CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Máte dům nebo chatu se studní? Pak se třeste strachy!

V rámci boje za čistší svět a pro lepší sousedské poměry vydali naši milí zákonodárci pře šesti lety nový zákon 254/2001 Sb. známý jako zákon o vodách. Kromě jiného stanovuje, za jakých podmínek se může čerpat voda z podzemních zdrojů a jakým způsobem je třeba se použité vody zbavovat. Také stanoví, která stávající platná povolení k čerpání a vypouštění vody přestanou k 31.12.2007 platit a je třeba si opatřit povolení nová nebo přestat s vodou manipulovat pod hrozbou pokut od 50 000 do 10 milionů korun.
Další čtení tohoto článku mohou přerušit ti šťastlivci, jejichž studna používaná výhradně pro individuální potřebu domácnosti byla vybudována do konce roku 1955 a odpadní vodu vypouštějí do kanalizace a platí někomu (obci, provozovateli kanalizace) tzv. stočné. Ti jsou držitelé zlatého pardonu a nemusejí žádné povolení shánět. Povolení vydaná od 1. ledna 2002 platí i nadále. Povolení vydaná do 31. prosince 2001, která nabyla právní moci až po 31.12.2001, jsou také stále platná.

Ostatním začíná kalvárie se získáním patřičných povolení. Vezmu to odzadu: kdo má u rodinného domu či chaty studnu pořízenou do roku 1955 a vypouští odpadní vodu jiným způsobem (do vodoteče, do vsakovací drenáže), musí si opatřit povolení k vypouštění vody. Kdo má studnu mladšího data, musí si opatřit povolení k odběru vody, případně i povolení k vypouštění vody, není-li napojen na kanalizaci. Právnické osoby nebo fyzické osoby podnikající si musí opatřit obě povolení v každém případě! Povolení k odběru vody si musí opatřit bez rozdílu i ti, kteří odebírají vodu z veřejné vodoteče či nádrže za pomoci čerpadla například na zalévání zahrady.

Pro všechny oprávněné odběratele vody odkudkoliv (studna, vodoteč, rybník) platí, že pokud odebírají více než 6000 m3 vody ročně nebo více než 500 m3 měsíčně, musí za odběr vody platit. Platit musí i tací zločinci, kteří vypouštějí například do vodoteče vodu, jejíž kvalita neodpovídá zákonným podmínkám. Přečtěte si proto podrobně celý zákon č.254/2001 Sb. včetně vyhlášky č.20/2002 Sb. a zákona č.20/2004 Sb., který jej doplňuje.

Pokud z toho nebudete moudří, pročtěte si důkladně stránky ministerstva zemědělství (MZ) nazvané příznačně www.zanikpovoleni.cz, jsou tam i výklady uvedených právních norem. A vězte, že pokud nebude ke dni 1. ledna 2008 pravomocně rozhodnuto o vaší žádosti tak, že vám bude povolení uděleno, nelze po tomto datu s vodou požadovaným způsobem nakládat. A to až do doby, kdy vám bude povolení pravomocně uděleno. A basta! Na uvedeném serveru doporučuji zvláště diskuzní fórum, ve kterém jsou dotazy zoufalých občanů a poměrně dost odpovědí. Pokud je v této diskuzi uveden jako autor odpovědí na dotazy pan Zdeněk Strnad, jedná se o tohoto státního úředníka: Bc. JUDr. Zdeněk Strnad, Odbor státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstva zemědělství. Jeho reakce lze tedy považovat za kvalifikované a je možné se na ně případně odvolávat. Chtěl jsem na tomto místě uvést i jeho telefon i mail, ale jistě chápete, že by ho to mohlo zcela zničit. Kdo s ním bude chtít komunikovat, jistě si to najde sám.
Protože pro řadu z vás bude problémem dokazovat, kdy byla vaše studna zřízena, cituji jednu z jeho odpovědí na téma "stáří studny": "Zjednodušeně lze říci, že k doložení stáří může postačit např. i dokumentace ke stavbě, u které je studna umístěna. Jako v každém jiném řízení je možné k provedení důkazů užít všech důkazních prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci (tj. prokázání stáří studny) a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy. Jde např. o listiny či svědeckou výpověď. Důkazní břemeno je v případě řízení na správním orgánu." Takže může postačit i písemné svědectví např. souseda, že studna je na vašem pozemku už od nepaměti...
Místem pro poskytování informací a přijímání žádostí o povolení je obecní úřad obce s rozšířenou působností, odbor životního prostředí. Nepokoušejte se najít adresu vašeho příslušného úřadu na stránkách MZ, nefunguje to. Hledejte raději přes portal.gov.cz. Příklad takového vyhledání pro Mladou Boleslav je zde. V případě pochybností a nejistoty doporučuji i výklady k uváděným zákonům, které jsou zveřejněny na stránkách MZ zde. Přeji mnoho zdaru, čistou vodu a hlavně pevné nervy všem, kteří budou podávat k vrchnosti poníženou supliku.
19.2.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.