CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

Zeptejte se sami sebe: věříte v Boha?

Téměř polovina Čechů odpovídá záporně na otázku, zda věří v Boha. Ukázal to průzkum známých průzkumníků firmy STEM, o kterém netušíme, kdo si jej objednal a zaplatil. Hospodin to nejspíše nebyl. Rozhodně to ale neznamená, že by ta druhá polovina národa byli všichni věřící. Ani náhodou. Celá čtvrtina se nedokáže zařadit ani na jednu stranu. Ačkoli svoji pevnou víru v Boha přiznává jen 28 procent Čechů, nelze říci, že by se zbytek lidí hlásil k ateismu. Ovšem, většinou ani nevědí, co to ten ateismus vlastně je. Téměř stejně početná skupina čítající 24 procent vůbec neví, jak se k otázkám víry postavit. Těch, kteří v Boha zcela jistě podle svého skálopevného přesvědčení nevěří, je kolem 48 procent. Tolik pohanů??? "Jak vyplývá z podrobnější analýzy, spíše než nezájem o duchovní hodnoty a víru signalizuje tato nerozhodnost jakýsi prostor mezi ateismem a jasně deklarovanou vírou," sdělují nám autoři tohoto božského průzkumu. Pro své průzkumy používá STEM většinou vzorek obyvatelstva čítající kolem 1200 osob. Takže nic masového.
Čechové jsou národ válcovaný tolika režimy a ideologiemi, že už ničemu a hlavně v nikoho nevěří. Nevěříme v naše politiky, nevěříme našim momentálním spojencům, nevěříme v dobré úmysly Bruselu stejně jako jsme nevěřili Moskvě. Značná část z nás věří navíc v poněkud jiného Boha, než například katolíci, kteří uctívají božskou antigender trojici (Otec,Syn a Duch svatý). Nelze se tedy divit, že na otázku, zda věří v onoho konkrétního starozákonního boha, kterého navíc přinesli do světového náboženského kolbiště židé, odpovídají zmateně a nejistě. Někteří totiž pochybují, zda je ten jejich bůh vlastně totožný s oním židovským. Čech i Češka jsou prostě nedůvěřiví a když létají nad mraky na své dovolené a služební cesty, nejistě vyhlížejí z okna, zda snad přece jenom neuvidí alespoň nějakého anděla, jak sedí po vzoru holywoodských filmů na křídle letadla. Dnešní člověk, odkojený moderní vědou a technikou jen těžko může uvěřit tomu, že kdesi mimo náš svět na nás někdo dohlíží nebo nás alespoň stvořil, aby nás pak jako nepodařený experiment opustil. Jsme schopni spíše uvěřit v ufáky, v mimozemšťany, což nakonec andělé i Hospodin sám nepochybně v duchu dnešní mediální terminologie jsou. Protože logicky vzato, co je nadpozemské, to je mimozemské, vesmírné. Přikláním se ale spíše k představě, že ti mocní a velcí nás již dávno skutečně opustili a ponechali nás našemu osudu, naší vůli a našemu směřování, protože je přestalo bavit nás neustále usměrňovat, kárat a umravňovat. Pokud někdo z nás dnes spoléhá bezmezně na božskou sílu, na Prozřetelnost jako například americký prezident Bush, spíše pochybuji o jeho zdravém rozumu nebo o jeho upřímnosti. Využívat víru a náboženské směry k politickým cílům je stará ohraná písnička, která na mě nepůsobí. Obávám se, že ti věrní Čechové, kteří se přiznali otevřeně ke své pevné víře, tak učinili především proto, aby skryli svoji nejistotu a zmatek z lidského světa, který už od samého počátku není oním biblickým rájem. Z něj jsme byli v samém počátku vyhnáni, údajně pro přílišnou zvědavost či špíše zvídavost. A ta se nám už mnohokrát nevyplatila.
9.3.2007 [Trvalá adresa článku.]



[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.