CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Globální opulentní snídaně na mém stole.

Otevřel jsem si dnes ráno pravý řecký jogurt, který mě moje milá ženuška včera přivezla letadlem z Londýna, abych jej konečně také ochutnal, když tak nesnáším lítání po světě. Koupila jej tam u místního Řeka, který si pravé řecké jogurty necháva denně dopravovat letecky přímo z Řecka. Doufám, že to mléko, z kterého Řekové jogurt vyrobili, je opravdu řecké, podle viněty pochází od krávy, tedy od řecké krávy. Kde byl vyroben umělohmotný kelímek na jogurt, se mohu jen dohadovat. Nejspíše pochází z nafty dovezené z Perského zálivu. Hliníkové víčko v Řecku nejspíše nevyrobili, mohu jen doufat, že není z Australského bauxitu dovezeného do Kanady, odkud hliník putoval zpět lodí na hrubé vyválcování do Austrálie, aby jej pak do tenka vyválcovali v Německu a poté dovezli kamionem do Řecka. Kudy cestovaly různé barvy použité na kelímku a víčku nebudu raději spekulovat. K jogurtu jsem si dal ale něco skutečně domácího: koláč, který jsem včera upekl. Ale ouha! Mouka se také jistě pěkně projela po našich silnicích od okamžiku, kdy byla ještě jako pšenice sklizena kombajnem. Vajíčka, která jsem použil na koláč, pocházela z Polska, sůl z Maďarska. Ale cukr byl přece český! Tedy zatím, snad, dokud nebudeme dovážet lacinější odněkud z EU, kde je ho nějak moc. Meruňky na koláči jsou ale určitě domácí... ale, pravda, přivezl jsem je autem zavařené do sklenice onehdy od mého bratra z jeho zahrady na Moravě. Elektrický proud, který koláč upekl ale přece nemá z dopravou nic společného! Ale má. Na počátku jeho výroby je povrchový uhelný důl, který celý stojí a padá s dopravou všeho druhu.
Když jsem se tak zamyslel nad tím, co by se stalo, kdyby se všechno kolem mě náhlým trikem vrátilo na místo svého původu, došlo mi, že by nezůstal ani kámen na kameni a já bych sám seděl nahatý na dvoře porodnice. Moje matka tam totiž díky neexistenci automobilové dopravy za Hitlera došla pěšky z našeho bytu na Vinohradech. Jak jsem tak žvýkal koláč a olizoval pravý řecký jogurt, nějak mě přestalo chutnat. Zdálo se mi, že to všechno nějak páchne po naftě.
26.2.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.