11
Nepřípustnost odběru od zemřelého dárce
(1) Odběr od zemřelého dárce je vyloučen, pokud
a) zemřelý za svého života nebo zákonný zástupce zemřelého, který byl nezletilou osobou nebo osobou zbavenou způsobilosti, vyslovil prokazatelně nesouhlas s posmrtným odběrem tkání a orgánů (§ 16),
b) nelze na základě posouzení zdravotní způsobilosti vyloučit, že zemřelý trpěl nemocí či stavem, které by mohly ohrozit zdraví nebo život příjemce; za posouzení zdravotní způsobilosti zemřelého dárce zodpovídá zdravotnické zařízení provádějící odběr, nebo
c) zemřelého nelze identifikovat.
Ministr MUDr. Kubinyi, Ph.D., ačkoliv byl ve funkci jen krátce, stačil podepsat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 434/2004 Sb., která upřesňuje zákon v tom slmyslu, že podpis žadatele o zařazení do registru musí být ověřen úředně.
Formulář pro vyjádření o nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů pro účely evidence nesouhlasících osob v registuru je pouze ve formátu *.pdf k dispozici na internetu a je třeba jej zde vyplnit na počítači a poté vytisknout, nebo vytisknout a vyplnit hůlkovým písmem ručně. Návod na vyplnění je součástí formuláře.
O vytištěný formulář je též možno zažádat na adrese:
Koordinační středisko
pro resortní zdravotnické informační systémy
Vídeňská 1958/9
140 21 Praha 4 - Krč

tel.: 26136 4045, fax: 26135 2802, info@ksrzis.cz
Z uvedeného vyplývá, že byl zákon, vyhláška i formulář vytvořen natolik promyšleně, že se prakticky nikdo nebude v registru odmítačů registrovat a naši lékaři nás tak budou moci po smrti libovolně rozřezávati podle libosti. Samozřejmě výhradně pro bohumilé cíle, nějaké obchodování s lidskými orgány nebo dokonce neposkytnutí řádné lékařské pomoci se konat nebude, s tím naše ministerstvo zdravotnictví definitivně skoncovalo. Naši lékaři jsou všichni bez rozdílu hluboce morální, po penězích nedychtící. Přesto vám přeji raději klidný skon doma v posteli, zejména těm z vás, kteří se podobně jako egyptští faraonové hodlají znovunarodit do nějakého dalšího života se všemi orgány a údy.

31.8.- Politická prostituce nebo úplatkářství? Proč ne.

Hovořit o nějakých morálních zásadách naší rodící se kapitalistické demokracie nemá zejména v souvislosti s politikou smysl. Nemůžeme se porovnávat se zeměmi, kde se politický systém a politická kultura vyvíjely bez přerušení několik století. Proto je u nás tolerována poslanecká turistika, kdy se poslanec nedohodne se svojí stranou a bez problémů přejde ke straně jiné, většinou opoziční (turista Kott, ODS-ČSSD). Případně se vzdá mandátu proto, že se jaksi nemůže ztotožnit s cíli jeho strany a předá tak zcela nezištně místo ve sněmovně jinému, straně oddanému soudruhovi (Bielesz - Kořistka, US-DEU).
Jelikož i sexuální prostituce není u nás nijak stíhána, musíme se smířit s tím, že se i poslanci námi volených stran budou veřejně prostituovat a prodávat svůj hlas ať už za peníze nebo za tučné prebendy jiného druhu. Nemá smysl to označovat za úplatkářství. Vždyť proč by si nemohl poslanec takto přivydělat - třeba tím, že bude hlasovat za jinou stranu, než která ho do parlamentu dostala. Chtělo by to zrušit ona deklarativní veřejná hlasování například o důvěře vládě, aby se mohli poslanci svobodně rozhodovat podle toho, kdo jim právě teď nabídne větší odměnu. Chceme-li tržní hospodářství, proč z toho vyjímat naše politiky. To je přece diskriminace. V hospodářské sféře je přece zcela běžný institut provize. Když se nějaký politik zaslouží svým vlivem o výhodnou zakázku pro určitou firmu, má přece právo na odměnu za své nadstandardní úsilí. Podnikatelé provize zahrnují do ceny, protože dobře vědí, že kdo maže, ten jede.
Zanechme proto slabomyslného moralizování a nepředhazujme našim politikům korupční chování, je to přece zcela přirozené obchodní chování někoho, kdo se na svůj vlivný post dostal vlastním úsilím. Každý z nás má přece stejnou možnost podobné místo získat, zvláště když má dostatek přátel, třeba i z minulosti. Té se totiž nějakými proklamacemi o morálce nezbavíme. Vězíme totiž v těch sračkách až po uši. Možná, že za takových sto či dvěstě let to bude lepší, možná, že se to vyřeší samo bez našeho přičinění tehdy, až už žádné Česko nebude. Jen nějaký ten region, kde se bude hrstka etnografů zabývat zaniklým národem, který navíc neměl jednotné označení a skládal se prý z Čechů, zcela odlišných Moravanů a Slezanů, také z Vietnamců, Ukrajinců a Romů, jednu dobu dokonce i z Němců.

