CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Ve jménu ženy je třeba tento svět změnit!

Co je to mainstream jistě víte: hlavní proud, směr, linie (vědeckého názoru, hudebního stylu). Gender známe také: pohlaví, rod (mluvnický) (ling.), plodit; bás., zast., rod (mužský, ženský). Takže byste se mohli právem domnívat, že "gender mainstream" (GeM) je něco jako "hlavní pohlavní proud" a "gender mainstreaming" že je možná "hlavní směr pohlavního plození." Nikoliv, není tomu tak podobně, jako že pod pojmem hardware rozumíme počítače, i když se původně jedná o železo či železné výrobky nebo přímo železářství. To jsou ti anglosasové, kteří ten svůj primitivní jazyk ohýbají dle potřeby a my jako idioti přejímáme do češtiny jejich podivuhodné neologismy. Tak na příklad "gender bender" je transvestit, hovorově muž, který se obléká do ženských šatů a "gender blender" je kabel s opačnými konektory.
Vraťme se ale k jádru pudla, tedy gendera (gendery?) a odcitujme si několik definic z oficiálních materiálů našeho milého, anglosasům do zadku lezoucího, ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV):
Metoda genderového mainstreamingu (postup, ve kterém jsou všechny koncepční, rozhodovací a vyhodnocovací procesy ve všech fázích jejich přípravy a provádění podřízeny hledisku rovnosti příležitostí mužů a žen) představuje jeden z nejúčinnějších nástrojů k odstraňování nerovností mezi pohlavími. Není tedy cílem sama o sobě, ale cestou k dosažení tzv. genderové rovnosti neboli rovnosti mužů a žen. V češtině pro tento výraz neexistuje dosud odpovídající český ekvivalent. Se stejným problémem se však setkali i v jiných zemích. Výhodou užívání jednotného termínu je všeobecné porozumění a usnadnění vzájemné komunikace.
A basta! Čeština je jazyk zaostalý a proč bychom si namáhali hlavu, když už jsme zavedli pojem gender, zavedeme i gender mainstreaming. Vypadá to vědecky a za "odborné" plky pavědců opěvující tuto novou gender strategii se bude dobře platit ze státní kasy, pobírat granty a zakládat neziskové organizace. A nebude to žádná legrace:
"Česká vláda tuto metodu rovněž uznala jako legitimní nástroj pro výkon politiky rovných příležitostí mužů a žen v ČR a zařadila její aplikaci mezi prioritní úkoly v této oblasti (viz vládní usnesení č. 456 z 9. května 2001)...
...GeM se pod různými názvy prosazuje od roku 1994 ve Švédsku, ale sama myšlenka mainstreamingu byla vyslovena na ženském kongresu v Nairobi již v roce 1985. Znovu zazněl požadavek cílené politiky rovnosti šancí v roce 1995 na pekingské konferenci o ženách, o rok později jej formulovala Evropská unie. V roce 1997 přímo vyzval Evropský parlamentu členské státy Evropské unie, aby prosazovaly politiku GeM na lokální, regionální a národní úrovni. K prosazování rovnosti šancí zavazuje státy EU článek 3 odst. 2 Amsterdamské smlouvy z roku 1999...
...Gender mainstreaming spočívá v uplatňování perspektivy rovných příležitostí při rozhodovacích procesech ve všech oblastech politiky a organizace práce, při reorganizaci, tvoření a hodnocení těchto procesů. Konzervativní postoje jsou nahrazovány novými. Nikoli: "Ženy mají své ženské domény (např. celodenní péče o malé děti)", nýbrž: "Zájmové domény žen jsou odrazem a důsledkem sociálních podmínek, v nichž ženy žijí. Nezakládají se na příslušnosti k ženskému pohlaví - muži by měli tytéž zájmy, kdyby sdíleli životní podmínky žen".

Ano, vřele souhlasím. Cítím se tím, že nemám vaginu, dělohu a vaječníky ochuzen, protože nemohu sdílet tytéž pocity a životní úděl žen při plození dětí. Cítím se jen zneužívaným nástrojem manipulovaným ženami. Kdybych měl vagínu, měl bych nepochybně tytéž zájmy, jako mají ženy a sdílel bych tytéž životní podmínky. Bohužel mám jen ten pitomý penis a skutečně se cítím před každou ženou jako méněcenný blb. Souhlasím s tím, aby ženy jako hodnotnější polovina lidstva převzaly řízení tohoto světa ne z poloviny, ale zcela. A dnes, 8.března by s tím měly konečně začít. Jak praví naše MPSV, "...Důležité je přitom dočasné zavedení kvót ve všech oblastech, kde jsou ženy doposud nedostatečně reprezentovány. Kvóty pomohou mimo jiné vytvořit vzory osobností a jednání, s nimiž by se ženy identifikovaly. Ženy rovněž potřebují zakládat vlastní organizace, specifikovat vlastní silné stránky a etablovat je formou autonomních ženských struktur a autonomních ženských praktik. Na prosazování zrovnoprávňujícího zákona v praxi dohlížejí referenti/referentky pro rovné příležitosti (RRP) při obcích, komunách, profesních a jiných svazech, školách aj... Výborně! Cítím se povolán k výkonu takového povolání a hlásím se hned zítra jako GeM RRP na radnici.
...Avšak také při sestavování zpráv, formulářů, oběžníků, inzerce, při oslovování a titulování žen i označování jejich profesí a funkcí je důležité používat jazyk tak, aby se zviditelnil podíl žen na rozhodovacích procesech. Ministerstva práce a sociálních věcí v různých zemích vydávají podrobné návody, jak se vyhýbat sexistickému užívání jazyka, tj. upřednostňování jednoho pohlaví na úkor druhého.
Konečně to někomu došlo. V brzku můžeme očekávat od našich milých ministerských úředníků oficiální nesexistický slovník, který bude povinně používán ve všech jimi plozených spisech a který bude nařízen i pro všechna veřejná i neveřejná média. Jako malý příspěvek k desexizaci češtiny navrhuji, aby se místo auto používal výraz autka, místo nůž kudla a místo muž mudla.
Použité prameny : www.mpsv.cz/cs/939, www.mpsv.cz/cs/943, www.mpsv.cz/cs/944 a dále viz článek Já jako žena v EU na Euroskopu.
8.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.