CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Westernizace demografického chování obyvatel České republiky.

Co říkáte takovéhle definici: podle sociologů se westernizací myslí liberalizace chování, jejímž jedním z projevů je pluralizace rodinných forem a to zejména ve smyslu posunu k typu kohabitace (=soužití, také soulož), která alternuje rodinu s dětmi legalizovanou sňatkem (uf!!!). Za nositele uvedených změn bývají považováni postmoderně orientovaní lidé s vyšším vzděláním. Tyto "úvahy" odborníků vycházejí ze skutečnosti, že v řadě zemí se současně snížil počet sňatků a narostl podíl dětí narozených mimo manželství.
V České republice vzrostl počet dětí narozených mimo manželství mezi roky 1986 a 2005 o 22 517 (z 9 892 v roce 1986 na 32 409 v roce 2005). Počet dětí narozených v manželství se snížil o 53 662 (ze 123 464 v roce 1986 na 69 802 v roce 2005). Největší váhu v nárůstu mimomanželsky živě narozených, o 16 589, představují děti narozené svobodným ženám (6 862 v roce 1986 a 25 753 v roce 2005). Ženy se základním vzděláním porodily 14% dětí jako svobodné v roce 1986 a 60% v roce 2005. U vysokoškolaček byly tyto hodnoty ve stejných letech 2% a 11%. Podíl dětí narozených mimo manželství nepřesáhl v České republice 10% od druhé světové války do konce osmdesátých let dvacátého století, poprvé až v roce 1992, v roce 2005 to bylo již 31,8%.
Padlo evidentně tabu, podle kterého bylo narození dítěte svobodné ženě považováno za společensky neúnosné a zahanbující. Statistici nám ale nedokáží odpovědět na otázku, jaký podíl tvoří děti narozené v neformálním, ale pevném partnerském svazku rodičů, kteří neuzavírají manželství zcela záměrně s cílem vydolovat ze státní pokladny co nejvíce peněz. Sociální a mateřské příspěvky poskytované svobodné matce totiž zejména v nižších příjmových skupinách obyvatelstva převyšují ztrátu, kterou "utrpí" svobodný otec dítěte na daních, případně oba, protože nemohou využít způsob společného zdanění příjmů manželů. Typická otázka z internetové diskuze: "Chci se zeptat, s přítelem plánujeme dítě, ale brát se nechceme. Můžu požadovat sociální podporu jako svobodná matka? S přítelem bydlím v jedné domácnosti, ale trvalé bydliště mám u rodičů. Vím, že to lze nějak obejít, tak aby jsem dostala více peněz. Děkuji za odpověď. L." Na takové sociální chování státní aparát často reaguje s cílem ochránit peníze daňových poplatníků. V některých okresech dokonce správa sociálního zabezpečení dělá přepadovky v domácnostech matek, které čerpají podporu v mateřství po dobu 37 týdnů a snaží se "nachytat" otce doma - někdy se dokonce i ptají u sousedů.

Některé svobodné matky se dnes dostávají dokonce do pozice sociálního vzoru:
Norský korunní princ Haakon se hodlá se svou přítelkyní Mette-Marit Tjessemovou Höibyovou oženit a zásnuby budou možná ještě před Vánocemi. Budoucí norskou královnou se tak stane svobodná matka s tříletým synem, jejíž bývalý partner byl souzen za obchodování s drogami. Vztah k této dívce s pohnutou minulostí přiznal 27 letý norský následník trůnu letos v květnu, kdy o své lásce ke stejně staré bývalé číšnici promluvil z obrazovky, aby učinil konec šířícím se pověstem.

Mám jasno - budu svobodná matka! Jediná informace, kterou byla ochotná svěřit novinářskému diktafonu, však stála za to. Zuzana totiž chce mít kupu dětí, ale vdát se prý rozhodně nehodlá. "Vím to jistě. Jednou budu svobodná matka a už se na to těším," tvrdí rezolutně zpěvačka Zuzana Norisová.

Jaké to je být v Čechách svobodnou matkou? "Nejsem typická svobodná matka. Nemám problém svou dceru uživit a také mám partnera, i když ho nemedializuju. Opravdové svobodné matky mají asi těžký život, mně chybí jen ten papír," říká hvězda bílého sportu Kateřina Neumannová.

Spojené státy již zvolily svou zpívající SuperStar. Stala se jí devatenáctiletá maminka Fantasia Barrinová ze Severní Karolíny, která sama vychovává dcerku. Svůj hlas jí odevzdalo více než 65 miliónů televizních diváků. "Bojovala jsem především kvůli tomu, abych své dcerce mohla dopřát lepší život," prohlásila Barrinová.

"Nechme otázku toho, kdo je otcem mého dítěte, na otci mého dítěte. Já vám to tady a teď nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet. Já se z té situace a události velice raduji, jsem šťastná a těším se, jsem svobodná, jsem připravená zůstat svobodná matka a převzít plnou odpovědnost za výchovu svého dítěte," odpověděla tisku místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová poté, co premiér Topolánek oficiálně oznámil, že s ní žije.

Na závěr inzerát bez komentáře a opravy gramatiky: Žena 34 let, střední vzdělání, Praha, rubrika Vážné seznámení / Ona hledá jeho : "Jsem svobodná matka se sedmiletím synem a hledáme někoho kdo by nás mohl ještě mít rád moje zalíby jsou cestování,příroda a tak podobně."
23.2.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.