30.8.- Ahaswebovy noviny vycházejí dnes s číslem 400.

Pravda, nejsou všechny tak rozsáhlé, jak je zvykem v poslední době, ale v každém případě se v archivu k dnešnímu dni nachází 399 číslovaných vydání + aktuální číslo 400. Jsou to pokusy zachytit, jak šel čas a co se v tom našm státě během let od roku 1998 dělo. Počtem čtenářů se v žádném případě nemohu porovnávat s mnohem oblíbenějšími a navštěvovanějšími stránkami, ale když vidím, že se průměrně každý den přijde podívat kolem 30 - 40 čtenářů, co ten Bílek zase vymamlasil, tak mě to zatím drží v přesvědčení, že to má snad nějaký smysl. Moje názory jsou pro některé příliš radikální, jiní radí, abych se tolik nerozkecával. Jenže co dělat, když to jednoho popadne. A denní psaní do internetu není psaní nějaké knihy, ve které se můžete kdykoliv vrátit a text upravit a třeba i zkrátit. To zásadně nedělám už jen proto, abych si sám pro sebe uchoval svoje názory v tom kterém časovém okamžiku. Je to totiž dost zajímavé se vrátit třeba o pět let zpátky a žasnout, co se to u nás dělo a jaké jsem na to měl já osobně názory.
Svoje "noviny" také považuji za jistý druh vlastní přídavné paměti, protože ta biologická mozková je krátká a někdy mě to připadá, jako bych si četl něco, co jsem snad ani sám nekomentoval, jako bych ani v té době nežil. Být kronikářem je docela zajímavé a zvláštní. A tak snad ještě vydržím nějaký ten rok, bude-li vás, čtenářů aspoň těch 40 denně. Zkuste zamailovat svým známým a přátelům adresu Ahasweba, třeba se přidají.

30.8.- Ochrana civilních letadel proti raketám.

Podrobnosti o Airforce One na serveru Boening.comKonsorcium zbrojařských společností British Aerospace Systems (BAE) a Northrop Grumman získalo od amerického antiteroristického ministerstva zakázku na výrobu systémů protiraketové ochrany civilních letadel v hodnotě 45 miliónů dolarů. Pokud se tento pilotní projekt ujme, rozroste se kontrakt během příštích pěti let až na deset miliard dolarů pro ochranu všech amerických letadel. A ostatní státy a letecké společnosti se snad přidají postupně také. Podle zadání amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti musí oba podniky předložit do osmnácti měsíců konkrétní projekt, který bude schopen zabezpečit běžná linková letadla před naváděnými střelami.
Je to tak trochu paradox, když se v armádách celého světa tak oblíbené ruční střely naváděné automaticky na cíl staly místo prostředku obrany proti vojenským útočníkům perfektní zbraní teroristů všeho druhu. První dopravní letdlo, které bylo již v minulosti vybaveno obranným systémem proti raketám nejen ručně odpalovaným je Boening Airforce One.
Prameny : www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft
CNN http://www.cnn.com/2003/WORLD/europe/08/13/missile.threat
Čtyřmotorové britské dopravní letadlo BAe 146 CC2 se systémem ochrany proti raketám http://www.mod.gov.sk/e-ziny/armada/2002_01/010.html

27.8.- John Bok žádá rezignaci premiéra.

