CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Kravské mléko vás možná zabíjí.

Dnes jsem pro vás připravil podle mého dosti revoluční názory o škodlivosti kravského průmyslově zpracovaného mléka na zdraví dětí a také na zdraví většiny dospělých. Nedávno vědci zkoumali vzorky z koster, které byly nalezeny v Německu, Maďarsku, Polsku a Litvě, jsou staré sedm až osm tisíc let a pocházejí zřejmě z nejranějších "farmářských" komunit v Evropě. Získali z nich DNA a hledali gen, který produkuje enzym laktázy. Ta umožňuje dospělému organismu trávit mléko, protože štěpí mléčný cukr, laktózu. U většiny obyvatel planety se dnes v dospívání tento gen "vypíná", což vyvolává takzvanou "laktózní intoleranci" - pití mléka vede k nadýmání, žaludečním křečem nebo zvracení.
Dr. William Ellis v jednom rozhovoru říká: "Jsou zde důkazy, že mléko a mléčné výrobky jsou škodlivé pro mnoho lidí. Mléko je rozhodujícím faktorem při zácpě, chronické únavě, artritidách, bolestech hlavy, svalových křečích, obezitě, celé škále alergií a srdečních problémech. Mléko, zmrzlina a sýry mi chutnají zrovna tak, jako mnoha vašim čtenářům. Ale já je nejím, protože vím, že pro lidi je to strava zcela nevhodná. Mám jasné důkazy, že kravské mléko a výrobky z něj jsou škodlivé jak pro dospělé, tak i pro děti. Mnoho lidí trpí na nediagnostikovanou mléčnou intoleranci."
Problém alergií je podobný a vysvětlení je zřejmé. Je známé, že alergie na mléko je zcela běžná, obzvláště mezi dětmi. Dr. Frank Oski, vedoucí lékař dětského oddělení státní univerzity v New Yorku, uvádí, že 25 % dětí, které byly živeny kravským mlékem více jak 6 měsíců, bude jednou trpět některou z forem alergie. Toto tvrzení je ve všech pracích o alergiích doprovázeno zjištěním, že mléko a jeho produkty jsou na prvním místě v seznamu příčin vedoucích ke vzniku a prohloubení alergií. Některé z alergických příznaků, které se u našich dětí vyvíjejí, jsou astma, přecitlivělá kůže, kožní vyrážky a ekzémy, různé hrudní infekce i další méně nápadné příznaky, jako je dráždivost, chronická únava a další.
Dr. Esselbacher z Harvardské lékařské univerzity s plným přesvědčením prohlašuje: "Enzym obsažený v kravském mléce, nazývaný xantinoxidáza (XO), zaviňuje srdeční problémy napadáním srdce a srdečních artérií. Homogenizované mléko, protože obsahuje XO, je jednou z hlavních příčin srdečních potíží v USA". Zajímavé je, že problém spočívá jedině v homogenizovaném, tedy průmyslově zpracovaném mléce. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokáží XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií.
Celý článek čtěte zde.

Problém s kravským mlékem v naší civilizované společnosti tedy podle řady názorů zřejmě spočívá v jeho průmyslovém zpracování, zejména v pasterizaci a homogenizaci. Výsledkem je "mléko" zcela zničené a přetvořené v průmyslový produkt. Z tohoto pohledu je jistě nejhorším mlékem ono tak oblíbené trvanlivé distribuované v krabicích. Co s tím udělám já? Prostě podstoupím experiment: přestanu jíst jogurty a dál budu pít "mléko" vyráběné ze soji. Pokud se můj zdravotní stav alespoň trochu zlepší, budu v tom pokračovat. A dám vám vědět. Nejvíce mě totiž přesvědčilo srovnání našeho a kravského, respektive telecího zažívacího traktu: tele pijící mléko má na jeho zpracování čtyři žaludky, zatímco já jen jeden. Argument, že je má proto, aby mohlo strávit i trávu, neobstojí. V každém případě to mléko prochází všemi jeho čtyřmi žaludky a to je velký rozdíl. Je tedy otázkou, zda propagace mléka a mléčných výrobků včetně snahy ho podávat dětem ve školách se státní finanční podporou není vedena především snahou chovatelů dojnic prodat mléko za každou cenu s využitím polopravd o jeho kladném vlivu na zdraví člověka. "Vyrábí" se ho totiž u nás značné množství a chovatelé mají s jeho odbytem velké problémy.
Další prameny k tomuto tématu: Kravské mléko Ano či Ne??, Raným Evropanům nechutnalo mléko, Znehodnocení mléka pasterizováním.
1.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.