CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

24.1.2005 - Se Stalinem vpřed k ESSR !

Při příležitosti oslav 60. výročí konce druhé světové války bude v Moskvě odhalena nová socha někdejšího sovětského vůdce J.V. Stalina. Po více než čtyřech desetiletích se tak do ulic Moskvy vrátí socha muže, který ve své zbožněné podobě stál na každém náměstí. Plánovanou instalaci nové Stalinovy sochy podle agentur potvrdil jeden z moskevských politiků. Podle agentury AFP má být Stalinova socha na západě Moskvy součástí sousoší tří účastníků Jaltské konference, na níž se velmoci v únoru 1945, před koncem druhé světové války, dohodly o rozdělení sfér vlivu. Naše republika tehdy byla se souhlasem USA a Velké Británie zahrnuta do východní sovětské zóny již před tím, než bylo hitlerovské Německo poraženo. A tak po boku báťušky Stalina stanou kamenné podoby tehdejšího amerického prezidenta Franklina Delanoe Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla.
Co by na to řekl bývalý Stalinův bojový druh a pozdější likvidátor Stalinova kultu, soudruh Nikita Chruščov, se už nedovíme. Stojí zato ale odcitovat, co o sobě doplnil sám veliký Stalin, bývalý lamač bankovních trezorů Džugašvili, do životopisu, který o něm sepsali v roce 1948 jeho vlezdoprdelkové: "Stalinské vojenské učení se projevovalo jak v obraně, tak i v útočném boji /…/ Geniálním bystrozrakem odhaloval soudruh Stalin nepřátelské plány a čelil jim. Bitvy, ve kterých soudruh Stalin řídil sovětská vojska, jsou vynikajícími vzory vojenského operativního umění." První tajemník ÚV KSS N.S.Chruščov Stalinovu roli v druhé světové válce ve svém památném projevu O kultu osobnosti a jeho důsledcích proneseném na XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu 25.února 1956 vidí poněkud jinak: "Stalin byl na hony vzdálen chápání reálné situace, která se vytvářela na frontách. Bylo to přirozené, poněvadž za celou Vlasteneckou válku nebyl ani jediném úseku fronty, ani v jednom z osvobozených měst, nepočítáme-li bleskový výjezd na možajskou silnici, když se fronta stabilizovala, o čemž bylo napsáno tolik literárních děl plných nejrůznějších výmyslů a namalováno tolik barvitých pláten. Stalin přitom bezprostředně zasahoval do průběhu operací a vydával rozkazy, které často nepřihlížely k reálné situaci na daném úseku fronty a které nutně musely vést k obrovským ztrátám na lidských životech."
Pokud bude zmíněný pomník "tvůrcům" světové historie skutečně v Moskvě odhalen, musíme to chápat jako jasnou snahu Moskvy v potvrzení a pokračování politiky světovlády velkých a mocných národů a států nad těmi ostatními. Tedy i nad námi. Vzhůru soudruzi, kupředu k naší zářivé budoucnosti ve Svazu evropských socialistických republik v čele s novou budoucí osou Londýn - Paříž - Berlín - Moskva.
Jen ti zatracení Němci mě do toho nepasují se svojí neutuchající snahou o prosazování nacionálního socialismu. Teprve až i v Moskvě pochopí, že mohou za německé peníze poněkud pozvednout úroveň ruského medvěda, pak bude všechno tak, jak si to veliký Stalin přál. Proto bych na místě Putina velice váhal, zda stavět pomník oslavující totální porážku Německa.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.