Pane Stanislave Grossi,
protože stále setrváváte v bludu (který mimo jiné je vždy znakem duševní poruchy), že stačí jakási prověrka, která pohůnky komunistické totalitní moci očistí od jejich pokleslých a zavrženíhodných činů a příslušnosti k zločinecké organizaci, kterou komunistická strana byla a nepřestala být (odkazuji na zákon č.198 /1991 Sb.), protože i nadále svými činy a postoji demonstrujete, že demokratické a právní principy jsou pro Vás jen pouhými pojmy, a protože si své delegování do funkce předsedy vlády vysvětlujete jako pokyn k zneužívání moci, což opakovaně demonstrujete instalací pohrobků z řad represivních složek totalitního režimu, které bezezbytku sloužily k potlačování občanských práv a svobod, jsem nucen Vás opět, jako již mnohokrát dříve vyzvat, abyste okamžitě rezignoval na svou funkci.
(celý text dopisu zde).
Ve svém tradičním nelítostném stylu zahájil John Bok těmito slovy otevřený dopis Stanislavu Grossovi. Na podporu svého požadavku na Grossovo odstoupení z funkce premiéra zahájil od pondělka hladovku.
John Bok je předsedou spolku Šalamoun, který byl založen jako občanské sdružení pro podporu nezávislé justice. Na download stránce spolku najdete kromě jiného také brožuru INFORMACE PRO OBVINĚNÉ a další text INFO PRO RODIČE (příbuzné a přátele) OBVINĚNÝCH. Třeba se vám bude někdy hodit...
Více se o Johnu Bokovi dočtete například na http://www.freewebs.com/vanek/voltejohnaboka.htm.
Otevřené dopisy jsou tradiční zbraní Johna Boka. Za přečtení stojí například podobně nelítostný dopis Václavu Havlovi.

26.8.- Jsou tyčinky Kellogg's's předávkované vitaminy a kyselinou listovou?

Dánský veterinární a potravinářský úřad (DVFA) pozastavil prodej 18 nových druhů cereálních tyčinek a snídaňových cereálií obohacených vitaminy a minerálními látkami vyráběných společností Kellogg's. Pracovníci DVFA se domnívají, že fortifikace kyseliny listové a vitaminu B6 v dávkách použitých společností Kellogg's může mít toxické účinky. Společnost se proti rozhodnutí brání s tím, že množství přidávaných vitaminů a minerálií odpovídá mezinárodním směrnicím a je deklarováno na výrobku.
Kellogg's Co. se spolu se svými dceřinným společnostmi zabývá výrobou a prodejem nejrůznějších obilovin. Na domácím, americkém trhu má společnost téměř třetinový podíl a je také dodavatelem do dalších 160 zemí světa. Mezi obchodní značky patří Frosted Flakes, Corn Flakes, Frosted Mini-Wheats či Corn Pops. Vyrábí také mražené vafle Pop-Tarts, cereální tyčinky Nutri-Grain, přesnídávky Rice Krispies Treats a substituty masa Morningstar Farms.
Společnost je ze 32,5 % vlastněna jednou z největších nadací na světě W. K. Kellogg's Foundation, která zaměřuje svoje aktivity na mládež. Mezi největší konkurenty patří General Mills, Kraft Foods a Quaker Oats.
Zdroj: Safefood.

25.8.- Velký strojvůdce stanul v čele národa!

Vládě dalo včera ve 22 hodin důvěru všech 101 poslušných poslanců vládní koalice. Zbývajících 99 poslanců opozice hlasovalo proti. Nikdo se hlasování nezdržel. ČSSD zmobilizovala i své dva nemocné poslance Miloslava Vlčka a Hanu Orgoníkovou, která dorazila z nemocnice na invalidním vozíku nedoléčená po operaci. Na jak tenkých základech stojí vláda v tomto státě!
Premiér Gross byl viditelně ztrémovaný a zmatkoval: začal představovat členy vlády dříve, než noví poslanci-střídači složili ústavní slib a stali se tak teprve platnými členy parlamentu. Při projevu se zaplétal a některé jeho věty jsou naprosté perly. Jeho věta "Budu vykonávat mandát v zájmu všeho lidu..." se asi dostane do historie vedle podobných prohlášení našich minulých komunistických prezidentů a předsedů vlády. Bylo by zajímavé zjistit, koho počítá náš nový premiér mezi ten svůj lid. Při projevech opozičních poslanců házel kolem sebe pohrdavými úsměvy a to i do televizní kamery. Byl si totiž jistý, že jeho věrní jej v této těžké chvíli boje o moc neopustí a to včetně občas protestujícího leč poslušného faráře Karáska.
Nevím teď, který z poslanců ODS si dovolil připomenout lidovcům, že to byli oni, kteří tak ochotně kolaborovali celých čtyřicet let s komunisty. V každém případě to byla věcná připomínka, kterou pan Kalousek nesl velice nelibě. Jednou větou: náš parlamentní cirkus se opět národu předvedl v celé kráse a přesvědčil tak národ opakovaně o tom, že politika v podání našich politiků je nepochybně velké svinstvo a nelítostný boj o moc nad rozdělováním zisku z daní vybraných od bezbranného obyvatelstva.


Home
Home

Jste  [CNW:Counter]  návštěvník. 

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.