CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Myslíte si, že Dula je jméno pro pejska?

Pak se ale mýlíte. Dula je slovo převzaté z řečtiny a označuje ženu, která pečuje a pomáhá. Smyslem péče duly je naslouchat potřebám budoucí maminky a snažit se porozumět jejím pocitům a podle toho jednat. Dula poskytuje laskavou podporu nejen při porodu, ale již během těhotenství a také v období šestinedělí. "Dula" je starý řecký název, který se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, jež poskytuje především psychickou (ale i fyzickou) oporu nově se rodící matce a přispívá k dobrému startu celé nové rodiny. Dula je žena, která vám svou péčí a starostí o vás a vaši rodinu může pomoci plněji prožít tuto chvíli zrození. Může také zmírnit vaši bolest, ztišit strach, podpořit odvahu a znásobit vaši sílu pro překonání řady problémů.
Dula ženě poskytuje emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Těžištěm její práce je nepřetržitá psychická i fyzická podpora ženy během porodu. Klade si za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Dula neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku ("mothering the mother"). Jedná se pochopitelně o komerční placenou službu přípravy ženy k porodu i účast duly při porodu, duly pořádají kurzy pro nastávající maminky. Chcete se stát dulou? Pak si můžete zaplatit za 9900 korun kurs, který pořádá Česká asociace dul.

Napadá mě jedna maličkost: a kde jsou matky těhotných žen? Zdá se, že se velice často o těhotenství a rodičovství svých dcer nezajímají a nijak je nepodporují. Jinak by se na trhu služeb takováto poněkud zvláštní živnost "náhradní matky" asi neobjevila. V žádném případě není služba dul (?) určena pro sociálně slabší až slabé rodiny. Nejspíše by jim po zaplacení duly nezbylo na šatičky, postýlku ani na kočárek. Některé duly nabízejí na internetu svoje služby i v anglickém či jiném jazyce, pravděpodobně za přiměřeně vyšší hodinové sazby.
21.2.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.