CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Malý zájem o sňatky a rodinný život?

Řada dětí se u nás sice formálně narodí svobodné matce, ale to vůbec neznamená, že potomek nemá rodinu. Partneři spolu dlouhodobě a často velmi spokojeně žijí, jak se říká na hromádce, bez oficiálního dokladu, což vyhovuje zejména těm mužům, kteří se neradi pevně vážou ke své partnerce. Dítě však vyrůstá v harmonickém prostředí. Je to obdoba modelu rozšířeného zejména v severských státech, kde podíl dětí narozených mimo manželství je zhruba poloviční.
Tomuto trendu odpovídá i pokles zájmů o sňatky, kterých se v Česku stabilně již několik let uzavírá ročně jen kolem padesáti tisíc. Zdá se, že ženy povolily v tlaku na právní a sociální zajištění svých dětí. Často ale stojí za narozením dětí i společný kalkul rodičů, že jako svobodná "mužem opuštěná" žena dostane od státu větší sociální dávky. Má totiž nárok na přídavek na dítě, sociální příplatek, rodičovský příplatek, příspěvek na bydlení a jednorázové porodné, i na dávky sociální péče stanovované individuálně. Příspěvky státu svobodným matkám, začínající od šesti tisíc korun měsíčně, jsou vyšší než dávky poskytované rodinám kompletním.
Za komunistů se naopak mladí lidé brali brzo, protože tak měli velkou naději na získání státního bytu. I když to nebylo automatické, měla taková rodina k dobru významný počet bodů při určování pořadí v pořadníku žadatelů o byt. Dnes se na to ovšem nehledí a většinou žádné obecní byty nejsou. A tak se mladí opět chovají ekonomicky, tentokrát poněkud jinak: s cílem získat co nejvíce peněz ze sociálních fondů. Neuzavíráním manželství dokáží získat ze státní pokladny zpět více peněz. Podstatné je, že se vůbec děti rodí, letos se poprvé počet narozených dětí srovnal s počtem zemřelých. Horší je ale fakt, že značný počet dětí nemá úředně potvrzeného otce a dost často ani svého biologického otce nikdy nepoznaly. Řada z nich ani žádného biologického otce nemá: jejich svobodná matka podstoupila načerno umělé anonymní oplodnění nebo sama není schopná otce svého dítěte určit (více současných partnerů nebo sex s cílem otěhotnět s neznámým mužem). Ve výsledcích řady výzkumů se uvádí u dětí, žijících v neúplné rodině jen s matkou, především nejistota z hlediska sexuálních rolí, omezenou schopnost vytvářet intimní vztahy, deprese, úzkost, nedostatek sebeovládání, nízkou míru sebeúcty a sebehodnocení. Tyto poruchy se objevují u chlapců i u dívek, zejména chlapci postrádají mužský vzor. Dívky vyrůstající bez otce se vdávají dříve, nejsou často spokojeny se svými manžely a se svým sexuálním životem. Častěji vyjadřují obavy, že by svými partnery mohly být zraněny, opuštěny, zrazeny. Obdobné potíže byly nalezeny i ve vztazích mužů, kteří vyrůstali bez otce. Především potom v naplnění heterosexuálních vztahů, v překonávání pocitů osamělosti, strachu ze selhání v intimních vztazích. Pokud by děti mohly "řídit" svoji rodinu, určitě by chtěly mít otce i matku žijící v harmonickém vztahu. Pro více než polovinu z nich je to ale nerealizovatelný sen.

28.12.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.