CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Jak použít "cizí" SMTP server pro odesílání pošty?

SMTPAuthCo dělat, když se SMTP server vašeho poskytovatele připojení dostane na černou listinu a odmítá doručit vaši poštu? Pokud jste nějakou firmou, můžete si dát dohromady vlastní SMTP server. Když se vám ale do toho nechce, musíte se pokusit najít nějaký jiný SMTP server, který není na onom blacklistu a použít jej k odesílání pošty. Když si ale vyberete například SMTP server, který vyžaduje autorizaci (potvrzení, že máte právo server používat) a navíc váš e-mailový klient nepodporuje SMTP autorizaci (například Microsoft Outlook 95/97), nebo se vám nedaří autorizaci zprovoznit (Opera), můžete použít pro Windows program SMTPAuth od firmy Bisswanger software. Aplikace po spuštění a konfiguraci naslouchá na portu 25. V momentě, kdy přijde požadavek na odeslání pošty, provede autorizaci na poštovním serveru a e-mail(y) odešle. Aplikace může komunikovat v češtině. Více v češtine na Telefónica O2 zde.
Pokud máte v Outlooku 95/97 více účtů, musíte u toho účtu (služby), pro který chcete použít jiný smtp server než který má váš připojovatel k internetu, zadat jinou adresu portu, tedy místo standardního 25 například 226. V Outlooku 95/97 pak zadáte místo smtp serveru localhost. V programu SMTPAuth nezapomeňte zaškrtnou na kartě IP údaj Používat pokročilé nastavení IP a jako místní port zadat na kartě Účty stejné číslo portu, v našem případě 226. Aplikace SMTPAuth musí být nastartována vždy před spuštěním Outlook 95/97.
Jestliže u všech vašich účtů nahradíte jméno SMTP serveru údajem localhost, pak jako odesilatel bude ve všech mailech vždy uvedeno jméno odesilatele odpovídající účtu, který byl použit jako prostředník pro autorizaci SMTP serveru v aplikaci SMTPAuth. Je to jméno uvedené u tohoto účtu v Outlooku na kartě vlastností (Outlook97: Nástroje, Služby, vybrat účet, Vlastnosti, Jméno uživatele) a to bez ohledu na to, co uvedete při vytváření mailu do kolonky Od.
Chcete-li použít také v Outlook Expressu odesílání mailů přes jiný server než který vám poskytuje váš připojovatel, musíte maily odesílat přes účet vytvořený u cizího poskytovatele mailové pošty (např.u Seznam.cz je to server SMTP.seznam.cz). Aplikaci SMTPAuth nepoužijete, protože Outlook Express umožňuje nastavit autorizaci SMTP serveru volbou Nástroje, Účty, Vlastnosti, Servery, Server požaduje ověření, kde se uvede stejné jméno uživatele a heslo jako na předchozí kartě.
Předpokládám, že pro většinu z vás je tento SMTP guláš nezáživnou četbou, ale možná se vám někdy bude hodit. Možná vás udivuje, že někdo ještě dnes může používat takovou vykopávku, jakou je Outlook 97 nebo dokonce Outlook 95, tedy softík starý 10 či 12 let. Přesto tací uživatelé jsou, protože si svoji obchodní agendu na tento docela slušný program zavedli a nic je nenutí k tomu, aby přešli na nějakou nejnovější verzi, která jim nic převratného neposkytne a navíc bude vyžadovat poslední verzi operačního systému a superpočítač, který tento výplod líných programátorů vyžaduje, aby se vůbec pohnul vpřed. Ne každý nabíhá na mazanou obchodní politiku Microsoftu a s ním propojených výrobců počítačů. Přeji krásný den a těšte se, jaro je tady!
6.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.